http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 ЗАКОН ЗА НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ, ЗВАНИЯ И ДЛЪЖНОСТИ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 13

B_Yovchev

Bulgaria
14 Posts

Posted - 10/17/2008 :  13:28:47  Show Profile  Reply with Quote
Становище по: Проект
Закон за научните степени и научните звания


1. Чл. 11(3)(глава 2) – какви са съображенията за избора на 1/6- за приспадане на членовете на висшия атестационен съвет и на атестационните съвети?
(При 6 – цифрите 11 до 17(членове) с изключение на 12, не се дели точно)
2. Чл. 13(2) т.2 – (глава трета)
В (т.1) за „доктор”, правилно е записано, че се изисква – научни или научно-приложни резултати, които представляват принос в науката и но за „доктор на науките” това изискване с по-леко и сведено до – „теоретични обобщения”.
Предлагам да се завиши изискването в сравнение с това за „доктор”; И да се запише например така:
За придобиване на научна степен „доктор на науките” – се изисква научни или научно приложни резултати от теоретични и експериментални изследвания, решения и обобщения със значителен принос в науката или в нейните приложения и/или в изкуството.
3. Чл. 16 (раздел 1) „ Доктор на науките – само „научна степен” ли е ? или е „образувателна и научна степен”, защо думата „образувателна” е изпусната?
4. В закона трябва да намерят „място” професионално ангажираните с научна дейност специалисти от МСП, занимаващи се с високи технологий, телекомуникационни изделия и системи, алтернативни източници на енергия и др., като се признае статут на учени с равни права за научни степени и звания, определени съгласно условията дадени в закона (Проект); Също да се предвиди залегналото в стратегията стимулиране на специалисти с научни степени в предприятията.

Раздел I- Глава трета
Чл. 40(1) и (2) – Между условията за даване на научните звания - „доцент” и „професор” разликата в двата текста е само думата „особено” (при професор): От друга страна:
Като се има предвид, че се предлага (съгласно текста в (3) – едновременно да се дават научната степен „доктор на науките” и „научното звание”професор”, следва, че е необходимо:
а) Ясно да се повиши изискването за „доктор на науките”;
б)Ясно да се поясни думата „особено” за научното звание „професор” в чл. 41 (2) – този израз сега е не ясен!?

Раздел II
Чл. 48 (1) - ....с което дава и отказва („и” да се замени с „или”)
Чл. 48 (2) - гласуването да бъде „явно” а не „тайно”, нали се иска прозрачност.

Допълнителни забележки
1. Необходимо е да се уточни редът на потвърждаването и подновяването на „заварените „ научни степени и научните звания”.
2. Необходимо е”Проекта” да се съгласува със съответните органи към Европейския съюз.
Също той трябва да се стикова с проекта с Националната стратегия за развитие на научние изследвания (2008 – 2018).
3. Да се предвидят „оценки” при защитата на „доктор” – например: Magna cum laude и др. подобно на тези в Германия и ЕС.

Проф. д-р инж. Б. Йовчев
Go to Top of Page

Andrea_Andreev

Bulgaria
2 Posts

Posted - 10/19/2008 :  15:40:55  Show Profile  Reply with Quote
Аз вече веднаж Ви изпратих моята концепция по проблема, но за всеки случай, като човек минал по цялата стълба на образованието и науката, като многогодишен преподавател и учен с международно признание, бих могъл отново резюмирам някои мои разбирания, които да залегнат в нов закон, а именно:

