http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Коментари върху материалите в този сайт
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 16

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/10/2007 :  16:58:45  Show Profile  Reply with Quote
Ето мнението на Бладимир Буковски по повод на критичната маса, за която говори в статията си и проф. Димо Узунов. Въпросът е много важен!

Из интервю на В. Буковски публикувано в www.mediapool.bg, 10.05.2007г.


Кой може да предвиди, какви поколения ще се родят в Русия, ще остават ли в бъдеще най-талантливите, най-енергичните в страната или ще продължи техният отлив в чужбина, пита Владимир Буковски. Той разказва за стотици хиляди млади сънародници, които работят и се реализират вече във Великобритания. За тях самите това е добре, за Русия – зле, защото отсъствието им не позволява там да се натрупа онази критична маса, която е необходима за да се измени ситуацията. Ако така продължава и за напред, няма много надежда за промяна в Русия дори и в по-далечна перспектива, смята Владимир Буковски и продължава:

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/16/2007 :  12:07:18  Show Profile  Reply with Quote
Забелязвам, че няма коментари по темата, която проф. Иван Канев повдигна, а именно дискусиите по научния проект "Митът Батак" и която сме публикували на първа страница в обявената от него рубрика "Български учен в САЩ".
Проф. Канев да не се обезкуражава, нека ни прати и други материали, сигурна съм, че ще успее да намери събеседници. Всъщност в нашия кръг има учени - специалисти по етнически, исторически и изкуствоведски науки, но те са малко инертни и повече четат, отколкото да пишат във форума. Например във връзка с публичната лекция на ст.н.с. Надя Велчева за "Етническия модел в България" има двама колеги, които от три месеца пишат, бришат коментари въз основа на нейната лекция, единият дори ми се обади за да ми се отчете, че е свършил с първата част на коментара си, но като свърши и втората ще ни ги изпрати и двете наведнъж. Както се вика дано да доживеем да прочетем многотомния му коментар, както и на другата ни високотитулована колежка.
Тъй като не съм специалист по история, няма да коментирам конкретиката на казуса, засегнат от проф. Канев, но в негова чест ще пейстна нещо по темата от днес. ГМ


”Антибаташкият” професор се уплаши и не дойде у нас
16 май 2007 / News.dir.bg
Немският професор Брунбауер, станал известен с проекта си "Антибаташко клане", призна пред БНР, че не се е престрашил да дойде в Батак за участие в днешния открит урок, както е бил поканен от президента Георги Първанов.
Това заяви самият Брунбауер, който е изследовател в института за Източна Европа към Берлинския университет, предаде БНР. Името на германския учен гръмна преди месец у нас с новината, че той и колежката му Мартина Балева готвят проект, който твърди, че "Баташкото клане е мит и жертвите са преувеличени". Брунбауер взел решение да не пътува до България по няколко причини. Първо, в поканата не било посочено кой, освен президента, ще участва във форума-дискусия “Батак в българската национална идентичност. Мит и/или реалност”. Ученият се притеснявал, че в един момент емоциите на кръглата маса може да надделеят. Второ, той нямало да се чувства комфортно и сигурен за себе си заради медийната кампания в страната срещу проекта и заради заплахите лично срещу него. Въпреки отсъствието на Балева и Брунбауер президентът Първанов коментира проекта и им зададе задочно няколко въпроса, предаде "Фокус". Според Първанов той “легитимира антипатията на Турция и националната ненавист на българите към мюсюлманите, което е груба провокация към българското общество". Президентът попита авторите къде откриват подобна национална ненавист на българите към мюсюлманите. Той беше катогоричен, че България ще подкрепи членството на Турция в ЕС.



