http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Ще провали ли МОМН политиката на БББ?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

atakurt

Bulgaria
43 Posts

Posted - 09/11/2009 :  18:13:48  Show Profile  Reply with Quote
За да се опитам да оживя малко форума с дискусия, която е близка на всеки, четящ тези редове, ще поставя следния двояко четящ се въпрос:

Ще провали ли МОМН (Министерство на образованието, младежта и науката) политиката на БББ (Бат' Бойко Борисов)?

Личният ми субективен отговор и на двата двупосочни въпроса е:

1. ДА! Защото политиката на БББ спрямо МОМН е погрешна. БББ не изчисти МОМН от "вещиците", а даже потвърди на думи и на дела, че ще ги задържи. Самото МОМН се ръководи от почти женски екип (без желание за борба и конфронтация с негативите в МОМН), което и не мисли да чисти боклуците, а се напъва за други неща (например г-жа Фандъкова иска да кметува, а г-жа Коджабашиева е стар кадър от системата на МОМН и обвързана с всички далавери там).

2. ДА! Защото образованието е водещо направление (особено - по време на криза) и се управлява вяло (за разлика от други министерства с бурна дейност) и всички виждат състоянието му, А последното интервю на Министърката, в което заявява, че ще ревизира всички учебни програми е НАЙ-ГИГАНТСКОТО БЕЗУМИЕ в системата на средното образование, което някога съм чувал. Не може да се прави нов бардак със стари к...и! Не може старите оляли се и корумпирани кадри да ревизират програмите, защото ще се получи буламач! Първо си почисти Авгиевите обори (както в другите министерства) и тогава започвай да "строиш живота нов"!

А какво е Вашето мнение, колеги съфорумци?

Democrat

Bulgaria
28 Posts

Posted - 09/11/2009 :  20:36:19  Show Profile  Reply with Quote
Колега Атакурт,

Напълно се солидаризирам с Вас, че МОМН е много вероятно да се окаже ахилесова пета на новото правителство. Вярно е, че това министерство си е авгиев обор през последните 20 години. Имаше яко произвосдство на фалшиви дипломи, та чак цял свят разбра за това. Корупцията беше много стабилна, кадри на надпенсионна възраст заемаха и продължават да заемат щатни постове. Предишният министър вече е даден на прокурата за "усвояването" на 200 милиона без съответен резултат. Накратко казано - в това министерство се подвизават разни твари, които ловко играят по сценария "Новите дрехи на царя" - обещават всякакви хубави резултати, а накрая царят е гол и резилът е голям. Жалкото е, че резилът е на България и българската нация, а липсата на образование и наука ще има трайни и много жестоки последици за нас в бъдеще. С такива кадри сме до тук.
Мисля, че и мъж да е министър бая зор ще види да изчисти авгиевия обор в МОМН. Тук се налага да се води борба с организирана престъпност, а за това трябва воля на правителството плюс намеса на полиция и армия - по примера на преборването на мафията в Италия.
Искрено желая успех на госпожа министър Фандъкова в това славно начинание!
Между другото любопитен съм как новата министърка сложи за зам. министър ректор на доста закъсал частен университет (внимание - има опасност и той да почне да "усвоява" милиони).
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/05/2009 :  13:26:18  Show Profile  Reply with Quote
Адриан Цаконски, председател на Асоциацията на млекопроизводителите:
В правителството има провокатори
Анна Кълцева
понеделник, 5 октомври 2009

http://www.vsekiden.com/?p=58967

Вчера ваши колеги на пресконференция казаха, че Бойко Борисов не си изпълнява обещанията, защото не са изплатени пари на млади фермери, че не е спрян вносът на сухото мляко, че мандраджиите продължават да диктуват условията на млекопроизводителите. Подкрепяте ли тази позиция?
Това за мандраджиите е вярно. Ама на един разграбен двор аз не виждам какво може да се направи толкова бързо за два месеца управление на Борисов. Наистина е трудно, но има и провокатори между нас, които разцепиха фермерите още миналата година и продължават сега провокативните си дейности. Даже един зам.-министър има сред тях.