По въпроса за Научните Степени и Звания.
Известен факт е, че системата за придобиване научни степени и научни звания, реализирана чрез ВАК у нас, е копирана от съветската тоталитарна система, чиято основна задача е била да осъществява тотален контрол над учените и да ги манипулира чрез малка прослойка предани хора, оформящи една научна мафия. Дълги години корупционни схеми във ВАК обслужваха окопалите се мафиотски групички в различните специалности, поставяйки пред младите учени множество препятствия, непознати за съвременните научни общества в Европа и САЩ.
Ето защо ВАК трябва да бъде премахната и заменена от Национална Контролна Комисия (НКК), съставена от чиновници, с регистрационни задачи като: Поддържане на банка кадри – хабилитирани и номинирани за хабилитация специалисти по различните тесни специалности според известни утвърдени критерии; Оформяне на Специализирани Комисии (СК) от хабилитирани лица по тесните специалности според Националния Класификатор на Специалностите; Издаване на необходимите документи за защитена дисертация, за придобити научна степен или звание; Следене за спазване на процедурите при защити на дисертации и присъждане на научни степени и звания. Важно: решенията на СК само се регистрират от НКК, без тя да има право да ги променя;
Специализираните комисии (СК) по тесните специалности да бъдат в състав от 7 до 11 члена, всеки от които задължително да бъде от различна институция. Всяко заседание да се председателства от различен член на комисията, която да има един административен секретар избиран за 4г., незаемащ друга длъжност в националната йерархия; решенията си СК да вземат с минимум 2/3 от гласовете при спазване на необходимия кворум. СК да номинират специалистите имащи необходимите качества за хабилитация, съгласно критерии, залегнали в Нов Закон за научните степени и научните звания, и да утвърждават защита на дисертационна работа; СК да предлагат веднъж годишно съставите на комисиите за Държавен изпит по специалността и мястото за провеждане на тези изпити на съответните Университетски Ръководства и/или Министерства. Напълно подкрепям идеята решенията на всеки член на СК да бъдат явни, представяни във вид на кратка лична рецензия, завършваща с категорично мнение.
За много важно мое предложение смятам това - в Проектозакона за Научните Степени и Научните Звания необходимостта от втора дисертация или хабилитационен труд задължително трябва да отпадне като изискване за званието Професор. В САЩ и Европа Професорите най-често нямат защитена дисертация, в повечето западни страни званието Доцент е непознато. Хабилитираните лица трябва да бъдат Професори или Старши Научни Сътрудници (които нямат никаква преподавателска работа); званията Научен Сътрудник II степен и Доцент трябва да отпаднат; уместно е да остане званието Асоцииран Професор (Associate Professor, part-time Professor) или Асоцииран Научен Сътрудник за хабилитирани лица, които не са на постоянен трудов договор в съответното ВУ или Научна организация, а са привлечени само за отделен преподавателски цикъл или научна разработка. Професорите (Научните сътрудници) да се избират от съответните Академични (Факултетни) Съвети на ВУ или на водещи научни организации (БАН), но само от списъка на номинираните от СК. Критериите за номиниране на специалисти за хабилитирани лица и за избор на такива трябва да залегнат в закона и да бъдат известни на обществеността. Те би трябвало да включват включват защитен докторат, преподавателска дейност (за Професорите), известна минимална научна продукция с публикации на кирилица и латиница, участие в монография, представени доклади на национални и международни конгреси, владеене на английски език и компютърна грамотност.

С Уважение:

Доцент Андрея Прокопиев Андреев, дм
Вицепрезидент на Международния Колеж по Ангиология (Ню-Йорк)
Председател на СССХБ (София) и на Фондация „Съдови Заболявания”
Консултант – Съдов хирург, Национална Кардиологична Болница (София)

София ,18.10.2008г.

Edited by - Andrea_Andreev on 10/19/2008 15:57:42
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 10/19/2008 :  18:53:15  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Ще се опитам да поясня, защо според мен спорът снощи по държавната телевизия между акад. Кендеров и доц. Игнатов не е същностен и всъщност аз покрепям позицията и на двамата (този спор беше много полезен по-скоро с образователна цел - да се поизяснят нещата на уважаемите зрители).
Това, което иска доц. Игнатов (условно го наричам "американски модел", което разбира се не е много точно, ако тръгнем да издребняваме) за мен по принцип е оптималният вариант - но това е, така да се каже, някаква по-далечна стратегическа цел, която в момента няма как да бъде реализирана. Най-рационалното в момента за мен е безрезервно да бъдат подкрепяни усилията на Председателя на Президиума на ВАК - първо, заради поста, който заема (който му дава възможност да говори от една съвсем различна позиция в сравнение с когото и да било другико), второ - заради това, че с течение на времето той успя да обединн около пропагандираната от него концепция един доста широк кръг от хора - включително и - струва ми се (без да съм сигурен) - от най-висшия етаж на държавната власт, и - трето - защото дори само два момента да станат реалност - отпадането на шифрите в сегашния им вид и разделянето на звание от длъжност - дори това би било толкова революционно, че е в състояние да унищожи старата система.
А иначе, не мисля, че сравнението с Испания, което той направи снощи, е коректно - Испания е една грамадна страна - докато у нас - едно петчленно (например) жури, които да ме оцени, би било избрано измежду десет или петнадесет човека - с които така или иначе се познаваме; т.е. - това, което искам да кажа, е, че ние сме си селска държава, в която (както съвършево правилно беше забелязал един бивш премиер) всички сме братовчеди - и няма как съществуването на една такава централизирана институция да неутрализира личностните взаимоотношения. В този смисъл, за мен наистина по-добър би бил вариантът на доц. Игнатов - когато при условията на един свободен пазар ще може дадено академично ръководство да оцени способностите ми по достойнство, така както в момента получавам таква оценка от неправителствения сектор - понеже тях не ги интересеува какви титли и колко цитирания (в списания, които никой не чете) имам, а какво знам и мога - а така ще бъде именно при варианта на доц. Игнатов - но - да се зацикля сега на този спор би било непродуктивно. Нека сега да застанем зад акад. Кендеров - пък веднъж бъде ли изпуснат духа от бутилката - тогава ще продължим нататък.
Go to Top of Page

