http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Коментари върху материалите в този сайт
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 16

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/19/2009 :  14:54:18  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

На заглавната страница на сайта ще намерите два нови материала на
д-р Георг Чалдъков, публикувани след при предишните негови материали:

1. НОК или нокаут, 13.10.2009 г.

2. Алтруизъм в екрана на мозъка, 18.10.2009 г.

Особено интересен е материалът за алтруизма особено на фона на дискусиите, които предизвикват книгите на Айн Ранд, и които идентифицират алтруизма като зло.

Очакваме с интерес Вашите мнения и коментрари.

Edited by - moderator on 10/19/2009 15:42:27
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 10/23/2009 :  13:49:20  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Докато чекането да видим кой ще е новият ни министър върви, ще си позволя да коментирам материала на проф. Чалдъков за алтруизма.
Значи, най-напред следва да си изясним, че алтруизмът не е паднал от небето, а е еволюционен продукт. Тази уговорка е необходима, понеже от страна на религиозните фундаменталисти (най-вече от страна на разните християнски църкви) често може да се чуят упреци към еволюционистите от типа, как отхвърляме алтруизма, пропагандираме “закона на джунглата” и др.под. Та си струва изрично да се подчертае, че именно “законът на джунглата” повелява, че алтруистичните прояви водят до повишаване на приспособимостта. На нас към настоящия момент ни са известни цели четири механизма, по които става това. Накратко (подредени горе-долу по важност) те са:
1. Проявите на алтруизмът, спрямо индивиди, с които имаш генетично родство, подпомагат разпространението в генетичния пул на собствените ти гени – понеже те се носят и от тези, на които помагаш. Съответно – колкото тези, на които помагаш са ти по-родствени, толкова по-силна е и мотивацията да им помагаш. В най-ярък вид това може да се види в любовта към собствените деца, но тук се корени всъщност и явлението “патриотизъм” – то е един много гаден начин, по който природата ни прекарва да се жертваме в името на просъществуването на хора, с които генетичното ни родство е по-силно, в сравнение с тези, срещу които се сражаваме. С този вид алтруизъм се обясняват примерно и случаите, когато лели-стари моми посвещават живота си на племенници и се грижат за тях едва ли не по-добре от собствените им родители. Нашият народ традиционно се отнася с насмешка към такива случаи, но ако съдим по руските и английски автори от ХІХ-ти век, тогава аристокрацията в тези страни е гледала на тези неща, като на нещо съвсем нормално. Ами – генетичното родство на леля с племенник е абсолютно същото, като на баба с внук – и колкото е нормално бабата да се грижи за внука (увеличавайки по този начин вероятността за просъществуване на собствените си гени), точно толкова е нормално и лелята да се грижи за племенника си.
2. Вторият механизъм е добре известната симбиоза (или мутуализъм, в зависимост от това, кой на коя класификаця е фен). Тук нещата са съвсем очевидни – разделението на труда при човека е пряк резултат от този принцип. Ако всеки от нас оре, сее, жъне, и т.н., за да има хляб на трапезата – възможностите за просъществуване на собствените гени са много по-малко, отколкото когато едни прави едно, друг – друго – и си разменяме продуктите от нашия труд.
3. Третият механизъм, също е следствие от отзивчивостта към аналогичните потребности на себеподобните, но е свързан с личните връзки при социалните животни – за да имаш успех в разпространението на собствените си гени, трябва “да си извоюваш име” в групата. Мисля, че тук аналогиите с човешкото общество са най-очевидни!
4. Четвъртият механизъм на български аз го обозначавам като “фукане”. На пръв поглед напомня на предния, но става въпрос за нещо съвсем различно. Великолепна илюстрация имаме в лицето на т.нар. благотворителност, при която вишестоящите изтъкват своето привъзходство, като хранят низшестоящите – и по този начин, привличайки впечатлението върху себе си, увеличават вероятноста да оставят повече копия от своите гени. Полунашега, към този вариант можем да причислим и един от способите, по които СССР се опитваше да разпространява социализЪма по света (всичко казано за гените, се отнася и за мемите, когато говорим за човешкото общество или за обществата на високоорганизираните социални животни) – на огромни територии от тази страна хората пиеха вода от кладенци и пазаруваха от пътуващи магазини, които минаваха веднъж седмично – а в същото време на братските страни се предоставяше нефт без пари и им се строяха заводи на половин цена. Впрочем, подобен стил на поведение може да се забележи у всяка империя – всяка империя обича да демонстрира величието си за сметка на собствените си граждани (търпим го сега на гърба си в лицето на ЕС).
И така алтруизмът, разбиран като нещо от което и ти самият имаш полза – този алтруизъм е нещо добро. Или това е, така да се каже, един здрав егоизъм. Само че, в човешкия език се е наложил един доста по-различен смисъл на думичката алтруизъм – изпълнен с лицемерие и водещ до много вредни последствия за обществото.
Къде можем да намерим прояви ва “позитивния” алтруизъм?
Любимите ми примери са – от действителните събития – батько Махно, а от художествените образи – Жавер.
