http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Да се извадят ли досиетата на учените?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 13

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 08/11/2006 :  14:34:00  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Не, Кабакчиев, не работя в БАН, нито в ТУ - пазил ме Господ! Тук абсолютно си прав. Но фактът, че Министерски съвет /кой от тях?/ не е приел Правилник за атестации на учените /знам, че водиш дело и принципно те подкрепям!/, не значи че - на базата на осъзната необходимост от такъв, както и на базата на автономията на ВУЗ - не могат да се гласуват на Общо събрание Критерии за атестация. Както е при нас. И всяка година ги усъвършенстваме... За нас - валидни, за теб - не.
И тъй като усещам, че си завихрил тук не по темата за досиетата, ще допълня позицията си с: "Да - трябва най-сетне да се отворят. Това е историческа необходимост." Но не се надявам на нещо грандиозно. Просто някои окопали се номенклатурчици ще си отидат, но това е капка в морето... Просто закъсняхме много, това са реалностите... /Пак "НИЕ"... Как да кажа "аз закъснях" с отварянето им?/.
Относно изминалата трудна и за двама ни нощ, за любопитните ще кажа само: "Да, това е цялата известна ми истина". Когато се адресирах за първи път в сайта към тебе и аз все още не я знаех... И не бих се занимавал с това, ако ти не прекаляваше /според мен/ с нецензурни изстъпления, етикети, клишета... Не знам доколко съм българин в пейоративната ти представа /близо 15 години не бях в страната/ и доколко патриот, но не съм ренегат - обичам земята си. Един хлапак някъде беше писал:"Обичам родината, мразя държавата". Неговата драма е най-голяма, защото наистина понякога има достатъчно основание - нека работим за него, заслужава си! Младостта...
По останалите по-лични въпроси /за това си има Е-мейл!/, нека не занимаваме форума, ако те - индуктивно или дедуктивно - нямат палпабилен обществен резонанс или не са пример за подражание. Имаш законното право да се дразниш от патерналистичния ми подход, но не го приемай толкова лично - просто илюстрация, стилна фигура или мост към известни, но непосочени в текста ми референции... Някои от форумците добре го разбират. Бъди здрав!


Г-н Горанов, относно "изминалата трудна и за двама ни нощ", не мога да кажа, че съм имал трудна нощ, нито че мога да имам поради угризения на съвестта относно нещо, извършено (може би) от мой роднина преди 55 години. А и прочетох написаното тази сутрин, не снощи. Разбира се, че е изключително неприятно, ако е вярно, и ако е така, както е представено тук (и няма други особени обстоятелства). Но какво мога да направя аз? Днес? И можел ли съм някога да направя? Електронният ми адрес отдавна е даден на разположение тук - готов съм да чуя всичко.
Във връзка със Златарица трябва да обясня, че съм бил там веднъж през живота си за два часа - беше някъде около 1988 г. Не знам почти нищо за хората там, дори и за роднините на баба ми, за отношенията им. Сега научавам, че плочата е махната, а половината къща съборена. Много малко си спомням и за това, което баба ми и дядо ми са ми говорили за Златарица. Разбира се, интересувам се.
В защита на прадядо ми (основател на комунистическата партия в Златарица) трябва да не се съглася с Вас относно това, че той бил познат на Червенков. Не ми е известно да е бил познат на Червенков. Но дори и да е бил, написването на книгата, в която критикува Маркс и Ленин, и изпращането й на Червенков могат единствено да му правят чест. Ако такива бяха всички или повечето комунисти, в България никога нямаше да има комунизъм!
За досиетата съм казал отдавна, че трябва да се отворят, както и че, който иска да се отворят досиетата, моралното е да поиска първо неговото да се отвори. Вече го направих в този форум, но за всеки случай отново казвам: отворете всички досиетата, започнете с моето!
За атестирането. Не съм казал, че не може един университет да направи свои критерии за атестиране, въпреки че липсва издаден правилник от страна на МС. Разбира се, че може - и трябва! Никой университет не е виновен за това, че МС не е благоволил да издаде правилник, никой учен в който и да е университет не е виновен за това, че МС не е благоволил да издаде правилник! Но ето, че Вие механично пренасяте практиката и системата на атестиране във Вашия университет към БАН, а на всичкото отгоре и правите изводи в полза на БАН. Това е напълно неправилно, и абсолютно порочно. Запознайте се с положението в БАН и дайте оценка за него, а не го интерпретирайте от някакви Ваши специфични позиции! И то без да познавате положението в БАН!
Продължавам по темата. Разбира се, че е възможно в даден университет (дори български) да е налице добра академична атмосфера и да се спазва законът - какъвто и да е той, както и да се решават справедливо различните кадрови казуси. Според една фундаментална правна клауза (ГПК, чл. 4):
"Съдът е длъжен да решава делата според точния смисъл на действащите закони, а когато те са непълни, неясни или противоречиви - според общия им разум. При липса на закон съдът основава решенията си върху обичая и основните начала на правото и справедливостта."
При липса на части от нормативната база същият принцип (на "общия разум" и "основните начала на правото и справедливостта") следва да се спазва и от всяка академична администрация при решаване на кадрови въпроси. Но, както се вижда от този форум, от книгата "Храмът" и т.н., това не само не се прави, налице са отвратителни безобразия и дори престъпления!

