http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 ЕВРОНАУКА, БЪЛГАРСКА НАУКА, ЕВРОФОНДОВЕ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/08/2007 :  16:28:27  Show Profile  Reply with Quote
Малко наши студенти се възползват от програмата за обмен на ЕС "Еразъм"
в. Сега
08-05-2007
Малко наши студенти се възползват от програмата за обмен на ЕС "Еразъм". В нея през академичната 2005-2006 г. са участвали 154 000 студенти и 23 000 преподаватели от ЕС. В България обаче от възможността за обмяна на опит с университети в чужбина са се възползвали едва 882 студенти и 414 преподаватели. Данните съобщи вчера в София еврокомисарят по регионалната политика проф. д-р Данута Хюбнер. За учебната 2006/2007 г. бюджетът, който е отпуснат от ЕК, е 2 610 556 евро. Хюбнер беше в България по повод удостояване с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на УНСС за заслуги в развитието на икономическата наука и европейската интеграция.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 05/08/2007 :  17:26:06  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Ха така - обърнете внимание на съотношението студенти/преподаватели у нас и общо за ЕС! Сигурен съм, ако се изчисли съотношение "преподаватели, заемащи административни длъжности спрямо всички останали" разликата между нас и ЕС като цяло ще е още по-голяма.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/13/2007 :  12:07:25  Show Profile  Reply with Quote
Още 1.4 млрд. евро отпускат на България по две европрограми
13 Септември 2007 | 12:31
www.express.bg

Приключиха преговорите по две оперативни програми на Европейския съюз – „Административен капацитет” и „Развитие на човешките ресурси”, предаде Дарик радио. Те са съфинансирани от Европейския социален фонд и България ще има възможност да усвои общо около 1.4 млрд. евро за периода 2007-2013 г.
Оперативната програма „Административен капацитет” се управлява от Министерството на държавната администрация и административната реформа, като общият размер на средствата по нея е 181 млн. евро. Само са 2007 г. са предвидени 13 млн. от тях. Програмата съдържа приоритетните области на развитие на българската държавна администрация, органите на съдебната система и неправителствените организации след присъединяването на страната ни към Европейския съюз. Целта на програмата е създаването ефективна и компетентна администрация, която да отговаря на очакванията на гражданите за по-добро обслужване и етика.
„Развитие на човешките ресурси” се управлява от Министерството на труда и социалната политика и средствата по нея са в размер на 1.2 млрд. лева. Тя е за преквалифициране на работни и безработни, образование и интеграция на малцинствата.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/22/2007 :  11:25:46  Show Profile  Reply with Quote
ДАЛИ?

Станишев: Заблуда е, че средствата от ЕС ще бъдат за фирми, близки до управляващите
22 септември 2007 г. 12:21 ч.1 2
www.actualno.com

Според премиера синдикатите сами са се поставили в задънена улица с отправените искания

"Ние живеем в една заблуда, че средствата от ЕС някой ще ги селектира и основната цел ще бъде да се усвояват от фирми, близки до управляващите."

Това заяви премиерът Сергей Станишев в обръщението си към участниците в срещата на неправителствени организации със структури на БСП.

Станишев бе категоричен, че основният проблем пред България е как да се усвоят повече средства от ЕС.

Той заяви, че местните избори трябва да са състезание на политики и проекти, а не общо приказки и популистки заклинания, защото "България се нуждае от работа, а не от говорене."

Премиерът съобщи, че българската оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" е получила одобрение от Европейската комисия и се нарежда сред 14-те одобрени оперативни програми от общо 117 в ЕС. Тя е и първата одобрена оперативна програма за България.

Пред участниците във форума Станишев каза още, че през октомври БСП ще създаде консултативен център за подпомагане на неправителствените организации при кандидатстването им с проекти пред европейските фондове.

"Досега БСП е обучила над 120 представители на гражданското общество в страната за работа с проекти и води активен диалог с неправителствените организации в страната", каза Станишев.

След откриването на форума премиерът заяви по повод исканията на учителите следното:

"Единственото, което би могло да се направи допълнително, е ако има достатъчно икономии, а аз разчитам, че би могло да има такива в рамките на бюджета на Министерството на образованието и науката, да се намери форма за още едно диференцирано заплащане през тази година."

Станишев отново зададе риторичния въпрос кой сектор в България е достойно заплатен и изрази съжаление от това, че е не е постигнато споразумение между стачния комитет на учителите и просветното министерство.

Според премиера синдикатите сами са се поставили в задънена улица с отправените искания.

