http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Кадри в науката и висшето образование
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 21

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/18/2007 :  18:07:28  Show Profile  Reply with Quote
Прав е Андрей Куртенков, че тези ректорски избори протичат в условия на голяма секретност. Ето например в ТУ-София, една седмица преди датата за избор на ректор се появява на сайта на ТУС следното съобщение:

-------------------------------------------------------
Т Е Х Н И Ч Е С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т – С О Ф И Я
С Ъ О Б Щ Е Н И Е
Комисията по кандидатурите
насрочва среща на академичната общност с
кандидатите за ректор за мандата 2007/2011 година
на 19.10.2007 г. (петък) от 16.00 часа в зала 2140
-------------------------------------------------------

Който от Вас разбере от това съобщение, кои са кандидатите за ректор на ТУС, моля да ме уведоми, защото аз, която работя в ТУС не знам.

При предишни избори още един месец преди датата на избора имаше окачени по таблата или в ИНТЕРНЕТ CV-тата и програмите на всички кандидати.

Сега обаче е друго...

Edited by - moderator on 10/18/2007 18:34:39
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/19/2007 :  10:49:47  Show Profile  Reply with Quote
Отговорът на горепоставения въпрос е:

ТУ избира между двама кандидати за ректор

www.actualno.com
18-10-2007

Кандидатите за ректор на Техническия университет - София са двама - сегашният ректор - проф. д-р инж. Камен Веселинов и проф. д.т.н. Емил Николов - ръководител на катедра "Автоматизация на непрекъснатото производство" (АНП) при факултет "Автоматика". Ректорът ще бъде избран от Общото събрание на ТУ - София на 25 октомври 2007 г.
Проф. д.т.н. Емил Николов - роден през 1950 г. в гр. София, инженер по автоматизация на производството. Завършва ВМЕИ - София през 1973 г., защитава дисертация (д-р) през 1985 г. и докторска дисертация (д.т.н.) през 1999 г.
Професор по автоматизация на производството от 2001 г. Ръководител на катедра АНП от 1995 г. Автор на 400 научни публикации, 26 учебници и монографии, 8 изобретения.
Проф. д-р инж. Камен Веселинов - роден през 1946 г. в Благоевград, машинен инженер. Завършва ТУ - Дрезден през 1969 г., специалност приложна механика. Защитава дисертация (д-р) през 1974г.
Доцент по строителна механика (1985 г.) и професор (2002 г.). Зам.-министър в МОН (2003 - 2004 г.). Ректор на Техническия университет - София от 2005 г. Автор на 72 научни публикации и 3 учебни издания.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 10/19/2007 :  15:19:13  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Нали двата сайта - този и bulgarianscienceproblems (http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/), се допълват взаимно, мога да ви препоръчам да отидете да прочетете съобщението ми по повод на едно писание на една журналистка от вестник "Дума":
http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/2239

Откривам напоследък, че въпреки че участващите в онзи сайт работещи в БАН не смеят да ГЪКНАТ - но същевременно форумът се чете и дискутира в БАН изключително широко, този форум тук се използва от младоци като г-н Куртенков да се оплакват за личните си проблеми и да разобличават "старците" - т.е. членовете на академичната номенклатура, коието са вън от играта. А на ПОЛИТИЧЕСКАТА СТРАНА на въпроса и на ДЕЙСТВАЩИТЕ ПО МЕСТА УПРАВНИЦИ (членове на комунистическата номенклатура) не се обръща никакво внимание - от страна и на въпросния господин!

Не мога да упрекна никого, ако си пази хляба! Но по принцип, ако си казал "А", следва да кажеш и "Б"! На всичкото отгоре въпросният млад господин си позволи драстично да ме нападне и да заяви, че лицето Кендеров било "подавало ръка" на групата "Пуерон" (което значи косвено и на мен) за решаване на проблемите! А пък аз съм бил едва ли не неблагодарен!?! И след като разобличих това негово изказване, г-н Куртенков изигра ролята на силно разсеян млад учен.