donnka

22 Posts

Posted - 10/20/2008 :  15:22:11  Show Profile  Reply with Quote
Гледах предаването по националната телевизия и аз лично подкрепям позицията на доц.Игнатов.Само един НОВ ЗНСНЗ би довел до промяна в израставането на младите учени и в науката като цяло.Ако се приеме комромисен вариант и да се понапудри съществуващия ЗНСНЗ,то по добре си стои без промени,дори с онези социалистически текстове които не са най-големия му недостатък. Акад.Кендеров каза,че една процедура във ВАК е около година.Това година за кратък срок ли го имат?ВАК НЕ ТРЯБВА ДА СЪЩЕСТВУВА НИТО НЯКАКВА ПОДОБНА НА НЕЯ СТРУКТУРА.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 10/21/2008 :  15:13:03  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Уважаема Донке,

Според тоя господин всеки новопръкнал се университет трябва да може да прави професори. Аз лично прекрасно знам какви "професори" (и "доценти" и "преподаватели") има в неговия университет.

Абсолютни некадърници и бездарници!

Следва да се отбележи, че господинът и сега си ги прави. Нарича ги "професори на НБУ". Не е съвсем легитимно, ама може би и не е съвсем незаконно.

И ако не е съвсем незаконно, възниква въпросът: за какво му е на тоя да няма ВАК?

Ами - благороден характер вероятно. Иска да може всичките като него да хващат некадърник до некадърника и бездарник до бездарника, и да ги обявяват за професори. Вече съвсем легитимно.

Страхотно, няма що!

Красимир Кабакчиев, дфн
Go to Top of Page

donnka

22 Posts

Posted - 10/22/2008 :  10:28:02  Show Profile  Reply with Quote
Г-н Кабакчиев,не зная как стоят нещата в НБУ,и съм далече от мисълта,че всеки новопръкнал се университет трябва да прави професори.Но защо за да стана доктор трябва да ме оценяват двадесетина човека,някои от които се нуждаят от придружител и науката за тях е свършила отдавна.Какво значи Специализиран научен съвет по ....От тези двадесетина, по моята специалност има 5 човека.Гледала съм какво правят останалите-решават кръстословици,говорят си,попълват си разни техни документчета.Понякога стават и задават едни такива остроумни въпроси да се докажат колко са навътре в нещата,ама стават смешни.Да не говорим колко пари на данъкоплатците отиват за командировки и т.н.На това според мене най-сетне трябва да се сложи край.А кой и как ще прави професорите-това е нещото на което трябва да се погледне най-сериозно.НО НА ВАК И ТАЙНОТО ГЛАСУВАНЕ СЪЩО ТРЯБВА ДА ИМА КРАЙ.И каква е тази тъй наречена КАРАНТИНА.Ще чакат някой да напише донос срещу кандидата и каже,че науката му не е достатъчно наука ,или ще го проверяват до девето коляно дали е удобния човек?
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 10/22/2008 :  10:50:41  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by donnka

Г-н Кабакчиев,не зная как стоят нещата в НБУ,и съм далече от мисълта,че всеки новопръкнал се университет трябва да прави професори.Но защо за да стана доктор трябва да ме оценяват двадесетина човека,някои от които се нуждаят от придружител и науката за тях е свършила отдавна.Какво значи Специализиран научен съвет по ....От тези двадесетина, по моята специалност има 5 човека.Гледала съм какво правят останалите-решават кръстословици,говорят си,попълват си разни техни документчета.Понякога стават и задават едни такива остроумни въпроси да се докажат колко са навътре в нещата,ама стават смешни.Да не говорим колко пари на данъкоплатците отиват за командировки и т.н.На това според мене най-сетне трябва да се сложи край.А кой и как ще прави професорите-това е нещото на което трябва да се погледне най-сериозно.НО НА ВАК И ТАЙНОТО ГЛАСУВАНЕ СЪЩО ТРЯБВА ДА ИМА КРАЙ.И каква е тази тъй наречена КАРАНТИНА.Ще чакат някой да напише донос срещу кандидата и каже,че науката му не е достатъчно наука ,или ще го проверяват до девето коляно дали е удобния човек?



Уважаема Донке,

Напълно е вярно всичко това, което пишете тук.

