http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Nov zakon za Vissheto obrazovanie
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/13/2008 :  16:09:17  Show Profile  Reply with Quote
Обмислят промени в Закона за висшето образование заради професионалистите по здравни грижи
Фокус Нюз
11-11-2008

Председателят на Комисията по образование в Народното събрание Лютви Местан ще предложи промени в Закона за висшето образование за срока за обучението на професионалистите по здравни грижи, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Съсловните организации следва не само да участват активно във взимането на управленски решения, но би трябвало да имат по-силна роля в процеса на задаването на политиките, тъй като те познават най-силно проблемите в системите. Не бихме могли да абстрахираме говоренето си по темата за липсата на кадри в специалностите за професионалисти по здравни грижи, без характеристиката на общите тенденции. Няма как да си затворим очите, че системата на здравеопазването се нуждае от около 70 000 професионалисти по здравни грижи, а сега имаме 29 000. Този дефицит от 40 000 трябва да ни мотивира към спешни и правилни решения. Това каза председателят на парламентарната Комисия по образование и наука Лютви Местан на кръгла маса на тема: „Проблемите в образованието на професионалистите по здравни грижи”. „Ситуацията е достатъчно сериозна предвид очертаващия се дефицит. Същевременно как да си обясним факта, че говорим за недостиг на 40 000 професионалисти по здравни грижи и същевременно висшите училища набират сериозен проблем в набирането на студенти. Това е парадокс. Когато има свободни ниши в пазара, напливът към специалностите е голям. Как да си обясним този парадокс?”, коментира Местан. По думите му в Медицинския университет в Пловдив е имало отказ за записване на акушерки и сестри след успешно положен изпит преди 3 години. Преди 3 години в колежите не само че нямаше незаета бройка, а имаше незаписали се студенти след положително положен изпит. Преди 3 години имаше повече брой кандидати, отколкото бяха местата в колежите. През последните години след промяната на закона общият брой на записалите се е много по-малко от обявените места. По-миналата учебна година Пловдивски университет не можа да реализира 50 на 100 от приема си. Причините трябва да се търсят в няколко посоки и анализирането само на някои от тях няма да ни даде отговор”, добави Местан. По думите му - някои от причините за липсата на желаещи да се обучават за професионалисти по здравни грижи са ниският социален статус на професионалистите по здравни грижи и ниското заплащане.
„Измененията в закона от 2006 година не бяха най-удачните. Ние направихме съвършени погрешен прочит на секторна директива 2005/36 на ЕС като изискването за 4600 часа практическа и теоретическа подготовка беше разчетено като непременно 4-годишно обучение на медицинските сестри. Беше правилно решение да ликвидираме тази никому неизвестна степен в образованието „специалист по”. Така всички 9 програми за специалисти вече са бакалавърски програми. В закона обаче е записано бакалаврите да са с минимум 4 годишен срок на обучение. Но по отношение на сестрите трябва да се върви към законодателни промени, които да намалят обучението в бакалавърска степен за медицински сестри и акушерки от 4 на 3 години и по никакъв начин няма да нарушим директивата. Стореното в закона е в правилната посока, но не можахме да извървим пътя си докрай”, добави председателят на образователната комисия.
„За мен по-важно е продължителността за обучението на медсестри и акушерки да бъде такава, каквато изисква спецификата на работата. Всички професионалисти в областта казват, че 3-годишният период на обучение е достатъчен”, добави той. По думите му, ако има проблем с продължаващо обучение на професионалните кадри по здравни грижи в магистърска степен, то той не е в Закона за висшето образование.
Лютви Местан заяви, че ще даде подкрепата си на професионалистите по здравни грижи да се реши проблема с продължаващото им обучение, тъй като това е необходимо за страната ни. Местан добави, че ще внесе промени в Закона за висшето образование, с което да се замени текста за 4-годишното обучение с минимум 3 години и минимум 180 кредита за професионалистите по здравни грижи за степен бакалавър. Според него в закона трябва да се запише, че професионалистите по здравни грижи, които искат да получат магистърска степен, ще трябва учат допълнително 2 години, а ако искат да получат степента „доктор по...” ще трябва да продължат обучението си още 3 години.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/05/2008 :  11:30:19  Show Profile  Reply with Quote
Спънатата реформа във висшето образование
Анета Петкова
в. Труд
03-12-2008


