http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 ЕВРОНАУКА, БЪЛГАРСКА НАУКА, ЕВРОФОНДОВЕ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/12/2008 :  15:30:25  Show Profile  Reply with Quote
Депутати, заместник-министър признаха, че техни близки получават пари от ЕС
by newswriter on 12/03/2008 9:36 AM
www.kafene.net
Вестник "Сега" съобщава, че трима депутати и един заместник-министър са признали, че фирми на техни роднини са получавали пари по програмата САПАРД. Те обаче заявиха, че не виждат нищо нередно в това, и отрекоха да са лобирали за проектите им. Миналия петък Европейската комисия /ЕК/ спря финансирането по програмата САПАРД заради съмнения в злоупотреби и корупция. Зам-министър Димитър Пейчев, който отговаря в земеделското министерство за усвояването на еврофондовете, каза пред частната национална телевизия бТВ, че фирмата на неговата съпруга е била подизпълнител на проект, финансиран по САПАРД. В ЕС всеки, който работи прозрачно, професионално и по правилата, има право да работи, каза той, като запита: Да се разведем ли и да нямаме деца, и да нямаме родители ли? Според него изобщо не може да става дума за конфликт на интереси. Фирмата на съпругата на депутата от НДСВ Бойко Боев е получила около 70 000 лева по САПАРД. В същото време дъщерята и зетят на народния представител работят във фонд "Земеделие", от чието решение зависи финансирането. В своя защита Боев обясни, че не можел да нареди за кого да се омъжи дъщеря му, а зет му работел във ведомството, преди да се запознае с нея. Венцислав Върбанов също призна, че фирми на негови роднини са получавали пари от европрограмата. Взимат и ще продължат да взимат, защото това им е бизнесът, каза той. Ако един проект не е качествен, ако този проект не е направен спрямо изискванията, не може просто с един телефон да се реши въпросът, обясни депутатът, който е бивш земеделски министър.Продължава да е неясна ситуацията около замразените от ЕК пари за земеделия. Вчера евродепутатът Петя Ставрева разпространи писмо на европейската служба за разследване ОЛАФ, че парите по тази програма се спират до приключване на разследванията за злоупотреби.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/19/2008 :  10:53:47  Show Profile  Reply with Quote
Парите от ЕС спрени заради организираната престъпност Зам.-шеф на ГДБОП беше арестуван за "разгласяване на държавна тайна"
Дневник
18 март, 20:13
Цветелина Николаева

В България функционира цялостна система за източване на средства от еврофондовете от фигури, свързани с организираната престъпност и покровителствани на най-високо ниво във властта. Това е причината за спирането на средствата по предприсъединителните фондове, научи "Дневник" от източници, запознати с тежките разговори между София и администрацията в Брюксел. Те започнаха след обявеното спиране на средствата по трите предприсъединителни програми - ИСПА, ФАР и САПАРД, и поисканото въздържане от подписване на договори за проекти от програмите "Транспорт" и "Регионално развитие", които се финансират от структурните фондове на ЕС.

Подозренията за покровителство на най-високо ниво върху престъпни схеми се задълбочили след бездействието на българските власти по разкритата от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ международна схема за злоупотреба с пари на САПАРД с българско участие на стойност 7.5 млн. евро. Представители на службата, която продължава разследванията и по други сигнали за злоупотреби у нас по тази програма, се опасяват, че "чадърът" обхваща високите етажи във всички власти - съдебна, изпълнителна, законодателна и президентска.

В отговор правителството заяви, че обмисля да публикува в интернет всички бенефициенти по европрограмите и техните консултанти. Друга идея е в съветите, които движат проектите, да бъдат включени и неправителствени организации. Обсъжда се и вариант българското звено, което партнира с ОЛАФ - Съвет за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейските общности, да бъде извадено от МВР.

Във вторник неочаквано беше арестуван зам.-директорът на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) в МВР Иван Иванов - по обвинения за разгласяване на държавна тайна и злоупотреба със служебно положение. Въпреки че повече информация по случая не беше дадена, медиите припомниха внесения в прокуратурата минали четвъртък сигнал от депутата от ДСБ Атанас Атанасов, уличаващ зам.-шеф на службата в "сътрудничество" с представители на сивия сектор, като им предавал информация за хода на разследванията срещу тях.

Сигналът стана повод в медиите да се появят имена на възможните босове - от братята Маргини до големи производители и търговци на алкохол.