"Имам чувството, че много учители не знаят какво предлага правителството. Съжалявам, че синдикатите обявиха стачка, която се прави, когато има липса на диалог и на желание за решаване на проблема. Тази стачка създава проблеми на семействата, нарушава образователния процес, вреди на децата", посочи министър-председателят.

Станишев припомни, че още преди началото на учебната година правителството е предложило пакет от мерки по двата основни проблема в образованието - качеството и нивото на заплащане.

"Те предвиждат следващите две години образованието да е приоритетен сектор, в това число и да се увеличи делът на средствата за него като процент от брутния вътрешен продукт, така че към края на мандата учителите, които полагат най-големи усилия, да достигнат заплата от 1000 лева", обясни той.

Edited by - moderator on 09/22/2007 11:27:04
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 09/27/2007 :  13:50:12  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
"Който казва, че страната ви е в Европейския съюз да дойде да ми се обади, да му обясня някои работи" - това каза наскоро един италианец, арендатор на 10000 декара в общината, където е наш'то село.

Edited by - Andrey_Kurtenkov on 09/27/2007 14:10:33
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/06/2007 :  12:34:46  Show Profile  Reply with Quote
Усвояваме слабо европейските пари
05.10.2007, 16:14
Автор: Deutsche Welle
www.news.bg

Заделените за България до 2013-та година и пресметнати на човек от населението средства от европейските структурни фондове са най-малките сред предлаганите от страна на Обединена Европа помощи за десетте нови държави-членки, а делът на досега усвоените пари е едва 30 процента, анализират от Deutsche Welle.
Проучване на изследователския отдел на лондонското списание „The Еconomist" сочи, че за периода от 2007-ма до 2013-та година на един българин и едни румънец теоретично се падат съответно по 900 и по 910 евро помощи от Структурните фондове на Брюксел.

За същия период обещаната на чехите, естонците и унгарците подкрепа е около 2600 евро, за словенците, словаците и литовците е малко над 2000 евро. За Полша и Латвия, разпределени на човек от населението, парите от Структурните фондове възлизат на около 1800 евро.

За България впечатление прави не особено логичното равномерно разпределение на заделените за страната 6.7 милиарда евро по 6-те приоритетни области на развитие. Парите са за околната среда, за нова транспортна инфраструктура, за насърчаване на конкурентноспособността, за развитие на човешките ресурси, за регионалния напредък, както и за повишаване на административния капацитет.

За развитието на човешките си ресурси Латвия ще получи над 20 на сто от определените за страната средства от Структурните фондове, докато за България този дял е едва 15 на сто. Изпъстрената с отлични алпийски шосета Словения е поискала 40 на сто от определените и Структурни фондове да отиде за развитието на транспортната инфраструктура.

В същото време за изглеждащите като бомбардирани български пътни артерии е поискана по-малко от една четвърт от заделената за страната подкрепа.

Притесненията на прогностиците от Изследователския отдел на „The Еconomist" най-вече произтичат от досегашния опит по усвояването на средствата от европейските фондове в новите държави-членки.

Най-успяла е Словения, която в периода между 2004 и 2006 е усвоила общо 81.59% от одобрените средства, а Латвия заема едно от последните места с едва 35.78%. Песимизмът на изследователите е най-откровен по отношение на България, която също е усвоила по-малко от 40 на сто от предприсъединителната помощ на Брюксел и за Румъния, където нещата са били дори по-зле.

Не трябва да се забравя, че достъпът до Структурните фондове изисква по-тежки процедури в сравнение с кандидатстването в познатите ФАР, ИСПА и САПАРД програми. В същото време в София и Букурещ липсва административен капацитет, твърдят от „The Еconomist".

Дефицитни са и комуникациите между централната и местните власти в двете балкански държави. Малките и средните предприятия в тях не са запознати на какво и как да наблегнат при кандидатстването за предлаганите помощи от страна на Брюксел.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/14/2007 :  15:17:19  Show Profile  Reply with Quote
Еразъм студентите принудени да държат изпити у нас
в. Труд, Пловдив
13-11-2007

