http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 ЕВРОНАУКА, БЪЛГАРСКА НАУКА, ЕВРОФОНДОВЕ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 10/06/2008 :  18:07:25  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Един много качествен, ИМХО, материал, от едно име, което до днес не бях чувал, но вече за мен е авторитет:
- на български:
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=3112§ionid=5&id=0001001
- и на английски:
http://euobserver.com/9/26833
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 10/08/2008 :  18:20:27  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Да ме извинява професор Лазаров, собственикът на блога bulgarianscienceproblems, но преди малко забелязах една много странна прилика (макар и повърхностна) между него и една добре известна платена хвалителка на БАН и Юхновски (платена от самия Юхновски). Става дума за онази журналистка в така наречения вестник "Дума". Става дума за това, че за платената хвалителка е характерна употребата в "официални публикации" в така наречения неин вестник на думи като "бая" и "белким".

Това е нормално. Комунистите дойдоха от селските кърове и донесоха както външните си атрибути (характерно облекло и пр.), така и и манталитета си преди всичко, като, естествено, го предадоха на отрочетата си. А оттам и техният език е такъв, какъвто е.

Дотук всичко е ясно. Не ми е ясно обаче следното.

В последното си съобщение от днес в блога си, озаглавено ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА НАУКАТА Е НАСОЧЕНА СРЕЩУ НЕЕФЕКТИВНИТЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ЗВЕНА. Защо БАН се оказва засегната?":
http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/3351
професор Лазаров изказва следната мисъл:

"в БАН 4000 учени със степени и звания само ‘бичат публикации’ с чисто фундаментални изследвания във всички възможни области".

Много ме учуди както самата мисъл, така и нейната стилистика, и в частност изразът ‘бичат публикации’. Както вече стана ясно, изрази като този са характерни за платената хвалителка в "Дума" на Юхновски.

Но такъв израз да бъде употребен от професор Лазаров? Който безспорно се отличава с изискано перо!?

Струва ми се, че в тази статия, към чиито основни постановки аз иначе бих се присъединил, у Лазаров е надделяла емоцията, а оттук и употребеният грозноват израз.

Но по-важното е нещо друго, много по-същество от стилистиката.

Лазаров винаги е поддържал тезата, че на научни длъжностни в БАН работят именно около 4000 души. Тогава излиза, че днес в БАН

ВСИЧКИ ЛИЦА НА НАУЧНИ ДЛЪЖНОСТИ ВЪРШАТ ЧИСТО ФУНДАМЕНТАЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ!

Мога да кажа категорично на Лазаров, че не само, че това не е вярно за работещите в хуманитарните и обществените институти, но и, нещо повече: немалка част от продукцията в тези институти е или твърде примитивна и няма нищо общо с автентичната наука, или дори, направо казано, е профанска!

Явно е, че Лазаров тук всъщност пише единствено за институтите в така наречените естественонаучни области. Е, добре, но ако е вярно, че повечето от тях - или дори всички - вършат "чисто фундаментални изследвания", тогава не следва ли да бъдат похвалени, поощрени и т.н.? Още повече че, както и самият Лазаров неведнъж е заявявал (и има право), в тези институти има някаква нелоша публикационна активност? Чисто фундаментални изследвания, редовно публикувани!

Лазаров, ами това е направо прекрасно! Не е ли?

Не е така, защото е съвсем ясно, че отношението на Лазаров към вършещите "чисто фундаментални изследвания" е негативно. Иначе не би употребил твърде неелегантния израз "бичат публикации".

Обаче аз не се наемам да гадая какво всъщност, и изобщо, и конкретно, иска да каже Лазаров в този случай. Но при всяко положение ще ми бъде интересно да чуя мнения по този въпрос.

Красимир Кабакчиев, дфн
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/09/2008 :  02:11:15  Show Profile  Reply with Quote
Наистина е странно именно проф. Лазаров да използва израза "бичат публикации", предвид на афинитета му към публикациите и цитатите.

Между другото МОН е пуснал пробен достъп до Web of science:
http://www.mon.bg/opencms/opencms/top_menu/science_researches/
Скоро в универсиетите и в БАН ще можем свободно да ползваме тези Бази с научни публикации и цитати, поне докато са платени абонментите.

Друго странно в последния анализ на проф. Лазаров е че той стъпва на презумпцията:"Щом нещо се прави тайно, значи то е добро." Не знам, разбира се с каква вътрешна информация разполага проф.Лазаров, но
аз ще си позволя да се усъмня в тази постановка, а и примери не липсват - засекретеният договор за газта ще ни бръкне дълбоко в джобовете, да не говорим за принципа на тайното гласуване при процедурите за присъждане на научни титли и звания, които e в основата на произвола.

Edited by - moderator on 10/09/2008 02:31:28
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 10/09/2008 :  08:03:48  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Галя,
Уважаеми нормални форумисти (психично здрави, некомунисти),

Аз пуснах в Bulgarianscienceproblems съобщението си (за публикуване, не лично до професор Лазаров), а той ми е отговорил лично, че съобщението не е одобрено, като е отговорил по съществото на текста ми ето така:

"Изразът "бичене на публикации" е от популярния научен жаргон в научните среди в БАН и в Университета преди години. (напр. "Той сега бичи усърдно публикации за хабилитация" означава, че търси всякаква възможност да събере по-голяма формална бройка публикации). Има една тенденция в БАН, дори и в хуманитарните и общественонаучни звена, да правят фундаментални по характер изследвания, въпреки че програмите им са приложно ориентирани. Напр.: в Икономическия инст-т не работят варху специфични национални проблеми, а изследват "общоикономически" въпроси; в Центъра по наукознание публикуват върху проблеми на познанието, а не правят наукометрични анализи; дори от Централната библиотека публикуват върху теорията на библиотекознанието вместо да правят бази-данни. Разбира се, публикациите са без приноси и се приемат само в долнопробни местни списания. Така че, в БАН публикациите да произхождат до голяма степен от фундаментални изследвания не е положително. Във фундаменталната тематика най-лесно се пробутват псевдо-приноси.
Bulgarianscienceproblems поизмени характера си. Ти си добре-дошел със по-обстойни и аргументирани (и не силно политизирани) коментари."