Проблемът с Брюксел може да се задълбочи още повече, ако се окаже, че визираните в сигнала лица са и сред получателите на средства по някоя от финансираните от ЕС програми
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/28/2008 :  17:26:48  Show Profile  Reply with Quote
Барозу ни припомни какво сме обещавали
Приемам това отличие не за себе си, а като символ за приноса, който Европейският съюз може да даде и дава за по-добрия живот на българските граждани.Това е моята работа. Грижа ме е за това България и нейните граждани да имат едно по-добро бъдеще. Аз твърдо вярвам, че членството е печеливша ситуация както за България, така и за целия Европейски съюз.
Ива Иванова
www.news.bg, 28.03.2008

Очакваме повече резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията и е много важно всички институции в държавата да си сътрудничат в тази посока.
Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на съвместната си пресконференция с премиера Станишев.

Барозу се срещна с премиера ни преди церемонията в президентството, на която Георги Първанов му връчи орден „Стара планина".

Барозу подчерта, че е важно отношението към корупцията, че е важно тези, които нарушават закона да не се поставят над него.

Проточените разследвания и забавените съдебни процеси не означават правосъдие, подчерта Барозу.

Председателят на ЕК каза, че би искал България да се възползва от щедростта на ЕС и че реалността е такава, че някои от тези ползи не могат изцяло да бъдат гарантирани.

По думите му, европейската комисия продължава да е разтревожена, че някои български граждани подкопават въвеждането на реформите и това ограничава ползите, които предназначени за българските граждани от страна на ЕС.
Това може да засегне доверието към политическите сили, отбеляза той.

При присъединяването на България към ЕС бяха поети конкретни ангажименти по отношения на борбата с корупцията и организираната престъпност и е много важно те да бъдат спазени
Барозу припомни, че при присъединяването на България към ЕС бяха поети конкретни ангажименти по отношения на борбата с корупцията и организираната престъпност и подчерта, че е много важно те да бъдат спазени.

За следващия доклад на ЕК Барозу каза, че ще бъде ефективен и справедлив и ще отчете постигнатия напредък, но също и недостатъците, ако продължават да съществуват.

Той отбеляза още, че очакванията на комисията са за повече конкретни резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията.
С подкрепата на общественото мнение на България вярвам, че може да се постигне напредък до настъпването на месец юли, добави той.
По въпроса за усвояването в България на средствата от еврофондовете Барозу специално подчерта, че ЕК не е стопирала фондовете за България, които са предвидени до 2013г.
Ние не сме стопирали тези фондове, заяви Барозу и изтъкна, че те възлизат на 6.85 милиарда евро, което е крупна финансова подкрепа, изразяваща солидарността на ЕС.
Барозу уточни, че там, където ЕК е установила проблеми - при програмата „ФАР" и „САПАРД" са стопирани някои от плащанията.
Той каза, че има проблеми при средствата за пътища и транспорт в България и че се прави оценка на ситуацията.
Това според него трябва да се възприема като прозвъняване на алармен часовник.
Председателят на ЕК изтъкна още, че е важно управлението на усвояването на средствата от европейските фондове да върви добре, не само на централно, но и на регионално и местно ниво.
Ако сега ме попитат дали отново бих препоръчал България за членство в ЕС, отговорът би бил „да"
Барозу похвали Станишев за реформите в страната и приноса в работата на ЕС, особено по отношение на Западните Балкани и за подкрепата за Договора от Лисабон.
Знам, че той се е посветил на провеждането на реформите, на подобряването на живота на българите и на нашата обща кауза - ЕС, каза Барозу за българския премиер Станишев.
По оценката на му България не само се възползва от членството си в ЕС, но и допринася за него.
В заключение Жозе Мануел Барозу заяви, че ако сега го попитат дали отново би препоръчал България за членство в ЕС, отговорът би бил „да".
На церемонията в Гербовата зала в президентството присъства и еврокомисарят Меглена Кунева - в компанията на министър Грънчарова и шефовете на парламентарните групи на НДСВ и БСП - Пламен Моллов и Михаил Миков.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/18/2008 :  07:28:37  Show Profile  Reply with Quote
Вълчев: Финансирането на научната дейност трябва да достигне 3% от БВП
Над 10 млн. евро са заделени по Оперативна програма "Човешки ресурси" за студентски и докторантски стипендии

www.econ.bg
15.05.2008
“Имаме амбицията финансирането на научната дейност да достигне 3% от БВП.” Това заяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев преди представянето на годишния отчет за работата на фонд “Научни изследвания”. Просветният министър каза още, че до средата на месец март ще бъде организирана дискусия за създаването на стратегия за развитие на научните изследвания в България. Според него това, около което трябва да се обедини научната общност в страната ни, е намирането на приоритетни научни области, които да бъдат финансирани. Въпреки ръста на средствата, които се дават за науката през последните няколко години, основна цел е достигането на до 3% от БВП. Това е трудно достижима цел дори и за добре развитите държави, коментира Даниел Вълчев.