Български студенти масово отказват да пътуват за стажове в чужбина, тъй като се налага пак да държат изпити, като се върнат в чужбина. Т.нар. еразъм студенти, наречени на името на европейската програма, която отбеляза 20 години от стартирането си, даже не получават дипломно приложение за това, че са преминали курс на обучение в чужд университет. Оказва се, че кредитната система в България е само формално въведена и не работи. Когато се върнат от учебната практика в някой от европейските университети, нашите студенти трябва да се явят задължително на изпити по дисциплините, записани в учебните програми на съответния курс. А това, че са изучавали сходни предмети навън, изобщо не се отчита. Каква е ползата тогава, след като губят семестър или даже година, за да наваксат пропуснатото в родните ВУЗ?
Това е основният проблем на програма "Еразъм" за България, по която днес участват 41 наши висши училища. Към момента се отчитат 4161 студенти и 1653 преподаватели, пътували да повишат компетенциите си. Въпреки проблемите, 100% от бюджета за страната ни е усвоен, отчетоха координаторите на програмата, която сега навлиза в третата си фаза. 65 на сто от студентите заявяват, че са повишили езиковите компетенции и се връщат не само с един, а и едва, до три чужди езика.
По-голямата част избират да довършат образованието си у нас и се реализират тук. Субсидиите за третата част от програмата (2007-2013) са увеличени, съобразени със стандарта на живот в съответната държава. Досега студентите получаваха по 500 евро на месец, а занапред таванът ще е 800 евро за страни като Великобритания и Скандинавието. Освен в университети, студентите ще могат да ходят и на стажове в предприятия и различни организации. Ще ползват общежития и други облаги.
ПУ изплаща допълнително по 100 евро за пътуване и назначава персонален отговорник за всеки Еразъм студент, който да го напътства и да му дава съвети. Усъвършенстван е
подборът на преподаватели и студенти. Първите трябва да са изявени в научната си област, а вторите да имат успех поне "много добър".
Единствено Аграрният университет се похвали, че вписва в дипломите на завършващите студенти дисциплините, изучавани в чуждия ВУЗ. Ако няма пълно съвпадение на предметите, те са включени в свидетелството като свободно избираеми.

Edited by - moderator on 11/14/2007 15:17:40
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/22/2007 :  14:23:42  Show Profile  Reply with Quote
Албена ВУЦОВА: Най-добрите институти трябва да се поощряват икономически Директор на фонд "Научни изследвания" от Симион Патеев
www.dnevnik.bg
21 ноември, 13:59

С протестите си през последните няколко месеца младите учени поставиха отново на дневен ред недостига на средства, но и липсата на реформи в научните звена в България. Наскоро в София Европейската комисия представи стратегията за европейската пътна карта за научни изследвания, в рамките на която всяка държава изготвя своя пътна карта. По тези теми разговаряме с Албена Вуцова, директор на фонд "Научни изследвания" към Министерството на образованието и науката. Вуцова е начело на фонда от 3 години. Преди това 9 години е работила в дирекция "Научни изследвания" в министерството.

Какво представлява Националната пътна карта за научни изследвания и как ще бъде изработена?

- Когато се реши, че е необходимо да се изгради европейско изследователско пространство, се изведоха шест основни елемента, сред които два са много съществени - приоритетите в науката и инфраструктурата. По отношение на инфраструктурата - не може всеки да си позволява лукса да има всичко, което впрочем при нас е доста срещано явление. Европа се мъчи да се справи именно с този проблем. Плановете са да се локализира на едно място скъпо струваща апаратура, която да е високо конкурентоспособна и за няколко години напред да си сигурен, че това ще е най-доброто. Подобна апаратура обаче не може да има на много места, може да има на едно. Въпросът е да има широк достъп до този център, да се правят повече изследвания.

С националната пътна карта не се опитваме да очертаем приоритетни области, а да кажем къде има добра инфраструктура и къде могат да се събират повече учени да правят по-висококачествени изследвания. Например в България имаме страшно много прецизни микроскопи, но за съжаление не всички са натоварени както трябва. Нашата задача е да проверим това и където има свободен ресурс, той да се заеме от други организации, които имат нужда от него.

Част от инфраструктурата може да стане елемент от европейска научна мрежа. В Европа тепърва започва изграждането на 35 нови научни комплекса от стратегическо значение. Смята се, че с изграждането им ще се реши до голяма степен въпросът как Европа да стане най-конкурентоспособна.

Каква е българската роля в изграждането на тези комплекси?

- Ние имаме четири участия, които ще се финансират - биобанка данни, ледоразбивач за целите на специфични научни изследвания; бази данни в областта на културата и историята. Имаме покана за още три.

Въз основа на инвентаризацията на наличната инфраструктура ще се изгради карта на три нива. На национално в нея ще се отбележи какво за България е важно да се крепи, какво оборудване можем да си позволим да поддържаме и надграждаме.

