http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Коментари върху материалите в този сайт
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 16

Manoilov

Bulgaria
17 Posts

Posted - 12/21/2009 :  16:15:59  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by did

Разбрах от Г-жа Галя Маринова, че Г-н М.Горанов е прочел моето мнение и го е оценил като методология, а сьщо, че желае да се видим. Аз смятам, че понятието корупция се среща в член 2 от Гражданската конвеция за корупцията на Съвета на Европа, която след ратифицирането и през 1999г. стана част от вътрешното право на България, според нея дефиницията е: "Корупция е искането, предлагането, даването или приемането пряко или косвено на подкуп или друга неследваща се облага или обещаването на такава, което засяга надлежното изпълнение на някои задължения или поведението, което се изисква от приемащия подкупа, неполагаща се облага или обещаването на такава". В Наказатения кодекс би трябвало по-явно да се разграничат неявните от явните форми на организираната престъпност, която води до съответните форми на корупцията.Корупцията в научните среди се характеризира с лъжливост, непотизъм (шуробаджанащина), понякога става дума за формално правомерно действие по служба, но срещу което се получава съответната облага.
Методологията, която Вие сте развили много задълбочено трябва да се обобщи в петте тълкувания на корупцията от английския език, като лъжливостта е номер 1,. Тя формулира следващите действия в организираната престътпност и най-често в нашите научни среди се стига до грубата форма наподкупност с белязани парични знаци.
Ето Ви примери на лъжливост:
- подправяне на протоли от съвети (катедрени, факултетни и други), като от протокола след заседанието се добавят несъществуващи изявления и решения и отпадат взети решения и реално направени изказвания, които могат да водят до правни последствие. Например в нашата катедра "Технология на електронното производсто" в ТУ-София, на проведен катедрен съвет се взема решение за приемане на учебни програми, след което в протокола се препрявя решението и на Факултетен съвет се докладва обратното решение. За тази фалшификация трима членове на катедрата сигнализираха ръководството на университета, поименно и с подписите си. За фалшифициране на официални документи, Правилника на ТУ-София предвижда директно дисциплинарно уволнение на уличения служител, а Наказателния кодекс предвижда 3 години затвор. Но за съжаление, никакви мерки не бяха взети спрямо ръководителя на катедрата доц. Лидия Тоткова Йорданова, което остави впечатлението, че тя е изпълнявала поръчение на висшестоящи ръководители. А тримата, които подписахме неанонимния сигнал за фалшификация (доц. Динов, гл.ас.д-р Маринова и гл.ас. д-р Димитров) бяхме низвергнато и обявени, като хото пречат на работата на ръководителя на катедрата. Оттогава и на тримата ни се отне праевото да водим лекции в катедра ТЕП и във факултета по комуникационна техника и технологии. Измислиха система, която да изисква по 2 рецензии на научна програма и ръковоството на факултета избира рецензенти, на които налага да напишат отрицателни рецензии без научни аргументи. В частен разговор рецензентите признават, че това им е наредено, защото в противен случай ще бъдат пенсионирани и няма да им гласуват удължение след пенсия, които ще ги затрудни да си плащат парното. Вменто да ни хабилитират, те протакат процеса, до пенсионирането на гл.ас. д-р Димитър Димитров (63 години), въпреки безспорните му професионални качества.

Ето Ви един пример за модерна форма на коруция във висшето образувание:
доц. дтн Димитър Николов - пенсиониран точно на 65 години, без удължение, защото е настоял да защити голям докторат против волята на ръководството на своя факултет;
гл.д-р Димитър Димитров - пенсиониран на 27.05.2006г. на 63 години въпреки доктората си и 74-те научни публикации в България и чужбина, за да не конкура доц. Лидия Йорданова и доц. Анелия Досева
доц. д-р Иван Илиев - пенсиониран точно на 65 години, без удължение, защото е наложил система на контрол на качеството на преподаване в катедра "Механика", при която са били открити напълно неграмотни преподаватели, които пишат "хляп" и нямат идея от материала, който преподават. На неграмотниците, обаче е удължен срока след пенсия.
Горепосочените учени понасят морални и материални щети. Писали са възражения и жалби до всички възможни инстанции и институции, които са останали без последствия. Пълна липса на контрол към на нарушенията на управляващите университета, факултета и катедрата и пъна беззащитност на жервите на служебен произвол.