Според него това е проблем не само в България, но в и целия Европейски съюз. Поради тази причина трябва да се работи в тясно сътрудничество с бизнеса, който да предостави 2% от финансирането за научни разработки, а държавата – останалия 1%. Това обаче е въпрос, който ще бъде дискутиран на дебата за стратегията на научните изследвания. Министърът добави, че друга тема, която ще бъде поставена на обсъждане, е организацията на научните институции у нас.

Над 10 млн. евро са заделени по Оперативна програма „Човешки ресурси” за студентски и доктпрантски стипендии, допълни министърът. Средствата ще бъдат разпределени както в държавни, така и в частни учебни заведения. „Обезпокоително е нивото на средната възраст на учените, които работят по проекти, финансирани от Фонд „Научни изследвания”, коментира още просветният министър. Според него 55 години е средната възраст на учените, включени в тези проекти, а основната цел на фонда е тази граница драстично да спадне, като се стимулират младите учени. Според Вълчев колкото повече млади учени бъдат включени в екипите по дадена програма, толкова повече средства ще бъдат усвоени от европейските структурни фондове. Около 100 лева допълнително ще взимат младите учени, които са включени в работата по проекти, финансирани от Фонд „Научи изследвания”, каза още министърът на образованието. Според него обаче, ако бъдат използвани всички механизми, този стимул може драстично да се увеличи.

Председателят на фонд “Научни изследвания” Анастас Герджиков заяви, че през миналата година са създадени 15 научни центъра и 8 информационни комплекса, а 20 са защитилите докторанти чрез проекти на фонда. Още 17 са реализираните програми след защита на докторски дисертации, като са публикувани над 90 публикации, издадени са 15 монографии и има 15 заявки за патенти.


Според Герджиков, който е на председателския пост едва от един месец, с подкрепата на фонда български научни организации и висши училища са имали възможност да се развиват и да участват в нови европейски организации и програми. Това според него е позволило Центърът за академични изследвания да бъде признат от Европейската научна фондация за значима инфраструктура в областта на социалните науки.

Всяка година в проектите, финансирани от фонда, участват над 1500 учени от БАН и различни университети. Повече от 200 докторанти са част от научни колективи на подкрепени от фонда проекти. Чрез конкурси се подпомагат годишно над 40 докторанти и пост докторанти, за извършване на научна дейност у нас и в чуждестранни лаборатории, се посочва в доклада за дейността на фонда.

Една от основните цели на Фонд „Научни изследвания” за следващите години е постигане на нови научни знания, както и постигане на практическата им приложимост. Според Анастас Герджиков повишаването на прозрачността в работата на фонда, както и контролът на качеството на изпълнение на проектите, са сред останалите приоритети за следващата година. За целта ще бъде продължена работата с проверяващи комисии от чужбина, но има амбиция да се създадат и такива с участието на специалисти от България, допълни още Герджиков.

Според него приоритетни области, в които фондът ще концентрира усилията си през следващата година, са проектите, свързани с развитието на нови енергийни източници, биотехнологии, информационни технологии и екология. За тази цел средствата във фонда са увеличени над четири пъти в сравнение с минали години. По този начин са увеличени и средствата за стимулиране на млади учени, допълни още той. Според Анастас Герджиков средствата за стимулиране на работата на младите учени, включени в проекти на фонда, ще бъдат повишени с около 50%. От фонда са заделени общо 3 млн. евро за стимулиране на младите учени в България изобщо. Със средства по европейските структурни фондове ще бъде осигурено и подобряването на научната инфраструктура.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/07/2008 :  16:19:39  Show Profile  Reply with Quote
Близо € 55 млн. е усвоила България по образователни програми
www.news.bg
07.06.2008

България е усвоила близо 55 милиона евро по европейските образователни програми до този момент.

Това съобщи директорът на Центъра за развитие на човешките ресурси Людмил Ковачев по време на семинар в Банско.
Семинарът бе организиран от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), институцията, която администрира управлението на европейските образователни програми в България.

По време на форума бе представена Програмата за учене през целия живот на Европейския съюз, която ще продължи до 31 декември 2013 г.

Общият й бюджет за 2008 година възлиза на 901 млн. евро. От тях за България през тази година са предвидени 12,5 млн. евро.

Целта на програмата е да допринесе за развитието на Европейския съюз като общество, основано на знания, с устойчиво икономическо развитие, с повече и по-добри работни места.

Сред акцентите на ЦРЧР през настоящата година е програма „Учебни визити", насочена към управленските нива в образователната система, към хората, които осъществят реформата в българската образователна система.

