http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Награди и отличия
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 11/11/2008 :  08:58:26  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Бизнесменът Георги Гергов да бъде удостоен с титлата „Доктор хонорис кауза”, реши Академичният съвет на Аграрния университет в Пловдив на заседанието си днес...Известният учен проф. д-р Георги Сенгалевич е другият носител на почетното звание „Доктор хонорис кауза”, излъчен от Академичния съвет на Аграрния университет днес.
Разказаха ми една история, която ме наведе на много грустни мисли - известно време след тържественото награждаване на двамата, те се засичат на някакво друго мероприятие в Пловдив. Георги Гергов отива при адаша си Сенгалевич и учтиво му обяснява, че е изпитал голямо неудобство, задето е бил поставен до него и, че разбира се, не може да сравнява това, което е направил с неговите огромни заслуги (да поясня, че Георги Сенгалевич е име - епоха за българската растителна защита).
В никакъв случай не бих желал този мой коментар да се възприема като някакво славословене на Гергов, но случаят наистина е много симптоматичен - той показва, че дори такъв персонаж като него е способен да оцени както трябва простотиите на академичната ни общност. Ами - дайте да погледнем така на нещата - титаните на науката искат да му се подмажат и му връчват на тепсия едно звание, което той самият трезво преценява, че не заслужава; е, добре де - какво да направи - да си хвърли грамотата в Марица? - какво е той виновен, че българската наука се управлява от лакеи по душа?
Тъжно е, уважаеми съфорумци, но трябва да си го признаем - дори мутренският бизнес стои по-високо от българската наука - както морално, така и интелектуално.
Go to Top of Page

donnka

22 Posts

Posted - 11/11/2008 :  11:05:26  Show Profile  Reply with Quote
Искам да отговоря на Андрей Куртенков и на други които си задават въпроса защо Георги Гергов беше удостоен с почетното звание "доктор хонорис кауза" редом с проф.Георги Сенгалевич.За проф.Сенгалевич каквото и да се каже ще бъде малко.Какво направи Г.Гергов за Аграрен университет.Обзаведе(т.е смени)цялото оборудване на двете най-големи аудитории в университета и още няколко по-дребни неща.Това би следвало като че ли да го напарави МОН,за което дребните неща се оказват твърде големи.А и почетното звание не се дава само за принос към науката.Все пак Академичния съвет на университета е преценил,че го заслужава.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/23/2009 :  13:26:01  Show Profile  Reply with Quote
Кметът на Варна става почетен доктор на ТУ
23 март 2009 / Varna24.bg// Дарик радио

Кметът на Варна Кирил Йорданов ще получи званието "Доктор хонорис кауза" от академичния съвет на Техническия университет.
Oтличието се присъжда на градоначалника за заслугите му към висшето учебно заведение. Сред тях са създаването на условия за спорт на младите хора, партньорство със студентската общност и съдействие при осъществяване на дейностите на студентския съвет, както и съвместното сътрудничество между Община Варна и Техническия университет по разработването на система за автоматизирано управление на уличното осветление. След церемонията по връчване на отличието във ВУЗ-а ще бъде открит нов спортен комплекс. Той включва изкуствен футболен терен и баскетболно игрище. Инвестицията е за над 1,5 млн. лв., а парите са осигурени от общинския бюджет.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/21/2009 :  06:32:45  Show Profile  Reply with Quote
Тържествено събрание за 24 май ще се състои в Големия салон на БАН
БНР/Хоризонт - 21 Май 07:23

Тържествено събрание за 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще се състои днес от 11.00 ч. в Големия салон на БАН.
На събранието ще бъдат връчени награди на 19 млади учени за постижения в областта на науката. Ще бъде връчен и почетен знак "За заслуги към БАН" на Любка Кумчева - метеоролог в Националния институт по хидрология и метеорология при БАН.
Почетният знак "Марин Дринов" ще получат четирима директори на институти на БАН. Това са акад. Александър Петров - директор на Института по физика на твърдото тяло, акад. Александър Александров - директор на Института за гората, акад. Димитър Клисурски - директор на Института по обща и неорганична химия, и акад. Ангел Гълъбов - директор на Института по микробиология.БТА
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/04/2010 :  14:47:11  Show Profile  Reply with Quote
Вежди Рашидов стана руски академик
4 Март 2010

