http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 ЕВРОНАУКА, БЪЛГАРСКА НАУКА, ЕВРОФОНДОВЕ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/05/2012 :  20:40:20  Show Profile  Reply with Quote
Отново се опитват да оставят България без европейски пари за наука!
И защо само в.Дума пише за това? Къде са всички останали? Къде са десните?
Този път дано учените да се преборят за Оперативна програма. Това е за доброто на България и ще е голям позор втори път да останем без програма за наука и образование!!!!

КОЙ РАБОТИ ЗА ТОВА В БЪЛГАРИЯ ДА НЯМА ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА? КОЙ?

Оставят България без европари за наука до 2020 г.
Ректорите настояват да се преразгледа проектът на Томислав Дончев за оперативните програми
Велиана Христова
6. Април 2012, брой 82

http://www.duma.bg/duma/node/29943

Сред оперативните програми (ОП) по еврофондовете за периода 2014-2020 г. не е предвидена програма за наука, иновиции и образование, а това са трите главни приоритета, посочени от Европейския съюз в стратегията му за развитие. Скандалният факт, който стана известен вчера по време на заседание на Съвета на ректорите, възмути шефовете на вузовете у нас. Проектът какви ОП ще иска страната ни е изготвен от министър Томислав Дончев и ще се гледа в МС на 11 април.
ЕС посочва 11 тематични цикъла за финансиране, сред тях първият е наука и иновации, посочи председателят на съвета проф. Ваньо Митев, ректор на МУ-София. В досегашния период на европрограмите България също нямаше ОП за наука и иновации и стана единствената страна в ЕС без такава програма. Причината бе, че министър Игор Дамянов в правителството на НДСВ "проспа" договарянето, въпреки личното настояване на шефа на европейските дейности по конкурентоспособността. Сега се оказва, че и за срока на новите траншове до 2020 г. България единствена не иска ОП за наука, иновации и образование. За да могат да се използват пари от ЕС за тези три области, ще трябва да се минава през други ОП, които ще бъдат получени от икономическото и земеделското министерства. В същото време БАН и вузовете усвояват на 100% проектните средства, докато в икономическото министерство и сега стоят неусвоени още 1,2 млрд. лв. За предишния период е било договорено и 17 пъти по-ниско заплащане по проекти на българските учени в сравнение с техните колеги от другите страни, съобщи министър Сергей Игнатов. По думите му, в ЕС му било обещано това да се промени.
Ректорите се възмутиха, че изобщо не са били уведомени за изготвянето на българската програма за оперативние програми. В БАН спешно академична група е разработила план за ОП с название "Образование, наука и технологии за интелигентен растеж". Ректорите приеха решение, че настояват МС да предвиди такава програма, по която пряк бенефициент да е МОМН, а при използването на допълнителни средства чрез други министерства МОМН да участва в подбора на проектите. Министър Игнатов обеща да внесе това искане в МС




Edited by - moderator on 04/05/2012 20:48:06
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/11/2012 :  11:56:44  Show Profile  Reply with Quote
Отново по същата тема и отново във в.Дума! Питам защо само в.Дума - близък до БСП, отваря темата за европарите за наука? Толкова ли са прости и враждебни към България всички останали партийни ръководства - ГЕРБ, СДС, ДСБ, НДСВ, ДПС, АТАКА, РЗС и т.н. и т.н.???? Какво става в страната на "Върви народе възродени", страната, в която хората дават мило и драго да изучат децата си? СРАМОТА!!! ПОЗОР!!! Събуди се народе! Какво друго мога да кажа?

Преди изборите, когато ГЕРБ се правеше, че се интересува от образование и наука и ИРИОН беше поканен да помага за предизборната им програма - в Експертната група на ГЕРБ многократно се поставяше въпроса, най-вече от колегите от БАН, за липсата в България на структурни програми за наука от Европейските фондове. Фандъкова и другите Гербери около нея се кълняха, че това няма да се повтори, когато ГЕРБ дойде на власт. А, какво стана? Фандъкова се прехвърли в кметството, остави да се навъдят кучета, които да изядат професорите и учениците. Както знаете ИРИОН беше наритан веднага след изборите, Сергей Игнатов и Милена Дамянова бяха цанени да управляват сектора и ето днес Новия Позор на ГЕРБ! Питам форумците, как може да се противопоставим на това? Надявам се на активна позиция, защото е срамота само в.Дума да пише на тази тема, зер само близките до БСП среди милеят за българските образование и наука! Сега е моментът да се реагира, а не после да се оплакваме, че само простаци и "калинки" ни упраляват!


