Author |
Topic |
did
90 Posts |
Posted - 07/14/2006 : 15:46:20
|
Да, Г-н ККабакчиев, както Вие сам казвате, с Вас сме от едната страна на барикадата. От другата страна е организираната престъпност във ВУ и БАН. Благодаря за предложената подкрепа. Когато събера сили, воля и поне да си взема първата пенсия, ще Ви се обадя на GSM-a, който Галя Маринова ми даде преди време. Сега като се отърваха от мен и ме разкараха, не се съмнявайте, че ще концентрират усилията си и в нейното смазване, както се казва, тя чака на опашката след мен. Тя е доктор от 12 години и вече 11 години работи в катедра "ТЕП" и понеже НЕ Е ТЕХЕН ЧОВЕК, освен това е ЧЕСТЕН ЧОВЕК И ИМА ПОЗИЦИЯ, която изразява публично, ще я третират също като мен, за да я избутат от пътя си, а на нейно място да изтласкат напред дъщерята на Марин Христов(набързо направен професор и декан на ФЕТТ), която е само от две-три години при нас, НО Е ТЕХЕН ЧОВЕК, и зам.ректорът Пранчов ще им помогне защото той и дава гръб, а пък свойта дъщеря е пратил да учи при Марин Христов, както вече обясних по-горе корупционната схема с двете дъщери и бащите им зам. ректори. Така, че за доцент ще изблъскат нея(Боянка Николова, която иначе не е лошо момиче, ама ние да не сме лоши?), а не Галя Маринова, която и двамата познаваме и която без всякакво съмнение отдавна заслужава да е доцент. Но, нали НЕЙНОТО ръководство беше хвърлено в боклука от доцентката Райковска (Пича) и нали НЕЙНИТЕ договори бяха откраднати най-безсрамно от некадърниците във фктт и нали НЕЯ наказа незаконно същия Марин Христов (племенник или не на Начо Папазов), така че... Историята се повтаря и затова пиша в този форум, защото ми дойде до гуша да мълча, ще се поболея от мъка и гняв... До скоро, защото отивам на заслужена пенсионерска почивка. |
|
|
kkabakciev
Bulgaria
616 Posts |
Posted - 07/15/2006 : 14:29:57
|
Господин Димитров, Казах Ви, че, ако желаете да защитите правата си по съдебен ред, ще Ви помогна, тъй като, първо, имам опит, и то голям, във воденето на дела, свързани с академичното законодателство, и, второ, защото, без да съм запознат подробно с Вашия случай, ми се струва, че сигурно е имало нарушения и несправедливо отношение спрямо Вас. С последното съобщение обаче ме поставихте - без да искате и без да съзнавате - в неудобно положение. Работата е там, че докато десетките имена от ТУ, които сте споменавали досега, не ми говорят нищо, сред посочените в последното Ви съобщение има двама души, които познавам лично. Специално на единия човек познавам (познавах) доста добре родителите - и даже съм им задължен (и съпругата ми особено им е задължена). Виждал съм и момичето, за което казвате, че е добро, но това е било, когато е била съвсем малка - дете. По стечение на обстоятелствата познавам и още един човек от ТУ, когото тук не споменавате, но може би сте споменавали, и с когото (с нея - дама) имам добри и коректни отношения. Нямам какво да добавя. Нека да разсъждаваме принципно. Вие би следвало да защитите правата си, щом намирате, че са накърнени. А какви са личните качества и особености на различните хора в професионалното Ви обкръжение, е нещо, което няма отношение към въпроса за накърнените Ви права. Кой знае, а дали пък, ако един ден успеете да осъдите университета, няма някои от хората, за които тук говорите, да разберат, че са допуснали грешка спрямо Вас, да се разкаят и т.н.? Нека да предвидим и такава възможност. |
|
|
kkabakciev
Bulgaria
616 Posts |
Posted - 07/16/2006 : 06:56:07
|
Още малко по темата, конкретно по повод изказванията на г-н Димитров. Г-н Димитров, Вие, струва ми се, малко (а може би дори и не малко) прекалявате с персонализирането на сериозния проблем, който поставяте - за оценяването труда на един учен (на всеки учен). Вие непрекъснато говорите за различни конкретни лица във Вашия университет, като казвате, че били извършили едни или други неправомерни действия или че нямали, респективно имали, добри качества на преподаватели, учени и т.н. По въпроса за евентуално извършваните неправомерни действия искам да Ви кажа следното. Ако един човек е узнал за извършването на престъпление, независимо от тежестта му, негово безусловно гражданско задължение е да съобщи за това на съответните власти. Това не е само морално задължение, то е и формално: вписано е като текст в закона! В най-общия случай се пише сигнал до прокуратурата. Може да се напише и до МВР. Искам да кажа следното. Тук едва ли могат форумистите да преценят налице ли са неправомерните действия, за които говорите, или не са налице. Прави ми също така впечатление, че няма никаква реакция спрямо Вашите твърдения на форумисти тук, които са от Техническия университет. Няма нищо лошо в това, да пишете тук за неправомерни действия на различни лица от ТУ, но СЛЕД КАТО вече сте сезирали властите - което, както вече казах, е гражданско (което означава и Ваше лично) задължение. Тук бих могъл да бъда контриран, че всъщност прокуратурата не върши работа, или дори, че всъщност прокуратура в тази държава изобщо няма. И подобно тъврдение няма да е много далеч от истината. Но това не означава, че, ако човек е убеден, че прокуратурата не върши работа, (или дори, че всъщност "прокуратура няма"), трябва да реши, че няма да сезира прокуратурата. Подобен акт е равностоен на приемане на "закона на джунглата". В края на краищата прокуратурата е тази, която трябва да се занимава с престъпленията, а ако не се занимава както трябва, трябва да бъде притискана да го прави. Аз самият мога да дам примери на работа на прокуратурата, тъй като съм я сезирал нееднократно - именно за неправомерни действия от страна на участници в академичната област. В момента нямам време, но ще го направя в даден момент. |
|
|
moderator
Bulgaria
2231 Posts |
Posted - 07/17/2006 : 17:02:14
|
quote: Originally posted by did
Специално за проф. Емил Владков: Първо е бил директор на телевизионния сервиз към РЕСПРОМ - Русе. Благодарения на уникалната си способност да се приспособява и да влиза под кожата на началниците си, той беше привлечен за научен сътрудник в секция "Телевизионна техника" на НИКЕРЕ-София от ръководителя ст.н.с.Апостол Милчев Апостолов, отговорен конструктор на всички телевизионни приемници от "ОПЕРА" до "СОФИЯ 88". Много скоро екипният принцип на работа беше разрушен от Емил Пенчев Владков и след краткия му престой в НИКЕРЕ, той се отдели в секция за "Медицинка електроника" при Гара Искър за да конструира монитори за рентгенови апарати и там не завърши работата си дфо край, но премина на работа в Националния институт за паметници на културата, оттам пък в Националната телевизия, където се задържа най-дълго време и пожъна съответните успехи за да стане гиолям доктор. Същевременно работеше като консултант в патентно бюро към ИНРА където пропускаше патентите и авторските свидетелства избирателно на личности, от които зависеше неговото научно израстване. Така стана и ст.н.сIстепен (професор). Благодарение на своите хитрости на поетна 70-годишна възраст достигна и до назначение за Генерален директор на БНТ, където след големи скандали и протести напусна този славен пост след 45 дни. Но продължава да е член на научния съвет по РКТ, където изпълнява мнръсни поръчки на съответните ръководни кадри. Не е бил член на БКП, беше в профсъюзен лидер на направление, след промените стана син и беше експеср на СДС към парламента, при Симеон стана царист, а сега е крайно време да се извади досието му към ДС. Той е добре известен на гилдията (Конов, Шишманова, Апостолов, Василева, Димитров, Филков, министъра на електрониаката Йордан Младенов и други колеги) с нечистоплътните си маневри, но трябва и широката общественост да разбере що за личност е, що за учен и за професор е, що за експерт е, всъщност не успя да внедри като конструктор нито едно изделие, нищо, което подхвана на времето не успя да доведе до успешен край. За съжаление СДС натъпка много такива на важни места. Крайно време е такива хора, които са носители на старите поръчкови виждания и старо мислене трябва да бъдат извадени от научните съвети.