Батька Махно е традиционно недолюбван и непознат и на запад, и на изток – защото е живото отрицание и на сталиновия тип социализъм, и на западния капитализъм. Всъщност, той ръководи успешно една територия два пъти колкото България – което е видно и по чисто военните му успехи - по времето, когато съветската власт е била на ръба да рухне, махновци удържат фронт от 600 км срещу украинските националисти от една страна и белите генерали Шкуро и Деникин, подкрепени от победилата в Първата Световна война, Антанта, от друга. Успяват да им видят сметката единствено болшевиките и то - чак когато преди това с тяхна помощ разбиват всички други генералчета, атаманчета и пр. империалистическа сволоч и хвърлят върху Махно неколкократно превъзхождащи го по численост и въоръжение сили. Ако неговото управление трябва да се опише с две думи, то е – управление на здравия разум. Един алтруизъм в съвършено чиста форма – без неприятните наслоения върху това понятие, характерни за съвременното общество. Има страшно много интересни неща – например в неговата република няма затвори – наказанието за провинилите се е нещо, като “обществено порицание” – твърде ефективно, като отчетем, че изхвърлянето от общността е било равно на смърт – ти даваш на другите, но и другите ти дават. А за тези, които не отбират от дума – куршум; което е разбираемо, отчитайки, че все пак е било военно време. За съжаление, няма как да разберем каква би била съдбата на Свободната република на Махно при мирни условия – доколкото става въпрос действително за общество на свободни хора, иска ми се да вярвам, че този модел в условията на мир би имал още по-голям успех. Защото на свободата нищо друго не й е нужно, за да доведе до просперитет, освен едно - мир.
Историята с образа на Жавер пък е още по-интересна. Традиционно той се възприема точно като антипод на хуманизма, а за олицетворение на алтруизма се сочи епископа на Дин. Струва ми се, че така е смятал и самият Юго. А пък аз обичам Жавер! Последователен, верен, почтен, идеалист, безкористен, уважаващ йерархията и общественото мнение, но имащ винаги и своя твърда и логична позиция, винаги готов да бъде в служба на обществените потребности, способен да гледа в перспектива и пр. - много са безспорните му качества. Колко много човешки животи са били спасени, защото той е пратил убийците на каторга! Колко много хора са имали всяка вечер хляб на трапезата си, защото крадците, които иначе биха им откраднали хляба са зад решетките благодарение на Жавер! Като носител на справедливостта, той не може да не загине в този из основи несправедлив свят (макар че се съмнявам, че авторът го самоубива само за да даде възможност на Жан Валжан да продължи да живее в Париж) - това е свят, който не го заслужава - а Жавер не може да гледа на този свят отвисоко - той не може да представи живота си, иначе, освен като служба на този свят... Защо тогава всички мразят толкова много Жавер? (Имам предвид, разбира се, най-вече днешните читатели и зрители, неспособни да видят по-далеч от носа си.) Именно заради това - защото масата не може да се издигне до това (действително божествено) разбиране за справедливост, до което е толкова близко Жавер. Прекрасен пример е, да речем, всенародното одобрение за държавната помощ за близките на жертвите от трагедията в Охридското езеро. А колцина се питат - защо няма такава държавна помощ и за жертвите на ПТП-та у нас? Насраха се всички с преместването на прословутия дом в Могилино. И никой не задава въпроса - а защо държавата продължава да финансира размножаването на лумпенизираните слоеве от населението, при които подобно потомство е много по-често срещано? Правят сълзливи репортажи за семейството с деветте деца, на които общината е предоставила четиристайно жилище, но то - видите ли - им било тясно - та затова искат още едно; без да осъзнаят, че за да даде общината второ жилище на това семейство, някои други родители, достатъчно почтени за да не превърнат размножаването в своя професия, ще останат без жилище, или пък ще се лишат от второ дете, защото са достатъчно отговорни и искат поне първото си да отгледат както трябва. Жавер е антиподът на човешкото лицемерие и човешката простотия. И затова го обичам. Лош бил Жавер, защото не вярвал в превъзпитателната сила на затвора – ами, както видяхме – и Махно не е вярвал в нея – и републиката успешно си преживявала и без затвори. И наистина мисля, че е време, съвременното човечество да отмени тежката присъда, която е произнесло над Жавер и да му отдаде дължимото - като един прекрасен човек, чийто живот е изцяло подчинен на обществения интерес – сиреч – един истински алтруист. И ако досега тези, които само са гледали някоя от екранизациите на "Клетниците" си имаха извинение (тъй като образът на Жавер доскоро винаги беше най-нескопосаният - във всяка от многобройните екранизации на това произведение), то след невероятния Жавер на Джон Малкович в последната френска екранизация - няколко класи на холивудските бълвочи по романа - извинение за неспособността да се оцени този образ по достойноство - вече не може да има!
Струва си да кажа накрая и две думи за проявите на алтруизъм в родната научна общност. Тъй като българският титан на нАуката е много добър човек – той винаги е готов да помогне. Затова в своите «Съвети към младите учени» аз съм им казал да не изпускат възможност да мрънкат пред професора си колко са зле! Как заплатата им не стига, как ги боли глава, как снощи им спрял тока и пр. Професорите са жалистиво племе – ще ви влезнат в положение! Колкото за по-нещастен ви мислят – толкова по-добре! Само внимавайте да не разберат, че нещата ви вървят успешно! - няма начин тогава да се възползвате от пословичния алтруизъм на българския професор - за да успеете в българската научна общност, най-важното правило е - да ви съжаляват!
И наистина в заключение - един поздрав - да не забравяме, че шеметната кариера на Любэ започна именно с песничка за батька Махно:
http://www.youtube.com/watch?v=LeGfJBqsaAk
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/21/2009 :  13:49:49  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