На първа страница
Развитието на България
България пак остава извън Евросъюза
http://www.duma.bg/duma/node/30106
На 11 април с новите оперативни програми за 2014-2020 г. правителството ще произнесе окончателно смъртна присъда над науката у нас

Велиана Христова
10. Април 2012, брой 85


Какво се случва в една държава, чийто премиер се гордее, че е прост и че добре се разбира с народа, понеже и той е също толкова прост? Очевидно случва се всеобща простотия. И понеже простотията ражда престъпност, в такава държава съвсем естествено парите за полицията и силовите структури изобщо са 30 пъти повече от тези за наука. Науката ражда знание и - според Европейския съюз - създава общество на знанието, но тя няма как да пробие мрака, където кумир е простият човек.
Скоро ще се навъртят три години, откак ГЕРБ следва щенията на своя премиер и това обяснява защо за науката и иновациите в България няма пари. В Европейския съюз този сектор е изведен като приоритет номер едно на развитието. В България за кабинета на Борисов и Дянков това също е приоритет номер едно - секторът "Наука" води по намаляване на средствата. Националното финансиране на БАН е сведено до 30 млн. евро вече трета година при около 1,3 млрд. евро за сродните научни организации в Германия и Франция например. Фондът "Научни изследвания" в МОМН, който финансира научните проекти в страната и при проклетата Тройна коалиция стигна до 45 млн. евро, сега е сведен до 19,5 млн. евро (39 млн. лв.) при около 2 млрд. евро за аналогичните фондове в Европа. В тази ситуация единственият начин нашите учени да държат глава над водата и някак да поддържат инфраструктурата на науката са средствата от европейските структурни фондове.
Когато през 2004-2005 г. се подготвяше

националната референтна рамка

за ползване на еврофондовете за периода 2007-2013 г. (още не бяхме в ЕС), тогавашното правителство на Сакскобургготски и дума не даде да се издума България да предложи оперативна програма за развитие на науката. Вицето Лидия Шулева и финансовият министър Милен Велчев заложиха 7 оперативни програми за България, науката обаче не бе сред тях.
Тогава в България два пъти бе на посещение Луи Белмен - ръководител на отдела "Конкурентоспособност и структурни фондове" в Генералния директорат за наука на Европейската комисия. Два пъти той настойчиво призова българските власти (включително с две интервюта в ДУМА) да предложат оперативна програма за финансиране на науката от структурните фондове на ЕС. Поучително е да си спомним думите, които Белмен повтаряше тогава, понеже те са показателни за мисленето на европееца:
Луи Белмен:
"Базов принцип на фондовете е да се финансират дейности, които са посочени от властите на самата страна. В общността ние сме приели ръководни стратегически линии за употребата на тези фондове. Изхождайки от Лисабонската стратегия, посочихме на всички страни членки къде преимуществено трябва да се насочат средствата. Според тази зададена формула всяка страна трябва да дефинира т.нар. стратегическа национална рамка, която съдържа анализ за състоянието на страната от гледна точка на Лисабон и за това къде иска да стигне тя, какъв тип икономика и какъв тип общество иска да има след 5-7 години. Европейската общност не налага нищо. Ние казваме - ето, има Лисабон, а вие ще изберете това, което смятате, че ще ви доведе до по-голям и по-балансиран икономически растеж.
Ние настояваме само за едно: когато говорим за увеличаване на конкурентоспособността на дадена държава, за нас това означава три приоритета, които ще се финансират от структурните фондове. Първият са иновациите, вторият са иновациите и третият са иновациите. Най-добре е да се развият всички елементи на златния триъгълник на знанието:

първо - да развиваме науката

за да създава нови знания, които отговарят на нуждите на индустрията; второ - да имаме подготовка на научни кадри, за да разпространяваме тези знания, и трето - индустриалните иновации, за да остойностим и да експлоатираме новото знание. Ясно е, че това са базовите условия за икономически и социален прогрес в цяла Европа. Убеден съм, че това е подходящо и за България. Вие имате мозъци и научни екипи от първо качество. Щастливи сте, че имате такава структура като БАН. България може да извлече полза от научното и технологичното развитие с голяма изгода за икономическото си развитие.
Не мога да си представя, че е възможно което и да е правителство - българско, естонско, чешко, френско или германско - да не инвестира в областта на науката и иновациите. Надявам се, че имате съзнанието за това какво е науката и за необходимостта от увеличаване на средствата за нея. Не мога да повярвам, че българските власти няма да опитат в това отношение да извлекат максимум ползи от възможностите, които ще им предоставят структурните фондове в идващите години.
Вероятно са много проблемите ви и в здравеопазването, и в образованието, и другаде. Но ако инвестирате в наука и технологии днес, утре проблемите ще са по-малко. Структурните фондове могат да се намесят ефективно за подобряване на инфраструктурата, на обучението, на екипировката с апаратура. А за научни проекти пък си има рамкови програми, от които можете да намерите финансиране за проекти, за подготовката на кадри, за мобилност на учените и малко за апаратура. Трябва да се използват едновременно всички лостове, които предлага общността.
Това го правят абсолютно всички страни. Румънците направиха големи усилия в последните години по отношение на науката и технологиите. Те удвоиха бюджета си за наука миналата година и това е доказателство, че дават политически приоритет на науката и развитието и че този приоритет се претворява във факти.
Всичко зависи от политическия избор, който вашето правителство ще направи за използването на структурните фондове".
Политическият избор на българското правителство

не се оказа в унисон с политическия избор на Европа

В началото на управлението на Тройната коалиция предложената национална рамка за оперативните програми бе финализирана в Брюксел в заложения от НДСВ първоначален вид - 7 оперативни програми и никаква наука. България стана единствената страна в ЕС, която не предложи оперативна програма за развитие на сектора "Наука".