Did, Вашият обект проф. Емил Владков в момента говори надълго и нашироко по радио "Нова Европа" по въпросите за цифровизацията на телевизията. Похвали се, че нямал проблеми с конфликт на интереси тъй като бил "пенсионер под прикритие", преподавател в Нов Български Университет и автор на националната стратегия за цифровизация на телевизията. Както Вие сам казахте такива другари са винаги на мода - сега явно е експерт към БСП или към правителството на БСП, не стана много ясно, но не е учудващо след всички други партии, които е обслужвал според вашите данни. Един път съм имала повод да комуникирам лично с него и мога да потвърдя, че констатациите ми силно тангират към Вашите. Крайно време е "пенсионерите под прикритие" като Владков да се отстранят от Специализираните научни съвети, от комисиите към ВАК, а също и от редакционната колегия на Е+Е, за което също сте писал. Чудя се "пенсионер под прикритие" не е ли самопризнание за "ченге под прикритие" и оттам Да!, нека му извядят досието към ДС, за да си изясним термина. |
Edited by - moderator on 07/17/2006 17:51:57 |
|
|
moderator
Bulgaria
2231 Posts |
Posted - 07/18/2006 : 11:42:28
|
http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/ministry/direction/decl_dobreva.pdf Из Имотната декларация на зам. министърката на МОН, отговаряща за висшето образование и науката гл.ас. д-р Ваня Чавдарова Добрева-Йорданова (от ЮЗУ "Неофит Рилски", Благоевград,Ваня Чавдарова Добрева е родена 1965 г. в София.)
съпруг - технолог в печатница на свободна практика
Недвижими имоти:
1. апартамент София, Лагера 80м2 дарение от 1997 2. апартамент София, Лагера 64м2 99000лв. 1994г. спестявания 3. апаратамент София, ул. "Хан Крум" 145м2 дарение 1997г. 4. селска къща - дарение 2004г. Приходи за 2005г. - 11500лв.
Доста имотна и спестовна зам.министърка. Уж главен асистент, а точно тя забрани на главните аситенти да подават проекти към Фонда "Научни изследвания" към МОН. И други дребни нещица, за които ще стане дума по-нататък. За сведение на форумците, лично сме и подарили книгата "Храмът", засега отзвук няма. P.S. Министърът не е окачил в сайта на МОН имотната си декларация, за разлика от 4-те си зам.министъра. |
Edited by - moderator on 07/18/2006 12:43:37 |
|
|
nivine
145 Posts |
Posted - 07/18/2006 : 12:01:16
|
Г-н ККабакчиев всеки човек има право на лични убеждения и на свободното им публично разпространение. Ако с тези си убеждения той е засегнал неоснователно интересите или пристижа на други лица те са в правото си да потърсят средства за опровержение на това. Що се отнася до лицата, за които става дума в случая, независимо от това дали са Ви правили на Вас лично някакви добрини или не (дали са дами или не), струва ми се че те не биха могли да опровергаят изложеното срещу тях от did. Иска ми се освен това да Ви уведомя Господине, че едва ли имате ясна представа от професионалната и морална деградация, която властва в университета, за който става дума и че никакви съдебни институции не биха могли да променят това нещо. По-добре е да изкажете една похвала на Г-н Димитров, че е имал гражданската смелост да изнесе на публичен показ поне част от кирливите ризи на някои другари. |
|
|
Andrey_Kurtenkov
Bulgaria
578 Posts |
Posted - 07/26/2006 : 10:24:27
|
Тази сутрин хванах малко от явяването на отрочето на виденовския образователен министър по Канал 1 (от няколко години Декан на ИФ в СУ) по повод кандидат-студентската кампания, та ми се прииска и аз да споделя нещо по този повод. (Пускам съобщението в тази тема, тъй като, струва ми се, очевидно е, че всичко, свързано с приема във ВУЗ си е тясно свързано с въпроса за кадрите в науката). Кандидат-студентският по биология е най-зубрашкия изпит – трябва просто да наизустиш три учебника. Продължава 5 часа. При нас през първите 2 часа никой няма право да излиза от залите. През тази година (свързвам го с широкото разпространение на всевъзможни нови технически средства), веднага щом двата часа изтекоха и към тоалетните се юрнаха цели тълпи. Някои стояха подозрително дълго в кабинките (като отвътре не се чуваха никакви, характерни за такива случаи шумове), та се налагаше многократно да им тропаме и подвикваме, докато излязат. И като се върнат в залите, изведнъж започва яко писане (а дотогава два часа са си бъркали в носа). Ясно е, че има нещо, ама нищо не можеш да направиш – в залата нито вадят пищови някакви, нито пък имат слушалки в ушите или нещо от този род – изобщо, в залата са си перфектни; няма как да им откажеш и ходене до тоалетната – ще вземе някои да ми се напикае в залата, после да ни разнасят по СМИ. Единственото, което мога да правя е, да разрешавам само по едно ходене до тоалетната (тъй като някои имот претенции и за повече). Та, какъв е изходът: трябва да се измислят нови форми за провеждане на кандидат-студентския изпит по биология, при които той да е с продължителност до два часа и да проверява именно творческото овладяване на материала (а не съответствието му с ксерокопията от учебниците, които проверяващите получават). (Разбира се, това при сегашната система – ако се направи това прословуто „обръщане на бутилката”, на което, предполагам, всички сме фенове (т.е., във висшите училища лесно да се влиза и трудно да се излиза, обратно на сегашната система), тогава повдигнатия от мен сега проблем се решава от само себе си. На тези, които ще кажат, че проблемът с кандидат-студентското ако-пико е проблем незначителен, ще кажа, че още на входа на системата, на всички трябва да е ясно, че трябва да има справедливост; и всякакви видове йерархии да отразяват именно реалното съдържание на нещата. Ето и защо, всъщност, овластените да решават всички тези проблеми няма как да ги решат - защото йерархията в нашето общество си е обратна на елементарната логика. |
Edited by - Andrey_Kurtenkov on 07/26/2006 10:25:19 |
|
|
kkabakciev
Bulgaria
616 Posts |
Posted - 07/29/2006 : 09:24:59
|
quote: Originally posted by nivine
Г-н ККабакчиев всеки човек има право на лични убеждения и на свободното им публично разпространение. Ако с тези си убеждения той е засегнал неоснователно интересите или пристижа на други лица те са в правото си да потърсят средства за опровержение на това. Що се отнася до лицата, за които става дума в случая, независимо от това дали са Ви правили на Вас лично някакви добрини или не (дали са дами или не), струва ми се че те не биха могли да опровергаят изложеното срещу тях от did. Иска ми се освен това да Ви уведомя Господине, че едва ли имате ясна представа от професионалната и морална деградация, която властва в университета, за който става дума и че никакви съдебни институции не биха могли да променят това нещо. По-добре е да изкажете една похвала на Г-н Димитров, че е имал гражданската смелост да изнесе на публичен показ поне част от кирливите ризи на някои другари.