Програмата предоставя възможност на директорите на училища, ректорите на университети, служителите на регионалните инспекторати по образование и др. да се запознаят с добрите образователни практики в страни от ЕС.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/09/2008 :  11:26:38  Show Profile  Reply with Quote
Българските университети имат проблем с "Еразъм"
в. Дневник
09-06-2008

Ръководствата на българските университети не отпускат на студентите максимално възможните грантове по европейската образователна програма "Еразъм", съобщи Людмил Ковачев, директор на Национална агенция "Център за развитие на човешките ресурси" (ЦРЧР). Целта на висшите училища според него е да се разпределят отпуснатите средства сред повече желаещи. За всеки заминал по програмата университетите получават бонус от 100 евро. "Това намалява броя на кандидатите, защото парите не им стигат, и ние сме решили да въведем санкции от тази година", обясни Ковачев. Агенцията управлява в България европейските образователни програми.
"Еразъм" е насочена към висшето образование и е част от европейската програма "Учене през целия живот", която включва още три - "Коменски", "Леонардо да Винчи" и "Грюндвиг", една хоризонтална и една за подпомагане на научните разработки - "Жан Моне". Програмите са шестгодишни - от 1 януари 2007 г. до 31 декември 2013 г. Общият им бюджет е 6.97 млрд. евро. За 2008 г. България е получила 13 млн. евро, което е с 12% повече от миналата година.
Според статистиката на центъра малко под 2% от средствата, отпуснати за образование от Европейския съюз, са използвани недобросъвестно. От тях националната агенция е успяла да възстанови 85 на сто.
За 2008 г. най-много пари са отпуснати по "Еразъм" - 5.5 млн. евро, и по програмата за професионално образование и обучение "Леонардо да Винчи" - 4.35 млн. евро. По първата се подпомагат студенти и преподаватели, които искат да отидат на разменни начала в чужди университети. Сумите се разпределят от агенцията между всички подали заявка висши училища. След това всеки университет решава какво да прави с отпуснатите средства.
Освен с умишлено намалените грантове студентите се сблъскват и с друг сериозен проблем, обясни Людмил Ковачев. След завръщането си от чужбина учащите установяват, че положените там изпити не могат да бъдат признати в България. От агенцията обещаха, че това ще бъде сред обсъжданите теми в понеделник на срещата им със Съвета на ректорите.
В Европейския съюз има практика освен определените суми по "Еразъм" да се отпускат допълнително средства на желаещите да учат в чужбина. "Ние не можем да искаме тези пари от университетите или от правителството, но бихме могли да се обърнем към българския бизнес", каза още Ковачев. Според него това ще подпомогне компаниите, които ще си осигурят квалифицирани кадри. Първото публично-частно партньорство вече е факт, но още не се знае дали ще получи одобрение от агенцията.
Най-големи възможности за бизнеса създава програмата "Леонардо да Винчи". Тя има три направления - "мобилност", "трансфер на иновации" и "партньорства". Специфична част е трансферът на иновации, където предлаганите проекти могат да са на стойност до 300 хил. лв.
***
Програмите в числа
63 хил. българи са участвали в образователни програми на ЕС
55 млн. евро са били отпуснати по проекти досега
2% от парите са използвани неправомерно
960 студенти са заминали по "Еразъм" през 2007 г.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/12/2008 :  12:14:34  Show Profile  Reply with Quote
Уникално: ЕК ни закача софтуер ченге
12 юни 2008 / News.dir.bg

До няколко седмици Европейската комисия (ЕК) ще въведе в българските агенции и министерства, отговорни за еврофондовете, специален софтуер, който ще следи усвояването на средствата и степента на изпълнение на различните проекти.
Целта е да се повиши политическата и техническа отговорност, съобщи говорителят на комисията Ева Калужинска, цитирана от БНР, на което се позова БГНЕС.
България ще бъде първата страна-членка на ЕС, в която ще заработи специалната система за финансов мониторинг и прогнозиране на усвояването на средствата.
Системата се нарича "Лотар" и е разработена от службите на дирекция "Регионална политика" на ЕК с цел да помогне на отговорните институции в България да имат по всяко време пълна и реалистична картина за осъществяването на проектите. Това е нов софтуер, който е лесен за използване и пести време и ще позволи проследяването от най-ниското до най-високото ниво на реализация.
Софтуерът ще бъде свързан с централна система за мониторинг, обясни Ева Калужинска.
От ЕК не коментираха причините подобна система да бъде въведена първо в България и дали това не е свързано със спрените пари по предприсъединителните програми на ЕС.
Днес вицепремиерът Меглена Плугчиева ще представи предложения за промени в нормативната уредба, свързани с подобряване на управлението и усвояването на средствата от Европейския съюз, съобщиха правителствената информационна служба. Правителството се очаква да приеме днес промени в Закона за обществените поръчки, според които съгрешили фирми (и свързани с тях лица) при използването на пари от предприсъединителните програми на ЕС няма да могат да получават еврофондове и от оперативните програми.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/23/2008 :  12:13:19  Show Profile  Reply with Quote
Злоупотребите с пари на ЕС в България са "страшни" www.kafene.net
by newswriter on 22/06/2008 8:08 PM

Електронното издание на "Дневник" съобщава, че ръководителят на Генерална дирекция "Регионална политика" в Европейската комисия Жан-Мари Селeр е отправил остри критики към правителството.

