http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Коментари върху материалите в този сайт
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 16

nivine

145 Posts

Posted - 09/18/2007 :  15:36:46  Show Profile  Reply with Quote
Много интересно интервю на проф. Иван Канев. Всичко, което той пише за проблемите ни е до болка познато. Единственото, което забелязвам е че проф. Иван Канев не обръща внимание на това че въпросът е политически и че без ясно изразена политическа воля за истински промени в науката, такива няма да има. Не е ясно дали професорът не осъзнава този въпрос или случайно го пропуска.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 09/18/2007 :  20:53:22  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nivine

Г-н Кабакчиев,
грешите и то много.
Без декомунизация не чакайте нито правосъдие, нито юрисдикция, нито държава. Другото, което отчитате е само едно оплътняване на партийно-комсомолската номенклатура, затова нещо сте прокарал, макар и отчасти, а сега и толкова не успявате да прокарате. Номенклатурата се оплътни. Нищо повече. Другото са илюзии, и ако продължите да ги поддържате само ще загубите още повече. Насочете усилията си към това да предложите начин за същностна декомунизация, аз не виждам друг път освен политически, Вие ако знаете друг начин, ще съм любопитен да го посочите.
Ваш нивин



Сега видях това съобщение и му отговарям.

Естествено, че е нужна декомунизация! Винаги съм бил на тази позиция!

През 1992 г. в статия, публикувана едновременно в два вестника, предложих, на базата на решение, взето от Синдиката на работещите в областта на науката (СРОН) при "Подкрепа", отнемане на всички научни степени и звания и присъждането им само на истинските учени. Ето я (Как партията бдеше над науката):
http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html

Но политическите представители на антикомунистически настроените българи тогава не предприеха необходимите действия - като се изключи законът "Панев", но той имаше дефекти и беше половинчат (и все пак беше положителна стъпка в правилна посока). По-късно правителството на Костов (сам той, както се оказва напоследък, истински идеолог на комунизма) загърби декомунизацията, не възстанови закона "Панев", отменен преди това от жанвиденовското парламентарно мнозинство, и не си мръдна пръста за какъвто и да било тип декомунизация в академичната сфера!

Това са фактите. Не се наемам в момента да ги интерпретирам или да търся причините за тях.

Красимир Кабакчиев
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 09/27/2007 :  14:06:02  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Галя, ето този отговор
quote:
Аз съм длъжник на българската наука и ако започнат истински промени в духа, в който ги описах, аз бих се върнал на работа в България и в БАН за последните години от моята кариера, като за мен ще бъде удоволствие да споделя познанията си и да донеса съвсем нови технологии.
на проф. Канев си го дала в червено, отдаваш му голямо значение, значи? Учудваш ме. Мен точно подобни излияния на наши бивши сънародници, емигрирали на Запад ме вбесява - значи, вие там направете нужните реформи, пък когато свършите мръсната работа, аз ще ви ощастливя с телесното си присъствие.
В днешния свят всеки има пълната свобода да избира местоживеенето си; но този, който е напуснал България, вече не ми е сънародник. С кой да е негър, имигрирал в България, аз имам да решавам повече общи проблеми, отколкото с американския учен prof. Kanev. Защото с този негър ние пазаруваме в едни и същи магазини, возим се в едни и същи автобуси, седим един до друг на родителски срещи, с две думи - дишаме един и същи въздух.
Prof. Kanev, стойте си в Америка - нека аз да съм за Вас неуспелия, простия, лузъра - ради Бога - но, България е моя родина, не Ваша. Имам си родина и не искам чужди елементи да ми се бъркат в това как да си устройвам родината. Хубава или лоша - родината си е моя. И ако се опитвам да я направя по-хубаво място за живеене, то е заради мен, заради негъра, с който дишаме един и същи въздух и за всички други наши сънародници - а не заради това Вие и други подобни Вам висши същества да ме удостоят един ден с величайшето си присъствие в моята България.
Go to Top of Page

ИРИНА

3 Posts

Posted - 10/11/2007 :  17:05:30  Show Profile  Reply with Quote
Този сайт и форума към него са една възможност за споделяне на
мнения, различни от официалните, и за обединяване в името на обща
цел, т.е. изход от кризата.
ИРИНА, Русенски университет

