http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Акредитиране на фак. по нов шифър за докторантури
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/05/2012 :  13:39:06  Show Profile  Reply with Quote
Знае ли някой, как се акредитира един факултет по нов шифър за докторантури?

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/05/2012 :  13:42:31  Show Profile  Reply with Quote
Ето тук едно твърдение на Доц. д-р Мая Гълъбова, декан на Медицинския факултет на Тракийския университет:
http://www.chambersz.com/news/7956-maya-galabova-dekan-medicinski-fakultet-trakiiski-universitet


В този мандат успешно акредитирахме 16 научни шифъра по докторски програми, което е по съвременните изисквания за развитие на академичния състав в Република България. Подали сме документи за още 26 докторски програми, сред които и за първи път в страната за акредитация на докторска програма по здравни грижи. Досега преподавателите от тези катедри защитаваха докторска степен в педагогическите комисии, ние искаме да го направим в медицинска комисия.

- Какво ще спечелите, образно казано, от акредитацията на тези специалности?

- Един факултет, ако няма акредитирана специалност, по която преподава, няма да получи държавна поръчка студенти. При акредитацията на специалността Медицина през 2008 година ние получихме 400 бройки за 6-те години обучение. Миналата година комисията по акредитация, след като се запозна с нашата дейност, ни даде допълнително още 200 души. При докторските програми новото е, че съгласно чл. 3 от Закона за развитие на академичния състав (това е новият закон) ние нямаме право да назначаваме асистенти и хабилитирани лица, да обучаваме докторанти, ако дадената специалност не е акредитирана по докторска програма (научен шифър). Освен престиж, това носи на съответния факултет и пари.

Как става това: Подаване на документи за нови докторски програми?
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 10/05/2012 :  17:34:02  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Сагата с понятието "научна специалност" е великолепно потвърждение в какви шантави ситуации ни вкараха хаотичните и необмислени действия на управлението на ГЕРБ.
От една страна, според пар. 2 от ППЗРАСРБ, "Професионалните направления и научните области по смисъла на правилника се определят съответно на областите на висшето образование и професионалните направления, определени с Класификатора на областите на висше образование и професионалните направления, приет с Постановление № 125 на Министерския съвет от 2002 г." - http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/documents/decree/pms_125-02_klasif_vobr_pr_napr.pdf
От друга страна, действително в ЗРАСРБ (и естествено - и в ППЗРАСРБ) се говори както за "специалности", така и за "научни специалности" - и първото не е много ясно какво значи, но пък за второто - съвсем, защото добре известният ни "ваковски" класификатор - http://rdsc.md.government.bg/BG/Activities/Doktoranti/KLASIFIKATOR.htm - не се прилага след 31.03.2011, съгласно пар.3 от Постановление 202/10.09.2010 на МС - http://rd.swu.bg/media/1499/pms202-2010.pdf - въпреки това, НАОА го прилага - и съответно - висшите училища, БАН и Селскостопанска академия също са принудени да го прилагат, за да угодят на НАОА. Проблемът е добре известен и, струва ми се, неведнъж обсъждан измежду хора, заемащи важни постове, но засега хаосът си остава. Имам чувството, че такива ситуации устройват всички "значими фактори" - те винаги могат да намерят някой нормативен текст, зад който да се скрият - независимо какво са направили, а в същото време, ако трябва да се направи мръсно някому - също винаги могат да го направят, понеже винаги могат да открият някакъв текст, чрез който да го прекарат (понеже няма как да изпълняваш на практика взаимноизключващи се норми).

А що се отнася конкретно до поставения в уводния постинг въпрос - процедурата започва със "Заявление за откриване на процедура за програмна акредитация на докторска програма от регулираните или нерегулираните професии", което може да се изтегли оттук - http://www.neaa.government.bg/bg/request_templates - подписано от съответния ректор/директор, с приложени към него
quote:
1. Доклад-самооценка по утвърдените от НАОА критерии (2 екземпляра) и приложения (1 екземпляр) – книжно тяло и електронен носител (формат MS WORD, MS EXCEL).
2. Доклад за изпълнение на задължителните препоръки на Акредитационния съвет от предходната процедура (2 екземпляра).
3. Препис-извлечение от Протокола на Академичния съвет (Научния съвет) за приемане на документацията по т. 1 и т. 2.
4. Становище на МОМН за съответствие на структурата на висшето училище с изискванията на ЗВО (копие от становището, приложено при институционалната акредитация на висшето училище).
Пък после, ако си нямаш работа, може да се опиташ да обясниш на Боян Биолчев, че класификаторът на научните специалности е отменен с подпис на същия този човек (пардон - суперчовек), който го и назначи за шеф на НАОА.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/05/2012 :  18:51:18  Show Profile  Reply with Quote
Благодаря за разясненията и линковете Андрей.
Ще ги разгледам и ще опитам да ги разбера. :)
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/17/2012 :  13:18:33  Show Profile  Reply with Quote
Днес получихме официална информация по поставения в топика въпрос, така че бързам да я споделя с форума за да послужи на всички, които се интересуват.
След като един университет е акредитират за определена докторска програма (този термин замества едновремешните шифри и научни специалности) то всяка катедра, която има 3 хабилитирани лица, които имат съответната научна специалност (или по старому шифър) на хабилитация или на докторантура, може да обучава докторанти по съответната докторантска програма.
Т.е. премахнати са неяснотите, които съществуваха по-рано.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05