Отговарям на автора със закъснение, за което се извинявам - току-що видях съобщението на nivine. Никой от споменатите от г-н Димитров не ми е "правил добрини". Просто се познавам с тях, а добрини са правили родителите на единия. Разбира се, че ако има "кирливи ризи", те, ако са обществен проблем, трябва да бъдат изваждани на показ. В този смисъл г-н Димитров вероятно заслужава похвала. Но все пак у мен остава известно впечатление за един прекалено ЛИЧЕН конфликт. Впечатлението ми се подхранва от недостатъчните данни за "кирливи ризи", изнесени от г-н Димитров и липсата на позиция на другата страна. Впрочем, г-жо/г-не nivine, казвате: "да потърсят средства за опровержение". А ако другата страна, г-жо/г-не nivine, не знае за тези обвинения, как да се защити? Не намирам за логичен и разумен и най-вече отказа на г-н Димитров да защити правата си в съда - което е единственият легитимен, цивилизован ред! Още нещо. Разбира се, че нямам нищо против да бъдат изваждани "кирливи ризи" - нали това е и една от целите на този форум. Но г-н Димитров би могъл (и би трябвало) да отрази позицията на другата страна/другите страни, като цитира нейния отговор/техните отговори на неговите обвинения. И друго. Не виждам потвърждение на ФАКТИТЕ (доколкото ги има) от страна на участниците тук - сред които има преподаватели от ТУ. Бих искал да зная още как конкретно и точно са били увредени правата на г-н Димитров. Като НЕ Е БИЛ АТЕСТИРАН? Или като Е БИЛ АТЕСТИРАН НЕПРАВИЛНО? И в двата случая следва да се потърси административно и/или съдебно решение на спора. Но налице ли е една от двете хипотези? Или имаме нещо друго? И още. Има ли нарушение на нормативната уредба? На законов текст? На правилник? На вътрешните правила на ТУ? Какво точно нарушение има?
Извинявайте много, г-н/г-жо nivine, но докато не видя отговор на поставените по-горе въпроси, няма да мога да бъда убеден в правотата на г-н Димитров. Може г-н Димитров да си е съвсем прав. Но нали той със съобщенията си тук иска да убеди нас (и мен) в правотата си, а не цели нещо друго.
Моля да се има предвид, че ще следя дали ще получа отговор на това съобщение, но поради заетост може да не мога да реагирам незабавно.
Красимир Кабакчиев |
|
|
moderator
Bulgaria
2231 Posts |
Posted - 08/02/2006 : 13:34:01
|
Към темата отворена от Андрей_Куртенков:
GSM-ите и mp3-ките - хит на преписвачите в. Стандарт 02-08-2006
Кандидатстудентски изпит. Младеж с увредено зрение моли да отиде до тоалетната. Квесторът го хваща за ръката, завежда го, показва му къде да влезе и междувременно решава също да ползва тоалетната. Влязъл и видял, че слепият чете от малки листчета. Оказало се, че кандидат-студентът представил фалшива бележка от лекар, че има увредено зрение. Случката е отпреди 5 години и вече се разказва като легенда от квесторите в Софийския университет "Св. Климент Охридски". С всяка изминала година младежите, които кандидатстват във висши училища, стават все по-изобретателни, а бумът на мобилните комуникации и компютърните технологии определено улеснява кандидат-студентите, които искат да влязат, без да полагат много-много усилия. Последният писък сред преписвачите са диктуването на теми по GSM. Това обаче е възможно само ако телефонът има безжично hands-free, което се слага в ухото. Методът се използва предимно от момичета с дълги коси, които прикриват слушалката. Другият "пищов", подвластен на новите технологии, е mp3-устройство, на което са записани всички теми. И при този метод момчетата са в по-неизгодна позиция, защото трябва да се ползва със слушалки, а късата прическа определено възпрепятства потенциалния преписвач. Неудобствата в модерните техники превръщат хартиения "пищов" в класика и най-предпочитан начин за преписване. Малките листчета със ситно изписани теми или подсещащи дати се крият лесно в дрехите, а използването им е само въпрос на сръчност на пръстите. Преди години имаше случаи, при които кандидат-студентите носеха дебели химикалки, в които слагат "пищовите" - навита оризова хартия с основните години, имена, събития, факти, разказва деканът на Историческия факултет в СУ проф. Иван Илчев. Тази година най-много преписвачи бяха заловени именно на изпитите по история. В СУ "изгърмяха" 27 кандидат-студенти, а 10 бяха анулираните писмени работи в УНСС. Една от причините е вероятно, че в съзнанието на много кандидат-студенти битува погрешната до голяма степен представа, че ако не напишат една дата, пропадат на изпита или ако напишат една дата повече, оценката им автоматично ще се вдигне, но оценката на изпита е комплексна, коментира деканът на Историческия факултет проф. Иван Илчев. Според него сиутацията с преписването е твърде неприятна, защото има случаи, при които хванатите кандидат-студенти заплашват квесторите, че татко е бизнесмен, известна личност, политик. При тазгодишната кампания квесторите по история се натъкнали на "екзотичен" случай на преписване. На един от квесторите направило впечатление, че един от кандидат-студентите твърде често иска да ходи до тоалетната. При едно от посещенията квесторът влязъл след него и видял, че младежът чете дати, предварително написани на дланта му. Когато видял, че е разкрит, кандидат-студентът за секунди измил ръката си и се обърнал към квестора: "Сега нямаш никакво доказателство, че съм преписвал." На помощ на мързеливите кандидат-студенти се притичват фирми, които предоставят подробни указания за разработването на темите. Най-колоритният случай на преписване в Техническия университет - София е отпреди 3 години, когато GSM-ите и mp3-ките все още бяха лукс. По време на изпита по математика радиоклубът към университета засякъл честота, на която по радиостанция диктували на кандидат-студент решенията на задачите. Слушахме от кабинета на ректора дали диктуват правилните решения, разказват през смях служители на техническия ВУЗ. Оттам се похвалиха, че тази година няма заловени преписвачи, а само по математика 950 кандидати са изкарали оценки над 5.50, а това прави приемния бал много висок. Само осем преписвачи са хванати на изпита по биология за Медицинския университет в София. Четирима са били с хартиени пищови, трима с GSM и един с mp3-устройство. Техниката е била върната на кандидат-студентите при напускането на залите, уточниха от висшето училище. Оттам обясниха, че на изпита по химия няма заловени преписвачи, но самото преписване не е и възможно, защото младежите пишат по един въпрос и трябва да решат четири задачи. Далеч по-малко са кандидатите, които се явили с готови теми на изпита по български език и литература в СУ и УНСС. На изпита в най-старото висше училище бяха заловени двама преписвачи, а в икономическия университет нямаше нито един случай. Може би децата все повече разтичат на собствената си подготовка и смятат, че преписването не е начинът да учиш в университет, коментира проф. Кирил Топалов, председател на изпитната комисия в СУ. Според него творчеството на Атанас Далчев не предполага шаблонно мислене. Темата беше неочаквана, колкото и нелепо да звучи, твърди проф. Топалов. "Все още има инерция в част от учителите, които настояват децата задължително да напишат нещо свое, ярко и неповторимо, а това комбинирано със стрес води до т.нар. бисери. Децата не може напълно да имат собствено мислене, но се опитват да бъдат по-самостоятелни в разсъжденията си", разказва професорът. Той очаква високи оценки, защото кандидат-студентите са писали много добре. От големите университети единодушно констатират, че случаите на заловени преписвачи намаляват в сравнение с минали години. Явно ерата на "пищовите" с различен калибър започва бавно да залязва, но дали и кога ще свърши, никой не може да каже.
