Author |
Topic |
kkabakciev
Bulgaria
616 Posts |
Posted - 03/26/2007 : 10:56:50
|
quote: Originally posted by vas55 Не виждам защо трябва да го приемате като заяждане. Просто изразих изненадата си от факта. Ако сте знаели от по-рано за сегашната дейност на проф. Лазаров, може би беше редно да ни го съобщите вие. Иначе, човек може да се занимава с каквото иска.
Искам да ви благодаря за постинга, в който ми казахте за сайта на Проф. Лазаров. Между другото, той ви прекрати дискусията с д-р Минчев, постинг 1730. Това хареса ли ви ?
Аз съм „ЗА” пенсионирането на професорите в България на 65г., така както е в другите страни. Също съм и за мандатност на постовете в научните ораганизации, не повече от два. Това, което става сега е, че БАН успя да отхвърли мандатността, а вузовете се готвят да последват примера и това не става без участието на управляващото мнозинство.
До известна степен се запознах с вашия проблем с Института за Български език. Мисля, че имате пълното право да търсите морално и материално обезщетение. Искрено ви пожелавам да успеете. Винаги съм бил повече за правото на личността, отколкото за правото на „институцията”.
Проф. Лазаров не е прекратявал дискусията ми с д-р Минчев, а само я насочи в правилната посока. Между другото, ако не сте забелязали, той зае моята позиция по въпроса (каза - за разлика от д-р Минчев, че Е ИМАЛО конфликт между мен и Института за български език, но вече НЯМА конфликт, тъй като конфликтът е разрешен чрез съдебно решение, за което съм му благодарен - макар че иначе това е единствената позиция, която следва да се изрази от един нормален човек).
Благодаря за позицията "имате пълното право да търсите морално и материално обезщетение". Трябва да подчертая, че аз вече съм получил от съда адекватно "морално и материално обезщетение" по делата, по които има окончателни решения. Друг е въпросът, че и до този момент не съм си получил материалното (парично) обезщетение, но този проблем възникна поради определен текст в ГПК (чл. 399), който е абсолютно антиконституционен и - което е абсолютно вбесяващото в случая - Е ИЗМИСЛЕН ОТ ИНДИВИДИТЕ, ТУПАЛИ СЕ ПО ГЪРДИТЕ КАТО ВЕЛИКИ ДЕМОКРАТИ! Става дума за синьото мнозинство в Парламента от началото на 1997 г. Нямам време в момента да обяснявам случая, но ако е нужно, ще го направя отново. Наистина става дума за НЕВЕРОЯТНО УМОПОМРАЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА, ЗАРАДИ КОЯТО ТЕЗИ, КОИТО СА Я ИЗМИСЛИЛИ И ВНЕДРИЛИ, НЯКОИ ДЕН НАИСТИНА ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАТ СУРОВО ВЪЗМЕЗДИЕ!
ИЗРОДИ СКАПАНИ МРЪСНИ! ДОЙДОХА СЪС ЗАЯВЛЕНИЕ, ЧЕ ИДВАТ ДА ЗАЩИЩАВАТ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА, ЗА ПОВЕЧЕ СПРАВЕДЛИВОСТ И ПО-МАЛКО ДЪРЖАВА, А ВСЪЩНОСТ ТЪПКАХА СОБСТВЕНИТЕ ГУШИ И НАПРАВИХА НЕВЕРОЯТНИ ПОРАЗИИ!!!
ДАНО ОТГОРЕ НЯКОЙ ДА ГЛЕДА! И АЗ ЩЕ ГЛЕДАМ ДА МУ ПОМОГНА! |
|
|
vas55
23 Posts |
Posted - 03/26/2007 : 20:42:37
|
quote: Originally posted by kkabakciev
quote: Originally posted
Благодаря за позицията "имате пълното право да търсите морално и материално обезщетение". Трябва да подчертая, че аз вече съм получил от съда адекватно "морално и материално обезщетение" по делата, по които има окончателни решения. Друг е въпросът, че и до този момент не съм си получил материалното (парично) обезщетение, но този проблем възникна поради определен текст в ГПК (чл. 399), който е абсолютно антиконституционен и - което е абсолютно вбесяващото в случая - Е ИЗМИСЛЕН ОТ ИНДИВИДИТЕ, ТУПАЛИ СЕ ПО ГЪРДИТЕ КАТО ВЕЛИКИ ДЕМОКРАТИ! Става дума за синьото мнозинство в Парламента от началото на 1997 г. Нямам време в момента да обяснявам случая, но ако е нужно, ще го направя отново. Наистина става дума за НЕВЕРОЯТНО УМОПОМРАЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА, ЗАРАДИ КОЯТО ТЕЗИ, КОИТО СА Я ИЗМИСЛИЛИ И ВНЕДРИЛИ, НЯКОИ ДЕН НАИСТИНА ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАТ СУРОВО ВЪЗМЕЗДИЕ!
ДАНО ОТГОРЕ НЯКОЙ ДА ГЛЕДА! И АЗ ЩЕ ГЛЕДАМ ДА МУ ПОМОГНА!
Най-добре би било да цитирате (пейстнете) тук този чл. 399, за да се разбере как точно той ви възпрепятства. Явно малко ви остава да довършите до край започнатото. (Може някой да даде подходящ за случая съвет).
|
|
|
kkabakciev
Bulgaria
616 Posts |
Posted - 03/26/2007 : 20:48:21
|
quote:
Най-добре би било да цитирате (пейстнете) тук този чл. 399, за да се разбере как точно той ви възпрепятства. Явно малко ви остава да довършите до край започнатото. (Може някой да даде подходящ за случая съвет).