Ако някой случайно си е помислил, че предстоят някакви промени във висшето образование, дълбоко се лъже. Вярно, че изглежда странно на фона на безкрайно многото проекти, стратегии, планове, намерения, позиции, които се вихрят през седмица-две в публичното пространство.
Извън говоренето няма нищо сериозно. А и то от години е едно и също. Схемата е следната:
Управляващите искат промяна и се заканват, че ще предложат най-добрия закон за целта. Той по-правило не вижда бял свят. Най-много да се поправи за хиляден път (без преувеличение) някой текст в стария закон.
Академичната общност веднага изпищява, че някой нещо ще променя, без да я пита. След което започва да иска безкрайни дискусии и да пише становища, по-дебели от Алманаха на Софийския университет. Между позициите на различните вузове и институти по един и същи въпрос няма почти никакви допирни точки. Има само разнопосочни интереси, обикновено субективни.
Работодателите, наречени гръмко бизнес, не търсят специалисти с дипломи, а работници. Що се отнася до висшистите, претенциите им се съсредоточават върху това, студентите да знаят чужд език, компютри и... да идват навреме на работа. Бизнесът не е готов да инвестира в младите кадри, нищо че гръмотевично го твърди на всяка лъскава конференция.
Студентите - на тях не им пука за промените. Те просто искат диплома, за да се оправят както могат. Знанията не им ги предлагат или поне никой не ги изисква от тях.
По време на дебатите се въртят три основни тези. Първата е, че университетите са прекалено много, но те сами са си виновни, че съществуват. Втората е, че пада качеството на обучението, ама като няма друго, и това е добре. Третата е, че нищо не може да се промени, защото светът толкова бързо се променя, че няма как да се правят дългосрочни планове. Реалността обаче е съвсем различна.
Държавата е тази, която допусна през годините създаването на 52 вуза. Ясно е, че няма да има управляващи, които да рискуват да затворят част от тях. Това ще предизвика сериозни социални конфликти и най-вече ще засегне редица икономически интереси. Вместо това управляващите тръгнаха да решават проблема по соломоновски - разрешиха на вузовете да правят каквото си искат и най-вече да получават бюджетна субсидия само ако имат студенти. Но такива, както е известно, през следващите 5 г. не се очаква да има в изобилие поради демографския срив. Следователно не един или два вуза ще бъдат обречени да съществуват на ръба на финансовия крах. Със сигурност няма да хлопнат кепенци. Просто ще търсят вратички за измъкване
от рода на бързо направени платени курсове и масово раздаване на лесни дипломи. Още отсега върви теза университетите сами да си произвеждат професорите. А в същия момент ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев не може вече 6 месец да убеди колегите си, че трябва да имат диференциация в заплатите.
Що се отнася до качеството на образованието, сега сривът е по-скоро имагинерен, отколкото реален. И колкото и да е вярно, че средното образование произвежда не дотам грамотни хора, то във вузовете определено се опитват да си измият ръцете с училищата. Защото толкова години подред на пръстите на едната ръка се броят университетите, които промениха приемната си кампания. Повечето от вузовете са с преподаватели, които изобщо не знаят какво правят зад катедрите си, и от години се интересуват само да не си загубят трудовия стаж и преди изпит да си продадат поредния учебник с лекции от практиката на миналия век.
Работата с пазара и наемането на младите висшисти е още по-забавна. Защото вече 17 г. държавата не може да каже от какви специалисти има нужда. И не е вярно, че е заради бързото развитие на света. Точно заради него управляващите трябва да имат стратегия за години напред.
Във висшето образование няма да има промяна. Защото държавата няма управленската смелост да направи реформа. Това означава да се открие фронт срещу вузовските ръководства, а на места (нарочени за закриване) и срещу студенти. Последното не е здравословно.
По важното обаче е, че държавата не знае какво иска. А академичната общност няма да направи нищо, защото не иска да се изправи срещу собственото си статукво. Професорите може много да знаят, но предпочитат да вземат малко, но и да дават малко. Работата ще остане на доизживяване, докато доверието във вузовете окончателно девалвира. Защото след година, като дойдат нови управляващи, ще се случи същото: ще обещаят бесни промени, ще напишат мъдри стратегии и тамън да ги реализират, вузовете ще поискат дискусия, а докато тя тече, ще дойде време за нови избори. Що се отнася до студентите, те могат да разчитат на университетското образование, но в Европа.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/05/2008 :  13:46:27  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Отлична статия, имам само две забележки:
1. Отрицателното отношение към това "университетие сами да си произвеждат професорите" и към бройката на университетите (която ще продължава да нараства) - точно защото другото написаното в статията е вярно, единственият път остава прилагането на пазарните принципи - след като никой не може да реформира сегашната система на даване на научни степени и звания, остава тя да бъде унищожена (щом ВАК не може да се реформира, трябва да бъде закрита);
2. Прекалено е оптимистично това, че се били продавали учебници "с лекции" от "миналия век" - коректното би било - "от средата на миналия век" - когато питам колеги от практиката - а защо не се обръщате към нашите доценти и професори, реакцията винаги е една и съща - прихват да се смеят; докато нашите хора си четат (в буквалния смисъл на думата) лекции от някоя измачкана тетрадка, има много момчета и момичета, които по два-три пъти годишно летят в чужбина на курсове и специализации, на които усвояват най-новото - и ако някой наистина държеше на качестевно обучение, би трябвало незабавно да уволни титулованите величия и да покани тези млади колеги да изнасят лекции на студентите - само че качеството на преподаването е без значение в българските висши училища - важни са "показателите".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/01/2009 :  14:51:37  Show Profile  Reply with Quote
Удължават властта на ректорите
01 декември 2009 / News.dir.bg