Ще припомня, че лицето Кендеров е назначено да решава кой да бъде професор и доктор на науките от индивид СЪС СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ, а именно лицето Сакскобургготски! Ще припомня, че лицето Кендеров работи вече дълги години за запазване позициите на комунистическата номенклатура, като ръководи ВАК и като гласува ТАЙНО! Тоест лицето Кендеров прави това, срещу което "Пуерон" се бори. Лицето Кендеров умишлено не прави нищо с цел запазване на днешното статукво, но същевременно симулира дейност - състояща се в подхвърляне в продължение на години на разни проблемчета, свързани с нормативната уредба. Фактът е факт - лицето Кендеров не си е мръднало пръста да предложи на лицата с небългарски произход Сакскобуррготски и Станишев законопроект за промяна на ЗНСНС (или въобще на академичното законодателство), който те да внесат в Парламента и да изискат от съответните във времето парламентарни групи да бъде гласуван и приет!

Едното от горните политически лица, както вече казах, е среднист. А другото е младок без нито един ден стаж работа в живота, на което е поверено да управлява държава! Тези два факта, ако не са СРАМ И ПОЗОР за една държава, не знам какво друго е срам и позор!

Дали обаче пасивността на лицето Кендеров се дължи на тези параметри на двамата премиери? В никакъв случай! Пасивността на лицето Кендеров се дължи на неговия произход, а именно: Кендеров принадлежи към ВИСШАТА КОМУНИСТИЧЕСКА НОМЕНКЛАТУРА! Ще припомня, че доцентите (и ст.н.с. II ст.) бяха номенклатура на ОК на БКП, а професорите (и ст.н.с. I ст.) бяха номенклатура на ЦК на БКП!

Ето защо, на базата на горните факти, да се мисли, че лицето Кендеров иска да направи реформа в академичното законодателството, е много повече от смехотворно!

Красимир Кабакчиев

_____
Допълнителна бележка. В този контекст просто се чудя какво правят в "Пуерон" такива учени като г-н Куртенков. За какво се бори този млад господин? Да се хареса на такива като лицето Кендеров и съответно да получи от ВАК звание и степен? Бих казал, че може би г-н Куртенков се мъчи да следва прототипичния образ, представен от политическите лица Кошлуков и Севлиевски, работили за СДС, после за лицето Сакскобургготски и т.н.

Edited by - kkabakciev on 10/19/2007 15:22:04
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/30/2007 :  09:28:33  Show Profile  Reply with Quote
Професори в битка за Художествената академия
Божидар Йонов си тръгва като победител, след като започна проекта за новата сграда

в.Стандарт
30.10.2007 г.
Само след броени дни в сградата на академията ще се развихрят страсти за избор на нов ректор
Поредна рокада провокира страсти и неволи в арт гилдията. На 22 ноември ректорът на Художествената академия Божидар Йонов ще напусне кабинета си в сградата, събрала стогодишната традиция на изящното изкуство. Кой ще е следващият в горещия стол, дотогава може само да се гадае. На 22-ри е и общото събрание, което трябва да избере новия късметлия, следващия академичен съвет и поредните декани на факултети. А право на всеки ректор е да посочи своите заместници.
Всеки от кандидатите трябва да представи между 7 и 14 ноември платформи за развитие през следващите 4 години. Така че сега професорът се надява, че този, който поеме титлата, ще продължи делата му. Мераклии за поста - бол. Поне 7-8 души се точат да управляват светая светих на артистите. В гилдията се шегуват, че преди 2-3 мандата е нямало нито един мераклия за ветровитото място. Защото точно там става ясно дали и колко ставаш за лидер на общността. Сред спряганите имена в кафенето на "Шипка" 6, в ресторант "Академия" и по коридорите са тези на сегашните заместници на Йонов - проф. Митко Динев, проф. Христо Стайков и доц. Светослав Кокалов. Не е изключено в надпреварата да се намесят и професорите Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев и Антон Дончев.
Всъщност още никой не може да повярва, че проф. Йонов е готов да се оттегли след единствен мандат. Той е в отлична форма и доста негови колеги признават, че не биха се колебали да гласуват още веднъж за ректорството му. Но той се отказва. Защото е прибрал каквото може и си отива, съскат зложелателите. Защото е истински творец и мъж на честта, усмихват се приятелите му.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 10/30/2007 :  12:45:07  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Откровено казано, аз съм много учуден!