Как да се постъпи с тези данни за корупция?
Как да принудим институциите да проведат операцията "Чисти ръце" в научните среди и да се наложи външен и независим одит?
В тази посока трябва да се разширят правомощията на ВАК за да решава тези случаи.
А Вие, Г-н д-р Горанов какъв изход предлагате за тази корупция и нейното изчистване или поне ограничаване?


А аз си мислех, че само в моята катедра "Комуникационна техника и технологии" стават такива работи. Във вторник, 15.12.2009, и за мен катедрата гласува:
1. Да бъда наказан с последно предупреждение за уволнение, затова, че съм публикувал материалите на този сайт;
2. Отнемат ми се лекциите по "Цифрова обработка на сигнали", които получих с голям труд в продължение на 1 година-без никаква смислена мотивировка;
3. Доклад да бъда преместен в друга катедра, противно на моето желание.
Защото и аз изнесох случаи на докладване на факултетни съвети без докладът да се придружава с протокол от катедрения съвет, а и куп други нарушения.
А бе тези хора един от друг ли се учат. Че това е обмяна на престъпен опит :).

Edited by - Manoilov on 12/21/2009 16:27:54
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/18/2010 :  22:48:42  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

На заглавната страница на сайта, в рубриката "Новини и събития" ще намерите много задълбочен правен анализ на проекта за Закон за развитие на академичния състав в РБ, който е гласуван на първо чете в Парламента.

18.01.2010 г.
Стефка Манева – юрист
Прибързаният законопроект за развитие на академичния състав постави учените на Република България извън закона


И още:
Имат думата докторантите
18.01.2010 г.
Нина Добринкова, докторантка в ИМИ-БАН
Стажове в чужбина


Очакваме Вашите мнения и коментари.

Edited by - moderator on 01/19/2010 10:57:49
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/19/2010 :  20:29:50  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

В рубриката Новини и събития на заглавната страница на сайта ще намерите:

ГАЛЯ МАРИНОВА VERSUS ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ
ЗА ИНИЦИИРАНЕТО НА ПРОЦЕДУРИТЕ ЗА ХАБИЛИТАЦИЯ


16.01.2010 г.
Галя Маринова при Светла Петрова в рубриката Хастар на Сеизмограф
вижте видеозаписа:
http://www.btv.bg/videos/broadcast_video.pcgi?section_id=230&video_id=921

15.01.2010 г.
Галя Маринова,
Дайте шанс на младите учени и университетски преподаватели
След като с години се запушваше развитието на главните асистенти със степен доктор, сега искат да нулират цялата им кариера

в. Политика, Брой 299, 15-21 януари 2010 г., стр. 16

12.01.2010 г.
Галя Маринова в предаването "Преди всички" по програма Хоризонт на БНР
Водеща Таня Милушева

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/22/2010 :  12:13:39  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

На заглавната страница на сайта в рубриката "Новини и събития" ще намерите следните нови материали:

22.01.2010 г.
Спорът на Галя Маринова с Веселин Методиев прерасна в дискусия по Законопроекта за развитие на академичния състав в новия брой 300 на в. Политика, стр.16, 22-28 януари 2010 г.:

Олег Йорданов, физик
Тласкат науката в обратна посока

Алисън Абът, СП. "НЕЙЧЪР"
Атака срещу реформата

Андрей Куртенков, доктор по животновъдство
Отпушването на канала

Изразяваме специална благодарност на художничката Светла Христова, която изработи и ни подари тази карикатура от симпатия и съпричастност към нашата кауза.