Edited by - ИРИНА on 10/11/2007 17:52:11
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/11/2007 :  20:35:11  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

Есента започна с висока активност на учените от ИРИОН. Ето и новите материали на сайта www.pueron.org:

1) На заглавната станица на сайта ще видите данни за най-новата инициатива на ИРИОН за Гражданска оценка на Висшата Атестационна комисия, kакто и вида на афишите, които коите сме залепили в чакалнята на ВАК.
2) По-надолу в рубриката “Новини и събития” ще намерите 3 нови материала:

2.1. “Олимпиадите по математика и информатика не са ехо от социализма, те са среда за откриване и развитие на таланта”, Интервю на акад. Петър Кендеров – Председател на Световната федерация на националните математически състезания, реализирано от Галя Маринова

2.2. “От златни медали за художествена самодейност през бизнес-начинание и фалит, до чужбина” – изповед за пътя на една българска поетеса и актриса, днес чужденка, запосана от Галя Маринова

2.3. проф. д-р арх. Стефан Попов, “За Българското средно образование


3) По-надолу на заглавана страница ще намерите 3 нови попълнени анкети:

3.1. Анкета попълнена от 37-годишен физик, от 09.10.2007 г.
3.2. Анкета попълнена от Господинка Гочева, докторантка, 25-годишна, от 11.10.2007 г.
3.3. Анкета попълнена от гл.ас.д-р инж. Асен Асенов, Русенски университет, 33-годишен , от 11.10.2007 г.

4) Най-отдолу на заглавната страница в рубриката “Нашите книги” представяме новия учебник на доц.д-р инж. Иван Евтимов:

Доц. д-р Иван Евтимов, “Въведение в науките за човека”, Artes Liberales, 2007 г., Позволили сме си да препечатаме някои от забележителните илюстрации на автора, както знаете сме сред неговите най-горещи фенове.

Представяме Ви 3 нови рубрики в лявоте поле, които са една под друга след рубриката на проф. Канев за Държавната наука, както следва:

5) Световен опитРеформа на университетите във Франция, лансирана от Никола Саркози
Представяме Ви превод от френски на 8 материала на тази тема

6) Ирион се усмихва

Тук ще видите една картинка на доц. д-р Иван Евтимов, която избрахме за символ на нашия сайт и форум

7) ИРИОН се възхищава

Започваме рубриката с един материал за художника Генко Генков, на който отдавна планирахме да отдадем почит и едва сега смогнахме да го направим. Каним всички наши читатели и приятели да ни представят данни за учени и творци със забележителни способности, независимо от това дали имат или не институционално признание. Особено се интересуваме от наши сънародници и съвременници, недолюбвани от официозите.


8) В рубриката “Млади и способни. Репресията продължава” ще намерите 2 нови материала:

8.1. “Българка е най-умна в света. Три години стояла без работа. Наричали я олигофрен”, в. “Уикенд”, 6-12. октомври 2007 г., стр.11
8.2. Материалът за поетесата от “Новини и събития”

9) В рубриката “Любопитно” в лявото поле, препечатахме два материала на Зорница Веселинова от в. Стандарт:

9.1. “Завистници подлагат крак на отличниците. Хитлер учредил приз само за германци”, 09.10.2007 г.
9.2. “Агата Кристи и бирата изкушават нобелистите. 10 милиона крони за приза тази година. Само 34 жени имат почетната награда”, 04.10.2007 г.

Надяваме се да намерите сред тези материали, тема, която Ви интересува. Ще се радваме на Вашите коментари и оценки по тези материали в “Нашия форум”, където имаме топик посветен на “Коментар върху материалите на този сайт”, на democrat.

Edited by - moderator on 10/12/2007 11:31:26
Go to Top of Page

Lju_Stoilova

Bulgaria
6 Posts

Posted - 10/17/2007 :  02:23:52  Show Profile  Reply with Quote
Отговор на проф. д-р арх. Стефан Попов
quote:

Българското образование по архитектура още със създаването си много бързо придоби висок международен авторитет. Защо ли? Защото за професори бяха НАЗНАЧЕНИ (не избрани) по най-естествения начин, най-добрите архитекти практици на България по това време. Зала България, Българска народна банка, Военното министерство, Министерски съвет, Дома на транспортния работник- кино Освобождение, Зала Универсиада, Зала Фестивална и много други. Това са моите учители по архитектура. Дали бяха професори или не, това мене не ме интересуваше. Интересуваше ме да ме научат на правене на архитектура, на култура, на висок морал. Научиха ме, и аз ще съм им благодарен цял живот.
quote:



