http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Божията искра
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/23/2007 :  11:28:33  Show Profile  Reply with Quote
Има хора способни, градивни, обсебени от науката, творчеството, изкуството. За тях да творят е единственият начин да са живи. Тези хора са сред нас. Животът им нерядко е ад, особено у нас в България.
За тези хора трябва да се положат специални грижи, най-напред да спре репресията, подтискането, експатрирането. Ако оставим тези хора да живеят в България, което е еднозначно на това да ги оставим да творят свободно, спокойно и неанонимно, това ще е от голяма полза за всички нас. Тук ще даваме някои примери, които доказват, че страстта към наука и всякакво творчество е заложена, тя е вродена, на нас остава само да забележим нейното присъствие, което никак не е трудно за абсолютно всеки от нас и тук вече идва трудното, а именно да признаем истината - най-напред пред нас и още по-трудното - да признаем това на глас пред всички, да дадем път на човек ПО-СПОСОБЕН в творчеството от нас - да мине ПРЕД НАС. Наградата, която ще получим е насладата от резултатите от неговия/нейния труд. Повярвайте - струва си!!!

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/23/2007 :  11:30:31  Show Profile  Reply with Quote
ДЕТЕТО-ЧУДО ПОБЕДИ ВЕСЕЛИН ТОПАЛОВ
www.actualno.com
Суперталантливият 16-годишен норвежец Магнус Карлсен победи с белите фигури най-добрия шахматист в света Веселин Топалов и след петия кръг стана едноличен лидер на шах турнира в Морелия.
Двубоят продължи малко повече от шест часа. Топалов игра силно, но в крайна сметка не можа да надвие норвежеца.
С тази загуба шансовете на Веско за спечелване на турнира намаляха драстично, въпреки загубата на Вишванатан Ананд от Левон Аронян, предава агенция Фокус.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/03/2007 :  06:23:42  Show Profile  Reply with Quote
„Гугъл взе наш гений" е водещото заглавие на „Стандарт"

Американската мечта се сбъдна за наш студент. Интернет империята Google взе на работа 23-годишния русенец Момчил Кюркчиев. Сега той учи в SUNY Brockport, щата Ню Йорк. Момчил шашнал американците по време на тримесечния си стаж в сърцето на Силиконовата долина.

На седмото небе съм. Това е чудесна компания. Корпоративният свят често се асоциира със строгост. В Google е точно обратното. Най-много е ценена свободата. Хората дори идват на работа с кучетата си, каза за "Стандарт" Момчил.

Кюркчиев ще завърши през май 2007 г., а от септември е на щат като софтуерен инженер в Google. Русенецът учи в САЩ от 2003 г.

Завършва три специалности едновременно - компютърни науки, математика и програмиране. Той е президент на клуба по математика в учебното заведение, има специална стипендия за успехи и е служил като представител на Honors Club. "Той е много специален в очите на работодателите, понеже използва всички възможности, които представя департаментът на студентите, за да се развиват академично," казва професорът и декан на Департамента за компютърни науки Кад Лакшман. От май до август миналата година Кюркчиев е бил на обучение в седалището на Google(tm).

Там той е работил за създаване на нов дизайн на домашната страница на AdWords.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/06/2007 :  14:31:32  Show Profile  Reply with Quote
Спортна кола на български студент изложена в Женева
6 Март 2007
www.mediapool.bg

Спортна лека кола, създадена по проект на българина Ник Стефанов, ще бъде изложена на тазгодишното 77-мо издание на автомобилния салон в Женева, предаде Kafene.net. Автомобилът е произведен от компанията за луксозни автомобили "Фискър" в Ървайн, щат Калифорния по подготвения от Стефанов дизайн, докато той е бил на стаж там като студент на Art College of Design в Пасадена, Калифорния. Ник Стефанов завърши колежа с отличие през декември 2006 г.

Edited by - moderator on 03/06/2007 14:32:06
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/07/2007 :  05:55:51  Show Profile  Reply with Quote


Държавата стартира мерки за закрила на талантливи деца
news.bg
07.03.2007 г.
Програма с мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2007 г. ще обсъди правителството на редовното си заседание днес.

За какви ли мерки става дума - нещо от сорта на ала-бала?????????????
Или как по-сигурно да смачка и/или изгони тези деца и младежи от България???????????????????? Дано поне не е това!