Второто е регионалното ниво. България може да стане център на региона. Мога да ви кажа, че ние имаме уникална флора и фауна и около биоразнообразието може да се изгради един център. Другото добре работещо звено е нашата Роженска обсерватория, която може да започне да обслужва региона. Следва Центърът за човешкия геном в Медицинския университет в София, който е много силен и е подкрепян от Европейската комисия два пъти. Също може да се мисли за черноморския шелф - имаме силен институт по океанология, изобщо варненската група институти имат добра инфраструктура. Ще се концентрираме там, където имаме силен потенциал.

Третата най-висока степен е определени звена да станат част от европейските мрежи.

Освен това сега сме намислили да направим електронен каталог на инфраструктурата на институциите, които са спечелили проекти към фонда за научни изследвания, тъй като през първите няколко години оборудването е собственост на министерството. Така всеки, който иска, може да погледне какво е наличното оборудване и да кандидатства да го използва при определени условия.

Тезата на министър Даниел Вълчев е, че България трябва да определи кои са нейните приоритети в науката. Как може да стане това?

- Трудно ми е да ви отговоря, докато не е готова стратегията за развитие на науката, което не мога да прогнозирам кога ще стане. Проблемната част е определянето на приоритети, това трябва да се приеме с консенсус от научната общност, иначе няма да има реални последствия. Финландия например поддържа два основни приоритета информационните и комуникационни технологии и иновативни технологии за дървопреработвателната промишленост. Факт е, че не можем да поддържаме всичко. В документите на Европейската комисия (ЕК) се поставя въпроса за определянето на приоритети. У нас обаче не вярвам този процес да протече безболезнено. Обърнахме се с официални писма към БАН, Съвета на ректорите и Съюза на работодателите как виждат приоритетите в науката. Отговорите са вариативни. От друга страна, без приоритети не можем да решим проблемите при този не особено щедър бюджет. На Ирландия например й трябваха години, за да разработи ефективна стратегия, на Финландия също, но накрая успяха. Може би ще е необходимо повечко време, защото става дума за пречупване в начина на мислене.

Ще се стигне ли до закриване или сливане на научни звена?

- Изкуственото сливане не е рецептата. Най-простото беше решението на естонците - те в много кратък период от време закриха част от институтите на академията на науките и ги вградиха в университетите. Резултатите им не са само добри. Най-работещо би било да се прилагат икономически стимули за най-успешните институти и така те да продължат да просперират. Едва ли такава реформа ще се направи по административен път, защото той не е ефективен. В същото време преди каквато и да било реформа задължително трябва да се проведе анализ, базиран на независима оценка с експерти от ЕК и международни организации. Според мен, ако научните звена започнат да работят заедно по съвместни програми, всичко ще стане съвсем естествено.

Като говорим за стимули за най-добрите - докъде стигнаха реформите в БАН и университетите?

- Мисля, че самостоятелно никой няма да се реформира без натиск. Има още много път да се извърви. Да ви дам пример с Унгария. Те направиха една доста тежка реформа. Въпреки това днес на дневен ред пак стои оптимизацията. В Чехия също през няколко години реформират и повишават ефективността на системата Ясно е, че имаме институти, които трябва да бъдат поддържани, например в областта на фолклора, културно историческото наследство и т.н. Има определени институти към БАН, които работят много добре - например Институтът по паралелна обработка на информацията, Институтът по микробиология и други, но това не се отнася за всички нейни структури. Подобно е положението и с университетите. В момента пет университета участват успешно в международни и национални конкурси за научни изследвания и още пет в по-малък мащаб. Останалите имат предимно обучителен процес. За Националния център за аграрни науки не бих искала да коментирам, там повечето институти са в дълбок зимен сън. Но разбира се, и там има няколко много добри - например Агробиоинститутът, Институтът за зеленчукови култури, Институтът по овощарство.

Може ли да се премине изцяло към проектно финансиране в науката?

- За мен това би бил по-добрият начин на финансиране, ако парите за наука се разпределят проектно. Но трябва да има и поддържаща институционална част. Например във фонд ''Научни изследвания'' (ФНИ) оценката на проектите е само международна. Българи не оценяват проекти, защото научната общност се познава много добре. Това дава възможност да се видят силните групи в науката. В момента 30% от спечеления грант по фонда може да отидат за допълнителни възнаграждения върху заплатата, ако в проекта участват млади учени и 20%, ако няма млади хора. За следващата година сме предложили за колектив с млади учени процентът да скочи до 50 на сто, а за останалите колективи той да бъде по-нисък, за да мотивираме младите.

Кои научни звена са най-активни?