Уважаеми проф. Попов,
по времето когато българският архитектурен факултет се основава (1943) и все още не е била уредена пълна процедура, преподавателитеса били назначавани , но впоследствие всеки от тях е преминал процедура по хабилитиране. Всеки от тях има публикувани трудове, обобщаващи в теоретичен план практическите му занимания.
Затова твърдението Ви не е точно, да не кажа невярно. Този факт, разбира се, не обезценява творбите на корифеите на българската архитектура. От друга страна обаче, не е убедително Вашето твърдение, че само утвърдените проектанти могат да учат студентите как се проектира. И архитектурното проектиране като всяка друга практическа област има теоретични страни. Един преподавател трябва да умее и добре да обяснява, а не всеки архитект с добра проектантска практика е надарен с дар слово и теоретични интереси.
По Вашата логика всички професори по българска филология би следвало да са изявени писатели.
Не мога да си обясня Вашето ожесточение след толкова години като професор и председател на СНС по архитектура, след като сте отново така добре реализиран като преподавател.
Очевидно, възмущението Ви е насочено срещу конкретен човек и не е трудно да се идентифицира.
Но не бяхте ли самият Вие Председател на СНС по архитектура в период, когато бяха провалени кандидатурите на няколко изявени колеги, някои от които утвърдени проектанти?!
Go to Top of Page

Stefan Popov

Bulgaria
2 Posts

Posted - 10/18/2007 :  18:05:32  Show Profile  Reply with Quote
Уважаема колежке,
Ако имаше специалност "Писател" със сигурност бих твърдял, че бих искал да уча при изявен писател. Моята критика е принципна, а не срещу някого. И забележете, че никога не съм твърдял, че в архитектурното образонание няма нужда от теория и теоретици, но теоретици които никога не са построили и една сграда да ме учат на проектиране и да бъдат ръководители на проектантска катедра това намирам за пълен абсурд.
С най-приятелски чувства
проф.д-р.арх. Стефан Попов
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/09/2007 :  12:50:23  Show Profile  Reply with Quote
Novo na saita:

Na zaglavnata stranitsa na saita www.pueron.org moje da namerite slednite novi materiali:

1) V rubrikata Novini i sabitia shte namerite presentaciata:

"Intelektualnata sobstvenost kato politicheska strategia", s avtor Mag.eng. Koicho Mitev

2) V rubrikata Balgarski uchen v USA na prof. dbn Ivan Kanev shte namerite nova statia:

5. Darjavnata nauka. #34) Edna istinska istoria za bednotiata i destrukciata ot 06.11.2007


3) Shte namerite i oshte 4 popalneni anketi,kakto sledva:

- Anketa popalnena ot d-r Ilia Iliev, 44-godishen, 18.10.2007
- Anketa popalnena ot gl.as.d-r Elka Yankulova, 53-godishna, prepodavatel v Biologicheskia fakultet na SU, 30.10.2007
- Anketa popalnena ot d-r Plamen Georgiev, 39-godishen, veterinaren lekar, prepodavatel vav VMF pri Trakiiskia Universitet, 30.10.2007
- Anketa popalnena ot n.s. d-r Hristo Chervenkov, 34-godishen, Nacionalen centar po meteorologia i hidrologia, NIMH-BAN, 02.11.2007

Shte se radvame na mneniata i komentarite Vi po povdignatite temi v novite materiali na saita.