Но нали, за да стане добър закон, трябва да се погледне глобално - на всички аспекти на проблема, а не само от Вашия аспект ("защо за да стана доктор трябва да ме оценяват двадесетина човека, някои от които се нуждаят от придружител").

Именно. За да станете истински доктор, трябва да Ви оценят хора можещи, а не комунистически некадърници и мошеници, каквито са днешните, голямото мнозинство. Нужна е ЛУСТРАЦИЯ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ - такава, каквато беше направена в Германия още през 1991 г. Нужно е да се гарантира обективност на оценката, и най-вече се иска морал. Да, обаче никак не е лесно да се осъществи всичко това нещо чрез един закон - а и самата българска академична популация не е достатъчно морална (или дори всъщност е изключително неморална в мнозинството си).

Това, което аз и хора като мен искаме, е ПОНЕ да има такъв закон, който АБСОЛЮТНО ДА ГАРАНТИРА ПОНЕ НЕАНОНИМНОСТТА НА ДАВАНЕ НА ОЦЕНКА, а също така трябва да предвижда и ТЪРСЕНЕТО НА ОТГОВОРНОСТ ПРИ НЕДОБРОСЪВЕСТНА ОЦЕНКА!

И точно това нещо ОТСЪСТВА ОТ ПРОЕКТОЗАКОНА НА ПАРТИЙНИЯ СЕКРЕТАР КЕНДЕРОВ! И аз продължавам да не разбирам защо някои тук, които иначе се пишат демократи, продължават да твърдят, че партийният секретар бил едва ли не реформатор.

ПАРТИЙНИЯТ СЕКРЕТАР КЕНДЕРОВ И НЕГОВИТЕ МНОГОБРОЙНИ СПОДВИЖНИЦИ ИСКАТ ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКОТО МРАКОБЕСИЕ ЧРЕЗ УВЕКОВЕЧАВАНЕ НА ТАЙНОТО ГЛАСУВАНЕ!

Да обобщя позицията си:

- първо, без ВАК не може, защото е налице разпоредбата на чл. 120 от Конституцията, който гарантира обжалване на всеки административен акт, и това, уважаема Донке, Вие лично и много други като Вас, трябва най-после да го разберат;

- второ, НЕОБХОДИМА Е ЯСНА И ПРОСТА РАЗПОРЕДБА, СПОРЕД КОЯТО НИКОЯ ОФИЦИАЛНА ОЦЕНКА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ДАДЕНА ЧРЕЗ АНОНИМНО ГЛАСУВАНЕ, А НАПРОТИВ - ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДАВАНА ЛИЧНО, С ПОДПИС, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЧРЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОДПИСВАНЕ НА ДОКУМЕНТ, ЧЕ СЕ СЪЗНАВА ОТГОВОРНОСТТА ЗА ДАДЕНА НЕВЯРНА ОЦЕНКА.

Сега, ако трябва да бъдем откровени, веднага ще признаем, че

КОМУНО-ЧЕНГЕСАРСКАТА ПАСМИНА НЕКАДЪРНИЦИ И БЕЗДАРНИЦИ, КОИТО СЕГА УЧАСТВАТ В ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ НАУЧНИ СЪВЕТИ (И ВЪВ ВАК), ЩЕ СЕ РАЗБЯГАТ ВЕДНАГА ПРИ НАЛИЧИЕТО НА ТАКЪВ ЗАКОН И НЯМА ДОРИ ДА ПОСМЕЯТ ДА НАДНИКНАТ ПОВЕЧЕ В ЗАЛИТЕ, КЪДЕТО ДОСЕГА РАЗИГРАВАХА ПРОСТАШКИТЕ СИ СЪВЕТСКИ ЦИРКОВЕ, НАРИЧАНИ "ПРОЦЕДУРИ ЗА ПРИСЪЖДАНЕ НАУЧНИ СТЕПЕНИ И ЗВАНИЯ"!


НЕКА ДА СЕ РАЗБЯГАТ!

ПОСТЕПЕННО ЩЕ ДОЙДАТ МЛАДИ, С ДРУГО МИСЛЕНЕ!


А С ТАЗИ ГНУСНА ПАСМИНА ЩЕ БЪДЕ ОКОНЧАТЕЛНО СВЪРШЕНО!

НЕ, ЧЕ ТО ВЕЧЕ НЕ Е НА ПРАКТИКА!

