http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Nov zakon za Vissheto obrazovanie
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/08/2007 :  11:32:56  Show Profile  Reply with Quote
Връщат платеното висше в държавните университети
Интелектуалци, бизнесмени и студенти ще контролират професорите

Боряна Йотова
Теодора Йолчева
в.Стандарт
08.03.2007 г.

Университетски настоятелства, разделяне на финансовата и учебната власт във ВУЗ, връщане на платеното висше образование.
Това са само част от новите идеи на просветния министър Даниел Вълчев. Стратегията за развитие на висшето образование ще бъде представена на ректорите в края на седмицата.

Даниел Вълчев ще представи в края на седмицата новата стратегия за висше образование пред ректори на университети

Платеното следване в държавни университети се завръща. Това предвижда стратегията за развитие на висшето образование, която министър Даниел Вълчев представи на жълтите депутати късно във вторник. Идеята е всеки университет да има квоти за платено образование. Безплатното висше обаче няма да изчезне. ВУЗ ще определят индивидуално колко студенти може да приемат с минимална такса както досега. Стратегията предвижда също така отличниците да учат без пари, а тройкаджиите да заплащат такси.
Платеното обучение трябва да бъде въведено, коментира пред "Стандарт" ректорът на Софийския университет проф. Боян Биолчев. След 1 януари 2007 г. студентите от ЕС трябва да заплащат същите такси като родните студенти. Това ни води до финансов колапс и губим 1,5 млн. лева само за летния семестър, обясни ректорът на Алма матер. За акредитацията на едно висше училище думата ще имат не само университетски преподаватели и учени, но и представители на бизнеса, предвижда още стратегията.
Образователното ведомство предлага да се създадат обществени съвети към държавните висши училища. Интелектуалци, международни експерти, бизнесмени и представители на образователното министерството ще контролират дейността на ВУЗ. От просветното ведомство искат да се окрупнят учебните заведения. В момента само 10 от общо 51 български университета обучават по над 10 хил. студенти. Първата стъпка към сливането на вузовете МОН направи през тази година, като спря индивидуалното финансиране на колежите и филиалите към държавните университети.

и още на същото място:

Вълчев иска да назначава ректорите

Ректорите да се назначават от министъра на образованието, а не от общото събрание на висшето училище, предлага Даниел Вълчев в нова стратегия за висшето образование. В момента съществува абсурдната ситуация председателят на общото събрание на ВУЗ-а да е работодател на ректора, тъй като го назначава, а ректорът да е работодател на председателя на общото събрание, тъй като е преподавател във висшето училище, обясни пред "Стандарт" зам.-шефката на комисията по образование в НС Снежана Гроздилова.
Тя уточни, че идеите на министъра ще бъдат тествани в събота на среща на ректорите във Варна. Важно е да се чуе мнението на професионалната общност, уточни депутатката.
От 2004 г. се обсъжда идеята образователният министър да има думата при определянето на ректорите, но такова нещо не е залегнало в стратегията за развитие на висшето образование, каза пък Татяна Калканова от парламентарната комисия по образованието. Министърът да бъде шеф на ректорите - това е една работна идея, която ще обсъдим със самите тях и няма да вземем никакво такова решение без тяхно знание и участие, коментира зам.-министърът по висшето образование Ваня Добрева.
Целта на стратегията е не да налагаме авторитарно управление на вузовете, а да направим процедурата по избора им на ръководство и тяхното управление максимално прозрачни, допълни тя. Идеята на образователното министерство е добра, коментира ректорът на Техническия университет в София проф. Камен Веселинов. Какъв работодател и шеф е този, който бива избиран от служителите си, попита той.


Edited by - moderator on 03/29/2007 01:02:35
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/09/2007 :  09:58:01  Show Profile  Reply with Quote
Скъпи приятели ИРИОН не е поканен на тази Кръгла маса, но ще търсим възможност да разберем, за какво става дума и да изкажем своето становище по-късно.