Аз по принцип нямам намерение да участвам (освен евентуално по изключение) в Bulgarianscienceproblems, по причина, която вече съм изтъкнал: Лазаров просто цензурира. Сега, когато блогът е обявен за негов личен, това не е укоримо - но преди беше, когато Bulgarianscienceproblems беше публичен форум. И забележете изискването: да не бъдели силно политизирани коментарите. Тоест, Лазаров иска, може би, вместо да се пише, че някой е бил партиен секретар на даден институт при БАН, да се казва, че е имал нещо общо с властта в миналото. И това Лазаров го иска днес, когато партийните секретари и изобщо комунистите са изцяло реставрирани както във властта изобщо, така и в академичната област, и вършат безобразие след безобразие и безумие след безумие. За разлика от Германия, където (в академичната област) те бяха лустрирани преди 17 години (през 1991 г.) и тях оттогава просто вече ги няма - и Германия съответно няма абсолютно никакви "кадрови проблеми" в университетите и научните институти.

А ето, тук буквално вчера беше осветен пореден агент на ДС - член на Висшата атестационна комисия, и, разбира се, академик. (Но информацията предстои да се потвърди.)

И какво? Агенти и щатни офицери на терористичната организация Държавна сигурност, партийни секретари, комунисти, та дрънкат, както се казва, некадърници и профани определят кой да става професор и кой не, а Лазаров иска "не силно политизирани коментари". Да си ги пише сам!

Иначе, доколко отговорът на Лазаров по същество е приемлив или не, следва да прецени всеки сам. Аз бих казал следното. Когато едни или други изследвания са на фундаментална тематика, те следва да дават някакъв принос в съответната област. И когато няма принос, просто не могат да бъдат обявявани за "чисто фундаментални изследвания" - а Лазаров прави точно това. И фактът, че в "долнопробни местни списания", както правилно ги определя Лазаров, се пробутват някакви съчинения, не е причина описаното в тях да бъде обявявано за "чисто фундаментални изследвания".

Кабакчиев

П.П. След като прочетох написаното по-горе, се сетих нещо допълнително, което много ми повдигна настроението. Ако това, което описва Лазаров - нека да го наречем "опити за фундаментални изследвания", е вярно, тогава към тях ще трябва да се отнесе и така наречената монография на онзи така наречен професор на име Васил Райнов, директор на така наречения Институт за български език при БАН, озаглавена "Мозък – език – съзнание". В този велик фундаментален труд от (мисля, точно) 96 страници на този завършил българска филология "доктор на биологическите науки", 30 страници са посветени на класиците на марксизма и ленинизма, които окончателно били решили въпросите на езика и съзнанието! И то много правилно ги били решили! А особено правилно въпросите на езика и съзнанието били решени от онзи персонаж, известен като "пламтящата мислителка", отрочка на друг ноторен персонаж, известен като "правешкия мислител". К.К.

Edited by - kkabakciev on 10/09/2008 08:30:52
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/06/2008 :  19:43:21  Show Profile  Reply with Quote
ЕП се съмнява, че се води борба с измамите у нас
www.news.bg
06.11.2008 г.


Докладчикът на Европейския парламент за борбата с измамите - унгарският евродепутат Антонио Дебласио - определи действията на българско правителство в тази област като неефективни.

Според унгарския евродепутат за проблемите не трябва да бъде обвинявана държавата България, а социалистическото й правителство, което не е успяло да прекрати незаконните действия с пари от еврофондовете.

"Това правителство не се оказа в състояние да изгради механизъм за ефективно, надеждно и прозрачно управление на средствата и за контрол при изразходването им", твърди Дебласио, цитиран от БНР.

Според него в България съществува мрежа от конфликти на интереси, която прави невъзможно прочистването на системата. Последните проверки и одити са доказали това, твърди унгарският евродепутат, който също беше у нас преди два месеца като член на делегацията на бюджетната комисия.

Той изброява следните основни проблеми - липсват достатъчно познания за правилата и процедурите на ЕС, административните служители са ниско платени, заради което подкупите са обичайна практика, истинската съдебна реформа, която да преследва подобни случаи, все още не се е състояла, липсва превантивна политика, националните одитни власти са слаби, а независимостта им е под въпрос.

Според изявлението на Антонио Дебласио проекти като автомагистрала "Люлин", софийския Околовръстен път и разклонението на пътя до Даскалово поставят въпроса за евентуално подкупване на българското правителство от страна на фирмите, на които е възложено изпълнението им.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/12/2008 :  15:30:55  Show Profile  Reply with Quote
Станишев прибегна до съветнически борд от европейски политици
Държавата ще плаща за консултациите и PR-а
Мартина Бозукова
12 Ноември 2008
www.mediapool.bg

Няколко месеца преди изборите и на фона на засилващи се критики от страна на ЕС за неспособността на България да се справи с престъпността и корупцията, премиерът Сергей Станишев привлече група европейски политици и експерти в съветнически борд.
Групата ще оказва консултантска помощ на българското правителство за преодоляване на трудностите в контекста на европейското ни членство, стана ясно в сряда, след като Станишев се срещна за първи път с членовете на борда в София.

Новосформираният съвет ще бъде председателстван от бившия френски външен министър и за кратко премиер на страната Доминик дьо Вилпен. В него влизат още Жозеп Пике и Кампс - бивш министър на външните работи на Испания, Антонио Виторино - бивш европейски комисар за правосъдие и вътрешни работи, Онъс Салми - бивш член на Европейската сметна палата, Пол Демаре - ректор на Колежа на Европа в Брюж.

Премиерът обясни създаването на борда с необходимостта България да се учи от най-добрите европейски практики, за да преодолява трудностите при усвояването на европейските средства, за модернизирането на съдебната система, борбата с корупцията и изпълнение на критериите за пълната ни интеграция в Шенген.