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=162618
Международната академия за култура и изкуство в Москва присъди титлата академик на министъра на културата Вежди Рашидов за цялостното му творчество. "Именитият ни скулптор е поканен да получи престижното звание на тържествена церемония на 6 март в руската столица - в Специалната зала за църковни събори в храма на "Христос Спасител"“, съобщиха от Министерството на културата в четвъртък.

"Вежди Рашидов има много голям принос и за задълбочаване на традиционно приятелските връзки между Русия и България, които са на основата и на тясно културно сътрудничество", се казва в официалното писмо - покана за церемонията, изпратено до министър Рашидов от Международната академия за култура и изкуство.

"Творчеството на Вежди Рашидов е широко известно на ценителите на изкуството не само в България, но и във Франция, Русия и други страни. Самостоятелните изложби с творби на Вежди Рашидов, показани в Пловдив, Базел, Париж, Варшава, Лондон, Делхи, Москва, Истанбул, Амстердам, Токио, Виена, Вашингтон, имаха голям отзвук в медиите, които следят културните събития в света. Художественият стил на Вежди Рашидов се характеризира с ярка индивидуалност и силен творчески заряд", информират още от министерството.

"Ярко признание на таланта на Вежди Рашидов е и фактът, че Музеят на изкуствата "Ал. Пушкин" в Москва, фондът "Лудвиг" в Кьолн, Националната художествена галерия във Варшава, музеят "Корита" в Токио и Националната галерия в Анкара се гордеят с творбите на този скулптор, които са включени в златния фонд на техните колекции", се казва още в съобщението на Министерството на културата.

Вежди Рашидов е член и на Международната академия за пластично изкуство към ЮНЕСКО, Европейската академия за изкуства, Парижкия есенен салон, член-кореспондент е на Българската академия на науките.

През юни 2009 г. в "Манежа" в Москва Вежди Рашидов получи Голямата награда в областта на скулптурата "Вера" на Третия московски международен фестивал на изкуствата "Традиции и съвременност", припомнят от министерството.

Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/04/2010 :  18:01:41  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Галя, всеки може да прочее и това, аз си позволявам да го прибавя, тъй като е показателно:

"Заедно с Вежди Рашидов академиците, обявени от МАКИ стават 90. 85 от тях са руски граждани, голяма част от които директори на фирми или представители на различни административни структури. Макар това да не е посочено изрично, може да се предположи, че връзката им с изкуството и културата е по линия на меценатството или на спонсорството за самата академия."

А някой знае ли какво стана с онзи случай, в който този така наречен именит скулптор (че сложили и местоимението ни - да не би да помислим, че не е "наш") беше ударил полицай?
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 05/26/2010 :  07:53:46  Show Profile  Reply with Quote
М, КАТО МИСЛЯ
С любов за творците, с гняв за политиците


