http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Награди и отличия
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/21/2007 :  11:55:29  Show Profile  Reply with Quote
Първанов връчи отличия за заслуги в областта на образованието и науката :
21 декември 2007 г.
www.actualno.com

Първанов посочи, че наградените днес са хора, които през десетилетията са дали всичко от себе си, за да може съвременна България да има своя успех

Академик Кирил Боянов и проф. Георги Петканов бяха наградени от президента Георги Първанов с орден "Св. Св. Кирил и Методий" за особено значими заслуги в областта на образованието и науката.

Орден "Стара планина" - първа степен за принос в развитието на българската държава, демокрация и правораздаване получи Владислав Славов.

Със същите отличия бе награден и Лъчезар Цоцорков за изключително големи заслуги към България.

На награждаването присъстваха вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев и министърът на правосъдието Миглена Тачева.

"Удовлетворен съм, че отново имам честта, която ми предлага българската Конституция - да връча най-високите държавни отличия на четирима от изявените съвременни българи", каза президентът Георги Първанов.

Той посочи, че наградените днес са хора, които през десетилетията, и особено през последните години, са дали всичко от себе си, за да може съвременна България да има своя успех.

"Академик Боянов е сред хората, с чието име свързваме развитието на информационните технологии, на компютърната наука и практика в България, автор е на повече от 150 научни публикации, изследвания и на над 30 книги и учебници, учен с международна известност и авторитет, а също и преподавател", каза Първанов.

Той отбеляза, че Боянов е и обществено ангажирана личност и е сред инициаторите за учредяването на международната и национална награда на името на Джон Атанасов.

"Радвам се, че имам възможността да връча високото държавно отличие и на проф. Георги Петканов", каза още президентът.

"Известен преподавател, доказал се учен, декан на Юридическия факултет и заместник-ректор, Петканов взе активно участие в реформирането на един сектор, който беше ключов за нашата европейска интеграция и като министър на вътрешните работи, и като министър на правосъдието", отбеляза Георги Първанов.

"Владислав Славов е човек, с чието име свързваме възстановяването на Върховния административен съд (ВАС), при това не става дума за формално възстановяване, а за създаване на максимално благоприятни условия за неговата работа", посочи президентът.

Държавният глава отбеляза, че Славов е заслужил признанието на своите колеги, които са го избрали за член на Конституционния съд, което е възможно най-високото признание в областта на правото.

"Славов е председател на Съюза на юристите. Инж. д-р Лъчезар Цоцорков е потомък на славен панагюрски род, човек, доказал се като почтен родолюбив български бизнесмен и силно социално ангажиран и в община Панагюрище, и в национален мащаб", отбеляза Георги Първанов.

"Радвам се, че макар и закъснели, тези отличия се връчват в навечерието на най-красивите празници - Коледа и Нова година", заяви държавният глава.

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/23/2008 :  15:36:01  Show Profile  Reply with Quote
Уди Алън за наградите в интервюто на сп. "Ние Жените", брой 2, 15-21 януари 2008 г., стр.4-5

Уди Алън: Холивуд не ме интересува

Алън Стюарт Кьоногсберг, по-известем като Уди Алън е американски режисьор, актьор, сценарист, драматург и музикант. Успехът му идва с филма "Ани Хол", за който получава 4 Оскара. Същата вечер свири с групата си, прибира се към 2 часа и изключва телефона, преди да заспи. Разбира, че е награден едва на вечерта от филмовия си агент. За пръв път посещава церемония по връчването на Оскар през 2002 за да представи колажа на Нора Ефрон "New Your on Film Tribute".
Въпреки че избягва фестивалите, Алън е бил номиниран за и/или е печелил 136 награди.
Разочарован от американската публика и критика, снима последните си два филма в Европа - в Лондон и в Барселона. Известен е с това, че се вдъхновява от конкретни актриси в работата си и прави ред филми все с тях в главните роли. В течение на годините негови музи са били Даян Кийтън, Миа Фароу (и за двете е бил женен), Скарлет Йохансон.