Този сайт се превръща едва ли не в място за възхвала на лица като другаря Кендеров, който от години е назначен от лицето със средно образование Сакскобургготски да решава кой да е професор и кой да е доктор на науките!!!

През всичките тези години другарят Кендеров СИМУЛИРА ДЕЙНОСТ, че уж се мъчи да промени академичната нормативна уредба! А всъщност цели ЗАПАЗВАНЕ НА СТАТУКВОТО! Ще рече - най-вече пребиваването на едрата комунистическа номенклатура в така наречената "академична област".

Преди няколко години другарят Кендеров участва в едно радиопредаване с една дама, г-жа Галя Маринова. И с цел да не може Галя Маринова да прокара своите позиции и позициите на "Пуерон", взе думата и направи всичко да не я даде на дамата. Друг е въпросът, че Галя Маринова трябваше да бъде по-активна и трябваше да разобличи поведението (в качеството му председател на ВАК) на този представител на върховната комунистическа номенклатура!

В последно време другарят Кендеров проявява активност в "Пуерон" и във форума. Нищо укоримо! За разлика от средата, от която това лице произлиза (комунистическата номенклатура), ние сме демократи и предоставяме думата всекиму. Но факт е, че другарят Кендеров не среща във форума необходимия вербален отпор: за умопомрачителните кадрови безобразия, извършващи с във ВАК, за старата нормативна уредба, по която това лице работи (очевидно с голяма охота), за симулирането на дейност уж за промяна на нормативната уредба!

Какво става, господа демократи, антикомунисти и нормални хора в "Пуерон"? Вие за какво сте тук? За да оставяте комунистическата номенклатура да си развява шапката и да ви залъгва?

Имало било някаква си среща неотдавна с другаря Кендеров. Не съм бил и никога няма да присъствам на среща с подобно лице! Но какво сте правили вие там? И какво ви е говорило това лице? Та едва ли не сега другарят Кендеров е определян като борец за реформи? (Вижте съобщението на Емили, тук наблизо.) А младият учен Куртенков ме нападна за това, че другарят Кендеров бил "подавал ръка" на Пуерон, а аз, едва ли не, съм бил неблагодарен! (Вече писах много по въпроса, но младият учен Куртенков се направи на изключително разсеян!)

Само един поглед за секунди в състава на президиума на ВАК ми показва, че там фигурират ДВАМА ЧЛЕНОВЕ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, а именно:

(1) Лицето Бехар, известно от близкото минало и като асоциат на шоумена Жорж Ганчев, също така агент на Държавна сигурност;

(2) Лицето Косев, син на "специалиста" по "история" на БКП (терористична шайка, една от най-варварските в историята на човечеството), самият Косев ОФИЦЕР ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ!!!!!!!

А при това лицето Бехар е ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПРЕЗИДИУМА НА ВАК!!!!!!!

А щом е така, следва да се каже, че ПРЕЗИДИУМЪТ НА ВАК Е ПОДРАЗДЕЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ!!!!!

За какво изобщо говорим, дами и господа?????

Впрочем като логическо следствие от горното следва да се попита относно евентуалното досие на председателя на президиума на ВАК! Не можем и няма как да знаем дали председателят на президиума на ВАК има или няма досие в ДС! Но при положение че неговата дясна ръка е агент на Държавна сигурност, съмнения за съпричастност с комунистическата ченгесарница не може да няма!

Възможно е господин другарят Кендеров да няма нищо общо с ДС! Но нека да кажа за себе си. Ако аз бях председател на президиума на БАН, за мен щеше да бъде върховен СРАМ И ПОЗОР да работя в подобна компания от Държавна сигурност! И веднага щях да напусна, ако по някаква случайност разберях късно за принадлежността на гореупоменатите две лица към Държавна сигурност! Факт е, обаче, че господин другарят Кендеров, много месеци след обявяването на досието на лицето Бехар, продължава да работи с него! А също и с лицето Косев, за което се знае от много години, че е висш офицер от Държавна сигурност!!!!!

Разбира се, лично на мен ми се струва, че за лицето Кендеров изобщо не е никакъв срам и позор да бъде в компанията на представители на ДС! Напротив, за него това вероятно е чест и гордост!

