http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Коментари върху материалите в този сайт
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 16

Mihaylova

Bulgaria
5 Posts

Posted - 03/28/2007 :  21:26:51  Show Profile  Reply with Quote
Здравей Екатерина ,

Прочетох твоята статия:
Екатерина Атанасова, 25 г, студентка в НБУ, “ДА НЕ СЕ БОИМ ОТ РАЗНООБРАЗИЕТО” - 06.03.2007 г.

и се запознах с твоето мнение по въпроса за висшето образование на младите хора. Казах си "Ето един свеж пролетен полъх в образованието". Аз приветствам "по-широко скроените хора", а не "тесногръдите".
Младите хора са любознателни, имат стремеж към самостоятелност. Затова ми харесаха твоите разсъждения относно разнообразието в образованието и възможността всеки сам да избира модулите, които ще изучава в рамките на дадена специалност. Тази възможност съществува в университетите в чужбина. В по-старо време и в нашите Университети това е било възможно. По-късно, обаче по времето на социализма бяха направени много ограничения.

Искам само, мила Екатерина, да те посъветвам, като доста по-възрастна от теб и по-препатила, да ускориш дипломирането си, за да влезеш в живота като пълноценен дипломиран специалист. От такива добри млади специалисти, формирани като самостоятелни личности, има нужда Новото време, в което живеем и това, което настъпва.
Ще следя с интерес и занапред твоите изяви на този чудесен сайт и да не забравиш да ни се похвалиш като вземеш дипломата си за вишистка!

Edited by - Mihaylova on 03/28/2007 21:32:09
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/29/2007 :  14:20:09  Show Profile  Reply with Quote
Новости на сайта

Този път сте късметлии, защото имаме доста нови и интересни маретиали в различните рубрики на заглавната страница на сайта ни:

1. На заглавната страница в рубриката "Новини и събития" под радиоинтервюто ще намерите два отговора на Анкетата свързана със законопроекта на Инициативния комитет "Учени за нов закон за научните степени и завния", които са постъпили след обработката на данните. Авторите приеха да ги представим с имената им и това са:

- доц. Иван Евтимов - преподавател по социология в СУ и НБУ, който ни изненада със способността си да рисува шаржове, докато другите дремят на разните академични събрания. Дали сме линк към блога с неговите шаржове. Такъв линк ще намерите и в рубриката "Връзки"

- инж. кап.о.з. Марин Мидилев - иноватор и изобретател от Хасково.
Освен отговорите му на анкетата, сме подготвили и още 2 материала за него.

2. В рубриката "Учените на ИРИОН в действие" ще намерите данни за неговата изобретателска и иноваторска дейсност свързана с "Автоматизираните роботизирани комплекси за екологично производство на плодове"
3. В рубриката "Млади и способни. Репресията продължава..." сме поместили много интересен материал за патилата на инж. Марин Мидилев след мистериозното му уволнение от армията преди 15 години и ходенето по мъките след това.
Поради изключителната, според мен, важност на материала сме го включили и към разделите "СТАТИИ", най-отдолу и "Публикации" в лявото поле, най-отгоре.

Освен това ще намерите:
4. На заглавната страница преди рубриката "Новини и събития", предложението на Синдиката ДАСО в Технически университет - София за даване на титла "Професор на Технически университет", на което предложение, аз лично съм една от малкото галсували "ПРОТИВ". По-нататък ще Ви обяснявам - защо.

5. В рубриката "Любопитно" има един поразителен материал със заглавие:
"Има ли хора без мозък?"

Ами, май това е всичко.
Приятно четене!
Дано сред новите теми, намерите нещо заслужаващо Вашите ценни коментари, оценки и мнения.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 04/03/2007 :  14:44:16  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator
...Освен това ще намерите:
4. На заглавната страница преди рубриката "Новини и събития", предложението на Синдиката ДАСО в Технически университет - София за даване на титла "Професор на Технически университет"...
Ей, хора - прочетете го това нещо - голем смех, баце! В синтезиран вид ни се представя плиткоумито на великите реформатори. Най-напред, изобщо не става ясно, защо само и единствено точно званието "професор" се визира - същите мотиви би трябвало да се отнасят и за кое да е друго звание. Може би - публично признание на мързела на средностатистическия доцент? Но един друг момент най-много ме изкефи -
quote:
Те са необходими за да не се нарушава ЗНСНЗ.
Това е по отношение на някои от изискванията. А, първо, очевидно всичко това няма нищо общо със ЗНСНЗ - т.е., званията "професор", които ще се дават по тези правила, няма да са звания по смисъла на ЗНСНЗ. И, второ - много интересен е подтекстът - абе, айде от нас да мине, няма да го нарушаваме закончето!
Друго, което си струва да се отбележи, е че тези безумни правила излизат от институция, която има в името си думичката "демократичен" - ако тези хора действително са такива поборници за демократичните правила, защо не се заинтересуват от съмнителните взаимоотношения (които са публична тайна) между определени академични кадри от ТУ-София и някои стопански субекти?
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/05/2007 :  17:13:50  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