- Господин Алън, досега 21 пъти сте били номиниран за Оскар, три пъти го получихте и въпреки това никога не сте присъствали на самото шоу по раздаване на наградите...
- Да, така е. И тази година няма да отида със сигурност.
- Осемдесетото Оскар празненство - това сигурно ще е чудесно парти! Какво ви смущава там?
- Нищо, просто не мога да му се радвам. Не съм холивудски режисьор и никога не съм бил, аз сън нюйоркски режисьор. Нямам нищо прптив Лос Анжелис - просто не ми доставя удоволствие да бъда там. Не обичам нито тамошното слънце, нито пък вечното разкарване насам-натам с автомобил. Не ми харесва и начинът, по който в Холивуд виждат кинобизнеса. За тях преди всичко един филм е възможност да направят следващите стотици милиони долари. А аз виждам правенето на филни като изкуство. И, повярвайте ми, при тези обстоятелства е много трудно да се оцелее в моята професия.
- През всичките тия години за вас, изглежда беше много по-важно да свирите на кларнет в някой джаз-бар през вечерите, в които се провежда Оскар-шоуто. Лукс ли е да се държите настрана от тези неща?
- Не се държа настрана, нито пък отричам нещо. Когато ми се обадят и ми кажат: "Уди, ще дойдеш ли, искаме да ти дадем награда?", аз им отговарям: "Не, не мисля, че ще дойда." Но те, разбира се, са свободни да ми дадат награди, щом смятат, че ги заслужавам. Могат да ми дават, толкова награди, колкото си пожелаят. Само че няма да отида да си ги получа. Пък и какво да ги правя? Жилището ми е пълно с тях - в клозета ли да ги слагам?
- С удоволствие ли се държите настрана от реалността?
- Винаги съм бил запленен от разликата между реалния и въображаемия свят. И винаги съм предпочитал въображаемия. Реалността те наранява непрекъснато, тя е едно доста нерадостно място. Това е една от причините, поради, която правя филми. По този начин мога да прекарам цяла една година в собствения си фантастичен свят.
- Веднъж бяхте казали: "Моето киноизкуство е като плетене на кошници в лудницата." Това ли е причината, поради която на 70 години все още правите по един филм всяка година?
- Да! В лудницата нещата стоят така: когато пациентите са заети, те се чувстват по-добре, по-спокойни и отморени. С мен е същото - филмите са моята терапия. Когато не правя филми аз пиша пиеси или книги. Когато не пиша се чувствам ужасно.
- Колко важно е за вас общественото признание на работата ви?
- Когато бях млад, бях изпълнен от страха пред провала. После видях, че се провалям отново и отново - и нищо особено не се случва. Така страхът изчезва от само себе си по някое време. Тъпото в цялата работа е, че дори когато имаш огромен успех, не се случва нищо особено. В младостта си мислех: когато съм много успешен, всички ще ме обичат, а ако се проваля целият свят ще ме мрази. Глупости! С годините човек научава, че не се случват нито чудесни, нито ужасни неща. Това е някак успокояващо.
...
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/06/2008 :  16:11:13  Show Profile  Reply with Quote
Българският посланик в Токио връчи почетен знак за заслуги към БАН
6 февруари 2008 г. 16:22 ч.
www.actualno.com

Отличието се дава за научни постижения и принос за осъществяването на активно сътрудничество между Института по електроника при БАН и Университета Кейо
Посланикът на Република България в Токио акад. Благовест Сендов връчи почетния знак "За заслуги към Българската академия на науките" на професор Минору Обара от Катедрата по електроника и електронно инженерство към Университета Кейо в Япония.

Това съобщи дирекция "Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация" на МВнР.

Отличието се дава за научни постижения и принос за осъществяването на активно сътрудничество между Института по електроника при БАН и Университета Кейо в областта на фотониката и нанотехнологиите.

Професор Обара изрази своята благодарност и сподели, че и в бъдеще ще работи за доброто сътрудничество в областта на лазерната физика между двете страни.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/20/2008 :  18:44:04  Show Profile  Reply with Quote
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=461197

Доцент на 50 години взе награда за млад учен
Автор: Зорница Латева

Министерството на образованието награди с приз за млад учен 50-годишния доц. Валентин Попов. Физикът от Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше отличен заради постиженията си в теоретичното изследване и компютърното моделиране на физичните свойства на въглеродни нанотръбички. Изследователят получи плакет, грамота и 3500 лв. награда.