Станишев увери, че бордът ще работи независимо, въпреки че е създаден по инициатива на правителството.

След пресконференцията обаче стана ясно, че членовете на съвета очакват да получават възнаграждения за дейността си, но уточниха, че финансовите параметри на ангажимента им не са обсъждани на първата среща.

Членовете на борда ще имат достъп до информация от всички сфери на обществено-политическия живот, ще провеждат срещи в столицата и цялата страна, както и в Брюксел. Дьо Вилпен обаче обясни, че точните канали на информация тепърва ще се уточняват.

Съветът е с мандат шест месеца и в края на този период, в навечерието на парламентарната предизборната кампания, ще изготви доклад, който ще представлява "глобална оценка на ситуацията в страната" и ще набелязва конкретни мерки за необходимите реформи. През следващата половин година членовете на съвета ще се събират регулярно на 3-4 седмици.

Дьо Вилпен обясни, че предвид предстоящите избори е много важно страната ни да не губи време, а да продължи с реформите. "Преодоляването на политическото напрежение и икономическите трудности са в интерес на Европа", коментира той, но увери, че членовете на съвета няма да се месят във вътрешнополитечески въпроси.

"Ние като общество се нуждаем от опита на хора като тези, които съм поканил, от тяхното познание, тяхното ноу-хау, за да може страната ни да бъде силен член на ЕС, защото всички сме в една обща лодка", заяви Станишев.

Съветът се наема и със задачата за подобряване диалога между България и европейските институции. "България и ЕС трябва да се изслушват взаимно и да се учат един от друг", каза още той. Подобряването на бизнес средата, образованието и обучението на човешкия капитал също ще бъдат сред приоритетните области за съвета.

Дьо Вилпен, който бе ключова фигура в правителството на бившия френски президент Ширак, обясни, че е приел поканата на премиера и лидер на БСП Сергей Станишев да оглави съвета като доказателство за това, че решаването проблемите пред страната ни стои над политиката и политическите съображения.

Той е уверен, че с приемането на България в ЕС през 2007 г. не се е избързало, тъй като е имало "голяма воля за това във всички европейски страни".

В разгара на критиките на ЕС към България по повод унищожителния доклад на Еврокомисията това лято, западни медии коментираха, че вместо да се заеме с реална работа, българското правителство наема PR компании от САЩ и Австрия, които да променят имиджа му.

През декември м.г. кабинетът подписа договор за 1.87 милиона лева (1.53 милиона долара) от парите на данъкоплатците с австрийската компания "Хохегер Комуникационсбератунг", включващ "провеждане на кампания за укрепване на положителния имидж на България в ЕС.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/22/2008 :  10:17:35  Show Profile  Reply with Quote
На Европа съвсем й писна от България
Дата : 21 Ноември 2008 г. 14:07 ч.
автор : Светослав Терзиев, Сега галерия 12
www.actualno.com
Еврокомисията (ЕК) има генетичен проблем, който й пречи да бъде ефикасна



Трогателни са усилията на Брюксел да вкара България в правия път, но защо все не успява, макар че размахва голяма тояга? Защото налага магарето по самара.

Еврокомисията (ЕК) има генетичен проблем, който й пречи да бъде ефикасна. Тя е програмирана да общува с правителства и затова ги идентифицира с държавите. Като иска да каже нещо на България, търси министрите или самия премиер.

Извие ли им достатъчно ръцете, започват да я слушат, т.е. изпълняват указания, макар и с неохота.

Така могат да затворят, без да мислят, напълно здрави атомни реактори, за да се отърват от натиска й.

Съвсем друго е, когато им поставя ултиматум да вкарат едри риби в затвора. Пак я слушат, в смисъл, че я чуват, но не изпълняват. Защото опитат ли се, ще имат друг тежък проблем с нея -

за намеса в работата на независимия съд

ЕК следи България по 6 показателя от т. нар. механизъм за сътрудничество и проверка. Първият е "да премахне всякакви неясноти относно независимостта и отчетността на съдебната система", а последният е "да приложи стратегия за борба с организираната престъпност, като се съсредоточи върху сериозната престъпност".

Самата градация на задачите показва тяхната важност за конструкторите на контролния механизъм.

България настояваше миналата година да й бъде отчетено, че е покрила първия показател, защото неговото изпълнение се свързваше с промяна на конституцията, което бе сторено за утеха на Брюксел цели четири пъти.

ЕК обаче отказа под предлог, че трябва да се увери колко добре функционират конституционните промени. Така България продължава да е нащрек да не я набедят, че изпълнителната власт влияе на съдебната.

В момента

държавата трепетно очаква писмо

от шефа на Генерална дирекция "Разширяване" към ЕК Майкъл Лий дали ще бъдат възстановени акредитациите на двете разплащателни агенции по ФАР към Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Те бяха поставени под карантина на 23 юли, а срокът им на годност изтича на 30 ноември, защото дотогава биха могли да сключват договори по програма ФАР, която е предприсъединителна и затова е в процес на довършване. Под въпрос са 560 млн. евро, които никак не са за изпускане в условията на финансова криза.

Според източници в Брюксел писмото се бави, защото тече спор на политическо равнище с участието и на комисаря по разширяването Оли Рен.

Еврочиновници смятат за необективни докладите на външни одитори, които дават положителни оценки след реорганизацията на двете провинили се звена.

Те поставят допълнителни условия: разплащателната агенция под шапката на финансовия министър Пламен Орешарски да заработи само ако бившият й шеф Любомир Тушанов бъде пратен на съд; а съдбата на звеното под шапката на регионалния министър Асен Гагаузов зависи от изправянето на съд на бившия шеф на закрития фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев.

Той се прочу в Европа с конфликт на интереси заради държавни поръчки за милиони към братовите си фирми. Случаят "Тушанов" бе препратен от прокуратурата в ДАНС, което забави изготвянето на обвинение, а Веселин Георгиев чака обвинителен акт до седмица.

