http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 ЗАКОН ЗА НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ, ЗВАНИЯ И ДЛЪЖНОСТИ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 13

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/25/2008 :  09:27:01  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator


[i]От форума на Дневник:


от Доц. д-р Борислав Георгиев, НБУ
25.03.2008, 06:26

Вероятно за мнозина ВАК е неразбираемо съкращение, но
[.....]




Ето какво отговорих на горното съобщение:

"Съобщения 3 и 4 са написани от лице, което познавам и за което нямам особено високо мнение, но подобни лични аспекти не бива да влизат в съображение в едно сериозно обсъждане на академичното законодателство.

Намирам, че авторът на текста правилно е обрисувал в него почти всички детайли на обсъжданите пороци на академичното законодателство и практиката на прилагането му. Но той, както и много други радетели за "премахването на ВАК", очевидно не знаят нещо съществено, което трябва не само да се знае, но и много добре да се осъзнава!

Първо, научните степени и звания са НАЦИОНАЛНИ. Следователно е нужен НАЦИОНАЛЕН ОРГАН, който да ги присъжда. Това е повече от ясно. Ако научните степени и звания станат регионални, локални, частни, тогава Ганьо Ганьов ще може да си открие университет в Торбалъжи, Горно Нанадолнище и пр., ще може да си произвежда професори, академици и т.н. и да си ги назначава. Също както всеки фризьорски салон може днес да се назове (ако пожелае) Институт по красотата и може да присъжда звания като "велик коафьор" и пр.
При подобно развитие индивидите Лилов и Проданов ще станат академици. Засега те са само член-кореспонденти - от джоба на данъкоплатеца. (Дали всъщност не е по-правилно да се направят званията частни - та да се знае по-добре кой кой е?) Забележете, обаче, че и в този случай кандидатствалият, но неполучил званието "велик коафьор", ще може да обжалва пред съда административния акт на неприсъждането на званието.

Второ, ВАК е особена юрисдикция и именно по тази причина съдът не може да контролира нейните решения по същество (но контролира спазването на процедурата). Другояче казано, ВАК е съд.

Трето, не може "да няма ВАК" - под една или друга форма. Това е така, защото, особено при положение че званията и степените са национални, съгласно с чл. 120 на Конституцията, "Гражданите и юридическите лица могат да обжалват всички административни актове, които ги засягат освен изрично посочените със закон." А присъждането, респективно неприсъждането, на научно звание или степен безспорно е административен акт. "Индивидуален административен акт е изричното волеизявление или изразеното с действие или бездействие волеизявление на административен орган или на друг овластен със закон за това орган или организация, с което се създават права или задължения или непосредствено се засягат права, свободи или законни интереси на отделни граждани или организации, както и отказът да се издаде такъв акт - вж. Чл. 21. (1) и сл. в Административнопроцесуалния кодекс.

Следователно ВАК има и най-вероятно ще има - независимо как ще се нарича. И ще почива на досегашните принципи. Съвсем отделен е въпросът за подобряването на нормативната уредба, както и за практическото функциониране на ВАК. Естествено, че когато такъв орган се управлява от комунисти (или сталинисти, или корумпирани, или невежи лица и пр.), резултатът винаги ще бъде подобен на този, наблюдаван досега. Аз лично не съм оптимист, че при създаването на едно ново академично законодателство нещата ще се подобрят - поради огромната некадърност, неморалност, злонамереност и корумпираност на огромните шайки български индивиди, наричащи себе се "учени".

Необходимо е преди всичко поголовно атестиране - и след това германска лустрация. Едва след това ще може да се очаква положението да се подобри."


[b]Мисля, че е крайно време да се отправи призив към всеки, който се е захванал да пише относно "необходимостта да се премахне ВАК", да бъде така добър първо да прочете Конституцията и някои основни закони. Да, "всеки може да си пише каквото си иска", но подобен девиз не е много сполучлив за претендиращи за учени.