А всъщност, питам аз: колко още членове на ВАК са агенти и офицери на Държавна сигурност?!?!? При положение, че един от тях е пръв асоциат на агент "Гоце", друг е печално известно от миналото лице, автор на профански комунистически съчинения, и т.н., и т.н.

Ето защо - съжалявам, но трябва да го кажа!

ЩОМ ГРУПА КАТО "ПУЕРОН" СИ ПОЗВОЛЯВА ДА МЪЛЧИ ПРЕД ПОДОБНИ ФАКТИ - ВСЕИЗВЕСТНИ И НЕЕДНОКРАТНО ИЗТЪКВАНИ ТУК ОТ МЕН (а и от други), БЪДЕЩЕТО НА АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ В ТОВА ПОДОБИЕ НА ДЪРЖАВА Е ПОВЕЧЕ ОТ СЪМНИТЕЛНО!!!

Красимир Кабакчиев

Edited by - kkabakciev on 10/30/2007 12:46:18
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/31/2007 :  12:14:56  Show Profile  Reply with Quote
Краси, посвещавам ти този постинг от www.news.bg и no comments от моя страна! Ти ако имаш comments бих ги прочела с удоволствие

Правителството предлага награди за 1 ноември
www.news.bg
31.10.2007 г.
В навечерието на Деня на народните будители 1 ноември, Министерският съвет предлага на президента да награди с орден „Свети Свети Кирил и Методий" петима изтъкнати учени, преподаватели и дейци на културата.

Това са: проф. Георги Петканов, бивш министър на вътрешните работи и на правосъдието и настоящ депутат от НДСВ, който в четвъртък навършва 60 години; акад. Иван Юхновски, директор на БАН; проф. Николина Георгиева, режисьор за куклен театър; Мария Динолова, председател на дружество "Педагози- музиканти" към Съюза на българските музикални и театрални дейци; директора на НДК Христо Друмев.

Edited by - moderator on 10/31/2007 12:33:33
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 10/31/2007 :  13:47:44  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

Краси, посвещавам ти този постинг от www.news.bg и no comments от моя страна! Ти ако имаш comments бих ги прочела с удоволствие

Правителството предлага награди за 1 ноември www.news.bg 31.10.2007 г.
В навечерието на Деня на народните будители 1 ноември, Министерският съвет предлага на президента да награди с орден „Свети Свети Кирил и Методий" петима изтъкнати учени, преподаватели и дейци на културата.
Това са: проф. Георги Петканов, бивш министър на вътрешните работи и на правосъдието и настоящ депутат от НДСВ, който в четвъртък навършва 60 години; акад. Иван Юхновски, директор на БАН; проф. Николина Георгиева, режисьор за куклен театър; Мария Динолова, председател на дружество "Педагози- музиканти" към Съюза на българските музикални и театрални дейци; директора на НДК Христо Друмев.

Галя, разбира се, че имам коментар. Той е много кратък, на писателката Сара Мортън, и гласи:

"Наградите са като хемороидите - в крайна сметка всеки гъз ги получава."

В оригинал: "Awards are like hemorrhoids - eventually every asshole gets one."

