http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Бърз въпрос
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 02/03/2014 :  13:02:06  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
Някой от вас знае ли дали е възможно човек, който има докторска степен по едно научно направление, да бъде назначен за главен асистент по съвсем друго научно направление?

Когато се зачислявах в докторантура (по старите кодове) решението горе-долу се взимаше на ниво факултет и беше доста неясно положението (имаше възможност да се назначават и хора с други кодове, но трябваше някаква експертна оценка за това каква полза ще има от този човек за факултета и т.н. - не е важно, защото е в историята). Сега разбрах, че по новия правилник трябва да искам "разрешение" директно от ректора, за да се явя на защита на дисертация в друг университет. Това разрешение е нужно, за да може впоследствие "да ми бъде призната" докторската степен в рамките на ТУ-София.

Та питам ви дали имате личен опит с подобно нещо, за да знам дали въобще да си правя труда да се пробвам да искам разрешението от ректора. Най-вероятно усещането ми, че отговора е "не, не може" и следствието ще е, че тази година ще ми се наложи да напусна ТУ-София, но все пак човек не пречи да попита, нали?

Ако наистина отговорът е "не", поне ще спестя време на администрацията, като не ги занимавам с тези мои малки драматични казуси и молби :)

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/03/2014 :  13:13:33  Show Profile  Reply with Quote
Филип, задължително трябва да се обърнеш към ректора и предполагам, че отгорът ще е по-скоро да, отколкото не.
Знам, че имаме зам.ректор по кадрите, може би той знае точно, как става. Имаш ли предварителна информация от ръководителя на катедрата или от декана?
Дръж ни в течения с развитието на случая!

Доколкото знам, по ЗРАС, докторската степен е национална, независимо от това, в кой университет в България, е получена.
Тези от чужбина, се признават и приравняват от самите университети, както между впрочем и дипломите за средно и висше образование.
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 02/03/2014 :  13:25:02  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
При мен казусът не е, че докторската степен (евентуално, живот и здраве да защитя скоро, ще) е от друг университет. Казусът е, че е от друго направление.

Подробности - зачислен съм в ЮЗУ с методика на обучение по математика. А междувременно започнах работа във ФКСУ на ТУ-София (преподавам бази от данни, програмиране на Java и сигурен код). Тоест научните направления са много различни. Вярно е, че в дисертацията си засягам основно теми като програмирано обучение и електронно обучение, но това няма как да замаже факта, че научните направления са много далеч едно от друго.

П.П. Не съм говорил с декан и ръководител катедра. Предполагам, че няма да останат доволни от моя казус, при това сервиран в последния момент. Аз по принцип не съм запретнал много много ръкави да правя сериозна академична кариера, затова в общи линии съм се докарал до този хал и съм забъркал хубава каша :)

П.П.2. Значи ще се пробвам с молбата до ректора, пък като не се получи да остана в ТУ, здраве да е - няма да се мре, я! :)

Edited by - Philip_Petrov on 02/03/2014 13:28:23
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/03/2014 :  13:39:55  Show Profile  Reply with Quote
Математиката е в основата на инженерните науки, така че, аз не виждам голяма отдалеченост на направлението ти от компютърните науки.
От друга страна, щом още не си защитил, може евентуално да смените с ръководителя на дисертацията ти направлението на дисертацията, дори ако трябва, малко и темата.
Начини има, стига да има желяние.
Ако пък няма желание, тогава и законът трудно помага...
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 02/03/2014 :  13:55:53  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
Е, не - не съм такъв човек. Ябълката си е ябълка, а крушата си е круша. Експериментирал съм с електронно обучение по Линейна Алгебра - да го въртя и суча за да изкарам някакви приноси в компютърните науки ще бъде смешно и жалко - това, което съм направил, е приложение на информационни технологии в обучението по математика и толкоз. Темата наистина можехме да я нагодим "за да звучи благо", но вместо това предпочетох да е максимално точна и прецизна спрямо съдържанието - така трябва да бъде!

Виждате ли, всъщност за мен обучението в докторската програма винаги е било само по себе си цел, а никога не съм го приемал като някакво досадно средство за постигане на нещо друго (както за съжаление виждам, че се случва с немалко хора, но това си е тяхна работа). Искам да имам докторска степен, с която ще се гордея и няма да ми тежи на съвестта, че е придобита по тоя или оня начин. Магарии не смятам да правя. Законът доколкото знам не ме изритва. Правилникът евентуално ще го направи. Ако стане така, приемам го мъжки като моя собствена грешка и продължавам напред.

Но коментара ти за желанието и закона e много удачен, хареса ми. Ще ви държа в течение какво ще се случи в следващите няколко месеца :)

Edited by - Philip_Petrov on 02/03/2014 14:00:06
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05