Edited by - moderator on 11/09/2007 12:51:14
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 12/03/2007 :  15:00:03  Show Profile  Reply with Quote
Uvajaemi kolega Sergei Ivanov,
Imah udovolstvieto da se zapoznaia s Vas chrez velikolepnata Vi statia, koiato ste napisali do saita na IRION. Nadiavam se, che spoletialata Vi sadba niama da prechupi Vashiat dostoen mirogled na edin mlad chovek, oshte poveche, che podobna sadba e spoletiavala stotitsi, a moje bi i hiliadi talantlivi hora kato Vas.
Naistina talantlivi hora pokoseni ot vlastvashtia v prodaljenie na desetiletia u nas i do den dneshen smartonosen deviz "Ne prilichash na nas, znachi niamash miasto pri nas!". Za nas, koito sme na poveche godini ot Vas i koito sme polagali veche na malko usilia za razoblichavane na vlastvashtata akademichna mafia, ostava goliamoto udovoletvorenie, che na****e vazgledi se spodeliat ot nemalko i to talantlivi hora kato Vas.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/03/2007 :  15:27:51  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nivine

Uvajaemi kolega Sergei Ivanov,
Imah udovolstvieto da se zapoznaia s Vas chrez velikolepnata Vi statia, koiato ste napisali do saita na IRION. .........



Благодарение на това съобщение разбрах, че има такава статия на фронтпейджа!

Позволявам си да препоръчам на г-н Иванов да потърси защита на накърнените си граждански права чрез съответните организации за защита правата на човека в България и/или в чужбина (той сам може да прецени точно коя/кои), а освен това да заведе и граждански иск срещу държавата в лицето на организацията/организациите и лицето/лицата, нанесли му неимуществени вреди!

Красимир Кабакчиев
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/08/2007 :  21:57:13  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта

Уважаеми форумци, през изминалия месец, сайтът на ИРИОН публикува следните нови материали получени от учени или отразяващи дейности на ИРИОН. Тук ги представям накратко за Вас:

1) На заглавната страница на сайта, точно под рубриката „Публични лекции на учените от ИРИОН” ще намерите обява на конкурс за есе на нашите приятели от сдружение БОИС (Българско общество за индивидуална свобода, с председатели Калин Манолов и Асен Кънев). Конкурсът е ориентиран към студенти и докторанти:

Конкурс за студентско есе „Просперитетът обича свободата”
Организиран от Българското общество за индивидуална свобода (БОИС) при участието на института „Айн Ранд” (САЩ) и с финансиране от фондация „Атлас” (САЩ) Краен срок за получаване на есето в БОИС: 21.12.2007 г.
Публикувани са също така:
Обявата за конкурса и Условия и правила за участие


2) В рубриката „Новини и събития” са публикувани следните материали:

2.1) 28.11.2007г., д-р Сергей Иванов, Една медийна случка в БАН
и 5 броя на стенвестника на Сергей, „ИФъРъ News”, Брой1,2,3,4,5


2.2) Материали за семинара организиран от ИРИОН на 01.12.2007 г., в хотел „Европа”:
„Защита на интелектуалната собственост на научни продукти”, с лектор инж. Койчо Митев
Отзиви на лектора и на участници
Програма на семинара
Биография на лектора
Регистрирани участници
Кратка стенограма с въпросите повдигнати на семинара
Снимки от семинара


2.3) 04-06.11.2007г., Участие на ИРИОН в Националната школа за научна политика за млади учени, която се проведе в Благоевград

2.4) Още един материал има към срещата на акад. Кендеров с учени:
д-р В. Гуляшки, „Във връзка със срещата на акад. Петър Кендеров за промени в Закона за научните степени и научните звания”

2.5) По-надолу на заглавната страница в параграфа с анкетите ще намерите публикувани 4 нови попълнени анкети, които сме получили от:
* д-р Илия Илиев, 44-годишен, биолог, 18.10.2007 г.
* гл.ас. д-р Елака Янкулова, 53-годишна, преподавател в Биологическия факултет при СУ, 30.10.2007 г.
* д-р Пламен Георгиев, 39-годишен, ветеринарен лекар, преподавател във ВМФ при Тракийския университете в Стара Загора
* н.с. д-р Христо Червенков, 34-годишен, Национален център по метереология и хидрология НИМХ-БАН


2.6) Още по-надолу ще намерите новата рубрика
Имат думата докторантите
В тази рубрика ще намерите три нови материала получени от докторанти:
* Любопитно
Лъчезар Пламенов Томов, 25-годишен, докторант в ТУ-София
Зодиакален анализ на състава на членовете на катедра „Системи и управление”, Факултет по Автоматика, Технически университет, София,
получено в ИРИОН на 11.11.2007 г.


* Добри практики
Гергана Георгиева, 26 годишна, докторант в Геофизическия институт при БАН
ГФИ на БАН създава мотивираща творческа среда за докторантите
„Национална школа за научна политика на младите учени”, Благоевград, 06.11.2007 г.


