http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Награди и отличия
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/24/2010 :  08:30:07  Show Profile  Reply with Quote
Сергей Игнатов нагадил с приз за реформи в образованието депутатите от ГЕРБ Силвия Хубенова,Снежана Дукова,Румен Стоилов,Ирена Соколова и Стефани Михайлова, депутатите от АТАКА Огнян Стоичков и проф. Станислав Станилов, всички председатели на синдикални и работодателски организации в образованието. Плакети получили още журналистката от БТА Димитрина Ветова, Георги Стойчев от "Отворено общество" за изготвянето на рейтинговата система на университетите, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Вижте подробности в статията на в. Сега и коментарите към нея:
ГЕРБ се самонагради за реформи в образованието
ТАНЯ ПЕТРОВА

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7875§ionid=2&id=0000402

Edited by - moderator on 12/24/2010 08:37:13
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/24/2010 :  20:40:14  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
В този дух - не мога да се въздържа да не спомена за специалното аграрно-академично-антикорупционно издание на еротичното списание "Максим" с Калина Илиева на корицата (с любезното авторитетно спомоществувателство на мазни еврократи, които ако не е ОЛАФ, така и ще си умрат девствени): http://www.facebook.com/home.php#!/photo.php?fbid=1727504876814&set=a.1327382314000.2047390.1514194509

Редактирам, понеже се сетих, че този шедевр трябва да се види и от тези, които нямат регистрация във Фейсбук - ето го и за тях:
http://img42.imageshack.us/img42/1831/12932168051477.jpg

Edited by - Andrey_Kurtenkov on 12/24/2010 22:42:43
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/24/2010 :  22:47:49  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Не можах да вляза в клюкарника Фейсбук - забравил съм си паролата.
Добре, че колегата Куртенков е пуснал този алтернативен линк!
Наистина много весело! Спукахме се тук от смях! (Макар че по същество не е смешно.)
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/26/2011 :  12:51:55  Show Profile  Reply with Quote
Лишават ченгетата от орден "Стара планина"
Вторник, 26 Април 2011

http://www.frognews.bg/news_34822/Lishavat_chengetata_ot_orden__Stara_planina_/

Бившите служители на Държавна сигурност няма да получават ордените "Стара планина". Високите държавни отличия ще се дават само срещу документ от Комисията по досиетата.

Лишаването на ченгетата от правото да получават наградите е регламентирано с приемането на поправките в Закона за ордените и медалите, който е обнародван в последния брой на "Държавен вестник".

Според текстове в него, за да може дадено лице да бъде наградено с орден "Стара планина" и "Кирил и Методий", то трябва да докаже, че не е служило на репресивните органи на комунистическия режим в България.

Кандидатите ще се проверяват дали не са работили и за военното разузнаване преди 1989 година.

Лустрационният текст е залегнал в алинея 6 на чл. 11 от Закона за ордените и медалите. Той гласи, че преди да предложат дадено лице за орден, държавните институции трябва да проверят миналото му в Комисията за досиетата.

Промяната в закона ще лиши доста интелектуалци от държавни отличия. Известно е, че огромна част от представителите на интелигенцията ни са работили за Държавна сигурност.

Това е и причината много от носителите на орден "Стара планина" да бъдат обявени за агенти на ДС от Комисията по досиетата.
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 06/07/2011 :  15:39:32  Show Profile  Reply with Quote
ЗАКЪСНЕЛИТЕ НАГРАДИ
д-р Георги Чалдъков