“Мисля, значи съществувам” (cogito ergo sum) е изречено от Рене Декарт през 17-ти век. “М, като мисля” е изписано от Свети Константин-Кирил Философ през 9-ти век.
Европейският съюз прокламира, че триъгълникът на науката, образованието и иновациите ще осигури икономически растеж на Европа. “Триъгълникът” бе водещ мотив и в приветсвието за 24 май на президента Георги Първанов пред 5 (пет) хиляди български интелектуалци - ако повечето от тях са от списъка на Стефан Данаилов в защита на президента от отстраняване-от-власт, образованието и науката пак няма да се развиват добре в България.
Това беше част от сериала “Красивите моркови на президента”. Подаръци и награди, раздавани от политици, са заредени с позитивни и негативни последствия за човека и обществото. Защото животът на човек е разположен между удоволствието и болката. Неромантичното, но реално - “между моркова и тоягата”, вечните елементи за манипулиране на човешката психика и поведение. По случай 24 май 2010 г. президентът Георги Първанов пак връчи българските “моркови” - ордените “Стара планина” и "Св. Св. Кирил и Методий". И пак “Планината” не стигна учени и учители!
Липсата на меритократско мислене, на онова arete (най-добро, аристократично), което са излъчвали нашите първоучители, детерминира “морковната” стратегия на българските политици. Невробиологът Михаил Давидов, фармакологът Станислав Янев, психиатъра Георги Попов, съдебният лекар Стоян Стоев, архитектите Христо Генчев и Неделчо Карабелов, археологът Иван Карайотов, както и други “скрити” български учени, все още стоят извън оценъчните критерии на президенти и министри. Защо ги пренебрегвате? - те са, които поставят и решават големите Въпроси и Проблеми (big Questions and Problems) на една нация. Нали “в една уредена страна, те са Мислeщите хора, господин Президент”.* Не вербалните прояви, които Вие правите по различни поводи – миналата година например при честването на 140 години от създаването на БАН, говорихте чудесно за науката. Но не подкрепихте значими международни прояви, организирани от български учени. На нивото на глаголицата, това означава, че “Г”, като “говоря” присъства, но “М”, като “мисля”, отстъства в проявите на съврменните български политици.
Защото реформи и разцвет на образованието и културата се правят от хора с дълбочинни знания и философия, каквито са били Константин-Кирил Философ и цар Симеон, завършили най-стария университет в света - пандидактериона в Константинополис. Такива хора разбират, че любознанието трябва да бъде стимулирано и уважавано. Те и техните ученици ни завещаха триъгълника на Слънцето, Науката и Душите - много преди Брюксел и Лисабон, Първанов и Данаилов.
______________________________________________________________________
* Перифраза на “Господин Президент и Господа, това доверие в нетърсената сила на човека принадлежи без съмнение на Американския Учен. В една уредена страна, той е Man Thinking (Мислeщият човек)” – от лекцията на Ралф Емерсън, озаглавена “The American Scholar” (Американският учен) – организирана от Phi Betа Kappa Society и изнесена на 31 август 1837 г. в Харвардския университет в Кембридж.

Д-р Георги Чалдъков
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 05/27/2010 :  06:50:53  Show Profile  Reply with Quote
Чудесно сте го казали, г-н Чалдъков, но уви, нашият гняв е безсилен, а мисленето ни се оказва ненужно. "Морковите" никога не са ме вълнували, винаги съм знаела, че науката у нас не е на пиедестал, но никога досега за 30 години работа на научното поприще не съм се чувствала толкова унизена.

Svetlana
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 05/27/2010 :  07:44:32  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Хе-хе! Много е просто.
Асоциирането с агент "Гоце" е равно на внезапна морална смърт.
В Германия съответният агент "Гоце" щеше да бъде в затвора. Заради това, че държи - това прави истинският агент "Гоце" - в кабинета си на "Позитано" 20 портрет на масовия българоубиец Гошо Тарабата. Огромен портрет, има го на първа страница в "24 страница" - преди години.
В Германия за поставяне на публично място на портрет на Шикългрубер се отива право в затвора.
Е, има една разлика. И тя е, че Германия е държава.
А това тук е една кочина. Абсолютна.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/30/2010 :  08:38:17  Show Profile  Reply with Quote
Имало и такива...

Поет се отказа от правителствена награда
30 май 2010 / News.dir.bg
Поетът Борис Христов отказа да получи орден „Св. св. Кирил и Методий”.

http://dnes.dir.bg/news.php?id=6477543&fp=1

От медиите научавам, че на заседание от 26 май Министерският съвет е приел решение да бъда награден с орден “Кирил и Методий” І степен – за заслуги в областта на културата, пише в писмо до правителството поетът.

