http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Да се извадят ли досиетата на учените?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 13

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/07/2006 :  13:03:25  Show Profile  Reply with Quote
вестник "Труд", 07.12.2006, стр.2

ЧИИ ДОСИЕТА ЩЕ БЪДАТ ОГЛАСЕНИ?

Публични длъжности
.....
Членове на Министерския съвет и държавни агенции, администрациите им
.....

Публични личности

Издатели, главни редактори, членове на редакционни съвети, коментатори, водещи на предавания и рубрики

Ръководство на БАН и шефове на различни звена

Ректори, декани, шефове на катедри на държавни и частни Вузове, ръководства на училища

Ръководители на ПР и социологически агенции

Ръководствата на БЧК, на болници, на лекарския и зъболекарския съюз

Ръководствата и контролните органи на партии, синдикати и неправителствени организации, и на работодателите

Шефовете на Българския олимпийски комитет и на националните спортни организации

Членове на фирми, които организират хазартни игри

Ръководствата на дълекосъобщителни оператори; на банките; на застрахователните компании; на АД, които се занимават с ценни книжа



България най-после прие закон за досиетата

www.kafene.net
by newswriter on 07/12/2006 1:35 PM

Интернешънъл Хералд Трибюн съобщава, че в сряда парламентът в София е приел бавения с дълги години закон за отваряне на архивите на бившите комунистически тайни служби. Но изданието добавя, че депутатие са гласували малка част от досиетата да останат засекретени от ,,съображения за национална сигурност". Вестникът отбелязва, че анализатори, както и опозиционните партии са заявили, че приетите в последния момент поправки са намалили възможността да бъде хвърлена светлина върху една от най-известните шпионски мрежи от времето на Студената война и все още спорят до каква степен обучените от КГБ офицери и доносници продължават да оказват влияние. Интернешънъл Хералд Трибюн посочва, че новият закон не предвижда наказания за бившите агенти, като отстраняването им от обществени длъжности и съобщава, че предизвикалите противоречия поправки, предназначени да прикрият действащите служители на службите, са били взети под натиск. Всекидневникът цитира изказване на депутата от НДСВ Николай Свинаров, който посочва, че ,,този сериозен натиск" е дошъл ,,точно от службите и по-специално от НРС". Интернешънъл Хералд Трибюн изтъква, че България е една от последните бивши комунистически страни, които се заемат с архивите на своето минало.


Edited by - moderator on 12/07/2006 14:44:34
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 12/20/2006 :  12:06:33  Show Profile  Reply with Quote
Реактивирани/рестартирани ченгета
След като се прие закон за отваряне на досиетата на публичните личности, като декани, зам.ректори и ректори, редно е да се отворят досиетата без да се прикриват, на : Емил Савов Алтимирски - декан на ФКТТ-ТУ, Румен Борисов Пранчов - зам.ректор на ТУ, Симеон Стоядинов - зам.ректор на ТУ, които се държат като най-ортодоксалните в миналото партийни секретари без да влагат съвременен елемент в реформите на висшето образование и е редно с този акт да се разкрие техния морален облик, а те ако са достатъчно интелигентни ще се самолустрират.Те работят, все едно, че са реактивирани и рестартирани ченгета. Същото се отнася за работещия пенсионер доц.Анелия Иванова Досева - ръководител катедра ТЕП, специалист по ЖП специалностите, а хабилитирана неправомерно в технология на комуникациите. Голяма е разликата между мега- и микро- комуникациите.
Тази информация трябва да се разпространи във всички сайтове за корупцията на МВР, МОН и прокуратурата.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/22/2006 :  16:35:33  Show Profile  Reply with Quote
Академия с особени функции
(втора част)

Милен Радев, Берлин
22 Декември 2006


В първата част разказахме за руската обществена Академия по проблемите на сигурността, отбраната и правния ред (АБОП). Създадена през 2000 г. по препоръка на Владимир Путин, тя обединява силови министри, действащи и бивши генерали от разузнаването и контраразузнаването, специалисти по сигурността. Академията участва в законодателни инициативи в страната, консултира държавни ведомства, създава и поддържа интензивни контакти в чужбина.

Дотук опознахме само една страна от дейността на Академията. Наред с описаната вече АБОП, под същата «шапка», но с отделен статут съществува и АНБОП (Академия за национална сигурност, отбрана и правен ред). АНБОП е определена като «недържавно висше учебно заведение», надлежно лицензирано и издаващо дипломи за магистър и бакалавър. Ректорът Валери Радин е генерал-лейтенант от Държавна сигурност с трийсетгодишен стаж в Стратегическите ракетни войски. АНБОП обучава мениджери, юристи и специалисти по публична администрация. В Академията се преобучават и висшисти по курсове, съкратени на по 2 - 3 години и дори до 6 месеца.