Сложна е „симфонията” на възнаграждението и наказанието, дирижирана от „моркова и тоягата”. През 1901 г. на 42-годишна възраст Теодор Рузвелт става най-младият президент на САЩ. Политиката и дипломацията му се основава на любимата му поговорка: „Говори спокойно и носи тояга; така ще вървиш напред.”
А ние си мислим, че само в цирка има дресура на животни. Въпреки че за тези процеси има сериозни антропологични трактати; например, трите задължения на даровия обмен - да даваш, да приемаш и да връщаш - са описани, като „тотален социален феномен” в „Дарът” (Essai sur le Don) на Марсел Мос, за първи път публикуван на френски през 1923 г. в списанието L'Annee Sociologique. През 1990 г. есето бе публикувано на английски като „The Gift”. Началното изречение на „Дарът” е: „Аз никога не съм срещал човек толкова любезен и добър, че да не приеме подарък, нито толкова разполагащ с пари, че да не хареса подарък, ако му бъде даден.”
Крикор Азарян е мъдър човек, който шест месеца преди да си отиде завинаги (14 декември 2009 г.) каза: „Представяте ли си какъв би бил животът, ако чувстваш болката, която причиняваш? Светът щеше да е съвсем друг.” Това е трогателен глас от „интимната акустика на човешката душа”, мисли със съществено значение в пулсиращата материя на моралната философия.
Преди дни на въпрос на журналистка „Кой е най-ценния съвет, който сте получавали от Коко Азарян?”, артистът Петър (Чочо) Попйорданов, който на 11 юни ще стане на 47 години, отговори: „На последната постановка на „Вишнева градина”, на премиерата, той ми заяви, че това е последното нещо, което прави... Той вече беше болен. Изкарахме премиерата и Коко излезе в коридора. Подари ми един медал. И с лека ирония каза: „Давам ти го, но не го слагай и не го носи! Защото ордените се дават на декласираните, на тези, които излизат от употреба! Ти точно не си декласиран, тебе тепърва те чака...”
Неотдавна дадоха „Аскеер” за цялостно творчество на големите, но вече болни, артисти Тодор Колев и Коста Цонев, преди години – на Йоско Сърчаджиев. И на професор Крикор Азарян. Константин Павлов получи президентска награда след като получи мозъчен инсулт. Христо Фотев, когато беше много тежко болен (1997-2002), получи повече награди, отколкото в разцвета на творчеството и здравето си. Вече се страхувам да пожелавам награди на приятелите ми Досю Досев, Борис Луканов, Милко Божков, професор Михаил Давидов, доцент Крикор Дикранян, доцент Александър Хинев, професор Иван Карайотов, доцент Коста Костов, Мак Станчев, Александър Стойчев, Петър Доков, Атанас Илиев...
„Сънувате ли Азарян?” – запита журналистката и Чочо Попйорданов отговори: „Да, дори се кара на сън. Кара се на себе си. Измъчва се, че това, което иска да каже и внуши, не са разбира от хората. Неговата философия беше, че говорим, но не разбираме какво си казваме.”

Edited by - George_Chaldakov on 06/07/2011 15:44:00
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 08/16/2012 :  13:11:20  Show Profile  Reply with Quote
НИЕ И ОЛИМПИАДИТЕ
Д-р Георги Чалдъков
Наистина чудовище е мощта на ... този укор.
Кажете ми, братя, кой ще го надвие? Кажете ми кой ще
метне ласото върху хилядата шии на този звяр?
Фридрих Ницше,