Красимир Кабакчиев, дфн

Edited by - kkabakciev on 10/22/2008 10:54:19
Go to Top of Page

donnka

22 Posts

Posted - 10/22/2008 :  12:46:48  Show Profile  Reply with Quote
Г-н Кабакчиев,съгласна съм с това което казвате,но не гледам на проблема само от моя аспект.Напротив,главни асистенти доктори,които одавна трябваше да са доценти(според мене това звание трябва да отпадне)чакат да се хабилитират с години,а когато им дойде реда(след като някой се пенсионира или...умре)се започва една дълга и тромава процедура.А недай се боже и да ти объркат дипломата,както се случи с един колега-вместо за доцент му написали за доктор,ще почакаш още малко,т.е.няколко месеца.Но на фона на дългото чакане те се оказват нищо време.Асоцииран Професор (Associate Professor, part-time Professor)-така се представят нашите доценти в чужбина.Може ли да си асоцииран,т.е.привлечен в университета в който си на трудов договор?Парадокс!Двадесет статии за доцент?За научен сътрудник също толкова.Е как-единият е преподавател и трябва да прави и наука,а другият само наука.Пак парадокс!Аз също съм против тайното гласуване и този който оценява трябва да се обоснове и носи отговорност и когато дава положителна и когато трябва да даде и отрицателна оценка.Така,че г-н Кабакчиев не гледам само от моя аспект,защото както Ви писах преди време аз продължавам да съм от докторантите без бъдеща научна кариера.Колкото и да не искам да съм черногледа нещата за мене са такива.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 10/22/2008 :  13:28:33  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by donnka

Г-н Кабакчиев, [...] не гледам само от моя аспект,защото както Ви писах преди време аз продължавам да съм от докторантите без бъдеща научна кариера.Колкото и да не искам да съм черногледа нещата за мене са такива.



Уважаема Донке,

Трябва да сме честни, затова аз Ви казвам: ако няма какво МНОГО да Ви задържа тук, напускайте тази невероятно гнусна държава-кочина и си търсете условия за наука в нормална страна.

Тук няма условия и няма да има скоро!

Колкото заради липсата на материална база и източници, толкова, и даже повече, заради комунисти, ченгесари, некадърници, бездарници, завистници и всякаква друга подобна измет. Тази измет е огромна. Край няма. Поне засега.

Красимир
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/22/2008 :  14:48:29  Show Profile  Reply with Quote
Призивът да се напуска страната, лансиран тук от г-н Кабакчиев, сме го чели и в предишни негови постинги.
Държа да отбележа, че този призив не съвпада с идеите на ИРИОН, които са по-близки до тезата:
Останете тук, върнете се тук и бъдете активни за да направим старната си по-добра!
Галя Маринова
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 10/22/2008 :  16:58:03  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

Призивът да се напуска страната, лансиран тук от г-н Кабакчиев, сме го чели и в предишни негови постинги.
Държа да отбележа, че този призив не съвпада с идеите на ИРИОН, които са по-близки до тезата:
Останете тук, върнете се тук и бъдете активни за да направим старната си по-добра!
Галя Маринова



Галя, едното мое аз, това на привърженик на ИРИОН, признава, че звучи много красиво да останат тук (или да се върнат) и да бъдат активни, за да направят страната си по-добра, но другото мое аз, обективното и честното както пред себе си, така и пред децата си и пред децата на повечето приятели, колеги и роднини, казва, че човешкият живот е твърде кратък, за да го оставят в ръцете на едни некадърници, боклуци и криминали, с които ние тук сме се борили, борим се, и винаги ще се борим, докато ни има.