Подробности за учебните програми на АНБОП не могат да бъдат открити в нета. Само тук и там - на сайтовете на някои от регионалните й филиали се намират намеци, че в Академията «се извършва преподготовка и повишават квалификацията си сътрудници на силовите министерства; провеждат се фундаментални и приложни научни изследвания».

Не е трудно да направим извода, че «недържавната» Академия е всъщност

трамплин за кадри на ФСБ,

които се преквалифицират в цивилни професии и след това с дипломи в ръка се пръсват из частни и държавни фирмени и служебни структури.

АНБОП не е единственото научно звено на Академията. През 2001 г. в нея е създаден Отдел за екстремална психология и психотерапия. Този отдел учредява заедно с Националната организация за невролингвистично програмиране и с Психологическата служба на Армията на Руската Федерация интересния Московски Психологически Университет (МПУ). На сайта на МПУ профилът му е представен по следния начин: «Нашият Университет е необичайно учебно заведение. Единствено тук Вие ще можете за осем месеца да получите популярна днес специалност както и практически навици, които ще Ви осигурят достойно място сред психологическата общност... МПУ е избран от МО на Руската Федерация за базов център по преподготовка на военни психолози и психотерапевти».

Основна дисциплина, която се изучава в Университета е невролингвистичното програмиране (НЛП). Практическа цел на НЛП, според университетския сайт е «скритото сугестивно въздействие върху безсъзнателното у човека, заобикаляйки неговите съзнателни възприятия». В статия на един от професорите на МПУ се описват

предимствата на невролингвистичното програмиране:

«Тази дисциплина ни дава възможност да влезем моментално в контакт с всеки човек, с всеки събеседник и да предизвикаме у него безусловно доверие към нас, незабелязано «да се сближим» с него и да внесем в мислите и действията му отдавна необходими и желани от нас корекции. Затова тази психотехнология се използва широко и в избирателни и рекламни кампании, в управлението на различни организации, в пропагандата и пр.»

А ето как са представени семинарните занятия за получаване на степен «практик по НЛП»:

«...тук Вие ще се научите:

- да предизвиквате мигновено безсъзнателно доверие у своя събеседник

- да влияете върху него скрито на вербално и невербално ниво

- да владеете свободно методите на психическа саморегулация ...»

Дипломата за «специалист по НЛП» и за «треньор по НЛП» дава на завършилите курса «задълбочени познания по сугестивна лингвистика, както и по промяна на убежденията с помощта на НЛП». След завършване абсолвентите ще владеят:

«- познания за законите на човешката психика и нейната взаимообвързаност с езика

- особени лингвистични методи за влияние върху събеседника и умения за бързо намиране на "ключ" към него

- умението да променят неговите убеждения на безсъзнателно ниво и да управляват неговото поведение...»

В курса влиза изучаването на недирективната хипноза, която според програмата на Университета дава умения:

« - да разговаряте с човека на неговия език

- да го принудите да говори на Вашия език

- да вкарате събеседника си в транс в течение на минути

- да отправяте скрити команди, които ще бъдат изпълнявани от него

- да се защитавате от манипулации...»

Нищо от описаното по-горе няма пряка връзка с психологията или психотерапията в медицинския смисъл на понятията. Абсурдно е да се говори за университетско образование по описаните специалности в курсове от по 8 месеца.

Очевидно тук целта не е подготовката на специалисти за лечение на хора, а за най-непосредствено обучение по

методика за манипулиране на съзнанието

- нещо типично за дейността на специалните служби. Особеното тук е, че докато в миналото това обучение се извършваше в затворени ведомствени школи на МВР и МО, сега селекционираните от АНБОП лица получават граждански дипломи от обществено учебно заведение. Отново срещаме познатата схема - обществена организация, учредена и ръководена от бивши висши служители на ДС, подготвя по свои програми проверени кадри, които след това внедрява в различни сектори на гражданското общество.

За други, още по-занимателни страни от работата на АБОП ще говорим в следващата част от поредицата.
Go to Top of Page

Democrat

Bulgaria
28 Posts

Posted - 01/04/2007 :  10:02:44  Show Profile  Reply with Quote
Режисьорът Недялко Йорданов представя някои данни за досиетата и своето лично мнение:

Вестник УИКЕНД, 29.12.2006г. - 04.01.2007г., стр. 49

ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ:

“Внимавай, Йорданов! Аз съм този, който те подслушва. Казвам се Филчев.”