Go to Top of Page

midilev

Bulgaria
25 Posts

Posted - 05/27/2007 :  13:02:57  Show Profile  Send midilev an ICQ Message  Reply with Quote
Привет на студентките Екатерина и Анелия!
Правилно споделяте как трябва да бъде организирано образованието и получаването на знания!
Спор между вас няма, просто се допълвате!
Желая ви успех в бъдещите ви изяви!
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 06/17/2007 :  19:24:35  Show Profile  Reply with Quote
Коментар на дебата между студентките
Екатерина Атанасова и Анелия Попова
(от заглавната страница на сайта)


Някои моменти в гледните точки на студентките Екатерина и Анелия са много интересни за мен и ще ги коментирам, без да се наемам да ги степенувам по важност.
“Да не се боим от разнообразието” – наистина разнообразието дава на човека повече и по-големи степени на свобода. И тук веднага се стига до духовната страна на нещата: полезна ли е тази свобода или е вредна от гледна точка на развитието на самия човек и на обществото и дали трябва да се стремим към нея?
Един университет или едно висше училище, по мое мнение, трябва да учат студентите на начин на мислене, на подход и метод за усвояване на знания и решаване на задачи в областта на тези знания. Лошо е ако студентите си изграждат “модел на поведение, което е предимно пасивно, некритично” и придобиват зубрашки навици. Така те не биха издържали на една истинска конкуренция в една истинска пазарна икономика. Казвам това като си давам сметка, че в България няма нито истинска конкуренция, нито истинска пазарна икономика. В този смисъл оптимизмът на Екатерина, че някога обществото имало “по-ниско съзнание и състояние” от днес ми се вижда прекален. Дори по времето на турското робство е имало възраждане в България, имало е чети на въстаници, желаещи по-добър и свободен живот за цяла България. Имало е хора, които са били готови да дадат живота си в името на свободата на България. Създадени са много училища и дори основата на организацията, която днес се нарича БАН – все по времето на робството. Любопитно е да се направи сравнение какво става в наши дни в ерата на така нареченото “информационно общество”. Дали има духовен прогрес в България? Дали свободата се цени? И ако се цени - как така много българи се отказват да се борят за по-свободен живот в България? Защо бягат от родината си по чужбина? По мое мнение в науката, а от там и в образованието, политиката и всички производни области в България има процеси на мафиотизация. За възраждане не може да се говори. Господства остарял кадрови състав, който не дава път за развитие на младото поколение (с изключение, разбира се, на такива млади, които са свързани със старите с роднински връзки – т. нар. шуробаджанащина). Цели се ликвидирането на възможността за конкуренция. Икономиката е в разруха и в нея господстват монополи. Не е било така в края на турското робство и веднага след освобождението ни от него. Затова България е могла сравнително бързо да се развие и да бъде сред най-развитите страни в Европа и по качеството на науката и учените си, а също и по жизнен стандарт, въпреки хилядите жертви дадени в многото войни в онзи период, въпреки загубените територии и въпреки тежките национални катастрофи, през които преминава България – чак до настъпването на мрачния период на социализма. И така – аз мисля, че днес обществото ни има по-ниско съзнание и състояние, отколкото например по време на възраждането ни през 19-ти век.
Как е възможно да се случи това в ерата на информационното общество? Анелия Попова загатва за една от причините: “утре носете съответната сума”. Как реакцията на студентите е повлияла за преодоляването на такива явления? Наскоро имаше скандал в МОН относно 2 000 (две хиляди) фалшиви дипломи за висше образование, издадени от български университети! Това добро ли е или лошо? Днес България може да връща неусвоени пари за наука от европейските фондове, но за парите от корупционни практики вратите са широко отворени! Къде е духовната гледна точка на хората от българската наука – професорите, академиците? Нямат ли те мнение относно реформата в науката и в каква посока трябва да е тя? Как обществото си изгражда механизми, за да няма такива корупционни практики? Или може би спи? Защо няма изисквания и контрол относно качеството на образованието? Защо няма изисквания за внедряване на научни постижения и за възвращаемост на науката? От там би могло да дойде и достойното възнаграждение за научния и по принцип за интелектуалния труд!
Основна причина за настоящия упадък на България е духовният упадък и разложение на ценностната система. Тази причина е свързана с понятието “информационна война”. По-скоро тя е следствие на една реализирана информационна война. На обществото не му се разрешава достъп до определен тип информация – относно истинските цели на политическите сили и стъпките за постигането на тези цели. Няма прозрачност финансирането на политическите партии, а от там естествено следва непрозрачността на желаните резултати (от тези, които дават парите). Това е жестока и груба манипулация на общественото мнение. Все пак повечето хора, колкото и да са заспали усещат какво се случва около тях. И не са доволни – слава Богу! От друга страна на обществото му се натрапва друг тип информация, целяща още по-голямо разлагане на ценностната система и изпростяване. За пример могат да послужат повечето масмедии (телевизия, радио и периодичен печат). Как в този гигантски шум от вредна и манипулираща информация хората да намерят тази информация, която им е нужна и полезна? Защо толкова малко се четат книги като “Храмът” и толкова малко се посещава този сайт?
Аз също споделям написаното от Екатерина: “На мен ми тежи този зациклил период на едностранчиво (материалистично) развитие и огромното нещастие на хора и животни по цялата планета.” И аз не искам да живея сам в оглушителна тишина. Дано хората с подобна визия най-сетне започнат да обединяват усилията си! Дано да успеем заедно да преодолеем сегашната дълбока криза, за да направим живота в България по-добър и да имаме перспективи за едно макар и изстрадано, но светло бъдеще!