Edited by - moderator on 01/22/2010 13:27:32
Go to Top of Page

Ralitsa_Geleva

Bulgaria
16 Posts

Posted - 01/24/2010 :  05:39:47  Show Profile  Reply with Quote
Прочетох материалите в Политука. Всичко казано от колегите е така, но се съмнявам, че отново някой ще обърне внимание. Все пак нали надеждата умира последна!...
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/13/2010 :  15:13:16  Show Profile  Reply with Quote
Махат доц. Петров като лектор в УНСС
Четвъртък, 11 Февруари 2010
http://frognews.bg/news_20110/Mahat_dots_Petrov_kato_lektor_v_UNSS/

Арестуваният при операцията „Октопод” бивш съветник в ДАНС Алексей Петров няма да бъде поканен през следващата учебна година да води лекции в УНСС. Така ректорът на икономическия университет в София проф.
Борислав Борисов се разграничи от довчерашния си преподавател по "Фирмена сигурност и разузнаване" и съмишленик в Съюза за стопанска инициатива на гражданите.

„Кой можеше да предположи, че до вчера - командир на барети, съветник в ДАНС, човек, който знае най-съкровените тайни на държавата и изведнъж днес...Просто не ми се говори", коментира ректорът скандалните разкрития за връзки с мафията на свой преподавател пред БГНЕС. Той обяснил, че Петров е защитил докторската си дисертация в Академията на МВР, а е доцент в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". В УННС бил само хоноруван преподавател.

"Само за сравнение ще кажа, че всяка година имам по 350-400 хонорувани преподаватели", обясни ректорът. В периода 1990-2000 година дисциплината "Фирмена сигурност и разузнаване" започва да се преподава с титуляр ген. лейт. проф. Стоян Андреев – съветник на президента д-р Желю Желев. Като титуляр Андреев избира за свой асистент Алексей Петров, който дори тогава не е имал защитена докторска степен. След защитата на дисертация на Петров, проф. Андреев се пенсионира и фактически асистентът му го наследява като титуляр, разяснил още ректорът.

Само преди няколко месеца станахме свидетели и как ректорът на Стопанската академия в Свищов доц. Величко Адамов също много бързо се разграничи от плевенския лобист на магистрати Красьо Черния. Именно доц. Адамов нашумя като научен ръководител и бизнес-партньор на човека с ланците. Той се оказа съдружник и с братята Маргини, но и от тях ловко се дистанцира. Сега пък сдружението "За европейско качество във висшето образование и борба с неакадемичните практики и плагиатството" разкри документи, свидетелстващи, че Величко Адамов е плагиатствал в научните си трудове. Установили са, че дисертационния труд на Адамов от 1999 година съвпада с разработка, писана още през 1974 година от французина Жорж Депаленс. Въпреки това обаче продължава години наред необезпокоявано да ръководи академията.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/04/2010 :  09:21:19  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:
На заглавната страница на сайта ще намерите следните нови материали:

04.03.2010 г.
Проблемите на гл.ас. д-р Пламен Маноилов в РУ "Ангел Кънчев" продължават и той ни помоли да възстановим линка към неговите материали.


24.02.2010 г.
Покана за заседанието на Комисията за защита от дискриминация на 29.03.2010 г. от 15.30 ч. по делото на гл.ас. д-р Пламен Маноилов срещу РУ "Ангел Кънчев"


14.01.2010 г.
Гл.ас. Пламен Маноилов, РУ „А. Кънчев”:
Здравейте колеги от ИРИОН,
Оказва се, че ръководството на РУ „Ангел Кънчев” не признава писмото 63-1/25.02.2009, според което и доктор може да е ръководител на проект към ФНИ. Става дума за вътрешните университетски проекти. Изпращам Ви за публикуване:
отговора подписан от зам. ректора по научноизследователската работа и кадрите и ректора.