На заглавната страница на сайта може да намерите следните нови материали:

1. Имаме представяне на ИРИОН на английски език в добавената опция "English version"

2. В рубриката Студентски глас към "Новини и събития" сме публикували статия на студентката Анелия Попова от УНСС в отговор на статията на Екатерина Атанасова от НБУ. Разгледайте двете гледни точки, интересни са.
"УНСС – университетът, който пречупи представите ми"
Анелия Попова – III курс “Журналистика и масмедии”


3. В рубриката "Нашите книги" най-отдолу на заглавната страница представяме откъси от книгата, която доц. Иван Евтимов от НБУ ни предостави:

Иван Евтимов, "Спомени за прeхода", 2005 г.

В книгата се говори за висшето образование в България през годините на прехода, както и за други събития, на които авторът е бил пряк свидетел, като шеф на пресцентъра на СДС в първите години след 10.11.1989 г. Книгата е истинско бижу и Ви я препоръчвам горещо.

Приятно четене и не се колебайте да изразите Вашите коментари във форума на ИРИОН.

Edited by - moderator on 04/05/2007 17:44:15
Go to Top of Page

eda

Bulgaria
1 Posts

Posted - 04/10/2007 :  18:05:59  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mihaylova

Здравей Екатерина ,

Прочетох твоята статия:
Екатерина Атанасова, 25 г, студентка в НБУ, “ДА НЕ СЕ БОИМ ОТ РАЗНООБРАЗИЕТО” - 06.03.2007 г.

и се запознах с твоето мнение по въпроса за висшето образование на младите хора...



Здравейте госпожо Михайлова,

Благодаря за окуражителните думи и ценния съвет! Наистина аз отдавна стигнах до извода, че трябва да приключвам с тази задача, за да "минавам нататък". Сега сериозно съм се захванала със завършване и съм дипломант. По принцип аз си зрея бавно и затова се надявам, че до края на 2007 ще се похваля с диплома.
Имате по-богат житейски опит, а в съвета ви има нещо, което хем е намекнато, хем казано направо, но аз не мога да се добера до същността му. Отдавна размишлявам по този въпрос и не мога да си отговоря, та ще ви помоля да ми споделите вие как го виждате. Ако приемем, че един пресничък, наивен, току-що завършил млад специалист, още неодраскан от живота, гледа с подозрение думата "кариера" и се чуди по какъв най-добър начин да допринесе със собствения си труд и съществуване за един по-добър живот и един напреднал морален и ценностен стандарт, и ако този човек ви помоли, какво бихте му отговорили? Искам само да отбележа, че това не е онзи невинен младежки идеализъм, захранван от безгранична енергия тип "Да превземем света и да го направим по-добър!". Това е въпрос, мислен и преживяван, удавен в съмнения и преформулировки, стъпил на нестабилния стол на личната отговорност. Мисля, че вие разбирате много добре и без обяснения. Ще ви бъда благодарна за отговор, какъвто и да е той! (Боже, дано не звучи прекалено надуто!!!)
(Ако желаете, може да продължим и в лична кореспонденция.)

Сърдечни поздрави!
Екатерина



А нима може да има по-смразяваща кръвта констатация за съвременния свят от тази, че повечето хора умират беза да са готови за смъртта, така, както са живели, без да са готови за живота? (Согиал Ринпоче)
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/20/2007 :  11:50:38  Show Profile  Reply with Quote
Новости на сайта

На заглаваната страница на сайта ни може да намерите следните нови маретиали:

1. проф. дфн Димо Узунов от ИЯИЯЕ,БАН:
"За заплатите на учените, за научните проекти от НФНИ и за днешния хал на науката в България, получено в ИРИОН на 16.04.2007 г"


Материалът ще намерите в рубриката "Новини и събития" под радиодебата

2. Дискусията в “Студентски глас” продължава:
Отговор на Екатерина Атанасова (НБУ) на статията на Анелия Попова (УНСС), 10.04.2007 г.