____
Лична бележка - надявам се да не трябва повече да досаждаме на другите - във връзка с изказването "Когато се адресирах за първи път в сайта към тебе и аз все още не я знаех [цялата известна ми истина]... И не бих се занимавал с това, ако ти не прекаляваше /според мен/ с нецензурни изстъпления, етикети, клишета". Значи, г-н Горанов, ако аз трябва да отговарям за това, че съм демонстрирал "нецензурни изстъпления, етикети, клишета", аз трябва да отговарям именно за това, а не за това, че (може би) мой роднина е направил нещо лошо на Ваш роднина преди 55 години!
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 08/13/2006 :  09:02:29  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Извинявам се, че сега ще взема отношение към въпроси, някои от които имат може би частен характер, но има още четири пункта в съобщението на г-н Горанов от 08/10/2006, 20:37:14, към които не мога да не взема отношение, още повече че някои засягат и паметта на членове на семейството ми. От друга страна, това, за което ще говоря, е главно по темата тук: "Да се извадят ли досиетата на учените?"
Според г-н Горанов родът ми е комунистически, а книгата ми "Перипетии на надеждата" е мой опит да залича произхода си или най-малкото израз на моя вътрешна борба за преодоляване на конфликт около самоидентификацията ми. Това изобщо не е така. Ето конкретните пунктове, по които ще взема отношение. Според г-н Горанов:
1) Аз имам проблем със самоидентификацията си;
2) Проблемът ми произтича от произхода ми, който е комунистически;
3) Баща ми бил "прикрит дисидент";
4) Аз съм обслужвал комунистическата система и в частност комунистическата "адска машина" в БАН.
Всичко това изобщо не е така.
(1) Нямам никакъв проблем със самоидентификацията си и това много ясно го пише в книгата ми. Г-н Горанов се е заел с непосилната задача да чете между редовете на книгата ми нещо, което го няма. През целия си съзнателен живот (някъде след 12-13-годишна възраст до сега) съм мразил до дъното на душата си комунистическата система, знаел съм много добре какво представлява и съм се борил срещу нея, според силите и възможностите си. Благодарност за просветлението относно комунизма дължа на баща си, който още когато бях десетгодишен хлапак (както е описано в книгата), ми разказа много точно какво представлява сталинизмът - а и през следващите години никога не спираше да ми разказва (още за него по-долу). Що се отнася до това, че аз може да лъжа в книгата си (или тук) относно идентификацията си, следва да отбележа, че на един автор трябва да се вярва. Обратното е право на читателя, но най-малкото не е учтиво, ако не можеш да докажеш тезата си, че авторът лъже. А г-н Горанов не може да докаже такова нещо.
2) Произходът ми по никакъв начин не може да се нарече комунистически. Да, единственият комунист в семейството ми, прадядо ми Хараламби Савов, е основал комунистическата партия в Златарица, но не през 1918 г., както пише Горанов, а през 1908 г. Смехотворно, нелепо и недостойно е да бъде оплюван някой за това, че е основал комунистическа партия през 1908 г. (та дори и да е било през 1918 г.), защото по онова време никой не е знаел, не е подозирал и не е имало как да знае и да подозира какво ще се случи после и какво ще стане с нещото, наречено комунизъм. Забележете, обаче, какво прадядо ми Хараламби Савов, комунистът, основал "партията" в Златарица, е направил през 20-те и 30-те години на 20 век: написал три книги, в които КРИТИКУВА ЛЕНИН ЗА НАСИЛИЕТО, а също така и Маркс за икономическия аспект на обяснение на обществото. Същото прави (написва книга, в която отново излага тези идеи) и в началото на 50-те г. на 20 в., и я изпраща на Червенков. Според г-н Горанов го бил направил, защото дядо ми и Червенков "се познавали". Според мен го е направил, защото е бил верен на разбиранията си и принципите си. Пак ще повторя позицията си, че ако всички или повечето комунисти бяха като прадядо ми Хараламби Савов, в България нямаше никога да има и помен от комунизъм. Между другото, не бива да се забравя, че комунизмът в България до 1944 г. в неговите различни форми няма нищо общо с комунизма в България след 1944 г. Както се вижда и от горепосоченото, преди 1944 г. в България е имало, ако не точно и не винаги, демокрация, то със сигурност СВОБОДА НА СЛОВОТО! В защита и на обвинения от г-н Горанов мой дядо Димитър Москов ще кажа, че той никога не се е обявявал в защита на комунизма. Баба ми беше свободомислеща. В резюме: НИКОЙ В СЕМЕЙСТВОТО МИ НИКОГА НЕ МИ Е КАЗАЛ И ЕДНА ДУМА В ЗАЩИТА ИЛИ ПРОПАГАНДА НА КОМУНИЗМА! Г-н Горанов, аз не съм комунист, не съм бил, никога няма да бъда, и никой от семейството ми не е бил (без прадядо ми Хараламби - но дай, Боже, повече такива "комунисти").
3) Баща ми НЕ БЕШЕ "прикрит дисидент"; баща ми беше НАПЪЛНО ОТКРИТ ДИСИДЕНТ! Това не го пише в книгата ми, но сега ще го кажа. Когато през 1968 г. танковете на Варшавския пакт прегазиха Чехословакия, баща ми не спря да кръстосва града и да убеждава приятелите и познатите си, че това е ужасно деяние, което с нищо не може да бъде оправдано, както и че това, което се опитват да правят чехите и словаците, е чудесно. Да, баща ми преподаваше марксическа философия - като дори и на високопоставените членове на партия и милицията, посещаващи курсовете му, обясняваше, че марксическата философия е просто само една философия измежду многото други, и че никоя партия не може да има монопол над истината! Съжалявам много, че не успя да доживее демокрацията!
4) Аз съм бил обслужвал комунистическата система и в частност комунистическата "адска машина" в БАН. Г-н Горанов, това е нелепо! "Адската машина" не беше в БАН. В БАН преди 1989 г. цареше известна свобода на мисленето. В БАН можеше да си позволиш да изказваш мисли доста по-различни от общодопустимите. Като се изключат няколко изолирани случая на осъдени хора - на юриста Янко Янков, на бившия директор (след 1990 г. на Института за литература при БАН - не мога сега да си спомня името), може да се каже, че след 1980 г. в БАН не е имало политически репресии. И това е, защото мнозинството от работещите там бяха комунисти, ченгета и най-вече просто сподвижници и слуги на комунистите и ченгетата. Днес това се вижда съвсем ясно. При мен стана така, че през лятото на 1989 г. един човек на моята възраст, който ми каза, че е "от МВР", пожела да разговаря с мен. Не съм човек, който ще откаже без причина да разговаря с някого. От разговорите ни стана ясно, че той (мисля, че се казваше Юри) много добре знае какво представляват некадърниците и лентяите в Института за български език при БАН. Казваше неща от рода на: "Тия във вашия институт не можем да ги озаптим." Момчето беше свястно. Хората биват свестни или несвестни, независимо за кого работят - въпросът е какво точно правят и какво са правили. Някой може да каже: "Ааа, Кабакчиев, ама ти сигурно си натопявал пред него свои колеги!" Казал съм го в книгата си, повтарям го тук. Първо, не съм писал или говорил за, нито дори споменавал никакви свои колеги. Второ, не бих и могъл да го направя, тъй като в Института за български език нямаше никакви "дисиденти". Нещо повече, както пише и в книгата ми, този Юри ме помоли да напиша становище за начина на съхранение на лексикалните архиви в Института за български език. Написах го, попитах го към кого да го адресирам - към МВР ли. И до дявола да ми беше казал да го адресирам, щях да го направя, тъй като засягаше въпроси от научно естество - от извънредна важност и без каквито и да било политически аспекти. Той каза да го оставя без адресат. Съжалявам, че не пазя копие от този документ. "МВР" може да са били част от политическата репресивна машина, но не може да се отрече, че тогава МВР се бореше по-ефективно срещу обикновената престъпност, в МВР тогава нямаше толкова голяма корупция като днес. Кратко и ясно: не съм обслужвал "комунистическата адска машина в БАН", не съм говорил на представители на МВР за конкретни хора в БАН, още по-малко да съм писал. Ами отворете досиетата, и тогава да видим кой кой е! И започнете с моето! Обаче дори тук, в този форум, не се усеща особена инициатива по този въпрос! Защо?
Повтарям: ОТВОРЕТЕ ДОСИЕТАТА, ЗАПОЧНЕТЕ С МОЕТО!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/07/2006 :  15:25:06  Show Profile  Reply with Quote
Чешките служби разкриха руски шпионин
7 Септември 2006
www.express.bg
Контраразузнавателните служби на Чехия са разкрили руски шпионин, събирал информация за НАТО и ЕС, съобщава чешкото електронно издание “Млада Фронта Днес”. Според информацията на изданието, разкритият е гражданин на Русия и се е представял за студент, учен, бизнесмен и журналист, докато е извършвал шпионската си дейност.
Изданието съобщава, че разкритият руски шпионин е напуснал територията на Чехия един ден, след като е бил потърсен от контраразузнаването. Според представителя на разузнавателните служби на Чехия Ладислав Стиша, агентът не е успял да събере необходимата му информация за НАТО и след период на следене е бил разкрит и принуден да напусне чешка територия. Шпионинът, чиято самоличност не се съобщава, е получил забрана да влиза на територията на Чехия, пояснява агенция Фокус.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/20/2006 :  12:41:34  Show Profile  Reply with Quote
Омбудсманът: Архивите на ДС отдавна не са държавна тайна
31 Август 2006 | 15:49
www.express.bg