Ректорите на висшите учебни заведения да имат право на повече от един мандат и това да се запише в новия Закон за висшето образование. С това предложение излезе министърът на образованието Сергей Игнатов, цитиран от БТА.
Нека общността да реши дали даден ректор ще се избира за повече от един мандат, но там, където има добър административен капацитет, би трябвало той да се използва, посочи министър Игнатов. По думите му естествено трябва да бъде въведен и много строг контрол от общността и държавата.

Проектът на новия закон трябва да бъде готов до края на януари 2010 година, като той ще бъде изготвен от ръководството на Съвета на ректорите и от експерти от Министерството на образованието.

Сергей Игнатов коментира отново и проекта на Закона за развитие на академичния състав в България, който предвижда закриването на Висшата атестационна комисия и създаването на Апелативна комисия към Министерството на образованието, младежта и науката. Новата Апелативна комисия ще следи за процедурите по хабилитация, но няма да ги организира, а научните длъжности ще се отнасят за съответния университет или научен институт.

Според министъра на образованието един ректор ще бъде много повече ректор, когато той разписва дипломите, а не някой от членовете на ВАК. Предвижда се и ректорите да носят и лична отговорност за кадрите, които създават по време в своя мандат.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/01/2009 :  17:10:37  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Премахването на мандатността на всички нива е абсолютно логично, след като според чл.5, ал.3 от Проектозакона за развитие на академичния състав в РБ, за председателя и двамата членове на новата Контролна комисия няма ограничение в броя на мандатите - щом титаните на българската нАука в цялата им съвъкупност не могат да изкарат трима достойни заместници на тримата овластени - какво остава за по-ниските нива?! А - каква прекрасна самохарактеристика на качеството на родната хабилитирнаа общност е това - да няма ограничения в броя на мандатите!
Бил съм в един институт ("институт" - в смисъл на висше училище, а не на НИИ) в някогашния СССР (полулегално - по принцип това беше закрита зона, но вече перестройката беше разхлабила дисциплината и реално не съществуваше опасност да ме опандизят), в който ректорът беше абсолютно несменяем от двайсетина години - по простата причина, че в целия институт той беше единственият професор (и по презумпция се приемаше, че всички останали могат да растат най-много до доцент) - това ли е идеала на Сергей Игнатов?
И няма ли никой да потърси сметка от министъра, защо е натоварил един бивш депутат на Коалиция "За България" да оглави групата, която да изработи новия ЗВО? . Нали уж цялото съществуване на ГЕРБ мина под знака на противопоставянето на БСП и това "да свалим комунистите от власт" - то не бяха посвещавания на изборни победи на дядовци, то не бяха други щуротии... Стигна се даже до това, че Бойко Борисов направи изявления за забрана на БСП, които "предизвикаха тревога и загриженост сред членовете на ПЕС" (ах, как ги обичам тия еврократски изрази! - едно към едно все едно слушам съобщение на ТАСС) - а в същото време - министър