* Млади и способни.Репресията продължава...
Три висши образования в България: Капитал ли са или тегоба?
Димитър Гинчев, 34-годишен, задочен докторант в Института за Управление и Системни Изследвания (ИУСИ) към БАН, бивш председател на МЕНСА-Пловдив
София, 9.11.2007 г.



3) В рубриката от лявото поле на заглавната страница

Държавната наука през погледа на проф.дбн Иван Канев са публикувани 4 нови материала, изпратени от него в ИРИОН:
#34) Една истинска история за беднотията и деструкцията, 06.11.07
#35) Втора истинска история за беднотията и деструкцията, 11.11.07
#36) Трета истинска история за беднотията и деструкцията, 21.11.07
#37) Четвърта истинска история за беднотията и деструкцията, 26.11.07


4) В рубриката ИРИОН се възхищава от лявото поле на заглавната страница ще намерите един нов материал препечатан от вестник Стандарт, от 06.12.07г.:
Никола Гюзелев – оперен певец
Интервю на певеца, реализирано от Людмила Първанова: „Чудя се как успях сред толкова подлеци”


5) В лявото поле на заглавната страница имаме още една нова рубрика, пряко свързана с предмета на дейност на ИРИОН:
Иновационни проекти
Георги Гушлеков, „Модулна концентрираща сгъваема система за използване на слънчева енергия”


6) В рубриката Връзки, която излиза като бутон в лявото поле на заглавната страница ще намерите един интернет адрес, който беше препоръчан на ИРИОН:
Забравените гении на България – проф.Илия Вълков и проф. Стефан Маринов

Уважаеми форумци, като Ви поздравяваме със студентския празник, се надяваме, че ще намерите сред гореизброените материали, тези, които Ви интересуват, и ще се радваме да споделите Вашите мнения и становища по повдигнатите в тях теми.

Edited by - moderator on 12/08/2007 22:00:06
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/03/2008 :  12:12:07  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

1) На заглавната страница на сайта ще намерите:

Честитка за Коледа и Нова година към членовете и симпатизантите на ИРИОН от доц. Иван Евтимов (Дядо Мраз Евтимов)

2) Над рубриката "Новини и събития" ще намерите:

Предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета за създаване на Европейски институт за иновации и технологии, Съвет на Европейския съюз, Брюксел, 16 ноември 2007 г.

3) 3 нови материала от проф.дбн Иван Канев в рубриката "Български професор в САЩ" в лявото поле на заглавната страница:

9. Държавната наука. # 38). Авторитарен режим в БАН., проф.дбн Иван Канев ,11.12.2007 г.
10. Държавната наука. # 39). Морална дилема., проф.дбн Иван Канев ,17.12.2007 г.
11. Държавната наука. # 40). Почетните членове на БАН., проф.дбн Иван Канев ,17.12.2007 г.


4) В рубриката "Любопитно":

Как мозъкът разбира текст..., 24.02.2006 г., www.fenomenibg.com

Приятно четене и Успешна Нова Година на всички!
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 01/09/2008 :  16:10:01  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Ако има тук и други, които, като мен, са пропуснали броевете на "Вестник “ИФъРъ News”" - непременно да ги прочетат - поздравления за Сергей Иванов и пожелания за още много успехи на Учителя ЛинПън, Другаря Шмайзеров, Бен Лозен и всички крепостни!