Времето сякаш тече прекалено бързо в оставащите малко дни до крайния срок и

правителството се видя в чудо,

защото няма как да накара "независимата съдебна власт" да се размърда. Според високопоставени източници на "Сега" български пратеници в Брюксел са го ударили на пазарлък: пощадете поне едната агенция!

Те се надяват да бъде съживено звеното на Орешарски, защото оценките на одиторите за него бяха по-добри. Шансовете на Гагаузов поначало са по-малки заради близостта му с Веселин Георгиев.

Ако ЕК приеме този вариант, може да последва и ремонт на кабинета, но ако отреже и двете министерства, само ще втвърди позицията на премиера Станишев, който и без това се зарече да не хвърля министри "на вълците".

Едва ли правителството ще рискува да се раздели с финансовия си министър точно насред финансовата криза. Освен това не е реалистично да се очаква сериозен ремонт на кабинета преди изборите.

Ако се приеме дори хипотезата, че под ударите на Брюксел бъде съборено цялото правителство, съдът няма да се разстрои, защото неговото не се губи на избори. Никаква загуба няма да има и за босовете на мафията, които също не ги лови парламентарен мандат.

Поставеният в понеделник ултиматум

от шефа на Генерална дирекция "Правосъдие, свобода и сигурност" Джонатан Фол да види до 4-5 месеца едри риби в затвора показва как ЕК започва да си изпуска нервите.

Нейният проблем е, че също върви към избори и не може да отчете успех по никое от трийсетината знакови дела, които обяви, че взема под специално наблюдение.

Нито Вальо Топлото, нито Маргините, нито "групата Николов-Стойков" се стягат да търкат наровете в чест на предстоящите през юни европейски избори. За "братя" Галеви пък и дума не става.

Джонатан Фол отправи предупреждението си към вътрешния министър Михаил Миков, който може да нареди арест на едно или друго заподозряно лице най-много за 24 часа. Но по-нататъшната работа трябва да се върши от прокуратурата и съда.

Досега Брюксел броеше за успехи на България не само присъдите, но също арестите и повдигнатите обвинения. Задоволяваше се с промени на закони и със структурни промени в администрацията, които са по силите на управляващото мнозинство.

Джонатан Фол, който ни гостува, за да подготви посещение на комисаря по правосъдието Жак Баро, обаче отсече: занапред няма да ви признаваме други резултати, освен произнесените присъди.

Добре, но така и ЕК рискува да се яви пред Европарламента с искане за нов мандат, без да може да отчете резултати от натиска си над България. Пазителката на договорите, както се определя Еврокомисията,

ще трябва да признае поражение

от най-новия и най-беден член на ЕС.

Очевидно механизмът на ЕК за контрол над България се нуждае от ремонт. Брюксел трябва да измисли как да разшири натиска си от изпълнителната към съдебната власт.

Предпазната клауза дава такава възможност, но е аварийна мярка. Освен това крайният срок за нейното задействане наближава, защото е тригодишен и изтича в края на 2009 г.

Остава само една година, а България очевидно не се е променила много през двете си години членство.

Еврокомисията налучка през юли верния път, когато плахо се обърна чрез доклада си към българския народ, който е неин естествен съюзник в борбата срещу престъпността и корупцията.

После обаче отново затъна в безплоден диалог на скришно с изпълнителната власт. Настава време проблемите да се изкарат на светло и Брюксел да се опре на общественото мнение в България и Европа, за да излезе от омагьосания кръг.

Съдът е независим, но не е безотчетен и би трябвало обществото да му държи сметка докога ще се спотайва. Неговото бездействие или съучастие с престъпността се плаща от всички.

Ако заговорничи с бандити срещу народа си, който издържа и едните, и другите, може би заслужава публичен съд от общественото мнение. Демокрацията не е синоним на беззаконие.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/16/2009 :  18:39:45  Show Profile  Reply with Quote
ЕК отпуска повече стипендии по Еразъм
www.news.bg
16.02.2009


„Еразмус Мундус" - Програмата за действие на Общността за насърчаване на сътрудничеството между висшите учебни заведения и обмена на студенти, ще увеличи обхвата и бюджета си за студенти и преподаватели от трети страни за съвместни проекти с европейски университети.

Европорталът съобщава, че програмата влиза в нова фаза от развитието си и в рамките на тази финансова рамка 2007-2013 г., като включва докторантите и дава повече финансова подкрепа на студентите.

Очаква се индикативната стойност на бюджета на "Еразмус Мундус" за периода 2009 -2013 г. да стигне 950 млн.евро, значително увеличение по партньорството на "Еразмус Мундус" и Erasmus Mundus External Cooperation Windows.

В периода 2004-2008 г. под това партньорство са предложени повече от 10 000 стипендии с общ бюджет на стойност 609 млн.евро.

Програмата предлага финансова подкрепа на студенти и представители на академичната общност от трети страни с цел да се избегне т.нар. "изтичане на мозъци".

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/24/2009 :  03:45:41  Show Profile  Reply with Quote
Мрежа от ”стари момчета” пречи на реформите
23 февруари 2009 / News.dir.bg