|
|
|
moderator
Bulgaria
2231 Posts |
Posted - 08/12/2006 : 20:33:15
|
ЧРД на Акад. Иван Юхновски - председател на БАН! Днес,12.08.2006г., четем във вестник "24 часа", информация, за това, че един от обсъжданите герои на нашия сайт и в книгата "Храмът", акад. Иван Юхновски - председател на БАН има рожден ден. Е, ЧРД и от нас! Все пак най-важно е да се установи диалог, дори, а може би най-вече с нашите опоненти, които може и да се окажат също така хора, знай ли се. Макар и малко сбъркани, или поне на нас така ни изглежда, но затова пък ги и осветляваме и обсъждаме, опитваме се да помогнем, не само на нас и подобните ни, а може и би, и най-вече на тях. Предизвиквайки ги, ние всъщност търсим контакт с тях, но контакт под формата на ДИАЛОГ, не на МОНОЛОГ, както те имат навика да го водят с нас, а именно, "Когато говориш с мен ще мълчиш!". Ако нашите герои имат куража да четат, коментарите ни, първо ще ни опознаят по добре, и второ, за което много се надявам, някой от тях да прояви, като класа, (засега, чак такъв смелчага не се явил), да се опитат да отговорят и то на наш терен, т.е. на нашия сайт и форум, който е ОТВОРЕН ЗА ТЯХ и те ще са "Добре дошли!". Ние тук обичаме спора, можем да оценим разумните аргументи на опонента, който и да е той. Едно, тези господа и дами, велико-академици и висши администратори не могат да отрекат. Засега ТЕ ИЗОСТАВАТ по отношение на КУРАЖА, свиват се в административната си власт и могат да каканижат само на предварително подготвени, постни и скучни форуми, където априори са сигурни в "бурните аплодисменти". При най-малкият щекотлив въпрос, ни обръщат гръб, игнорират ни, даряват ни с презрението си, ТОВА Е НАЙ-СИЛНОТО ИМ ОРЪЖИЕ. Да, но този вид СИЛА е висша форма на БЕЗСИЛИЕ! Мога да свидетелствам и лично, защото съм била обект на инструкцията "С ТАЗИ Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ГОВОРИ, ПОД НАЙ-СТРАШНИ ЗАПЛАХИ ЗА НАКАЗАНИЯ, ПРИ НАРУШАВАНЕ НА ЗАПОВЕДТА!!!" Мога да кажа и друго, най-вече, за по-младите ни колеги - ОПРЕДЕЛЕНО НЕ Е КЕФ ДА СИ ТАКА НИЗВЕРГНАТ, и все пак, ако днес лентата на живота ми се върне и ми кажат, ГАЛЯ, поклони ни се, НАПРАВИ СЕ ЧЕ НЕ ВИЖДАШ ТАЗИ ГАДОСТ, че това не е Л...., а букет от рози, ПАК и ПАК и ПАК и ПАК ще кажа "НЕ"! Затова, ако тези "висши" кадри намерят сили да свалят най-жестокото си оръжие - ПРЕЗРЕНИЕТО, и да застанат лице в лице към нас, техните опоненти, могат да са сигурни, че усилието им, жестът им ще бъде оценен!!!! Може би дори ще открият един по-друг свят, един по-хубав свят! Да им го пожелаем, включително и на Председателя на БАН! |
|
|
kkabakciev
Bulgaria
616 Posts |
Posted - 08/12/2006 : 23:59:38
|
Галя, комплименти за подхода ти към представителите на едрата комунистическа номенклатура!
И разгеле! Съобщението на Галя дава възможност да се разкажат някои неща за едрата комунистическа номенклатура в нещото, наречено БАН, което има за председател гореупоменатото (в съобщението на Галя) лице Юхновски. Но за лицето Юхновски, руснак и председател от десет години на Българската академия на науките, по-късно. Да започнем с нещото БАН.
Нещото БАН е не само свърталище на комуно-ченгесарлък, последен бастион - както отдавна съм го определил - на червената номенклатура. Нещото БАН е благодатно поле за разгръщане на "академично" чорбаджийство от най-долна проба, пристан за доживотно манифестиране на гротескна масова некадърност, топъл подслон за носители на остра психопатия в широк мащаб, полигон на погазване на всякакви законови, академични и етични норми.
Нещото БАН е нещо като "Топлофикация", в което обаче източването на парите на хората (данъкоплатците) за лични нужди се извършва законно. Под законно източване на пари имам предвид снабдяването, или по-точно казано самоснабдяването, с безумни привилегии - под формата на присъждане на така наречените академични звания академик и член-кореспондент, което води до подхранване на представителите на тлъстата комуно-ченгесарска номенклатура със значителни добавки към заплатите, осигуряване на пожизнени заплати (нещо нечувано за нормалния свят), на редица други материални изгоди, и, не на последно място, предоставяне на възможност на членовете на тая каста да се манифестират като учени в ченгесарски "медии" от типа на "Труд" и "24 часа". Както е известно от многобройните публикации по темата в печата - вестници като например "Демокрация" и отделни други подобни, повечето от титулувалите се академици и член-кореспонденти, освен комунисти и ченгесари - щатни или на хонорар, са едни изключително елементарни индивиди, някои от тях откровени некадърници, има и отделни дебили (лично наблюдение). Само за някои лица в тази камарила би могло да се каже, че имат някакви сериозни научни приноси.