Недялко Йорданов

Не мога да прескоча тази глава. Не защото искам да се изкарам жертва на тези служби, както ги наричат. И не защото искам да мина за някакъв дисидент. Но истината е, че те причиниха много безсънни нощи на моето семейство. Ту открито, ту перфидно, подло и анонимно.
Преди седем години Стефан Цанев поиска да се запознае с досието си. Доставили му го за няколко часа в кабинета на тогавашния главен секретар на МВР. Беше притеснен. И не ме съветваше да търся своето. Блъскахме си главите да се сетим кой може да бъде този човек, който “докладвал” за неговото идване в Бургас при мене. Така и не успяхме.
Все пак преди две години, когато реших да напиша този роман, поисках и аз да видя своето досие...
***
Така или иначе, дадоха ми да прочета нещичко. Моето “досие” е унищожено с протокол № 17/1990г.
***
Въпреки, че нямаше никаква възможност да се запозная с “досието” си, поисках да прочета “декласифицираните” вече документи – тези, които подлежаха на свободен достъп до тях.
Боже господи, Бургас е гъмжал от агенти на ДС. И най-неочаквани личности! Някои от които станаха първи седесари веднага след 10 ноември. Няма да споменавам имената им. Само ще назова някои псевдоними, за да знаят, че зная...
Всъщност, колебая се дали да го направя. Техните работни досиета също по неизвестни причини се оказаха унищожени, но затова пък в личните им досиета имаше точно упоменато кога и как са вербувани.
Ще спомена само два псевдонима – Николов и Балабанов. Първият дори ми се пишеше приятел.
В театъра е имало най-малко петима сътрудници на ДС. Но какво всъщност можеха да донасят те. Ние говорехме откровено всичко на глас, без никакви задръжки.
И все пак... Ето откъс от

СПРАВКА за Шесто управление на ДС, рег. № 7172/13.1.1981г. – София, относно резултатите за състоянието на работата по линия на художествено-творческата интелигенция в Окръжно управление на МВР – Бургас.
... През м. април т. г. театърът гастролира в София. По молба на окръжно управление насочихме наша агентура и ДЛ – специалисти... По мнение на специалисти режисьорската концепция на Н. Йорданов в постановката “Хамлет” обеднява спектакъла, прави го неубедителен и неясен. Получените данни са изпратени на ОУ МВР – Бургас.
Получих наистина възможност да ксерографирам различни секретни документи на ДС, но има ли смисъл да ги цитирам. Това е била една мощна организация, която е пуснала пипала навсякъде.
В отчета за 1970 година се казва например:

Общо през годината беше установен по линия на интелигенцията контингент от 814 души, които се разпределят по обекти, както следва:
Съюз на българските писатели – 86, Съюз на филмовите дейци – 87, Българско радио и телевизия – 47, ДО “Българска книга” и “Хемус” – 54
Съюз на българските журналисти и редакциите на столичния печат – 62
Комитет за изкуство и култура – 50
Съюз на музикалните дейци, Съюз на композиторите и останалите културни институти, имащи отношение към изобразителното изкуство – 48
Съюз на драматичните артисти и столичните театри – 20
Дирекция “Българска фотография”, главна дирекция “Български циркове” и някои международни организации – 50
БАН и МНЗ – 247


Някой е поправил с химикалка цифрите – вместо 814 души е написал 1011. И по-нататък:

Работата по доустановяване на контингента продължава. Само около 30% от установения досега контингент е обезпечен със секретни сътрудници. По същия начин в различни периоди вместо секретни сътрудници са използвани добри наши честни граждани... Проявите, които характеризират дейността на контингента, се изразяват предимно във вражеска агитация и пропаганда, несъгласие с партийната политика в областта на науката и изкуството, изменнически настроения, възвеличаване достиженията на западната наука и изкуство......
Общо в края на отчитания период отделът разполага със 101 секретни сътрудници, от които 58 са сътрудници и 43 осведомители...

И пак има корекция на цифрите с химикалка. Секретните сътрудници са станали 123, сътрудниците – 65, а осведомителите – 58.
Ще цитирам няколко сухи цифри от доклад на ДС – Бургас, през 1981г.

РАБОТА С АГЕНТУРАТА
Планът за вербовъчна работа в отделение VI – ДС през 1981г. е изпълнен. Агентурният апарат е увеличен с 23 души. От тях:
- нововербовани - 14
- превербовани - 2
- приети от други поделения – 7.
Придобити са и 9 ДЛ (доверени лица).


Във воденето на делата са постигнати успехи по компрометирането на обекти като “Демагог”, “Алчните”, “Геметовец”, “Часовникаря”, “Мавър” и др. Не са доведени докрай мероприятията по изолирането и компрометирането на такива обекти като “Кълвач”, “Лисица”, “Поет”, “Шовиниста”, “Туриста”, “Бунак”, “Кобра”, “Музиканта” и др.