Edited by - kkabakciev on 03/25/2008 09:29:15
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/25/2008 :  10:50:58  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Галя, съвсем кратка реплика на твоя edit в последното ти съобщение.
Ако някой е участвал в онази престъпна и напълно деградирала групировка, наричаща се научен съвет, заради която така наричащият се Институт за български език при БАН е осъден по две дела за осъществено срещу мен ДЕСЕТГОДИШНО БЕЗЗАКОНИЕ - заради което ми дължи МНОГО ПАРИ и не ми ги изплаща, аз щях да бъда първият, който щеше да посочи поименно това лице. Обсъжданото лице не е участвало, следователно не носи отговорност. Е, може да е изказвало мнения, противоречащи на закона и пр., но в коридорите и кафенетата това е допустимо.
Човек не може да очаква да има и да иска да има само такива съседи, колеги, съфорумисти и пр., които да са с неговия манталитет, нали така.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/25/2008 :  16:47:17  Show Profile  Reply with Quote
Пак от форума на www.mediapool.bg:

закона за научни степени и звания
Автор: Донка

Получено на: 25 Март 2008 17:26
Аз съм редовен докторант,но над 35г.ЗВО не ми попречи да кандидаствам докторантура,но сегашния ЗНСЗ ми казва спираш до тук.Не мога да стана асистент,не мога научен сътрудник просто защото ще защитя след 40г.Ами да докторатът ще ми остане за лично удовлетворение.Държавата ще потроши няколко хиляди за да стана "доктор"-образователната и научна степен която ще ми послужи може би да ми я изпишат пред името на некролога.

ВАК
Автор: Граф Мишкин
Получено на: 25 Март 2008 18:22

Някой може ли да ми обясни кой закон определя ВАК да се държи като масонска ложа? Никой там не счита за необходимо да информира кандидатите за научни степени и звания за взетите решения, не се изпращат мотивите за решенията; можеш само ако си много упорит да прочетеш нещо на место в канцеларията на секретарките на комисиите.


Edited by - moderator on 03/25/2008 20:21:01
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/25/2008 :  20:44:58  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

Пак от форума на www.mediapool.bg:
закона за научни степени и звания Автор: Донка
Получено на: 25 Март 2008 17:26
Аз съм редовен докторант, но над 35г. ЗВО не ми попречи да кандидатствам докторантура, но сегашният ЗНСЗ ми казва спираш до тук. Не мога да стана асистент, не мога научен сътрудник просто защото ще защитя след 40г. Ами да, докторатът ще ми остане за лично удовлетворение. Държавата ще потроши няколко хиляди, за да стана "доктор"-образователната и научна степен, която ще ми послужи може би да ми я изпишат пред името на некролога.


Вече отправих на Донка пожелание за успех в Медиапул, преписвам го и тук, защото то по принцип е валидно за всички млади хора като нея в България в тази или подобна ситуация.

Госпожо, не бива да гледате така мрачно на бъдещето. Има много проблеми, но те не са основание да се обезверявате. Знаете ли, че когато аз бях на Вашите години и пишех статии, дисертация и пр., всички пишещи машини се водеха на строг отчет в МВР/ДС - за да бъде намерен всеки евентуален нарушител на комунистическия ред. Налагаше ми се да пътувам нееднократно по 300 км, за да мога да намеря дадена публикация или да направя нейно ксерокопие - защото работех в провинцията. Но и в София положението не беше много по-различно. Отделно - всичко се контролираше от "Партията" и нейните "компетентни представители".
Горе главата! Днес тази държава е много далеч от перфектна, но на всичко свързано с проблеми като Вашия може да се намери изход!
Успех!

Красимир Кабакчиев

Edited by - kkabakciev on 03/25/2008 20:47:29
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/26/2008 :  05:47:09  Show Profile  Reply with Quote
проф. Лазаров в своя блог за закона за научните степени и научните звания:

ПЛОВДИВСКАТА ‘КРЪГЛА МАСА’ И НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ И ЗВАНИЯ
Лазарин Лазаров
Bulgarianscienceproblems


‘Кръглата маса’ в Пловдив, проведена в присъствието на Премиера, показа, че въпреки огромни разногласия и парадоксални мнения по изключително важния въпрос за оценката на учените, нещата се предвижват в правилна посока.

Организаторите бяха показали, че биха желали провеждане на поредна дискусия с оглед актуализирането на разработваната в продължение на дълги години концепция за закон за научните степени и звания на Председателя на ВАК, акад. П. Кендеров. Отбелязани са били крайните цели (ориентири), произтичащи от сегашната обстановка:

· обвързване на научните изследвания с икономическото развитие,

· създаване на стимули за по-бързо научно израстване на младите учени.