На 10 март, събота, Министерството на образованието и науката организира Втора кръгла маса „Стратегия за развитие на висшето образование – основни акценти”. /10.00 часа, зала Конферентна, х-л „Ривиера Бийч”, Варна/

Поканени да вземат участие в кръглата маса са Сергей Станишев, министър-председател на Р България, г-н Лютви Местан, председател на Парламентарната комисия по образованието и науката и ректорите на всички висши училища в страната.

Брифинг за представителите на медиите ще се проведе от 13.00 часа.

Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 03/09/2007 :  13:07:09  Show Profile  Reply with Quote
Горната констатация на модератора, за това, че ИРИОН не е поканен от г-н министъра Даниел Вълчев на обсъждането на новата стратегия за висшето образование показва опасността тази стратегия да е само прах в очите. Като благоволят господата да ни я предоставят отново ще говорим.

Edited by - nivine on 03/09/2007 13:07:42
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/10/2007 :  09:29:54  Show Profile  Reply with Quote
Вълчев: Кандидатстудентските изпити ще отпаднат

Днес.бг
09-03-2007

"Не е далеч моментът, в който кандидатстудентските изпити за повечето висши училища в България ще си отидат. Във всички добре организирани общества входът към висшето образование е относително по-свободен, но по-сериозни са препятствията, за да се сдобиеш с диплома", каза на пресконференция в Добрич министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.

Той гостува на Професионалната гимназия по аграрно стопанство /ПГАС/ в града. Министърът и кметът на Добрич Детелина Николова дадоха старт на състезание по качествена оран между учениците от ПГАС и от Професионалната гимназия по земеделие "Тодор Рачински" в Генерал Тошево.

Даниел Вълчев аргументира отпадането на кандидатските изпити с малобройните випуски и с натиска от чуждите университети. България навлиза в период, когато средно образование ще завършват пет-шест най-малки по численост випуски. Това са децата, родени през 1989-а и в следващите няколко години - години със сериозен демографски спад.

На второ място са предложенията от чужди университети, които идват почти всяка седмица. Същевременно няма визови ограничения, нашите студенти плащат същите такси и могат да ползват много възможности за стипендии. "Натискът или по-скоро изкушението младите хора да търсят образование в чужбина вероятно ще нараства", каза Велчев.

Той допуска, че няма да чакаме много, за да се открият първите филиали на чужди висши училища в България. Това е допустимо с промените в Закона за висшето образование от 1 януари 2007 г.

Министърът е предложил в Стратегията за висше образование да залегне възможността всеки университет да запълва капацитета си, като приема допълнителен брой студенти извън броя на дадените му като държавна поръчка. Така още около 40 хил. студенти ще получат образованието си в нашите висши училища.
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 03/11/2007 :  13:57:13  Show Profile  Reply with Quote
ДЪРЖАВАТА СЛАГА РЪКА ВЪРХУ ВУЗОВЕТЕ

Премиерът или просветният шеф щели да одобряват ректорите

Вестник “Труд”, неделя, 11-ти март 2007г., стр. 5

Държавата иска да сложи ръка върху управлението на университетите. Това стана ясно вчера във Варна на среща между ректорите на вузовете, премиера Сергей Станишев и образователния министър Даниел Вълчев. Шефовете на университетите да се назначават след подпис на премиера или на министъра на образованието предвижда новата стратегия за развитие на академичните структури. Според второто изменение във висшите учебни заведения ще се създаде съвет на настоятелите, в който половината членове ще се посочват пак от министъра. Сега ректорите се избират от общото събрание за 4 години. И само то има право да ги отстранява предсрочно. След промените шефът на МОН ще може да свиква събранието с искане за оставка на ректора, ако той нарушава законите.
Одобряването на ректорите с подпис от страна на държавата ще гарантира законността на избора им, обясни министър Вълчев. Правителството не можело да не се намесва в управлението на държавните университети. Вълчев напомни, че сега имало ректори, които стоели на поста си и след разрешените в закона 2 мандата. Имало и такива, които били “заложници на интересите на преподавателите, които гласуват за тях”.
Това е чатал, с който управляващите искат да притиснат вузовете, коментираха ядосани ректорите. Те съзряха в това опит университетите да се командват на политически принцип. Въпреки това ректорите одобриха предложената от Вълчев стратегия, която предвижда и въвеждането на платено обучение и свобода на вузовете да определят семестриалните такси.
Университетите щели да приемат толкова студенти, колкото могат да обучават, а не само в рамките на държавната поръчка. Семестриалната такса обаче щяла да се определя в рамките на някакъв процент от държавната издръжка за един студент. Има опасност липсата на пари във вузовете да се компенсира от таксите, които ще плащат студентите, коментираха ректорите.