Оперативни програми за 2007-2013 г.
- Транспорт
- Околна среда
- Регионално развитие
- Конкурентоспособност
- Техническа помощ
- Развитие на човешките ресурси
- Административен капацитет

Изследователите ни получиха "залъгалката", че ще могат да участват с проекти в някои дейности, които ще бъдат управлявани от социалното, от регионалното, икономическото, земеделското министерство. Участието им се оказа основно в програмата "Развитие на човешките ресурси", насочена обаче не собствено към укрепване на науката, колкото към образователните дейности.
За разлика от другите сектори, науката усвоява всички пари, до които има достъп. А за действащите програми сегашното правителство отчита към дата 29 февруари 2012 г. изпълнение по следния начин:
- Планирани 8 млрд. евро (без програмите за селското стопанство).
- Усвоени и разплатени 1,6 млрд. евро - 20% от планираните пари. От 7-те оперативни програми най-добре сме се справили с тази за усилване на капацитета на администрацията (изпълнение 29,3%), а най-зле - с програмата за околна среда (изпълнение под 12%).
* * *

В момента, както се оказва, е пред финала си подготовката за оперативните програми, които България ще предложи в Брюксел за периода 2014-2020 г. Кой и как ги е изготвял не е ясно, оказа се, че академичните общности от БАН и другите научни организации, както и от висшите училища, научиха за тях, след като проектът бе огласен от министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев - няколко дни, преди да влезе за одобрение в МС, което ще стане на 11 април. А преговорите за тях вече са водени в Брюксел. За това алармира Съветът на ректорите в края на миналата седмица.
Предложението за еврофинансиране за 2014-2020 г. включва 6 оперативни програми вместо досегашните 7. Щели сме да очакваме по тях 17 млрд. евро.

Оперативни програми за 2014-2020 г.
- Развитие на човешките ресурси - водещо министерство МТСП
- Регионално развитие - МРРБ
- Иновации и предприемачество - МИЕТ
- Околно среда - ЧОДВ
- Транспортна инфраструктура - МТИТС
- Административен капацитет (?)

Министър Дончев очерта дяловото разпределение на средствата за финансиране. За 2014-2020 г. се предвижда 1/3 от целия ресурс да бъде от Кохезионния фонд за инфраструктурни проекти (пътища, железници и водният сектор), а останалите 2/3 - от социалния фонд (социално включване, образование и професионално обучение - 25%) и Фонда за регионално развитие (градско развитие, социална инфраструктура, жилищна политика, енергийна ефективност, модернизация на публични сгради, облагородяване на обществени площи - 75%).
Така и в следващия програмен период България ще заложи на рязане на лентички по пътища, но не и на европейските приоритети. Правителството пак си затваря очите за тях и си измива ръцете с една програма за "иновации" към икономическото ведомство. Предварително обречена на провал, защото иновации без наука няма, както

няма река без извор

А изворът тук е съзнателно запушен. От ЕС изрично обявиха, че парите от структурните фондове за периода до 2020 г. са насочени изключително за уеднаквяване на политиките на държавите и за сближаване на нивото им на развитие. Посочените от ЕС тематични цели на финансирането са 11. Цел номер 1 е формулирана категорично: "Укрепване на науката, технологичното развитие и иновациите".
Втората цел е свързана с първата - използване на информационните и комуникационните технологии. Останалите 9 цели са: конкурентоспособност на малките и средните предприятия и аграрния сектор, възобноваеми и нисковъглеродни енергийни източници, приспособяване към промените на климата, защита на околната среда, устойчив транспорт, заетост и мобилност, битка с бедността, образование и учене през целия живот, усилване капацитета на публичната администрация.
Не е ясно дали министър Дончев чете европейските документи. Пред радио Дарик той заяви едва ли не с досада, че имал предложения за още програми - "Енерегетика", "Пътища", "Образование", Наука и иновации" и "какво ли не още"! Насмешката му е меко казано неадекватна, понеже "науката и иновациите" са първият приоритет на ЕС, изведен пред скоби, и само в държава на простотията той може да бъде определян като "какво ли не още". И в ЕС всички искат пари, но има само един сектор, за който се инвестира приоритетно.
Съветът на ректорите настоя МС да преразгледа проекта на Дончев и да предвиди оперативна програма за наука, както това ще направят отново всички държави в ЕС. Без България. Но дори самите ректори не разбират смисъла на стратегията на Евросъюза - в ЕС науката и иновациите са сектор, различен от образованието. Съответно - те се финансират поотделно, с различни програми. И имат различно място в приоритетите на стратегията 2020. Можем твърдо да прогнозираме, че отношението на този кабинет към науката не вещае никакъв шанс решението на 11 април да присъедини страната ни към европейския път на развитие. При мизерно национално финансиране, с остаряваща материална база и срамен социален статут, плюс съдба на просякиня в европрограмите, науката у нас няма особен щанс за съществуване.



Емблематична е простотията на България след реформите
Изпратен от ламбен на 10. Април 2012 - 11:43.
Защото не са само сега управляващите - както виждаме по-горе първо крак е повлекло още царското правителство - то първо е отрязало науката от европейското финансиране. И това продължава, разбира се и при сегашните дебили - емблематична е простотията на средностатистическия днешен българин и не случайно наскоро кучетата изядоха главата на един жив професор, който от това почина - лека му пръст. Нашите днешни съвременници в своя масов образ по нищо не се отличават от тези кучета.