Архивите на бившата Държавна сигурност отдавна са извадени от кръга на информацията, съставляваща държавна тайна, но няма регулиращи механизми, които да позволяват реално да се осъществява правото на гражданите на достъп до информация. Това е становището на омбудсмана на Република България, представено днес.
“Обществено необходимо е да не се отлага повече законът за досиетата”, заяви омбудсманът Гиньо Ганев. Ръководената от него институция изложи и свои предложения, които да бъдат включени между първото и второто четене на закона за отваряне на досиетата. Три проекта – на ДПС, на СДС и на ДСБ бяха приети на първо четене.

Основното предложение на омбудсмана е органът, който ще осигурява достъпа и разкриването на архива на бившата ДС да бъде независим от другите държавни органи и най-вече от службите за сигурност. Служебно да се огласяват данни за принадлежност към бившите тайни служби за всички лица, заемащи или заемали някаква държавна или общинска длъжност, предлага Ганев. Има и идея към бъдещата комисия да бъде създаден обществен съвет, който може да наложи вето върху отказ на комисията да отвори някое досие на представител на властта. Но обдудсманът и неговите заместници не успяха да отговорят на въпроса защо трябва да подлежат на наказателна отговорност тези, които разпространяват данни от бившия таен живот в ДС на днешните публични личности, след като информацията от тези файлове е публична. Според зам.-омбудсмана Борислав Цеков, имало хипотеза, че ще се разпространяват данни, които сега са „частна” собственост и нямало да попаднат в държавния архив.

На представянето присъства лично ген. Кирчо Киров, директор на Националната разузнавателна служба (НРС). „НРС е самостоятелно юридическо лице, но е преди всичко специална служба, тоест служба за сигурност. И архивът на НРС, включващ архива на Първо разузнавателно управление на ДС към момента, не съставлява част от националния архив така, както е например архивът на МВР”, посочи Кирчо Киров, цитиран от агенция Фокус. Според него към Главно управление на архивите още няма създаден специализиран фонд, няма физически и административен капацитет към момента, който да приеме тези материали. „И да бъде получен достъп така, както е регламентирано в становището на омбудсмана”, посочи Киров.
Тезата на Ганев обаче е не да се пренасят каси и папки от един към друг архив. „Има описи, има регистри. Владеенето на тези описи и регистри е владеене на архива”, заяви Гиньо Ганев в интервю пред ЕКСПРЕС.БГ.

Президентът Георги Първанов пък смята, че приемането на нов закон за отваряне на досиетата е естествено развитие на усилията за по-голяма откритост в нашето общество. Той отбеляза това в интервю за един от най-влиятелните ежедневници в Осло. Той е на държавна визита в Норвегия.



Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/28/2006 :  12:31:49  Show Profile  Reply with Quote
Писателят Атанас Славов вкаран без знанието му в инициативен комитет за Първанов
28 Септември 2006
www.mediapool.bg

Писателят Атанас Славов опроверга в четвъртък, че е давал съгласието си да бъде включен в инициативния комитет в град Сливен за издигането на кандидатурата на Георги Първанов за втори президентски мандат.

Писателят поиска и публично извинение от страна на БСП по случая.

На пресконференция в Сливен в той обясни, че в издание със списъци на инициативните комитети в подкрепа на Първанов от цялата страна са включени и имената на няколко публични личности от Сливен, между които неговото име, името на секретаря на Сливенската митрополия Вълкан Янев, на главния редактор на в. "Седмица" Георги Вл. Попов, на художника Йордан Парушев и на един от местните лидери на КТ "Подкрепа" - Божидар Кисьов. Тези хора не са се подписвали и не са давали съгласието си, каза писателят.

“Без да изразяваме мнението си дали г-н Първанов е добър или лош кандидат, ние настояваме за публично извинение от щаба на г-н Първанов и гласност в националната преса за незаконното ни представяне като поддръжници на неговата кандидатура”, заяви Славов, цитиран от БТА.

На пресконференцията председателят на БСП в Сливен Мартин Славов каза, че става въпрос за техническа грешка, защото в брошурата бил отпечатан списъкът не на подписалите се, а на поканените публични личности. "Независимо че става дума за техническа грешка, аз искам да се извиня на засегнатите за неудобствата и за моралните щети, които сме им нанесли с нея, и много моля от мухата да не се прави слон", заяви той и увери Атанас Славов, че досега посочените имена не са били и няма да бъдат използвани в кампанията.

Определянето на случилото се като грешка предизвика писателя - който е открит противник на живковия режим, политически емигрант в САЩ и американски гражданин - да припомни, че по заповед на Държавна сигурност (ДС) в ония години той, заедно с Георги Марков, е трябвало да бъде компрометиран и неутрализиран.

С Георги Марков се случи, с мен не можа, но два дни бях в безсъзнание във Вашингтон, каза Славов.