На тяхна основа е била дадена конкретна насока за провеждане на дискусия за подобряване на концепцията - намаляване на продължителността на процедурите при прозрачни съвременни изисквания и при запазване на националния характер на присъждането на степените и званията (с изключение на научно-образователната степен ‘доктор’).

Акад. Кендеров е изложил основните принципи на дълго премисляната, произтичаща от опита му, концепция, като е показал как чрез нея се съкращава времето за получаване на доцентски и професорски титли. Хабилитацията, според проекта, ще се получава когато ученият е готов, а не когато университетът или научната институция обяви място. Така доцент би могло да се става на 32-33 години, а професор - на 40-42. Същевременно, той аргументирал необходимостта всички хабилитирани лица у нас да са отговорили на еднакви критерии и изисквания, т.е. хабилитацията да има национален характер. На университетите/институтите се предоставя право на избор при запазване на доказалите се положителни страни на досегашния модел. Процедурите са максимално опростени, но не и изискванията.

Последвала една голяма говорилня. Някои ректори на новоизлюпени университети игнорират изцяло концепцията, искат закриването на ВАК. Такъв войнстващ оратор е бил ректорът на Нов български университет, С. Игнатов – с убийствения аргумент, че сегашният закон е от 1972 г. Защо да не може да се запази рационалното зърно от един стар закон? Представяте ли си какво ще стане ако Нов български университет започне сам да си произвежда доценти и професори? Ректорът на ТУ – София, К. Веселинов, твърдял, че етапите до професор се увеличавали от 4 на 6. Не мога да разбера къде ги вижда ректорът тези етапи – системата до професура си остава твърдо 3-етапна, но при опростени процедури като степента д-р на науките автоматически води и до професорско звание.

Кариерата на учените не само че би се ускорила с новия проект, но също така се намалява ролята на личностните връзки, на административния пост, на непосредственото обкръжение. Очевидно, правителството е зад този проект. Добре, че само правителството и депутатите имат законодателна инициатива.

Изказванията на премиера и на министър Вълчев правят добро впечатление. С изключение на един много дразнещ въпрос. Кога най-после висшите научни и политически администратори у нас ще разберат колко учени има в България? Министър Вълчев твърди, че докато в Европа се падали 5.5 учени на 1000 заети лица, в България те били по-малко от трима. Явно, той използва една грешна цифра (2.82), подхвърлена от Юхновски на Националния форум за науката през 2005 г и често спрягана от тогава насам. Нима министърът не може да си направи простата сметка, че при 2,350,000 заети лица в България излиза, че броят на учените е само 6,500. Та само докторите са повече в България! И всичко това става на официален форум, на който неговата заместничка, Ваня Добрева, малко по късно ще съобщи, че „броят на учените в страната е приблизително 22,000”. Крайно време е в Ръководството на МОН да се разберат колко са учените в България!
Броят на учените с някаква степен и/или звание на 1000 заети лица в България е малко по-висок от средния за Европа! Това съвсем не е зле, но трябва да се повиши тяхното качество. А затова, голямо значение ще има новият закон за научните степени и звания.
Go to Top of Page

Dimitar_Nikolov

Bulgaria
62 Posts

Posted - 03/26/2008 :  08:21:05  Show Profile  Reply with Quote
Вчера четох вестниците по темата на кръглата маса на министъра и Станишев с ректорите и БАН. Най-добре е описано във в. "Дневник", където става ясно, че СУ и институтите на БАН подкрепят академин Кендеров. Ето, кои са за истинската наука. За най-голям срам и позор ректорът на ТУ се е присъединил към емоциите на Игнатов от НБУ. Нали знаете, че в НБУ ако ги пуснеш сульо и пульо ще направят професори само и само да се акредитират и да дерат кожите на богатапките синчета и дъщерички. Ами нашия, кво праи там? Някога ТУ беше уважаван ВУЗ, после другарите го скапаха и ето стигнахме дотам ректорът на ТУ да е пръв поддръжник на ниското качество на науката и висшето образование. Злите езици говорят, че е бил в Пловдив със Стоядинов, зам.ректора, койтой не бил допуснат на кръглата маса, но висял цял ден в коридора и когато нашич ректор излезел между отделните сесии този само го насъсква. Така е като Веселинив се води по акъла на Стоядинов, станахме за смях пред света.
Ето пък, какво е писал вчерашния "Труд" : "Учени искат демилитариязация на науката" - и кои са "учените" ? - Веселинов и Игнатов!!!! Те сами ще се прявят, а другите глупавите - нека работят.
И, ей така като мен да си гледат диабета, предизвикан от завистниците!