Добре, с уговорката, че има още много важни детайли по казуса, и с надеждата, че Галя като администратор няма да ми се разсърди за дългия текст, ето моя статия, публикувана преди година в "Дневник":
ДНЕВНИК 30/1/2006 “Параграф 399”, или правова държава ли е България Д.Ф.Н. КРАСИМИР КАБАКЧИЕВ 29/1 - 16:24 ч. През 1990 г. заведох съдебно дело срещу научен институт при БАН за необявяване на конкурс за хабилитирано звание. Действието ми тогава, в зората на зараждане на правова държава, беше определено дори от някои мастити адвокати като безнадеждно. Съвсем случайно се запознах обаче с един изключителен човек и юрист, Серафим Георгиев (вече покойник), който ми каза: “Твоето дело ще бъде спечелено!” Процесът продължи 11 години и завърши с осъдително решение срещу института. Докато делото беше на първа инстанция, искът за неимуществените щети се равняваше на над пет хиляди долара. Когато излезе окончателното решение на Върховния касационен съд, присъдената ми сума след инфлацията и деноминацията възлезе на... сто лева. С лихвите тя днес е малко над хиляда. В началото на 2001 г. предявих на длъжника изпълнителен лист. До този момент, вече близо пет години, не съм получил и стотинка. Първо недоумявах как е възможно влязло в сила решение на съд да не бъде изпълнявано от държавна организация. Постепенно разбрах причините - които искам тук да споделя. До 1996 г. член 399 на Гражданския процесуален кодекс (ГПК) е давал възможност за завеждане на изпълнително дело срещу длъжник бюджетна организация. Съдията изпълнител е отправял предизвестие до длъжника за изпълнение на задължението му. При неизпълнение е блокирал сметките му и е предавал дължимата сума на кредитора. От края на 1997 г. до днес обаче параграф 399 гласи, че изпълнителният лист се предявява на финансовия орган, а ако няма кредит, трябва да се предвиди такъв най-късно в следващия бюджет. Казано с други думи, дадена е възможност на бюджетните организации да мотаят изпълнението на задълженията си още цяла година. Но умопомрачителното безобразие на параграф 399 не свършва тук. След като не получих парите си, се обърнах към съда за изпълнително производство. Служителката на гишето отказа да приеме молбата ми за изпълнително производство с обяснението: “Молби за изпълнение срещу бюджетни организации не приемаме!” Потърсих контакт с дежурния съдия-изпълнител. Той ми каза да предам на служителката на гишето, че й нарежда да се приеме молбата ми, след което заведе изпълнително дело и изпрати на института длъжник искане сумата да бъде изплатена, придружено с предупреждение, че при неизпълнение ще бъде наложен запор на сметките му. Длъжникът, явно запознат с уловката на параграф 399, отказа да изплати задължението си. Посетих отново съдия-изпълнителя, който ми обясни следното: “Опитах да ви помогна! Надявах се, че длъжникът “ще се хване”. Но това не стана. Съжалявам, но член 399 от ГПК изключва изпълнителното производство.” След което прекрати производството. Обжалвах прекратяването на изпълнителното производство пред районния съд. Той остави в сила решението. Същото направи и въззивната инстанция. Оказа се, че въпреки че това не е посочено изрично в параграф 399, чрез него на практика е изключена възможността да се провежда изпълнително производство срещу бюджетна организация. Постепенно осъзнах защо е въведен параграф 399. Заради хилядите работници и служители, неполучавали заплати от държавни предприятия и учреждения, които с месеци протестираха пред министерствата заради неполучени заплати и спяха там в палатки. Постепенно обаче ощетените се бяха осъзнали и вместо да протестират, бяха завели съответните съдебни дела. НДСВ пък вкараха в ГПК следния текст: “Срещу държавните учреждения и общините, както и лечебните заведения, субсидирани от републиканския и/или общинските бюджети, не се допуска изпълнение на невлязло в сила решение” - чл. 239 (2) от ГПК. В една нормална държава с политици демократи законодателството щеше да предвижда изпълнението срещу бюджетна организация да включва продажба на вещите й. Ако това беше нормална държава, законодателството щеше да позволява съдия-изпълнителят - произволен пример - да опише един от корабите на държавното параходство, да го продаде и да предаде парите на мизерстващите моряци, на които параходството е имало наглостта да не плаща заплати месеци и години. Ако държавата съди гражданин, тя ще му прати съдия-изпълнител още след решението на втора инстанция, невлязло в сила. Съдията ще му опише къщата, ще я продаде и ще даде парите от нея на държавата. Ако обаче гражданинът на тая държава осъди една бюджетна организация, тя може да го мотае с години. А той не само не може да продаде вещите й чрез съдията (такава възможност никога не е имало), той дори не може да заведе изпълнително производство. Разбира се, според Наказателния кодекс неизпълнението на съдебно решение е престъпление, но едва след изтичане на определен срок от неизплащането. А какво става, ако трябва си потърсиш правата по наказателен ред? За проверка дали е бил предвиден съобразно с чл. 399 от ГПК кредит в бюджета Районната прокуратура проведе “разследване” по моя случай в продължение на 14 месеца. И излезе с решение, че “няма достатъчно данни за престъпление”. Сега чакам решение на трета инстанция. Имайте предвид, че това може да се случи на всеки един. С това не казвам да не се съдят държавните учреждения. Напротив, казвам: “Гражданино, съди тая държава! Съди я винаги, щом трябва! С всички възможни средства!” Но къде е коренът на злото? Той е в невъзможността гражданинът, доказващ правен интерес, да сезира Конституционния съд за противоконституционни текстове като параграф 399 и чл. 239 (2) от ГПК, поставящи в абсолютно неравностойно положение държавата и гражданина, и нещо повече - чудовищно унижаващи гражданина. Такава възможност имат гражданите на почти всички европейски държави. Не и българинът. |
|
|
moderator
Bulgaria
2231 Posts |
Posted - 03/27/2007 : 16:14:22
|
Из "Интервю" на Марина Христова във в. Новинар, 27.03.2007 г.