Той изрази опасение, че старите органи на ДС продължават нелегално тази схема за компрометиране.


Edited by - moderator on 09/28/2006 12:32:50
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/03/2006 :  18:11:06  Show Profile  Reply with Quote
Из интервю на Емил Димитров, член на комисията "Андреев"
www.express.bg
03.10.2006
Защо не съобщихте на обществото всичко, до което се добрахте?

Не ни достигна време. Закриха ни на 21 януари 2003 г. Много хора не влязоха в докладите ни, защото не бяхме получили отговори от всички служби. В комисията останаха около 550 единици. Това са лица, за които има данни от службите за тяхната принадлежност към ДС. За тях сме получили отговори от отделните служби, те не са минали през доклад, за да бъдем запознати с всичко. Просто бяхме затворени. Става дума за публични личности – от областта на образованието, културата, църквата, правосъдието, медиите спорта – пълен спектър.

И днес ли тези хора са прочути и „водачи на нацията”?

Да, продължават. От интервюто на Виза Недялкова с оперативния работник на Георги Марков се разбира, че ДС е инвестирала в развитието на сътрудниците си, за да ги улесни максимално в техния просперитет, който продължава и към днешна дата.
Погледнете тези хора, които бяха убити, обвързани с различни сделки. По един или друг начин се оказа, че те са имали ангажименти към службите. Кой е чистил парите през 1982-1983 г., припомнете си за големия износ на капитали по наредба №4, която е била само за вътрешна информация. Тя разрешава да не се контролират дружества, създадени по линия на МВР, на ДС. Така се натрупа голям финансов ресурс, узаконен по указ 56. Учредяват се смесените дружества и хора с предимно средно образование, има и с основно, стават лидери на групировки. За жалост, това продължава.


Edited by - moderator on 10/03/2006 18:12:25
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/05/2006 :  15:30:45  Show Profile  Reply with Quote
Парламентът гледа закона за досиетата след три седмици
5 Октомври 2006 | 15:58
www.express.bg

Председателят на комисията по вътрешен ред и сигурност Николай Свинаров ще внесе утре в деловодството на Народното събрание проект за Закон за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия. Това решиха днес народните представители от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, съобщи агенция Фокус. Проектът е обобщен между вариантите на ДПС, ДСБ и СДС, одобрени на първо четене от депутатите. От момента на внасянето му започва да тече триседмичен срок, в който да постъпват предложения за промяна в проекта преди второ четене.
Общият проект предлага да бъде създадена специална комисия за разсекретяване и обявяване на документите на ДС и разузнавателните служби, която ще бъде независим държавен орган. Парламентът ще избира деветчленния състав на комисията. Членовете им няма да могат да бъдат лица, осъждани за умишлени престъпления, служители на бившата ДС и разузнавателните служби, както и хора, които заемат длъжност в държавната власт и местното самоуправление. Те ще може да бъдат преизбирани само за още един мандат. Два пъти годишно – до 20 юли и до 20 декември, комисията ще трябва да представи в Народното събрание доклади за своята дейност, които ще трябва да се приемат с решение на парламента.
Достъп до архива няма да може да иска всеки журналист, това ще става единствено от името на медията, в която работи, или журналистическа организация, обясни депутатът от Коалиция за България Татяна Дончева.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/06/2006 :  12:11:56  Show Profile  Reply with Quote
www.mediapool.bg, 06.10.06

..........
Новата комисия ще проверява за съпричастност към бившата ДС президента и вицепрезидента, премиера, конституционните съдии, депутатите, министрите, посланиците, председателите и зам.-председателите на държавните агенции, съдии, прокурори, следователи, членове на Висшия съдебен съвет, шефове на БНБ, Сметната палата, НОИ, кметове, областни управители.

Дали са работили за ДС, ще бъдат проверявани и всички лица, които ще заемат длъжност в структурите на Евросъюза и НАТО. Проучвани дали са с чисто минало ще бъдат още членовете на Съвета за електронни медии, директорите на националните медии, собствениците на частни издания, главните редактори, журналисти и социолози, ректори и техните заместници декани, членове на Българския лекарски и Българския зъболекарски съюз.

Комисията ще може да оповестява в интернет имената на всички лица, които по смисъла на закона са публични личности или упражняват публична дейност и са сътрудничили на бившия репресивен апарат до 25 февруари 1991 г.

Според законопроекта гражданите както и досега ще имат достъп до досиетата си, но да нямат право да искат разкриването на данни за други хора, които не са публични личности. В проекта не се предвиждат лустрационни текстове, които биха забранили заемането на публични постове.

В законопроекта е записано още, че длъжностно лице, което не предоставя информация за агентурно минало на проверяван, ще бъде глобено от 15 хил. до 30 хил. лв.



............

Интересни коментари по темата от форума на медиапул:

а науката и образованието
Автор: IA
Получено на: 6 Октомври 2006 10:56
Задължително е да се включат в списъците за задължителна проверка всички професори , директори на научни институти и от зав. катедра и нагоре в системата на висшето образование. Много важно е да се знае кой обучава цвета на младежта и кой ни представлява сред интелигенцията по света



Edited by - moderator on 10/06/2006 12:12:51
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/09/2006 :  15:00:01  Show Profile  Reply with Quote
www.express.bg
09.10.2006
Утвърден е за агент по псевдонима Николай през 1972 г. и е регистриран е под № 32 590. В проучването пише още, че е надежден и идейно убеден за сътрудничество кандидат. По това време Георги Марков е работил в Института за чуждестранни студенти и е задочник в СУ. Ползван е от службите по линия за "Подготовка и опит за бягство от НРБългария".
В досието на агент Николай са запазени данни за участието му в делото за оперативна проверка "Скакалец" срещу студента на Марков - Лъчезар Стефанов, който е осъден за това, че искал да емигрира в Италия през Югославия. През 1975 г. Марков е предложен за агент на Шесто управление, като е бил такъв една година. На 17 април 1976 г. водещият го оперативен от Шесто прави предложение личното и работното дело на агент “Николай” да бъде свалено от архив, твърди още вестник “Монитор”.
www.vsekiden.com
09.10.06
Публикуваното досие било менте!

Ами да ги извадят най-после тези досиета, защото иначе няма какда се разбере дали е менте или не!?