Edited by - moderator on 03/09/2007 13:32:06
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/07/2007 :  13:05:08  Show Profile  Reply with Quote
Терминът "гений" в този материал е прекалено силен, дори неточен. По дефиниция Геният НЕ ПЕЧЕЛИ или рядко ПЕЧЕЛИ конкурси. По-чести са случаите, в които Геният влиза в конфликт с всевъзможните журите и други оценители защото бидейки гений ГИ НАДВИШАВА, а това не се прощава.
Правилно е да се каже, че стипендиите ще са за насърчаване участието на деца и младежи в състезания от различен характер и оттам евентуално пренасочване на децата и младежите към духовни, научни и творчески занимания с цел намаляване на пагубното влияние на улицата, чалгата, повсеместния разврат и засилващата се агресивност в училищата.
Не мога да се въздържа и от следния коментар-предупреждение: Каквито и да са Ви конкурсите и състезанията - ДА НЕ СА НАГЛАСЕНИ! Т.е. срещу заплащане на близък до журито, детето да се подготвя с близки или аналогични задачи, музика, картини или други теми, които ще се дадат на състезанието и след това с ехидна усмивка да му лепнат прозвището "гений", колкото да дразнят другите деца. Пак повтарям Гений не се става! Да се контактува с Гений е предизвикателство само по себе си и малко хора го умеят и освен това Гений конкурс не печели!
Мярката, която правителството предприема трябва да се цели в промяна на светогледа и поради деликатността на ситуацията да внимава да не постигне обратния ефект - знаете шуроляйски, болни родителски амбиции и други ми ти напъни!


Стипендии за 2000 генийчета
Държавата отпуска 1,2 млн. за най-талантливите хлапета
Антоанета Петева
в. Стандарт
07.03.2007 г.

СОФИЯ. Държавата ще дава стипендия на деца гении. Над 1 млн. лв. ще отпусне тази година правителството специално за близо 2000-те най-талантливи малчугани у нас. Идеята ще бъде обсъдена на днешното заседание на кабинета. Предложението е на трима министри. Зад него стоят министърът на културата Стефан Данаилов, вицепремиерът и просветен шеф Даниел Вълчев и земеделец №1 Нихат Кабил. 1972 деца с изявени дарби ще попаднат в обхвата на програмата за закрила на даровити малчугани. През 2007 г. за тях ще бъдат отпуснати 1 168 440 лв. От тях 133 980 лв. ще са еднократни финансови помощи за талантливите деца, а 1 168 440 лв. - за стипендии. Идеята е да се насърчат творческите заложби на даровитите деца, които са доказали способностите си в науката, изкуствата и спорта. Така с отпуснатите от държавата пари малчуганите ще могат да се доразвиват в различни курсове, да участват в пленери, обучителни лагери, в национални и международни конкурси, олимпиади и спортни състезания.
Програмата предвижда класиралите се на престижни национални и международни конкурси, олимпиади и състезания хлапета да получават едногодишни стипендии. Децата гении ще получават от държавата пари - 50% от минималната работна заплата за страната.

Edited by - moderator on 03/09/2007 13:41:04
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/03/2007 :  11:15:50  Show Profile  Reply with Quote
Български ученици завоюваха 6 медала на олимпиада по математика в Гърция
www.actualno.com
04.05.2007 г.
България зае първо място със 185 точки в отборното класиране на олимпиадата.
Български ученици завоюваха шест медала на Балканската олимпиада по математика в Гърция.

България зае първо място със 185 точки в отборното класиране на олимпиадата, завършила вчера в Родос, Гърция, съобщиха от Министерство на образованието и науката.

Златните медалисти са: Николай Белухов - ученик от 11 клас, МГ "Гео Милев" - Стара Загора; Деян Симеонов - ученик от 12 клас, ПМГ "Акад. Н. Обрешков" - Бургас, и Елина Робева - ученичка от 12 клас, СМГ.

Със сребърни медали са отличени Цветелина Ценева - ученичка от 12 клас, СМГ, и Александър Даскалов - ученик от 11 клас, СМГ, а бронзов медал спечели Борислав Вълков - ученик от 10 клас, СМГ.

Ръководители на учениците са научните работници от Института по математика и информатика към БАН: ст.н. с. д-р Николай Николов, ст.н.с. Петър Бойваленков и ст.н.с. дмн Олег Мушкаров.