Edited by - moderator on 04/11/2012 11:58:50
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/11/2012 :  14:43:51  Show Profile  Reply with Quote
Току що пуснах следното съобщение на блога на Мартин Димитров, в отговор на поредния му постинг, който получих по е-майла си:

Здравейте Г-н Мартин Димитров,

Редовно получавам съобщения от Вашия блог. Много от темите, които засягате са интересни и становищата Ви са правдиви и сериозни.

В момента има една много сериозна тема, която за съжаление никой десен лидер не се е сетил да засегне - а именно Защо за втори път България е единствената страна в Европа, която не заявява оперативна програма за наука?
Правителството на ГЕРБ е предвидило:
Оперативни програми за 2014-2020 г.
- Развитие на човешките ресурси - водещо министерство МТСП
- Регионално развитие - МРРБ
- Иновации и предприемачество - МИЕТ
- Околно среда - ЧОДВ
- Транспортна инфраструктура - МТИТС
- Административен капацитет

Аз съм разгледала темата във форума на ИРИОН и може да се запознаете по-подробно на адрес:
http://www.pueron.org/pueron/forum/topic.asp?TOPIC_ID=22&whichpage=8

Учените, преподавателите, студентите и учениците, както и цялото общество ще Ви бъдат благодарни ако обърнете внимание на темата и вземето отношение по нея, както в блога си, така и по медиите и най-важното в Парламента и в Парламентарния контрол.

Преди десетина години хора от централата на СДС ми бяха казали, че нямат право да се занимават с висше образование и наука. Искрено се надявам, че с млад лидер като вас, това вече не е така. Проблемът е, че ако Вие се снишите или се направите, че не виждате този сериозен проблем, това ще постави под въпрос искреността на всичките ви останали тези и борби и те ще изглеждат конюнктурни. За да сте истински лидер и за хората, заемете се с наистина важна кауза, а Оперативна програма за наука и образование е НАИСТИНА ТАКАВА КАУЗА.

Очаквам Вашата реакция и се надявам да ни изненадате приятно. :)))


Уважаеми форуци, за които темата с Оперативна програма за наука към ЕС не е безразлична, пишете и Вие по тази тема на форумите и блоговете на политици, които имат такива. Нека да вдигнем шум по въпроса за да обърнат политиците внимание на темата и тя да не оставя капсулирана около в.Дума, защото това най-малко е кауза на в.Дума, това е кауза на България.
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 04/11/2012 :  22:09:13  Show Profile  Reply with Quote
Материалът ми "Йерархия на ценности", публикуван днес в този форум, във в."Черно море" и в още няколко е-вестника е моят отговор и на темата с липсата на Оперативна програма за наука в България.
д-р Георги Чалдъков
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/17/2012 :  11:40:19  Show Profile  Reply with Quote
Май офанзивата ни за Оперативна програма за наука ще даде резултат. Ха дано! И да не спираме да реагираме и настояваме, докато не постигнем желания резултат!!!

Има надежда за българска програма "Наука" в еврофондовете
http://www.duma.bg/duma/node/30404
В заседанието си на 11 април т.г. МС е разгледал намеренията на държавата за оперативни програми (ОП) по еврофондовете за следващия период 2014-2020 г., личи от стенограмата на МС. Както ДУМА писа, министър Томислав Дончев предлага 6 тематични програми. В тях водещият приоритет на европейската стратегия за развитие - "Наука и иновации", липсва. Има опасност България отново да стане единствената в ЕС държава без такава ОП, както това бе и досега - в периода 2007-2013 г. При това имаме най-зле финансираната наука в ЕС - само 0,3% от БВП се инвестират в нея, докато средно в ЕС е 2%.
Министър Игнатов обяснява в МС, че в приоритетите на ЕС като номер 1 са посочени науката, научните изследвания и иновациите. Той настоява да се обособи отделна ОП, която да се управлява от МОМН. Обаче я предлага не само за наука, а за "Наука и образование", което не е практика в Европа. В 11-те приоритета на ЕС образованието е отделна тематика и е под номер 10.
Правителството решава Игнатов да сформира работна група и до есента да предложи разработена оперативна програма в детайли. Ако тя бъде добре направена и обоснована, ще бъде изведена като самостоятелна и предложена в ЕС в края на годината, обещава Дончев. Окончателно оперативните ни програми ще бъдат одобрени от ЕС в средата на 2013 г. "Да се организира това за науката да е водещо", нарежда Бойко Борисов в края на обсъждането.
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 04/19/2012 :  08:04:54  Show Profile  Reply with Quote
Дано да е така, но мисля, че никакви наши действия не са в състояние да повлияят на безочливите невежи, които ни управляват. Техните гладки мозъци не могат да схванат каква е ползата от наука и вредата от липсата й. За тях единственият фактор е, че от парите за наука НЕ могат да се вземат комисиони. Единствено НАТИСК ОТВЪН може да ги накара да променят нещо. Следователно ние трябва да апелираме ЕС да окаже този натиск.