Като оценявам Вашето признание, уведомявам Ви, че отказвам високото отличие, защото противоречи на моето решение от времето далеч преди промените в България – да не приемам държавни отличия, независимо от това коя политическа сила управлява страната, мотивира се Христов. Писмото му до медиите бе изрпратено от Едвин Сугарев.

Борис Христов е автор на стихосбирките “Вечерен тромпет” (1977 г.) и “Честен кръст” (1982 г.), “Думи и графити” и “Думи върху други думи”. Издава повестите “Смъртни петна”, “Сляпото куче” и “Долината на обувките”. Автор е на сценариите на филмите “Смъртта на заека”, “Сънувам музика”, “Лабиринти”, “Корабът”, “Бащата на яйцето”. Носител е на Голямата литературна награда на СУ.
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 06/01/2010 :  11:02:04  Show Profile  Reply with Quote
Поклон пред Борис Христов и неговия "Вечерен тромпет"!

Върти ни животът под жаркото слънце
и трием нозе о горещия камък.
Но щом вечерта от небето се спусне,
ще взема тромпета и ще седна на прага.

Стига край тия стени съм се лутал
като звън на пробита камбана.
Трябва да свиря, трябва да срутя
тишината - само викът да остане.

Искам да гръмне горещият вятър
и докрай да отвори вратите.
Искам да тръгне отново земята
след кръстоносния марш на щурците .

Искам бодливата тел пред дома ви
с моята песен да скъсам.
Искам съседа, който се прави
на глух, да възвърне слуха си.

Искам да върже своите пръсти
крадеца, сърце да си купи палача.
Искам да капна от моите сълзи
в окото, което ръждясва.
Искам отново при нас да се върне
панаирът - прахта да издуха.
Искам от смях да умре и от гъдел
този, който умира от скука.
Искам над мъртвите като на стража
до сутринта да стоиме.
Искам на всички заспали да кажа,
че има време да се наспиме...
Трябва да свиря в глухата вечер,
докато не дочуя към мене да иде
гласът на хиляда тромпета далечни.
Или на някой архангел невидим.


Svetlana
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 06/12/2010 :  19:03:15  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
От официалния сайт на т.нар. Правителство на Република България:
http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0212&n=736&g=
"Бойко Борисов беше в Перник днес, за да запознае представителите на местната власт с решението от четвъртък на Народното събрание, взето по предложение на Министерския съвет, за откриването на ВУЗ-а, в града. За ангажираността му към проекта, както и към проблемите на образованието, президентът на най-младото висше училище у нас Тошко Кръстев връчи на премиера златната почетна значка на университета. Той съобщи, че настоятелството на ВУЗ-а днес е взело решение да предложи на Академичния съвет да обяви министър-председателя Бойко Борисов за първия почетен доктор хонорис кауза."
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/27/2010 :  12:12:03  Show Profile  Reply with Quote
НБУ, НБУ и пак НБУ:

Проф. Богдан Богданов предложен за орден "Стара планина"
27 Октомври 2010

http://mediapool.bg/show/?storyid=171792
Правителството предлага на президента Георги Първанов проф. Богдан Богданов да бъде награден с орден "Стара планина” - първа степен, "за значимия му принос в развитието на науката, образованието и гражданското общество и по случай неговата 70-годишнина", съобщиха от правителствената информационна служба в сряда.
Проф. Богданов е роден в София на 2 ноември 1940 г. Завършва класическа филология в Софийския университет. Преподава класически езици, антична и западноевропейска литература в университета във Велико Търново. По-късно е асистент по класическа филология в СУ.

През 1976 г. придобива научната степен доктор, специализира в Атинския и Амстердамския университет. От 1983 г. е доцент, от 1985 г. - доктор на филологическите науки, а от 1989 г. - професор по класическа филология в СУ.
През 1991 г. създава Нов български университет съвместно с организационен комитет от изследователи и предприемачи. Избран е за ректор на НБУ, а от 1995 г. е председател на настоятелството на университета.