Плащане на подкуп само за да получиш право да кандидатстваш за финансиране от ЕС, заподозрени за източване на евросредства спонсорират партии, има връзки между администрацията и хората, които получават субсидии с измама.
Това е само част от картината на престъпните практики по програма САПАРД в България, които изреди шефът на отдел "Селско стопанство" в Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Елизабет Шпербер, предаде "Дневник".
Държавните служби са прикривали проекти с нередности, не си сътрудничеха с европейските институции, а разследвания за злоупотреби по САПАРД нямаше, заяви Шпербер. Според нея е показателно, че никой във фонд "Земеделие" не е обърнал внимание, че само в един ден са внесени пет проекта за една и съща сума. Другият съмнителен случай според ОЛАФ е, че агенция САПАРД е одобрила 414 проекта седмица преди изтичането на програмата на 31 декември 2006 г., при положение че общо за трите години е дала "зелена светлина" на едва 706 предложения.
Шпербер обясни, че агенцията, вместо да гледа под лупа всеки следващ проект на хора, заподозрени в злоупотреби, ги е одобрявала. Всичко това са минали истории, но все още липсва сигурност, че няма нещата да продължат по същия начин, заяви тя. Според експерта в момента комуникацията между ОЛАФ и "Земеделие" е в застой след смяната на ръководството на фонда. Има една мрежа от "стари момчета" на ръководни позиции, която пречи на младите да проведат реформи и иска нещата да стават по същия начин, по който са ставали години наред, заяви Шпербер.
В момента ОЛАФ разследва 25 български случая на злоупотреби по САПАРД, съобщи шефът на отдел "Селско стопанство" в службата. Тя обясни, че те са част от голяма схема от 60 български, европейски и офшорни фирми, замесени в измами за субсидии за машини и оборудване. От думите й стана ясно, че в това число влизат и подсъдимите за т.нар. афера САПАРД Марио Николов и още осем души.
Схемата е следната - машината е продадена от България в Ирландия за 14 хил. евро, оттам се купува в Германия за 298 хил. евро и се връща в България с цена 341 хил. евро, обясни Шпербер. За замесените в този случай се говори, че са много гъвкави, имат тясна връзка с правителството и държавни агенции и освен в източване на САПАРД са замесени в данъчни измами, фалшифициране на документи, пране на пари и незаконен внос на месо от Китай, каза тя.

ОЛАФ официално описа България като тотално корумпирана
Недоумение за групата "Николов- Стойков"
Красен Николов, Десислава Лещарска
23 Февруари 2009
www.mediapool.bg


Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) отправи нова серия унищожителни критики към българската администрация и нейните практиките за усвояване на евросредства. Този път официално ръководителят на сектор "Селско стопанство" в ОЛАФ Елизабет Шпербер в прав текст обяви как изглеждат българските власти през призмата на проведените от службата разследвания.

С уточнението, че през последните няколко месеца разследващите власти в България са показали много добро взаимодействие с ОЛАФ, Шпербер обобщи като голям проблем "корупцията във всички слоеве на администрацията" включително "по високите етажи на властта". Служителят на ОЛАФ отбеляза още липсата на сътрудничество с европейските служби.

По думите й в ОЛАФ имат информация от "надеждни източници" как българските чиновници по програма САПАРД са искали пари от бенефициентите още преди те да са подали своите проекти. Презентацията на Шпербер бе направена в понеделник по време на семинар "ОЛАФ-пазителят на европейските фондове", организиран от клуб "Журналисти срещу корупцията".

"Така виждахме нещата в България досега. Плащане на подкупи за всяка молба; служби, които след това прикриват от проверяващите проблемните молби; наличие на връзки между престъпниците и официалните лица. От официалните лица след това изтичаше информацията, която те получаваха от европейските служби. В началото ние не знаехме за това", заяви Шпербер.

Служителят на ОЛАФ описа и част от българските медии като "ненадеждни, съмнителни и сензационни".

Елизабет Шпербер подкрепи виждането на ОЛАФ за България с описанието на "групата Николов – Стойков". Месопреработвателят Марио Николов и доскорошният му съдружник Людмил Стойков (спонсори на БСП, вторият виден поддръжник на президента Първанов -бел.ред.) станаха основни герои на неофициален анализ на ОЛАФ от юли. Той изтече в медиите точно преди публикуването на доклада на Европейската комисия. В него двамата българи бяха определени като ръководители на международна група за източване на пари от САПАРД, която се ползва с "политически чадър" у нас.

Мрежа
Шпербер съобщи за наличие на данни в ОЛАФ, че Марио Николов принадлежи към престъпна група, която е свързана с над 60 български фирми, фирми в Западна Европа и регистрирани в офшорни зони компании. В момента европейската служба разследва 25 нови случая за злоупотреби по САПАРД, част от които са свързани именно с тази престъпна мрежа.

"Те са изключително гъвкави. Говори се, че имат връзка с хора от правителството и някои държавни агенции. Има данни, че те са занимават с данъчни престъпления, измами, фалшификации на документи и незаконен внос на месо", заяви още служителят на европейската разследваща служба.

В този контекст тя посочи схемата, според която Стойков и Николов са източили 7.5 милиона евро по САПАРД. Селскостопанска машина от България се изнася за Германия на цена 14 000 евро. След няколко препродажби между германски и ирландски фирми и с плащания през офшорни компании тя се връща в България. Машината вече е купена срещу 340 000 евро с пари от САПАРД, върху нея обаче все още стои надписа "Произведено в ГДР".

В отговор на въпрос за правителствените и партийните протекции, тя посочи информациите как служители на Николов са дали големи суми на "една партия" (БСП, бел.ред).

"Публикувано бе, че Николов е давал бонуси на хора, които след това са ги давали на партия. Ние гледаме на това по един точно определен начин. Ще чакаме произнасянето на съдебната система. Партиите трябва да са особено внимателни, когато стане дума за приемане на пари от заподозрени лица", заяви Шпербер.

Служителят на ОЛАФ изрази своето недоумение как българските власти могат да обработят старателно и без пропуски 414 проекта, пуснати едновременно точно преди да изтече срокът на програма САПАРД. Това се случва на фона на общо 706 проекта за всичките 8 години действие на програмата.

"Има и друга схема. Серийно постъпваха проекти за абсолютно една и съща стойност. В един ден постъпиха 5 такива проекта – за около 1 милион лева. Това виждаме в Брюксел. За нас беше много учудващо как е възможно това. Все на някой от българската администрация би трябвало да му прозвучат странно тези 5 проекта", заяви Шпербер.

"Старите момчета"

Отчитайки старанието на разследващите в София от последните месеци, Шпербер обяви, че в България съществува "мрежа от хора", която се опитва да омаловажи успехите на ОЛАФ в страната. По думите й това са "старите момчета" в администрацията, които "не смятат да променят своя манталитет" и ще вършат нещата, "както са ги вършили през последните 4-5 години".