Edited by - moderator on 10/09/2006 15:09:02
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/09/2006 :  18:23:53  Show Profile  Reply with Quote
Лазарин Лазаров

09.10.2006
http://groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems

Ръководните „учени”-администратори и специално ръководството на БАН са неспокойни. На нескончаемите им стонове „пари, пари!” скоро ще може да се отговори: „Ето ви пари (от присъединителните фондове). Завоювайте ги!” Но не само това. Макар и да не е официално изискване, на практика присъединяването към ЕС изисква разкриване на досиетата. До няколко седмици Народното събрание ще приеме нов закон за разкриването им и огласяването на информацията за публични личности. Въпреки очакваната ожесточена съпротива, очевидно този път ще бъде приет закон, който най-после ще обрисува „кой кой е” във висшия обществено-политически живот на България. Ще добием ли представа доколко наистина „комунистическо-ченгесарски дух” витае в БАН?



Не е ли сега време председателят на Академията и председателят на ОС публично да кажат как те гледат на въпроса? Данните, които ще станат известни ще бъдат „само за сведение”, но е необходима принципна позиция по въпроса дали тези люде ще продължават да бъдат преизбирани и преназначавани...



Има един протокол на Общото събрание на БАН – от заседанието му на 10.ноември 1997 г – който би трябвало да бъде изваден от архивите. Защото, съгласно в-к ‘Демокрация’ от 11.11. 1997 (дописка от Лили Войнова под заглавие „Учените искат да се отворят досиетата им”), тогава се е случило следното:



„Да се отворят досиетата на около 450 учени от БАН, заемащи ръководни длъжности, предложи проф. Николай Янев, подкрепен от председателя на БАН акад. Юхновски и шефа на Общото събрание проф. Здравко Стойнов. До 15 януари правната комисия в Академията на науките трябва да прецени дали предложението съответства на законите.”



Не успях да се свържа с проф. Николай Янев за някакъв коментар. Той е все още в списъка на членовете на ОС, но името и e-mail-адресът му не фигурират на страницата на Института по математика и информатика, на който той е бил директор до 1999 г(?).



Можем добре да си преставим, че въпросът е бил бързо забравен (не се разбира за каква ‘правна комисия’ става въпрос, в БАН няма такъв орган) и че предложението се оказало практически неизпълнимо. Но скоро това предложение ще стане изпълнимо.



И така, председателят на Академията и председателят на ОС са изказали официално становище, че сътрудници на ДС не би трябвало да са на ръководни постове в БАН. Две години по-късно, на основата на междувременно приет ‘Закон за достъп до документите на бившата ДС’ е разгласен широко докладът на специална комисия, разобличаващ 53-ма бивши депутати като доказани бивши сътрудници. Между тях е името на първия зам.председател на БАН, чл.кор. К. Косев, оказал се доказан бивш щатен сътрудник на 1-во управление.



Липсата на каквато и да е било официална реакция-коментар на тази вест от страна на председателите Юхновси и Стойнов във всяка цивилизована и демократична страна би се тълкувала като скандална. Но не и в България, още по-малко в БАН.



Но нещата съвсем не спират дотук. През юни 2003 г чл.кор. Косев е избран за академик. И това, което се случва на заседанието на ОС на 25.10.2004 г е вече не само скандално, то е направо цинизъм. По предложение на председателя Юхновски, К. Косев е преизбран за зам.председател на академията.



Никъде не може да се намери нещо написано как е било мотивирано предложението на Юхновски, как то е било дискутирано и дали и как е било коментирано съпричастието на кандидата към бившите спец-служби. Може би само в протокола на Общото събрание има нещо, но той е недостъпен. Краткото комюнике в ‘Информ. бюлетин на БАН’ съдържа само следното:



„На заседанието председателят на БАН акад. И. Юхновски направи предложение за избор на членове на ново ръководство на БАН. Той се спря подробно на качествата и възможностите на всеки от предлаганите учени. В дискусията по предложението членове на Общото събрание изразиха своето становище по направеното предложение и пролича тяхната поддръжка. След гласуването председателят на Общото събрание З. Стойнов обяви резултатите. За зам.председател на БАН са избрани акад. К. Косев и акад. Н. Съботинов.”



Не ви ли напомня всичко това за словещия тоталитарен дух от миналото? За формалните гласувания, за пълната непрозрачност и безотчетност към обикновения човек? Нима простосмъртните учени от БАН, интересуващите се граждани, от чиито данъци БАН се издържа, не заслужават малко повече внимание, малко повече информация? Става въпрос за зам.председател на БАН!



Дали няма фрапиращо противоречие между това, което председателите Юхновски и Стойнов са говорили пред Общото събрание на 10.11.1997 и на 25.10.2004 г? Защо то не се коментира? Защо сътрудничеството с една от най-репресивните комунистичеки тайни служби дори не се споменава. В коя европейска страна биха избрали зам. ректор на най-стария си и най-голям университет по такъв начин? Това може ли да се случи в Германия, Чехия, Унгария, Полша и т.н., към които искаме да се присъединяваме?



Уважаемите председатели не си ли дават сметка, че за такова противоречие, за такова информационно затъмнение се искат оставки? Че БАН не им е бащиния, че не могат да експлоатират историята и традициите на БАН, понятието „автономия”, и поддръжката на разпуснати „учени”-чиновници за да си разиграват коня както си искат и додето могат?



Времето на истински промени хлопа на вратата. Ако искаме да бъдем европейци. В университети и редакции се готвят да посрещнат цивилизовано неизбежното приемане и изпълнение на новия закон. Какво смятат да правят в БАН?







Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/07/2006 :  10:04:19  Show Profile  Reply with Quote
Нова "тройна" коалиция срещу БСП за отваряне на досиетата
Вътрешната комисия прие окончателен проект за огласяване на агентите на ДС