Боян Биолчев: Очаквам глад за образование За тази заплата при мен ще дойдат да работят само художествено, очарователно луди или напълно луди, казва ректорът на СУ Професор Боян Биолчев е роден на 11 декември 1942 г. в София. Завършва полска филология в Ягелонския университет в Краков. От 1972 г. преподава в СУ "Св. Климент Охридски". През 1992 г. става ръководител на катедрата по славянски литератури. През 1991-1993 г. е заместник-ректор на Софийския университет. От 1995 г. е декан на Факултета по славянски филологии. През 1999 г. е избран за ректор. През 2003-а е преизбран и сега е накрая на втория си мандат.
|
Edited by - moderator on 03/27/2007 16:16:58 |
|
|
vas55
23 Posts |
Posted - 03/27/2007 : 20:20:56
|
quote:
Добре, с уговорката, че има още много важни детайли по казуса, и с надеждата, че Галя като администратор няма да ми се разсърди за дългия текст, ето моя статия, публикувана преди година в "Дневник":
ДНЕВНИК 30/1/2006 “Параграф 399”, или правова държава ли е България Д.Ф.Н. КРАСИМИР КАБАКЧИЕВ 29/1 - 16:24 ч.
Длъжникът, явно запознат с уловката на параграф 399, отказа да изплати задължението си. Посетих отново съдия-изпълнителя, който ми обясни следното: “Опитах да ви помогна! Надявах се, че длъжникът “ще се хване”. Но това не стана. Съжалявам, но член 399 от ГПК изключва изпълнителното производство.” След което прекрати производството. Обжалвах прекратяването на изпълнителното производство пред районния съд. Той остави в сила решението. Същото направи и въззивната инстанция. Оказа се, че въпреки че това не е посочено изрично в параграф 399, чрез него на практика е изключена възможността да се провежда изпълнително производство срещу бюджетна организация.
----------------------
Пействам точният текст на чл.399 и имам следния коментар:
******************** Чл. 399. (Ал. 1 - отм., ДВ, бр. 124 от 1997 г.).
(2) (Нова, Изв., бр. 90 от 1961 г.; изм. и доп., ДВ, бр. 105 от 2002 г.) Паричните вземания срещу държавни учреждения и общини, както и лечебни заведения, субсидирани от републиканския и/или общинските бюджети се изплащат от предвидения за това кредит по бюджета им. За тази цел изпълнителният лист се предявява на финансовия орган на съответното учреждение. Ако няма кредит, вишестоящото учреждение трябва да направи потребното,за да се предвиди такъв най-късно в следващия бюджет.
1) Вижда се, че е имало алинея (1), която е била отменена през 1997. Какво е гласяла тя ?
Новата ал.2 би трябвало да може да урежда вашия проблем. Тук няма друг текст, който да изключва изпълнителното производство.
Според алинеята „вишестоящото учреждение трябва да направи потребното...”.
2) Кое е „вишестоящото учреждение” за Института за Български език – ЦУ на БАН, Министерство на финансиите, или друго ?
|
|
|
kkabakciev
Bulgaria
616 Posts |
Posted - 03/28/2007 : 10:30:17
|
quote:
1) Вижда се, че е имало алинея (1), която е била отменена през 1997. Какво е гласяла тя? Новата ал. 2 би трябвало да може да урежда вашия проблем. Тук няма друг текст, който да изключва изпълнителното производство. Според алинеята "вишестоящото учреждение трябва да направи потребното...". 2) Кое е "вишестоящото учреждение" за Института за Български език – ЦУ на БАН, Министерство на финансите, или друго ?
Хубави въпроси.
Например първия. Ами да, до 1997 г., дори включително по времето на комсомолеца Жан Виденов, който беше издал заповед призовкарки да не се допускат в Министерския съвет (доказвайки за пореден път, че това нещо тук не е държава), когато бъдеше осъдена бюджетна организация, изпълнителният лист се даваше на съдия-изпълнителя, който даваше едноседмичен срок на длъжника да плати. Ако длъжникът не платеше, съдия-изпълнителят блокираше банковите му сметки, изтегляше парите и ги даваше на кредитора.
И така, идват през 1997 г. сините. Бият се в гърдите какви велики демократи са - и как ще работят за човека, за правата му и достойнството му, за по-малко държава и така нататък.
Да, ама не! Тези МРЪСНИ КРЕТЕНСКИ ИЗРОДИ (нямам друго определение за тях) въвеждат този умопомрачителен параграф 399 в ГПК, който не само прави невъзможно изпълнителното производство, но и нещо повече - дава възмъжност на наглите просташки мръсни държавни длъжници (бюджетни организации), които са ти тровили живота с години, ДА ОТЛОЖАТ ИЗПЛАЩАНЕТО НА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО СИ С ЦЯЛА ГОДИНА!!! (Ако изпълнителният лист е издаден и връчен през януари, на практика изпълнението му се отлага до следващия януари.)
НО ДОРИ И НЕЩО ОЩЕ ПОВЕЧЕ: МРЪСНИТЕ ГАДНИ ПРОСТАШКИ (ПЪЛНИ С КОМУНИСТИЧЕСКИ И ДРУГИ ПРОСТАЦИ) "БЮДЖЕТНИ ОРГАНИЗАЦИИ", ИЗВЪРШВАЛИ БЕЗОБРАЗИЯ И СВИНЩИНИ СПРЯМО ХОРАТА С ГОДИНИ, ЗАПОЧВАТ НА ПРАКТИКА ИЗОБЩО ДА НЕ ПЛАЩАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ ПО ИЗПЪЛНИТЕЛНИ ЛИСТОВЕ!!!!!
ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ?!?!? И РАЗБИРАТЕ ЛИ КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?!?!?
ТОВА ОЗНАЧАВА НА ПРАКТИКА ОБЕЗСМИСЛЯНЕТО НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!!!!!
ЗАЩОТО КАКВО ДРУГО ОЗНАЧАВА ТОВА, ДЪРЖАВНО УЧРЕЖДЕНИЕ ДА ВЪРШИ БЕЗОБРАЗИЯ И КОГАТО Е ОСЪДЕНО ЗА ТЯХ, ДА НЕ ПЛАЩА ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО, ПРИСЪДЕНО НА СЪОТВЕТНИЯ ЧОВЕК?!?!?
ВИЖТЕ, САМО КАТО СИ ПОМИСЛЯ ЗА ТОВА И ПОБЕСНЯВАМ - И ТОВА ТУК ЛИЧИ.
Затова нека засега да спра, пък ще продължа пак, когато съм отново в по-добро състояние.
_____ Нека само да отговоря на два технически въпроса. Въпреки че "няма друг текст, който да изключва изпълнителното производство", така формулираният текст го изключва. Има влезли в сила решения на съд и прокуратура, с които мога да докажа това - но хайде да не отиваме към тези подробности за момента. "Вишестоящото учреждение" за Института за български език е БАН. |
Edited by - kkabakciev on 03/28/2007 10:34:13 |
|
|
vas55
23 Posts |
Posted - 03/30/2007 : 16:02:25
|
quote:
Хубави въпроси.
Например първия. Ами да, до 1997 г., дори включително по времето на комсомолеца Жан Виденов, който беше издал заповед призовкарки да не се допускат в Министерския съвет (доказвайки за пореден път, че това нещо тук не е държава), когато бъдеше осъдена бюджетна организация, изпълнителният лист се даваше на съдия-изпълнителя, който даваше едноседмичен срок на длъжника да плати. Ако длъжникът не платеше, съдия-изпълнителят блокираше банковите му сметки, изтегляше парите и ги даваше на кредитора.
И така, идват през 1997 г. сините. Бият се в гърдите какви велики демократи са - и как ще работят за човека, за правата му и достойнството му, за по-малко държава и така нататък.
Да, ама не! Тези МРЪСНИ КРЕТЕНСКИ ИЗРОДИ (нямам друго определение за тях) въвеждат този умопомрачителен параграф 399 в ГПК, който не само прави невъзможно изпълнителното производство, но и нещо повече - дава възмъжност на наглите просташки мръсни държавни длъжници (бюджетни организации), които са ти тровили живота с години, ДА ОТЛОЖАТ ИЗПЛАЩАНЕТО НА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО СИ С ЦЯЛА ГОДИНА!!! (Ако изпълнителният лист е издаден и връчен през януари, на практика изпълнението му се отлага до следващия януари.)
НО ДОРИ И НЕЩО ОЩЕ ПОВЕЧЕ: МРЪСНИТЕ ГАДНИ ПРОСТАШКИ (ПЪЛНИ С КОМУНИСТИЧЕСКИ И ДРУГИ ПРОСТАЦИ) "БЮДЖЕТНИ ОРГАНИЗАЦИИ", ИЗВЪРШВАЛИ БЕЗОБРАЗИЯ И СВИНЩИНИ СПРЯМО ХОРАТА С ГОДИНИ, ЗАПОЧВАТ НА ПРАКТИКА ИЗОБЩО ДА НЕ ПЛАЩАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ ПО ИЗПЪЛНИТЕЛНИ ЛИСТОВЕ!!!!!
ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ?!?!? И РАЗБИРАТЕ ЛИ КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?!?!?
ТОВА ОЗНАЧАВА НА ПРАКТИКА ОБЕЗСМИСЛЯНЕТО НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!!!!!
ЗАЩОТО КАКВО ДРУГО ОЗНАЧАВА ТОВА, ДЪРЖАВНО УЧРЕЖДЕНИЕ ДА ВЪРШИ БЕЗОБРАЗИЯ И КОГАТО Е ОСЪДЕНО ЗА ТЯХ, ДА НЕ ПЛАЩА ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО, ПРИСЪДЕНО НА СЪОТВЕТНИЯ ЧОВЕК?!?!?
ВИЖТЕ, САМО КАТО СИ ПОМИСЛЯ ЗА ТОВА И ПОБЕСНЯВАМ - И ТОВА ТУК ЛИЧИ.
Затова нека засега да спра, пък ще продължа пак, когато съм отново в по-добро състояние.
_____ Нека само да отговоря на два технически въпроса. Въпреки че "няма друг текст, който да изключва изпълнителното производство", така формулираният текст го изключва. Има влезли в сила решения на съд и прокуратура, с които мога да докажа това - но хайде да не отиваме към тези подробности за момента. "Вишестоящото учреждение" за Института за български език е БАН.
=========================================================
Не бях чувал до сега, че до преди 1997г. е била осъждана бюджетна организация. Звучи невероятно, че именно до 1997 е можело в ЕДНОСЕДМИЧЕН срок да бъдат изплатени каквито и да било пари, още повече пари по изпълнителен лист.
Струва ми се, че вашето силно негодувание (което е напълно разбираемо) е насочено в погрешна посока. В случая институцията БАН, представлявана от нейният председател, акад.Юхновски, не е направила необходимото, така че вие да си получите парите и то най-късно до следващия бюджет.