Образователният министър Даниел Вълчев награди още двама физици. Призът за "Особен принос в науката" и 4500 лв. получи акад. Александър Петров от Българската академия на науките. Той беше отличен за изследванията си в областта на физиката на течните кристали. Наградата за млад професор и 4000 лв. взе проф. Петър Кралчевски, също от СУ. Призът се връчва за първи път тази година и условието беше награденият да е до 55-годишен. Специална комисия от министерството е оценила кандидатурите.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/21/2008 :  13:22:25  Show Profile  Reply with Quote
Докато някои у нас покриват на 50 години критерия за "млади учени", то на друго място на 52 години се пенсионират като мултимилиардери - става дума, разбира се за Бил Гейтс-основател и дългогодишен президент на технологичния гигант-Майкрософт. Ние, обаче не трябва да позволяваме да продължават да се гаврят с нас, защото ако сами не се преборим за правата си, властимащите в научната сфера нямат намерения да проявят усет за приличие, нито да си поставят граница за наглостта.

Бил Гейтс: Интернет цензурата е обречена
Бизнесът е гарант за свободата на словото
technews.bg 21.02.2008

Усилията на държави като Китай да ограничат размяната на информация по Интернет са обречени на провал, каза председателят на Microsoft Бил Гейтс пред студенти в САЩ. Той добави, цитиран от news.yahoo.com, че няма глобална опасност някой да ограничи потока на свободното слово в Интернет. Просто никой не може да контролира Мрежата.

В Китай въпросът за Интернет цензурата стана доста сериозен през последните години, а Microsoft и няколко други американски компании бяха обвинени за помощта, оказана на китайското правителство за цензуриране на материали в Мрежата. Въпреки всичко, накрая свободното слово ще победи, каза Гейтс. Тази победа е неизбежна и ще се дължи най-вече на бизнес изискванията.

Ограниченията, наложени на свободното слово, ще се отразят негативно върху бизнес дейността, което означава, че комерсиалните сили ще се борят против цензурата, поясни Гейтс. Ако една държава иска да има развита икономика, то тя трябва да отвори Интернет.

Очаква се основателят на Microsoft да се пенсионира в края на месец юли тази година. Той обаче няма да се отдаде на почивка, а е решил да вземе сериозна роля в борбата срещу СПИН, както и да започне кампания за премахване на детския паралич и маларията. Друга негова амбиция е откриването на нови начини за засилване на иновациите в най-бедните държави, което би се отразило много положително върху техните икономики.

Бил Гейтс, който в момента е на 52 години, изрази опасения относно това как ще му се отрази това пенсиониране, имайки предвид, че от 17-годишна възраст работи на пълна пара в Microsoft.


Edited by - moderator on 02/21/2008 13:23:00
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 02/23/2008 :  09:44:35  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=461197
Доцент на 50 години взе награда за млад учен
Автор: Зорница Латева
Министерството на образованието награди с приз за млад учен 50-годишния доц. Валентин Попов. Физикът от Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше отличен заради постиженията си в теоретичното изследване и компютърното моделиране на физичните свойства на въглеродни нанотръбички. Изследователят получи плакет, грамота и 3500 лв. награда.
Образователният министър Даниел Вълчев награди още двама физици. Призът за "Особен принос в науката" и 4500 лв. получи акад. Александър Петров от Българската академия на науките. Той беше отличен за изследванията си в областта на физиката на течните кристали. Наградата за млад професор и 4000 лв. взе проф. Петър Кралчевски, също от СУ. Призът се връчва за първи път тази година и условието беше награденият да е до 55-годишен. Специална комисия от министерството е оценила кандидатурите.




Галя (и останалите),

Моля специално да обърнете внимание на това, че в "Дневник" текстът на горното съобщение, озаглавено "Доцент на 50 години взе награда за млад учен", е променен - и е станал много по-хубав! Превърнал се е в коментар! Прочетете го тук:

http://dnevnik.bg/show/?storyid=461422

Държа да откроя следното:

"напълно се изясни защо шефът на БАН акад. Юхновски беше преизбран наскоро за пореден мандат, въпреки че законът налага ясни възрастови ограничения. При титулуване на 50-годишни за млади учени 70 години са си направо разцвет на силите. Това го осъзнаха дори в министерството. Иначе не биха награждавали хора в предпенсионна възраст само броени дни след като се противопоставиха на избора на академика.