P.S. Бих желал от сърце да благодаря на двете студентки за откровено изложеното мнение! Пожелавам им повече кураж в разглеждането на болните въпроси от нашата действителност. Не е необходимо да я правим по-лъскава отколкото е тя наистина, нито да я пудрим с пудра захар. Защото ако днес не изясним какво ни горчи, утре то ще се върне при нас с много по-голяма тежест и сила.


Vassil
Go to Top of Page

Evgeni_Dainov

Bulgaria
3 Posts

Posted - 06/26/2007 :  09:19:55  Show Profile  Reply with Quote
ne priznavam VAK
prof. Evgeni Dainov
Go to Top of Page

Evgeni_Dainov

Bulgaria
3 Posts

Posted - 07/04/2007 :  09:56:14  Show Profile  Reply with Quote
Galia,
suglasen sam s niakoi vashi tezi, ama kakvo ob6to ima tova s VAK / BAN - otlomuk ot suvetskata sistema, koyto dori go nema ve4e v Rusia, a samo v BG i Belarus?
VAK e zloka4estven tumor, koyto trebva da bude izrezan, za6totro
zarazyava celiya organizum.
S tumori ne diskutiram. Za drugo - i s drugi - vinagi.
Dano vse pak postignete ne6to, no garantiram - nay-ve4e 6te se upla6ite ot tova, koeto vidite i 4uete.

Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 07/27/2007 :  17:59:07  Show Profile  Reply with Quote
Има много хубава статия на докторантката Емилия Иванова в днешния брой на "Вестникът-отговор на вашите въпроси", който продължава да отрязява дискусията за науката, която се проведе на 12.07.2007 в Столична библиотека с участието на акад. Петър Кендеров. Браво на авторката! Статията се нарича: "Науката-тази здрава комунистическа крепост".
Искам също така да поздравя Цоня Събчева - главен редактор на "Вестникът", Нели Петрова - журналистка от "Вестникът", която проследи и документира цялата среща, а също и Галя Маринова, която организира срещата и която според мен има големи заслуги за това все повече учени да говорят свободно и откровено за проблемите на науката, нещо немислимо до неотдавна - абсолютното табу на българския медиен небосклон .

Edited by - nivine on 07/27/2007 18:00:54
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/28/2007 :  12:00:01  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

Въпреки ваканциония период, това лято беше много активно и богато на събития, вдъхновени и организирани от ИРИОН. В резултат на тази забележителна активност, на заглавната страница на сайта може да намерите редица нови материали, които очакват Вашите мнения и коментари:

1)На заглавната страница веднага след рубриката "Публични лекции на учените от ИРИОН" ще намерите:
акад. Петър Кендеров, Предварителна работна версия на проекта за:
"Закон за научните степени, научните звания и научните длъжности", март 2007 (преработен вариант 09.07.2007г.)