Но ще си позволя да се спра по-подробно на сравнението на два материала от проф. Иван Канев, тъй като това, наглед странично сравнение, би могло да ни даде и част от отговора на въпроса за несъстоялата се реформа в науката и висшето образование у нас.
В статията "Държавната наука. #23) Скандалът “Батак”" от 30.04.2007г., правилно отбелязва, че
quote:
Политизирането на научен проект и конференция преди те да са проведени и гледани от специалисти предполага наличието на цензура, а това е изключително неблагоприятен показател за морала, мирогледа и манталитета не само за лидерите в политиката, но и за лидерите в науката.
и че квалификациите във връзка с този случай връщат
quote:
българската наука назад във времето, когато някои наши велможи се пъчеха и надуваха пред света и критикуваха науката в западна Европа и Америка и я наричаха “Лъжинаука от капиталистически и империалистически тип”. В тази категория бяха поставени генетиката, кибернетиката, квантовата механика и други научни специалности, по които световната наука бе отишла теоритично, методично и технологично на космически години пред нас.
Сега същите смешни, жалки и неуместни квалификации и същите термини “лъжинаука” се отправят и днес по адрес на отхвърления от Германия проект. За срам и позор на българската наука тези квалификации излизат от кабината на високопоставени началници в БАН.
, а по-нататък дава пример с подобен скандал в САЩ, когато
quote:
Главата на науката, професор Bienen тръгва по втория път - на открита, свободна и нецензурирана академична дискусия.
- ясно е, че проф. Канев е за този път, както, впрочем и аз (тук ще вметна за него, че впоследствие "Митът Батак", беше разпердушинен точно чрез такава дискусия, но това е друга тема).
На 17.12.2007, обаче, същият проф. Канев пуска статията "Държавната наука. # 40). Морална дилема", в която дава като добър пример варварската разправа с Джеймс Уотсън преди около три месеца - уж това било някаква високо морална постъпка на западната научна общност; не е вярно, че е имало каквато и да е академична дискусия - линчът над Уотсън започна буквално на другия ден. Впрочем, ето думите от интервюто пред "Сънди Таймс", заради които го изядоха:
quote:
All our social policies are based on the fact that their intelligence is the same as ours — whereas all the testing says not really...people who have to deal with black employees find...it is not true
, а в току-що излязла книга бил писал:
quote:
There is no firm reason to anticipate that the intellectual capacities of peoples geographically separated in their evolution should prove to have evolved identically. Our wanting to reserve equal powers of reason as some universal heritage of humanity will not be enough to make it so
Доста безобидни думички, според мен - сега съвсем простичко ще се опитам да разясня каква е логиката тук:
Има ли генетичните различия между човешките популации? - Ами, има, разбира се, идиотизъм ще бъде това да се отрича.
Има ли признак, който да е вън от генетичния контрол? - Не, няма - отделен е въпроса за относителното му значение; съществува понятие "коефициент на унаследяемост", който ни показва в каква степен варирането на признака зависи от наследствеността и в каква - от условията на средата.
Е да де, ама това не бива да се изследва обективно, защото, видите ли, има лоши хора дето ще го използват за своите си лоши цели! - Ех, защо ли не забранихме навреме ядрената физика! - Нямаше да има нито Хиросима, нито Нагасаки, нито Чернобил!

Защо в единия случай проф. Канев защитава принципната позиция за липсата на политическа цензура и за свободата на научния дебат, а в другия възхвалява като проява на висок морал точно наличието на политическа цензура и научния диктат? - Ами, защото, такава е психологията на средностатистическия титан на българската наука, заел позата на страдалец - той е винаги непогрешим! - и това по никакъв начин не зависи от факта, уволняван ли е от БАН, или оглавява БАН. Когато се заговори за реформа в българските висше образование и наука - всеки от тези титани си има един единствено правилен начин, по който трябва тази реформа да бъде направена, като всеки, който посмее да се усъмни във въпросната правилност бива заклеймяван (по различен начин, в зависимост от политическата принадлежност на съответния директор, който го е изгонил - напр. - ако е комунист - значи опонентите на титана са болшевики). При това - забележително еднаква е и технологията, по която всеки от тези титани ще осъществи тази реформа - те си я представят така - връчват им един ВАК (или друг подобен орган), в който те разполагат с абсолютната власт и правят каквото си искат. Всичко това - гарнирано с огромна лична злоба към "хората от системата". Забележителен е фактът и че, като правило, всички тези титанчета са били фактори в управлението на българските наука и висше образование - ами, погледнете биографичната справка за въпросния проф. Канев - как смее човек, който е бил в управляващия елит на науката да критикува положението, което той самият е създал и от което, без съмнение, се е възползвал!?!
В заключение - ще пейстна още един текст - посвещава се на всички палячовци, които ми тикат импакт-фактора в лицето (защото, за разлика от тях, аз имам такова) - (през 1870 г. римската църква издига непогрешимостта на папата в догма - ето дословно (с малки съкращения) постановлението на Първия Ватикански Събор от 1870 - просто моля уважаемите форумци да заменят при четене думичката "папата" с проф. Лазаров, например, или, изобщо, с който и да е озлобен тип, който няма пипе да види очевидните противоречията в писанията си - а те се появяват, когато желанието за мъст затъмни съзнанието; съответно - вместо "Божия съд" - да се чете просто "Съда" и т.н. - само замествате думичките от текста с актуалните за сектора "ВОН" и получавате образа на задокеанските и задкатедрени пророци):