Анета Петкова



Vassil
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 03/12/2007 :  13:30:24  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Държавата слагала ръка върху "вузовете"????
Някой разбра ли защо, как и прочие?
Аз нищо такова не видях/чух в това, което прочетох/чух за въпросната стратегия. Половината от членовете на надзорните съвети на практика ще се определят от ректора. Освен това, министърът няма да има право да откаже да го назначи на поста му, освен ако няма съмнения в законноста на неговия избор (имах си хас пък тогава да можеше да го назначи!). Къде тук виждате "слагане на ръка"? Изобщо, във въпросната стратегия има и хубави неща (напр. признанието, че тайното гласуване при даване на научни степени и научни звания е издевателство), но, общо взето, не това е реформата от която имаме нужда.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/18/2007 :  22:09:19  Show Profile  Reply with Quote
МОН организира дискусия за висшето образование
www.actualno.com
19.03.2006 г.

Министерството на образованието и науката организира дискусия с общественици, на която ще бъдат обсъдени основните идеи на МОН за развитие на висшето образование.

Форумът е от 11.00 часа в зала 2 на СУ „Св. Климент Охридски". Поканени да вземат участие в дискусията са Мира Янова, директор на социологическа агенция MBMD, Кънчо Стойчев, директор на социологическа агенция Галъп Интернешънъл, Боряна Димитрова, директор на социологическа агенция Алфа Рисърч, Кольо Колев, изпълнителен директор на социологическа агенция Медиана, Петър Емил Митев, директор на „Институт за социални ценности и структури „Иван Хаджийски".

Покана за дискусията са получили и Харалан Александров, социален антрополог, преподаватели от висши училища - Петкан Илиев, проф. Георги Лозанов, Христо Монов, редактори на водещи печатни медии - Борислав Зюмбюлев, Никола Кицевски, Валери Найденов, Георги Стойчев, управител на „Отворено общество", Георги Стоев, финансов анализатор "Industry watch", Светла Костадинова, директор на Института за пазарна икономика.
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 03/19/2007 :  12:10:50  Show Profile  Reply with Quote
Срещата на МОН с общественици за обсъждане на висшето образование се проведе при закрити врата. Масите бяха покрити с напитки. Очакваха платените за целта общественици пенкелер. За мен там място не беше предвидено. Учените и независимите общественици останаха пред хлопнатата под носа им врата. Стратегията за висше образование не се отнася за тях. Тя е за пенкелерите Мира Янева, Лозанов - папионката, доскоро децент, днес вече обявен за професор, Валери Найденов, който посвети поредица от броеве на новия си вестник на досието си от Държавна сигурност, Кънчо Стойчев, Харалан Алексансров и т.н и т.н.
Гордея се, че ме признаха за несъответстващ на тази група пенкелер общественици. Докога Дами и Господа ще ги търпим тези?
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/19/2007 :  15:01:43  Show Profile  Reply with Quote
Nivine, ето, какво се е случило на срещата, на която не са ти разрешили да присъстваш:

Даниел Вълчев: Студентите у нас са под средната бройка за ЕС
Светослава Кръстева 19 Март 2007 | 15:24
www.express.bg

Социологът проф. Петър-Емил Митев заяви на дискусия за университетите, че висшето образование е белязано от академични анархия, туризъм, популизъм, нищета и невежество. Той обобщи, че съществува Конституция на висшето образование, която съдържа два члена: чл. 1. Преподавателите преподават както могат. чл. 2. Студентите учат както искат.

