http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Селскостопанска академия
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/06/2013 :  10:36:52  Show Profile  Reply with Quote
Събитията около ССА през последните години, а и днес заслужават по-внимателно обсъждане.

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/06/2013 :  10:37:56  Show Profile  Reply with Quote
Полиция въведе проф Кръстева в директорския кабинет на ИРЕМК:

http://www.youtube.com/watch?v=4XhY61lANYs&feature=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=zGBu4s66HOs#t=588

http://www.kazanlak.com/news-13776.html

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/04/2014 :  18:12:24  Show Profile  Reply with Quote

Учени протестират срещу намаляване на бюджета на Селскостопанската академия
04.02.2014, 18:47 (обновена 04.02.2014, 18:54)

http://news.ibox.bg/news/id_622542718


Годишният бюджет на Селскостопанската академия да бъде намален с 18 % предвиждат промени, обмисляни от Министерството на земеделието. Учените в академията се обединиха в позицията си срещу предвижданите промени и изпратиха отворено писмо от директорите на институти до президента, до председателя на Народното събрание и до лидерите на парламентарно представените партии, съобщава БНР.

В писмото се казва, че орязването на бюджета ще доведе до драстични съкращения в състава и дейността на институцията.

Селскостопанска академия многократно е била обект на неудачни структурни промени, припомнят учените. Само за периода 2007-2013-а година съставът на академията е съкратен с близо 34 %. През последните две години са освободени още над 400 служители, с което е достигнат санитарният минимум за покриване нуждите и дейността на научно-приложна организация.

Учените считат, че днес вече се подготвя физическото ликвидиране на аграрната наука чрез замисленото преминаване на част от институтите към БАН, на други - към някои университети, а трети ще се закрият. Това ще бъде удар не само върху науката, но и върху българското земеделие.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/18/2015 :  21:20:11  Show Profile  Reply with Quote

Проф. Тотка Трифонова поема Селскостопанската академия
18.03.2015


Автор: Vsekiden.com
http://www.vsekiden.com/168775

Със заповед на министър-председателя за председател на Селскостопанска академия е назначена проф. Тотка Трифонова. Проф. Христо Бозуков, който до момента заемаше този пост подаде оставка по лични причини.

Проф. Трифонова до момента е заемала поста директор на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров" (ИПАЗР).

По образование е агроном със специалност „Растителна защита" завършено в Агрономическия факултет към Стопанската академия в София. Тя има над 160 научни публикации в областта на земеделието и е член на различни специализирани научни съвети. Владее английски и руски език.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 03/20/2015 :  17:26:33  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
"... и е член на различни специализирани научни съвети..."

Това пък какво би трябвало да означава???
Какви са тия "специализирани научни съвети", на които тя Е член - някой знае ли?
(Или джюрналистическите кифли от трите пола вече бъркат и времената в българския език - тъй де - дето сегашно там и минало...)
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/09/2015 :  19:04:50  Show Profile  Reply with Quote
Обсъжда се разделянето на Селскостопанска академия на четири звена
Започват съкращения в Агенцията по храните, посочи зам.-министърът на земеделието Георги Костов


http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/obsyjda-se-razdelianeto-na-selskostopanska-akademiia-na-chetiri-zvena-194301/
Go to Top of Page