Кой?
Цветан Димитров, един от заместниците в земеделието. Надявам се, че в най-скоро време Борисов ще обърне внимание и той ще бъде сменен.

Е, точно той обяви, че България ще иска разрешение от Еврокомисията за нови 15 помощи за фермерите….
За мен той е провокатор. Играе против министър Найденов.

Защо смятате така?
Защото се опитва през Фонд”Земеделие” да прокара пари за Селскостопанска академия. А всички знаем, че председател на академията е бившата зам.-министърка Светла Бъчварова, всичко води към БСП.

Значи смятате, че провокаторите в новото правителство са хора на БСП?

Да, БСП вкарва провокатори и се опитва да пречи.
...
Първо (Бойко Борисов) трябва да се разчисти двора.

Как?
Тези провокатори да се изгонят. Да нямат достъп до властта.

Смятате, че Борисов не знае за тях?
Ако не знае, ще го уведомим.

Edited by - moderator on 10/05/2009 13:27:30
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 10/05/2009 :  14:16:34  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
100% се присъединявам към мнението на Цаконски за въпросния зам.-министър (макар че не бих употребил този болшевишки речник - "провокатор" и др. под.). Също така, бих се разграничил от неговата гапоновщина (да припомня - поп Гапон е символ на вярата в добрия цар-батюшка, който иначе е страшно готин, но просто не знае какви ги вършат тия под него - и е достатъчно само да го информираме - и той ще вземе мерки).
Цветан Димитров беше пръв депесар в министерството, до последно се бореше с Валери Цветанов кой да наследи Дикме - и съвсем логично, след като Цветанов спечели - изпадна в немилост; това, че не можаха да разделят баницата с по-едрите депесарски акули и него го изхвърлиха, кой знае защо, беше достатъчно ГЕРБ да го приеме за реформатор и да го издигне на такъв висок и отговорен пост.
Впрочем, ако говорим за неизпълнени обещания - нямаше ли там нещо за нов Закон за научните степени и научните звания "още в началото на мандата"?
Go to Top of Page

Dimitar_Nikolov

Bulgaria
62 Posts

Posted - 10/05/2009 :  14:55:26  Show Profile  Reply with Quote
Другият зам., с който ГЕРБ си вкара автогол е Сергей Игнатов. Познавам само още един или двама по-зле от него. Ако не се обединим и не вземем мерки навреме, той ще ни вкара в СССР.
Той едвам изтърпява шефката си за да не се развихри с безумията си. Не излиза от радиата и само потрива ръце за поста и. Мислете и се гответе да защитим висшето образование и науката от разгром.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 10/05/2009 :  17:12:40  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Не мога да изкажа мнение за Сергей Игнатов - спряган за бъдещ министър, но знам със сигурност едно нещо. Той е извикал много от българите, които са били изгонени в чужбина от некадърната комуно-просташка пасмина в така наричащите се университети и институти, включително в БАН, в така наричаща се държава България, всъщност една кочина.
Помолил ги е да дадат подробно мнението си за това, как трябва да се осъществи необходимата реформа в българската академична общност.
Това негово действие аз приветствам напълно. И не мога - за разлика от някои тук - да предрека какво Сергей Игнатов ЩЕ ПРАВИ в бъдеще. Особено ако стане министър.
Много е интересно г-н Димитър Николов, в качеството му на учен, какво точно разбира под ето това:

той ще ни вкара в СССР. Той едвам изтърпява шефката си за да не се развихри с безумията си. Не излиза от радиата и само потрива ръце за поста и. Мислете и се гответе да защитим висшето образование и науката от разгром?