Най-важното в системата от предизвикателства пред висшето образование е създаването на условия за истинска конкуренция между университетите. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев по време на дискусия за основните идеи на ръководеното от него ведомство за развитието на висшето образование. В подкрепа на своите тези министърът направи сравнение между световните тенденции и ситуацията в България. По думите му, в страната ни далеч няма толкова студенти, колкото се твърди, дори бройката им е под средната за Европейския съюз (ЕС). Същевременно с това нивото на т.нар. lifelong learning (образование през целия живот) в България е много ниско. Докато в САЩ 5% от хората между 35 и 39 години продължават да се образоват, този процент в ЕС е под два, а в България – под един. Същевременно с това публичните средства за един студент у нас са 7-8 пъти по-малко от парите в ЕС и 20 пъти по-малко от отделяното в САЩ.
По време на днешната дискусия министър Вълчев направи предложението научната степен „доктор” да може да се присъжда от университетите. Това даде повод на социолога Мира Янова да коментира, че Висшата атестационна комисия, която в момента дава научните степени, е „изключително лошо работещ орган и чрез нея се оставя вратичка за чисто субективни фактори”. Според Даниел Вълчев Националната агенция за оценка и акредитация би трябвало да бъде с по-разширен състав и във функциите й да се включат възможностите за санкции. На въпрос на ЕКСПРЕС. БГ това не би ли довело до силен натиск над агенцията при вземането на решения, министърът отговори: „Винаги, когато има контролни механизми, може да се мисли за такова нещо. Но според мен логиката е следната: не може да има един орган, който да е с правомощията да предписва да се случи нещо законосъобразно и след това да няма инструмент при неспазване да въздейства по друг начин. Практически това са норми без санкция. Друг е въпросът, че ние можем да мислим за известно разнообразяване на органите, които извършват акредитацията. Самият ЕС постепенно ще върви към създаване на обща акредитационна система, така че ние щем не щем ще трябва да се съизмерваме и с другите, а не само със себе си”.
„Когато наемаме недобре обучени млади специалисти, губим средства, време и връзка с ВУЗ-овете за нуждите на пазара на труда”, заяви зам.-председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Саша Безуханова и допълни: „Инвестиционният интерес към България в момента е много висок. Лимитът, който самите ние си поставяме, е чисто кадрови”.
Социологът проф. Петър-Емил Митев, който също участваше в днешната дискусия, заяви, че висшето образование е белязано от академични анархия, туризъм, популизъм, нищета и невежество. Той обобщи, че съществува Конституция на висшето образование, която съдържа два члена: чл. 1. Преподавателите преподават както могат. чл. 2. Студентите учат както искат.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 03/20/2007 :  12:44:57  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Евгени Дайнов на въпросната среща: "ВАК се е превърнал в средище на своеволни, отмъстителни и лекомислени хора".
Отдавна е известно, че нещо дали е добро или лошо, се вижда по плодовете му - ами, ето - на - уж акад. Кендеров имаше някакви идеи да направи от ВАК нещо свястно и работещо, има също (за разлика от болшинството титани на родната наука) и необходимия интелект, ама нищо не направи - новите комисии са пълни с кадри на ЦК и верните им ученици. Идеята на съществуването на ВАК може и да е великолепна, важното е - какво Е ВАК, а не каква е идеята му. А ВАК Е това, за което говори проф. Дайнов.
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 03/20/2007 :  14:33:26  Show Profile  Reply with Quote
Вижте статията във вестник "Капитал", 16 март 2007 г.:

Йордан МАТЕЕВ, Николета ПОПКОСТАДИНОВА

ВиШе образУвание

Българските университети спират икономическия растеж, а бъдещето на реформите е спорно


http://www.capital.bg/show.php?storyid=319628

Edited by - nivine on 03/20/2007 14:34:25
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 03/23/2007 :  11:00:26  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Ето ги новите предложения:
http://www.parliament.bg/bills/40/754-01-51.rtf
Обърнете специално внимание на мотивите накрая - извежда се идеята да се забраняват така или иначе отдавна забранени неща и да се въвеждат така или иначе отдавна съществуващи изисквания. За отбелязване е и че доц.Вълчев е решил да заобиколи д-р Станишев - проектът му се внася от "група народни представители".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/29/2007 :  01:01:30  Show Profile  Reply with Quote
Колежите ще обучават професионални бакалаври
Боряна Джамбазова
28 Март 2007
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=127374&srcpos=9
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 03/30/2007 :  10:42:45  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Eто и още един материал - от в-к "Монитор":
"Студентите в колежите в България ще се обучават 3 години, за да получат общо 180 кредита (точки) през обучението си и ще завършват с диплома за "професионален бакалавър по". Ако искат да имат диплома за обикновен бакалавър, ще те трябва да си доучат една година в университет и да натрупат минимум 240 кредита.
Това предложение направи вчера председателят на просветната комисия в НС Лютви Местан. В проекта за промяна на Закона за висшето образование, внесен от него, се предвижда колежите да могат да обучават и 4 години с 240 кредита, но той вероятно ще се откаже от това допълнение. Степента "професионален бакалавър по" означава, че запазваме типа професионално висше образование, както е и в европейската класификация, обясни Местан. Кои специалности да останат в колежанско образование ще решат самите професионални общности и висшите училища, каза той.
Висшите училища да приемат студенти без ограничения на държавната поръчка до запълване на капацитета им, определен от Националната акредитационна агенция, предвижда друг проект, внесен от Татяна Калканова (НДСВ) и други депутати. Всички младежи плащат такси, чийто максимален размер е сумата за издръжка на един студент в различните професионални направления, предвижда проектът. Лютви Местан се обяви против идеята на министър Даниел Вълчев таксите за приетите допълнително студенти да са еднакви с тези в държавната поръчка. Самият Вълчев каза, че вузовете могат да въведат и различни такси по свое усмотрение, а основният проблем е бързото създаване на система за банкови студентски кредити. Според Валя Богданова (БСП) задължително трябва да се дефинира щатът на основен трудов договор във всеки ВУЗ, от който зависи капацитетът. Трябва да преценим и дали е приемливо да има студентски омбудсман, дублиращ студентските съвети, каза тя.
Не е възможно да приемаме много на брой скъпи студенти според техните пари и нашият капацитет, защото ще произвеждаме безработни, заяви пред комисията ректорът на МУ София проф. Владимир Овчаров. Какъв ще е процентът на държавната поръчка спрямо капацитета, попита проф. Димитър Камбуров (ОДС), който се обяви против платеното обучение предвид демографския срив у нас и широко отворените врати за изтичане на студенти към ЕС. Възможно е новият режим да доведе и до премахване на приемните изпити след въвеждането на държавните матури за средно образование. Депутатите ще продължат конкретното обсъждане след приемането на проектите на първо четене в пленарната зала."
Ама тия хора тая реформа във висшето образование за нищо я нямат - всеки си говори к'вот му скимне, забиват надълго и нашироко в разни дреболии...(Пък и коментарите едни такива - все пак Димитър Камбуров все още не е от ОДС, да ме прощават от вестника...)
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/31/2007 :  06:59:15  Show Profile  Reply with Quote
ГЕРБ открива кръгла маса за образованието
www.news.bg, 30.03.2007 г.

Председателят на политическа партия ГЕРБ Цветан Цветанов ще открие кръгла маса "Образованието - инвестиция в европейското развитие на България". Тя ще се проведе в хотел „Принцес", зала „Европа" от 9.30 часа.

На нея ще бъдат формулирани работещи идеи, които ще помогнат за изграждане и провеждане на последователна политика за подобряване на образователната система.

Самите теми за дискусия ще бъдат диференцирани: Интегриран подход, Детски градини, Средно образование, Професионално обучение, Финанси и Партньорства. Темата за висшето образование също ще бъде засегната.
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05