Националният отбор на България, който участва в олимпиадата по математика за средношколци, се завръща в България днес от Атина в 18.25 часа на Летище София.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/09/2007 :  12:16:08  Show Profile  Reply with Quote
Наш математик обра наградите на Харвард
Знамето ни е на бюрото ми в университета, казва Калоян Славов


v.Standart, 09.06.2007
Две топнагради от най-престижния университет в света Харвард грабна българинът Калоян Славов. Първият приз "Хуупс" беше даден на нашия студент по математика за най-добра дипломна работа. Освен признание за таланта си, нашенецът взима и 3500 долара. Втората награда е "Дейвид Мъмфорд", която Харвардският математически факултет връчва на блестящи студенти. Тя е съпътствана от 800 долара. "Взех диплома summa cum laude, най-високата степен. Първите 5% от завършилите Харвард взимат такава, следващите 15 на сто взимат magna, но аз се радвам, че съм сред отличниците", похвали се пред "Стандарт" Калоян. "Удовлетворен съм. Българското знаме е непрекъснато на бюрото ми. Тук, в Харвард, се чувствам задължен да представям България. Който и да ме представя, казва: "Това е Калоян, той е от България." Ако е американец, за него ще кажат нещо друго, но Калоян винаги се асоциира с България. Тук носим национална отговорност", без излишна гордост допълни талантливият софиянец. Той не беше решил за какво ще похарчи парите, но се пошегува, че лятото вече чука на вратата и вероятно ще се отдаде на почивка и забавления. Калоян обеща един ден да се върне в България, но първо ще защити и докторантура в Харвард. "Дано да има условия у нас. Защото все пак с математика... Но има време, докато завърша, на хубаво вървят нещата в България", оптимистичен бе Калоян. Той не скри, че българите са на особена почит в Харвард. "Тази година завършваме 12 души, но сме общо 23-ма във всички курсове. Ние сме третата държава тук по брой студенти след Америка и Китай. Много ни уважават", изтъкна младежът. Калоян завършва Софийската математическа гимназия и печели редица международни състезания, сред които и два златни медала от Международната математическа олимпиада.
Владислав ПУНЧЕВ
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/13/2007 :  12:01:52  Show Profile  Reply with Quote
Браво! Медалисти сме на Балканска Олимпиада по информатика
13.07.2007 12:15
www.dnes.bg

Подкрепяният за четвърта поредна година от Американска фондация за България Национален олимпийски отбор по информатика се връща от Балканиада, като всички участници в него са с медали.

На завършилата 15-а Балканска олимпиада по информатика в Кишинев, Молдова, със златен медал бе награден Ростислав Руменов от Природоатематическата гимназия в гр. Шумен, а останалите състезатели са със сребърни и бронзови медали.

Днес в 15.25 с полет от Будапеща на Аерогара София се връща Българският олимпийски отбор по информатика.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/22/2007 :  14:32:25  Show Profile  Reply with Quote
Отборът ни с медали от Международната Олимпиада по физика22.07.2007
www.news.bg

Отборът на България спечели два сребърни и един бронзов медал на закритата вчера в Иран 38-а Международна Олимпиада по физика.

Американска фондация за България финансира подготовката и участието на Националния олимпийски отбор по физика за трета поредна година.

На Олимпиадата в Исфахан, Иран бяха завоювани три медала и две почетни грамоти.

В отборът участват:

Свилен Кънев от ПМГ „Никола Обрешков", Казанлък, който взе сребърен медал.

Петър Петров от ПГМЕЕ, Бургас, също спечелил сребърен медал

Стефан Кръстанов от ПМГ „Акад. Никола Обрешков", Бургас, с бронзов медал

Гавраил Татарлиев -от1-ва АЕГ, София, който получи почетна грамота

Дойчо Карагьозов от ПМГ „Акад. Никола Обрешков", Бургас, също с почетна грамота

Ръководители на отбора са Мирослав Абрашев и Виктор Иванов.

Утре в 09:45 с полет на Турските авиолинии от Истанбул на Аерогара София се очаква да пристигне Българският олимпийски отбор по физика.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/28/2007 :  19:41:24  Show Profile  Reply with Quote
Русначе разкрива 150-годишна загадка
www.actualno.com
28.07.2007
Десетгодишният Адрей Хлопин от Краснодарския край обясни произхода на
т.нар. сребристи облаци, които светят нощем, съобщава руската агенция
"Новости".

Феноменът е бил мистерия за учените цели 150 г., а момчето отгатнало, че на голяма височина влагата се превръща в ледени кристали. Именно те отразяват светлината и са причина за блестенето.

За научната си хипотеза ученикът е вписан в Книгата на рекордите Гинес.