на същия този Бойко Борисов натоварва един човек, който е бил депутат на тази партия, с това да прави такъв структуроопределящ закон като ЗВО. Някой може ли да ми разтълкува този парадокс? Или - може би МОМН вече и официално не е към управлението на ГЕРБ? На кого (кои) е харизал министър-председателят това министерство? И как това кореспондира с големите думи, които се изговориха в предизборния период за отношението на ГЕРБ към образованието и науката (за предизобрните документи на партията да не говорим).
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/21/2010 :  07:16:10  Show Profile  Reply with Quote
Стартира кампания за реформа във висшето образование
21.02.2010, news.bg


Представители на младежката организация на ГЕРБ, на Министерството на образованието, младежта и науката, на "Дарик радио", на "Нова телевизия" и на вестник "Стандарт" ще дадат днес началото на кампания в подкрепа на реформата във висшето образование.

Очаква се да присъства министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/21/2010 :  15:04:49  Show Profile  Reply with Quote
Старира ”SOS - Sпаси Oбразованието Sега!”
21 февруари 2010 / News.dir.bg

http://dnes.dir.bg/2010/02/21/news5916312.html

Ако България иска да се оттласне от дъното, е необходима бърза и качествена реформа в образованието, която ще даде резултат след три години.

Това каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов при представянето на кампанията на младежката организация на ГЕРБ "SOS - Sпаси Oбразованието Sега!". Основна причина за старта на кампанията е недоволството на младите хора в България от висшето образование. Сред посланията на кампанията са „Искаме да учим в България!", „Искаме да няма корупция!" и „Искаме реални знания, а не просто диплома!".

По думите на Игнатов в момента слабостите на висшето ни образование са затруднената мобилност на студенти и преподаватели между университетите, несъвършената кредитна система и учебните планове. Според него за три години трябва да се получава бакалавърска степен, финансирането на университетите да се обвърже с привлекателността им и да се създаде състезателна среда между вузовете.

Мечтата ми е да има мобилност в българските университети, изтъкна Игнатов. По думите му проблемът е недостатъчното финансиране. Дори и да се премести един студент, той не е добре приет, защото с него не вървят парите, те остават в предишния университет, обясни министърът. Той заяви още, че Законът за висшето образование трябва да поставя в центъра студента, а не администрацията. Така ще се промени начина на преподаване и мениджмънта на цялата система.
По думите му е наложително реално да се раздели академичната от финансово стопанската власт - ректорите трябва да мислят за учебните курсове, а не за обявяването на обществени поръчки, заяви Игнатов. Министърът обаче призна, че това е изключително труден процес.

Младежката организация на ГЕРБ ще събира предложенията на младите хора за промени в Закона за висшето образование. Целта ни е да избегнем "кабинетното писане на закони", обясни депутатът на ГЕРБ и председател на младежката структура на партията Моника Панайотова при представянето на "SOS - Sпаси Oбразованието Sега!".