Edited by - Dimitar_Nikolov on 03/26/2008 08:21:36
Go to Top of Page

Dimitar_Nikolov

Bulgaria
62 Posts

Posted - 03/26/2008 :  08:30:30  Show Profile  Reply with Quote
Ето, как трябва да бъде според мен:
- Щом ще има еднократни журита, значи трябва да има Банка с данни по номенклатури, например моята е 02.06.06 - Ел. мрежи и ел. системи
- В базата всички учени да са подредени по старшинство:
1)проф.дтн
2) доц. дтн
3) проф. д-р
4) евентулно и доц. д-р
ВАК да избира от първите две групи за оценката на професори и големи доктори, а от всичките за доценти и малко доктори.

Ако останат постоянните СНС (ФНС не трябва да има!), трябва да са от по 10 учени - примерно при нас отделно да са ел. машини, ел. апарати и отделно да е енергетиката.
- Трябва да отпадне явното гласуване защото ще се указва натиск върху членовете на научните журита и на СНС. Ако те видят, че си "против" или "въздържал се" за техен човек - цял живот ще те гонят и преследват. Отноженията във факултетите ще станат ужасни. Ще си пробутат всичките ахмаци и некадърници, защото те владеят администратично в университетите. Знаете, че некадърниците най-лесно се обединяват и организират.
- И последно - да не може да ставаш професор с хабилитационен труд. Трябва задължително да си с голям докторат. Иначе не си учен. Това е.
Go to Top of Page

Dimitar_Nikolov

Bulgaria
62 Posts

Posted - 03/26/2008 :  08:46:10  Show Profile  Reply with Quote
И още нещо, да се сложи ограничение във възрастта на членоивете на ВАК, СНС, журита - до 80 години! По-нагоре процентът на изкуфелите нараства драстично и не може, не трябва!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/26/2008 :  10:41:29  Show Profile  Reply with Quote
Ето, какво е отговорила Донка в www.mediapool.bg:

За Г-н Кабакчиев
Автор: Донка
Получено на: 26 Март 2008 10:31
Г-н Кабакчиев,благодаря Ви за моралната подкрепа.Надявам се наистина да има изход от ситуацията в която съм аз.Абсурдите наистина са много-изведох упражнения с една група студенти защото било залегнато в методичния план и това било педагогическа подготовка(която вероятно няма да ми потрябва според сегашния ЗНСЗ).И какво от това, че и студентите и преподавателите са доволни от мене,след като този закон е против мене.Не съм черногледа,напротив оптимист съм.Ако желаете,може да ми пишите на е-mail:doncheto_r@abv.bg
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/26/2008 :  13:13:21  Show Profile  Reply with Quote
От форума на www.dnevnik.bg:

от sharp
Анонимен, Неутрално
25 март, 13:16

Защо да не може да се издигнеш сам?
Въпроса опира по-скоро, кой ще плати за атестацията.
От друга страна ако няма Централизиран орган, като ВАК, всеки връзкар ще стане професор, а друг обявен за черна овца, няма да се издигне никога.
Освен това титлата си остава след като е дадена веднъж

от sharp
Анонимен, Неутрално
25 март, 13:06

Ако не те предлагат за професор просто от злоба, завист или други типични за научните среди емоции.
Какво правиш?

от pyrx
Анонимен, Неутрално
25 март, 10:50

Само да допълня по въпроса с генералите.
У нас го има този феномен - не само генерал без армия, но и БЕЗ НИТО ЕДИН ПОДЧИНЕН! Води се, че отговаря за нещо си. Даже, някъде беше писано, че такива са над 40 парчета. И генералската заплата с екстрите бие не само заплатите на научните работници, но и дори тези на среден програмист в добра частна фирма.
Последващата генералска пенсия също е внушителна.

Както и да е. По същата традиция има носещи титлата доцент и професор (не ст.н.с.), не само без нужното число академични часове, но и БЕЗ НИТО ЕДИН АКАДЕМИЧЕН ЧАС годишно. И при това някои от тях са се хабилитирали БЕЗ НИТО ЕДНА САМОСТОЯТЕЛНА МЕЖДУНАРОДНА ПУБЛИКАЦИЯ. Веселба.