В "Новини и събития":
2) 12.07.2007г. ИР
ИРИОН организира Среща на акад. Петър Кендеров с учени, на тема:
"Обсъждане на предложения за промени в Закона за научните степени и научните звания". Във връзка с тази среща може да намерите следните материали на наши автори и на участници в срещата:

2.1. Регистрирани участници в срещата
2.2. д-р Галя Маринова, Откриване на дискусията - встъпително слово
2.3. акад. Петър Кендеров, Презентация "Обсъждане на предложения за промени в закона за научните степени и научните звания"
2.4. проф. дфн Димо Узунов, "Мозъкът на държавата се нуждае от спешни законодателни промени"
2.5. Емилия Иванова, философ, екс.докторант от ИФИ-БАН, "За бъдещето на науката в България"
2.6. проф. д-р арх. Стефан Попов, "За закона и хората"
2.7. доц. д-р инж. Иван Илиев, "По повод срещата на ИРИОН с акад. Петър Кендеров"
2.8. Орлин Стефанов, "Надути гайди чуруликат за по-високи заплати"
2.9. Изказвания на участниците (стенограмата на дискусията е със съкращения)
2.10. Снимки от срещата

Статиите на авторите Галя Маринова, Петър Кендеров, Стефан Попов, Емилия Иванова, Иван Илиев, Орлин Стефанов и Димо Узунов са публикувани със съкращения, съобразени с вестникарския формат в 4 последователни броя на "Вестникът - Отговор на вашите въпроси", брой 205,206,207,208, излезли 4 последователни петъка между 20.07.07 и 10.08.2007. Благодарим на главната редакторка на Вестникът, г-жа Цоня Събчева, за обстойното представяне на темата и на г-жа Нели Петрова за репортажите от срещата и за отличните фотографии. Същите материали са публикувани и на сайта www.vestnikat.com

По надолу в същата рубрика след радиодебата ще намерите материали за:

3. 24.07.2007г. Среща на УС на ИРИОН със зам. министъра по висше образование и наука Ваня Добрева, във връзка с дискриманационната забрана нехабилитирани доктори на възраст над 35год. да инициират научни проекти към МОН, ТУ-София и др., което елиминира най-активните български учени от научна дейност и ги принуждава да емигрират насилствено.
3.1. Предложения на ИРИОН адресирани до министъра на образованието и науката Даниел Вълчев
3.2. Снимки от срещата на ИРИОН със зам. министъра Ваня Добрева

Веднага след тези материали ще намерите:

4. 03.07.2007г., Как се става доцент в английски университет? - Интервю на д-р А.Х.Кемп, Senior Lecturer, Ph.D., BSc., CEng, MIEE, ILTM, университет Лийдс, Лийдс, Англия, проведено от Галя Маринова на Световния конгрес на инженерите, Импириал Колидж, 2-4 юли 2007г.

Още по-надолу след снимката на инж. Марин Мидилев и след анкетата попълнена от проф. дфн Димо Узунов ще намерите:

5. Анкета, попълнена от български професор по физика работещ в САЩ, пожелал да остане анонимен, представящ се с псевдонима FLATWOOD

В рубриката "Любопитно" в лявото поле на заглавната страница ще намерите:

6. Пари и щастие, Мариан Беленски, Израел, 29.07.2007г., от сайта www.oshte.info

7. В рубриката "Български учен в САЩ, Държавната наука през погледа на проф. дбн Иван Канев", в лявото поле на заглавната страница ще намерите 2 нови материала от проф. Иван Канев, които той беше любезен да ни изпрати:
7.1. Държавната наука #32) Законът на БАН срещу БАН, проф. Иван Канев, 07.07.2007г.
7.2. Държавната наука #33) Езикът на БАН срещу БАН, проф. Иван Канев, 16.07.2007 г.