Кампанията „SOS - спаси образованието сега" ще популяризира и разяснява на студенти и граждани реформата във висшето образование. Това ще става чрез пътуващи SOS шатри. Ядрото на кампанията е от 30 души, които се разделят на четири мобилни екипа. Те ще се движат през уикендите, като всеки ден в четири областни града ще се разполагат на централно място четири шатри. Там ще има рекламни материали, ще се въртят клипове, а лицата на кампанията лично ще разясняват реформата във висшето образование на всеки желаещ да научи повече. Заедно с това в шатрите ще има и видео ниша с камера, където всеки ще може да запише своето предложение, мнение или послание в сферата на висшето образование.

Идеите си младите хора могат да представят, като попълнят информационни материали, разпространявани при кампанията, или като посетят блога www.soscampaign.wordpress.com. Повече от 10 хил. младежи вече са изразили мнението си за промени в университетското образование в групата в социалната мрежа facebook .

От края на декември в социалната мрежа Facebook е открита и група „SOS - спаси образованието сега", като до момента хората, присъединили се към нея, са близо 10 000.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/08/2010 :  15:01:05  Show Profile  Reply with Quote
Игнатов редуцира ВУЗ-овете от 51 до 40
08.03.2010 15:32 | Обновен на 08.03.2010 15:28 | 0
Сергей Игнатов съобщи, че Законът за висшето образование ще е готов в края на март. Това ще стане чрез стимули и ЗВО
http://education.actualno.com/news_288285.html


Чрез преструктуриране от сегашните 51 висши училища вероятно ще се обособят около 40 университета. Тази прогноза направи на месечната си пресконференция министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов по повод на подготвяния Закон за висшето образование /ЗВО/, предаде БТА.

Попитан как ще се осъществи обединението на висшите училища, Сергей Игнатов отговори, че това ще стане чрез ЗВО и чрез стимули.

Сергей Игнатов съобщи, че Законът за висшето образование ще е готов в края на март. По думите му в него най-тежките промени не са свързани с разделянето на академичната от финансовата власт, а с механизма, по който ще се намали броят на университетите. БТА

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/24/2010 :  13:47:28  Show Profile  Reply with Quote
Ректорите - почти доживот, 1000 лв. глоба за първокурсник над лимита
24 март 2010 / News.dir.bg


Ректорите ще могат да управляват даден университет в продължение на 21 години, предвижда проекта на Закон за висшето образование.

Проектозаконът позволява университетите сами да определят броя и продължителността на мандатите на ректора. Мандатите ще могат да са три, с продължителност до 7 години, предаде БНР.
В момента ректорите могат да са начело на дадено висше училище най-много за два мандата по четири години.

Колежите могат да се разкриват и функционират само в състава на висше училище, предвижда още проектът на закона, представен от председателя на Съвета на ректорите проф. Борислав Борисов, цитиран от БТА. Той посочи, че колежите ще могат да обучават в тригодишна бакалавърска степен по професионални направления, но не и по специалности.

Във висшите училища ще има и четиригодишно бакалавърско обучение, като ще се придобива и специалност. Университетите ще преценяват сами дали да имат и тригодишно бакалавърско обучение, уточни проф. Борисов, който е ректор на УНСС.

Три са вариантите занапред пред колежите, каза Борислав Борисов и допълни, че първият от тях предвижда колежите да се акредитират като специализирано висше училище, ако преценят, че имат кадри и възможности. Според втория вариант два-три сродни колежа могат да се обединят и да си направят университет, обясни още председателят на Съвета на ректорите. По думите му колежите могат и да преминат доброволно - на основата на договор, към структурата на дадено висше училище.

Колежите ще са най-засегнати от новия закон и ще се съпротивляват срещу него, но никой не иска да ги унищожи, коментира Борисов. Той заяви, че идеята на закона е да се стимулират добрите висши училища, а да се санкционират тези, в които няма добър образователен процес.

Предвиждат се и санкции за университетите, надвишили годишния си прием на студенти, като министърът на образованието, младежта и науката ще налага глоба от 1000 лева на ръководителя на висшето училище за всеки неправомерно приет студент, каза проф. Борисов. По думите му, в момента примерно даден университет приема 1500 студенти, а определеният му капацитет от държавата е за 500 първокурсници. Държавата сега не може да наложи никакви санкции на тези висши училища, коментира той.