Той предупреди, че досегашната практика пари от фондовете на ЕС да бъдат харчени неефективно или да се отклоняват към "братски" фирми няма да се толерира.

Селер заяви, че макар навсякъде политическите сили да правят опити за злоупотреби с обществените средства, то в България примерите са "страшни".

Ръководителят на дирекция "Регионална политика" посочи още, че в България усвояването на средствата от ЕС е много слабо.

Той даде пример с програма САПАРД, по която за седем години са усвоени едва 18%. Коментарът му беше, че това е крайно незадоволително.

До момента страната е усвоила едва 47 млн. евро, или около 0.5% от одобрените оперативни програми, констатира Селер, но добави, че подобен слаб старт е имало и в другите новоприсъединили се държави.

Вицепремиерът Ивайло Калфин заяви в неделя, че ЕС гледа България много по-строго, отколкото всяка друга страна членка.

Той нарече това "данък" за по-късното влизане в съюза.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/07/2008 :  15:54:08  Show Profile  Reply with Quote
Петър Димитров сменя оценителна комисия по европроекти
7 Юли 2008 | 15:54

www.express.bg

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров спря работата на оценителната комисия по проекта "Подкрепа за създаване и развитие на стартиращи иновативни предприятия", съобщиха от ведомството. Причина за това е забавянето в оценката на получените проекти и необоснованото отхвърляне на 40% от тях още на етапа, в който се проверява формалното съответствие на предложението. Очаква се в рамките на няколко дни да бъде назначена нова комисия, която отново ще разгледа подадените проекти.

По тази процедура одобрените проекти ще получават безвъзмездна финансова помощ за създаване на иновативни предприятия. Процедурата е стартирана още на 17 октомври 2007 г. Пред Дарик радио от министерството уточниха, че общо 104 предприятия са подали проекти, като максималната сума, която биха могли да получат, е 391 166 лева. За 2007 г. предвидените европейски средства по тази програма са за 4 млн. евро, а за тази година се очаква сумата да бъде 4,5 млн. евро, но все още няма решение по въпроса.

В оценителната комисия влизат експерти, които работят в Агенцията за малки и средни предприятия. Работата на оценителната комисия следи дирекцията „Европейски фондове за конкурентноспособност” в МИЕ, която е на пряко подчинение на министъра. Една от причините за забавянето е, че срокът за разглеждане на подадените от фирми проекти не е фиксиран, поясниха от икономическото ведомство. Според негови експерти целта е сроковете да бъдат наваксани с назначаването на нова оценителна комисия и парите както за 2007 г., така и за 2008 г. да бъдат разплатени по одобрените проекти до края на тази година.

От министерството са категорични, че от страна на Европейската комисия засега не се предвиждат санкции за забавянето.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/10/2008 :  06:00:36  Show Profile  Reply with Quote
20 години затвор за измама с европари
Хайки по министерствата почват Сметната палата и депутати

Боряна Йотова
в.Стандарт
10.07.2008 г.

СОФИЯ. Властта затяга примката за злоупотреби с пари от Брюксел. От 6 до 20 години затвор и жестоки глоби ще плаща всеки, който посегне на суми от Европейския съюз. Това е записано като част от промените в Наказателния кодекс, подготвени от Министерството на правосъдието. Проектът се изготвя по поръчка на вицепремиера Меглена Плугчиева, научи "Стандарт".
Още миналия месец Желязната Меги обяви, че няма да има милост за кражба на европарите. Хората й работят заедно с екипа на Миглена Тачева и внасят до дни поправките в НК.
Законът ще позволи подготвянето на "черен" списък на фирми, които злоупотребяват с парите по еврофондовете. Очаква се да има и постановление на кабинета, което да позволи на министерствата да не допускат до търгове съмнителни и прегрешили фирми. Всички ведомства ще разполагат с отделен списък със съмнителните фирми.
От началото на следващата седмица пък Сметната палата заедно с депутати влиза на проверки във всички министерства, които отговарят за европарите.
Одитът, който трябва да приключи през февруари 2009 г., ще даде на Плугчиева и на съответните министри по-детайлна информация за гафовете на техните чиновници. Пакетът от мерки идва в момента, когато в повечето ведомства има спрени пари от Европейския съюз.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/17/2008 :  18:36:00  Show Profile  Reply with Quote
Брюксел отнема парите от 2 наши агенции
17 юли 2008 / News.dir.bg