Пожелаваме Ви приятно четене и разглеждане на многото нови материали на нашия сайт.
Надяваме се да получим като обратна връзка Вашите мнения и коментари по темите, които те повдигат.

Edited by - moderator on 08/28/2007 17:23:16
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/29/2007 :  22:44:44  Show Profile  Reply with Quote
Още два нови марериала на сайта:

Освен всичко, което споменавам в предишния постинг, получихме още два нови материала, които веднага публикувахме на заглавната страница на сайта поради тяхната важност, както за възможностите за дирене на права чрез родната съдебна система, така и като диагноза за актуалната ситуация у нас, характеризираща се с пълна блокада за партийно и мафиотски неангажираните български граждани независимо, в каква област работят, живеят или се изявяват. Като че ли някой желае да посее чувство за пълна безнадежност, безверие и безперспективност у българите, което разбира се е парадокс особено след влизането на България в Европейския съюз и вероятно тази парадоксална тенденция е търсена нарочно и се поддържа от среди, които се противопоставят на членството ни в Евросъюза, тайно се надяват да излезем някакси оттам или направо Евросъюзът да се разпадне. Но във всеки случай се посява пълното отчаяние у хората и грубостта и арогантността на тези, които ги подтискат са провокативно демонстративни.

Материалите ще намерите на заглавната страница най-отдолу на рубриката "СТАТИИ", а също и най-отгоре в рубриката "Публикации" от лявото поле на заглавната страница.

Става дума за следните две статии:

дфн Красимир Кабакчиев, “Параграф 399” или правова държава ли е България, 30.01.2006г., Дневник

дфн Красимир Кабакчиев, “Дали изобщо има съд и правораздаване в България?”, получено в ИРИОН на 28.08.2007г.



Те са свързани помежду си и са важни от юридическа гледна точка за всеки нормален българин, затова ги публикуваме заедно, въпреки че едната вече е била публикувана във в. Дневник преди близо 2 години.
Както всички тук знаем дфн Кабакчиев е може би един от най-компетентните специалисти в България по търсене на правата на учените чрез съда. Но има ли все още такъв у нас?

Edited by - moderator on 09/13/2007 12:44:18
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 08/30/2007 :  08:06:08  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

Още два нови марериала на сайта:
Освен всичко, което споменавам в предишния постинг, получихме още два нови материала, които веднага публикувахме на заглавната страница на сайта поради тяхната важност, както за възможностите за дирене на права чрез родната съдебна система, така и като диагноза за актуалната ситуация у нас, характеризираща се с пълна блокада за партийно и мафиотски неангажираните български граждани независимо, в каква област работят, живеят или се изявяват. Като че ли някой желае да посее чувство за пълна безнадежност, безверие и безперспективност у българите, което разбира се е парадокс особено след влизането на България в Европейския съюз и вероятно тази парадоксална тенденция е търсена нарочно и се поддържа от среди, които се противопоставят на членството ни в Евросъюза, тайно се надяват да излезем някакси оттам или направо Евросъюзът да се разпадне. Но във всеки случай се посява пълното отчаяние у хората и грубостта и арогантността на тези, които ги подтискат са провокативно демонстративни.
Материалите ще намерите на заглавната страница най-отдолу на рубриката "СТАТИИ", а също и най-отгоре в рубриката "Публикации" от лявото поле на заглавната страница.
Става дума за следните две статии:
дфн Красимир Кабакчиев, “Параграф 399” или правова държава ли е България, 30.01.2006г., Дневник
дфн Красимир Кабакчиев, “Дали изобщо има съд и правораздаване в България?”, получено в ИРИОН на 28.08.2007г.