Колкото до факта, че в академията на науките и в университетите в страната не може да се намери поне един наистина млад учен (под 35 г., какъвто обикновено е стандартът), това очевидно означава две неща. Първото е, че изтичането на мозъци от науката наистина е взело застрашителни размери. Второто е, че тези награди май не се раздават на възрастов, а на друг принцип. Случващото се е индикатор за неувяхващия социалистически манталитет в научните среди, според който млад човек да направи кариера е изключителен прецедент."

За разлика от предишния текст, който е на журналистката Латева, горният коментар е редакционен!

Браво на "Дневник"!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/31/2008 :  12:44:52  Show Profile  Reply with Quote
Акад. Юхновски е награден от БАН за заслуги към научната институция
дата : 31 март 2008 г. 12:48 ч.
www.actualno.com

Акад. Юхновски беше председател на БАН три мандата. Снимка: БГНЕС

На заседание на Общото събрание на БАН днес акад. Иван Юхновски беше награден с почетния знак на Управителния съвет на академията за заслуги към научната институция.

Акад. Юхновски беше председател на БАН три мандата. Той беше избран и за четвърти мандат, но си подаде оставка в средата на този месец.

Това беше последното заседание на сегашното Общо събрание на БАН. На него бяха представени приоритетите в научната политика на БАН за периода 2008-2013 г.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/31/2008 :  12:49:13  Show Profile  Reply with Quote
Юхновски беше награден за заслуги към БАН
от Зорница Латева І zornical@dnevnik.bg
Бившият председател на Българската академия на науките (БАН) акад. Иван Юхновски беше награден с почетен знак за заслугите си към научната институция. Наградата му беше връчена от временно изпълняващия длъжността председател акад. Никола Съботинов по време на последното заседание на настоящото общо събрание на академията. Заповедта за присъждането на наградата е подписана още през декември 2006 г., но беше връчена на акад. Юхновски сега, защото той не искаше да я приеме от скромност, коментира Съботинов. Преди седмици Юхновски подаде оставка като председател, след като беше избран скандално за четвърти мандат.

До 10 април окончателно трябва да приключи процедурата по изобр на ново общо събрание. Повечето му членове, сред които и Юхновски, вече са определени. Първото заседание на събранието ще бъде свикано възможно най-бързо и на него ще бъде обявена процедурата по избор на нов председател на БАН, обясни Съботинов. След това ще има един месец за номинации за нов ръководител, който трябва да бъде избран най-късно през юни.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/01/2008 :  15:58:03  Show Profile  Reply with Quote
Удостоиха Ник Кейв с докторска степен
news.bg
01.04.2008
Музикантът, писател, актьор, композитор на филмова музика и сценарист Ник Кейв беше удостоен с почетна степен „Доктор по право" от университета Monash University.

Тя му беше връчена лично от зам.-ректора на университета проф. Ричард Ларкинс и ректора Д-р Алън Финкел на церемония в Мелбърн.

Ник Кейв учи в департамента по Изкуство и дизайн (Изящни изкуства) в Института по технологии в Колфийлд през 1977 и 1977 г. - това, което днес е факултетът по Изкуство и дизайн в кампуса Колфийлд на университета Monash.

Ник изоставя обучението си, свързано основно с рисуване, за да се отдаде на своята музикална кариера.

Според проф. Ларкинс Ник Кейв е един от най-успешните и знаменити австралийски артисти с невероятна кариера в музиката и писането и с грандиозно влияние върху съвременната алтернативна култура.

"Постиженията на Ник Кейв в изкуствата и това, че е прославил Австралия в целия свят заслужават да бъдат почетени от нашия университет. Освен музикалните му успехи, Ник Кейв е показал и невероятни умения в писането и актьорското майсторство - той е един истински креативен талант", коментира професорът.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/04/2008 :  14:34:27  Show Profile  Reply with Quote
Президентът връчи високи държавни отличия на публични лица
4 Април 2008
www.mediapool.bg
Президентът Георги Първанов връчи в петък ордени "Стара планина" и "Св. св. Кирил и Методий" на шестима публично известни лица и по повод навършени кръгли годишнини.