"Агенция "САПАРД" имаше един директор преди няколко месеца (Атанас Кънчев, бел.ред.). Тогава младите хора имаха мотивация за работа. Сега не е така (сега шеф е Ализан Яхова, бел.ред)", заяви Шпербер.

Тя изрази своите притеснение, че тепърва предстои усвояването на още по-големи суми пари от същата тази администрация. "Вашите органи все още не са подготвени. Администрацията трябва да се научи да работи по европейските правила иначе няма да се види онази светлина в дъното на тунела", допълни Шпербер.

Според нея голям проблем е и незнанието на английски в ръководството на САПАРД. "Когато не можем да си говорим пряко, това се отразява на комуникацията по между ни и на доверието", каза тя.Служителят на ОЛАФ заяви, че не може да разбере още как заподозрени за източване на 7.5 милиона евро от САПАРД са пуснати под гаранция от 5000 евро. "Казвам го, защото в другите страни това не е така. Очакваме какво ще реши съда, но нормалното е този, който е оркестрирал, също да получи присъда.", обясни Шпербер като допълни, че в Германия по случая с "Николов – Стойков" вече има осъдени.Служителят от ОЛАФ призна, че в останалите страни от ЕС също има такива случаи, но "натрупването на подобен род въпроси в България е особено специфично".

ОЛАФ не може да свърши работата на България

Искаме да помогнем на българските власти при решаването на много трудни проблеми в борбата с корупцията, каза съветникът на генералния директор на европейската служба по въпросите на антикорупцията Волфганг Хетцер. Той обаче посочи, че посещенията на ОЛАФ нямат за цел да свършват работата на българският парламент, а да отчетат напредък в проблемни области и да дадат своите напътствия.

Той припомни, че още няма присъди над добре известни криминално проявени лица, които отдавна са в полезрението на службите. Бави се прилагането на приетия закон за конфликт на интереси, няма установен парламентарен контрол над ДАНС, необходима е реформа в досъдебната фаза, проблем е неясното партийно финансиране, купуването на гласове и т. нар. заменки на земи. Има нужда от прозрачни и отчетни правила на разделение между ДАНС и МВР във връзка с използването на специални разузнавателни средства и за обема на парламентарния контрол върху дейността на ДАНС.

Убеден съм, че промяна ще има, макар по пътя да бъдат срещнати разочарования, каза Хетцер.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева съобщи, че още един германски съветник пристига у нас, той ще помага на вътрешния министър Михаил Миков по въпросите за борба с корупцията.

В екипа на Плугчиева от месец работи германката Карин Хоххаус, която има широк опит в управлението на еврофондовете и по-специално на тези в земеделието.

В НАПИ беше назначен Клаус-Дитер Щоле, който съветва изпълнителния директор по въпроси, свързани с пътното строителство. В НАПИ работят още 3-ма чуждестранни съветника.

България е в изключително сложната ситуация да бъде под лупа, каза Меглена Плугчиева, според която страната има нужда от този контрол, но има нужда и от критична солидарност.

Вицепремиерът отчете, че специализираното звено за разследване на злоупотреби с европейските средства към прокуратурата е образувало 102 досъдебни производства, внесло е 27 обвинителни акта и е предотвратило измами на стойност 45 млн. лв. до края на януари.

В момента се подготвя пакет от законови изменения във връзка с проектите, финансирани от ЕК, които ще засегнат Търговския закон, НПК и Закона за концесиите, каза Плучгиева. Една от тези промени гласи, че всички плащания над 5 хил. лева ще се осъществят по банков път.

Депутатите контролират трудно

Според председателя на парламентарна комисия за борба с корупцията Бойко Великов трудно се осъществява парламентарен контрол върху всички разнообразни институции, които отговарят за усвояването на еврофондове. Той смята, че централизацията на процеса ще допринесе за по-ефективен контрол от страна на народните представители.

Според него трябва да се направи оценка на информационните системи, които различните ведомства ползват за следене на изпълнението на европейските проекти. В повечето случаи този софтуер е платен с европейски пари, но няма анализ доколко е ефективен и има ли полза от него.

В рамките на семинара МВР представи видеоклип, който призовава всички, които са станали жертва или свидетели на корупция да подават сигнали на “горещия телефон” – 02/982 22 22, или на електронните адреси за сигнали- nocorr.mvr.bg и www.nenakorupciata.org.

Edited by - moderator on 02/24/2009 08:40:07
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/09/2009 :  15:08:02  Show Profile  Reply with Quote
ЕС докладът към Станишев: Вие сте казус
Последна редакция : 9 Юни 2009 г. 15:40 ч.
www.actualno.com


Докладът: Висшите служители, за които има съмнения зя корупция, трябва да се уволняват. Снимка: БГНЕС


България е наречена казус в доклада на Консултативния съвет към премиера Сергей Станишев. Днес съветът предаде изводите си след 6-месечното наблюдение на българските институции, информира Стандарт.

За първи път ЕС среща толкова значителни трудности с интеграцията на една от своите държави членки, се казва в доклада. Експертите допълват, че казусът България би следвало да се има предвид от Брюксел при следващите разширявания на ЕС.

Висшите служители, за които има съмнения зя корупция, трябва да се уволняват, а не да се чакат дълги съдебни производства, смятат от съвета, според чиито членове има сериозни тревоги за начина, по който корупцията вилнее у нас.

Знаковите съдебни дела за корупция и неправилно управление на държавни средства, както и за дейността на организираната престъпност трябва да бъдат незабавно решени, настояват евроекспертите. Трябва независима агенция, която да санкционира всички форми на корупция, препоръчват още консултантите на премиера.

"В ЕС има много казуси с различни страни и срещу много страни са започнати съдебни процедури заради неизпълнение на директивите", коментира изводите Сергей Станишев. Той допълни, че други страни са санкционирани и повече от нас, съобщи правителствена информационна служба.