***
Тодор Арнаудов – така се казва моят съученик от гимназията, който ми направи неоценима услуга преди години. Просто така, от съчувствие. Не знаех каква точно длъжност изпълнява в ДС – Бургас. После разбрах, че е имал пълен достъп до архива.
Покани ме веднъж у тях (било е в края на 70-те години) и ми показа един полицейски документ. Това беше рапортът на началника на полицията в Айтос на 21 май 1944 година – деня, в който са убити Атанас Манчев, двамата братя Ченгелиеви и майка им. Този рапорт напълно оневиняваше моя баща, наклеветен, че той е предателят.
От рапорта ставаше ясно, че по-големият брат – Тодор Ченгелиев, не е издържал на боя в полицията и е предал Манчев и брат си, след което е бил убит. Трагична история! Но после това предателство беше прехвърлено върху мъртвия ми баща и отрови моето детство.
Няма да разказвам за това тук, описал съм го много подробно в двете си книги “Истината за моя баща” и “Историята на една любов”. Досега не смеех да напиша името на Тодор Арнаудов от някакви съображения за секретност. Всъщност това вече има давност и мога да разкажа малко повече за него.
Той напусна службите доброволно малко преди 10 ноември. Не съм го питал защо, но мисля, че го е направил съвсем осъзнато и е предвиждал процесите, които престоят.
Понякога си ходим на гости и в минути на откровоеност си позволява да ми издава някои “служебни” тайни – как са ме подслушвали. И дори са засекли и негов разговор с мен.
Имах случай да се запозная с главния шеф на “подслушването” (не знам как точно се нарича тази служба). Няколко дни преди 10 ноември. На премиерата на “Страшният съд” от Стефан Цанев, моя постановка. Спектакълът свърши и във фоайето към мене се приближи съвършено непознат мъж. Дори вече не помня физиономията му. Лицето му беше изкривено от гняв. За първи път ми се случваше такова нещо. И то в Бургас:
- Внимавай, Йорданов. Това, което видях тази вечер, повече да не се повтаря.
Беше невероятно. На 3 ноември, но не 1969-а, а 1989 година!
- Кой сте Вие? – ядосах се аз.
- Ще ти кажа аз кой съм. Ти не знаеш нищо за мене, но аз зная абсолютно всично за тебе. Аз съм този, който те подслушва. Внимавай! Казвам се Филчев...
Къде е сега този Филчев, не знам. Споделих с мама и тя ми каза, че баща му бил добър човек.
Когато почнах да пиша този роман, взех предварително решение всичко да се основава на документи и доказателства, а не на произволна белетристика. Но абсолютно вярвам на Тодор Арнаудов. Той беше и е напълно безкористен към мен и семейството ми. Чисто по човешки. И чисто приятелски.
Не подкрепям тези, които дамгосват всички бивши служители на ДС. Нито тези, които днес получиха дивиденти именно от това, че са били такива служители. Дори се опитвам да съчувствам на тези, които по една или друга причина са приели да бъдат сътрудници. Това често се е превръщало в тяхна лична трагедия...
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/12/2007 :  12:58:10  Show Profile  Reply with Quote
Готвят лустрационен закон в Полша
12 Януари 2007 | 12:11
www.express.bg

Полското правителство възнамерява в близко бъдеще да предложи на парламента в страната законопроект насочен срещу бившите сътрудници на специалните служби, които са действали по време на комунистическото управление, съобщава Би Би Си. Законопроектът предвижда сътрудниците на специалните части да нямат правото да заемат постове в държавни институции.
В продължение на дълги години полските лидери предпочитаха да не предприемат решителни стъпки срещу бившите комунисти, за да не изострят противопоставянето в обществото. Сегашният президент на Полша Лех Качински и премиерът на страната Ярослав Качински, негов брат близнак, считат, че изкореняването на комунистическото наследство е една от най-важните задачи на действащото правителство, предаде агенция Фокус.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/15/2007 :  16:26:32  Show Profile  Reply with Quote
Интервю на Валерия Касиян
Евгени Димитров:Счетоводните документи на комисията Андреев са запечатани с архивите
www.vsekiden.com, 15.01.2007

Евгени Димитров е роден на 8 юли 1955 г. в София. По образование е строителен инженер, занимавал се е и с патентно право. Той е женен, има две деца, владее руски и английски език. Димитров е депутат от 38-то Народно събрание от квотата на евролевицата, където е член на Комисията по национална сигурност и на Комисията за младежта и спорта. Той заема длъжността зам.-председател и на т. нар. комисия "Андреев".

....

Защо Костов разкри само 240 имена, а не всички?

Тези 240 бяха в рамките на първата проверка след нашето създаване. А другият поток го бяхме пуснали, бяхме дали над 85 - 100 000 имена за проверка. Дали сме всички министерски съвети, дали сме научните среди, институти, БАН, всичко. И за тази огромна цифра получихме една малка част. Времето беше такова. И точно в този период се спря. Дали сме около 30 000 кредитни милионери за проверка, 1 600 банкери, синдици, дали сме хазарта за проверка. И точно тогава всички тези се обединиха комисията да не съществува.

Кой например?

Един от тях беше Кошлуков. Той беше двигател на цялата история. Още в самото начало каза – “Нашето виждане на НДСВ е да няма досиета, да се прекрати тази дейност”.

Очаквате ли изненади след отварянето на досиетата сега?

Изненади ще има. Лично аз за себе си очаквам много изненади, много и най-неочаквани. Хора, които се пишат за демократи, може да се окаже, че са там.