Svetlana
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/20/2012 :  15:00:41  Show Profile  Reply with Quote
Svetlana,
моето мнение е малко по-различно. Аз намирам, че голям проблем на академичната ни общност като цяло е голямата търпимост към ненормалното отношение към нея. От доста време в ИРИОН се опитваме да събудим по-голяма активност на учените в защита на техните права.
Не е редно априори да решаваме, че няма смисъл да се реагира, а трябва да се реагира своевременно на безобразията и ясно да се поставят исканията. Тогава да се гледа резултата.
Не знам, вие как мислите, но по мое мнение гражданската активност на нашите учени е твърде слаба, което не им прави чест, и като последица, те в известен смисъл си заслужават обидното отношение към тях.

Edited by - moderator on 04/20/2012 15:11:27
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/24/2012 :  12:15:10  Show Profile  Reply with Quote
Томислав Дончев: Паричен фонд за граждански организации може да реши проблема им с европроектите
Източник: Дневник, 23.04.2012


Фонд за оборотно финансиране на неправителствени организации би могъл да реши проблема им с невъзможността да теглят банкови кредити за изпълнение на европроекти. Такава идея предложи днес министърът по европейските средства Томислав Дончев на форум за политиката на България в областта на социалното включване (политиката спрямо социално слабите хора, интеграцията на хора с увреждания и маргинализирани групи като ромите, и т.н.).

Дончев представи идеята си в отговор на изказване на представителка на гражданско сдружение, реализирало проект по оперативната програма "Човешки ресурси", която заяви, че мъчителната процедура по финансиране е отказала организацията й от всякакви бъдещи проекти. "При одобрена сума за проекта от 82 хиляди лева ние успяхме да го изпълним за 50 хиляди лева, но досега са ни преведени едва 27 хиляди", разказа председателката на сдружение "Майки срещу дрогата" Веселина Божилова. По думите й, сдружението не разполага със собствени пари, поради което финансовият механизъм за изплащане на средствата от еврофондовете (който налага дълго да се чака финалното финансиране - заради верифицирането на разходите) е непосилен за него.

"Не авансовите плащания по европейските проекти, а невъзможността на НПО-тата да ползват банков кредит е проблемът", коментира министър Дончев. За разлика от другите бенефициенти по европеоекти - общини и фирми, гражданските организации нямат достъп до банкови заеми, поясни той. Според Дончев, създаването на специален фонд е възможно, само ако организациите предложат удачни начини за финансово обезпечаване на кредитите от него, така че той да бъде овъзмездяван, в случай, че някоя не може да върне заема си. "Ако ми дадете такива предложения, лично ще се ангажирам да придвижа такава една идея", заяви министърът. Подобни фондове за неправителствени сдружения работят в други европейски страни, но те не са с публично финансиране, посочи той.

България ще кандидатства за 17.1 милиарда лева от европейските фондове за следващия планов период на Евросъюза (2014 - 2020 г.), каза още Дончев. Заедно с българското съфинансиране общата сума за европроекти, която държавата планира, ще надхвърли 20 млрд. лева, поясни той. Планираната сума, която тепърва България ще трябва да мотивира пред Европейската комисия, е с около 1/3 над парите за сегашния период (2007 - 2013 г.) - 15.6 млрд. лева. От Европейския социален фонд, с който се финансират социални проекти по оперативните програми "Развитие на човешките ресурси" и "Конкурентоспособност", България ще поиска "не по-малко от 3.6 млрд. лева", добави министърът.
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 04/25/2012 :  10:02:38  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

Svetlana,
моето мнение е малко по-различно. Аз намирам, че голям проблем на академичната ни общност като цяло е голямата търпимост към ненормалното отношение към нея. От доста време в ИРИОН се опитваме да събудим по-голяма активност на учените в защита на техните права.
Не е редно априори да решаваме, че няма смисъл да се реагира, а трябва да се реагира своевременно на безобразията и ясно да се поставят исканията. Тогава да се гледа резултата.
Не знам, вие как мислите, но по мое мнение гражданската активност на нашите учени е твърде слаба, което не им прави чест, и като последица, те в известен смисъл си заслужават обидното отношение към тях.


Аз разбира се ни най-малко не отричам необходимостта от по-голяма активност на учените в защита на техните права и оценявам това, което правите в ИРИОН, затова и пиша в този форум. Въпреки това смятам, че без натиск отвън нищо няма да стане. Но не го решавам a priori, а имам предвид дълготрайните и масови миналогодишни протести на учените от БАН, след които получихме определени обещания, които НЕ САМО НЕ БЯХА ИЗПЪЛНЕНИ, ами имаше опит за тази година субсидията да бъде отново намалена, след което връщането й до миналогодишното ниво беше представено като отпускане на огромни средства и голямо благоволение от страна на правителството - едва ли не окончателно решаване на финансовите проблеми на науката, при положение, че то е все така най-ниско в процентно отношение в ЕС. Тези хора просто са решили, че България няма нужда от наука и само ни замазват очите. Това е трайната им политика.

Svetlana
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/25/2012 :  13:33:03  Show Profile  Reply with Quote
Заплащането в БАН е обидно ниско. Управляващите се държат безобразно с учените и нямат никаква идея, за какво служи науката, нито как да я управляват.
Именно затова трябва да настояваме и да се преборим науката да се управлява от хора, които разбират, за какво става дума, както и да опитаме да си изберем управляващи, които разбират ролята на науката за развитието на една страна.
Тези усилия трябва да са съзнателни и непрекъснати, до постигане на успех.