Шестнайсет годишният съименник на руското вундеркиндче, Андрей Ходурски от Полтава, пък е автор на уникална разработка - система за осветяване на пътя за автомобили.

Към изобретението му е проявила интерес Световната организация за
интелектуална собственост. Момчето е постигнало нещо, над което американците са се потили повече от 20 г., отбелязва с гордост "Новости".

Неговите допълнителни фарове увеличават два пъти и половина осветяването на пътя през нощта и не заслепяват водачите на насрещните коли. Те могат да бъдат монтирани на всеки автомобил и не струват скъпо.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/30/2007 :  14:14:44  Show Profile  Reply with Quote
Наши ученици със златни медали от международна олимпиада по математика
www.news.bg
30.07.2007
Български ученици са спечелили 2 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал от Международната олимпиада по математика за ученици във Виетнам.
Олимпиадата е започнала на 19 юли, съобщиха от Съюза на математиците в България, цитирани от БНР.

Спечелените медали са от индивидуалното класиране.

Със златен медал са отличени Деян Симеонов и Николай Бехулов, сребърните отличия са за Александър Даскалов, Елина Робева и Цветелина Ценева.

Бронзовият медал е спечел Добрин Урумов.

Всички участници са от Националния отбор по математика.

В отборното класиране България е разделила 9-то и 10-то място с отбора на Тайван. В олимпиадата са участвали 522 ученици от 93 страни.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/15/2007 :  21:28:19  Show Profile  Reply with Quote
48 Международна олимпиада по математика в Ханой, Виетнам
БЪЛГАРСКИЯТ ОТБОР СПЕЧЕЛИ 6 МЕДАЛА ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО МАТЕМАТИКА

31 юли 2007 г.

Всички от българския отбор, участвали на 48-та Международна олимпиада по математика в Ханой, Виетнам, са медалисти.

Златни медали завоюваха Деян Симеонов от МГ – Бургас и Николай Бехулов от МГ – Стара Загора. Александър Даскалов, Елина Робева и Цветелина Цанева, ученици от СМГ – София, спечелиха сребърни медали, а бронзов - Добрин Урумов от МГ – Варна.

Ръководители на отбора са ст.н.с. д-р Емил Колев и ст.н. с. д-р Николай Николов от Института по математика и информатика при БАН.

В олимпиадата са участвали 522 ученици от 93 държави.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/16/2007 :  01:30:52  Show Profile  Reply with Quote
7 медала за бургаските математици от Международно съзтезание в Хонг Конг
Завоюван бе един сребърен медал и спечелени още 6 бронзови отличия

Седем медала завоюваха бургаските математици на Международното съзтезание "International Youth Mathematics Contest 2007". То се проведе от 29 юли до 2 август в Хонг Конг и в него участваха над 300 деца от цял свят.

В оспорвана конкуренция на 77 отбора от 21 държави, 8-те бургаски ученици се представиха отлично както в индивидуалните съзтезания, така и в отборното класиране.

За показаните резултати и осемте бургазлийчета - Диляна, Ани, Евгени, Драгомир (в 9 клас с преподавател и ръководител на отбора Ваня Стоянова) и Галина, Тодор, Станислав и Дончо (в 6 клас с преподаватели и ръководители на отбора Иовка Николова и Юлия Хараламбиева) получиха специални грамоти за много добро представяне.

Завоюван бе един сребърен медал и спечелени още 6 бронзови отличия.

Среброто бе спечелено от 9-токласничката Диляна Минчева, а бронзови медалисти станаха връстниците й Ани Иванова, Евгени Иванов, Драгомир Кичев и шестокласниците Галина Кирчева, Тодор Марков и Станислав Асенов.

Това е първо участие на бургаската ПМГ на това престижно международно съзтезание, а представянето е повече от отлично. В националния отбор на България, бяха включени още представители на Математическите гимназии в София, Шумен и Димитровград, които останаха назад по завоювани медали.

За перфектното си представяне бургаските ученици положиха максимални усилия при подготовка. Те решаваха задачи с преподавателките си Ваня Стоянова , Йовка Николова и Юлия Хараламбиева ежедневно.

За да могат да преодолеят часовата разлика, (в Хонг Конг е с 5 часа напред), ученици и учители се събираха след полунощ в училищните стаи и решаваха задачи от 2 до 7 часа в първите часове на деня.

Това е първо участие на бургаската ПМГ на това престижно международно съзтезание, а представянето е повече от отлично. Снимка: sxc.hu
Бургаските математици обраха овации и с танцувалните си умения. Те представиха България в специална празнична вечер на държавите с перфектно изпълнение на тракийска ръченица с елементи на джиновско хоро.