Anton_Stoev

19 Posts

Posted - 05/09/2015 :  19:05:53  Show Profile  Reply with Quote
--
В сегашния си вид Селскостопанска академия наистина не може да продължи съществуването си. Не искам да посочвам причини и виновници, защото са необходими не обвинения, а бързи целенасочени действия, но не под лозунга "Паре нема, действайте !".
Ще припомня, че истинската селскостопанска академия (СА "Георги Димитров") в България беше закрита някъде към 1975 г. Тогава висшето агрономическо образование остава само в Пловдив, а зоотехниката и ветеринарната медицина - в Стара Загора. По повод на това проф. Янко Енчев се осмели да възрази чрез статията "Развали къща, направи колиба".
Създадената през 80-те години на миналия век Селскостопанска академия е пример за гигантомания и угодничество към местни партийни величия. Тя посрещна събитията през 1989 г. като един анахронизъм. Нито нейните водещи, нито управляващите от всички политически цветове и разцветки имаха добрата воля, знанията и желанието да направят реформи. СА продължи да крее, снишавайки се пред всеки нов властник, задушавайки се в мизерията и собственото си тесногръдие. Тя дори беше за кратко преобразувана като Национален център за аграрни науки (НЦАН), но без съществено вътрешно преустройство.
Профилирането на дейностите и свързването с висшето образование са стъпки в правилната посока, но това изисква осигуряване на пари за преместването на част от материално -техническата база, за пренасочването на специалисти и пр.. Академичните кадри на СА трябва да получат пълноправен статут и равно заплащане в съответните ВУЗ. Трябва да бъдат запазени и квалифицираните кадри извън академичния състав, обслужващи лабораториите в различни изследователски направления. Част от тези кадри могат да бъдат насочени към службите по земеделие и др. места, където ще бъдат полезни. Няма да давам примери с бившата ГДР, където богатият западен батко наля пари след закриването на "гедерманската" Landwirtschaftsakademie.
Там поетапно бяха слети институти, но не формално, а по същество. Кадрите бяха пренасочени според специалността си. Новите назначения за немалко специалисти бяха свързани с преместването в друго населено място. Нищо лошо в това, предвид размерите на България. Някои кадри останаха в научната област, а други преминаха в частното предприемачество или към федералните и провинциалните служби на обединена Германия. За т. нар. лустрация оставям да се досещате.
В бившата Югославия имаше центрове, обединяващи институти според природните дадености, благоприятстващи отглеждането на едни или други културни растения и пр.. Тези центрове бяха подчинени на министерството на земеделието.
След разпада на федерацията поне в Сърбия нещата си останаха така. Например Център за овощарство и лозарство в гр. Чачак и пр.. Академичните кадри от институтите често са и преподаватели във висши училища. Смея да твърдя, че тези институти и кадри оцеляха в драматичните превратности след разпада на Югославия и продължават да поддържат добро ниво на изследователската и приложната дейност, както и да запазят международните си връзки. Имат добро сътрудничество и с частното предприемачество. Сходно е положението в република Босна и Херцеговина. При добра воля, а не тайни намерения за грабеж на имоти, техника и пр., може да бъде приет модела на нашите западни съседи.
Надявам се, че успях накратко и ясно да дам становището си.

Edited by - Anton_Stoev on 05/09/2015 19:12:17
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 05/17/2015 :  09:19:29  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Страхувам се, че Селскостопанска академия е в класически цунг-цванг и вече каквито и промени да се предложат (и приложат) - много трудно ще е (да се надяваме - не и невъзможно) да се стигне до положителен резултат.
През изминалите от началото на прехода години бе направено всичко възможно, та Селскостопанска академия да се превърне в живи мощи.
Да припомня, примерно, че точно четири години - от пролетта на 1991 до пролетта на 1995 - в рамките на цялата академия имаше мораториум върху обявяване на нови конкурси за (младши) научни сътрудници - обявяваха се конкурси само за стенесета; а в много институти и други структури този мораториум продължи и още няколко години. Близко е до ума, че такава голяма дупка в поколенията удря по трудно поправим начин възпроизводството на човешкия потенциал. Ако по време на управлението на ОДС бяха събрали мъжество да интегрират институтите на академията със съответните структури на висши училища - всичко можеше да стане по друг начин. Сега всичко по академията е така опоскано, че не виждам какъв интерес ще имат университетите да присъединят тази база; а от друга страна - не виждам и какъв ще е интереса на големите шефове в академията да загубят властта си. Така че, макар и такова интегриране да би било най-добрия вариант (и сега) - не вярвам, че ще стане. Най-вероятно вегетирането просто ще продължи.
Но има и още нещо - колкото и пропадащо нещо да е Селскостопанска академия - все пак там се вършат полезни неща и се работи; и не приемам доводи от рода на "няма пари" и налагане на процедури, унищожаващи и това малко (в сравнение с миналото), което се прави, докато БАН и държавните университети са пълни с разни философии, социологии, политологии, психологии, пабликрилейшанси, теологии, и прочие щуротии, каквито звена даже непрекъснато се множат - щото е много по-лесно да уредиш пиклата на някй големец да пише трудове за ипостасите на бога, отколкото да събира кръвни проби на течение в обора.
Go to Top of Page