Ордени "Стара планина" - първа степен, получиха д-р Любен Корнезов, зам.-председател на Народното събрание, бивш конституционен съдия, депутат няколко мандата от БСП, д-р Делчо Порязов, икономист, проф. Радослав Гайдарски, министър на здравеопазването, специалист по гастрохирургия, и проф. Иван Черноземски, бивш министър на здравеопазването, специалист по онкологични заболявания.

Ордени "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, бяха връчени на Гиньо Ганев, юрист, национален омбудсман, многогодишен депутат и зам.-председател на Народното събрание, и на философа проф. Исак Паси.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/29/2008 :  22:28:30  Show Profile  Reply with Quote
kafene.net 28.05.2008
Почести за храбри ли?
Атанас Чобанов
Париж


Сътрудниците на лютия френски сатиричен седмичник "Канар Аншене", където от край време излизат най-скандалните разкрития за корупция във Франция систематично отказват всякакви държавни отличия.

Особена неприязън изпитват към най-престижното от тях: ордена на Почетния легион. Журналистът Пиер Сиз е уволнен от редакцията през 1933, защото го е приел.

Големият писател Марсел Еме отказва същия орден на френския президент Венсан Ориол със следните думи: "Колкото до Почетния легион, господин президент, с цялото ми уважение, можете да си го кадрирате в предаването...!"

"Да откажеш Почетния легион не е всичко, по-лошо е да си го заслужил" - гласи крилатата фраза на композитора Ерик Сати. С подобно мнение са били Мопасан, Санд, Сартр, Камю, Превер, Брасенс, а от по-новите "рефюзники" - Катрин Деньов.

Наистина, не всички са имали куража на Еме да ни оставят многозначително многоточие, от което да гадаем за предното или за задното предаване става дума.

Великият комик Колюш пък твърдеше, че ако му предложат значката с лентичката ще се яви да я получи по слип, за да се чудят къде да му я закичат.

Припомням тези факти, защото онзи ден цяла плеяда от български журналисти се явиха в костюми и с вратовръзки, за да получат награда "Черноризец Храбър".

На награждаването присъстваха президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев, министърът на културата Стефан Данаилов, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, кметът на столицата Бойко Борисов - съобщи "Дневник".

На тия от "Труд", "Стандарт", "24 часа" като на официози им е простено, това им е същинското амплоа, да ръкоплещят и да получават потупвания по рамото.

Но на колегите от "Икономедия", от "Капитал" и от "Дневник", които дълго време бяха еталон за честна и безкомпромисна позиция няма как да им простя за гечетосването с лицата от горния списък.

С чисто сърце им пожелавам да си кадрират статуетките получени от Станишев в предаване на RE:TV, ако искат в задното, ако искат в предното студио.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/17/2008 :  17:09:14  Show Profile  Reply with Quote
Георги Гергов стана ”доктор хонорис кауза”
17 септември 2008 / News.dir.bg


Бизнесменът Георги Гергов да бъде удостоен с титлата „Доктор хонорис кауза”, реши Академичният съвет на Аграрния университет в Пловдив на заседанието си днес.
Това съобщиха от пресслужбата на Международен панаир в Пловдив, цитирани от БГНЕС.
Почетното звание е присъдено на Гергов „за приноса му в развитието и просперитета на Аграрния университет като негов възпитаник и общественик с активна гражданска позиция”, гласи мотивът на най-висшия орган на университета.
Изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив, който е и Почетен консул на Руската федерация, ще получи грамота за титлата „Доктор хонорис кауза” и академичната тога на тържествена церемония на 29 септември.
Тогава ще бъде открита официално учебната година в Аграрния университет, където Георги Гергов е завършил специалност „Агроинженерство” с магистърска степен. В момента той е председател на Съвета на настоятелите, който има амбиция да направи по-интензивни контактите между науката и бизнеса.
Известният учен проф. д-р Георги Сенгалевич е другият носител на почетното звание „Доктор хонорис кауза”, излъчен от Академичния съвет на Аграрния университет днес.
Той е бивш първи заместник-ректор на висшето училище, автор на 60 научни публикации, преподавател в Земеделския колеж в Пловдив.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 09/26/2008 :  13:34:10  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