Господин Николов, ако Вие сте учен, още повече сериозен, който мисли за висшето образование и науката, нямаше да подхвърляте такива кухи фрази! Трябваше да кажете КАКВО ТОЧНО прави Сергей Игнатов и защо ТОВА, КОЕТО ПРАВИ, предвещава бъдещ ПОГРОМ. Това е повече от елементарно изискване за ВСЕКИ УЧЕН, който се изказва по какъвто и да било въпрос.
Без да искам да Ви обиждам, господин Николов, ми се струва, че Вие не знаете какво говорите. И не знаете каква реформа е необходима. Или, може би, Вие ЗНАЕТЕ, че РЕФОРМА НЕ Е НЕОБХОДИМА!?!? С други думи - това е само предположение, да не би да сте кадър на една известна така наречена партия - и, съответно, ПОСЛЕДНОТО, КОЕТО БИХТЕ ЖЕЛАЛИ, Е ДА ИМА РЕФОРМА?
А сега аз ще посоча какво разбирам под необходима реформа. Посочил съм го още през 1991 г., тук:

http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html

В статия "Как партията бдеше над науката". В резюме:

ОТНЕМАНЕ НА НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ И ЗВАНИЯ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В АКАДЕМИЧНАТА СФЕРА И ПРИСЪЖДАНЕТО ИМ САМО НА АВТЕНТИЧНИТЕ УЧЕНИ.

С други думи, предложих нещо подобно на извършеното в Германия през 1991-1992 г. Тотална лустрация! Уволнение на повече от половината така наричащи се учени (университетски преподаватели и работещи в научни институти) поради факта, че техните съчинения нямат нищо общо с науката. По този въпрос на фронтпейджа тук има обширна статия на проф. Юрген Пльон. Цитирал съм я много пъти. Ако трябва, пак ще прибегна до фактите в нея. Накратко: в академичната сфера на ГДР, която беше по-качествена от българската, са уволнени повече от половината участници заради липса на научни приноси! Пита се: КОЛКО БИ СЕ ОЧАКВАЛО ДА БЪДАТ УВОЛНЕНИТЕ В ТАЯ "ДЪРЖАВА"?
И В ТАЯ ТАКА АНАРЕЧЕНА БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ - НА ЛИЛОВЦИ, МИХАЙЛОВЦИ, ПРОДАНОВЦИ, ЮХНОВЦИ, САБОТИНОВЦИ И ПРОЧИЕ?

А ИНАЧЕ ДНЕС ГЕРМАНИЯ, ПОЧТИ ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ СЛЕД ТОТАЛНАТА ЛУСТРАЦИЯ, НЯМА НИКАКВИ СЪЩЕСТВЕНИ КАДРОВИ ПРОБЛЕМИ В АКАДЕМИЧНАТА ОБЛАСТ! ЗА РАЗЛИКА ОТ БЪЛГАРИЯ!

Някой случайно да мисли обратното?

Edited by - kkabakciev on 10/05/2009 17:19:29
Go to Top of Page

Dimitar_Nikolov

Bulgaria
62 Posts

Posted - 10/07/2009 :  08:04:17  Show Profile  Reply with Quote
Господин Кабакчиев, откъде имате информацията за извиканите българи от чужбина? Някой от тях ли е споделил това с вас или го знаете от трети лица?
По останалите въпроси, които поставяте ще спорим ако се удоволетворят амбициите на Сергей Игнатов да седне в креслото на Иван Вазов заето в момента от по-умерената Фандъкова.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 10/07/2009 :  09:45:11  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Гоподин Николов, не мога да отговоря на първия Ви въпрос - по разбираеми причини, но потвърждавам информацията. А Вие пак не давате никакви аргументи на твърденията и оценките си.

Ето моите аргументи защо Фандъкова не е за днешния пост, който заема.