Според законопроекта един преподавател трябва да бъде на един основен трудов договор и да се акредитира към едно висше училище. Целта е да се спрат "летящите чети на Бенковски от преподаватели в страната", каза още Борислав Борисов.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/24/2010 :  15:46:18  Show Profile  Reply with Quote
Един интересен коментар на новия проект за закон за висшето образование на Сергей Игнатов и Борислав Борисов:http://dnes.dir.bg/2010/03/24/news6083649.html#sepultura

SOS (24.03.2010 г. | 14:32ч.)
Боже господи, сперте тази лудост в министерството на образованието. Незабавно! какви ректорства доживот !?!?!?!? Преди месец имаше новина за 10 ВУЗ-а дадени на прокурор за крупни финансови злоупотреби на ректорските им екипи, а сега новина за превръщането на ректорството в доживотна професия. Ку-ку! Някой подготвя усърдно почвата за грабежи и корупция и така се облизава, че чак са му се изранили устата. Принципът на мандатността неслучайно е основен и се прилага в цял свят във вскички сфери на държавния сектор. Два мандата по 4 години, тава е повече от достатъчно. Всички виждаме какъв е резултата от дългите мандати на висши ни магистрати в съдебната система, защо тогава се прехвърля същия проблем и във висшето образование? Академичната мафия в България се е развихрила яко, при нея текат повече пари, отколкото минават през ръцете на наркоразпространител и контрабандистите. То не са кандидатстуденски изпити, изпитни сесии, чуждестранни студенти, раздаване на научни звания, защити на докторантури, научни проекти за милиони, безконечни командировкиремонти из страната и чужбина (някои професори прекарват по 2-3 месеца в България и през другото време, по какви причини често неясно, командировка в чужбина), ремонтни работи за милиони и още колко много източници на сигурни държавни парички в ръцете на един единствен човек, за чиято дейност няма да има никакви членове и алинеи в закона. Какво е това чудо, какъв е този доцент Сергей Игнатов и за какви интереси се бори - 21 години един ректор в ДЪРЖАВЕН УНИВЕРСИТЕТ, който сам определя кой да провъзгласи за професор или доцент, сам определя какви да са и въобще дали да ги има критериите когато раздава научните звания, без възможност да му се потърси съдебна отговорност, защото практически и да върши нарушения доживотния ректор, той няма да нарушава закона, просто защото няма правила регламентирни със закон в тази връзка. Уж се говори всеки ден за въвеждане на по-строги правила във всички сфери, за да се пребори страната с далаверите и престъпленията, а изведнъж едно министерство маха всички правила и закони в българските университети - там един човек ще коли и беси както си иска, 21 години, ще си изкара човека целия трудов стаж. Професия ”ректор” ли се въвежда? Министерството на образованието се подготвя за извършването на сериозни престъпления и за неконтролируемо източване в бъдеще на милиони държавни левове. Тука би трябвало да се намеси МВР. Мисля че министър Цветанов ще прозре скритите намерения в тези странни ”реформи” на колегата му Игнатов!!!
Go to Top of Page

E_Yankulova

Bulgaria
11 Posts

Posted - 03/25/2010 :  09:23:51  Show Profile  Reply with Quote
Класация на българските университети:

