http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Оперативна програма за наука и образование
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/13/2012 :  14:23:58  Show Profile  Reply with Quote
КОНЦЕПЦИЯ ЗА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА ЗА НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ИНТЕЛИГЕНТЕН РАСТЕЖ ЗА ПЕРИОДА 2014 – 2020 г.
13 октомври 2012 г.
http://www.mon.bg/news-home/2012/12-10-13_conception.html
Въз основа на Решение №328 на МС от 25 април 2012 г., със Заповед на Министъра на образованието, младежта и науката, беше сформирана междуведомствена група, която до 30 септември 2012 г. да «разработи целите, приоритетите и мерките в областта на образованието, науката и изследванията, които да бъдат финансирани през програмния период 2014 – 2020 г., и да предложи финансов инструмент/ финансови инструменти, по които те да се финансират».

На 28 септември 2012 г. министър Сергей Игнатов представи Концепцията за Оперативна програма за наука и образование за интелигентен растеж за периода 2014 – 2020 г., която в МОМН разработихме на базата на обсъжданията и предложенията на членовете на междуведомствената група, фокусирани през призмата на основните изисквания на Европейската комисия и на националната нормативна рамка, свързана с програмирането за периода 2014 – 2020 г.

Основната цел на предложената оперативна програма е постигането на интелигентен растеж и изграждането на общество, базирано на знанието, чрез повишаване на качеството на научните изследвания и образованието. Постигането на тази цел е обвързано с постигането на редица резултати в рамките на пет приоритета – първият е посветен на научните изследвания и технологичното развитие, вторият – на връзката между образованието, бизнеса и трудовата заетост, третият приоритет е свързан с образованието като фактор за социално приобщаване, четвъртият е посветен на образованието и ученето през целия живот, а последният се отнася до подобряването на образователната инфраструктура.

МОМН предлага не само един документ с цел усвояване на европейски средства, а по-скоро цялостна визия за развитието на науката и образованието в следващия програмен период, в тясна връзка с изграждането на модерна информационно-технологична среда, осигуряваща условия за иновации. Предлаганият модел на програмата е двуфондов – силно препоръчван от ЕК с цел постигане на по-интегриран и устойчив ефект от инвестиците в изпълнение на секторните политики.

В разработването на концепцията водещо участие взеха представители на академичната общност, на гражданското общество, представители на различни ведомства, експерти и застъпници на тезата, залегнала в Националната програма за развитие на България 2020 и общоевропейската стратегия за същия период, че научноизследователската дейност и образованието са едни от най-важните цели в развитието ни през следващите години.

Новата оперативна програма би могла да осигури значителни социално-икономически ползи за обществото чрез устойчивия ефект на инвестициите в дългосрочен план, запазването и разкриването на нови работни места, развитие на конкурентоспособността на работната сила, подобряване на редица демографски показатели. Оперативна програма за наука и образование за интелигентен растеж ще има висок синергичен ефект по отношение на постигането на целите на другите оперативни програми. Освен пряката връзка с инициативите в сферата на труда и социалната политика, икономиката и регионалното развитие, новата оперативна програма притежава капацитета да повлияе положително върху постигането на приоритетите, свързани с развитието на аграрния сектор, институционалната среда и подкрепата за повишаване на ресурсната и енергийната ефективност.

На Вашето внимание представяме концепция за оперативна програма. При разработването на самата оперативна програма МОМН има ресурс и готовност да структурира на регионален и териториален принцип основните необходимости и мерки за целия образователен и научноизследователски сектор. За тази цел министерството ще използва информация и експертиза, натрупани от поредицата мащабни проекти, реализирани през настоящия програмен период. Също така възнамеряваме да надградим и доразвием акумулираните активи в сферата на науката и образованието. Като част от мерките за постигане на тази цел са предвидени следните предефинирани мащабни проекти, за които има готовност да стартират още при стартирането на програмен период 2014-2020 г.:

Приоритетна ос 1: Изграждане на центрове за компетентност (Centers of Excellence) в приоритетни научни области и от интерес за Европа
Приоритетна ос 1: Масова дигитализация на научно, културно-историческо и документално съдържание
Приоритетна ос 2: Професионалното образование, ориентирано към ефективен достъп до пазара на труда
Приоритетна ос 2: Студентски практики 2020
Приоритетна ос 3: Предучилищни и Училищни програми за подобряване на достъпа и задържане на учениците
Приоритетна ос 3: Общински програми за личностно развитие
Приоритетна ос 3: Ученически стипендии
Приоритетна ос 4: Студентски и докторантски стипендии
Приоритетна ос 5: Реконструкция, ремонт и строителство на детски градини и училища
Приоритетна ос 5: Разширяване на прилагането на съвременните технологии в образователния процес

Специфични цели:

Изграждане на конкурентна среда за качествени научни и иновативни изследвания чрез постепенно повишаване на средствата за научно-изследователска и иновационна дейност до 1,5 % от БВП към 2020 г.
Създаване на благоприятна среда за възпроизводство и развитие на капацитета на научния сектор
Подобряване на качеството на висшето образование и повишаване броя на завършилите висше образование във възрастовата група на 30-34-годишните до 36% към 2020 г.
Подобряване на качеството на предучилищното и на училищното образование и намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система до 11 % към 2020 г.
Създаване на условия за развитие на личностни и професионални знания и умения през целия живот.
Развитие и модернизиране на научната и на образователната инфраструктура и повишаване броя на заетите в модернизирана среда.
Основната цел на предложената оперативна програма е постигането на интелигентен растеж и изграждането на общество, базирано на знанието, чрез повишаване на качеството на научните изследвания и образованието. Постигането на тази цел е обвързано с постигането на редица резултати в рамките на пет приоритета, описани в табличен вид надолу в текста.