Георги Гергов стана ”доктор хонорис кауза”
ПОЗОР!Не помня дали е ставало друг път дума във форума за този човек, но той ми беше първият работодател след дипломирането ми като ветеринарен лекар. То беше по времето, когато се подаряваха цели свинекомплекси и фуражни заводи. Бил съм свидетел на начина, по който си взе диплома за висше образование. Днес, обаче, това вече няма значение - днес той е близък приятел на Н.Пр. Президента на Републиката, а в качеството му на "доктор хонорис кауза" след някоя и друга година можем да го видим и в някой от органите, които управляват българската наука.
Т.нар. Аграрен университет явно е решил да си остане за вечни времена една миризлива лисича дупка. Ако там наистина има учени, очаквам да възроптаят срещу този акт.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/17/2008 :  12:26:05  Show Profile  Reply with Quote
17.10.2008 г.
Проф. Камен Веселинов бе награден от Посланик Михаел Гайер с най-високото отличие в Германия Кръст за заслуги. То се дава за изключителния принос на ректора на Техническия ниверситет към двустранните отношения в образованието и науката.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/01/2008 :  14:37:03  Show Profile  Reply with Quote
Науката ни чака пробуждане на обществото и бизнеса
Пресцентър МС
Мариана Конова
www.new.bg
01.11.2008 г.


Сферата на образованието е все още будна, но обществото не е и на правителствено ниво се искат още усилия.
Така ректорът на ТУ-София проф. Камен Веселинов отговори на въпрос на news.bg. „Будно ли е българското образование?", минути след като премиерът Сергей Станишев връчи юбилейните грамоти за особени заслуги, проявено родолюбие и патриотизъм на видни български научни изследователи и образователни дейци.

Грамотите са по повод 100-годшнината от обявяването на независимостта на България.

Според Веселинов увеличението на средствата от бюджета за образование и наука е само едната страна на въпроса.
„Изграждането на съответния административен капацитет също е много важно, за да се събуди системата".

Увеличението на финансите за наука за тази година е само теоритично, тъй като изплащането на голяма част от сумите досега не е започнало.

Будители са всички, които насаждат националното съзнание у следващите поколения", смята ректорът на ТУ.

Според председателя на БАН акад. Съботинов, будители са всички - „довели до националното развитие", но „на българския бизнес му предстои да се събуди".

Ако искаме да бъде конкурентни, трябва да заложим много повече на образованието, на научните изследвания, на тяхното качество, на финансирането на тази дейност.

Според премиера „виждат се усилията на правителството за подкрепа на научноизследователската дейност на изобретателството в България и в знак на уважение към поколенията български изобретатели, научни работници, които са дали много за авторитета на България".

Грамоти получиха ректорите на някои от най-големите и успешни университети у нас - проф. Ваньо Митев, Медицински Университет, проф. Камен Веселинов, ТУ-София, доц. Христо Белоев, Русенски Университет.

Почетното признание на организационния комитет на 100-годишнината от независимостта на България получиха и много заслужили научни изследователи и откриватели, сред които акад. Васил Згурев, член-кореспондент Димитър Клисурски, както и едни от най- добрите служители в патентното ведомство през годините, включително и техен сегашен председател Костадин Манев.

Приветствам усилията на патентното ведомство, което вече е разкрило 11 инфо центъра, подчерта премиерът Сергей Станишев и допълни, че предстои да бъде изработена пътна карта на всичките центрове.

Станишев: Науката е разковниче за конкурентността на икономиката ни
Дата : 1 Ноември 2008 г. 15:30 ч. 123
www.actualno.com


Той посочи важността на живата връзка между фундаменталната наука и прилагането на новостите в реалната икономика. Снимка: БГНЕС


Ако искаме страната ни да бъде конкурентна, трябва да заложим много повече на образованието, на научните изследвания - на тяхното качество и на финансирането им.

Това посочи премиерът Сергей Станишев на церемония в Гербовата зала на Министерския съвет, на която връчи юбилейни грамоти във връзка със 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България на изтъкнати изобретатели, ректори на университети, преподаватели и работещи в системата на интелектуалната собственост у нас.

Дейците са номинирани от БАН, Съюза на изобретателите в България, Патентното ведомство и Центъра за интелектуална собственост към УНСС. Сред наградените беше и Костадин Манев - председател на Патентното ведомство.