Проф. Богданов е съучредител на фондация "Отворено общество” и председател на Управителния съвет до 1997 г. В същата година е избран за член на Съвета за национално развитие при президента на Република България.
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 12/12/2010 :  14:02:14  Show Profile  Reply with Quote
ЖЕНА И АНТИ-ЖЕНА НА ГОДИНАТА-2010
Д-р Георги Чалдъков


Учителят каза: “грацията на жените е съблазнително-провокиращ, но малотраен биоестетичен продукт.” От няколко години изборът на българските жени на годината се прави от списание Grazia – в 11 категории: мода-дизайн, мода-лица, актриси, музика, спорт, изкуство, тв шоу, тв публицистика, бизнес, политика, общество. Но пак няма “образование” и “наука”!
От 1991 г. американското списание Annals of Improbable Research (Годишници на невероятни изследвания) дава 10 анти-Нобелови награди. Подобно на анти-Нобел, има и анти-Оскар – това е „Златната малинка“ (англ. The Golden Raspberry Awards; на жаргон raspberry означава „освирквам“), давана от Филмовата академия на САЩ за най-слабите артисти, филми, сценарии.
Тъй като тук ще номинирам жени и анти-жени на годината-2010, може би трябва да спомена и “Cherchez la femme” (Търси жената!), изписано за първи път през 1854 г. от бащата Александър Дюма в една от новелите му.
Номинации за Анти-жена на годината
“Стройна се Калина вие над брегът” на Националния земеделски фонд и вече втора година с фалшифицирана немска диплома “ръководи” милиарди европейски пари, давани за България. И криела, че е бременна. По-късно бившият министър Даниел Вълчев каза, че това не е новина – “новина е, ако министър Мирослав Найденов е забременял”. И, ако министърът на полицията си даде оставката за бруталния арест на лекари в Горна Оряховица, където едно 17-годишно момиче избърза да стане une femme.
Номинации за Жена на годината. Изкуство
Докато пиех кафето си в известното виенско кафене “Central”, в един вестник прочетох, че цигуларката Албена Данаилова е избрана за концерт-майстор на Виенската филхармония – за първи път в повече от 160-годишната история, жена застава на тази висока позиция в един от водещите оркестри в света.
Следва премиерната прожекция на “Какво повече искам” - в Рим и Женева:. Сценарист на филма е “една четвърт по кръв”, но много повече по емоция, българка с име Дориана Илиева Льондева (Дориана Леондеф в Италия). Започнала като помощник-режисьор на Неманя Кустурица, след това тя написва много сценарии за едни от най-хубавите съвременни италиански филми, удостоени с престижни награди.
И Райна Кабаиванска, разбира се! Във връзка с 10-годишния юбилей на нейния Майсторския клас в България, успелите в кастинга ще пеят в операта „Бохеми” от Джакомо Пучини - през декември 2010 г. в Софийската национална опера и през 2011 г. в Teatro Comunale “Luciano Pavarotti” в Модена, Италия. Това е част от нейния българо-италиански проект и от дейността на Фонд “Райна Кабаиванска” - "да помага на младите изпълнители, надарени артистично."
Номинации за Жена на годината. Наука
Във Вашингтон през лятото се събраха 51 “професорки на годината в САЩ” - една от тях бе Мариана Сендова, първата жена, избрана за професор по физика в 50-годишната история на един университет в щата Флорида. И получила най-големия грант в история на университета - около 2 милиона долара за три години за проекта й за наночастиците и тяхното приложение във физиката, химията, биологията, армията – и реставрацията на творения на изкуството, изложени в американски музеи.