На заглавната страница на сайта ще намерите следните два нови материала:

1) 20.11.2009 г.
Гл.ас. Пламен Маноилов, РУ „А. Кънчев”
Два случая на плагиатство (о, извинете) кражба на интелектуална собственост и злоупотреба със служебно положение

2) 26.10.2009 г.
Антон Тончев, Димитър Костов, Веселка Николова, Марияна Христова,
Mарин Железов, Петър Генев и Георги Чалдъков
SOS ЗА КАРДИОМЕТАБОЛИТНОТО ЗДРАВЕ
Обзор за Втория международен симпозиум по адипобилогия и адипофармакология, 23-25 октомври 2009, Варна


Очакваме Вашите мнения и коментари.

Edited by - moderator on 11/21/2009 13:50:03
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/22/2009 :  10:36:21  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

В рубриката "Новини и събития" ще намерите следните нови материали:

22.11.2009 г.
Румяна Русева
1) Относно образователната ни политика за духовното възпитание на подрастващите
по материал написан от нея в сп. Педагогика,бр.6, 2005

2)Гласът на любовта - стихове

Ще се радваме на вашите реакции и коментари.


Edited by - moderator on 11/22/2009 10:36:40
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/29/2009 :  13:55:04  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

На заглавната страница на сайта ще намерите нов материал, който е конкретен и дискусионен:

26.11.2009 г.
Гл.ас. Пламен Маноилов, РУ „А. Кънчев”
Пази Боже, сляпо да прогледа!
Писмо до ИРИОН

ИРИОН е готов да помести отговори на засегнатите в материала лица, както и официални позиции на отговорните институции.