Тя нищо не разбира от наука и университети, и конкретно от управление на науката и университетите. Жената е хубава и миловидна, вероятно е добра майка (евентуално баба), учителка, директорка на училище. Сигурно би могла да бъде добър заместник-министър, отговарящ за училищното образование. Но за министър - който не разбира нищо от проблемите на академичната сфера в България (които са изключително тежки в този момент), просто не става. Доказателствата са налице. Всеки може да попита за това г-н Дошков, който напоследък е много известен с разобличенията си на цели сектори от висшето образование, на факултети, на цял един университет и т.н. Той е едновременно мой колега - специалист по генеративен синтаксис (с диплоза за PhD от университета в Санкт Петербург), и юрист (с две висши образования):
http://petdoshkov.blog.bg/

Аз самият имам следния проблем с нея. Един така наречен институт при БАН (всъщност един развъдник на комунизъм, некадърност, беззаконие и криминалност) от дълги години ми дължи пари. Много пари. И криминалният институт си позволява да не ми ги плаща вече дълги години! Едните (по единия изпълнителен лист) ОСЕМ ГОДИНИ, другите (по другия изпълнителен лист) ЧЕТИРИ ГОДИНИ! За пръв път в историята Министерството на финансите, сезирано преди месец от мен, застана зад мен и изпрати писмо до председателя на БАН, което завършва буквално така: НЕЗАБАВНО ПРЕДПРИЕМЕТЕ ДЕЙСТВИЯ ЗА ИЗПЛАЩАНЕ ПАРИТЕ НА КРЕДИТОРА. Досега нямам обратна връзка, не знам БАН какво са направили и какво мислят да правят. Поисках МОНМ да предвидят парите в бюджета за 2010 г. Преди няколко дни получих отговор от Фандъкова. Вместо да ми отговори дали е включила парите като перо в бюджета на БАН (съответно на МОНМ), тя ми отговаря така: "БАН следва да изплатят парите." Този отговор е от рода на "Следва да завали дъжд, ако вече не е завалял".
Вчера поисках от нея (с писмено заявление по реда на Административнопроцесуалния кодекс с копие до министъра на финансите) да предвиди перо в бюджета. Съответно финансовият министър може да го направи, ако тя не го направи.
Представяте ли си за какво говорим? Държавата в лицето на веригата институт при БАН - БАН - МОНМ - МФ - МС (държавен бюджет) ти дължи пари и си позволява да не ги плаща години! Разбира се, това не е държава. Това е една абсолютна кочина, и далеч не само заради този проблем.
Но да видим сега какво ще стане. Все пак писмото до БАН на МФ е много обнадеждаващо.
Go to Top of Page

Dimitar_Nikolov

Bulgaria
62 Posts

Posted - 10/07/2009 :  10:09:22  Show Profile  Reply with Quote
Господин Кабакчиев,
Това, че държавата не ви изплаща дължимите пари е безобразие. Пожелавам ви успех в това начинание и дано е по-скоро.
От написаното от вас излиза, че освен за министър Фандъкова, можем да попитаме колегата ви Дошков и за зам. министър Игнатов, който също има дипломи от Санкт Петербург. Само като предмет за размисъл -защо ли единият възпитаник на Санкт Петербург е уволнен, а другият възпитаник на Санкт Петербург е в неспирен растеж - спрягат го не само за министър, а и за президент. Приемате ли за достоверно, че той превишава многократно по качества колегата ви Дошков? Кои кадри растат така бързо, и преди и сега, а господин Кабакчиев? Има ли взаимопомощ между двамата и какви са нейните последици в полза на господин Дошков? Посъветвал ли е той министър Фандъкова да помогне на колегата ви Дошков?
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 10/07/2009 :  11:26:01  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Господин Николов,
Благодаря за пожеланията!
Да, можете да питате Дошков и за Игнатов, те се познават.
А другият въпрос е много хубав и интересен: защо единият расте неудържимо, а другият неудържимо е уволняван?
Наемам се да отговоря защо Дошков е уволняван. Но за другия случай не мога да кажа нищо.
Не мога да приема за достоверно, че Игнатов превишава многократно по качества Дошков. Дошков, освен много добър специалист по генеративен синтаксис, е и брилянтен юрист. Под второто се подписвам с две ръце, знам го прекрасно - той ми помага в делата. От почти 20 години съм в съда и знам много добре възможностите и капацитета на адвокати, съдии и т.н.
Не ми е известно да има взаимопомощ и изобщо контакт между Дошков и Игнатов. Но посъветвах Дошков да се свърже с Игнатов, на което Дошков отговори, че ще се опита да го направи. Самият Игнатов би трябвало да е добре запознат с историята около Дошков и изобщо историите около ЮЗУ - но не знам досега да е вземал официално отношение. Това предстои да се види и по принцип е много интересно. В момента все пак Фандъкова е тази, която взема официално отношение по един или друг въпрос. И точно в това отношение Дошков е недоволен от нея.
Но нека Дошков да обясни по всички тези въпроси - не е редно аз да говоря от негово име. Ей-сега специално ще го помоля в блога му - а също и лично - да дойде тук и да отговори на поставените въпроси (макар че намирам, че някои може да го поставят в неудобно или особено положение).
Go to Top of Page

