http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Направо професори!
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

E_Yankulova

Bulgaria
11 Posts

Posted - 12/04/2009 :  08:20:18  Show Profile  Reply with Quote
Доцентите изчезват, предлагат директен скок към професорска титла03 декември 2009, 20:50Наука

София, България
изпрати на приятел Титлата доцент може да отиде в историята. Това стана ясно по време на дискусия между социолози заедно с просветния министър Сергей Игнатов върху Закона за развитие на академичния състав. Проектът предвижда 3 длъжности на учените - асистент, доцент и професор, както и 2 степени - доктор и хабилитиран доктор. По време на дискусията обаче социолозите се обявиха за още по-радикална промяна, която да опрости системата на кариерно израстване на академичния състав.

Те настояха длъжностите доцент и хабилитиран доктор да отпаднат, за да имат време учените да се занимават с научната си дейност, а не с изкуствени бюрократични процедури по кариерно израстване.

Просветният министър Сергей Игнатов заяви, че може и да приеме техните предложения след консултация със Съвета на ректорите.

"Аз лично съм за радикална промяна, но задържах доцентската степен, за да има приемственост в системата. Ако приемем длъжността доцент да отпадне, всички доценти автоматично ще бъдат произведени в професори", каза Игнатов, който сам е доцент.

Социологът Андрей Райчев оприличи старата система на кариерно развитие с дилижанс, а новата - на двигател с вътрешно горене. "Доцентската степен е камшикът от стария дилижанс, който напълно ненужно запазваме в новата система", бяха думите му.

www.standartnews.com

/БЛИЦ



Елка Янкулова

E_Yankulova

Bulgaria
11 Posts

Posted - 12/04/2009 :  08:35:23  Show Profile  Reply with Quote
Десети ноември може да се случи и в науката
03.12.2009 16:21
На дискусия беше подкрепен по-радикален текст на проекта за нов Закон за развитие на академичния състав в БългарияСТАТИЯ размер на шрифта:
Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов открива дискусията
Има шанс Десети ноември най-после да се случи и в сферата на науката и висшето образование, ако бъде приет този законопроект, който ще закрие ВАК, а университетите ще получат автономия да присъждат академичните длъжности.

Това каза днес университетският преподавател Георги Лозанов на дискусия в Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН).

Политолози и социолози се обединиха около становището, че е необходим по-радикален текст на съществуващия проект за Закона за развитие на академичния състав в България, преди внасянето му в Народното събрание.

Към това становище се присъедини и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Той каза, че смята по-радикалният текст на проекта, поискан от участниците в дискусията, за по-правилен, защото първоначално предложеният вариант бил по-подходящ за началото на 90-те години на миналия век.

Мнистър Игнатов смята да внесе проекта с исканията, поставени днес, но преди това ще запознае Съвета на ректорите с него и с направените коментари.

По време на дискусията в министерството политолозите Евгений Дайнов и Васил Гарнизов и социологът Цветозар Томов изразиха мнение, че не е необходимо да има академична длъжност "доцент", а да останат само академичните длъжности "асистент" и "професор". още по темата

С. Игнатов: Закриваме ВАК
8 | 8971
Министър Игнатов: Необходима е драстична реформа в БАН
13 | 6818

Ако законопроектът се приеме в този и вид, доцентите, които са преминали досега през Висшата атестационна комисия (ВАК), ще бъдат приравнени на професори, уточни министър Игнатов.

Социологът Кольо Колев и Цветозар Томов заявиха, че този проект трябва да е част от по-голям пакет законодателни промени в тази сфера.

Проектът е част от такъв пакет от законодателни мерки. През януари ще бъде представен и проектът на Закон за висшето образование, съобщи министър Игнатов.

Другата седмица той щял да внесе в Министерския съвет проекта на Закона за развитие на академичния състав.

Социологът Андрей Райчев каза, че най-доброто е, че хората, които внасят законопроекта, не са тръгнали да усъвършенстват системата, а напълно да я променят.

Георги Лозанов напомни, че трябва да се промени и съществуващата система на акредитация на висшите училища, а според социолога Кольо Колев към акредитацията трябва да се добави и атестацията на университетите.

Цветозар Томов смята, че би трябвало да се приеме, че преподавателите, които четат лекции в два университета едновременно, имат конфликт на интереси. Социологът предложи да отпаднат безсрочните договори за академичните длъжности.

Предлаганият законопроект ще повиши качеството на висшето образование, защото сега има преподаватели, които изнасят лекции в десет висши училища, каза икономическият анализатор Лъчезар Богданов.

Според анализатора Георги Ангелов университетите, които държат на своето име, ще произвеждат в професори най-добрите си преподаватели.

Политологът Огнян Минчев препоръча Апелативната комисия към МОМН, която според проекта ще замени ВАК, да има добър представителен характер, за да се избегнат основанията за политически назначения.

Евгений Дайнов определи съществуващата в продължение на десетилетия ВАК като "средновековна, закрита, затворена организация, тип инквизиция, която се характеризира с това, че в нея се упражнява фриволна, лекомислена, произволна и садистична власт".

Според политолога МОМН трябва да направи пиар кампания, която да убеди обществото, че със закриването на ВАК професорите няма да станат повече на брой от студентите.


Елка Янкулова
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05