Проблемът се усложнява от това, че в нашата сфера наистина има необходимост от реформи и подобрение на правилата и работната атмосфера. Но те трябва да се правят от много компетентни и доброжелателни към науката хора.
При сегашното управление се получи точно обратното. Сложиха се некомпетентни и недоброжелателни хора, които имат интерес от това учените да са недоволни, за да може под предлог, че ще реформират науката, реално да я закрият и да я приватизират.

Много се надявам учените в БАН, както и в университетите да си дават сметка, какво точно се е случило и да могат да разграничат различните позиции и да ги оценят правилно. Трябва много по-ясно да осъзнават собствените си интереси и истинските интереси и намерения на тези, които се хвърлят да ги реформират.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/07/2012 :  13:04:52  Show Profile  Reply with Quote
За образованието са виновни предишните, обвини Игнатов
07.06.2012, 13:40 (обновена 07.06.2012, 13:44)
Диляна Панайотова

http://news.ibox.bg/news/id_1852840155

Образователният министър Сергей Игнатов даде обстойна пресконференция в парламента.

Причината бяха острите критики по-рано на социалистите към управлявания от него ресор и искането на червените за Оперативна програма "Образование" и че са забавени средствата от ЕС за образование и наука.

Забавяне в усвояването на европейски средства в сектор "Образование" има, защото при предишното правителство парите бяха спрени, с тези думи той отговори на критиките на социалистите, че не се усвояват достатъчно евросредства за образование и наука. В момента изключително бързо се усвояват европейски средства, категоричен бе просветният министър.

800 училища в България ще осигурят целодневното обучение на децата до 7 клас с европейски пари, стана ясно от думите на министър Игнатов. Проект "Успех" на МОМН се занимава със свободното време на учениците. Това е огромен проект на стойност 100 милиона лева, категоричен бе той. Проектът е стартирал преди малко повече от месец.

Вече са факт изложби на младите таланти, похвали се Игнатов. С проекта се развиват талантите на децата.

Сергей Игнатов решил да даде пресконференция в НС заради "безочливото искане на БСП" за ОП "Образование". Хайде стига толкова, недоволен бе той.

Да ги питам къде бяха 2005 година, допълни той. По думите му тогава страната ни е била единствената държава в ЕС, която нямала договорени пари за наука, тъй като през 2005-2006 година се е договарял програмният период 2007-2013.

Думата наука е непозната, заяви Сергей Игнатов и изтъкна: "България е единствената страна, която няма договорени такива пари". За пример той даде Испания и Португалия, където благодарение на средствата от ЕС е изградена научна инфраструктура.

Какво направихме ние (тук Игнатов се опитва да иронизира социалистите, б.р.), ние нямаме договорена нито една стотинка и понеже сме много за социална държава да ви кажа, че България е една от трите държави, която и за здраве не е договорила пари, и за енергия, продължи с критиките образователният министър.

Той поясни, че за кабинета не е нова идеята за ОП "Образование и наука". На заседание на МС от тази година са обсъждани бъдещите оперативни програми и тогава премиерът Бойко Борисов разпоредил: "Направете така, че науката и образованието да станат водещи". В МОМН има работна група, която работи по изготвяне на параметрите на самостоятелна образователна оперативна програма.

Тези хора, които договориха нулите, днес се оказват защитниците на българското образование, категоричен е Сергей Игнатов. По думите му ЕК дава оценка за неграмотността на учениците ни на база на последните резултати, които са от 2009.

Споделям болката за слабото представяне на българските ученици през този период, подчерта просветният министър. Той бе категоричен, че за да се преодолее този проблем трябва да се приеме Законът за предучилищното образование, който е "инструмент за преодоляване на тази криза". Законът ще позволи всяко дете да развие потенциала си, смята Сергей Игнатов.

В синхрон с думите на министъра мнозинството в НС реши да удължи днешния си работен ден, докато не бъде приет на първо четене Законът за предучилищното образование.


Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 06/26/2012 :  08:58:54  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
За периода 01.07.2012 - 30.06.2013 българският народ ще заплати чрез сметките си за ток 324000000 лева за "добавка зелена енергия".
Сиреч - ще даваме почти един милион лева на ден за тоя дето духа...
Да напомня, че трансферите от бюджета на Министерството на образованието, младежта и науката и Министерството на отбраната за държавните висши училища за 2012 г., съгласно Приложение №1 от Закона за държавния бюджет за 2012 г. са на обща сума 345 млн. лева - напълно съизмерима с тази, която ще отиде за една година в джоба на зелената мафия САМО по линия на "зелената енергия".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/28/2012 :  19:37:12  Show Profile  Reply with Quote
Eвропа ще спира пари и заради липса на реформи
България трябва да приеме и изпълнява 14 стратегически документа, за да не бъде санкционирана

ТАНЯ ПЕТРОВА

http://www.segabg.com/article.php?id=614219

Европейската комисия ще се въоръжи с нов механизъм за натиск върху държавите членки за провеждане на реформи. През новия програмен период Брюксел ще може да спира средства заради липса на напредък в ключови за общоевропейската политика области. Пасивните държави, които не отговарят на предварително поставените условия към средата на периода - декември 2016 г., може да загубят достъп до междинните плащания по оперативните програми. Това съобщи вчера министърът по еврофондовете Томислав Дончев по повод подготовката на оперативните програми за 2014-2020 г. Според него това е една от най-значимите промени за следващия програмен период, защото дава възможност за контрол върху качеството на политиките.