от indiec
Анонимен, Неутрално
25 март, 08:48

Искам да информирам колегите, че идеята за разделяне на званието от длъжността е отдавна използвана във Франция, разбира се в малко по-друг вид. Трябва да се помисли и за заплащането (проблемът за парите е вечен).

от S.D.
Анонимен, Неутрално
25 март, 20:12

Искам да отбележа само, че не е проблем само да има или да няма ВАК, но и КОЙ Е В НЕГО И КОЙ ГО НАЗНАЧАВА? Отъкъде-накъде това да е Министър-председателя??? Щом е той - значи ще има партийна воля и дисциплина -така ли? Един прост малък доктор като Станишев, ще определя висшето жури, така ли? И ще го гласи по партиен принцип... Не е честно!
Трябва да се сложи ред и във ВАК! По една случайност се запознах с историята на академик Тодор Николов. Този същият, който е бил председател на ВАК и зам. ректор на Софийския университет в "онова време", когато на децата и близките на "враговете"??? не се даваше да стават асистенти, ст.н.с., доценти, професори и т.н. Същият Велик човек по закон не може да бъде член на Специализиран НС, но е избран за Председател на НС на Геологическия институт, където не работи??? И то след като е избран във въпросният НС с най-малко (възможният минимум(?) гласове! (Това става вече за втори мандат, а миналия път бе избран в съвета с нагласяне на гласовете за да полуцхи минимума. И пак стана председател и тогава) Неотдавна този екземпляр, на 76 години (!) е определен от печално известният Юхновски за главен редактор на Доклади на БАН. Докога такива изкопаеми ще дирижират в БАН, където има и къдърни млади учени, независимо от мизерното заплащане?
Впрочем, едно обяснение за непрекъснатия растеж на този дядко на преклонна възраст е близостта му с Юхновски. Не случайно в разпратеното от продажната псевдожурналистка от "ДУМА" възвание в подкрепа на Юхи, въпросният академик се бе разписал на първо място! Вероятно защото хитрото старче знае, че и без Юхи, нещата ще вървят по Юхински. Събранията в институтите на БАН вървят дирижирано и ще се изберат пак същите хора, които треперят да ги изберет или предложат поне другия път за чл.-кор. или академик. Като не разбират, че да си академик или чл.-кор. редом с хора като Лилов, като споменатия дядко или като пословичния в БАН подлизурко Чавдар Руменин не е особено почетно (и почтено) място. Но стига толкова... В БАН не всички са такива. Има и почтени и работливи до самозабрава хора. Да са живи и здрави. А за другите - презрение. Само във ВАК да се поизметят кочините. Но дали, ако хората там се назначават от Мин. председателя (дето е едно недорасло д-р'че) -нещата ще протръгнат. Във ВАК нови, кадърни хора. В БАН - също! И нормални заплати, че учените са по-бедни от служителите в "Чистота" - не е лъжа.
Бъдете здрави и умни! Не хулете учените, а им помогнете, че са ги яхнали едни, не ти е братко, работа...

от ren
Анонимен, Неутрално
25 март, 13:25

Аз пък искам ВАК да ме оценява, а не "нашите"