Красимир
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 10/23/2008 :  08:25:54  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Галя, късно тази вечер заминавам за един чужд университет, където ще съм един от лекторите в едноседмичен курс. Това е вече трети път от миналото лято насам, когато чужд университет ме кани като лектор - при това този път на език, който далеч не владея перфектно. Ако все пак получа покана за постоянен лекционен курс от чужбина, според теб, аз би трябвало да откажа и да остана в София, където моите началници гледат на мен като на лице, недостойно за нещо повече от това да бичи упражнения?
В името на какво?
На род и родина? Това е родината, която награди Тодор Батков с най-високото си държавно отличие (а въпрос на време е и да награди Георги Гергов със същото - готов съм да се обзаложа). Съжалявам, това нещо не може да е моя родина.
В името на светлото бъдеше на българската наука? Я прочети в някои други теми един млад учен (kendragnev) какви характеристики дава точно на младите учени. Аз настръхвам при мисълта, че в структурите на ВАК може да има подмладяване и мен да ме оценят доцентите на моята (и малко над моята) възраст. Не, българската държавна наука е наука без бъдеще. Сега все още крета, понеже все още има някакъв брой истински учени - хора, благодарение на които бяха факт тези все пак немалки достижения, които имаше по време на социализма. Тяхното пенсиониране, обаче, предстои. И тогава всички възможни ръководни постове ще бъдат заети от младите лъвове - и тогава вече ще видиш какво значи "тоталитаризъм в рамките на академичната автономия" и "психологически тормоз на рамотното място" - това сега е нищо.
Нещо друго можеш ли да се сетиш?
Ако замина да работя в Туркменистан, всички ще са доволни и щастливи - началниците ми, защото ще се оттърват от мен, студентите - защото много по-лесно ще минават, младите колеги (по-добре да не казвам защо), чистачките, ако щеш (понеже, когато повече се работи - се прави и повече боклук - значи има и повече за чистене).
Понеже темата е на акад. Кендеров - ще се върна пак към израза, който той употреби във "Вижте кой..." за "дългата ръка на пазара" - която, той призна, в САЩ работела - като подтекстът очевидно беше, че у нас не би могла да работи. Не, тук този иначе много умен и интелигентен човек греши, или просто не е искрен - единствено "дългата ръка на пазара" може да сложи ред в българската наука. Миналата есен една чужда фирма ме покани в базата си в един провинциален град за обучение на техни кадри. За час и половина лекция, получих 315 лв, като ме закараха и ме върнаха дотам и, естествено, ми поеха всички разходи за една вечер и целия следващ ден. Защо поканиха мен, а не някой мастит доцент? - Ами - защото хората искат да им се свърши работа - и търсят човек, който наистина ще им е полезен - затова. А защо за моите началници аз не съм ценност - ами, защото тях не ги интересува това да се свърши работата както трябва - тях ги интересуват само чисто формалните показатели. Хайде сега, кажете ми, какво друго, освен "дългата ръка на пазара" би могло да ги накара да гледат на управляваните от тях структури по същия начин, както шефовете на въпросната фирма гледат на управляваната от тях структура!? Не, в настоящия момент никакви декомунизации, никакви импакт-фактори и прочие коефициенти, никакви атестации или акредитации - вече нищо друго не може да спаси българската държавна наука - единствено "дългата ръка на пазара" би могла да сложи ред в нещата.
Знам, че моментът не е много подходящ за добри думи за пазарните механизми, но да не забравяме каква е съществената причина за ипотечната криза в САЩ, от която тръгна всичко - по мнение на икономически анализатори, чието мнение уважавам, това е една дългосрочна програма, подкрепяна от правителството на САЩ, за финансиране на покупката на жилища от граждани с по-скромни възможности - т.е., същностната причина за сегашната световна финансова криза, е именно насилието над свободния пазар, а не самият свободен пазар.
Така че - аз в никакъв случай не бих съветвал този, който има възможност за научна работа в чужбина, да отказва. Разбира се - най-неудачният вариант е - да си поставиш за цел да заминеш на всяка цена, пък ако ще да миеш чинии - говорим за научни работници, все пак. Но, дотолкова, доколкото решението на реформирането на българската наука се търси предимно в заместването на едни администратимни лостове с други - аз не виждам надежда. Е, освен ако Сергей Игнатов не стане министър на образованитео и науката, де...
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/23/2008 :  16:41:43  Show Profile  Reply with Quote
Проф. Иван Илчев: Единните национални критерии за присъждането на научните степени и звания трябва да се запазят
Александра Джандева 20 Октомври 2008 | 10:47
www.express.bg


Законът за научните степени и звания вълнува 7-8 хил. души в България. Моята позиция е, че трябва да се запазят единните национални критерии за научните степени и звания. Не бива да допуснем едва получили акредитация висши училища волно да раздават комуто им падне степени и звания, казва пред ЕКСПРЕС.БГ ректорът на СУ. И още: Моята прогноза е, че проблемът с недостигащите студенти тепърва ще се задълбочава. Причините са демографската криза, матурите, отворените граници, както и създадените с разрешение на държавата над 50 висши училища, в които се приема всеки и излизат всички.

Проф. Илчев, Софийският университет вече започна с празничните събития, посветени на 120-та си годишнина, какво е Вашето послание към студентите и преподавателите?

Надявам се да мога да ги приветствам и за 200-годишнината на СУ. Пожелавам на всички да са живи и здрави и да танцуват повече на 200 годишнината на СУ отколкото на 120–та.

Казахте, че скоро ще започне да функционира създаденият през септември Съвет на настоятелите на СУ, нека припомним кои влизат в него.

Съветът на настоятелите е изграден съгласно изискванията на Закона за висше образование в България. Според него, към всяко висше училище трябва да има Настоятелство от представители на бизнеса и на обществения живот. В нашето Настоятелство Академическият съвет опита да спази баланса между представители на бизнеса и на обществеността, които имат емблематично значение. При нас са Иво Прокопиев, Светла Божилова, Валентин Златев, Петър Кънев, Левон Хампарцумян, известният адвокат Даниела Доковска, както и предишният ректор на СУ проф. Боян Биолчев.