quote:
Папата е божествен човек и човешки Бог. Затова никой не може да го съди. Той притежава неограничена божествена власт. За него на земята е възможно всичко, което е възможно за Бога на небето. Всичко, сътворено от папата, е все едно сътворено от Бога. Неговите заповеди трябва да се изпълняват като Божиите заповеди. Само един Бог е подобен на папата. Папата има власт над небесните и земните дела. В света той е това, което олицетворява Бога, той е душата в тялото. Властта на папата е по-висша от всяка друга власт, защото тя, един вид, се разпростира над Небето, земята и преизподнята, и словата на Писанието, "всичко се покорява под неговите нозе", се отнасят единствено за римския първосвещеник. Всичко е във властта и по волята на папата и никой и нищо не може да му се противопостави. Ако той повлече със себе си в ада милиони хора, то никой няма правото да го запита: "Свети отче, защо правиш това?". Папата е непогрешим като Бог и може да прави всичко, което прави и сам Бог. Папата е опасан с два меча – той властва над духовното и светското: над патриарси и епископи, над императори и крале...Папата може да изменя природата на нещата, от нищо да прави всичко. Той има властта от неправдата да сътвори правда и обратното. Без правда и въпреки правдата да върши всичко, което му е угодно. Може да оспорва апостолите и заповедите, дадени ни от тях, да поправя Новия завет, където смята за необходимо, дори да изменя самите тайнства, установени от Исус Христос. Папата има такава сила и на небето, че от умрелите може да направи светец всеки, когото пожелае, независимо от мнението на околните и въпреки тяхната съпротива. Папата има власт над чистилището и ада. Той е владика на Вселената. Той може всичко, понякога дори и без да го осъзнава. Да се съмняваш в неговото могъщество е светотатство. Властта му е по-обширна и по-висша от тази на ангелите и светиите. Никой няма право, дори мислено, да протестира на неговите заповеди или съд. Който отрича властта на папата, той греши против Светия Дух, разделя Христа и е еретик. Само на папата е дадена властта да отнема от някого нещо и да го дава на друг. Той може да отнема и раздава кралства, империи, княжества и всякакво имущество. Властта си той получава направо от Бога, а императорите и кралете своята - от папата. Папата е Божий наместник, и който отрича това е лъжец. Наместо Бога той управлява добрите и лошите ангели. Който не се подчинява на папата, не се подчинява на Бога. Никой не може да съди папата, защото е казано: "Духовният пък изследва всичко, а него никой не изследва" (1 Кор. 2:15). Той е подобие на Христа, в неговото тяло живее Светият Дух...Ако папата изрече присъда срещу Божия съд, то съдът Божий трябва да бъде поправен и изменен. Папата е светлината на вярата и отражение на истината...
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/16/2008 :  10:14:56  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

1) На заглавната страница на сайта под рубриката “Публични лекции на учените от ИРИОН”

ИРИОН има удоволствието да Ви представи няколко
Покани и обяви
За събития, членства и стипендии предоставени ни от наши приятели:


1.1) Покана от ASO Sofia за “Представяне на австрийски стипендии” на 17.01.2008 г. от 14.00 часа в салона на БАН, ул. “15 ноември” 1
Информация за стипендиите на ASO Sofia


1.2) Покана от Българското общество за индивидуална свобода – БОИС за

КРЪГЛА МАСА-ДИСКУСИЯ
„ПРОСПЕРИТЕТЪТ ОБИЧА СВОБОДАТА“
посветена на философията и творчеството на Айн Ранд
01.02.2008 г., петък, от 13 до 20 ч., Заседателна зала 1 на СУ „Св.Климент Охридски“

Гвоздеите на Кръглата маса са:

17,30 – 18,30 – публична лекция на Андреас Таубер
Приносът на Айн Ранд към каузата на свободата, въпроси и отговори
18,30 – 19,00 Награждаване на победителите от конкурса за студентско есе.