За следващия програмен период Европа поставя предварителни условия към всички държави членки за постигането на 11 приоритетни цели - в областта на иновациите, конкурентоспособността на малките и средните предприятия, опазване на околната среда, заетост, учене през целия живот и др. За всяка от тях са посочени конкретни мерки, които трябва да бъдат изпълнени най-късно до декември 2016 г.

Правителството обещава да не отлага реформите във времето и да отговори на повечето предварителни условия преди 2014 г. За да се случи това обаче, държавата ударно трябва да разработи поне 14 стратегически документа още през тази и идната година. Бързото писане на стратегиите увеличава риска от формалното им изготвяне и не гарантира, че страната ни няма да бъде санкционирана въпреки наличието им, защото Европейската комисия ще отчита и прилагането им.

...

Няколко стратегии трябва да подготви и министерството на образованието. То трябва да предложи мерки за намаляване на отпадащите ученици и студенти; за увеличаване на достъпа до висше образование сред групите с ниски доходи; за въвеждане на ефективна система за учене през целия живот. Министерството трябва да гарантира, че висшето образование подготвя по-добре за реалната заетост и предприемачество. Трябва да бъде наваксано и изоставането в областта на научните изследвания. Европейската комисия изисква от държавите да изготвят многогодишен план за бюджетното финансиране на науката и да предложат стимули за привличане на частни инвестиции в иновациите.

...

Всички министерства ще трябва да предложат мерки за намаляване на времето за издаване на разрешителни и лицензи с цел повишаване на конкурентоспособността на малките и средните предприятия.

Наред с предварителните условия по 11 приоритетни цели Европейската комисия поставя и четири допълнителни условия, неспазването на които може да доведе до пълно спиране на средствата - гарантиране на честни и прозрачни обществени поръчки, спазването на правилата за държавна помощ, ефективното прилагане на изискванията за оценка на въздействието върху околната среда и разработването на работещи статистически показатели за отчитане на резултатите от отпуснатото европейско финансиране.

Edited by - moderator on 08/28/2012 19:37:52
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/10/2012 :  13:17:25  Show Profile  Reply with Quote
€800 млн. даде ЕС на над 500 млади учени
10.09.2012, 13:46 (обновена 10.09.2012, 14:03)
news.bg
Коментари (3)
http://news.ibox.bg/news/id_1555009394

Европейският съюз предоставя около 800 милиона евро на изявени млади учени. Днес Европейският съвет за научни изследвания (ЕСНИ) обяви имената на 536 изявени млади учени, които ще получат финансиране.

Началните субсидии на ЕСНИ достигат до 2 милиона евро на проект. Това са най-големите субсидии, отпускани досега от ЕСНИ и с тях ще бъдат финансирани изследователи от 41 националности в 21 европейски държави.

Те ще позволят на най-обещаващите учени да разработват идеи от граничните области на човешкото познание и да формират собствени изследователски екипи измежду над 3000 докторанти и постдокторанти. По този начин се подпомага развитието на ново поколение талантливи учени в Европа.

Избраните проекти обхващат широк кръг от теми: от социалното въздействие на транссредиземноморското сътрудничество в областта на енергията от възобновяеми източници до слуховите апарати с използване на лазер и оптичните дистанционни сензорни технологии за строителството.

„Ние имаме нужда от нови идеи, за да бъдем конкурентоспособни на световната арена в икономиката, основана на знанието. Затова инвестициите във върхови научни изследвания и поощряването на новото поколение учени са основни приоритети за Европа", подчерта европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин и допълни: "Само за пет години субсидиите на ЕСНИ добиха световна известност и ни помагат да задържаме и привличаме най-добрите сред най-добрите".

В тазгодишния конкурс бяха получени 4741 заявления, което представлява 16-процентно увеличение в сравнение с миналата година и свидетелства за нарастващата популярност на субсидиите на ЕСНИ. Подбраните предложения са от следните области: физични и инженерни науки - 44 %, естествени науки - 37 %, обществени и хуманитарни науки - 19 %.

Средната възраст на изследователите, които ще получат субсидии, е около 37 години. 24% от тях са жени, което е повече от миналогодишните 21%. Субсидиите бяха присъдени въз основа на партньорска оценка от 25 комисии, в които участваха известни учени от цял свят. Единственият критерий за подбор са високите научни постижения.

Началните субсидии на ЕСНИ са предназначени за даровити млади изследователи от всички националности, при условие че живеят или желаят да се преместят в Европа. Размерът им достига до 2 милиона евро на проект за период до 5 години. Най-голям брой от печелившите кандидати работят във Великобритания, Германия и Франция.

От 670 милиона евро през 2011 г. бюджетът на началните субсидии нарасна с 19,4% на почти 800 милиона евро. За периода 2007-2013 г. ЕСНИ, най-новият, авангарден елемент на Седмата рамкова програма за научни изследвания на ЕС, разполага с общ бюджет от 7,5 милиарда евро.

В новата рамкова програма „Хоризонт 2020" (2014 - 2020 г.) Европейската комисия предложи той да бъде съществено увеличен на над 13 милиарда евро.