Председател на Съвета е бившият френски министър-председател Доминик дьо Вилпен, а членове – Жозеп Пике – бивш министър на външните работи на Испания, Антонио Виторино – бивш европейски комисар за правосъдие и вътрешни работи, Аунус Салми – бивш член на Европейската сметна палата и Пол Демаре – ректор на Европейския колеж в Брюж и юридическият съветник Казимир Де Далмау.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/07/2009 :  12:16:01  Show Profile  Reply with Quote
ЕИБ отпуска на Полша 925 милиона евро за изследвания
От Дневник
Последна промяна в 10:53 на 05 авг 2009, 881 прочитания, 18 коментара

http://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/novini/2009/08/04/765996_eib_otpuska_na_polsha_925_miliona_evro_za_izsledvaniia/

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отпуска 675 милиона евро за допълнително финансиране на научни изследвания и два заема в размер на 250 милиона евро за подкрепа на малки и средни предприятия в Полша.

Бенефициенти на отпуснатите заеми ще бъдат Министерството на науката и висшето образование, обществени научни институти, университети и колежи. С тях ще се финансират инвестиции в научна инфраструктура и оборудване на обществени изследователски институти, както и по-доброто заплащане на учените, заети в сферата.

ЕИБ финансира полската политика на изследвания и иновации от 2004 г. и досега отпуснатите заеми на страната в тази сфера възлизат на 3.13 милиарда евро, което е 23% от всички отпуснати средства на Полша след присъединяването й.

През последните години отпуснатите заеми на Полша се увеличават непрекъснато. За 2009 г. те достигат 2.7 милиарда евро.

Мисията на ЕИБ е да допринася за интеграцията, балансирано развитие и социална кохезия в страните членки чрез финансиране на големи инвестиции.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 09/25/2009 :  13:27:33  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Продъниха ни ушите преди време, как "без Закон за конфликт на интереси - няма европари". Още тогава имаше трезви гласове, че законът е глупав и, примерно, ще остави родопските училища без учители - понеже там е нормално поне една трета от редовите учители да са близки роднини на директора.
Днешното голямо заглавие на в-к "Стандарт" е посветено на темата:
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-09-25&article=295116
quote:
Оказа се, че той масово удря учени, актьори и учители.
После тук -
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-09-25&article=295032
може да видите и основната статия, а в колонката вдясно има и други материали по темата.
Когато европейските изисквания влизат в противоречие със здравия разум, предпочитам да слушам разума, а не поредната глупост на ояли се чиновници (различаващи се от нашите, само по това, че са по-алчни и недосегаеми).
Идиотизмите на Брюксел определено бият по идиотщина някогашните идиотизми на Москва. Излиза и че слезлите от Балкана комунисти са били по-адекватни от тия зализани мамини синчета със заморски акцент, дето днес решават съдбините на нашата родина.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/20/2009 :  06:42:49  Show Profile  Reply with Quote
Интересно съобщение за присвояването на проектив академичните ни среди от Марта Сугарева на блога на проф. Лазарин Лазаров. Феноменът "присвояване на проекти от администрацията" е специален обект на интерес на ИРИОН и беше засегнат още в книгата "Храмът".

Има и още нещо - доста фрапантно: т. нар. "проекти". На нас - редовите научни сътрудници, без ръководни постове - ни казват доста отдавна, че трябва "да търсим проекти", защото бюджетът на БАН не може да покрие нуждите на изследователската работа, а също и нашите собствени нужди... И ние "търсим"! Намираме... Кандидатстваме... След това не ни одобряват проектите - от БАН, от Министерството ... от не знам къде си... Отхвърлят ги! Намират си някакви аргументи!
После се оказва, че същите тези "проекти" се работят, само че от други хора! За много пари!!!
На мен това ми се е случвало доста пъти, а чувам от други колеги, че и те имат същия горчив опит в т. нар. "проекти"!

Какъв е механизмът? И как този механизъм е опорочен на българска почва?

Доколкото разбирам, механизмът е аналогичен на т. нар. "държавни поръчки". Дьржавата има нужда от научни изследвания. Тя ВЪЗЛАГА на БАН да извърши определено научно изследване. Преди това се обявява конкурс, защото може и други инстиуции да кандидатстват, нали - университети, други научни центрове... Само че този "конкурс" не може да се намери никъде! Той не е публичен!
Точно в тази липса на публичност при обявяване на конкурсите се съдържа момент на "изкривяване". По този начин кръгът на лицата, които имат достъп до информация за това какви конкурси са обявени, става много ограничен! И дали това изобщо са "конкурси" при това положение? Все едно да имате ТЪРГ, в който участва едно единствено лице! (Е, може да се сложат ФОРМАЛНО още едно или две лица, колкото да не си личи!)
Второ, когато срокът на даден проект ЗАВЪРШИ, то държавата би трябвало да е получила - срещу парите, които е похарчила за проекта - НЯКАКЪВ НАУЧЕН ПРОДУКТ. Този научен продукт би трябвало да е публично достояние, тъй като науката - освен в малък брой случаи, когато става дума за закрити области от науката - трябва да служи на обществото! Още при обявяването на конкурса за разработване на проект, обикновено се разработва раздел за подобно разпространение на резултатите в публичното пространство (dissemination) . Тук съшо нещата у нас куцат: много рядко - в интернет или в медиите, или другаде - се публикуват резултати от научните проекти! Това обикновено се прави само когато проектите са заявени (и платени) от чужбина, при което финансиращата организация СЛЕДИ дали е извършено въпросното разпространение на резултатите.

Защо у нас няма обществена чувствителност по този въпрос?
Възможно ли е "научните проекти", които се изпълняват, всъщност да не са толкова научни? Кой е критерият за научност? Нали научната общност би трябвало да е критерий, но за целта тя трябва да има достъп до тази информация!
В противен случай парите, които се дават, не само не увеличават престижа на науката и нейната положителна роля в обществото, но може да става и обратното!
Марта Сугарева
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/07/2010 :  12:27:46  Show Profile  Reply with Quote
07 Януари 2010, 11:40
Източник: dnevnik.bg
Фонд ”Научи изследвания” има нов директор


Фонд "Научи изследвания" има нов директор. На мястото на досегашния Анастас Герджиков е назначен Емил Хорозов. Новият шеф е ръководител на катедра "Диференциални уравнения" в математическия факултет на Софийския университет.