Христо ХРИСТОВ | 06 ноември, 19:04 | E-MAIL
dnevnik on-line

БСП остана в малцинство в опита да попречи на отварянето на досиетата, след като НДСВ, ДПС и десните представители в парламентарната вътрешна комисия се обединиха в гласуването на законопроекта за достъп и разкриване на документите за обявяване на принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (БНА). В понеделник комисията прие окончателния вариант на закона, който ще бъде внесен за гласуване от парламента на второ четене.
Според участници в заседанието представителите на БСП в комисията, с изключение на Татяна Дончева, са поискали извън обсега на закона да останат разузнавателните служби на БНА, което на практика означава да не се обявяват щатните и нещатните сътрудници на военното контраразузнаване (Трето управление на ДС) и разузнавателното управление към Генералния щаб на армията по времето на комунизма. Депутатите от всички политически сили в комисията са отхвърлили идеята. Не е било прието и предложението на БСП архивите на ДС и разузнаването в БНА да останат в съвременните специални служби. Одобреният текст предвижда архивите да бъдат прехвърлени на подчинение на бъдещата комисия по досиетата.
Левите са настояли да не се огласяват агентите в съдебната власт и сред журналистите (членове на редакционен съвет, водещи на предаване и водещи на рубрика), но и това предложение е отклонено.
Сериозна съпротива от представителите на БСП е оказана върху приемането на текстовете в законопроекта, чрез които ще бъдат обявявани щатните сътрудници на ДС в съвременните специални служби - до ниво началник на отдел.
Вътрешната комисия е приела забележките на гражданската инициатива "Чисти гласове" за правото на достъп до архивите, което не беше разработено в общия законопроект. Депутатите са решили, че право на достъп до тези архиви ще бъде на всеки и то ще се определя по реда на Закона за достъп до обществена информация. Според депутати от десницата няма да е изненада, ако левицата се опита да промени съотношението на силите чрез натиск върху коалиционните си партньори при окончателното гласуване на закона в парламента.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/20/2006 :  10:22:26  Show Profile  Reply with Quote
Николай Свинаров: Ще има пълно отваряне на досиетата
Милена Бояджиева 19 Ноември 2006 | 13:33
www.express.bg


Г-н Свинаров, противоречива е информацията за семинара на управляващата коалиция през уикенда в Боровец по отношение на отварянето на досиетата. Ще има ли пълно отваряне на архива на бившата ДС?

Ще има пълно отваряне на досиетата и това беше ясно заявено от всички присъстващи на семинара. Категорична е позицията на тримата лидери, а ако има някакви поднива, които искат да променят нещо, то те не са случили на лидери. Или обратното - лидерите не са случили с тях.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/22/2006 :  13:46:41  Show Profile  Reply with Quote
Последно: Отварят досиетата и на магистрати и журналисти

Милена Бояджиева 22 Ноември 2006 | 13:21

Поправката „Червеняков” към проектозакона за досиетата няма да се обсъжда. Това реши днес контактната група на представители на партиите от тройната коалиция. На семинара в Боровец управляващите не бяха успели да се споразумеят какъв да е окончателният вариант на закона и отложиха за тази седмица последните консултации.
„Няма да поддържаме нищо различно от това, което е одобрила комисията”, съобщи пред ЕКСПРЕС.БГ Николай Свинаров, председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Депутатът от Коалиция за България Младен Червеняков предлагаше да бъде стеснен обхватът на длъжностите и да не се огласяват данни дали са били свързани с бившата ДС магистратите и журналисти, водещи рубрики. Второто четене в пленарна зала на проектозакона за достъп до документите и обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Българската народна армия е включено в дневния ред на Народното събрание за тази седмица, но като последна точка. „Вероятно няма да успеем да го разгледаме сега. Но ще дочакаме до следващата седмица, след като сме чакали толкова дълго”, каза Свинаров.
Среди от БСП настояваха да не се отварят досиетата и на ръководителите на отдели и сектори в Националната разузнавателна служба, но след днешната „контактна” среща се разбра, че ще бъде отворен целият архив.
За пълното отваряне на досиетата се обяви дори бившият шеф на бившето Шесто управление на ДС Димитър Иванов в предаването на Би Ти Ви „Тази сутрин”. Според него обаче, „ако досиетата се четат неправилно и от неправилните хора, те няма да удовлетворят желанията на тези, които искат отварянето им.”
Медийният експерт Георги Лозанов каза в същото предаване: „Самоубийството на началника на архива на Националната разузнавателна служба Божидар Дойчев е крясък за риска архивите да бъдат прочистени за пореден път преди пълното им разсекретяване.” В отговор на въпрос дали ще се повторят случаи с журналисти като разкриването на досието на агент „Алберт”, Георги Лозанов каза: „Тепърва ще има да пиете от горчивата чаша.”
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/30/2006 :  11:09:30  Show Profile  Reply with Quote
Ще проверяват за досиета кандидатите за евродепутати, народни представители и кметове
30 Ноември 2006 | 11:43
www.express.bg

За принадлежност към бившата ДС задължително ще бъдат проверявани кандидатите за президент и вицепрезидент, за депутати в българското Народно събрание и Европейския парламент, за кметове и общински съветници. Резултатите от проверката на кандидатите по време на предизборни кампании ще се публикуват в Интернет от комисията седмица след регистрацията им. Това реши днес парламентът, който приема на второ четене закона за достъп и разкриване на документите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, предаде агенция Фокус.
На задължителна проверка подлежат всички лица, заемали публични длъжности от 10 ноември 1989 г. до днес и хората, които заемат такива длъжности в деня на влизането на закона в сила. По време на разглеждането на проекта в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред е отпаднал текста, според който кандидатите за публични длъжности трябва да подписват декларация за принадлежност или непринадлежност към бившата ДС. Проверени и огласени ще бъдат и „кредитните милионери” – длъжниците, посочени от в Закона за информация относно необслужваните кредити, уточни БГНЕС.
Установяване на принадлежност може да бъде поискана от партии, от органи на властта, от професионални, синдикални и обществени организации. На проверка не подлежат единствено хората, родени след 16 юли 1973 година.
Принадлежност към органите на бившата ДС се установява въз основа на данни от тяхното лично кадрово дело, щатните разписания или ведомостите за получавани възнаграждения. Отхвърлено беше поискано от депутати от левицата допълнение, че за да бъде установено дали лицето е било обвързано с бившата ДС, то непременно трябва да се е подписвало под документите. За установяване на дейност на секретен сътрудник обаче трябва да има собственоръчно написана или подписана декларация за сътрудничество.
-----------
Публикуват в Интернет доносниците и агентите на ДС
30 Ноември 2006 | 11:43
www.express.bg

Имената на сътрудниците на бившите тайни служби ще се публикуват в Интернет. Това реши парламентът, като прие на второ четене текстове от законопроекта за разсекретяване на досиетата. Публикуването в мрежата ще става едва след като съответните лица бъдат информирани. Засегнатите ще имат право да обжалват обявяването пред Върховния административен съд, предаде Дарик радио. Лицата, заемащи публични длъжности, за които има само картон в архивите на бившите тайни служби, също ще бъдат огласявани от комисията по досиетата. Нещатните и щатните съдружници ще се разкриват, ако има данни за тяхното лично кадрово дело, щатните разписания или ведомостите за заплати.

За оповестяването на секретните сътрудници ще е достатъчно в архивите да има собственоръчно написани доноси, документи от ръководилия ги служител или данни в справочните масиви. За принадлежност към бившата ДС задължително ще бъдат проверявани кандидатите за президент и вицепрезидент, за депутати в българското Народно събрание и Европейския парламент, за кметове и общински съветници, предаде агенция Фокус.