Европейският съвет за научни изследвания е създаден от ЕС през 2007 г. Той е първата общоевропейска организация за финансиране на научни изследвания в граничните области на човешкото познание. ЕСНИ има за цел да стимулира високите научни постижения в Европа, като насърчава конкуренцията за финансиране сред най-добрите и най-талантливите изследователи от всички националности и възрасти. ЕСНИ се стреми също така да привлича в Европа водещи научни работници от цял свят. Той финансира обещаващи млади учени (начални субсидии на ЕСНИ), вече утвърдени учени (субсидии на ЕСНИ за утвърдени учени) и водещи учени (субсидии на ЕСНИ за водещи учени).

Средствата се отпускат въз основа на партньорска оценка. Те са значителни и могат да достигнат съответно 2 милиона евро за млади, 2,75 милиона евро за утвърдени и 3,5 милиона евро за водещи учени.

ЕСНИ прилага т.нар. възходящ подход по инициатива на изследователите, който позволява да се разкриват нови възможности във всички научни сфери.
ЕСНИ се оглавява от научен съвет, съставен от 22 видни представители на различни клонове на науката. Председател на ЕСНИ е проф. Хелга Новотни. Изпълнителната агенция на ЕСНИ осъществява специалната програма „Идеи" и се ръководи от Пабло Амор.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/09/2013 :  13:22:25  Show Profile  Reply with Quote
ЕС заделя 14,5 млрд. евро за студенти и стажанти
автор: TechNews.bg дата: 08/07/2013
http://technews.bg/article-50024.html#.Udvv6vn0EWk

Броят на студентите по програма „Еразъм” надхвърли 3 милиона



Над 3 милиона студенти са се възползвали от стипендии по програмата за обмен „Еразъм” след нейното начало през 1987 година

Новата програма на ЕС за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+”, която трябва да започне през януари 2014 г., ще предложи на 4 милиона души възможности за обучение, стаж, преподаване или доброволческа дейност в чужбина до 2020 г.

Очаква се бюджетът на програмата да е около 14,5 млрд. евро за периода 2014-2020 г., или с 40% повече от настоящите програми за мобилност в областта на образованието и професионалното обучение.

„Еразъм+” ще замести програмата за учене през целия живот („Еразъм”, „Леонардо да Винчи”, „Коменски”, „Грюндвиг”), програмите „Младежта в действие”, „Еразмус Мундус”, „Темпус”, „Алфа” и Edulink, както и двустранните програми за сътрудничество с индустриализираните страни.

Според публикувани днес данни, над 3 милиона студенти са се възползвали от стипендии по програмата за обмен „Еразъм” след нейното начало през 1987 година. Данните за академичната 2011/2012 година показват също, че програмата е дала възможност на повече от 250 000 студенти – нов рекорд – да получат част от висшето си образование в чужбина или да проведат стаж в чуждо предприятие с цел подобряване на своята пригодност за заетост.



още по темата
ЕС подема инициатива за мобилност с учебна цел
Пик в обучението по програма "Еразъм"
Завършилите в чужбина са по-желани от фирмите
ЕС ще финансира обучение на 5 млн. души в чужбина
ЕК ще насърчава стажуването в чужбина
БАН приема кандидати за Еразъм мобилност
Финансирането на „Еразъм” е под въпрос
ЕС създаде алианс за професионална практика

Повече от 46 500 души академичен и административен персонал също са получили подкрепа по „Еразъм”, за да преподават или да се обучават в чужбина с цел подобряване на качеството на преподаване и учене в 33-те държави, които участват в програмата (страните от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Турция).

Сред страните, които участват в програма „Еразъм”, трите най-популярни дестинации за студентите през 2011-2012 г. са били Испания, Франция и Германия. Испания също така е изпратила най-много студенти в чужбина, следвана от Германия и Франция.

Почти 205 000 студенти, около 80% от получилите стипендии по програмата през 2011-2012 г., са предпочели да прекарат средно шест месеца в университет или друго висше учебно заведение като част от своето следване. Броят на студентите, избрали този вариант, е нараснал със 7,5% в сравнение с предходната година.

Стажовете в предприятия продължават да набират популярност, като техният брой се е увеличил с 18% спрямо предишната година. През 2011-2012 г. всеки пети студент по програма „Еразъм”, общо почти 50 000 души, е избрал този вариант.

В по-голямата част от страните кандидатурите са повече от наличните стипендии по „Еразъм”. Средната месечна стипендия, предназначена за частично покриване на допълнителните разходи за живот в чужбина и за пътуване, е била в размер на 252 евро. В някои страни стипендиите, които запазват постоянно равнище през последните три години, се допълват със средства от национални, регионални или институционални източници.

Целта на ЕС е общата студентска мобилност да достигне най-малко 20% до края на десетилетието. В момента около 10% от студентите в Съюза учат или провеждат стаж в чужбина с помощта на програма „Еразъм” или средства от други публични или частни източници. Около 4,5% получават стипендия по „Еразъм”.

„Еразъм” е не само програма за финансиране на обмен на студенти и персонал – чрез нея се подкрепят и съвместни проекти, летни училища и мрежи с цел подобряване на начините за предоставяне на образование, така че то да отговаря на потребностите на пазара на труда и на обществото като цяло.

Edited by - moderator on 07/09/2013 13:23:51
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05