Мандатът на Герджиков е изтекъл на 31 декември и от министерството на образованието не са подновили договора му. Пред "Дневник" Герджиков заяви, че е в "прекрасни отношения с министър Сергей Игнатов и е дошло време някой друг да поеме нещата".

Герджиков оглавяваше фонда през последните две години. "Много неща ще станат явни, защото сега е много трудно да намерите това, което ви интересува. Особено на сайта на фонда, където няма нищо ясно", заяви Емил Хорозов пред "Дневник". Той каза, че още е рано да сподели впечатленията си от работата на фонда, но "на служителите им трябваше два дни да намерят състава на отделните комисии". Фондът управлява около 100 млн. лв. годишно.

Според промените в закона за насърчаване на научните изследвания контролът върху фонда ще бъде засилен. Това ще става с комисии, които ще "извършват анализ и оценка на изпълнението на финансираните конкурсни проекти". Освен това част от бюджета на фонда ще отива за поддържане на научна инфраструктура и комплекси.

Законопроектът предвижда още Министерският съвет да създава нови експериментални центрове за различни изследвания. Учените в тях ще бъдат от всякакви институти и ще работят по правилник на образователния министър. Тези центрове ще съществуват, докато приключат работата си. Проектозаконът ще се обсъжда до 18 януари, след което ще бъде внесен в кабинета.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/18/2011 :  20:00:34  Show Profile  Reply with Quote
Милиарди евро за наука и иновации "очакват" да бъдат усвоени
18.08.2011

http://news.ibox.bg/news/id_1764254498

За 4 мащабни програми и международни конкурси, по които може да се кандидатства за финансиране съобщиха от пресцентъра на просветното ведомство.

В рамките на седмата рамкова програма за научни изследвания, технологично развитие и иновации на 20 юли Европейската комисия обяви най-големият пакет конкурсни схеми на стойност 7 млрд. евро.

Новите конкурси са съобразени с новата рамка на Европа за наука и иновации и има много възможности за съвместно участие на академични и бизнес партньори.

Конкретните работни програми и конкурси могат да бъдат изтеглени на интернет адрес: http://ec.europa.eu/research/participants/portal/page/fp7_calls

Над 365 млн. евро са заделени за публично-частни партньорства, идентифицирани на базата на конкретни предизвикателства пред Европа.

Стартира инициативата „Европейски зелени коли" за разработване на нови и устойчиви форми за пътен транспорт, „Фабрики на бъдещето", които ще се занимават с предизвикателството как да произвеждаме повече, а да консумираме по-малко и „Енергийно-ефективни сгради", насочени към изследвания за рязко намаляване на потреблението на енергия в сектора на строителството.

Тези инициативи съответстват на приоритетите на Националната стратегия за научни изследвания 2020.

1,6 млрд. евро ще бъдат насочени за схемите на Европейския научен съвет, чрез който се подкрепят върхови научни постижения, авангардни изследвания и се търсят нови решения и ново знание. Запазват се двете утвърдени схеми - за учени в началото на тяхната кариера и за утвърдени учени. Прилага се за първи път нова схема (150 млн. евро) „Грант за създаване на съвместни групи" (Synergy Grant) за малък на брой научни клъстери, формирани от утвърдени учени от различни научни области, но работещи по сходна тематика;

1,3 млрд. евро са заделени за финансиране на информационни и комуникационни технологии (ИКТ), като ще се подкрепят теми в областта на нано-/микросистемите, фотониката и роботиката, технологиите за цифрово съдържание и езиковите технологии, както и за приложения като ИКТ за здраве и ИКТ за енергийна ефективност и много други;

По програмата „Мария Кюри" ще бъдат осигурени близо 900 млн. евро в подкрепа на мобилността и професионалното развитие на учените. Очаква се да бъдат подкрепени около 10 000 висококвалифицирани изследователи. Тази сума ще включва 20 млн. евро за пилотна схема, чрез която ще се финансират европейски докторантури в промишлеността, за стимулиране на предприемачеството и сътрудничеството между университети, научноизследователски институции и предприятия;

В същото време по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси, проект „Наука-бизнес" се финансира схема за Подкрепа за едномесечни обучения в чужбина на млади изследователи и пост-докторанти за работа с високотехнологични комплекси и продукти.

Очаква се в началото на септември МОМН да публикува процедура за кандидатстване и подбор на млади учени и пост-докторанти. Ще бъдат реализирани 5 конкурсни процедури и ще бъдат подкрепени най-малко 200 изследователи.

Третата програма, за която съобщават от министерството е - България - Швейцария за намаляване на икономическите и социални различия в рамките на разширения европейски съюз.

МОМН ще координира изпълнението на Споразумения за Тематичен фонд „Стипендии" и тематичен фонд „Изследвания" в рамките на програмата.

Инструментите по програмата включват три модула - стипендии до 24 месеца за докторанти и/или пост-докторанти и краткосрочни научни визити за млади и утвърдени учени и разработване на съвместни научни проекти между български и швейцарски научни организации. До края на годината ще бъдат обявени конкурси по трите модула на програмата.

Информация ще бъде публикувана на сайта на министерството, както и на специализираната страница на програмата България-Швейцария - http://www.eufunds.bg/bg/page/20

Американският научен център в София и музеят „Фийлд" в Чикаго обявяват три конкурса за финансиране в областта на археологията, антропологията и музейното развитие. Конкурсите се осъществяват с подкрепата на Фондация „Америка за България" и включват:

Програма за международно сътрудничество в областта на археологията и биоархеологията. (ICAB);
Програма за опазване на археологически обекти, консервация и музейно развитие (SPCME);
Постдокторска специализация на Фондация „Америка за България" в областта на археологията към музея „Фийлд" в Чикаго. (PF).
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05