http://www.webometrics.info/top100_europe.asp?country=bg

Елка Янкулова
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 09/21/2010 :  17:24:42  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Цялата работа на управляващата коалиция в сектора "Образование и наука" им е такава - каже някой нещо, министърът се плесне по челото, рече - "Верно бе, така ще направим" - и го прави -
http://dnes.dir.bg/news/unss-sergey-ignatov-visshe-obrazovanie-7119228
Само на едно нещо ще обърна внимание тук - откакто този човек стана от ГЕРБ (т.е. - от деня, в който бе назначен за зам.-министър), той неколкократно се изказва против ограниченията от "40-членен академичен състав на основен трудов договор" за факултет (чл. 26, ал. 1 от ЗВО) и от "7-членен академичен състав на основен трудов договор във висшето училище" за катедра (чл. 26д, ал. 1 от ЗВО) - и - съответно, толерира факта, че тези ограничения масово не се спазват. В случая няма никакво значение има или не трябва да има такова ограничение - налице е ясен и категоричен текст, който следва да се спазва; след като министърът е против тези текстове - да беше издействал отмяната им с някоя от промените в закона. Е да де ама той не го прави - понеже за него и за управляващата върхушка просто няма никакъв проблем в това да не се съобразяват с нормативната уредба. След като за пореден път отлага новия ЗВО - значи това ограничение ще остане законова норма още поне половин година - а по-вероятно - още повече; и масовото нарушаване на тази законова норма все така ще си продължава - с одобрението на висшата инстанция.
Go to Top of Page

Petar_Doshkov

Bulgaria
8 Posts

Posted - 09/23/2010 :  19:37:42  Show Profile  Visit Petar_Doshkov's Homepage  Reply with Quote
Изказвал съм се, че Игнатов е глупав. Не трябва да е в това реформата, а в ред други неща. Например в назначаването на ректорите от министъра, което да се предшества от външна министерска проверка на изборите за ректор по реда на ЗВО. Второ, трябва да се направи Правилник по прилагането на ЗВО. В момента ЗВО няма правилник, което води до девиации в прилагането му, понеже всеки ВУ си прави такъв. Трето, Игнатов словоблудства, няма да се приеме предложението за неограничен брой ректорски мандати. Но може да се увеличи с една година размерът на мандата и той да стане за ректор от 4 на 5 години. Четвърто, Игнатов и в Петербург си беше менте. Не го уважаваха - абсолютен нагаждач. Така че той си говори, но няма да стане.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/28/2010 :  11:36:40  Show Profile  Reply with Quote
Дянков зачеркна СУ
Спас Стамболски

28.10.2010
http://news.ibox.bg/news/id_518675235
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/15/2010 :  11:32:32  Show Profile  Reply with Quote
ГЕРБ без яснота какво да се прави с висшето образовани
15.11.2010
Ина Друмева

http://news.ibox.bg/news/id_1872988504

20 милиона лева допълнително за висше образование ще бъдат отпуснати между първо и второ четене на бюджета в парламента. Парите няма да бъдат само за Софийския университет „Св. Климент Охридски", а за всички държавни ВУЗ-ове.

Това съобщи по време на конференция в СУ председателят на парламента Цецка Цачева. Тя беше посрещната заедно с председателя по парламентарната комисия по образование Огнян Стоичков от студенти със скандирания и плакати с надпис „Само парното не ни грее!"

Цачева потвърди новината от петък, а именно, че два милиона лева ще бъдат отпуснати на Софийския университет. От думите й стана ясно, че ще настоява целево с изричен нормативен акт двата милиона лева, събрани от икономии от Народното събрание, да отидат в бюджета на СУ.
Тя допълни, че Закон за наука и висше образование трябва да има до края на този кабинет.

Цачева изтъкна, че е категорично против да се дават „средства на калпак", защото по думите й това не води до по-добро качество на образованието и до конкурентоспособност. Тя каза още, че на този етап обсъждането на новия закон е на фаза дискусия. Ние нямаме ясна визия за това какво трябва да се случи във висшето образование, призна Цачева.

Председателят на НС призова да се използва възможността за законодателна инициатива на НС и през парламентарната комисия да се внесе консенсусно предложение за промени в закона. Тя покани всички присъстващи на дискусията студенти, професори и декани на факултети на кръгла маса в парламента, на която да бъдат обсъдени проблемите във висшето образование.

Ректорът на СУ проф. Иван Илчев коментира, че научните резултати на Софийския университет са на нивото на университета в Осло, въпреки фрапиращите разлики във финансирането на двете учебни заведения.
По думите му фондация „Еврика", която отпуска стипендии на талантливи студенти, дава тази година общо 37 стипендии. 27 от тях ще отидат сред възпитаниците на СУ.