Този материал ще намерите малко след материала на проф.дфн Димо Узунов.

3. Марин Мидилев, “Елементарни логически решения (опорни точки), които приложени на практика сега, ще доведат до предотвратяване на нежелани последствия”, получено в ИРИОН на 14.04.2007г

ще намерите в рубриката "СТАТИИ" по-надолу на заглавната страница.

Всички тези нови материали може да намерите и в рубриката "Публикации", в лявото поле на заглавната страница.

Ще се радваме на Вашите коментари и мнения към гореизброените материали.





Edited by - moderator on 04/20/2007 12:15:34
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 04/20/2007 :  12:08:10  Show Profile  Reply with Quote
Току що прочетох материала на проф.дфн Димо Узунов от БАН.

Проф. Узунов,
с внимание и с много голяма удоволетворение прочетох мислите и идеите, които сте изложил във Вашето писмо. Удоволетворението ми идва от факта, че сред нашата пооглупяла и деградирала акедимична общност, без съмнение израстнала главнo под партийно крило се намират и личности като Вас, които оценяват по един достоен начин тъжната реалност в нашето образование и наука и заедно с това виждате и някои пътища за излизане от тази реалност. Не мога да не отбележа все пак по повод на Вашето писмо, че предприетата инициатива от академични среди на БАН за подобряване на тяхното финансово положение ми изглежда една доста недостойна гражданска позиция защото, както и Вие сам отбелязвате, което Ви и прави чест, пътят за излизане от блатото в никакъв случай не започва с едно повишаване на заплатите, колкото и значимо да е то. Точно обратно според мен, при невъвеждането на строги европейски критерии в образованието и науката, едно самоцелно повишаване на социалния статус в тези среди ще доведе до още по-голяма деградация в тази сфера защото тя ще привлече все по-нагли и все по-бездарни некадърници и шарлатани. Първо да се махнат "тези, които не са за наука", както казвате и тогава да се повишат заплатите три и повече пъти. Но на много места, справка ТУС - 98% не са за там?! Какво повече да говорим? Ще се радвам да чета по-често Ваши материали в сайта www.pueron.org

Истински Ваш Нивин и Бог дано е с Вас!

Edited by - nivine on 04/20/2007 12:16:32
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 04/20/2007 :  12:18:32  Show Profile  Reply with Quote
И само да допълня към горното. Не намерих нито едно изречение в материала на проф. Узунов, с което да не съм съгласен. Направо съм изненадан. Отдавна не ми се беше случвало. Поздравления!
Може би по-нататък авторът ще ни покаже и своето виждане за политическия генезис на това плачевно състояние в образованието и науката.

Edited by - nivine on 04/20/2007 12:19:09
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 04/21/2007 :  10:47:53  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
И аз изказвам задоволството си, че в нашия сайт се появява такъв материал от колега, стигнал до званието "професор".
Действително, реформа отдолу в нашата наука не може да има - просто няма как да се достигне необходимата критична маса от хора, за да я осъществят - значи това трябва да стане чрез управляващите - но ето, че вече седемнадесет години никой не смее да пипне сектора - реформата на науката и висшето образование се оказа много по-трудна от военната реформа, например! Затворихме четири ядрени реактора, а не можем да затворим толкова много "научни" звена, чиято дейност се изчерпва с клюки и, разбира се, искания за увеличаване на заплатите. Писнало ми е да повтарям, че т.нар. "млади" напускат не заради заплатите, а заради липсата на перспектива. И за други неща, разбира се - напр. наскоро, връща се най-новият ни асистент от болнични (заради детето си) и гледа - бюрото му изкарано в коридора; доцентите му решили да го накажат като го оставят без кабинет - навярно, защото им се е наложило да бичат неговите упражнения.
А относно някаква конфронтация между университетите и БАН (респ. и НЦАН) - ако има нещо такова, то е на основата на някаква лична вражда - разбира се, че проблемите ни са общи и заедно трябва да ги решаваме. Ами че, единствения докторант в нашата катедра аз почти не го виждам - той си прави докторантурата, на практика, в БАН и тук почти не стъпва. Изобщо, безкрайно тъпо е да вземем да се караме за преразпределянето на мизерния ни ресурс.
А "млади" ветеринарни лекари, завършили и специализирали в чужбина, вече си имаме доста. Към това, което написах по-горе за "младите", ще добавя, че не виждам някаква голяма разлика между тях и нашия продукт. Много повече работи могат с компютъра, говорят свободно съответния език (имах си хас да не е така!) и - толкова! Не виждам нещо особено, с което да ни превъзхождат като специалисти, а и пазарът го доказва - те се реализират, почти изключително, във фирми - вносители и дистрибутори на ветеринарно-медицински продукти, а не като практикуващи ветеринарни лекари. Така че не споделям надеждите на проф.Узунов за някаква промяна с изпращането на млади да учат в чужбина - още повече, че ние вече си ги имаме - преди време ми бяха попаднали данни, че само в Германия се учат 6000 български студенти и сред чуждите студенти сме на второ място след поляците. И какво ги очаква тези 6000 като се върнат в България, ако решат да се занимават с наука? Да бъдат пълнеж за поредното честване на поредния титан на българската наука. Да не могат да публикуват заради номерата на незадоволени редакторки. Да са задължени да стоят в часовете за консултация в напразно очакване на студенти (на които доцентът им е дал на диск с лекциите си, които те трябва просто да си наизустят, за да минат с 6 (или с А, както вече ги пишем оценките)). И т.н. - ей такива работи ги очакват. След като моите ръце сега са вързани, защо трябва да се очаква, че ако на моето място седне харвардски възпитаник, неговите ръце ще са развързани?