Дори само за нейната позитивна, а ла Мачадо*, мисъл: “Аз или ще намеря пътя, или ще създам нов път”, професор Маирана Сендова заслужава да бъде “Жена на науката”.
Номинации за Жена на годината. Общество
Сашка Журкова, прекосила със семейството си “границите на комунизма” преди повече от 20 години, организира във Виена първия български музей, наречен “Бай Ганьо”. Както и първия български бал във Виена, който бе провален от “cherchez la femme bulgare” в един политически скандал в Брюксел.
От няколко години Ирина Данков е единствената европейка, работеща в полицията на САЩ. След като учи финанси в един от Калифорнийските университети и след това работи като одитор в престижна компания, тя завършва Полицейската академия в Лос Анджелис. И вече се появява на Оскарите, където охранява известни артисти при връчването на наградите. През останалото време е в дежурната патрулна кола по улиците на Лос Анджелис - и лови бандити.
Номинации за Жена на годината. Политика
През октомври Дилма Русеф, дъщеря на български емигрант и бразилка, родена в град Бело Оризонте, спечели президентските избори в Бразилия – от първи януари 2011 г. се открива “хубав хоризонт” за една от най-големите страни в света. А президентът й ще носи “България в сърцето си”.
Кристалина Георгиева – бивш заместник директор на Световната банка - е избрана за "Еврокомисар на годината" и за "Европеец на годината". Тя е достойна и за гръцкото kallisti (най-красивата), написано на “ябълката на разбирателството”. Може би това ще е един от девизите й на изборите през 2011 г. за президент на България. Дано ги спечели – тогава и пред България ще има “хубав хоризонт”.
Номинация за Femme fatale** на годината
На филмовия фестивал във Венеция Драгомира Бонева от Бургас получи наградата “Action for women”(действие в подкрепа на жените) за филма “Сбогом, мамо”, написан, режисиран, субсидиран и игран (заедно с други български артисти) от Мишел Бонев, както от 20 години се нарича в Италия чаровната и “романтична” бургазлийка. Но вместо радост за българите от наградата, започнаха въпросите: “Кой е платил разноските за филма, измислена ли е тази награда, не е ли резултат от връзките на Мишел Бонев*** с премиера на Италия?” Като че ли американките Мерилин Монро и Мадона останаха “virgin” и са нямали връзки с големи политици!
______________________________________________________________________________
* “Пътнико, твоите стъпки са
пътя, и нищо повече;
Пътнико, няма път,
пътят се прави от твоето вървене.”
(Антонио Мачадо, “Поговорки и песни XXIX”)
** Жена, “съблазняваща” мъжете, наричана още жената-вамп. От библейската Ева през любимата на много императори Клеопатра до Лу Андреас-Салом#233; (1861-1937) – приятелка на велики мъже (Ницше, Вагнер, Фройд, Рилке). И след тях хиляди други, фаталната жена – в някои нейни изяви - е сложен психосоциален феномен.
*** Забележете фамилните имена на нашите известни жени в чужбина: на мен по-сантиментално, исках да пиша “по-достойно”, ми звучат оригиналните имена, като Данаилова, Сендова, Георгиева, и, разбира се, Кабаиванска, която дори внука си Джовани нарича Иванчо!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/16/2010 :  21:12:08  Show Profile  Reply with Quote
Взе да става интересно. Първо ще пействам информацията, после ще напиша кратък коментар.