Edited by - moderator on 03/26/2008 13:20:25
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 03/28/2008 :  21:05:35  Show Profile  Reply with Quote
Трябва да подкрепим академик Кендеров за разделянето на званието от длъжност. Само така, аз, макар и пенсионер мога най-после да получа признание за труда си.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/31/2008 :  01:04:07  Show Profile  Reply with Quote
Анализ
"Професор" като бижу от "Версаче"
Нов вариант за научните степени и звания за пореден път развихри страстите
Велиана Христова
31.03.2008
в. Дума
Преди седмица темата за научните степени и научните звания за кой ли път бе подхваната от нулата. За 18 години вариантите на нов закон за научните титли станаха около 40, ни един не е излязал от парламента, но мине не мине година, и се започва пак отначало. Събира се пореден форум и се пуска изтърканата плоча: "Действащият закон е остарял, трябва промяна, хайде да постигнем консенсус по основните моменти, останалото е лесно." И се завърта познатата история - едно малцинство настоява за пълна децентрализация и либералност в присъждането на степени и звания, срещу него мнозинството настоява да се запазят национални критерии за оценяване на научните приноси и да има сравнимост на кариерните позиции в различните висши училища и научни институти.
Този път основа на обсъждането станаха идеи, които по екстравагантност сякаш надминават всички досегашни. Замислени са от председателя на ВАК акад. Петър Кендеров. Основното в тях е, че присъждането на научните степени "доктор" и "доктор на науките" няма да минава през ВАК, а ще се прави на място от всеки вуз и институт. Но степените ще са валидни навсякъде в страната. А за научните звания идеята е да се отделят от длъжностите - "професор" и "доцент" да се става по собствено желание, без конкурс и без хабилитационен труд (!), без връзка с вуз или институт. Присъждането обаче си става във ВАК (преименувана в агенция). При това се запазва досегашната тристепенна процедура - с инцидентно жури (вместо постоянен специализиран научен съвет), комисия на ВАК, президиум на ВАК.
Получава си ученият званието, когато реши, накипря се с него като с бижу от "Версаче" и докато кара такси, за да припечели някой лев, залепя до волана една табела: "Шофьорът е професор". Има си звание - нещо като ловен билет, който му дава право да ловува във волните полета на научното поприще. Един ден, ако някъде обявят конкурс за длъжност професор, явява се с табелата си и чака да го харесат. Картината, разбира се, пресилваме. Но вариантът "Кендеров", общо взето, изглежда точно така. Никъде по света няма "висящи в нищото" звания. Има национални научни титли във Франция, но те са съвсем друго нещо - одобрява ги Националният център за научни изследвания (СНРС) за работа в неговите асоциирани лаборатории във вузовете.
Странното е, че акад. Кендеров първо напомни как в момента българските дипломи за "доктор" се котират страхотно по света (в Германия дори охотно ги фалшифицирали), защото се знаело, че ги дава държавата на национално ниво, а не просто някой вуз или институт. Не стана ясно защо тогава той предлага тъкмо тази добре приета по света наша научна степен да се лиши от "националния си авторитет" и да се даде в ръцете на всеки университет или институт. Ако говорим сериозно, висшите училища у нас са толкова различни по качество, някои са направо измислени, че можем да си представим какво разнообразие от несъпоставими докторски титли би се появило в България. А научните степени по принцип са мярка за способности в науката и за изследователски приноси, затова би трябвало те да се подчиняват задължително на еднакви за цялата страна критерии и изисквания. Само тогава би могло те да се признават еднакво навсякъде и дипломата за степен да е гаранция за качество. Иначе - произведени в някое вузовско ъгълче, където едва мърдат 5-6 души на щат, те ще са повече от съмнителни. Но пък мнозина биха искали да си осигурят акредитирането с произвеждане на научни степени на кило по местни по-занижени критерии. Ще преминем към имитация и на наука с истинска тълпа от "титулувани".
Ректорите и директорите на научни институти в БАН не посрещнаха възторжено очертаната перспектива. Основните спорове обаче се завъртяха около званията. Доста по-радушно бе прието искането на ректорите на НБУ доц. Сергей Игнатов и на ТУ-София проф. Камен Веселинов званията изобщо да се премахнат. Защото по света в сектора на знанието звания няма, има ги единствено в армиите. "Професор" и "доцент" навсякъде са длъжности и кого ще назначи даден университет или институт си е негова работа, а не на някаква централна държавна агенция, при това - назначавана от премиера и поради това превърната днес в политически орган на всяка поредна власт. Да не говорим за шуробаджанащината и за принципа "аз на тебе - ти на мене". Не е вярно, че няма доценти по света, има си го това стъпало, но носи друго название.
Доколкото преди почти 2 години екип на БАН разработи и предаде в МОН готов проектозакон за степените и званията, който никъде не е обсъждан публично, а и Съюзът на учените отдавна предложи подробен анализ и виждане за присъждането на титлите, участниците в срещата бая се чудиха защо МОН им предлага само варианта "Кендеров". Ректорите заподозряха, че идеята за свободно получаване на звания води пряко към корупция и е лансирана с тайна цел - за да могат честните бизнесмени да си купуват титли, та да лапнат парите от европейските структурни фондове, в които се изисква проектите да са свързани с науката и иновациите. Освен това в момента конкурсите за професор и доцент се обявяват от базовите академични организации, всеки кандидат защитава хабилитацията си първо пред своите колеги, а след това - в специализираните научни съвети на ВАК. Ако получаването на звание става само във ВАК, откъснато от местоработата, това означава, че университетите просто се лишават от права, коментираха ректорите. Пък и добре се знае, че дори при сегашната система един кандидат може да има две положителни рецензии, положителна суперрецензия, да е избран в специализирания научен съвет и в научната комисия, но да бъде отхвърлен от Президиума на ВАК! Или обратно - там да му се присъди титла, която му е отказана в по-ниските етажи. Как да се вярва, че ако процедурата се затвори само във ВАК, безобразията няма да са масови? Такъв вариант само би бетонирал Висшата атестационна комисия в най-лошия й вид.
Проф. Веселинов посочи още нещо. При сегашната система професор се става с 3 или 4 конкурса, а според идеята на Кендеров конкурсите стават 6 - т.е. системата се усложнява още повече. А нали уж казваме, че тя сега е тромава и процедурите са дълги, че професор се става едва след 50 години и това спъва кариерета на младите. Всъщност не е точно така, като се знае, че едва 7% от процедурите във ВАК сега завършват с отказ да се присъди желаното звание или степен и това показва, че ситото никак не е строго. Някои пък така ревностно се "професоросват", без изобщо да са ставали професори, че отдавна са превърнали самото звание в снобска показуха като костюм от "Версаче". Истинският проблем за младите съвсем не е в системата за титлите. Проблемът е, че с 250 лв. докторантска стипендия и максмум 500 лв. бъдеща заплата до живот в науката младежите просто не искат да работят изследователска или преподавателска работа. Конкурсите за докторанти във вузовете масово се провалят поради липса на кандидати. А на асистентите не им се занимава да се трудят и да пишат дисертации, нито пък на доцентите - да защитават "голям доктор", понеже финансовият смисъл на научния растеж у нас е никакъв. Но пък да грабнеш титла без труд и дори без хабилитация, може би си струва, а?