Edited by - Andrey_Kurtenkov on 04/21/2007 10:54:50
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/21/2007 :  17:09:32  Show Profile  Reply with Quote
Андрей,
Страхотно съобщение си направил!!!

Моля те копирай частта от съобщението си, която се отнася за инцидента с бюрото на младия Ви колега - асистент в топика на Емили за "Психическия тормоз на работното мяста" за да го ползва в изследването си, за което очаквам в най-скоро време да получа готовия и материал.
Go to Top of Page

Democrat

Bulgaria
28 Posts

Posted - 04/22/2007 :  07:12:58  Show Profile  Reply with Quote
Възхитен съм от материала на проф. дфн Димо Узунов, публикуван на заглавната страница на сайта. Искрени овации!

Направи ми силно впечатление следното: "Въобще, научните изследвания имат много проблеми, отпреди 1989 г., също - натрупани нови в междинния кризисен период (1989-сега) и аз считам че те, или не се поставят, или се поставят по един манипулативен, заблуждаващ начин."
Това наистина е така в повечето медии. За съжаление има примери с много журналисти, които са платили горчива цена (да бъдат уволнени и да стоят с години без работа, въпреки доказаните си качества) за това, че са дръзнали да поставят открито и неманипулативно гноясалите проблеми в родната наука.

Също така ми направи впечатление, че Работодателят Държава се оценява от проф. Узунов като "неумен и немъдър". От там следват и всички негативни последици за нормалните учени.

При такава ситуация и, както отбелязва Андрей "с вързани ръце", не остава нищо друго на учените, освен да си отварят устата. В тази връзка призовавам всеки честен учен в България:

Моля, поставяйте открито на този сайт и в останалите медии, където това е възможно, всички болни проблеми в научната сфера в България! Моля, изобличавайте виновниците за тези проблеми с конкретните им имена! Моля, предлагайте конкретни пътища за отстраняването на проблемите!

Ще има кой да прочете изнесената неманипулативно информация. Надявам се така и Работодателят Държава да поумнее и помъдрее. Дано да доживеем време, в което да се забележат и негови умни и мъдри действия.

Edited by - Democrat on 04/22/2007 07:16:31
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 04/23/2007 :  14:43:59  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Andrey_Kurtenkov

...Така че не споделям надеждите на проф.Узунов за някаква промяна с изпращането на млади да учат в чужбина ...
Понеже аз малко бавно загрявам (), чак сега се усетих, че всъщност ние и във форума си имаме прекрасно доказателство, че образованието на запад само по себе си нищо не променя в нашата действителност – ами че moderator, доколкото знам е била на специализация във Франция – е и? – Толкова години след това така или иначе няма как да стане доцент, защото не й дават лекционен курс. Пък ако случайно дръзне да подаде документи за доцент по конкурс, предназначен за някой друг – измислят разни щуротии, за да не мине.
От друга страна, аз пък като съм съветски възпитаник, та какво – да не би да се тръгнали да ме бутат напред заради този факт?
Не, никакво значение няма за тези гадове кой къде и как е завършил – има значение дали си готов да станеш като тях или искаш да си останеш с чиста съвест – само това има значение когато ще те оценяват
Go to Top of Page

diu

Bulgaria
26 Posts

Posted - 04/27/2007 :  15:45:49  Show Profile  Visit diu's Homepage  Send diu an AOL message  Reply with Quote
Go to Top of Page

diu

Bulgaria
26 Posts

Posted - 04/27/2007 :  16:30:12  Show Profile  Visit diu's Homepage  Send diu an AOL message  Reply with Quote



До д-р Андрей Куртенков, ``nivine,'' и ``democrat.''