И един въпрос към вас: Вие какво мислите за мандатността на отговорните постове в научните организации ?? Може в по-предни постинги да сте изразявали мнението си, но трудно е да се изчете всичко сега на един път.
|
Edited by - vas55 on 03/30/2007 16:07:48 |
|
|
Andrey_Kurtenkov
Bulgaria
578 Posts |
Posted - 03/31/2007 : 09:00:04
|
В случая д-р Кабакчиев е прав - освен за сроковете - но иначе действително, обезщетенията при незаконосъобразно уволнение се изплащаха - не веднага, след време, но - изплащаха се. Сетне ситуацията стана коренно различна. Тази промяна я направиха именно затова - защото феодалите по места правиха каквото си искат, дължимите суми се трупаха и управляващите вместо да сложат ред, просто направиха безкрайното забавяне на тези плащания напълно (или почти напълно ) законно. |
|
|
did
90 Posts |
Posted - 04/04/2007 : 18:47:08
|
Гл.ас. Георги Малеев е пенсионер от 3 години. От грижи по състезанията на щерките си не му остана време да защити докторат и да напредва в научната кариера. Добре е, че грамотата от ФЕТТ му е помогнала за повишението в новата охранителна служба. Аз не получих грамота за годишнината на ФКТТ, но вижте няма ли някакво място за охрана към ИРИОН да ме вземете и мене - пенсионера. Същевременно ще разследвам и корупцията по високите етажи на академичната олигархия. |
|
|
moderator
Bulgaria
2231 Posts |
Posted - 04/06/2007 : 14:06:00
|
Предизборният пасианс във ВТУ вече е подреден в. Янтра днес, Велико Търново 06-04-2007
Само 10 дена остават до официалното оповестяване на кандидатурите за ректорския пост. Но предизборният пасианс вече е подреден. Ясни са имената на основните играчи, както и кой с кого и за какво ще играе. Истинската битка ще се води между настоящия зам.-ректор по учебната дейност проф. дфн Стоян Буров, декана на Педагогическия факултет доц. дпн Пламен Легкоступ и колегата му от Стопанския факултет доц. д-р Байко Байков. На тях е заложил и ректорът проф. дфн Иван Харалампиев. Според запознати от противниковия лагер, който ще се опита да промени статуквото, са акад. Иван Радев, проф. дин Иван Стоянов, доц. д-р Атанас Дерменджиев, доц. д-р Багрелия Борисова, доц. д-р Иван Тютюнджиев. Нито един от тях обаче не пожела да потвърди кандидатурата си. Единствено историкът доц. Тютюнджиев, след като разбра за сигурното участие на Буров, Легкоступ и Байков, разкри картите си. “Нямах интерес, но щом те тримата играят, ще се включа и аз. Грижата за институцията за мен е много по-важна, така че, ако няма други достойни, мисля да се жертвам”. Като достойни той визира имената на играчите от неговия отбор начело с акад. Радев. Той самият на този етап отказа коментар. “Има време, не съм взел решение, затова сега се въздържам от коментар”. Такъв беше уклончивият отговор на зам.-ректора по научноизследователската дейност доц. д-р Дермеджиев. Деканът на Филологическия факултет доц. д-р Борисова също не потвърди участието си в изборите. “Посочете ми един човек, на когото съм казала, че ще се кандидатирам”, заяви тя. Проф. Стоянов обясни, че е още рано да оповестява участието си. “Дори не знам кога трябва да се внасят кандидатурите”, пошегува се той, но допълни: “До 16 април има време, ще видим. Всичко може да се случи до тогава, а може и да не се случи”. Според запознати във ВТУ има хора, които искат да отложат изборите. Зад подобни планове стоят група студенти от различни десни политически партии. Те чакат приемането на закона за досиетата, защото така от надпреварата щели да отпаднат основните играчи, които нямали чисто агентурно минало. На другата страна е групата на доц. Тютюнджиев, която чака изборите час по-скоро. “В делото, с което оспорвах резултатите от предишните избори, имаше три основни пункта. Обявих се против липсата на интегрална бюлетина, но сега тя е факт. И сега не одобрявам наличието на тъмна стаичка. Убеден съм и в незаконността на студентската квота, но този път студентите се усетиха и реагираха навреме”. Според бившия зам.-ректор методите за манипулация на проф. Харалампиев са едни и същи. Такива са и на проф. Буров. “Нищо ново под слънцето. Сега Буров действа като абсолютен феодал. Привиква всички в кабинета си. Уволнява служители само защото отказват да гласуват за него”, твърди Тютюнджиев.
Проф. дфн Стоян Буров Да се кандидатирам, ме мотивира най-вече това, че познавам работата в университета, тъй като в продължение на 8 г. съм зам.-ректор по учебната дейност. Пък и имам идеи, знам какво трябва да се направи във ВТУ, за да продължи да бъде добър и конкурентоспособен на останалите. Всичко това работи в полза на моята кандидатура. Имам амбицията да продължа всичко хубаво, което се е случвало в университета през последните 8 години, тъй като съм част от настоящото ръководство. Естествено е да се стремя да запазя и да продължа добрите традиции, но в същото време трябва да си даваме сметка, че всеки ректор, който и да е той, има свой подход към нещата, така че ще има и много новости в университета. Дай Боже, да имам възможност да ги реализирам. Удари под кръста вероятно ще има, но като във всяка кампания всичко може да се очаква. Вече дори има такива опити, но все пак се надявам аз и моите конкуренти да запазим известна колегиалност, защото 17 май ще отмине, а след това ние ще продължим да работим заедно в този университет. Трудно ми е да преценя кой ще е най-сериозната ми конкуренция. Вероятно след като се видят кандидатите, ще мога по-добре да се ориентирам. Като че ли засега най-сериозният ми опонент се очертава да бъде доц. Пламен Легкоступ, защото той започна кампания доста отдавна, вече е набрал инерция. Доц. Байко Байков се включи доста късно в кампанията. Трябва да видим какво ще предложи, но ми се струва, че клони по-скоро към аутсайдерите.