Днешната церемония е знак на уважение към поколения български изобретатели, научни дейци, които са дали много за авторитета на България, каза Сергей Станишев.

Той посочи важността на живата връзка между фундаменталната наука и прилагането на новостите в реалната икономика. Няма как България да бъде конкурентоспособна, ако нашата индустрия и фирми не са иновативни.

Има още много какво да се направи за информирането, дори за обучението на изследователите и на научните работници, така че тяхната интелектуална собственост и талантът им да бъдат добре защитени, посочи Станишев.

Затова приветствам усилията на Патентното ведомство, което е разкрило вече 11 информативни консултантски центъра, свързани с висшите учебни заведения, и съвместната му инициатива с УНСС и с Европейската патентна академия за създаването на "пътна карта" на България в тази област.

Вярвам, че се виждат усилията на правителството за подкрепата на научноизследователската дейност, на изследователството в България, каза Станишев.

Премиерът припомни, че през тази година фонд "Научни изследвания" е бил финансиран с 60 млн. лв, а за следващата година са планирани 100 млн. лева от държавния бюджет. Дълбоко в манталитета на нацията е залегнало уважението към човека на знанието, на науката, на изобретателската дейност и това е наше голямо достойнство, посочи премиерът.


Edited by - moderator on 11/01/2008 14:40:11
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/07/2008 :  18:09:59  Show Profile  Reply with Quote
ИТ проект за преодоляване на кризи спечели ИКТ ЕКСПО 2008
www.news.bg
07.11.2008 г.


Система за откриване на бедствия стана победител в тазгодишното, седмо, издание на Научно-образователно експо.
Проектът, разработен от екип на Технически университет-София, ръководен от д-р Милена Лазарова, бе награден на специална церемония на 7 ноември, която се проведе в Интер Експо и Конгресен Център в рамките на БАИТ ЕКСПО 2008.

Победителите в конкурса-изложба бяха наградени лично от Ваня Добрева, заместник-министър на образованието и науката и Георги Георгиев, Моторола.

Второто място бе присъдено на проекта „Културно наследство: Образование-Наука-Опазване-Интегрирани в туризма (HERITAGE: ESPRIT)" на екипа, воден от проф. Арх. Тодор Кръстев.

Разработката, осъществена с общите усилия на Университета по архитектура, строителство и геодезия, Национална художествена академия, Асоциация за културен туризъм и Национален комитет на ИКОМОС, бе наградена от Румен Трифонов, председател на МИИО АБ и Йорданка Михайлова, ББС.

Третата позиция в класирането зае Технически университет-Варна с проекта „Система за интелигентно предсказване на екологични замърсявания", реализиран от екип, воден от доц. д-р Надежда Рускова.
Призът на компанията Dicota и почетната грамота бяха връчени от Маргарита Николова, ДАИТС и Данаил Георгиев, Диджитал Партнърс.

Трите поощрителни награди заминаха съответно към Центъра по технологии на информационното общество, СУ и проекта на екипа на доц. Румен Николов "Платформа за управление на разгънати предприятия в разширена Европа" (Първа поощрителна награда).

Русенски университет и екипа на доц. Д-р Ангел Смрикаров с проекта "Мрежа от сайтове на специализираните научни съвети към Висшата атестационна комисия" взе втората поощрителна награда.

Института по паралелна обработка на информацията - БАН с екипа на д-р Велизар Шаламанов и разработката "Ниско бюджетна система за провеждане на компютърно подпомагани учения" получи третата поощрителна награда.
Призовете бяха осигурени от Brother България, Едимит и Hewlett-Packard България.

Специалната награда на Microsoft България за проект, разработен с технологиите на компанията, грабна екипът на Стопанска академия "Д. А. Ценов", воден от гл. Ас. Д-р Божидар Божинов и „Virtual Joint Learning-интегрирана система за дистанционно обучение".

Победителите в ЕКСПО-то бяха избрани от специална разширена комисия, включваща представители на организаторите, на министерството на образованието и науката, на организации от ИКТ бранша като БАИТ и БАСКОМ, на Съвета на ректорите и др. Общо 11 поректа от 10 университета и института влязоха в надпревара за гласовете на журито.

Финалистите бяха селектирани от близо 30 кандидата от над 20 български ВУЗ-а по критериите иновативност и приложимост на разработките.

Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05