Влагодаря за мнението ви относно набързо написания от мен материал.

По повод на забележката на д-р Куртенков следва да заявя, че не съм се изразил съвсем определено. Всъщност е трябвало да напиша: ``В тази ситуация ще се окажем принудени да пращаме ...''

вместо написанато накрая: ``Ще трябва да пратим ... доста млади хора да се подготвят в чужбина ...''

Аз съм от последните, които ще пожелаят нашите млади хора да се учат в чужбина, ако образованието тук е наред. Напротив, винаги съм предпочитал да подготвям дипломанти и докторанти у нас, това да е качествено и да осмисля работата ми ТУК, а не да правя същото в чужбина. Иначе при определени свои пътувания, отдавна съм имал възможност да остана на много привлекателни места там и да обучавам за наука ``небългарчета`` (за които между другото има кой да се грижи ТАМ, не по-зле от мене). Но все още съм тук, защо ли ? Преди години - НЕ, но сега, питам се ...

Ако взема да подготвям в докторантура неудачно подбрани в СУ студенти, след това ненаучени поне на основното, или нищо няма да стане или накрая ще трябва да произведа ``доктори'' без покритие. Аз ще съм отчел ``дейност'', но ще съм нанесъл вреда на страната и обществото. В последните години, нама алтернатива и следователно следва да се откажа от подготовка на научни кадри. За да става това, университетът следва да ми ``подава`` добра или поне задоволителна продукция. Но не е така от години. Какво, да тръгна по училищата, да търся таланти, да ги навивам да следват физика, да ги съветвам какво да учат в университета и как да не се поддават на недостатъците там и след това да ги взема на подготовка при мен, за да стават учени, така ли ? Това е невъзможно предвид реалните възможности и свобода на действие на днешния български професор.

Следва да се има предвид, че образованието си има стандарти и ако те не се спазват, то не бива да се осъществява (иначе, инженери строят една сграда и тя пада след 10 г. - виж Турция, например. И у нас ще вземат да падат.).

При некачествено образование, нуждите на индустрията, науката, живота, ще наложат пращането на млади хора на по-качествено обучение в чужбина. А некачествено дипломираните ще са тежест на обществото (хрантутници по 30-40 г. трудов стаж - ходене на работа, но несвършване на нищо полезно и на доста безполезни или погрешни неща). Това страната не може да понесе, защото няма ресурс да храни толкова недоучени магистри с претенции цял живот.

Българската ветеринарна медицина има големи научни и практични традиции и опит. Не е странно, че все още тези традиции ``държат влага.'' Затова вероятно д-р Куртенков прави сравнение с подготовка на кадри в тази област в полза на Българското обучение. Дай боже на много места да е така, но ... дали е ? И докога ще е ?
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/02/2007 :  09:32:21  Show Profile  Reply with Quote
Новости на сайта на ИРИОН


На заглавната страница на сайта ще намерите следните нови материали:

1)В рубриката Новини и събития, преди Студентски глас ще мамерите:
- Анкета за новия закон за научните степени и звания попълнена от д-р архитект Любинка Стоилова
- Анкета за новия закон за научните степени и звания попълнена от проф. дфн Димо Узунов

2) В лявото поле след рубриката на Гост на ИРИОН - журналиста Калин Манолов сме добавили една нова рубрика:

Български учен в САЩ: Държавната наука през погледа на проф.дбн Иван Канев
В тази рубрика ще се запознаете
- най-напред със самия проф. Иван Канев и някои данни от неговата
история и творческа биография, такива, каквито ни ги предостави
- с идеята на проф. Иван Канев за сближаване на позициите на общностите на учените в чужбина, които работят с него и проф. Лазаров и тези учени, които работят с ИРИОН
- материалът, с който проф. Иван Канев реши да стартира участието си при нас: "Случаят Батак"

Надявам се да прочетете и коментирате новите материали на сайта на ИРИОН и да ги дискутирате директно с нашите нови автори.

Edited by - moderator on 05/02/2007 09:32:59
Go to Top of Page
Page: of 16 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05