Доц. д-р Пламен Легкоступ С дългогодишната си работа в университета съм доказал, че притежавам необходимите управленски качества. Бил съм 1 мандат зам.-декан и два мандата декан. Е, не съм бил зам.-ректор, но деканският опит е по-важен, защото управленските решения в университета се вземат от ректора и деканите. Имам голям опит и като общественик, сега дори съм общински съветник. Уменията, които съм придобил от тази работата, също ми носят бонуси. А за да се развива добре един университет, трябва да работи в съзвучие с местната власт. Бъдещият ректор трябва да консолидира усилията на депутатите от нашия избирателен район, за да може всички заедно да работят за благото на университета. Всички, които ме познават, знаят, че това, което съм обещал, рано или късно се е случило. През последните 8 г. във ВТУ се случиха много положителни неща. Ще продължа тази политика за утвърждаването на ВТУ не като регионален, а национален университет. Но съм убеден, че ВТУ се нуждае от определена промяна, която мога да реализирам към по-добро. Моят стремеж е вузът да не се управлява от групичка, а от всички преподаватели, университетът не е собственост на определена общност. Ще се опитам да бъда ректор на всички факултети, за да няма разделение между управляващи и опозиция. Започнах да получавам удари под кръста, очаквам още, готов съм на всичко. Могат да изкарат, че имам любовници, но това не съм сигурен дали ще доведе до отлив на гласове. След това ще ме изкарат агент на ДС. Тази игра с досиетата е нечиста, затова не се интересувам от миналото на нито един от кандидатите. Гледам на изборите като на благородно съревнование между личности и идеи. С най-голям опит в административната дейност безспорно е проф. Буров. Проучванията ми сочат него като основен опоненти. Но всеки, поел кръстта си към Голгота, нар. ректорски пост, е преценил своите достойнства.
Доц. д-р Байко Байков Имам необходимия организационен опит бил съм няколко мандата зам.-декан, два мандата декан на Стопанския факултет, който е стабилна структура в рамките на ВТУ. Мотивира ме и доверието на институцията, която ми е гласувала вот и вярва в реализацията на моите идеи. Затова съм убеден, че ще бъда един от кандидатите, които ще развият някои нови идеи в управлението на университет при бъдещ мандат. Бих искал да променя общата насока на развитие на вуза във връзка, като предоставя възможността на нисшите звена от катедрите през факултетските структури и другите обслужващи звена на университета, да изработват собствена стратегия за развитие и да я координират в рамките на общата стратегия на университета. Така те ще могат да намерят своето пълноценно място в университета и в организационен аспект, и по отношение на реализацията на всеки конкретен член на тази общност, защото сякаш ние, увлечени във всички онези проблеми на прехода, забравяме, че всичко се прави от хора. Ще се заема с решаване на техните проблеми и изясняване на социалния и икономически статус на университетския преподавател. Не бих искал да коментирам ударите под кръста, но в процеса на изборната кампания те ще се изявят. Ще оцелеят тези, които ще съхранят себе си и ще провеждат целенасочена политика на изолация от мълвите, сплетните, комбинациите и ще вървят напред с онези качества, които притежават. Ще проведа кампания, основана на моите лични качества и идеи и на възможността да ги реализирам в бъдеще. Всички, претендиращи за поста, са достойни.
Ректорът проф. дфн Иван Харалампиев: “Ректорът трябва да търпи на бой, клюки и мръсотии” - Проф. Харалампиев, как се печелят ректорски избори? - Има тактика, но по-важна е харизмата. Има нещо, което човек не може да направи, ако не го притежава, затова има избираеми и неизбираеми хора. Аз съм от средно избираемите, затова си помагам с тактика. Няма човек, който да работи за теб само за благодаря. - Говори се, че ректорските избори са мръсна игра. Защо? - Избори се печелят, след като вече си на ясно със себе си. Можеш да спечелиш, ако имаш 70 % сигурност, тогава тръгваш. Ако се колебаеш и те води само суетата, по-добре си стой вкъщи или се присламчи към някои друг, тъй като лидерството във ВТУ е сложно и доста опасно. Всеки кандидат го очакват неприятни неща. Трябва да прецени дали може да търпи на бой, на клюки, на мръсотии. Дали може да преживее досега с десетки хора на ден, които носят неприятна информация. В изборите и в любовта няма правила. Там всичко е позволено, макар че винаги съм се старал да не водя негативна кампания. Тя се отразява на самия теб. Изборите в университета не са избори в града. Един кандидат за ректор трябва да разбере, че PR кампания в града е излишна. Избирателите са тук, в този район. Ако си професор или доктор на науките, дали си написал 5 книги или 8, е без значение. Това е грешка, която виждам в част от кандидатите сега. Те се мъчат да убедят гражданите, че ще бъдат най-добрите ректори. Важно е да убедиш всички в университета, че те ще имат сигурност. Тези 1000 души искат сигурност за своите семейства. Той трябва да има предвид, че държавата му дава 50 % от издръжката. За останалите му прави редица клопки, за да не ги вземе. - Има ли политика в ректорските избори? - Когато се явявах през 1995 г. на избори, загубих, защото политиката не ме допусна. БСП беше на власт. Студентите имаха 30 % от общото събрание и бяха регулаторът. Сега политическите партии нямат влияние в университета, с изключение на 1012 души твърд електорат. В събрание от 336 души това не оказва влияние. Част