Намеквате за някои хора от опозицията.

Говоря за хора, които от времето се пишат за демократи. Не изключвам никой. Не искам да давам политически лица. Но ще има една огромна палитра. След 1944 г. до демократичните процеси Българската православна църква например не е ползвана от управляващите да помага на обществото, а обратното. Като отидеш да се изповядаш, хората, които те изповядват, пишат съответните доноси. От тази гледна точка ще има много изненади. Сагата с определянето на комисията до момента на първия доклад, който тя ще изработи, не е никак малък срок. Ако в момента кажа един срок, не по-малък от шест месеца, няма да ви заблудя.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/21/2007 :  12:20:56  Show Profile  Reply with Quote
ДС да бъде обявена за престъпна организация
www.kafene.net

by newswriter on 21/01/2007 11:31 AM

Известният канадски писател и журналист Ерик Марголис предлага страните от ЕС да обявят за престъпни организации бившите комунистически тайни служби, така както прави в момента полското правителство. В статия във вестник Toronto Sun той пише, че зловещата сянка на комунистическите тайни служби все още инфектира Източна Европа и Русия, тъй като след разпадането на комунистическата система нейните бивши агенти и заедно с техните ценни досиета и документи бяха абсорбирани в новите европейски служби за сигурност или бяха просто пенсионирани. Много от тях станаха "бизнесмени", като забогатяха чрез изнудване, продаване на досиета или от създадените от тях частни охранителни фирми. В бившата Източна Германия всеки пети гражданин е бил агент на ЩАЗИ - ефикасната тайна полиция на ГДР. В Румъния, България и Албания техните комунистически тайни служби Секуритате, ДС и Сигурими все още тероризират хората. Шефът на архивите на българското разузнаване, чийто документи трябваше да бъдат разкрити, беше открит мъртъв през ноември, пише Марголис. Полският премиер Ярослав Качински предложи закон за отстраняване на бивши агенти на комунистическите служби от обществени постове и намаляване или спиране на държавните им пенсии. Нещо повече - законът обявява SB и бившите й агенции за "престъпна организация". Сега е време ЕС да приеме закони подобни на полските, които да обявят за престъпни организации комунистическите тайни служби, а техните политически лидери да бъдат наречени с името "пресъпник", което те заслужават.


Червените призраци продължават да се появяват



by newswriter on 21/01/2007 11:19 AM

Toronto Sun
BY ERIC MARGOLIS

В началото на 90-те години, след като Полша се отърва от комунистическото управление, се срещнах с нейния зам-министър на отбраната. Той предложи да се разходим в един от прекрасните варшавски паркове, "защото тук в моя офис има много слушатели".

Докато се разхождахме попитах дали комунистите все още представляват заплаха. Той спря и пошепна: "Те си отидоха, но са тук". Запомних завинаги думите му.

Преди две седмици станахме свидетели на ярък пример на думите на министъра. Варшавският архиепископ Станислав Виелгус беше принуден да се оттегли, след като беше разкрито, че е бил информатор на бившите полски комунистически тайни служби Sluzba Bezpieczenstwa или SB.

Много други висши католически духовници също бяха изобличени. Ултракатолическата Полша, където двама членове на парламента дори предложиха Исус Христос да бъде обявен за крал на Полша, е шокирана. Това е, също така, поредният гаф в изпълненото с проблеми време на папа Бенедикт, което започна със средновековната му обида срещу исляма. Той назначи своя стар приятел Виелгус за архиепископ и го защити, когато избухна скандалът.

КГБ и съветското военно разузнаване ГРУ бяха по-рано навсякъде. Например, генералът от КГБ Павел Судоплатов, организирал убийството на Троцки, дори твърдеше, че ГРУ и КГБ са имали трима агенти във военната администрация на президента Франклин Рузвелт в Белия дом. Покойният френски военен министър Шарл Ерню беше изобличен през 1996 като дългогодишен агент на КГБ.

Зловещата сянка на комунистическите тайни служби все още инфектира Източна Европа и Русия. След разпадането на комунистическата система нейните бивши агенти и заедно с техните ценни досиета и документи бяха абсорбирани в новите европейски служби за сигурност или бяха просто пенсионирани. Много от тях станаха "бизнесмени", като забогатяха чрез изнудване, продаване на досиета или от създадените от тях частни охранителни фирми, какъвто е случаят с бившите агенти на КГБ/ФСБ, разследвани сега за убийството на Литвиненко.

В бившата Източна Германия всеки пети гражданин е бил агент на ЩАЗИ - ефикасната тайна полиция на ГДР. В Румъния, България и Албания техните комунистически тайни служби Секуритате, ДС и Сигурими все още тероризират хората. Шефът на архивите на българското разузнаване, чийто документи трябваше да бъдат разкрити, беше открит мъртъв през ноември м.г.