Dimitar_Nikolov

Bulgaria
62 Posts

Posted - 10/09/2009 :  14:37:37  Show Profile  Reply with Quote
Относно предложението на Сергей Игнатов да се назначават на длъжности без конкурсно начало ще създаде условия за инфлация на обучението във ВУЗ, които се превръщат в едни средни училища.
Тъй като господин Кабакчиев ме упреква, че съм срещу реформата, държа да подчертая, че ние също считаме, че трябва да има реформа на съществуващия закон за научните степени и научните звания с цел облекчаване и съкращаване на процедурите за получаване на научна степен и хабилитация. Предлагам комисиите към ВАК да отпаднат. Защитите на научните степени и звания, както и изборът на професор трябва да се извършва в Специализирани научни съвети включващи най-изявените специалисти по съответната научна номенклатура. Затова е необходимо да се създадат Банко с данни за най-изявените специалисти по всяка научна специалност. От тях трябва да бъдат създадени научните съвети или журита, ако предпочитата да ги наречем така, пред които да се защитават дисертациите. Непонятно е защо се отрича големия докторат, която не трябва да бъде задължителна за званието професор. В страната има значителен брой високо квалифицирани специалисти, някои от тях разполагат и с добра материална база, които могат да разработят проблеми със значителен научен принос като втората докторска степен би била морален мотив за това. При наличието на конкурс за професор може да се ползва идеята на академик Кендеров при наличие на няколко на няколко кандидата заслужаващи званието професор, съответният научен съвет да даде званието на повече от един кандидат. Право на Факултетните съвети е да решат, кого от тези получили званието професор да назначат.

Edited by - Dimitar_Nikolov on 10/09/2009 15:27:51
Go to Top of Page

atakurt

Bulgaria
43 Posts

Posted - 10/24/2009 :  17:50:00  Show Profile  Reply with Quote
Интересно би било на широката публика да разбере дали има разлики между предизборната образователна програма на ГЕРБ и обявената:
http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/documents/strategies/programa_MOMN-2009-2013.pdf
Е, както и творците на предизборната програма да се "изкашлят" лееееко ...

IQ 164
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/30/2009 :  16:24:05  Show Profile  Reply with Quote
Mnogo interesen materil v saita:
http://bgvesti.com/index.php?option=com_content&view=article&id=38555:2009-10-20-07-59-55&catid=43:zr&Itemid=105

Женско царство
Написано от bgВести
Вторник, 20 Октомври 2009


Малина Едрева наистина може да бъде чудесен министър на образованието, но истината е, че все още въпросът не е обсъждан.
Това заяви за БГНЕС настоящият министър на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова, която е кандидат на ГЕРБ за кмет на столицата и от днес е в кампания за изборите на 15 ноември.