Очакваме с интерес Вашите мнения и коментари.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 11/29/2009 :  19:28:40  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Аз, разбира се, нямам нужната компетентност, за да се изказвам по чисто професионалните аспекти от писмото на Пламен Маноилов, но, мисля, то и за неспециалист в тази област нещата са ясни (с уговорката, че би било чудесно, ако имаме възможност да чуем и другата страна) - особено са показателни отговорите му по конкретните претенции в рецензията (напр. - "ОТГОВОР - няма такава тема"); или - отново ни се демонстрира в най-чист вид властващия в родната наука административен произвол.
Мен специално би ме интересувало поведението на другите членове на Катедрения съвет в случая - те не виждат ли какво става? Има ли разлика между гласуването им по време на самия съвет и неформалните им реакции? Защото сматам, че точно раболепието на, иначе образовани и добри в своята си област колеги, е главната причина за абсолютното всимогъщество на феодалните старци по места.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/30/2009 :  07:57:54  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

На заглавната страница на сайта ще намерите публикуван нов материал:

30.11.2009 г.
ст.н.с. І ст. д.изк.н. Лозанка Пейчева,
Институт за фолклор към БАН
ВКРИЗЯВАНЕ НА ИДЕНТИЧНОСТТА: “ПРОФЕСОРСКА МЛАДОСТ”, ВРЪХЛЕТЯНА ОТ “ФЕОДАЛНА СТАРОСТ”

Очакваме с интерес Вашите мнения и коментари.
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 11/30/2009 :  14:13:04  Show Profile  Reply with Quote
6+ за младата "феодалната старица" Лозанка Пейчева!


Svetlana
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/01/2009 :  08:51:26  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Прочетох набързо материала на г-жа Пейчева и останах много приятно изненадан. (Нямам време, допълнително ще го прочета внимателно.)

Въпреки излишно усложнения на места стил - трябва да кажа, че


не почти, а ИЗОБЩО не се случва човек от самата БАН да каже толкова открито и откровено цяла поредица истини,

които издават БАН като феодално имение на напълно саморазпасали се номенклатурчици (това е мое определение, не на авторката).

Тя е може би първият и единствен човек от БАН, който ясно и категорично си позволява да изкаже абсолютно безспорната И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЗОРНАТА И КРИМИНАЛНА истина, че

в БАН няма критерии за атестиране!

БРАВО!
Go to Top of Page

Manoilov

Bulgaria
17 Posts

Posted - 12/03/2009 :  14:53:30  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Andrey_Kurtenkov

Аз, разбира се, нямам нужната компетентност, за да се изказвам по чисто професионалните аспекти от писмото на Пламен Маноилов, но, мисля, то и за неспециалист в тази област нещата са ясни (с уговорката, че би било чудесно, ако имаме възможност да чуем и другата страна) - особено са показателни отговорите му по конкретните претенции в рецензията (напр. - "ОТГОВОР - няма такава тема"); или - отново ни се демонстрира в най-чист вид властващия в родната наука административен произвол.
Мен специално би ме интересувало поведението на другите членове на Катедрения съвет в случая - те не виждат ли какво става? Има ли разлика между гласуването им по време на самия съвет и неформалните им реакции? Защото сматам, че точно раболепието на, иначе образовани и добри в своята си област колеги, е главната причина за абсолютното всимогъщество на феодалните старци по места.


От Пламен Маноилов: Когато изпратих материалите до всички членове на Факултетния съвет, просто не получих отговор от никого. Те виждат какво става, но не искат да го променят. Някои от тях са сковани от страх. Моят email е: pmanoilov@ecs.ru.acad.bg.

Edited by - Manoilov on 12/03/2009 14:57:47
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/05/2009 :  13:06:21  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

На сайта ще намерите публикувани следните нови материали:

1) В рубриката "Новини и събития" на заглавната страница на сайта е публикуван материала:
01.12.2009 г.
проф. Борис Йовчев,
Мнения и бележки към Проектозакон за развитието на академичния състав в Република България



2) На страницата
http://www.pueron.org/pueron/news/sabitia.htm
в рубриката "Попълнени анкети" е публикувана:

Aнкета попълнена от гл.ас. д-р инж. Пламен Маноилов, 54-годишен, РУ "Ангел Кънчев", Русе от 01 декември 2009 г.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/07/2009 :  17:32:59  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

В рубриката "Новини и Събития" на заглавната страница на сайта ще намерите публикуван нов материал:

07.12.2009 г.
Петър Ст. Кендеров,
Мнение относно предложенията на министър Сергей Игнатов за промяна на системата за даване на научните звания и длъжности


Очакваме с интерес вашите мнения и коментари.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/07/2009 :  17:57:04  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

Ново на сайта:
В рубриката "Новини и Събития" на заглавната страница на сайта ще намерите публикуван нов материал:
07.12.2009 г.
Петър Ст. Кендеров,
Мнение относно предложенията на министър Сергей Игнатов за промяна на системата за даване на научните звания и длъжности

Очакваме с интерес вашите мнения и коментари.