За комунистическите режими не беше никак трудно да се намерят агенти. Социалистическата държава контролираше всеки аспект от живота: жилищно настаняване, медицинско обслужване, образование, пенсии, пътуване, работа, купони за храна, дори сватбите. "Социалната справедливост" се беше превърнала в тоталитарен контрол.

Всеки апартамент, всеки блок, всяка фабрика и училище имаха в тях информатори и партийни апаратчици. Всяка "антидържавна" или "антипартийна" дейност беше веднага докладвана на партията. Обвинените често рискуваха да загубят домовете си, работата си и пенсията на родителите си. Бъдещето на децата им биваше унищожено.

През 80-те години се сблъсках с една от най-жестоките комунистически тайни служби - Сигурими, която заплаши мои далечни роднини в Албания със затвор и мъчения, за да ме накара да пиша статии срещу нейни неприятели. Отказах, но бях стреснат от жестокостта им. В крайна сметка успя да сложа край на историята, като заплаших да убия агента, който ме тормози. Никога повече не ме заплашиха.

Полският премиер Ярослав Качински предложи закон за отстраняване на бивши агенти на комунистическите служби от обществени постове и намаляване или спиране на държавните им пенсии.

Нещо повече - законът обявява SB и бившите й агенции за "престъпна организация". Премиерът и неговият брат-близнак Лех, който е президент на Полша обещаха да прочистят страната от всички останали комунистическите агенти.

Полша трябва да бъде похвалена за това, че най-после изобличава комунистическите престъпници и техните пионки. Сега е време за останалите страни в източна Европа като Украйна и Русия да направят същото. Време е ЕС да приеме закони подобни на полските, които да обявят за престъпни организации комунистическите тайни служби, а техните политически лидери да бъдат наречени с името "пресъпник", което те заслужават.

Постоянното повтаряне на мантрите за нацисткото зло, докато се игнорират понякога по-големите престъпления на бившите комунисти, които сега са съюзници на Запада е безчестно и цинично. Русия трябва да признае своите ужасни престъпления и да осъди извършителите им, но тя няма да го направи. Поне консервативното правителство на Полша направи голяма стъпка в тази посока. Храбрите поляци отново показват правилния път.

Edited by - moderator on 01/21/2007 12:33:42
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 02/15/2007 :  13:57:29  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Тази вечер (15.02, четвъртък) от 18:00, гл.ас. д-р Валери Кацунов от СУ-то ще говори за досиетата в централата на ДСБ (води се на "Витоша" 18, но входът е откъм "Кърниградска"). По принцип, входът е свободен - в смисъл, не съм чул някой да е споменавал за някакви ограничения. Залата е направо, веднага след като се влезне (т.нар. "Голяма зала"). Би трябвало да има половин час негов доклад и след това обсъждане и въпроси.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/16/2007 :  08:34:28  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Andrey_Kurtenkov

Тази вечер (15.02, четвъртък) от 18:00, гл.ас. д-р Валери Кацунов от СУ-то ще говори за досиетата в централата на ДСБ (води се на "Витоша" 18, но входът е откъм "Кърниградска"). По принцип, входът е свободен - в смисъл, не съм чул някой да е споменавал за някакви ограничения. Залата е направо, веднага след като се влезне (т.нар. "Голяма зала"). Би трябвало да има половин час негов доклад и след това обсъждане и въпроси.



Андрей, ако си успял да присъсваш на тази лекция, би ли ни предал накратко основните идеи на лектора. Това ще представлява интерес за много от читателите на нашия форум.