Една единствена частна фирма, със специално отношение към образованието подаде ръка на бургаските съзтезатели и осигури финансова подкрепа за пътуването до Хонг Конг. На последната си сесия общинския съвет реши да бъдат отпуснати 30 000 лв., сума с която да бъдат покрити разходите за съзтезанието на отбора.

"Надяваме се, че бургаската общественост и бизнес в бъдеще да подкрепя талантите на Бургас в подобни изяви. А математиците на ПМГ "Н. Обрешков" го заслужават. Възпитаниците на гимназията са носители на не едно и две национални и международни отличия", споделиха ръководителите на медалистите ни.

ПМГ "Н. Обрешков" е едно от най-елитните училища в страната и международните успехи на неговите възпитаници го доказват многократно.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/23/2007 :  07:51:05  Show Profile  Reply with Quote
Отборът ни по информатика спечели 3 медала на Международна Олимпиада
Два златни и един сребърен медал спечели отборът ни по информатика

www.actualno.com
23.08.2007 г.


Отборът на България, участвал на 19-ата Международна Олимпиада по информатика в Загреб, Хърватска, спечели два златни и един сребърен медал.
Подкрепяният за четвърта поредна година от Американска фондация за България Национален олимпийски отбор по информатика се връща от Международна Олимпиада с 3 медала от международното състезание след успеха им и на Балканското първенство.

Искрен Чернев - СМГ "Паисий Хилендарски" е със златен медал; Ростислав Руменов - ПМГ "Нанчо Попович", Шумен, е със златен медал; Емил Ибришимов - ПМГ "Гео Милев", Стара Загора, е със сребърен медал.

Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев и Стоян Капралов. Награждаването и закриването на Олимпиадата беше снощи.

Отборът ще кацне на Аерогара София днес в 15:15 с полет през Будапеща.

Edited by - moderator on 09/23/2007 17:16:24
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/01/2007 :  08:33:21  Show Profile  Reply with Quote
Много радостни новини се получават за успехите на наши млади математици. Но има една невидима нишка, която озадачава. Олимпиадите се оказват система за подбор на млади кадри за САЩ. Пътят е еднопосочен - печелиш, отиваш да учиш, следователно работиш в САЩ, Децата практически нямат избот - намаш право да се издигнеш в България с медала си, ако ще се издигаш, марш към САЩ с еднопосочен билет. Както винаги, никой не смее да каже бък по въпроса. А трябва -тези, които печелят олимпиадите по математика, информатика, физика и други ТРЯБВА, ИМПЕРАТИВНО ТРЯБВА да получат ОФЕРТА И В БЪЛГАРИЯ, и ТЕ да изберат - САЩ или БЪЛГАРИЯ, а не марш в САЩ и да не се разправяме, защото тук замирисва на друго и то вече не е приятно. Каква е офертата на България за децата завършили Харвард и MIT, където са влезли след победа на световни олимпиади. Освен от десетките западни фирми тези млади таланти трябва да имат на бюрото си и офертата на България - и то не за мияч на градската тоалетна. Иначе усмивката ни бързо, бързо се смръзва при новината за поредния успех на нашите ученици.ГМ


Български момчета първи в света на олимпиада по математика
www.news.bg
01.11.2007 г.
Три български момчета на 14 години спечелиха безапелационно първите места и отборната награда в тазгодишното издание на конкурса Wizards at Mathematics International Competition 2007.
Това е една от най-силните олимпиади в света за тяхната възраст, организирана от City Montessori School (CMS) - India. Олимпиадата се проведе в град Лъкнау, известне университетски център в Индия.

Всички момчетата са ученици в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов".
Всеки един от учениците се завръща с медал: Румен Руменов Томов със златен, а Антон Михайлов Пенов и Борис Йорданов Николов със сребърни.

Те са спечелили не само в индивидуалната надпревара, а са победители и в отборното състезание. Българските ученици са се наложили в неравна битка срещу отбори от по четирима състезатели и в отборното състезание между 26 отбора от различни страни.
Отборът е ръководен от учителите им по математика Taтяна Петкова Арнаудова и Йоанна Матеева Калапиш.

City Montessori School (CMS) e един от организаторите на Световните рекорди на Гинес и носител на Световната награда на UNESCO за 2002 година.



Edited by - moderator on 11/01/2007 08:49:52
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05