Edited by - kkabakciev on 10/31/2007 13:48:20
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/01/2007 :  08:55:47  Show Profile  Reply with Quote
Още две висши училища избраха ректори
в. Дневник
31-10-2007
Досегашният зам.-ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски" в Благоевград (ЮЗУ) проф. д-р Иван Мирчев е новият ректор. Той беше избран с 198 гласа на общото събрание, в което членуват 286 преподаватели. Новият състав на академичния съвет ще реши кои да са заместник-ректорите.
Мирчев е роден през 1956 г. в Благоевград, завършил е математика в СУ „Св. Климент Охридски". В ЮЗУ е от 1981 г., а през 1995 г. става доцент. От тази година е и професор. Автор е на 12 учебника по висша математика. Два поредни мандата е бил зам.-ректор на ЮЗУ по акредитацията, информационната инфраструктура и издателската дейност. Досегашният ректор Илия Гюдженов изкара два мандата.
Бившият заместник-министър на образованието от кабинета на Симеон Сакскобургготски проф. д-р инж. Камен Веселинов беше преизбран за ректор на Техническия университет в София, съобщиха от учебното заведение. Той е бил подкрепен с 372 гласа на общото събрание, а за другия кандидат - проф. д.т.н. Емил Николов, са гласували 152 преподаватели. За следващите четири години проф. Веселинов обещава да развие образователните програми, да модернизира и популяризира университета и да увеличи заплатите. Според програмата му той ще работи и за по-доброто социално положение на студентите. Веселинов е роден през 1946 г. в Благоевград. Завършва приложна механика в Техническия университет в Дрезден. През 1974 г. става доцент по строителна механика, а от 2002 г. е професор. Автор е на 72 научни публикации. В края на лятото скандали белязаха изборите на ректори в някои висши училища в страната. В Пловдивския медицински университет се стигна до изпращане на писма със заплахи до студенти и преподаватели, както и опити за подкупи. С обещания за радикални реформи протича кампанията за избор на нов ректор на СУ „Св. Климент Охридски". На 14 ноември изкаралият два мандата проф. Боян Биолчев ще предаде управлението на един от тримата претенденти - проф. Иван Илчев, проф. Иван Петков или проф. Петър Славейков.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/20/2007 :  17:10:22  Show Profile  Reply with Quote
Професори бягат от лекции
Орязват им правото да преподават в повече от един ВУЗ

в. Телеграф
19-11-2007
Бързащи студенти за лекция влизат в аудитория, в която обаче няма никой, защото лекторът липсва за пореден път. "Преподавателите продължават да пропускат лекциите си", алармираха студенти пред "Телеграф".
Картината с отсъстващите професори, предпочитащи да свършат нещо по-важно, пред това да изнесат лекцията си, продължава да се наблюдава в българските вузове. Ако преди студентите се радваха, че ще изкарат още един час в кафенето на сладки приказки с колеги, то сега вече младежите държат да получат това, за което са си платили. " Не стига, че ще ни вдигат таксите, а и без друго не получаваме всички знания, за които сме тук", изрази мнението си първокурсничка в Софийския университет. "Навсякъде има по някоя черна овца", допълниха преподаватели. Според тях не бива да се пропускат лекции заради отсъствия, но все пак не трябва да се търси вината само в преподавателите, защото много често и студентите ги няма.
Позиция
"Има хора, които влизат само първия и последния час, за да дадат конспект за изпита", обясни преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). "Не мога да ги уволня, защото системата от договори в момента не го позволява", отговори ректорът на вуза проф. Борислав Борисов. Той допълни, че трябва в бъдеще да се намери механизъм, за да се прекрати порочната практика преподавателите да липсват от лекции. Много често причината за отсъствието на професорите е, че водят лекции в няколко университета и губят време в пътуване от едното място до другото. Това обаче ще бъде променено вероятно от догодина, когато Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) ще следи при акредитиране на вузовете на колко места се водят преподавателите. Те ще могат да са на щат в един университет и да четат лекции само на още едно място, обясниха експерти.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 11/24/2007 :  16:03:36  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Може би на повечето от участниците в този форум са известни следните обстоятелства, отнасящи се до мен:

- създател съм на теория за фундаментални научни закономерности, призната по света, автор съм на десетки статии и няколко книги, включително монография в суперпрестижно издателство, описваща гореупоменатата теория.
- доктор на науките съм.
- работих дълги години (близо две десетилетия - от ноември 1985 до март 2002 г.) в така наричащата се Българска академия на науките, в един така наричащ се научен институт (Институт за български език), всъщност един криминален синдикат.
- в изключително грубо нарушение на закона никога през тези две десетилетия не е осъществявана атестация на научноизследователската ми дейност.
- криминалният синдикат, наричащ се Институт за български език, е осъден по две съдебни дела, с влезли в сила решения, да заплати нанесените ми значителни имуществени и неимуществени вреди вследствие неатестиране на научноизследователската ми дейност и необявяване на конкурс за хабилитирано звание на щатното ми място през десетгодишен период (от 1988 г. до 1997 г.).
- до този момент, шест години след предявяване на изпълнителен лист по първото съдебно решение, и две години след предявяване на изпълнителен лист по второто съдебно решение, НЕ МИ Е ИЗПЛАТЕНА НИТО СТОТИНКА ПО ПРИСЪДЕНИТЕ МИ ОТ СЪДА ОБЕЗЩЕТЕНИЯ; "принос" за това имат и законодателството и практиката в така наричащата се държава България.
- през 2002 г. беше издадена заповед за уволнението ми от криминалния синдикат, наричащ се Институт за български език, въз основа на това, че бях принуден да се защищавам физически в условията на неизбежна защита - един индивид на име Пачев (громил "буржоазната наука" в дисертация в Москва през 1980 г.) скочи на масата по време на официално заседание в криминалния синдикат и ме нападна оттам с юмруци, докато аз седях седнал на стол до масата; бях принуден да ударя нападателя, той също ме удари; вместо да уволни самозабравилия се индивид, криминалният синдикат уволни мен; заповедта за уволнението не е в сила, предстои съдебно решение във Върховния касационен съд.