Комисията по досиетата с почетна награда за гражданска доблест "Паница"
От Светослав Тодоров

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/12/16/1012790_komisiiata_po_dosietata_s_pochetna_nagrada_za/

Евтим Костадинов прие наградата за гражданска доблест "Паница" за активността на Комисията за обявяване на принадлежност към Държавна сигурност. Тя му беше връчена от Симеон Дянков.

Теодора Захариева, активистка за правата на онкоболните в България, и Комисията за обявяване на принадлежност към Държавна сигурност бяха отличени с награди за гражданска доблест "Паница" 2010.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева връчи наградата на Теодора Захариева, известна с активната си гражданска позиция в защита на правата на онкоболните. През 2007-ма след тригодишен процес здравното министерство беше осъдено да плати 100 хиляди лева обезщетение на Захариева, заради това, че не й е осигурило полагащите й се животоспасяващи лекарства. Тя е диагностицирана с рак на гърдата през 2005-та година. До края на съдебния спор оцеляват само двама от седемте онкоболни, завели делото.

Почетна награда "Паница" беше присъдена на Комисията за обявяване на принадлежност към Държавна сигурност. Тя беше връчена от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков на Евтим Костадинов, председател на комисията.

Наградите се присъждат от Консултативен съвет, включващ д-р Желю Желев (Президент на България между 1990-1997), писателя Георги Господинов, Меглена Кунева, бивш еврокомисар.

Лауреатите на Наградата получават специална грамота, плакет и 10 000 лв., а носителите на почетната - 2000 лв.

Поради здравословни проблеми основателят на фонда Димитър Паница не присъства на церемонията в Новия български университет.
----------------------------------------------
Следва моя коментар:

Както виждаме от сайта на НБУ:
http://www.nbu.bg/index.php?l=959
Фонд "Димитър Паница"
....
Присъждане на наградите

Членове на Журито на наградите са д-р Желю Желев, Президент на България (1990-1997), писателят Георги Господинов, Боряна Димитрова, директор на социологическа агенция “Алфа рисърч”, Валери Запрянов, главен редактор на сп. “Тема”, проф. Ивайло Знеполски, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”, Михаил Иванов, експерт по етнически въпроси, Меглена Кунева, еврокомисар (2007-2009), адвокат Хари Харалампиев и Валентин Чиликов, Председател на Сдружение на югозападни общини.
Председател на Изпълнителния съвет е Димитър Паница, а членове са проф. Богдан Богданов, д.н., Председател на Настоятелството на Нов български университет и г-н Ленко Ленков.

Нали си спомняте, че преди няколко месеца Дими Паница се отказа от почетното си членство в БАН, защото не можел да работи с ченгета!!!
А тук го виждаме подреден и силно финансово обвързан с проф. Богдан Богданов - агент Николов от VI управление на ДС, който освен всичко, най-доблестно е опитал да унищожи досието си след 1989 г.

Е, няма как - ще се обяви за болен Дими Паница. Нищо чудно и агент Николов да е бил болен за церемонията. За да се замаже на първо време гафът, награждават не кой да е, а Комисията за досиетата. Вероятно затова, че извади проф. Богданов като агент на VI управление на ДС. Няма как той да не е възхитен от това. Сигурно цял живот си е мечтал за този ден.

А вижтe обявата на Игнатов на сайта на МОМН:
http://www.mon.bg/news/10-12-16_nagradi.html
На 16 декември 2010 г. министър Сергей Игнатов ще присъства на връчването на наградите за гражданска доблест “Паница” за 2010 г. на Нов български университет /17.30 часа, Аула на НБУ, ул. „Монтевидео” № 21/. Проф. Игнатов ще отличи тазгодишния лауреат.

Игни е планирал поредния PR - свой личен и на НБУ, но ситуацията е дотам неловка, че дори самата награда "за доблест" е връчена от Цецка Цачева, а не от Игни, както той се хвали предварително.

Очаквам развитие...
Защото, ако подредбата на фигурите остане същата, някои хора ще станат за мезе.

Има и други ошашавени: Веско Методиев си глътна езика, Иван Костов и Екатерина Михайлова - донякъде, а сайтът на проф. Лазарин Лазаров избягва темата като дявола тамяна. А как само тръбяха, че "достойният" Дими Паница връща титлата почетен академик на БАН защото не можел да работи с ченгета. Ами сега? - Лицемерието и цинизмът лъснаха, ах как лъснаха, а някои хора хич не обичат това.
Както казах по-горе - очаквам продължението е интерес.

Edited by - moderator on 12/16/2010 21:16:00
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05