26.11.2009 г.
Гл.ас. Пламен Маноилов, РУ „А. Кънчев”
Пази Боже, сляпо да прогледа!
Писмо до ИРИОН

ИРИОН е готов да помести отговори на засегнатите в материала лица, както и официални позиции на отговорните институции.
Литературен обзор, 09.12.2009 г.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/16/2010 :  09:30:26  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

На заглавната страница на сайта ще намерите:

11.03.2010 г.
Излезе от печат книгата на Фондация "Конрад Аденауер", София и ИРИОН

Как българските университети и научни организации да станат конкурентоспособни в Европа?


Книгата е представена и на английската версия на сайта.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/28/2010 :  20:00:22  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

На заглавната страница на сайта ще намерите 2 нови материала:
24.02.2010 г.
Покана за заседанието на Комисията за защита от дискриминация на 14.04.2010 г. от 12.30 ч. по делото на гл.ас. д-р Пламен Маноилов срещу РУ "Ангел Кънчев"
15.03.2010 г.
Документи изпратени от гл.ас. д-р Пламен Маноилов във връзка със заседанието на Комисията за защита от дискриминация на 14.04.2010 г.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/22/2010 :  10:33:17  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

На заглавната страница на сайта в рубриката "Новини и събития" ще намерите репортаж от проведеното вчера Протестно шествие на учени под надслов "Привет на чалгата в науката".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/29/2010 :  09:20:14  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

На заглавната страница на сайта в рубриката "Новини и събития" ще намерите следните нови материали:
26.04.2010 г.

Президентът Георги Първанов върна Закона за развитие на академичния състав за доработване
Президентът Георги Първанов се срещна с млади учени от сдруженията "Когито" и "ИРИОН".
Снимка:http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2937991

Ето, какво написа един от участниците в срещата при президента -
Филип Петров на 27 години:

На среща с президента Георги Първанов
До министър Сергей Игнатов



Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/23/2010 :  11:03:24  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

В рубриката "Новини и събития" ще намерите следните нови материали:

20.05.2010 г.
Юрий Анджекарски,
Сценичните изкуства в българското училище - на Олимпиада!

17.05.2010 г.
Мексико има държавна политика за мотивация на кариерното развитие на учените чрез система от материални стимули и множество източници за финансиране на научни проекти
Интервю с проф. дтн Маргарита Стойчева
реализирано от Галя Маринова

19.05.2010 г.
Протестът на БАН
Министър Игнатов компрометира реформите в науката
Експерти на ПП ГЕРБ водят митинга на БАН срещу политиката на Игнатов

Чрез линка:
>>> Още за митинга на БАН
ще видите:
Още снимки от протеста на БАН
Кой и защо беше там?
Линк към коментара на Любима Йорданова
Линк към изявлението на БАН след протеста.


Очакваме Вашите коментари по тези интересни теми и събития.

Edited by - moderator on 05/24/2010 05:45:52
Go to Top of Page

Dimitar_Nikolov

Bulgaria
62 Posts

Posted - 05/29/2010 :  08:53:04  Show Profile  Reply with Quote
Браво на БАН!
"Маските паднаха." - Стефан Хаджитодоров - главен научен секретар на БАН по телевизията.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/29/2010 :  09:19:31  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

26.05.2010 г.
Академичният съвет на СУ "Свети Климент Охридски" награди
Юрген Пльон с почетен знак на СУ със синя лента.

ИРИОН честити наградата на нашия дългогодишен приятел, съмишленик и партньор!


Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 05/30/2010 :  09:13:40  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dimitar_Nikolov

Браво на БАН!
"Маските паднаха." - Стефан Хаджитодоров - главен научен секретар на БАН по телевизията.



Господин Николов, моля да обясните кои и какви маски са паднали, как и т.н. Съобщението ви е напълно неясно.
Go to Top of Page
Page: of 16 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05