„Тъй рече Заратустра“
А + ВХ #8594; АХ + В
Преди 110 години Зигмунд Фройд описа психозащитна, но много агресивна реакция, която нарече displacement: човек (B), който не може да се справи с проблеми, например, идващи от жена му и/или началниците, подсъзнателно
натрупва агресия (X), която впоследствие насочва върху избран от него беззащитен обект (A). Фройд описва такова „преместване“ като хистероидни прояви. Аз го наричам „булгресия” – една от българските изяви на злото.
Олимпиадата в Лондон свърши, да живее олимпиадата в Рио де Жанейро! - но не за България, както ще се разбере по-долу от моя коментар. И започнаха анализите за сравнително слабото българско представяне. Разбираемо е те да бъдат от настоящи и предишни спортисти и от спор(т)ни ръководители. Но политизирането на олимпийското представяне в Лондон е поредния негативен феномен в нашия обществен живот. Дори трагедията на бургаското летище на 18 юли не укроти агресивния нагон на опозиционните политици.
Какъв богат арсенал от неприлични, обидни, брутални думи, изречени от хора, които като лисицата на Езоп, когато не успеят да достигнат властта, казват, че тя е „кисела”, прави се лошо от другите. „Дрипа, клеветник, лъжец, боклук” за президента Желю Желев, изречени наскоро от известен учен и бивш кандидат за заместник президент. Неуспял кандидат за президент атакува президента Росен Плевнелиев с „посмешище” и „тъпанар” в коментара си „Има ли смисъл просвещението?!”, като че ли спи с „Що е просвещение?” на Имануел Кант. Авторът на „Президент на РъБъ” използва откровеността „за нищо не ставам” на „златната Станка” Златева, за да връчи „тиквените медали на ГЕРБ” и специално на министър-председателя.
Преди години Радой Ралин беше писал: „На мястото на Дядо Вазов, стои някой си Начо Папазов”. Като „стар” спортист перифразирам тази епиграма: „На мястото на генерал Владимир Стойчев, стои някоя си Стефка Костадинова.” Подобни перифрази се отнасят и за националните федерации по вдигане на тежести, спортна стрелба, футбол, волейбол… Само в спортната гимнастика има „мир и любов” – Никола Проданов с достойнство предаде щафетата на Йордан Йовчев – с генерал Владимир Стойчев най-големите в досегашната олимпийска история на България!
С голямо уважение към всеки всеотдаен труд за добро и радост на човека, включително този на големите спортисти*, не е ли ясно обаче на политиците, че здрави деца и след това здрави възрастни хора са много по-престижно постижение за всяка страна, отколкото един или пет олимпийски и световни шампиони. За това, както и преди години, предлагам: докато не се построят стадиони, плувни басейни и спортни зали в училищата и университетите, да не участваме на летни олимпийски игри. За зимните – да предложат министрите.
______________________________________________________
* Освен с колеги, израстнал съм с поети, артисти и спортисти: гимнастиците Васил Константинов – вуйчо ми (един от любимците на генерал Владимир Стойчев), Стоян Коев, Велик Капсъзов, Минчо Тодоров, Никола Проданов, Никола Банев, атлетката Диана Йоргова, футболистите Никола Димитров и Бончо Бонев...). Като ученици в бургаската гимназия бяхме дори национален отборен шампион по спортна гимнастика (1953-1957). Накратко, „Платон ми е мил, но истината ми е по-мила” – казал Аристотел на своя учител. Така за мен здрави българи е по-престижно от олимпийски и световни шампиони. И посещенията на световноизвестни учени, писатели, поети и артисти в България е по-важно, отколкото тези на (гага)певици от съседни и далечни страни. Казано с други думи, в честотния речник на политиците думите „здравеопазване”, „училище”, „университет” и „наука” трябва да са много преди „магистрали”, „футбол” и „тенис”. Което означава, че приоритетно ще подкрепят финансирането на болници, университети, училища и научни лаборатории.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 09/22/2012 :  08:07:47  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Моят фаворит от тазгодишните паранобелови награди:
http://pre.aps.org/abstract/PRE/v85/i4/e046117
Phys. Rev., Volume 85, Issue 4 [7 pages]
Walking with coffee: Why does it spill?
H. C. Mayer and R. Krechetnikov
Department of Mechanical Engineering, University of California, Santa Barbara, California 93106, USA
Received 23 December 2011; published 26 April 2012
In our busy lives, almost all of us have to walk with a cup of coffee. While often we spill the drink, this familiar phenomenon has never been explored systematically. Here we report on the results of an experimental study of the conditions under which coffee spills for various walking speeds and initial liquid levels in the cup. These observations are analyzed from the dynamical systems and fluid mechanics viewpoints as well as with the help of a model developed here. Particularities of the common cup sizes, the coffee properties, and the biomechanics of walking proved to be responsible for the spilling phenomenon. The studied problem represents an example of the interplay between the complex motion of a cup, due to the biomechanics of a walking individual, and the low-viscosity-liquid dynamics in it.
©2012 American Physical Society
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/23/2012 :  18:14:29  Show Profile  Reply with Quote
Определено съм заинтригована от изследването. :)))
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05