За едрата номенклатура в БАН може да се говори много, и се е говорило много. Но накрая не мога да не отбележа, че най-гротескната манифестация на простащина и безумна наглост беше премахването преди няколко години в БАН на мандатността на ръководните кадри на всички равнища. Наистина трябва да си или изключително нагъл, или напълно малоумен (да не разбираш какво става и за какво вдигаш ръка), за да гласуваш, в качеството си на член на Общото събрание на БАН, възможност на оялата се с десетилетия, напълно самозабравила се, нагла, просташка, престъпна комуно-ченгесарска мафия да остане на постовете си несменяема, с възможност да управлява на практика и до края на живота си!
Фактът е факт: на прага на 21 век, в една претендираща за цивилизована и правова държава, едно мнозинство в Общото събрание на БАН предостави на тлъстата номенклатура в БАН възможността представителите й ЗАВИНАГИ да заемат постове в ръководството на БАН, да бъдат директори на институти, членове на научни съвети и т.н. Подобно нещо не съществува в никоя друга институция в тази "държава"! Има го единствено в църквата, и то в много по-малък мащаб!
Представяте ли си закон, който да премахне ограничението във възможните мандати на президента? Представяте ли си закон, който да даде възможност на агента "Гоце" да няма ограничения в мандадите си и да може да остане президент до края на живота си? Естествено, че не можете да си представите! Но за лице като Юхновски, руснак и председател от десет години на Българската академия на науките, не само, че ще трябва да си го представите! То е ФАКТ!
Засега толкова! Надявам се обаче много силно да не стане така, че да участваме само двамата с Галя в обсъждането на нещото БАН!
________ Ако някои тук не знаят или не разбират за какво точно говоря, им предлагам да прочетат някои мои статии за БАН, на следните адреси: http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/Vremeto.html и по-специално статиите "БАН си остава бастион на номенклатурата", "По повод на една дребна случка - за двата най-едри проблема на БАН", "Такова беше, и си остава, времето". |
Edited by - kkabakciev on 08/13/2006 09:12:59 |
|
|
moderator
Bulgaria
2231 Posts |
Posted - 08/13/2006 : 09:50:41
|
ККабакчиев, дори и само с теб да останем да я обсъждаме, темата не е страшно. Не се притеснявай от това, многократно съм имала повод да го кажа, нашата цел е с по-дълга перспектива, така че моментният успех е и важен и маловажен в известен смисъл. А сега за мандатността и ограничението на броя мандати в държавния сектор. Виж, това е много важно. Не само в БАН, за което освен теб и Любима, наскоро ст.н.с д-р Зойка Гарелкова се възмущава (уволнена неправомерно от Института по Гората в БАН), в една статия, която съм препечатала по-напред в този топик. Не може в държавния сектор да има неограничена мандатност. Не може и не трябва! А на много от ТЯХ им се иска, а как само им се иска, Виж на заглавната страници на сайта ни, в дебат по р. "Нова Европа", воплите на проф. Драгомир Драганов и как той се възмущава горкия, че ректорът на СУ не можел да остане и трети мандат - такъв добър ректор, жали се проф. Драганов, а му ограничават правата, нарушават му ги демек, видите ли ректорът на Нов Български Университет можел без ограничения на броя мандати, проф. Биолчев не можел, и тук проф. Драганов ни гледа умолително за подкрепа, да защитим правата на човека, де. Много Ги влече друг да плаща, т.е. държавата, демек - аз и ти и тия като нас, а никой, още по-малко аз и ти и тез, кат нас да им търсим сметка, да търсим отговорност, да изискваме от Тях, да ги отстраняваме, да ги ограничаваме!!! Ето тук грешат! Не знаят дори, колко грешат. Ректорът на НБУ - МОЖЕ, когато ти САМ си изкарваш парите, на ТВОЙ РИСК, т.е. при РИСКА да загубиш всичко от един само грешен ход - МОЖЕ, МОЖЕ без мандати, МОЖЕ до 100 години и оттатък, МОЖЕ, но когато ДРУГ ПЛАЩА - НЕ МОЖЕ!!! А, как им се иска горките, иска им се, та чак им се плаче. Тази власт, о, тази власт, особено безконтролната власт, това е най-страшната дрога на тази Земя. Те казват така: Вие ще ни плащате, Ние ще се гаврим с Вас, няма да ни търсите сметка, щот туй не ни е кеф, и ще ни държите вечно, щот много ни е кеф. И ни гледат с овлажнени очи и муцунки и мислят, че са ни поискали захано петле от панаира! Това ме ужасява. Те дори не разбират, какво искат, дотам са опиянени, дрогирани, обзети от самозабрава, дори не виждат, къде се губи връзката. Не знам, това лекува ли се или от тази фаза нататък само се превърта, нямам достатъчно опит, бъдещето ще покаже. А сега по една друга тема, която ККабакчиев повдигна в драматичния диалог с М. Горанов, който пък, сам по себе си, признавам ме надвишава като класа и дълбочина и само го наблюдавам като малко дете изгрева, залеза, дъгата и калейдоскопа - едновременно съм вцепенена и очарована, пленена, така че Ви моля и двамата само за едно, запазете този тон, не сменяйте октавата, не допускайте да минете в по-долен регистър, иначе ТУК СЕ ГРАДИ КЛАСИКА, тепърва ще се осмисля и оценява... Та, аз ще засегна друго, нещо, което мисля, имам сили да достигна, да се докосна до него още в този момент. А именно - въпроса за тези наши сънародници, Българи, с главно "Б", учени и творци, които в безумните условия, в които живеем и сме живяли и са живели нашите родители, са успели с усилията на волята и духа си да постигнат нещо значимо, интересно, красиво, добро и особено ако още се представят и се самоосъзнават като Българи, въпреки че ТУК ГИЛОТИНАТА НА НОМЕНКЛАТУРНОТО ЯДРО Е БЕЗПОЩАДНА, не само че мълчи, тук дори се е убивало, а може би и сега се убива за това. Само внимание - да не попаднем на някой от Номенклатурното Ядро, който е успял да открадне от свой колега или подчинен, да го смаже и дори убие, а сега да обикаля по света и да се пъчи с постиженията му, и това да става с благословията на Номенклатурното Ядро, ИМА И ТАКИВА - и тук стоп, защото ГАВРАТА Е ДВОЙНА към истинския талант, който всъщност единствен ни интересва!!! Има една тънка разделителна линия, за която тук всички трябва да внимаваме и да бдим и да намерим сили да отделим "истината" от "лъжата". Да не се забравя, винаги да се има едно на ум! Нас ни интересува автентичния - ТОЗИ, КОЙТО НОСИ БОЖИЯТА ИСКРА. И, така Краси, като разбереш, кой е учения Кръстанов, примерно и по твоя преценка решиш, че той струва, не защото го казват в Германия, не защото не го казват в България, а доколкото можеш, по-обективно, е тогава, опитай ти или синът ти да вземете интервю от него, веднага ще го представим тук, ще го публикуваме, със снимки, ако има такива, ще му отдадем необходимата почит и уважение в Родината му, в България и то напълно безкористно. Това е обръщението ми и към другите ни колеги, издирвайте такива хора, посочвайте ни ги, ще се опитаме да установим контакт с тях, да ги опознаем, да ги представим на обществеността. Отдавна ми се върти, тази идея в главата и тук Краси, направо ми прочете мислите. Така че, ето ти сам подсказваш, дори без да съзнаваш отговаряш на въпроса, който ти постави М.