Всичко това е възможно в така наричащата се Българска академия на науките, един бастион на номенклатурата, едно свърталище на комунисти, некадърници и лентяи, един развъдник на некадърност, комунизъм, безобразия, беззакония, профанизъм и откровена простащина.

Във връзка с всичко това си позволявам да ви препоръчам да прочетете току-що публикуваната във форума Bulgarianscienceproblems част първа на мое съобщение "ЮХНОВСКИ НЕ Е ПРОСТО ЛЪЖЕЦ! ЮХНОВСКИ Е ГРАНДИОЗЕН ЛЪЖЕЦ!"

http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/2374

Цитат:

ГРАНДИОЗНА ЛЪЖА е твърдението на руснака Юхновски, че

"От началото на 90-те години в Академията се осъществява продължаваща реформа... . Тя се провежда при използването на точни критерии за атестиране на служителите и научните звена, оценка на проблематиката с участие на учени от нашите водещи университети и международни консултации"

Това е така, защото през мандата на руснака Юхновски, от приемането на Устава на БАН през 1992 г. до края на м. март 1999 г., в изключително грубо нарушение на Устава на БАН, в БАН изобщо не съществуват каквито и да било критерии и методика за атестирането на учените - обстоятелство, което съответно води до следствието, че, ако изобщо в институтите, лабораториите и прочие в БАН през периода 1992 - март 1999 г. са извършвани някакви атестации, всички те са незаконни. Или, другояче казано, точно три години - от 8 април 1996 г., когато руснакът Юхновски става председател на БАН, до края на м. март 1999 г. - това лице, руснак, върховен номенклатурен деятел на БКП, заместник-председател на БАН през комунизма до 1989 г., търпи да бъде непрекъснато извършвано едно УМОПОМРАЧИТЕЛНО ГРУБО ЗАКОНОНАРУШЕНИЕ, състоящо се в това, в БАН изобщо да липсват критерии и методика за атестирането на учените, при положение, че текстът на чл. 58 от Устава на БАН прави императивно разпореждане атестирането на научноизследователската дейност на учените в БАН да се извършва на базата на критерии и методика, приети от Общото събрание на БАН. С други думи,

ПРЕЗ ПЕРИОДА ОТ 8 АПРИЛ 1996 Г. ДО КРАЯ НА М. МАРТ 1999 Г. ЛИЦЕТО ЮХНОВСКИ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БАН, НОСИ ПЪЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГРУБОТО НАРУШЕНИЕ, СЪСТОЯЩО СЕ В НЕПРИЕМАНЕ НА КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ЗА АТЕСТИРАНЕТО НА УЧЕНИТЕ, А ОТТАМ И ЗА НЕАТЕСТИРАНЕТО НА УЧЕНИТЕ В БАН ИЗОБЩО.