ЕК ще отнеме правата на две български агенции да управляват еврофондове по програма ФАР.
В заключенията си ЕК пише: Администрацията е с ниски заплати и е податлива на корупция, липсва воля за бързо справяне с финансовите измами, липсата на резултати в борбата с корупцията по високите етажи и организираната престъпност, предизвикват загриженост. В текста има и предупреждение, че ако няма спешни действия, фондовете може да бъдат изгубени. Към България са отправени препоръки да не назначава висши чиновници при съмнения за конфликт на интереси, да засили проверките на място и одитите върху усвояването на европари, властите бързо да изискват пари обратно при нередности, по-често да се уведомява Комисията. Брюксел приветства назначаването и работата на вицепремиера Плугчиева и призовава България да направи така, че европарите да достигат до редовите граждани, без средствата да бъдат източвани от „корумпирани чиновници, свързани с организираната престъпност”!
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 07/17/2008 :  21:48:53  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
От три дена пиша e-mail-и да обяснявам на колеги от един украински университет (в отговор на тяхна персонална покана), че не мога да бъда ръководител на съвместен проект, понеже не съм хабилитирано лице. И те все не могат да разберат и ме питат как така.
Оня ден се ядосах много, вчера ми мина, днес вече ми е смешно.
Преди малко получих поредното им писмо. Отново ми цитират документа, с който Міністерство освіти і науки України обявява конкурса за съвместни проекти между двете страни - текстът
quote:
Основні критерії оцінки проектів:
- наукова та промислова цінність, очікувані від проекту;
- перспективність співробітництва;
- взаємний обмін досвідом;
- компетентність української наукової групи та її здатність довести проект до логічного завершення;
- участь докторів та кандидатів наук, молодих учених.

е едно към едно като нашия, с тази разлика, че в родния документ фигурира изискването ръководителят на проекта да е хабилитирано лице, докато при украинците такова изискване няма.
Всички, които си позволяват да говорят с ирония за науката в Русия, Украйна, Казахстан, Сърбия, Молдова, Азърбайджан, Туркменистан и т.н. да си ядат ушите - тяхната наука е нещо къде-къде по-нормално и логично от това, което е у нас. Навсякъде съветската система беше реформирана, навсякъде науката върши нещо полезно, навсякъде има някаква справедливост при оценката на кадрите - единствено у нас целенасочено се поддържа една идиотска система, за да прогресираш в която не е задължително да си тъпанар, но определено помага.
Разбира се - тук опираме до проблема с лудия и зелника. Виновни в случая, разбира се, са еврократите, които незабавно би следвало да спрат финансирането на имитацията на наука от страна на разни полуидиотчета и да пренасочат предвидените за България средства към страни като Украйна. В Украйна хабилитираните лица не се страхуват да участват в конкурс наравно с нехабилитирани и да победи по-добрият проект. В България аз нямам право да участвам в конкурса, защото, аз, все пак, мога да съставяма едни граматически правилни изречения, докато възловите личности от хората, които би трябвало да ме оценяват (хабилитираните истински учени също са под изтривалката) имат интелекта на ланцетник. Затова, за разлика от украинските си колеги, те са се подсигурили - да нямам право да кандидатствам за ръководител на проект.
Без извинение към всички, които се чувстват засегнати от направените квалификации:
Андрей Куртенков
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/01/2008 :  16:49:20  Show Profile  Reply with Quote
БАРДА разкрива корупция с европари за административна реформа
Представители на НПО одобряват собствените си проекти по ОПАК

Марта Иванова
1 Август 2008
www.mediapool.bg
Шест организации, чиито представители са членове на Комитета за наблюдение по оперативната програма на ЕС "Административен капацитет" (ОПАК) са спечелили проекти по нея. Това обяви в петък пред радио Дойче веле Милена Дачева от неправителствената мрежа БАРДА, която през седмицата разкри, че държавни служители искат подкупи до 50% от стойността на европроекти.

Според данните в сайта на Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР), посочва Милена Дачева, организациите Национално сдружение на общините в Република България, Асоциацията на индустриалния капитал, Българска стопанска камара, Сдружение "Възраждане", КНСБ и КРИБ имат свои представители в Комитета за наблюдение, който следи за спазване на правилата по ОПАК. "И шестте организации имат спечелени проекти по европейската програма", обяснява Дачева.

"Връзката между членове на Комитета за наблюдение и спечелилите проекти е очевидна. Освен това говорим само за водещите организации. Може би, ако проверим и партньорските организации, бройката ще се увеличи. Като член на Комитета за наблюдение, всяка една от тези организации разполага с вътрешна информация, с каквато другите кандидати не разполагат", коментира Дачева.