Edited by - moderator on 02/16/2007 08:35:44
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 02/16/2007 :  09:56:17  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
С удоволствие, още повече, че ако възникват някакви въпроси, винаги мога да му ги предам лично - човекът е не само много свестен, но на всичкото отгоре и ми е съсед - люлинец
Та, значи има 19 кандидати, издигнати за комисията. В сряда и в четвъртък следобед ще ги прослушват в "затворен кръг" в парламента. Не е ясно какви ще са последствията от това прослушване - тук има различни тълкувания, като вероятно ще надделее това, че независимо от впечатленията от прослушването, всички кандидатури ще се предложат на пленарното заседание при избора. А той самият би трябвало да стане до края на по-следващата седмица. Добрата новина за кандидатурите е, че е изпаднал проф. Драгомир Драганов! Защото по едно време го спрягаха даже за председател А, не знам вие какви впечатления имате от него, но за мен това е ръб и половина!
Д-р Кацунов е единственият архивист сред кандидатите. Споделиха се мнения, че при прослушването не е добре той да изтъква своято компетентност, тъй като тогава шансовете му ще намалеят (да напомня, че комисията е деветчленна). (Нали в България е прието всеки да се занимава с това, дето не му е работа!). Аз смятам, че въпросът е безкрайно принципен и всички нормални хора "в тази страна" ще спечелят ако той бъде избран за член на комисията.
А какво ще последва, в общи линии, след избора? Ще мине един дълъг период преди комисията да започне да отговаря на запитванията - при всички случаи, тя няма да е заработила преди местните избори наесен. Реалният крок е към края на годината (според мен, честно казано, този срок е твърде оптимистичен). Г-н Кацунов подробно изложи какви етапи предстои да минат дотогава (изработване на правилник за работа на комисията, формализиране на връзката с ръководствата на съответните архиви и др.под.). В закона, каза той, е детайлно обяснено как се постъпва, ако запитването е от някаква институция (напр. от университет) и как - ако е от частно лице. Нищо не е казано, обаче, какво се действа ако постъпи запитване от чужбина. Много емоции предизвика въпроса - а какво се прави в момента в тези архиви. Лекторът каза, че в момента те не са класифицирана информация, така че на практика всеки има право да работи с тях (надявам се, усетихте иронията в това "всеки"). Според него, изненадани няма да има - всеки отдавна знае какво би могло да излезне срещу него и отдавна се е подготвил как да се оправдава (за справка - спомнете си, например, оправданията на Президента и Кр.Каракачанов).
Сега си изясних и какво представлява прословутия архив на т.нар. "комисия "Андреев"", дето още си стоял заключен в една стая при хората на Цвета Маркова. Оказва се, че там материали от архивите изобщо няма - тази комисия изобщо не е имала право да работи с такива. Там били само отговорите на съответните институции на въпроси, задавани им от комисията; а дали съдържанието на тези отговори отговаря на действителността...?
Много ми хареса това, че д-р Кацунов специално изтъкна, че за него голям интерес представлява това, което той нарече "инициативни документи" - т.е., технологията, по която висшата партийна номенклатула е управлявала ДС и с-ие. Защото - добре де - да речем, единодушни сме, че ДС е зло - още по-голямо зло за мен, обаче, са тези, които са нареждали но това ДС.
Ами, това е накратко - и се подгответе за протести пред парламента, ако Валери Георгиев Кацунов не е сред избраните за членове на комисията!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/19/2007 :  13:06:37  Show Profile  Reply with Quote
Борислав Българинов: БСП бави комисията по досиетата 19 Февруари 2007 | 12:43
19.02.2007 г.
www.express.bg

Забавянето на създаването на комисията за разсекретяване на досиетата за пореден път показва, че управляващите нямат яснота как точно да действат. Това заяви пред агенция “Фокус” Борислав Българинов, народен представител от Коалиция БНС и зам.-председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. ”Вече има много случаи, в които управляващите решават нещата в последния момент, при това ги решават негативно за България. Това е просто поредният пример, че управляващите не знаят по какъв начин да структурират една комисия”, поясни депутатът.

"Нашата идея е в комисията по досиетата от всяка парламентарна група да има по един представител, да има един представител на гражданската квота и един председател, който да обедини всички тези личности, като се разсекретят напълно архивите. Обаче се прокрадват мнения, управляващите да вземат изцяло тази комисия, или да предложат само на една или две парламентарни групи участие в нея", посочи още Българинов.

Попитан как трите партии в управляващата коалиция приемат идеята на БНС, той отговори: “Идеята ни се приема най-добре от НДСВ, и донякъде от ДПС. Те нямат нищо против всяка парламентарна група да има представител в комисията по досиетата. БСП и Коалиция за България обаче се опитват всячески да забавят създаването на този орган, и да ограничат присъствието на опозицията в него”.
На въпрос възможни ли са при гласуването на състава на комисията по досиетата в парламента противоречия между управляващи и коалиция, както и в самата управляваща коалиция Борислав Българинов каза: ”Надявам се, че добрият разум ще надделее над теснопартийните интереси и в залата ще се гласува това, което се предложи от вътрешната комисия”.
По думите на депутата ако тази седмица приключи изслушването на кандидатите за комисията по досиетата, реално до края на февруари комисията може да бъде структурирана, стига да има консенсус в управляващата коалиция.

Edited by - moderator on 02/19/2007 13:07:13
Go to Top of Page

vas55

23 Posts

Posted - 02/19/2007 :  13:33:43  Show Profile  Reply with Quote
ДА, непременно да се извадят досиетата.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/19/2007 :  15:57:44  Show Profile  Reply with Quote
Военното министерство дава сграда в Банкя за комисията по досиета
19 Февруари 2007
www.mediapool.bg
Министерството на отбраната (МО) предлага сграда за нуждите на комисията по разкриване на архивите на бившата Държавна сигурност (ДС). Това съобщи в понеделник военният министър Веселин Близнаков, който заедно с журналисти посети сградата в Банкя.
Доскоро тя е била използвана от една от специалните служби към МО - "Военна информация" и е с разгърната площ от 2 500 кв. м. Предложението ще бъде направено до Министерския съвет от Близнаков и от министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов.