Приоритетна ос 1: Научни изследвания и технологично развитие

1.1. Модернизация на специфично научно оборудване (научно-изследователска инфраструктура) и подобряване на капацитета на висшите училища и научните организации за реализиране на научни постижения 1.2. Технологично развитие чрез въвеждане на модерни ИКТ
1.2.1. Подсигуряване на научните и образователните институции със съвременни ИКТ – информационни и технологични центрове за обслужване на всички ИТ задачи, дигитализация на учебно и научно съдържание, съхранение на научни данни, портали за публикуване на резултати от изследователска дейност

Приоритетна ос 2: Образование за реална заетост, мобилност и предприемачество

2.1. Насърчаване на връзката между висшето образование и реалния сектор 2.2. Подкрепа за квалификация и мобилност на човешките ресурси в образователния сектор в зависимост от изискванията на пазара на труда

Приоритетна ос 3: Образователна среда за активно социално приобщаване

3.1. Подобряване на достъпа до предучилищно и училищно образование 3.2. Интеграция деца от етническите малцинства и реинтеграция на отпадащи от образователната система 3.3. Подкрепа на деца и младежи със СОП и за компенсиране на дефицити с цел постигане на равен достъп до образование

Приоритетна ос 4: Насърчаване на образованието, уменията и ученето през целия живот

4.1. Подобряване на качеството и достъпа до висше образование 4.2. Подобряване на качеството и на достъпа до предучилищното и училищното образование 4.3. Създаване на възможности за учене през целия живот

Приоритетна ос 5: Образователна инфраструктура


5.1. Реконструкция, ремонт и строителство на образователна инфраструктура, която не попада в обхвата на интегрираните планове за градско развитие, финансирани от ОП „Градско развитие“ 5.2. Въвеждане на унифицирани ИКТ системи и оборудване в сектора на общото и професионалното образование



Пълният текст на Концепцията може да бъде изтеглен ТУК .

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 10/29/2012 :  09:12:53  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
И десет оперативни (и неоперативни) програми да има - пак един съвсем ограничен "ВИП"-кръг ще си разпределя парите - http://novanews.bg/news/view/2012/10/28/38420/%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B2-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D1%81-14-%D0%BC%D0%BB%D0%BD.-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 11/08/2012 :  07:35:38  Show Profile  Reply with Quote
В частта си за наука (приоритетна ос 1) тази концепция е абсолютно безполезна. Не знам кой я е правил, но очевидно нищо не разбира от наука. Само чиновнически локуми.
За сведение на съставителите в България има съюз на учените. Да се обърнат към него за компетентна концепция.

Svetlana
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/05/2013 :  12:45:37  Show Profile  Reply with Quote
Интелигентен растеж или провал
05.09.2013 08:16 | Анализи
проф. Мирослава Кортенска
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2280915

Edited by - moderator on 09/05/2013 12:45:49
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/14/2013 :  16:48:54  Show Profile  Reply with Quote
Златанова: Предвиждаме 508 млн. евро за наука
14.10.2013

http://www.frognews.bg/news_59978/Zlatanova_Predvijdame_508_mln_evro_za_nauka/

Науката е главен двигател и фактор за развитието на обществото. Това заяви заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова по време на честването на 114-та годишнина от основаването на Българската академия на науките, съобщиха от правителствения пресцентър.
Вицепремиерът благодари на българските учени, които работят заедно с правителството за реализирането на новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" през следващия програмен период 2014-2020 г.

„В следващите седем години развитието на науката и иновациите са застъпени в две оперативни програми, финансирани от Европейската комисия - 200 млн. евро са предвидени по Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност" и 508 млн. евро в новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж", заяви още Златанова.

Тя посочи, че това са само индикативни стойности по оперативните програми, а не по отделните мерки.

„Разпределението по мерките е ангажимент и се извършва по преценка на отделните министерства. След като приключат преговорите с Европейската комисия по Споразумението за партньорство, вече ще се знаят и конкретните стойности", допълни вицепремиерът.

Edited by - moderator on 10/14/2013 16:49:57
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/17/2014 :  12:12:25  Show Profile  Reply with Quote
ЕС замрази Швейцария за наука и образование
17.02.2014
Автор: Vsekiden.com

http://www.vsekiden.com/147396


Брюксел отвърна на отказа на Берн да пусне Хърватия на трудовия си пазар
Швейцария не иска имигранти от ЕС

Брюксел замрази Швейцария като я остави извън програмите за наука и образование на Европейския съюзсъюза. Действията са последица от отказа на Берн за достъп на Хърватия до своя пазар на труда.

Най-новият член на ЕС се превърна в "жертвеното агне" на плана за намаляване на броя на имигрантите от съюза, желаещи да се установят в Швейцария. Предложението бе прието на референдум преди седмица в алпийската държава с минимално мнозинство, като швейцарските гласоподаватели одобриха предложението за ограничаване на достъпа на чужденци до работни места в страната с 50,3% „за".

Edited by - moderator on 02/17/2014 12:13:35
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05