Те са свързани помежду си и са важни от юридическа гледна точла за всеки нормален българин, затова ги публикуваме заедно, въпреки че едната вече е била публикувана във в. Дневник преди близо 2 години.
Както всички тук знаем дфн Кабакчиев е може би един от най-компетентните специалисти в България по търсене на правата на учените чрез съда. Но има ли все още такъв у нас?



Галя, благодаря ти много!
Тепърва ще говоря, и то много, по тези въпроси, но тук е мястото да кажа две-три важни за момента неща.
Първо, дебело подчертавам, че

В БЪЛГАРИЯ ИМА СВОБОДА НА СЛОВОТО, НО НЯМА ИСТИНСКА СВОБОДНА И ЧЕСТНА ЖУРНАЛИСТИКА!!!!!

Преди 2 години в "Дневник" действително публикуваха веднага този материал за "Параграф 399" - благодарност на предишната главна редакторка Галя Прокопиева!

Преди около 3 месеца представих в "Дневник" и статията "Дали изобщо има съд и правораздаване в България?", която, както тук се вижда ясно, е продължение на случая, и на темата изобщо - с огромно обществено значение! Статията два пъти е била предлагана на заместник-главните редактори на "Дневник" от страна на отговорния редактор, но те отказали да бъде публикувана.

Коментар на това поведение. Когато има такъв драстичен случай на НЕВЕРОЯТНО БЕЗОБРАЗИЕ - ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ФЛАГРАНТЕН ОТКАЗ ОТ ПРАВОСЪДИЕ ОТ СТРАНА НА ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД И СЪМНЕНИЕ ЗА КОРУПЦИЯ, и той бъде представен във вестник, ако има журналистика и има нормални разумни професионалисти в тази област, тази статия трябваше да бъде публикувана НЕЗАБАВНО, НА ПЪРВА СТРАНИЦА! Ако на някого нещо не се е харесвало в статията, можеше да бъде използван материалът, да бъде написан коментар към статията - или отделен коментар!

Журналисти виждат за какво става дума - какъв невероятно тежък обществен проблем е налице - и отказват да публикуват този материал!? Защо? Вероятно защото противоречи на техни конюнктурни "обществено-политически" виждания!

Кога ще започне да става от това нещо държава, дами и господа журналисти? И кога ще спрете вие да го търпите това нещо, наречено "държава"? И докога ще се правите, че не забелязвате какво точно става?

След като заместник-главните редактори на "Дневник" отказаха да публикуват статията ми, мой приятел обеща да я публикува в друг вестник. Но поиска "някои корекции". Обеща да обясни какви са исканите корекции. След неколкократни напомняния да си прати изискванията, се покри (вече два месеца).

Изпратих статията на имейл адреса на друг "демократичен вестник". Три седмици няма отговор. Обадих се на главния редактор. Не бил чел статията. Обеща да я прочете и да отговори. Още не е отговорил - след още три седмици.

Обяснението на Галя за това поведение е, че статията е един вид удар срещу Иван Григоров, председателя на Върховния касационен съд. Не, статията не е удар срещу Иван Григоров, и аз нямам лошо отношение към г-н Григоров! Но когато му изпратих този документ с данни за корупция във Върховния касационен съд, г-н Григоров трябваше да го предаде с искане за разследване на Прокуратурата! А не да ми отговаря чрез заместника си, че нямал пълномощия да разследва!

Второ, в скоро време ще подготвя свой сайт, в който ще има и още материали и коментари по случая и по темата, и ще бъдат публикувани имената на деветимата "върховни съдии", издали двете решения - обект на статията.