Така образователната министърка потвърди слуховете, че общинската съветничка от ГЕРБ, която миналата седмица подписа споразумението с ДСБ и СДС за коалиционна подкрепа на Фандъкова, е евентуалният нов министър на образованието.

Да припомним, че ден след като управляващата партия прие подкрепата на двете партии от Синята коалиция, от софийската централа на партията съобщиха, че Йорданка Фандъкова ще бъде регистрирана като самостоятелен кандидат на ГЕРБ. А за подкрепата, благодарим.

Сините пък се надяваха, че като не издигнат свой кандидат, а парафират договор с управляващите, чийто претендент се смята за предварително избран, ще получат поне зам.-кметски места.

Според Фандъкова, освен Малина Едрева, добра работа като министър ще свърши и парламентарният секретар на министерството Милена Дамянова.

Кандидатката на ГЕРБ обаче твърди, че все още не са дискутирани никакви варианти за това кой да бъде нейния наследник в министерството.

Приоритет на министър-председателя е да избере министър и при всички случаи това ще бъде лице на партията, обясни Фандъкова.
Така отговори преди време тя и когато отричаше, че не е обсъждана кандидатурата й за кмет, но ако лидерът каже...

„Нелепо е при положение, че все още съм министър да посоча някого и да кажа: „Ти ще си..." - казва пред БГНЕС Фандъкова.

Преди да стане министър, Йорданка Фандъкова беше зам.-кмет с ресор образование. Ако бъде избрана, а в това няма засега никакви съмнения, тя ще бъде първата жена кмет, оглавила София. Ще поеме столицата освен това в най-трудния сезон - зимата.

Но пък Бойко Боpисов вече обеща, че и като пpемиер ще продължи да управлява София. А и зимното почистване вече е под контрола на вицепремиера и формален председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Малина Едрева, която е общински съветник и председател на предизборния щаб на ГЕРБ за изборите в София, потвърди, че не са й предлагали да става министърка. Тя казва пред агенцията, че в момента е заета именно с дейността по организирането на кампанията.

Зам.-министърът Сергей Игнатов ще замества Йорданка Фандъкова по време на кампанията. Още когато се разбра, че министърката ще става кмет, първите слухове бяха, че именно доскорошният ректор на Нов български университет ще стане титуляр в образованието.

Доцентът влезе в екипа на Фандъкова не от първия ден. Зае мястото на оттеглилия се по здравословни причини Румен Пранчов, предишен зам.-ректор на Техническия университет, който беше заместник-министър само 4 дни.

Като се има предвид декларираната склонност на Бойко Борисов да поверява отговорни постове на жени, Малина Едрева има повече шансове да стане министър от Сергей Игнатов.

А и той беше една от кандидатурите на десните партии за президент през 2006 година, предложен от ВМРО. Тогава те предпочетоха Неделчо Беронов.


Edited by - moderator on 10/30/2009 16:25:51
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 11/15/2009 :  18:23:38  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Фандъкова печели.
Аз се радвам.
Вече няма да е министър.
Браво!
Go to Top of Page

Dimitar_Nikolov

Bulgaria
62 Posts

Posted - 11/20/2009 :  09:46:19  Show Profile  Reply with Quote
Колеги,
Слушахте ли новия министър тази сутрин?
Как ви се струва? Дали е с всичкия си? Доста хора си задават същия въпрос и за Дянков.
От казаното разбрах, че нивото на всички университети ще се докара до нивото на НБУ, което е под всякаква критика.
Тук има различни мнения, но за мен ставащото е по-лошо от кошмар!
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 11/20/2009 :  10:02:17  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Господин Николов, стига гатанки! Не всеки е гледал предаването - и аз не съм.
Кажете какво е казал новият министър и кое и защо е кошмар.
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05