На задължителна проверка подлежат всички лица, заемали публични длъжности от 10 ноември 1989 г. до днес и хората, които заемат такива длъжности в деня на влизането на закона в сила. По време на разглеждането на проекта в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред е отпаднал текста, според който кандидатите за публични длъжности трябва да подписват декларация за принадлежност или непринадлежност към бившата ДС. Проверени и огласени ще бъдат и „кредитните милионери” – длъжниците, посочени от в Закона за информация относно необслужваните кредити, уточни БГНЕС.

В Итернет ще се публикуват и решенията на комисията за разкриване на документите, с които ще се обявява принадлежност на лице към органите на бившата ДС. В мрежата ще бъдат обявени всички документи, съдържащи данни за кариерното му развитие, структурата или структурите, в които е работил и каква публична длъжност е заемало. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов предложи първо да се обжалва, а после решението да се обявява публично. След бурни дебати и едночасова почивка, Каракачанов изтегли предложението си. Лице, на което имената или псевдонимите са включени в справочните картотеки или регистрационните дневници на съответните служби, ще се разкрива от комисията, като изрично ще се посочва, че няма други данни за него.

Установяване на принадлежност може да бъде поискана от партии, от органи на властта, от професионални, синдикални и обществени организации. На проверка не подлежат единствено хората, родени след 16 юли 1973 година.
Принадлежност към органите на бившата ДС се установява въз основа на данни от тяхното лично кадрово дело, щатните разписания или ведомостите за получавани възнаграждения. Отхвърлено беше поискано от депутати от левицата допълнение, че за да бъде установено дали лицето е било обвързано с бившата ДС, то непременно трябва да се е подписвало под документите. За установяване на дейност на секретен сътрудник обаче трябва да има собственоръчно написана или подписана декларация за сътрудничество.

Комисията по разсекретяване на документите на бившата Държавна сигурност ще създаде сама своя правилник в 45-дневен срок от влизането в сила на Закона за досиетата и правилникът ще се обнародва в Държавен вестник. Това решиха депутатите, като приеха на второ четене текстове от закона, предаде агенция “Фокус”. В първоначалния вариант текстът гласеше, че правилникът трябва да се изработи от Народното събрание. След спор около тази точка бе прието комисията сама да го изработи.
В закона се предвижда глоба в размер от 15 000 до 30 000 лева за лице, което наруши законовите разпоредби, и затвор от 10 до 20 години и глоба от 50 000 до 100 000 лева за член на Комисията по разсекретяване на досиетата, който разгласи информация и документи, които са в нарушение на Закона за достъп и разкриване на досиетата на Държавна сигурност, станали му известни в качеството му на длъжностно лице.
Установяването на нарушенията по закона, издаването и обжалването на глобите ще се извършват по реда на закона за административните нарушения и наказания. В крайна сметка – депутатите не приеха изцяло закона, след като отмениха гласуването по един спорен текст. За последните параграфи не им достигна пленарно време.

Всеки български гражданин ще има право на достъп до информацията, събирана за него или за неговите починали съпруг или съпруга, или за роднини по права линия до втора степен. Всеки български гражданин ще има право да поиска и проверка за себе си или своите починали съпруг или съпруга, като и да има достъп до досиетата за научноизследователска, публицистична и проучвателна дейност. Правото на достъп ще се осигурява чрез писмено заявление до комисията по разсекретяване на досиетата, което лично направено или от нотариално упълномощен представител.
Спорен се оказа текст, който гласи: "Не се разкриват и публично оповестяват документи, чието разкриване или публично оповестяване бе увредило интересите на България в международните отношения или би създало сериозна опасност за живота на дадено лице".
Депутатът от Коалиция за България Татяна Дончева поиска допълнение към този текст, което обаче не е минало през комисия. Текстът бе отложен за гласуване до постигане на споразумение.

Edited by - moderator on 11/30/2006 18:01:51
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/01/2006 :  19:32:55  Show Profile  Reply with Quote
Проф. д-р Бойко Ганчевски: Поправката „Дончева” променя философията на закона за досиетата
Милена Бояджиева
1 Декември 2006 | 15:49
www.express.bg

Ако не разкрием лицата от дипломатическите мисии, как ще влезем в Европа? Оперативни работници на дипломатически постове ръководеха агентите под прикритие на бившата ДС, които управляваха 350-те задгранични фирми. Вероятно има опасение, че може да се разкрие как се ликвидираха фирмите и къде отидоха парите от продажбата им. Това казва пред ЕКСПРЕС. БГ професорът по психология и експерт към ПГ на ДПС. И още: Нормативният акт ще задължи ръководителите на служби в 15 дневен срок да свалят от отчет реактивираните агенти.

Проф. Ганчевски, защо Законът за досиетата бе отново блокиран в пленарна зала с настояването на БСП да не се осветява миналото на посланиците и на някои разузнавачи?

Има решение на Политическия съвет на коалицията от 5 юли т. г. за разкриване на всички документи и лица, свързани с бившата ДС и разузнавателните служби на БНА. Очерта се рамката на закона, че ще се обявяват всички агенти, доверени лица, резидентни, съдържатели на явочни и конспиративни квартири, които изпълняват публична дейност. Реши се да се отвори достъп на всички граждани, за да се запознаят с водените за тях дела от бившата ДС от 9 септември 1944 г. до 15 юли 1991 г. Третото становище на Политическия съвет беше за създаването на Единен архив и службите в срок от 8 месеца трябва да го предадат на избрана от Народното събрание 9 членна комисия. В нея няма да има мнозинство нито една партия, а членовете й трябва да се характеризират с морални качества и да са известни на обществото.

До вчера си мислехме, че ще се случи именно това…

...Спорът стана по повод един от последните членове - 32. Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред прие с мнозинство в неговата първа алинея да се запише, че не се разгласяват документи, чието разкриване и публично огласяване би застрашило националната сигурност, би увредило интересите на България и би създало сериозна опасност за живота на дадено лице или други лица.

Говорите за документи, а не за лицата, които са изпълнявали съответни функции към бившата ДС, нали?