от кандидатите обикалят политическите партии, а те само чакат някой да им обърне внимание. Никоя партия не може да избере ректор, въпреки всичко те дават подкрепа за един или друг кандидат. Учените са особена категория хора, защото не можеш да ги купиш с кебапчета или 20 лв., нито можеш да им заповядваш, защото имат високо самочувствие. Така че, ако му кажеш да гласува за някой, той ще се съгласи, но ще гласува за когото е решил. Другата грешка е да обикаляш от човек на човек и го уговаряш. - Какви удари под кръста сте получавали? - Компромати. Те са свързани с какво ли не, но най-вече с корупция. Има една партия, която има механизми да пуска слухове. Тя държи медии и когато едно нещо се повтаря многократно, хората започват да мислят, че е истина. Другият вариант е да те изкарат доносник, но вече не е интересно. Започнаха от много високо и до нас няма да стигнат. Преди години беше модерно да те изкарат педераст, а сега да си гей, звучи гордо. Изпращат имейли, SMS-си, пускат отвратителни писма в пощенската кутия, говорят на децата и най-близките ти приятели. Но имам друга опора добро семейство. Това ми дава правото да бъда великодушен, когато ме унижават. - Докъде очаквате да стигне в университета компроматната война? - Сега може да стигне до крайности, защото се намесва една стара партия. Те имат щаб, който се събира в хотел в Арбанаси. Там се гласят завери, но по-важното е, че още на другия ден знам какво са говорили. Те играят за един от кандидатите и съсипват всички останали, но вредят на университета. Същият щаб м.г. ми създаде големи неприятности и с почетното гражданство. Компроматите са все в една посока лошо ръководство, крадене на пари, но това всеки, който познава естеството на работа в университета, знае, че е лъжа. Следващият ректор трябва да бъде психически и физически здрав, иначе загива. - Кой е Вашият фаворит на тези избори? - Аз имам трима кандидати, които са от моята кръвна група. Събрах ги в кабинета си и много жално им разказах в какво положение са ме поставили, защото ги обичам и тримата. Но аз трябва да гласувам за един. Те биха могли да продължат политиката, която аз смятам за правилна. Останалите все още не са ми напълно известни. Знам по слухове имената им, но нито един от тях не виждам като ректор. |
|
|
vas55
23 Posts |
Posted - 04/09/2007 : 19:42:19
|
quote: Originally posted by Andrey_Kurtenkov
В случая д-р Кабакчиев е прав - освен за сроковете - но иначе действително, обезщетенията при незаконосъобразно уволнение се изплащаха - не веднага, след време, но - изплащаха се. Сетне ситуацията стана коренно различна. Тази промяна я направиха именно затова - защото феодалите по места правиха каквото си искат, дължимите суми се трупаха и управляващите вместо да сложат ред, просто направиха безкрайното забавяне на тези плащания напълно (или почти напълно ) законно.
=========================================
Да пожелаем на д-р Кабакчиев да довърши в най-скоро време започнатото, или най-късно до следващия бюджет на БАН, а също и да го поздравим за за постинг 1775 от другия сайт.
|
|
|
kkabakciev
Bulgaria
616 Posts |
Posted - 04/10/2007 : 10:49:12
|
quote: Originally posted by vas55
quote: Originally posted by Andrey_Kurtenkov
В случая д-р Кабакчиев е прав - освен за сроковете - но иначе действително, обезщетенията при незаконосъобразно уволнение се изплащаха - не веднага, след време, но - изплащаха се. Сетне ситуацията стана коренно различна. Тази промяна я направиха именно затова - защото феодалите по места правиха каквото си искат, дължимите суми се трупаха и управляващите вместо да сложат ред, просто направиха безкрайното забавяне на тези плащания напълно (или почти напълно ) законно.
========================================= Да пожелаем на д-р Кабакчиев да довърши в най-скоро време започнатото, или най-късно до следващия бюджет на БАН, а също и да го поздравим за за постинг 1775 от другия сайт.
Благодаря за интереса към случая.
Тъй като той е едновременно колкото невероятно гаден, толкова и интересен (и с гадостта си), оттам важен за обществеността и за всеки гражданин (на всеки може да се случи). Затова нека да уточня някои неща.
Всъщност има два случая. Първият е неатестирането и необявяването на конкурс на щатното ми място, които нещото, наричащо се Институт за български език при БАН (всъщност един развъдник на некадърност, комунизъм и тривиална простащина), извърши в продължение на много дълги години, за 10 от които вече е осъдено. Това създаде прецедент в българското правораздаване, състоящ се в това, че днес вече всеки учен, който не е бил атестиран в съответния срок и не му е бил обявен конкурс (за процедура за съотв. звание във ВАК), може да осъди съответния университет, институт и пр., като, разбира се, докаже в съда наличието на съответните обстоятелства и вероятността да спечели конкурса.
Вторият случай е този, че онези наричащи се сини, демократи, антикомунисти, защитници на човешки прави, либерали, либертарианци и прочие, всъщност една шайка некадърници, тарикати и простаци, рипнали във властта с единствената цел да пълнят гушите и да запълват дефектите в Егото си, въведоха този невероятен противоконституционен, просташки, изродски, кретенски, свински, идиотски, и не знам как още да го нарека, параграф 399 в ГПК, който създаде (косвено, не пряко) възможността наглите изроди и кретени от държавни организации, ощетявали граждани по различни начини с години, ДА ИМАТ НАГЛОСТТА ДА НЕ ПЛАЩАТ ТОВА, ЗА КОЕТО СА ОСЪДЕНИ!!!