Това ли са хората, които ще помогнат на СУ да изгради „топлата” връзка с бизнеса?

Не бих казал, че трудно се намират допирни точки между бизнеса и висшето образование. Може би защото съм историк, се опитвам да мисля повече за развитието във времето – не може да изисквате психологията и менталността да се променят в рамките на пет-шест години. И сега взаимоотношенията между СУ и българския бизнес са доста добри. Да не забравяме, че поради спецификата на българския университет, за нас един от най-големите бизнеси е държавата. СУ подготвя немалка част от кадрите, които работят в държавната и общинската администрация, културните институции. Нашият бизнес не е свързан само с торовите и металургичните заводи, а е много по-широк.

Връщам Ви към поредните провалени разговори за промените в Закона за научните степени и звания. Защо не харесвате проекта на правителството?

Аз не смятам, че сме стигнали до задънена улица в разговорите, в никакъв случай. Като ректор на СУ ще продължавам да имам срещи с председателя на БАН акад. Никола Съботинов, като представител на най-крупната научноизследователска институция в България и с доц. Сергей Игнатов, който е ректор на най-голямата частна структура в България - Нов български университет. Така ще видим кои са общите точки, по които бихме могли да се споразумеем. Но пак повтарям, струва ми се че има малко ажиотаж по тази тема. Според мен научните степени и звания не е проблемът, който трябва да вълнува българското общество. То си има много по-болезнени проблеми в момента, да речем състоянието на висшето образование. Иначе законът, нека си говорим откровено, вълнува 7-8 хил. души в България.

Дори да е така, младите учени искат да знаят колко време ще им отнема израстването в йерархията? Знаем, че в България професорът е млад, ако е на 50 години.

В момента ситуацията в България е консервативна, консервативен е и законът. Моята позиция, за която твърдо ще настоявам, е, че могат да се правят доста промени в закона, но трябва да се запазят единните национални критерии за научните степени и звания. Не бива да допуснем едва получили акредитация висши училища волно да раздават комуто им падне научни степени и звания.

В началото на тази година някои висши училища поискаха Висшата атестационна комисия (ВАК) да се закрие, Вие какво мислите?

Аз не съм казвал такова нещо нито за секунда.

Вие не, но ректорът на НБУ доц. Сергей Игнатов, например, иска точно това.

При всяко положение трябва да остане държавна институция, която да следи за общодържавния критерий. Може би той няма да бъде толкова висок, колкото ни се иска на нас, но трябва да съществува.

120 години след основаването на първото българско висше училище, можете ли да кажете как ще спечелите родните студенти, да учат тук, вместо в чужбина?

В момента СУ има най-много участници по програмата за обмен на студенти и преподаватели „Еразъм”. Софийският университет стана член на международен консорциум от пет големи европейски университета и като такъв ще направляваме проект, който ще действа в Западните Балкани. Предвидени са много средства за научен обмен и за научна работа. СУ ще става все по-привлекателно място. Миналата седмица официално открихме и нова специалност в СУ. В нея ще се преподава единствено на английски език и е насочена само към студенти, които идват от страни нечленки на ЕС.

Около 200 студенти не достигаха на СУ, след края на класиранията за първокурсници тази година. Успяхте ли да запълните бройките?

Част от тях се набраха, но това не е голяма цифра в рамките на нашия капацитет за първи курс, който беше близо 5 хил. студента. Моята прогноза е, че проблемът с недостигащите студенти тепърва ще се задълбочава. Причините са много - демографската криза, матурите, които се проведоха за първи път тази година и много хора не ги издържаха, отворените граници, които провокират много млади хора да пътуват, в което няма нищо лошо. Важен фактор е и този, че държавата разреши създаването на над 50 висши училища, в които на практика, нека си говорим откровено, се приема всеки и излиза всеки. Засега СУ си остава едно от малкото висши училища у нас, в които сравнително трудно се влиза и сравнително трудно се излиза. Надявам се да дава и качествено образование.