Горанов - "Какво да се прави?". Ето нещо, което може да се прави и което е градивно. Ако успееш да направш нещо в тази посока, мисля, че ще е страхотен успех, в градивен план. Прав е М.Горанов, че когато повтаряме само АЗ, АЗ и АЗ, дори да сме съвсем прави, хората се дърпат, това е естествена реакция. Нека намерим сили да кажем ТОЙ, ТЯ (X,Y,Z)не аз, НАПРАВИХА, УСПЯХА, ТЕ СА ПРЕКРАСНИ, ПОКЛАНЯМЕ ИМ СЕ, ПРЕКЛАНЯМЕ ИМ СЕ, ТЕ ГО ЗАСЛУЖАВАТ, някои не ги ценят, но те не са прави, НИЕ ГИ ЦЕНИМ, а тези, които не ги ценят, само показват ниското си нивце, ниската си класа, низката си природа. Аз вече имам някои материали за подобна рубрика, ще видя, кога ще успея да я поставя в сайта. Но ще се радвам безкрайно да давате материали и Вие и най-вече да помогнете да установим контакт на живо с тези хора. Да им кажем нещо добро, докато са все още сред нас, защото някои вече си отидоха, без да са чули добра дума от сънародник и това е срам не за тях, а за нас, като техни сънародници. |
Edited by - moderator on 08/13/2006 20:06:00 |
|
|
kkabakciev
Bulgaria
616 Posts |
Posted - 08/13/2006 : 12:07:41
|
Галя, много хубаво съобщение си написала, но за момента мога само по един пункт от него нещо да кажа. Не си разбрала, че този учен Кръстанов не е в Германия. Той е в България, работи в БАН, математик е, занимава се с физика. Така че, ако някой трябва да взема интервю от него - това сме ние тук, а не синът ми. Информация в чисто научен план в Интернет може да се намери чрез търсене Stranski-Krastanov growth в Гугъл. Човекът си има и сайт на английски (не на български), който може да се намери. Синът ми ми каза преди няколко дни още, че освен с този Кръстанов, в области като физика, химия, материалознание и под. България е известна в Германия (в институтите "Макс Планк") по-конкретно и с учени, работещи в областта crystal growth. Не спомена имена, но аз самият имам известна представа за постиженията в тази област. Познавах лично академик Иван Костов, единственият академик некомунист, огромно изключение сред ... да не казвам сред какво ... Вж. за него тук: http://minmag.geoscienceworld.org/cgi/content/extract/68/4/709 Познавам и сина му Руслан. Лингвистичен редактор съм на английското издание на книгата на Иван Костов и Руслан Костов Crystal Habits of Minerals. Ето линкове за книгата: http://www.pensoft.net/search/first.htm http://www.coronetbooks.com/books/crys0603.htm Тук може да се прочете рецензия за нея: http://www.minsocam.org/MSA/AmMin/toc/Abstracts/2001_Abstracts/JF01_Abstracts/Sunagawa_p202-203_01.pdf Има минерал, наречен костовит: http://webmineral.com/data/Kostovite.shtml http://rruff.geo.arizona.edu/doclib/hom/kostovite.pdf Ако някой се интересува повече от тази област, мога да го насоча и към живота и дейността на един българин, Илия Делев, колекционер на гигантски кристали, който живее в Южна Америка от 50 години и на чиято книга съм преводач: http://www.amazon.com/gp/product/9546422150/104-1128752-8195153?v=glance&n=283155 http://www.coronetbooks.com/books/phen2150.htm Разбира се, че съществуват български учени: и в България, но най-вече в чужбина. Но тези истински български учени са огромно малцинство сред ордите псевдоучени - лица набедени за учени, които са изцяло в България. ______ Не разбирам нищо от математика и физика, но, след като написах горното, си направих допълнително труда просто да проверя колко линкове ще излязат при търсене на Stranski-Krastanov growth. Ето:
Results 671 - 675 of about 38 200 for Stranski-Krastanov growth (!) Страници 68 (!)
Това означава СТОТИЦИ СТАТИИ С ЦИТИРАНИЯ на модела Stranski-Krastanov, т.е. и на учения Кръстанов (Михаил)! Това ако не е повече от блестящ научен атестат, не знам какво е блестящ научен атестат. Позволявам си да попитам. Този човек академик ли е? Изглежда, че не е. Само не ми казвайте, че не е и професор, защото не мога и това да видя в страницата му. Ето я: http://www.math.bas.bg/~krast/index.html И ако Кръстанов не е академик, защо не е? При положение че повечето така наречени академици не могат да се похвалят, така да се каже, и с една хилядна от подобни постижения? |
Edited by - kkabakciev on 08/13/2006 13:48:32 |
|
|
M.Goranov
8 Posts |
Posted - 08/13/2006 : 22:12:12
|
Кабакчиев, тъкмо се върнах отвсред природата и бързам да приготвя нещо по-ясно: ...От това, което достига до мен, БАН вече наистина е не толкова „гнездо на пчелици”, като връх на полезната продуктивност, като възхвала на природата, /респ. на науката/, на вдъхновението, на старанието, на АКАДЕМИЗМА и на удивително рационалното им структуриране и съвършенство в организацията на работата /вж. „градината на Академос”, древна Гърция/... Изглежда, че заедно с подобни прилики /нека не ги отричаме дотолкова, доколкото ги има тук-там/, сега БАН е и нещо повече от неизтребимо „гнездо на осите” – безплодни, бръмчащи, досадни, нагли, крадливи, ревниви, интригантни, подли, жестоки, а и неуморими в своето „dolce fa' niente”; че някои креатури там дори се и гордеят с хитростта, цинизма и бай ганювщината си /ти и за мен намекна последното/. Ако се доверим на основоположника на диалектиката Хераклит - трапсполирайки го към темата за етичното, красивото, естетичното - то: „Природата са стреми към противоположности и от тях, а не от подобни образува съзвучие... И изкуството, изглежда, като подражава на прородата, постъпва по същия начин...” - За науката това или пък диалектиката изобщо, вероятно не е валидно!... Проблемът ти, кк, не се изчерпва с това дали си комунист или сътрудник. Стига с тези митингаджийски крясъци, етикети, клишета и прочие... Иска ми се и дори вярвам, че не си... Но липсата на досие, не значи и липса на сътрудничество, а пък и комунисти днес май вече няма!... Може и да те шокира това твърдение, но ще се върна на него... Доста от истинските комунисти бяха изгонени много преди ’89-а - през 1956..., през 1968.., по времето на хунвейбините..., после... Какво остана, досещай се сам!... Наскоро съобщиха, че поради някаква вътрешна криза, вече се изгражда и ляво крило