НСОРБ е спечелило проект с “Гражданите и общината – партньори за прозрачна и ефективна местна администрация” финансиране за 387 359 лв. Български съюз на частните предприемачи “Възраждане” е получил 388 716 лв по проект за развитие на административен капацитет и прилагане на модерни комуникации в дейността на структурите си. Българска стопанска камара е спечелила с подобен проект 387 288 лева.

Друга корупционна схема, според Дачева, е свързана с лобиране на депутати за неправителствени организации. По този повод БАРДА отправя въпрос към МДААР кой реално стои зад "Сдружение Асоциация Аркадия", спечелила проект "За добро управление на Мизия" и СНЦ "Клуб европейски инициативи - ИДЕА", спечелил проект за прозрачност в управлението на община Ямбол.

В същото време държавни служители от местната и централната власт или техни близки лица изграждат мрежи от граждански организации , които печелят европроекти. От БАРДА питат, дали в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са чували за "мрежи" от НПО, на които според сигнали на кандидати по проекти дават рамо министерските служители Стефан Герасимов и Пламен Червенков.

Според свидетелства на структури на БАРДА, държавен служител на МДААР е обещал безпроблемно приемане на отчетите по спечелен вече проект срещу 15 %. Става дума за проект, спечелен по ОПАК в края на 2007г., уточнява Милена Дачева. В сряда тя обяви, че високопоставеният служител в МДААР и бивш зам.-областен управител на Ямбол Мария Димитрова има своя неправителствена организация и неин проект, с който е кандидатствала в края на месец април по програмата, е бил одобрен.

"МДААР остро се противопоставя на клеветите срещу Оперативна програма Административен капацитет", е отговорът на министерството, оглавявано от Николай Василев (НДСВ). Към момента Брюксел не е отправял официални критики към управляваните от неговото ведомство програми, а самият той неколкократно е изтъквал колко успешно се справя МДААР с усвояването на еврофондовете.

Милена Дачева посочва и куриози: "Има фирми, кандидатствали по ФАР, конкурентноспособност, втора фаза. Обаждат им се по телефона от Министерството на икономиката и енергетиката и си искат 15%. От фирмите плащат 15%, но не печелят. Платили са си, но проектът не е одобрен".

Тя дава и пример от своя личен опит. "Един следобед, през пролетта на миналата година, ми се обади служител на МРРБ и ми каза, че трябва до два дни да подадем документи по един проект. За съжаление, уточни служителят, победителят вече е ясен, но няма достатъчно кандидати за проекта. Отказах да участваме в подобно наддаване."