Коментари
Автор:prof.V.Petrov


Razbira se VAK trjabva da ostane zastoto i SULJU i PULJU ste stanat docenti i profesori v BG sled zakrivane na VAK...Ste uchudim sveta za koj li pyt ...po prostotia...Gledah go tozi doc.Sergej Ignatov - pylna skryb...kopnee i toj profesor da stan s ..prazni disagi..Mi kat sa chastni VUZ - ove da si stimulirat "talantite" parichno v ramkite na akad.avtonomia, a ne da se kichat s titli BEZ pokritie..A v BAN shumkarskite otroci i deca na aktivni borci e ..krajno vreme da sprat da pyrdjat po cjal den i ...v pensia..
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 10/24/2008 :  07:59:30  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
В друг академичен форум снощи е публикувано следното съобщение:

МОЛЯ ВИ СЕ, на първата страница на основния "труд" на тоя мошеник пише това (не се шегувам):
Да се научим да работим - това е главната действително общонародна задача...
В. И. ЛЕНИН
Умението да се открият конкретните звена, в които при минимални разходи може да се постигне най-голям и бърз ефект, умението да се подхожда към решаването на каквито и да е задачи съобразно с крайните резултати - в това се състои изкуството на планирането.
Л. И. БРЕЖНЕВ
От качеството на труда... зависи изключително много ефективността, която ще бъде постигната.
Т. ЖИВКОВ
Образователната система да се приведе в съответствие с новите, по-високи изисквания на нашето обществено развитие, с по-големите и сложни задачи, които осъществяват и ще осъществяват занапред нашата партия, нашият народ.
ИЗ "ТЕЗИСИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ОБРАЗОВАТЕЛНОТО ДЕЛО В НР БЪЛГАРИЯ"
16-17 ЮЛИ 1979 г.
Моля да познаете коя наука е представена с труд, който има цитираното по-горе начало?
Започваме с предположенията!!!!!!!!!!!!!
ДОПЪЛНИТЕЛЕН ВЪПРОС: ПРЕЗ КОЯ ГОДИНА ВАК е издал диплома на лицето, представило труда с цитираното по-горе начало като основен труд?

Ето и мнението, което аз изказах във връзка с горния случай.

Много полезно обсъждане на "стойността" на трудове, представяни за научни!
Не пишете кой е създал гореупоменатото "научно произведение", но може да се предполага.
И който и да е съчинителят му, по принцип няма пречки да бъде поискано от Висшата атестационна комисия да разгледа случая и да се произнесе дали това е научен труд – най-малкото на основата на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен (ДВ 37/05.05.2000 г.). Разбира се, доколко така наричащият се президиум на ВАК, един политически напълно небезпристрастен орган, състоящ се почти само от отявлени комунисти, партийни секретари и агенти на терористичната организация Държавна сигурност, би разгледал такова искане и с какво становище би излязъл, е отделен въпрос.
Мисля, обаче, че НЕ Е възможно днес, при наличния (останал от комунизма) Закон за научните степени и научните звания (ЗНСНЗ), да бъдат отнети научна степен или звание на лице просто заради това, че са присъдени за труд/трудове без научна стойност. Това е така, защото вижте какви са текстовете на ЗНСНЗ, предвиждащи отнемане на степен или звание:
Чл. 30. (1) Не може да бъде дадена научна степен или звание, а дадената се отнема на лице, спрямо което е постановена влязла в сила присъда за тежко умишлено или за позорно престъпление. (2) Отнема се науната степен или научното звание и когато бъде установено, че трудовете, въз основа на които е дадена, или значителни части от тях са написани или създадени от другиго. (3) Отнема се научното звание и на лице, което след като е хабилитирано по установения ред, в определения с правилника срок не заеме длъжността, на която е назначено.
Хипотезите са три, и те са: престъпление, плагиатство, незаета длъжност. Липсва хипотеза "присъдена степен/присъдено звание" за труд/трудове без научна стойност.
Ето защо
ЗАКОНЪТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕН И ОТ ТАЗИ ГЛЕДНА ТОЧКА!
Така че - при всяко положение горната дискусия, възникнала късно снощи, е много полезна.

Красимир Кабакчиев, дфн

П.П. И една добавка. Радвам се, че, 16 години след излизането на статията ми "Как Партията бдеше над науката"
http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html
в която се предлага отнемане на всички научни степени и звания в България и присъждането им само на истинските учени, отново бива повдиган този важен въпрос, не от мен - за необходимостта от това, което кратко се нарича ЛУСТРАЦИЯ. Разбира се, статията е моя, но трябва да отбележа, че написването й тогава ми беше официално възложено от СРОН (Синдикат на работещите в областта на науката) при "Подкрепа".

Edited by - kkabakciev on 10/24/2008 08:14:04
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/29/2008 :  10:53:35  Show Profile  Reply with Quote
28.10.2008 г.
Проф. Иван Илчев - ректор на СУ "Св. Климент Охридски", пред агенция "Фокус":
Промяната в България, каквато и да е тя, за зло или за добро, ще бъде направена не от тези хора, които ни казват какво да правим отвън, а от тези, които са завършили висшето си образование у нас и са останали у нас, за да правят промяната.
Go to Top of Page
Page: of 13 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05