Близнаков посочи, че МО ще отстъпи сградата срещу 3 млн. лв., каквито са експертните оценки за нея. Ведомството би могло да я замени и срещу жилища за военни, от каквито има голяма нужда. Сградата се нуждае от ремонт и евентуално да бъдат осъвременени някои съществуващите системи за охрана, обясни министърът.

До края на седмицата трябва да стане ясна проверката от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) на кандидатите за членове на комисията, в която по закон ще работят девет души. Шефът на вътрешната парламентарна комисия Николай Свинаров (НДСВ) прати имената на номинираните от всички парламентарни групи за проверка, както се изисква по закон. Законът предвижда кандидатите да не са работели за бившата ДС, да не са осъждани, да могат да работят с класифицирана информация и пр.

Новият орган трябваше да бъде избран до 22 януари, но поради бавене на левицата, която преди по-малко от две седмици даде своите предложения, сформирането му закъсня.

Вероятно нещата около комисията ще се забавят още, тъй като коалиционните партньори – БСП, НДСВ и ДПС, все още не са се разбрали по колко членове ще имат в нея.

ПГ на Коалиция за България даде за проверка в ДКСИ четири имена. НДСВ също дадоха четири свои предложения, а ДПС – двама. ДСБ пуснаха за проверка две кандидатури, ОДС един, а БНС трима.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/22/2007 :  17:45:20  Show Profile  Reply with Quote
Препитаха девет мераклии за комисията по тайните
Боряна Йотова
в.Стандарт
22.02.2007 г.
СОФИЯ. Деветимата кандидати за комисията по досиетата, които изслушахме, са свестни хора. Това заключи шефът на вътрешната комисия Николай Свинаров, след като депутатите се срещнаха с мераклиите. Всичките 19 кандидат-членове на бъдещата комисия са преминали проверка за чисто минало. След изпита Екатерина Бончева, която е кандидатка на БНС, заяви, че е била питана дали ще чете досиетата като журналист с вкус към сензацията. Бончева отговорила, че ще подходи към тях не като журналист, а в качеството си на държавен служител. Свинаров допълни, че до седмица трябва да бъде готова проверка на НСС за достъп на кандидатите до класифицирана информация.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/24/2007 :  09:59:11  Show Profile  Reply with Quote
Човекът на ДПС за комисията за досиетата с фалшива диплома?
Орхан Исмаилов станал магистър по право за четири години

Миглена Славова
www.vsekiden.com
23-02-2007


Кандидатът на ДПС за комисията по досиетата - 27-годишният Орхан Исмаилов, вероятно притежава фалшива диплома по право. Това съобщиха пред “Новинар” членове на парламентарната вътрешна комисия. В сряда депутатите изслушали Исмаилов като кандидат-член за разсекретяването на архивите на бившата Държавна сигурност. Съмненията се подхранили от обясненията му, че е магистър по право във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”, но се е дипломирал за четири години. Юристите се дипломират за пет години и една година трябва да специализират.

“Не стига, че на 24 години е станал зам.-шеф на Държавната комисия за сигурност на информацията, ами ще ми кандидатства за комисията по досиетата с фалшива диплома”, ядосват се избраниците. Самият Исмаилов коментира, че е “взел на заем” дипломата, без да уточни какво има предвид. Има си компетентни органи, които могат да проверят достоверността на дипломата ми, заяви още той. Кандидатът на ДПС дори предложи да донесе документа, за да го видят всички депутати. Исмаилов е и зам.-шеф на ДКСИ.

“Разберете ме чисто човешки – не искам да коментирам нищо, свързано с Орхан Исмаилов, защото ние сме колеги”, заяви пред “Новинар” шефката на ДКСИ Цвета Маркова. Тя уточни единствено, че Исмаилов не е бил дипломиран юрист при назначаването му като нейн зам.-шеф. Маркова отказа да коментира и факта, че кандидатът на ДПС е на такава висока позиция в държавната администрация от 24-годишна възраст.

“Откъде бих могъл аз да знам на кого дипломата е истинска и на кого е фалшива? Има си университети. Там може да се провери”, заяви Камен Костадинов от ДПС. Познавам Орхан Исмаилов достатъчно добре, за да се интересувам от дипломите му, допълни депутатът. Според него става въпрос за инсинуация. “Доколкото познавам човека, знам, че той не може да си позволи такива неща”, аргументира се Костадинов. Биографията на нашия кандидат е достатъчно показателна за неговите качества, категоричен е народният представител. Той допълни, че Исмаилов защитава докторантура в Академията на МВР.

Ректорът на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” проф. Иван Иванов предположи, че дипломата е от бившия център в София. Той допълни, че не може да говори в конкретика, без да е запознат с подробности около следването на кандидата на ДПС. Проф. Иванов подчерта, че Орхан Исмаилов е имал диплома за висше образование, когато е започнал следването си по право, и затова може да е завършил в съкратени срокове.
Go to Top of Page
Page: of 13 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05