Edited by - moderator on 08/01/2008 16:49:56
Go to Top of Page

midilev

Bulgaria
25 Posts

Posted - 08/20/2008 :  09:20:44  Show Profile  Send midilev an ICQ Message  Reply with Quote
Спасете бизнеса и науката с икономиката на знанието
Ще печелим и растем поотделно и заедно, ако държавата разработи общи базисни документи за технологичното развитие на страната
Маруся Любчева, евродепутат от БСП
В горещото от всякаква гледна точка лято се говори по много теми. Някои от тях - доста краткосрочни, други - силно политизирани и недотам ясни, трети - много конкретни и предназначени да решават определените от обществото и управляващите проблеми. Има една тема, която няма краткосрочен, нито сезонен характер, която е свързана с икономическото развитие на държавата. И ако очакваме през есента да се случат нови събития в различни браншове и отрасли, не е лошо тя да бъде взета предвид. Говорим за иновации. Икономиката на света се движи от иновационни процеси и напредналите страни добре разбират това. В отговор на предизвикателствата, които се появяват към тях и които нямат изолиран вид, те провеждат ясна политика на подкрепа на иновационните идеи и една част от тях реализират именно в резултат на успешна политика.
Различни са тълкуванията за „иновация" и това е свързано с
различия на схващанията
за същността не толкова на думата, а на широкото й съдържание. Не е важно да имаме точно определение на термина / това със сигурност е обект на многобройните и разнообразни лекционни академични или практически по икономика/, а да имаме разбирането, че иновацията е не еднократно действие или събитие, иновацията е процес. И много по-важно е в този процес да се определят носителите на иновации, за да се подготви „технологичността" на процеса и да му се даде ход.
У нас във висока степен се налага мнението, че иновациите са обект и дело на бизнеса. Без да се отрича това, трябва непременно да се подчертае мястото на науката и учените в целия процес. Сложните неща винаги имат елементарно обяснение.
Иновация е, когато едно предприятие си купи нова технология и я възпроизведе - то плаща на продавача на технология всичко, включително и „ноу-хауто" и с това му дава възможност да прави нова иновация, а купената от него технология след няколко години вече ще е остаряла в този динамичен технократски век.
Когато се свържат науката и бизнеса, този процес е непрекъсваем - науката става конкуретноспособна, а бизнесът - развиващ се. Говорейки за наука, трябва да я разгледаме в разнообразните й форми, поради сложните взаимоотношения между научните структури в България, пък и поради отсъствието на ясно разбиране какво всъщност означава „научна организация" и има ли такива у нас. Много пъти е дискутиран въпросът за
връзката „бизнес - образование"
и „бизнес - наука", но тези дискусии остават без продължение, без развитие. Продължаваме да делим територии, без да сме определили ясно приоритетите за икономическо развитие на държавата, които образованието и науката могат да следват, за да имаме адекватност както в подготовката на кадри, които обезпечават икономиката, така и да развиваме изследователския сектор, така че да участва в иновационния процес в страната ни. Защото наш изследователски потенциал по всеизвестни причини носи иновационни дивиденти на много страни в света и много малко на България.
Разбира се, и бизнесът, и науката имат нужда от съответната среда, която обхваща много фактори, за да се развиват и за да постигнат синхрона на иновационния процес. Ако държавата подкрепи този процес, той ще има сериозна възвращаемост за икономическия растеж, вместо да се разчита само на предприемчивост, инициативност или ентусиазъм на една от страните на иновационния процес.
От друга страна, не можем да не отбележим, че от 2000 година в ЕС упорито се развива тезата и се усъвършенстват документите, които биха я обслужили, за „икономика на знанието".
Икономиката на знанието
стана ключова дума. Това е и част от програмата на българското правителство.
Срещата на европейските лидери в Лисабон през 2000 г. постави амбициозната цел през следващото десетилетие Европа да стане „най-конкурентната и динамична икономика, базирана на знанието" в света.
Според аналитичната рамка, разработена от екип на Световната банка, икономиката на знанието се състои от четири опорни „стълба":
I Стълб: Благоприятна икономическа, институционална среда и управление за развитие на предприемачеството;
II Стълб: Добре развита информационна инфраструктура;
III Стълб: Съзидателен и добре обучен човешки капитал;
IV Стълб: Национална иновационна система, способна да реализира продукти с високо съдържание на знание.
Основна характеристика на икономиката на знанието е създаването, запазването, разпространението и използването на полезно знание за постигане на ускорени темпове на растеж и по-голяма конкурентноспособност.
Никак не е случайно, че ЕС вече създаде Европейски технологичен институт. Той трябва да се превърне в символ на успешно съчетание между огромните, но разпилени възможности на ЕС в областта на науката и иновациите, както и на потенциала на европейския бизнес за прилагането им.
С това разбиране, както и с разбирането, че нямаме право да губим време в излишни спорове, е необходимо в кратко време да се определят параметрите и рамките на пакет документи, които да разпределят задачите пред администрацията, висшите учебни заведения, научните структури и институти, за да се създаде отдавна необходимата на България база за технологично развитие.
Разпилените парчета на индустриалното ни развитие не са в състояние да постигнат това, което може да се направи с обединените усилия на целия творчески потенциал на страната ни
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/16/2008 :  06:03:49  Show Profile  Reply with Quote
Станаха ясни заключенията на Европейската комисия за България и Румъния
дата : 15 Септември 2008 г. 23:28 ч.


В проекта Съветът призовава България и Румъния да активизират усилията си, като вземат без забавяне всички необходими мерки и като покажат осезаеми и трайни резултати

Министрите на външните работи от Европейския съюз, които заседават днес тук в рамките на Съвета по общи въпроси и външни отношения, приеха заключения по публикуваните преди два месеца доклади на Европейската комисия за България и Румъния в областта на вътрешните работи и правосъдието, съобщиха за БТА от френското председателство на Европейския съюз.

Както се очакваше, това е станало по механизма на "точка А" - приемане на решение от Съвета без обсъждане. Решения по процедурата на "точка А" могат да бъдат взети от всеки Съвет на Европейския съюз.

Това става в случаите, когато предварителната подготовка около съответното решение е добре свършена и е постигнато единодушно съгласие между страните членки на съюза за вземане на решението.

В проекта Съветът призовава България и Румъния да активизират усилията си, като вземат без забавяне всички необходими мерки и като покажат осезаеми и трайни резултати, особено в областите, изтъкнати в докладите на Европейската комисия.

Специално за България е посочено: Съветът приканва България да действа твърдо с оглед бързо постигане на решителен напредък във всички области.

В тази връзка е важно България да постигне без забавяне съществени убедителни резултати и да въведе в действие необходимите задълбочени реформи, за да разполага с ефикасни институции и процедури и за да могат българските граждани да се възползват в пълен обем от оказваната от Европейския съюз помощ.

Edited by - moderator on 09/16/2008 06:04:08
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05