Това е така, защото § 4 от Преходните и заключителните разпоредби на Устава на БАН гласи: "Изпълнението на този Устав се възлага на Председателя на БАН".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/28/2007 :  15:23:38  Show Profile  Reply with Quote
РУ с нов ректор

28 Ноември 2007, 10:06
BgNewsroom

Общото събрание на Русенския университет избра доц.Христо Белоев за нов ректор на висшето училище. Белоев, който бе избран късно снощи, ще наследи поста от доц. Марко Тодоров, който бе кандидат за нов мандат. Белоев до момента бе декан на Аграрно-индустриалния факултет и спечели избора с разлика от шест гласа. Кандидатурата на Белоев беше издигната от няколко катедри на университета. Русе, БТА

Избори в Тракийския университет
DarikNews
28 Ноември 2007, 12:02
Трима професори и двама доценти се борят за ректорското място в Тракийския университет. Общото събрание на университета избира днес ново ръководство за следващите 4 години.Петте кандидатури, обявени преди заседанието, са на проф. Иван Станчев /декан на Аграрния факултет/, проф. Йордан Николов /декан на Ветеринарно медицинския факултет/, проф.Цанко Яблански, доц. Живко Караколев / декан на Медицинския факултет/ и доц. Димитър Динев/ заместник-ректор на ТрУ/. Правилникът на Университета позволява номинации за ректор да се излъчват и по време на общото събрание, съобщи за Дарик радио секретарят на висшето училище доц.Александър Павлов.В момента тече гласуване за избор на нов Академичен съвет от 45 души. В ранния следобед ще започне изборът за ректор. Новото ръководство на Тракийския университет ще бъде избрано чрез тайно гласуване от 275 преподаватели и студенти в Общото събрание на ВУЗ-а. За избран се счита този кандидат, който събере 50+1 от гласовете на всички присъстващи. Напълно възможно е да се стигне до балотаж, коментира доц.Павлов.През декември ще се проведат избори за ново ръководство в 3 от 4-те факултета на старозагорското висше училище.От създаването си през 1995 год. Тракийският университет е бил управляван от двама професори- Иван Божков и Светлин Танчев, който спечели кметските избори в Стара Загора на 4 ноември.

Edited by - moderator on 11/28/2007 15:29:37
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 11/29/2007 :  16:51:35  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Уважаеми нормални форумисти (психично здрави, некомунисти),

Имам удоволствието да ви поканя да прочетете статията ми "Туркменбаши и Банбаши", тук:

http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/2395

Ще бъда благодарен за отзиви!

Edited by - kkabakciev on 11/29/2007 21:21:27
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/03/2007 :  07:29:45  Show Profile  Reply with Quote
Доцент оглави Агарарния университет
Plovdiv24.com
30-11-2007

Досегашният декан на агрономическия факултет доцент Димитър Греков беше избран днес за ректор на Аграрния университет. Той спечели балотажа за поста срещу колежката си проф. Иванка Лечева, декан на факултета по растиниевъдство и агроекология. Седем бяха предварително номинираните кандидати за ректор на висшето учебно заведение, изборът продължи около шест часа.

Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/04/2007 :  19:47:39  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Уважаеми нормални форумисти (психично здрави, некомунисти),

Препоръчвам ви да прочетете съобщенията на професорите от САЩ Лазаров и Канев със заглавия съответно "МАРИОНЕТКИТЕ СИ УВЕКОВЕЧИХА КУКЛОВОДА. Чорбарите, узурпирали властта в БАН, дадоха да се разбере че само нов закон може да ги изгони" и "Държавната наука. # 38). Авторитарен режим в БАН", за да разберете какво става днес в БАН.

http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/2419
http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/2420

Прочетете и следващите съобщения.
Това, което става в БАН, е симптоматично за цялата държава днес. Но все пак в БАН вчера е станало нещо наистина изключително скандално. И това е възможно заради работещите в БАН. Аз ги наричам - огромното мнозинство, влечуги, лазещи всеки ден по корем пред началниците за трохици от трапезата им.
Но тази трапеза все пак, както изглежда, е на привършване.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/13/2008 :  10:32:44  Show Profile  Reply with Quote
Ректорите ще си избират нов шеф
в. Труд
06-01-2008
Нов избор за председател на Съвета на ректорите ще има на 20 януари. Досегашният мандат на проф. Йорданка Кузманова от Аграрния университет в Пловдив изтича.
За нейното място сили ще пробва ректорът на Техническия университет-София проф. Камен Веселинов. Той имал и подкрепата на просветния министър Даниел Вълчев. Проф. Веселинов подкрепи проекта на министъра за реформа в университетите. Тогава той се прочу фразата, че “не може блатото (б.р.- преподавателите) да избира ректора си".
Go to Top of Page
Page: of 21 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page