вътре в БСП... Естествено, че реставрация е невъзможна, въпреки, че и Лилов, пък и много млади са вътре... Дали е натиск за засилване на социалната политика или е само предизборна пушилка?... Проблемът за властта не е чак толкова неразгадаем... Етикетът „комунист” обаче, днес отклонява вниманието от същността и праща Санчо да се бъхти срещу вятърни мелници! Кому е изгодно това? Заслужава си да се помисли... Стремежът ни, енергията ни – ако ще трябва да я изразходваме – е вече не срещу комунизма и неговите остатъци, а СРЕЩУ ПОСТКОМУНИЗМА, оформен вече като съвсем ново - с различни характеристики - туморно образувание в обществото, вероятно не по-малко опасно от комунизма: срещу цинизма, срещу алчността, срещу безверието, срещу протекционизма, срещу ипокризията, страха, грубостта, ... Мисля, че трябва да спрем с онези вмирисани на нафталин шаблони и да мислим наистина по Европейски... Докато все още вярваме, че „европеизма” е нирвана за духа... Е, не само!.. Изхождайки обаче от информацията, която ти самият даваш за самия себе си, както и за дедите си, отличителното е именно факта, че там някъде ти се стремиш да създадеш „съзвучие” от съвсем несъвместими неща като, примерно, ОГЪНЯТ И ВОДАТА... /прочети си записките отново и ще се убедиш, че е така/ : Ти, „краен индивидуалист”, но горещ борец за „общество”/!?/; живял и роден в България от родители българи, ама не е българин /!?/ – Е, просто това не върви! И още: „прадядо ми комунист - ама против Маркс и Ленин” /!?/; „баща ми беше напълно открит дисидент – ама преподаваше марксическа философия... дори и на високопоставени членове на партията и милицията...” – И това през 50-те, 60-те години?!... И не е бил уволняван, преследван, изпращан в Белене?! - Ти чуваш ли се какво говориш?! - Хора тогава изчезваха за много по-малко!... И не бил българина /респ. баща ти/ изобретателен!... А какво да кажем за малодушните, чиито вратове бяха превивани, издебвани от засада и принудени да стават доносници като някакъв вид откуп /вж. Коритаров, уж страхотния! - Ето ти го още оттогава масовото корумпирване на нацията!/... Във всяка една от ония твои „тези/антитези”, ЕДНАТА Е НЕВЯРНАТА СЪС СИГУРНОСТ! Трябва да се съгласиш се, че на базата на „здравия разум” - изграден някъде дълбоко в съзнанието, в етноинтелекта, в народопсихологията ни - в онзи етноинтелект, съществуващ само в своето спокойно състояние, извън текущите събития, неангажирано, обективно и свободно - странно е, но желаното от теб „съзвучие” не се получава. И никога няма да се получи! И затова посланията, които излъчваш са и съмнителни, и грозни!... А виж, не съм се „заел”с непосилната задача да чета между редовете, нито да „оплювам”, нито да запушвам някому устата... Прекалено е елементарно... Разбира се, че и в БАН, както и на много други места в икономиката на страната /като най-общо понятие/ НОРМАТИВИТЕ, ПРАВИЛНИЦИТЕ - и не само тези касаещи безмандатността - СА НЕНОРМАЛНИ и НЕМОРАЛНИ. А както упоменах в статията за КОРУПЦИЯТА, именно държавата /твърде е абстрактно понятието/, правителствата, депутатите, по-малките законодателни органи в институциите - чрез гласуваните набързо нормативи, закони и правилници - създават широки условия за развихряне на безпринципни взаимоотношения и нерегулирани силови въздействия; на дивата, неуправляема биология; създават условия за изтичане на средства, за изтичане на мозъци, за липса на справедливост... Последното и председателят на Конституционния съд го призна /!!!/ в заключение на повтярано по телевизията интервю /спокооооойно – не агитирам!/. A propos: ти ми цитира част от закон, където, при липса на параграф, се отсъжда съгласно „общия разум” и според „съществуващата практика”... Думата „общият” е абсолютно неправилна, като формулировка в закон, чието действие трябва да е за години! Честата поправка на законодателството у нас поради некомпетентност или по-скоро нарочно, също е една от причините за хаоса в страната. /А има Наполеонови постановки, валидни и до днес!/. Та... питам се: „Какъв беше „общият разум” на една Германия в края на тридесетте, разум, унищожил по-късно над 40 милиона човешки същества?!”... - Едно е „общият разум”, съвсем друго е „здравият разум”! - Съществува чудесна теория за общото, за "груповото мислене" - за превръщането на целта в средство, за поведението вътре и извън групата, за социалния контрол, за предателството... Този проблем е подобен и на въпроса „Що е нормалното?”, т.е. НОРМАЛНОТО - ВЪОБЩЕ И ИЗОБЩО... И тъй като философите имат големи затруднения във формулировката, създадоха друг термин с по-къс живот - „норматив”, като по-практичен, по-ясен и вече ставащ за ежедневна употреба. Ето как се получава отново фалшивият парадокс: НОРМАТИВИТЕ НИ "НОРМАЛНИ" ЛИ СА? – Риторичен въпрос... А истинският: „Нещото, което не си го загубил го имаш, нали? Рога не си загубил, следователно ги имаш!” - Изводът: Не всичко, което е логично, е и вярно!... Какво остава да мислим за неща, когато те дори не са нито логични, нито основани на здравия разум... Ти ми пишеш: „На автора трябва да се вярва”. - Хайде тогава да вярваме на всеки, написал някъде нещо си!?... Ами ако се самозаблуждава?... Никъде не съм казал, че си лъжец и други подобни. С тези думи много внимавам... Просто задавам въпроси... и предизвиквам отговори... Успокой се, напоследък някои започват да те харесват... Не ме интересува какво си бил – на всеки таван има по чифт цървули... и някоя друга вехтория... Но ако рецидивираш, пак ще се обадя, колкото и да ти е странно за човек с някакъв си успех, цитирам пейорацията ти, „в художествената литература”. Занимавам се сериозно с медицина, имам две специалности и Диплома за преподавател в Европейските университети, издадена от ЕС/РС /казвам го не за да се хваля, а защото ти директно ме питаш/... A propos: вчера видях в Интернет, че една моя страница продават за от 12 до 25 английски паунда, а никой не ме е питал за авторски права... Няма майтап, Уили!... А решението на Научния „ми” съвет за разкриване на процедура за професура отпреди няколко години, събира прах в най-долното чекмедже на отдел кадри – просто настоях да не се обявява във вестник!... Е, това вече ми е трудно да го обясня на теб и на останалите и затова май ще трябва да напусна форума... И, отново една последна молба, кк: Не развявай знамето на „свободата на словото” като знаме на слободията: ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ НЕ Е В ОНОВА, КОЕТО ТИ Е РАЗРЕШЕНО, А В ТОВА, КОЕТО ТИ САМ НЕ СИ РАЗРЕШАВАШ... Можем ли да бъдем и истински демократи?