1.3) Покана от ИНГА за
Членство в „Елитен Клуб” към ИНГА,
заявки до до 15 март 2008 г.


2) По надолу в Рубриката “Новини и събития” ще намерите един нов материал от д-р Сергей Иванов, член на ИРИОН


11.01.2008 г.

д-р Сергей Иванов, Отворено писмо до ВАК
Писмото се основава на данни от преписка № 55/2007 на Комисията по дискриминация


3) Още по-надолу в рубриката “Имат думата докторантите” сме представили един нов член на ИРИОН :

Асен Тошев – докторант в Института по математика и информатика към БАН, който отскоро е член на ИРИОН пожела да се представи с две свои статии:

В. Томов, Ас. Тошев, „Програмна система с изкуствен интелект за експертни консултации в областта на българското наследствено право”, “An AI Program for Expert Consultations in the Domain of Bulgarian Inheritance Law”, International Journal Information theories & applications 1994, Volume 2, Number 5, ISSN 1310-0513, pages 22-25.

Ас. Тошев, „Програмни системи с изкуствен интелект в правото. Функции. Проблеми. Някои решения.”, “Artificial Intelligence Program Systems in Law. Functions. Problems. Some decisions.”, International Journal Information theories & applications 1998, Volume 5, Number 6, ISSN 1310-0513, pages 223-230.

4) В рубриката “Български учен в САЩ” в лявото поле на заглавната страница на сайта ще намерите новия материал на проф. дбн Иван Канев:


12. Държавната наука. # 41). ДНК лаборатoрии или За какво се пилеят парите на БАН, проф. дбн Иван Канев, 07.01.2008 г.

Приятно четене. Ще се радваме, както винаги на Вашите интересни, ценни, полезни, критични, остроумни, весели и сърдити коментари.


Edited by - moderator on 01/16/2008 10:18:32
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 01/17/2008 :  19:00:40  Show Profile  Reply with Quote
Отвореното писмо на д-р Сергеи Иванов до акад. Кендеров, което е публикувано на сайта е едно неопрожержимо доказателстжо за некомпетентността на научните кадри в научните съвети, както многократно съм писал в книгата "Храмът" и в други статии.
Много голямо постижение на Сергей е успехът му да изработи това доказателство чрез Комисията по дискриминация.

Тревожна е обаче последващата информация, която се получи от Сергей:

Колеги, заради откритото ми писмо до Академик Кендеров
днеска бях обвинен на заседание на Комисията за защита от дискриминация, от една от юристконсулките на БАН, че изнасям “фирмена тайна” – бройката на публикациите и цитатите на членове на Специализирани научни съвети, които “случайно” заемат и административни постове в БАН. Тази информация се оказа секретна и според твърдението на юристката на БАН, изнасянето и уронвало престижа на тези “учени” и ги подлагало на тормоз от журналисти. Очевидно новата тактика в БАН е “фирмената тайна”. От сега всеки некадърник окичен с титли ще се старае да запази мизерния си изследователски актив от публичност. Къде остана публичността на отчетите на БАН и осигуреното право на достъп до информацията за бюджетните организации ? Явно БАН толкова пропада, че вече ще прави само “тайна наука”, ама ще взема за това реални пари от данъкоплатеца!
Ако подобни тенденции бъдат оставени да се развият скоро БАН може да си създаде и собствена армия бранеща честта на шефовете със силови мерки.

Колеги, моля помогнете! Напишете мнението си за новата политика на “фирмена тайна” на публикациите и цитатите, и го изпратете на Комисията за Защита от Дискриминация (във връзка с преписка 55/2007): kzd@...

Сергей Иванов

PS: Декларирам, че нямам личен материален интерес от спечелването на това дело, т.к според закона за защита от дискриминация, Комисията не е съд, и не може да присъжда обещетения


Съвсем очевидно е от този материал, че мафията се стреми да докаже своята научна стойност не с научни постижения от европейско и световно равнище, а с нанасяне на административни и морални удари по онези, които не приличат на тях - развяващите от десетилетия знамето на една фалшива наука!

доц. Иван Илиев

Edited by - nivine on 01/17/2008 19:40:40
Go to Top of Page
Page: of 16 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05