Д.ф.н. Красимир Кабакчиев
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 09/10/2007 :  13:35:43  Show Profile  Reply with Quote
Най-напред да поздравя г-н дфн кабакчиев за прозрението, че в България няма правосъдие. Все пак по-добре късно, отколкото никога.
Ако позволите да Ви посъветвам драги ми Kабакчиев, то е да не взимате толкова навътре нещата защото за втори път го казвам вече това, въпросът е ПОЛИТИЧЕСКИ! Резултатът на 60 години работническо-селска власт е на лице.
Въпросът за медиите, който засягате е също политически и следователно подходът към решаването на тези проблеми, за съжаление у нас може да бъде само политически.
Оставам Вие да преценитесъществуват ли условия за това или не.
Сърдечни поздрави
Ваш NIVINE

Edited by - nivine on 09/10/2007 13:38:15
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 09/10/2007 :  16:05:06  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nivine

Най-напред да поздравя г-н дфн кабакчиев за прозрението, че в България няма правосъдие. Все пак по-добре късно, отколкото никога.
Ако позволите да Ви посъветвам драги ми Kабакчиев, то е да не взимате толкова навътре нещата защото за втори път го казвам вече това, въпросът е ПОЛИТИЧЕСКИ! Резултатът на 60 години работническо-селска власт е на лице.
Въпросът за медиите, който засягате е също политически и следователно подходът към решаването на тези проблеми, за съжаление у нас може да бъде само политически.
Оставам Вие да преценитесъществуват ли условия за това или не.
Сърдечни поздрави
Ваш NIVINE




Правосъдие, в смисъл на юрисдикция, има, но въпросът е как се употребява юрисдикцията, и дали е правосъдие в другия (по-истинския) смисъл на думата.

Бих добавил, че все пак в системата на българската юрисдикция аз спечелих 4 важни дела, две от които срещу така наричащия се Институт за български език при БАН, едно свърталище на некадърност, комунизъм, профанизъм и откровена простотия. Говорил съм за тези дела нееднократно. Значи - все пак МОЖЕ да има някаква юрисдикция, и някакво правосъдие!?!

Ще говоря тепърва и много повече по темата, но в момента съм зает - моля за извинение.
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 09/11/2007 :  13:09:44  Show Profile  Reply with Quote
Коментар на статиите на дфн Красимир Кабакчиев

дфн Красимир Кабакчиев, “Параграф 399” или правова държава ли е България, 30.01.2006г., Дневник

дфн Красимир Кабакчиев, “Дали изобщо има съд и правораздаване в България?”, получено в ИРИОН на 28.08.2007г.


На всеки нормален човек следва да му бъде известен следният основен принцип: В правовата държава процесуалните гаранции на правата на човека и гражданите имат първостепенно значение, което за личността може да се окаже по-важно от значението на самите права.

Да видим така ли е в Р. България? Изхождайки от аксиомата, че икономиката е база, а политиката е надстройка в държавата, можем да отбележим следното:
Повечето средства за производство в Р. България, както и наличните банкови капитали бяха незаконно, нагло и безскрупулно заграбени от една малка шайка от властващата комунистическа номенклатура.
Не съм чул или видял до сега кредитен милионер да е бил осъден и наказан от държавата Р. България. Нито съм чул или видял някой да е бил осъден и наказан за небивалата разсипия и грабежи в родната индустрия и икономика.
На основание на тези наблюдения може да се твърди, че базата на Р. България е приватизирана от група, която по цял свят биха я нарекли организирана престъпност или МАФИЯ.
Каква ли е политическата надстройка на тази база?
Отговорът е повече от ясен: ОРГАНИЗИРАНО ПРЕСТЪПНА.

Сегашната Конституция на Р. България е в сила от 13. 07. 1991г. В нея четем:
Чл. 58 (1) от Конституцията на Р. България: “Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.”