С колко стъпала се стига до професор

Сега - 3 или 4 стъпки: Защита на научна степен "доктор" - получаване на звание и длъжност доцент - защита на степен "доктор на науките" (не е задължителна) - получаване на звание и длъжност професор.
При варианта "Кендеров" - 6 стъпки: Защита на научна степен "доктор" - защита на звание доцент - получаване на длъжност доцент - защита на научна степен "доктор на науките" - защита на звание професор - получаване на длъжност професор.

Вариант "Кендеров"

I. Орган за присъждане - Висша атестационна агенция (ВАА). Състои се от три стъпала:
- Висш атестационен съвет (досега Президиум на ВАК)
- Атестационни съвети по науки (досега комисии)
- Специализирани научни журита, избрани за всяка процедура (досега постоянни специализирани научни съвети).

Висшият атестационен съвет се назначава от премиера. Научните журита се назначават за всяка процедура и се разпускат след края й.

II. Научни степени

Степен "доктор" - присъжда се на място в организацията, в която протича докторантурата. Става със защита на дисертация пред изпитна комисия от 4 до 6 хабилитирани члена. Независимо къде е присъдена на място, важи на общо основание при кандидатстване за научно звание във ВАА.

Степен "доктор на науките" се дава от Атестационния съвет по съответните науки по предложение на избрано от него Специализирано научно жури (СНЖ).

III. Научни звания

- Частен доцент
- Частен професор

Присъждат се просто като звания, без да има свободно място за едноименна длъжност (разделят се звания и длъжности). Може да има стотици хора със звания, които ще чакат да се отвори някъде свободен щат.
Званията се присъждат от ВАА по същия ред като степента "доктор на науките". Който получи степен "доктор на науките", автоматично получава звание "професор".

IV. Научни длъжности

Който има звание "частен професор", може да бъде назначен и на длъжност "професор", и на длъжност "доцент".