Останалите 10 ще бъдат разпределени сред други български студенти.
Илчев припомни, че преди време премиерът Борисов с гордост е представил новата инвестиция на Хюлет Пакард у нас. Ректорът на СУ изтъкна, че там ще работят предимно млади хора, възпитаници на Софийския и Техническия университети.

Илчев отбеляза, че в международен одит на 19 университета, Софийският заема сравнително добра позиция. Той цитира един от любимите си автори - Ерих Кестнер, който казва, че парите не са най-важното нещо, но са първото по важност от второстепенните неща.

Ректорът на СУ коментира и рейтинговата система на университетите, която беше въведена скоро. Според него тя трябва да се преработи много, за да стане обективна основа за финансиране на оценките.

Страх ме е, че след години по нашите магистрали ще работят млади и образовани турци, посочи Илчев. Той заяви това, малко след като председателят на парламентарната комисия по образование коментира, че все повече млади хора напускат страната и все повече магистрали се строят в България. По думите му обаче без хора магистралите ще ходят до никъде или до градове без хора. Младите хора са най-ценното днес за бъдещето утре, посочи Стоичков.

Той се позова на данни на Евростат, според които 25 000 души на възраст между 20 и 30 години напускат България всяка година. Стоичков изрази надежда тази статика да не е вярна. Той попита и какво прави държавата, за да запази младите хора у нас. Стоичков изтъкна, че имаме 37 държавни университета и това според него това е напълно ненужно, ако бройката е за сметка на качеството.

Огнян Стоичков допълни, че подкрепя идеята в България да има малко университети, на които да се отпускат много пари.
Професори от СУ изтъкнаха, че ВУЗ-ът се лишава от качествена материална база, лабораторна инфраструктура, икономисва се от заплатите на преподавателите и от състоянието на сградите.

Деканът на Богословския университет Александър Димчев заяви, че Софийският университет се е доказал като водещ чрез рейтинговата система. Той посочи данни от 2005г., от които става ясно, че България е похарчила 20 милиарда долара за обучение и подготовка на млади българи, които сега работят накъде по света.

От своя страна възпитаници от СУ поискаха да бъде направена проверка за това какво е съотношението между броя на студентите в стая от общежитие и броя на затворниците в една килия.

В лицето на Народното събрание имате партньор, увери председателят на парламента Цецка Цачева и посочи, че е готова за обсъждане на всякакви инициативи по отношение на висшето образование у нас.

Дискусия "Политики за подкрепа на качественото университетско образование и на качествената университетска наука"
http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifestyle/News/Pages/1511-6.aspx

Реформите в науката и образованието трябва да вървят успоредно, а не да бъдат отделяни, коментира председателят на парламента Цецка Цачева на дискусия с академичната общност "Политики за подкрепа на качественото университетско образование и на качествената университетска наука". Обсъждането е в една от аулите на СУ "Св. Климент Охридски". Цачева и председателят на парламентарната образователна комисия Огнян Стоичков бяха посрещнати с плакати "Парното не ни грее" и "Инвестиции, а не икономии" и сигнал, който наподобяваше сирените при национална тревога. В началото на дискусията ректорът на СУ Св. "Климент Охридски" Иван Илчев посочи, че все още има време за частични промени в бюджета на Народното събрание. Той отбеляза, че висшите училища са недофинансирани и това е практика от повече от 10 години. Той благодари на Цецка Цачева за предоставените пари от спестяванията на парламента и отбеляза, че тя е направила всичко, което е в нейните възможности. Това все пак не означава, че нашето шествие-митинг ще бъде отменено, защото би било срамно, ако не изкажем мнението си за състоянието на образованието в страната, каза Илчев. Реформи наистина се правят трудно, но беше изпусната една година, смята ректорът на Софийския университет. Той призова за бързо приемане на Закона за академичното развитие, на национална стратегия в областта на науката и висшето образование, бързи промени или изцяло нов закон за висшето образование, както и за ясно разграничение на университетите, които извършват изследователска дейност, от останалите висши училища.

Edited by - moderator on 11/15/2010 12:44:09
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05