Неотдавна водих дело срещу ВАК във Върховния Административен Съд (ВАС). Там доказвах противоконституционността на чл. 27 А) от ЗНСНЗ, като си помагах с цитати от статия на чл. кор на БАН проф. съдия Нено Неновски в списание Правна Мисъл № 1 от 1998г., стр. 75-84 и от статия на главния съветник в Юридическия отдел на Народното събрание 1991-1995г. Асен Дюлгеров в списание Правна Мисъл № 4 от 1995г., стр.27-38. Тоест съгласно сега действащата Конституция решенията на ВАК подлежат на съдебен контрол, а не както гласи споменатият чл. 27 А) от ЗНСНЗ. В същото дело се позовавах и на чл. 15 (1) от Закона за Административното Производство (ЗАП), който гласи, че "Административният орган издава административния акт или отказва издаването му с мотивирано решение". ВАК системно нарушава споменатият чл. 15(1) от ЗАП, изхождайки от порочната практика на тайното гласуване и издавайки всички свои административни актове без каквато и да било мотивировка.
На първа инстанция решението на ВАК беше отменено, а на втора - пред петчленен състав на ВАС (след обжалване на ВАК) съдът се произнесе, че делото не трябвало да се гледа - нагъл отказ от правосъдие.
На основата на спазването на Конституцията (и законите) се крепи всяка държавност.
Както в случаите, описани от Красимир Кабакчиев, така и в моя случай, а и още на стотици (а може би и хиляди) български учени и граждани се стига до отказ от правосъдие.
Междувременно сме свидетели как в съда полицията и съдиите се строяват в шпалир пред мутрите и им оказват небивало уважение и почести.
На основание на тези наблюдения смятам, че българската съдебна система е надстройка и продължение на мафиотската база на Р. България, тоест тя е част от организираната престъпност. Затова в България нормалните учени и граждани са хора без права, а и без процесуални гаранции на права, което е още по-лошо.
Считам, че обезправените български учени и други граждани, които са недоволни и онеправдани от българската съдебна система следва да подадат организирано жалба в Европейската комисия ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА РЕВИЗИЯ НА ТЕХНИТЕ СЪДЕБНИ ПРОЦЕСИ И ЗА НАКАЗВАНЕ НА ВИНОВНИТЕ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА ЗА ОТКАЗА ОТ ПРАВОСЪДИЕ И ЗА ГРУБОТО ПОГАЗВАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ НА Р. БЪЛГАРИЯ.

В заключение призовавам всички честни Българи, ощетени от българската съдебна система да откликнат на това съобщение и организирано да дадем отпор на българската мафия, сезирайки Европейските институции!

Васил Гуляшки

Vassil

Edited by - Vassil_Guliashki on 09/11/2007 13:16:07
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 09/13/2007 :  13:35:22  Show Profile  Reply with Quote
Г-н Кабакчиев,
грешите и то много.
Без декумонизация не чакайте нито правосъдие, нито юрисдикция, нито държава. Другото, което отчитате е само едно оплътняване на партийно-комсомолската номенклатура, затова нещо сте прокарал, макар и отчасти, а сега и толкова не успявате да прокарате. Номенклатурата се оплътни. Нищо повече. Другото са илюзии, и ако продължите да ги поддържате само ще загубите още повече. Насочете усилията си към това да предложите начин за същностна декомунизация, аз не виждам друг път освен политически, Вие ако знаете друг начин, ще съм любопитен да го посочите.
Ваш нивин
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/18/2007 :  14:16:30  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

1) В рубриката "Новини и събития" ще намерите:

Проф. дбн Иван Канев: "Ако започнат истински промени в научната сфера,аз бих се върнал на работа в България и в БАН.",ИНТЕРВЮ
на проф. дбн Иван Канев от Университета Небраска, САЩ,реализирано от Галя Маринова на 16.09.2007г. в гр. София.

2) В рубриката Интервюта на ИРИОН в лявото поле може да намерите всички предишни интервюта на ИРИОН

3) В рубриката "Любопитно" ще намерите:

НОВ ЕТАЛОН ЗА 1 КИЛОГРАМ, Le point, 5.07.2007 г., №1816, стр. 26
Гвендолин Дос Сантос, Превод от френски: Галя Маринова


Пожелавам Ви приятни моменти със сензационното интервю на проф.дбн Иван Канев и да си пожелаем освен еталона за килограм да се смени еталона и за българската наука, която да се равни по световната!

Go to Top of Page
Page: of 16 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05