Да, става дума за документи. Трябва да се обявят всички хора. В закона е записано, че в случаите по алинея първа – за документите, комисията изисква мотивирано становище от съответния ръководител на служба за сигурност. А решението на комисията не подлежи на обжалване и оповестяване. Забележете, решава комисията, а не службите. Спорът вчера възникна с искането за въвеждане на нова алинея, предложена от ПГ на БСП, в частност от г-жа Татяна Дончева. Според нея не се разкриват и оповестяват публично онези служители на Националната разузнавателна служба (НРС) и служба Военна информация към министъра на отбраната, за които има писмено мотивирано становище на ръководителите на двете служби пред комисията, че тяхното разкриване или оповестяване би застрашило националната сигурност, увредило интересите на България и би създало опасност за живота, здравето и свободата на дадено лице. Този текст фактически обезсмисля философията на закона, защото отварянето на архива няма да зависи от независима комисия, а отново от началниците на двете служби.
Питам аз, ако не разкрием лицата от дипломатическите мисии, как ще влезем в Европа? В мисиите работят служители на разузнаването. Но на днешното разузнаване, а не на бившата ДС. Това е известно, както ние тук знаем в посолството на САЩ какво са завършили служителите, че сред тях има полковници от съответните служби. В това няма нищо лошо, но принципът на международните отношения е, те да не се разкриват.

Къде е заровено кучето, защо точно посланиците иска да скрие БСП? Дали не иска да заличи следите на изнесените пари в края на 80-те години?

В бившата ДС имаше агенти под прикритие, т.нар. нелегали. Те бяха представители и ръководители на над 350 задгранични фирми, които работеха под егидата на ДС. Агентите бяха нелегалите, но техните ръководители бяха точно оперативните работници на дипломатически постове. И от тук вероятно идва опасението, че може да се разкрие как се ликвидираха тези фирми и къде отидоха парите от продажбата им.

Имат ли покритие слуховете, които пускат от БСП, че чужди компании ще съдят бивши агенти, работили за икономическия шпионаж, след като те бъдат осветени?

Това е второто. Левицата твърди, че при несвоевременно оттегляне на тези лица от дипломатическа работа, те ще бъдат задържани от съответната държава и ще бъдат обвинени в шпионаж. Това не може да стане, ако те са изпълнявали такива дейности, ние можем да си ги изтеглим. Но с какви очи ще заявим пред европейските служби в сферата на международните отношения, че това са лица, свързани с тоталитарни структури?

Вие сте експерт на ПГ на ДПС и се говори, че сте автор на част от закона...

...Ръководител на екипа беше зам.-председателят на партията г-н Касим Дал, аз участвах в създаването на този закон.

Възможно ли е сега ДПС след този натиск отляво да гласува за поправката „Дончева”?

Аз не съм политик, а само експерт и ще изразя лично мнение. Ако се гласува тази поправка, ще се обезсмисли философията на закона. Отново ще сложим нещо под сурдинка, ще покажем, че има нещо, което искаме да остане скрито. Ние от ДПС искаме хората да ни вярват и затова позицията ни е твърда.

И ДПС, и НДСВ, и дясната опозиция са очевидно за пълно отваряне на архива, има достатъчно мнозинство за приемането на закона. Защо се търси съгласието и на социалистите?

На този въпрос ще могат да отговорят политиците, аз мога да го коментирам като доктор на психологическите науки. Опозицията, заедно с ДПС и НДСВ, биха могли да приемат този спорен член, както е предложен от парламентарната комисия. Но от психологическа гледна точка тогава ще се наруши хармонията в управляващата коалиция, защото за един текст ще се създаде друго мнозинство. В крайна сметка, даже и при това положение, този закон има общонационално, а не някакво партийно значение.

В пленарна зала червената депутатка Татяна Дончева предложи нов текст по същество, свързан с дискутираните вече от Вас досиета на посланици и шефове на спецслужби. Но това противоречи на парламентарната практика.

Именно това е проблемът. Съответната комисия одобрява поправките на даден закон на второ четене,а не пленарна зала. Всички депутати от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред имаха два дни в Трявна, да си направят предложенията и те да бъдат гласувани. Но там от присъствалите 18 души, 14 бяха ”за” проекта без поправки, двама - „против” и двама „се въздържаха”, което показва, че подобно съотношение би се пренесло и в пленарна зала. Мисля, че следващата седмица законът ще се гледа и ще мине във вида, предложен от комисията.

В групата на хората, които ще бъдат осветени влизат ПР-агенциите. Защо обаче няма да научим миналото на ПР-ите на институциите?

Включени са всички, които се назначават с решение на президента, на министър-председателя и Народното събрание. Даже нещо да е изпуснато, ще бъдат осветени всички лица, които изпълняват публични длъжности. Имаше само спорове, свързани с началниците на сектори в НРС. Но ние считаме, че тези длъжности също са публични. Добре е и за службите, защото ще се обнови съставът им, няма да се хвърлят върху тях тежки съмнения, както при да го наречем „самоубийството” на началника на сектор „Архив” при НРС Божидар Дойчев. Не може този случай да се покрива повече от 24 часа и да научаваме за него от чужди медии.

Какви са причините за смъртта на г-н Дойчев?

Вероятно той е имал и семейни причини, които се знаят, но аз не искам да ги споменавам. При всички случаи обаче, има и служебни причини.

Намеквате за изчезнали документи?

Има такава вероятност. Другият мотив от психологична гледна точка е, че се обезсмисля неговата професионална дейност. Дълги години той е съхранявал този архив, а сега трябва да го предаде. Когато човек е в депресия и това може да е причина той да посегне на живота си.

Колко души, били на публични длъжности за тези 17 години, ще бъдат осветени?

Практиката на други държави с население близко до нашето показва, че на обществени длъжности са били около 40 хиляди души. Предполагам, че над 2 милиона български граждани ще поискат да отворят оперативните дела, водени срещу тях.

Колко от тези 40 хиляди ще се окажат агенти?

Трудно може да се каже, въпреки че в общественото пространство се говореше, как във всяко семейство все един от членовете е бил или оперативен работник, или агент. Мисля,че ако се извадят и имената, които гражданите открият в своите дела, агентите ще се окажат много повече, отколкото даже можем да предположим. Ще излязат и лицата, които са били агенти на бившата ДС, реативирани са и в момента заемат публични длъжности. Със закона задължаваме в 15 дневен срок ръководителите на служби да свалят от отчет реактивираните агенти.

Говори се за изнесени досиета с куфарчета. Пак ли ще прочетем само част от истината?

Истината не може да се скрие. Държавна сигурност беше прецизна структура при воденето на архива си. Има регистрационни дневници, картони, следите са останали на четири-пет места. Скрило се е нещо през 1990 г., откъдето тръгна черният пазар на досиетата. Но тези дела отново ще излязат, защото архивната картотека не е унищожена и в нея не може нищо да се пипне. Ще бъдат осветени тези лица, на които делата им са унищожени през 1990 г. и не са попаднали в архива. Но ще се напише, че освен тези картончета, за тях друго не е намерено.
Go to Top of Page
Page: of 13 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05