|
Edited by - M.Goranov on 08/14/2006 11:35:14 |
|
|
kkabakciev
Bulgaria
616 Posts |
Posted - 08/14/2006 : 13:11:32
|
quote: Originally posted by kkabakciev
[quote]Originally posted by M.Goranov Проблемът ти, кк, не се изчерпва с това дали си комунист или сътрудник ... липсата на досие, не значи и липса на сътрудничество... ти се стремиш да създадеш „съзвучие” от съвсем несъвместими неща ... Ти, „краен индивидуалист”, но горещ борец за „общество”/!?/; живял и роден в България от родители българи, ама не е българин /!?/ ... „прадядо ми комунист - ама против Маркс и Ленин” /!?/; „баща ми беше напълно открит дисидент – ама преподаваше марксическа философия... – И това през 50-те, 60-те години?!... И не е бил уволняван, преследван, изпращан в Белене?! ... А какво да кажем за малодушните, чиито вратове бяха превивани, издебвани от засада и принудени да стават доносници като някакъв вид откуп /вж. Коритаров, уж страхотния! ... Трябва да се съгласиш се, че на базата на „здравия разум” ... желаното от теб „съзвучие” не се получава. И никога няма да се получи! И затова посланията, които излъчваш са и съмнителни, и грозни!... част от закон, където, при липса на параграф, се отсъжда съгласно „общия разум” и според „съществуващата практика”... Думата „общият” е абсолютно неправилна, като формулировка в закон, чието действие трябва да е за години! Ти ми пишеш: „На автора трябва да се вярва”. - Хайде тогава да вярваме на всеки, написал някъде нещо си!?... Ами ако се самозаблуждава?... Никъде не съм казал, че си лъжец и други подобни. С тези думи много внимавам... Просто задавам въпроси... и предизвиквам отговори... Но ако рецидивираш, пак ще се обадя, колкото и да ти е странно за човек с някакъв си успех, цитирам пейорацията ти, „в художествената литература”. Занимавам се сериозно с медицина, имам две специалности и Диплома за преподавател в Европейските университети, издадена от ЕС/РС... решението на Научния „ми” съвет за разкриване на процедура за професура отпреди няколко години, събира прах в най-долното чекмедже на отдел кадри – просто настоях да не се обявява във вестник!...
Г-н Горанов, благодаря за поредното обръщение към мен, но отново се страхувам, че то е продиктувано от някакво Ваше желание да ме преследвате, като ме обвинявате в едно и друго, и като се мъчите да обяснявате прости неща със сложни философски анализи. Ще Ви отговаря подробно. По въпроса за "проблема ми", отново обяснявам, че проблем нямам. Ако дядо ми е извършил нещо лошо преди 55 г., да, това е проблем, но не чак толкова грандиозен, особено при положение, че подробностите не са ясни. Казах, че не съм комунист, не съм бил и няма да бъда. Повтарям Ви го отново, за всеки случай. Не съм и агент на ДС. Не сте прав, че "липсата на досие, не значи и липса на сътрудничество" - напротив, точно това означава, стига досието да не е унищожено. Не се мъчете да изкарвате, че има "сътрудничество на ДС", т.е. нещо неморално, ако някой е написал доклад до МВР за начина на съхраняване на научна документация, нямаща нищо общо с политиката. Значи, г-н Горанов, повтарям: нямам никакъв психологически проблем! Ако Вие имате подобен проблем, кажете какъв е той, за да се мъчим да го разрешим, а ако мога и аз нещо да помогна. И друго. Медицинското Ви образование не Ви дава право да идентифицирате "нечий проблем", ако това не е поискано от Вас от страна на даден пациент. Г-н Горанов, индивидуализмът, включително крайният, не представлява отричане на обществото и отказ от борба то да бъде променено, а означава индивидуален, т.е. неколективистичен (комунистически, социалистически) път на борба за по-добро общество. Прекалено е елементарно и не би трябвало изобщо да Ви убеждавам по този въпрос - също както и в това, че един човек в началото на 20 в. е имал правото да вярва в комунизъм не от марксов и особено ленински тип. Самата марксическа философия отхвърля разглеждането на марксизма като застинала доктрина - още по-малко на ленинизма. Още по нелепо е твърдението, че баща ми, щом е преподавал марксизъм-ленинизъм, значи е бил комунист по убеждение. Това е близко до твърдение, че преподаващият криминология е престъпник. Уточнение обаче за нещо, което не сте разбрал. Баща ми преподаваше марксистко-ленинска философия през 70-те и 80-те, а не през 50-те и 60-те. Вярно, през 50-те и 60-те той или не би го правил, или би бил репресиран. Най-нелепото обаче е да твърдите, че, щом някой е роден българин, т.е. от майка и баща българи, то той е българин безусловно. (Ами ако е бил осиновен след раждането си от турци, евреи, цигани, американци?) Настояването Ви човек, който е отгледан и възпитан от българи, да бъде непременно българин, т.е. да се самоидентифицира като българин, представлява фанатизъм - религиозен, расов, лингвистичен и т.н. Подобен, например, на този на днешните ислямисти, живеещи в Западна Европа, които очевидно никога няма да приемат ценностите и правилата на Западната цивилизация - но с охота използват нейните блага. За малодушните няма да Ви отговарям - нито мога да отговарям за деянията на такива хора. Ваше право е да намирате липса на "съзвучие" в позицията ми. А това, че намирате посланията ми съмнителни и грозни, е Ваша позиция, която уважавам. Съгласен съм в общи линии с Вас относно текста в ГПК - би могъл да бъде по-прецизен. Но все пак смисълът му е ясен. По въпроса за това, че на един автор трябва да се вярва. Именно на автор трябва да се вярва - на автор на художествено или публицистично произведение. В това се състои част от магията на отношението автор-читател. Разбира се, право на читателя е и да не вярва. Забележете, че деонтологичният израз "трябва да се вярва" не изключва правото да не се вярва. Няма абсолютно никаква пейорация в израза "в художествената литература". Все пак съм семантик! И едва ли трябва да повтарям, че уважавам Вашите постижения, Вашата квалификация и пр. Само ще добавя тук нещо. Много добре познавам академичната среда в областта на медицината - съпругата ми (доцент по кардиология) е в нея от 26 г. Тя е доста по-различна (и по-качествена) от тази при хуманитарните дисциплини, но това не означава, че и в медицинските академични среди няма безобразия (от всякакво естество). По въпроса за Вашата професура, от която сте се отказали. Това е Ваше безусловно право. Безспорно знаете, че законът изисква всяка професура (т.е. конкурс за професура) да бъде обявявана във вестник. А щом някой не желае професурата да се обяви във вестник, това безусловно означава, че се отказва от участие в процедурата. Отново благодаря за обръщението към мен, като се надявам да приемете по достойнство отговорите ми. |
Edited by - kkabakciev on 08/14/2006 13:31:50 |
|
|
Topic |
|
|
|