Тъй като в момента текат и следствие, и определени съдебни процедури, и с цел да не им бъде оказвано влияние, ще кажа само следното. Обърнах се за съдействие към един човек, който е специалист в тази конкретна правна област и е спечелил вече дело в Страсбург по подобен казус. Той беше така добър да ми обясни всичко в юридическите тънкости, като специално за неизплащането на парите ми ми каза така: тези пари са Ваша собственост, а действията и бездействията, на които сте подложен, водят до това, че сте ограничен в разполагането със собствеността си, а това е грубо нарушение на правата на човека в цивилизования свят. Попитах го дали спечеленото от него преди това дело не е прецедент и в рамките на Европа. Той направо се изсмя - и каза буквално следното: "Разбира се, че е прецедент! Но това е един ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СРАМЕН ПРЕЦЕДЕНТ! Защото в Европа ТАКИВА СВИНЩИНИ СА НЕВЪЗМОЖНИ!!!"
Друг път повече по въпроса, защото сега нямам време, обаче същевременно, както вече казах, това е проблем от голямо обществено значение - и представлява потенциален извор на изключително груби нарушения на правата на всеки гражданин, като дори, както вече веднъж казах, поставя под съмнение смисъла на правораздаването изобщо! |
|
|
moderator
Bulgaria
2231 Posts |
Posted - 04/23/2007 : 16:52:33
|
Убийството в НАСА заради ниска оценка в. Стандарт, 23.04.2007г. Търговията с оръжие в Америка процъфтява въпреки или вследствие на последните трагедии с убийства, пише Ройтерс. Хиляди посетители са щурмували щандовете на поне две дузини оръжейни изложения, които се състояха в Щатите през уикенда. Хората масово се въоръжават, уплашени от потенциални нападатели. Хюстън. Ниска оценка за работата е накарала инженера от НАСА Бил Филипс да си купи оръжие и да застреля шефа си, съобщи Ройтерс. 60-годишният Филипс се уплашил, че ще го уволнят и в петък гръмна началника си Дейвид Бевърли. После сам се уби. Филипс оставил доста несвързана бележка, в която пишело, че Бевърли го наричал "глупак". "Ти искаш да ме изхвърлиш на улицата", изкрещял Филипс на 62-годишния Бевърли, преди да го простреля в гърдите и крака, казали от полицията. "Практически е невъзможно да спреш побеснял човек, тръгнал да отмъщава", оправда се директорът на космическия център "Джонсън" Майкъл Грифин, където стана убийството. На пресконференция той трябваше да обяснява как е възможно да се внесе нелегално оръжие в централата. Бил Филипс бил провокиран от ниска оценка за работата му през месец март, в който се казвало, че закъснява за работа и като цяло е посредствен. В предишните оценки за работата му били много добри и навярно затова се е уплашил. Филипс е в НАСА от 1992 г.
|
|
|
Andrey_Kurtenkov
Bulgaria
578 Posts |
Posted - 04/25/2007 : 11:36:18
|
Току-що случайно разбирам, че утре от 10:00 ще се състои първичната защита на "голямата докторска" на Г-н Генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба! (Той е доцент при нас). Така че, като го чух това (подчертавам - случайно - защитата става в условията на дълбока секретност, просто хората от обслужващия персонал ме информират, понеже, за разлика от повечето, се държа с тях нормално) в главицата ми нахлуха цяла поредица самоподразбираюшчиеся вапроси. Напр. - според мен, един Генерален директор на НВМС (особено в периода на евроинтеграция) би трябвало да е ангажиран от сутрин до вечер, вклч. събота и неделя, до такава голяма степен с непосредствените си задължения, че и минутка совободно време не би трябвало да му оставя. А това, което все пак му остава - да го запълва с релаксация - спорт, туризъм, водка, жени - кой каквото предпочита. Да, ама не! Нашият човек междувременно е успял да изработи един гигантски научен труд. Защо у нас всеки началник като се докопа до някакъв пост и се съсредоточава върху осигуряването на собственото си бъдеще? Иронията е, че за мен е жизнено важно Жеко Байчев да си остане на поста поне до Коледа, понеже иначе почти сигурно при изборите наесен ще ни стане декан - и тогава - ужас! Та, значи, изводът е ясен - или дЖаБа е гениален (който вариант веднага отпада, предвид речника и визията му на селски пристав), или някой друг му е писал дисертацията, или си е гледал задълженията в НВМС през пръсти (най-вероятно двете последни неща са верните). Смирено моля, тези форумци, които не са любители на силните изрази да ми простят за думичките, които употребявам, но наистина съм страшно шашардисан от безочието на тия гадове! |
|
|
moderator
Bulgaria
2231 Posts |
Posted - 05/09/2007 : 16:56:23
|
Академик Косев стана почетен доктор на ВТУ в. Янтра днес, Велико Търново 09-05-2007
Зам.-председателят на Българската академия на науките акад. дин Константин Косев беше удостоен със званието Doctor honoris causa на Великотърновския университет. Той получи почетните инсигнии на специална церемония вчера за принос в развитието на историческата наука и успешното сътрудничество между търновската алма матер и институтите на БАН. Делото на акад. Косев представи проф. Радослав Мишев, ръководител на катедра “Нова и най-нова история”. Академичното слово на 34-ия почетен доктор на ВТУ беше посветено на темата “Война по неволя”. Академик Косев е ерудиран учен и преподавател с национална и международна известност, като поколения студенти и преподаватели са работили с неговите научни изследвания. Автор е на десетки монографии, стотици студии, статии, рецензии и др. В научното му дело се открояват две основни направления: Българското национално възраждане и новата обща история. Научните му приноси са в областта на пред- и следосвобожденския период на българското общество, история на Априлското въстание, дейността на Левски, Каравелов и Стамболов. Специално трябва да се отбележи научният труд на акад. Косев “Кратка история на Българското възраждане”. Голяма част от трудовете му разглеждат взаимното влияние между политиката на Великите сили и българската национална революция. В това отношение трябва да се отбележи капиталният му труд “Бисмарк, Източният въпрос и българското освобождение 1856-1878”.
|
|
|
Topic |
|
|
|