Anton_Stoev

19 Posts

Posted - 05/18/2015 :  19:46:10  Show Profile  Reply with Quote
Нямам възражения към коментара на Андрей. Той се покрива и даже допълва фактически казаното от мен. Висшите учебни заведения, имащи отношение към биологията, екологията и селското стопанство имат интерес от интеграция, защото имаме все още лаборатории, апаратура и методики, които са приложими и могат да послужат за изследователска дейност и обучаване на студенти. Съпротивата ще бъде поради драстичното разминаване в заплащането. Едва ли Леонардовците и Леонардовките от ВУЗ ще си намалят хорариумите и ще се съгласят доброволно да преотстъпят някоя дисциплина на бедните си колеги от СА.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/01/2015 :  18:14:09  Show Profile  Reply with Quote
Селскостопанска академия може и да оцелее
Пуб­ликувана в Чет­вър­тък, 01 Октом­ври 2015 .
В петицията за запазване на институцията досега са се подписали 339 агроучени

http://www.zemia-news.bg/index.php/zemedelie-2/34361-селскостопанска-академия-може-и-да-оцелее.html

След като се появиха инфор­мации, че започва раз­турянето на Сел­с­кос­топан­ска академия, само за сед­мица ситуацията около инс­титутите показа приз­наци на промяна. Петиция за спасяването на академията предиз­вика отк­ровените мнения на учените и събра 339 под­писа до момента. Това накара ръковод­с­т­вото да пред­п­риеме мерки за решаване на проб­лема с бъдещето на Сел­с­кос­топан­ска академия. Съз­дадена е комисия, включ­ваща глав­ния научен сек­ретар на Академията доц. Виолета Божанова и дирек­торите на няколко инс­титута – проф. Росица Бъч­варова (АБИ София), проф. Стайка Лалева (ЗИ Стара Загора), проф. Димитър Николов (ИАИ София) и проф. Драгомир Въл­чев (ИЗ Кар­нобат). Комисията ще обсъди пред­ложенията на струк­тур­ните звена относно рефор­мата в ССА и ще излезе със своя програма.Учените се надяват,че това да доведе до запаз­ване на Академията и осигуряване на нор­мални условия за ней­ното функциониране,информира сай­тът АгроП­лов­див.

Какво точно искат инс­титутите, ще се раз­бере от тех­ните пред­ложения, но засега се очер­тават след­ните искания:

Запаз­ване целостта на Сел­с­кос­топан­ска академия – без изваж­дане на струк­турни звена от със­тава й; Повече академич­ност – Академията да се управ­лява от Общо съб­рание на учените, а не от Управителен съвет, в който влизат вън­шни лица (рек­тори, пред­с­тавители на МЗХ и др.); Пред­седателят на ССА да се избира от Общото съб­рание на учените, а не да се наз­начава от Министър-председателя; Самос­тоятел­ност на Сел­с­кос­топан­ска академия – сама да управ­лява финан­сите и ресур­сите си; ССА да мине под шап­ката на Минис­тер­с­т­вото на образованието и науката, наравно с БАН и универ­ситетите; Определяне на дос­татъчен бюджет, осигуряващ нор­мал­ното фун­к­циониране на звената; Повишаване на зап­латите на работещите в сис­темата на Сел­с­кос­топан­ска академия; Осигуряване на въз­мож­ности за допъл­нително финан­сиране на аграр­ната наука чрез Фонд „Научни изс­лед­вания“, ОП „Наука и образование за интелиген­тен рас­теж“ и др.национални прог­рами; Подоб­ряване на коор­динацията между ЦУ на ССА и струк­тур­ните звена
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05