Вариант на екип на БАН
съгласуван със СУ и МУ-София

I. Орган за присъждане - Национална агенция за атестиране (НАА). Агенцията е към президентството.
Състои се от две стъпала:
Действащи звена:
- Атестационен съвет
- Специализирани научни съвети (СНС) по науки
Контролни звена:
- Контролни научни комисии към СНС
- Апелативна комисия

Атестационнят съвет се избира по подробно разписана процедура чрез номиниране на кандидати от факултетите и научните звена. Назначава се от президента. Членовете на СНС също се избират чрез номиниране от факултетите и научните звена.
Контролните научни комисии към СНС са от 3-ма учени, разглеждат възражения по научните приноси на кандидатите. Апелативната комисия се състои от 9 хабилитирани лица, от които 4 са юристи. Решава случаи на възражения по процедурите.

II. Научни степени

Научните степени се присъждат в НАА, важат за цялата страна и са пожизнени.
Степените "доктор" и "доктор на науките" се присъждат в СНС с публична защита на дисертация. Решенията на СНС са окончателни (ако няма възражения). Дипломите се издават от Атестационния съвет на НАА.

III. Научни звания

- За хабилитирани:
университетски професор за вуз и професор за научните организации
доцент за вуз и ст.н.с. II ст. за научните организации

Присъждат се от факултетни научни съвети и научни съвети на научните организации, които получават правомощия за това от НАА. Има минимум изисквания към състава на факултетните научни съвети и научните съвети на научните организации. Ако не съответстват на тези изисквания, присъждането на званията става в СНС на НАА.
Научните звания важат само за вуза или научната организация, в която са присъдени. На тях съответстват едноименни длъжности. За званието доцент или ст.н.с. II ст. се изисква степен "доктор", а за званието университетски професор или професор се изисква "доктор на науките". НАА определя изисквания за минимум публикации и други специфични критерии, при отчитане на преподавателска дейност, патенти, проекти и пр.
Записани са срокове за всички етапи на процедурите.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/01/2008 :  19:22:23  Show Profile  Reply with Quote
Пресконференции - Агенция София прес

02 април 2008 г. - сряда

11.00 ч.

Акад. проф. д.м.н. Петър Кендеров – председател Висша атестационна комисия
Проф. д.м.н. Недю Иванов Попиванов – зам.-ректор по научна и международна проектна дейност Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Проф. д-р Борислав Борисов – ректор УНСС и председател на Съвета на ректорите в България
Проф. д-р инж. Камен Веселинов – ректор Технически университет – София
Проф. дссн. Нино Нинов – ректор Лесотехнически университет – София
Проф. д.ик.н Стоян Денчев – ректор СВУБИТ
Проф. д-р Станислав Семерджиев – ректор НАТФИЗ
Доц. д-р Сергей Игнатов – ректор НБУ
тема: "За и против новите правила за научните степени и научни звания"
Go to Top of Page

Anton_Stoev

19 Posts

Posted - 04/01/2008 :  20:40:11  Show Profile  Reply with Quote
Реформата в образованието и науката не търпи отлагане. Народното събрание трябва да приеме пакет от закони, обвързващи висшето образование, научната дейност и научнитестепени и звания в България. Липсата на политическа воля и безхаберието на мнозинството народни представители във всички народни събрания след 1989 г. доведе до изтичане на квалифицирани специалисти от страната, които не можаха да понесат мизерията и гаврите на академичните феодали, разпасали се в своте катедри, секции и факултети. Съществуването на т. нар. Висша атестационна комисия е гавра с академичната автономия, защото председателят на президиума е назначаван от министър-председателят, а той може да бъде и с основно образование (сегашният поне е защитил дисертация по руските или съветските униформи ! Днес ВАК продължава да бъде топла хранилка за побитически приближени и средство за почти безконтролна власт и доене на средства от държавния бюджет. Кому е необходимо една дисертация, успешно защитена в специализираните научни съвети, да пътува и отлежава още месеци наред из етажите на ВАК !? Да, страната ни е член на Европейския съюз, но със сегашните закони още нейната академична общност е в бившия соцлагер !
Go to Top of Page

donnka

22 Posts

Posted - 04/02/2008 :  10:08:05  Show Profile  Reply with Quote
Здравейте Академик Кендеров,казвам се Донка и съм редовен докторант.Моят въпрос към Вас е следният:Как виждате Вие бъдещето на докторантите над 35г.според сегашния ЗНСЗ.Защо според ЗВО няма възрастови ограничения, а според ЗНСЗ има? И не противоречи ли това със Закона за защита срещу дискриминацията.
Go to Top of Page
Page: of 13 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05