Прочетох мнението на партийния секретар на Математическия институт г-н Кендеров, който беше предложил един проектозакон за нов ЗНСНЗ, в който се правеше опит за увековечаване на основния похват на комунистите - тайно гласуване. Днес той критикува (с отделни разумни доводи) предложения законопроект на г-н Игнатов.
Аз обаче се питам едно: как може лица като този г-н Кендеров, които от десетилетия работят в БАН, и които от две десетилетия се правят на "дръж ми шапката" относно УМОПОМРАЧИТЕЛНИТЕ БЕЗОБРАЗИЯ И БЕЗЗАКОНИЯ В БАН И В ДЪРЖАВАТА, да имат лице да застанат и да дават акъл за нов закон?

Какво имам предвид? Имам предвид, че в тази така наречена държава, всъщност една истинска посткомунистическа кочина, първо,

ЛИПСВА ПРАВИЛНИК ЗА РЕДА И НАЧИНА НА АТЕСТИРАНЕТО ПО ЧЛ. 42, АЛ. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ И ЗВАНИЯ! От 1991 г., когато е отменен старият правилник, до днес!

ЛИПСВАТ КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ЗА АТЕСТИРАНЕ (ДАВАНЕ ОЦЕНКА) НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ НА УЧЕНИТЕ В БАН ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН! От 1992 г., когато е създаден Уставът на БАН, до днес!


А г-н Кендеров, представител на БАН, и представител (председател) осем години на ВАК, си пише ли, пише ... И изобщо и през ум не му минава да обели зъб за тези две УМОПОМРАЧИТЕЛНИ БЕЗЗАКОНИЯ! Лично аз НИКОГА не съм чел и ред от г-н партийния секретар за тези две ЧУДОВИЩНИ ПРОТИВОПРАВНИ ДЕЯНИЯ - съответно на така наричащия се Министерски съвет и на така наричащото се Общо събрание на БАН (в което господин партийният секретар вероятно участва)!

ЕТО, ТОВА ПРЕДСТАВЛЯВАТ "АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ" И РАБОТЕЩИТЕ В НЕЯ!
Go to Top of Page

sivanov

Bulgaria
17 Posts

Posted - 12/07/2009 :  19:35:43  Show Profile  Reply with Quote
Всъщност г-н Кендеров разбира се е прав. Анархията ще бъде наистина голяма. Но бъркотията ще покаже по-добре нещо което добре си знаем - пълната несъстоятелност и порочност на досегашната система от степени и звания. Нека има хиляди професори. Дано останат и студенти които да ги изтърпят :)
Всички промени почват с анархия. Нека приемем, че 2009 за академичната общност ще бъде аналог на 1990 за България. Ще се радвам ако след това хората наричщи се учени се заемат с реалните проблеми и спрат да се препират кой каква титла трябва да носи и как да се дава. Тази гюронтия около титлите покзава колко много народ се пише за учени единствено заради мазохизма да повтаря казармата цял живот. Май за много народ идеала е топло местенце на хабилитиран и заплата за сметка на данъкоплатеца до живот. А стига вече. Аман от академична автономия, конкурси за щяло и нещяло и т.н. В България сме забравили с какво трябва да се занимават учените.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/20/2009 :  09:27:14  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

На заглавната страница на сайта ще намерите следните нови материали:

1) 17.12.2009 г.
доц. д-р Спартак Паскалевски
Промяна и премяна или размишления сред „враждебност, завист и съпротива”

2)Към материалите от гл.ас. д-р Пламен Маноилов:
Литературен обзор, 09.12.2009 г.

3) Към материалите на д-р Георги Чалдъков
ХОРИЗОНТАЛНИТЕ КЛАСАЦИИ или, истината не е в мнозинството, 18.12.2009 г.

Ще се радваме на Вашите отзиви.

Go to Top of Page
Page: of 16 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05