- Има традиционно добри групи и в БАН, и в университетите, но съвсем не всички са запалени да участват с проекти. При хуманитарните науки това е културно-историческото наследство, биолозите са много добри, и медиците ни са много добри и с всяка година стават по-добри. Добри постижения имаме и в енергийната ефективност, в нанонауките и материалознанието. По международните програми се представят много добри проекти в областта на информационните и комуникационни технологии, биологическите науки - храни и биотехнологии, енергийна ефективност

А как се справяме при европейските рамкови програми?

- Със спечелените проекти по Пета и Шеста рамкова програма си възстановихме членската вноска плюс тази по ФАР, че и повече. България се сочи като уникален пример. Що се отнася до Седма рамкова програма, първата година се отвориха 254 конкурса. От тях ние имаме около 60 успешни проекта още на първо четене и се очаква приход от около 10 млн. евро. Но не всеки може да пише проекти и не всеки го иска. Нашите научни институции са защитени с бюджет, знаят, че имат гарантиран малък приход. Не са усетили какво е да влезеш в силна конкуренция. Истината е, че без писане на проекти не може, защото една от най-високите оценки при международно оценяване се дава за привлечените средства по международни програми.

От няколко месеца младите учени поставят на дневен ред проблема с кариерното им израстване, какви са спънките?

- Много са. Законът за научните степени и звания е един от най-старите и с най-много промени. Заплатите също са проблем, липсата на модерна научна инфраструктура - също. Мисля, че стъпка по стъпка ще се реши и този въпрос. Разумно ми изглежда всичко това да влезе като постулат в бъдещата стратегия за висшето образование.

Смятате ли, че трябват специални стимули за бизнеса, за да се включи по-активно в подпомагането на науката?

- Мога да ви изредя 4-5 държави, които са осигурили високи стимули за бизнеса и въпреки всичко точно те не могат да се похвалят с привличането на големи инвестиции. Най-успешните са Швеция, при която 67.7% от финансирането на науката идват от бизнеса, добро съотношение са постигнали и другите северни страни, Германия, Испания. Може да се дават различни преференции, например нулева ставка на ДДС в определени случаи и т.н., но ако бизнесът няма интерес, пак няма да влага пари. Някога всяка голяма индустриална структура имаше научни институти, които правеха приложни изследвания, но се разрушиха. А те бяха естествено звено във веригата и са необходими. Вероятно пак ще се създадат подобни центрове или други структури, защото няма как да се развиваме без тях.

Коментари във форума на www.dnevnik.bg
от Izvesna

Анонимен, Неутрално
днес, 14:15
7 Обиден или неуместен коментар? Дамата е извесна перачка на пари от Европейските програми. Наука няма да видите дълги години докато тя и такива като нея са там.
от Kate

Анонимен, Неутрално
днес, 14:14
6 Обиден или неуместен коментар? Ако излезе вярно че фонда на Вуцова е връщал десетки милиони и е имало схема за получаване на процент от върнатата сума, тиа може да си говорят за реформи нонстоп.Сумите си вървят.
от Rossi

Анонимен, Неутрално
днес, 12:02
5 Обиден или неуместен коментар? Тази жена хабер си няма от сегашното състояние на науката в БГ....
от от БАН

Анонимен, Неутрално
днес, 09:35
4 Обиден или неуместен коментар? Тази бабичка някога занимавала ли се е с научни изследвания
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/21/2007 :  13:28:42  Show Profile  Reply with Quote
Симеон Сакскобургготски: 2008-ма ще бъде година на инициативните хорадата : 21 декември 2007 г. 12:55 ч.1 2
www.actualno.com
В обръщението си Сакскобургготски изтъкна, че през първата година на членството ни в ЕС държавата ни във всички сфери е работила нормално


"2008-ма ще бъде годината на инициативните хора и активното използване на европейските фондове".

Това заяви лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски в специално обръщение към членовете и симпатизантите на движението.

Той подчерта и необходимостта от прозрачност на процедурите, за да може тези немалко средства наистина да бъдат оползотворени компетентно и то за нуждите на обществото.

В обръщението си Симеон Сакскобургготски изтъкна, че през първата година на членството на България в ЕС държавата ни във всички сфери е работила нормално и негативните прогнози от края на 2006-та година не са се сбъднали.

"НДСВ влезе в управляващата тройна коалиция в името на присъединяването на България към ЕС, а и за да предотвратим евентуално му отлагане.

Сега ни е нужна стабилност, за да може повече хора да почувстват ефекта от членството в ежедневието си.

НДСВ ще продължава да бъде гарант за тази стабилност, за изпълнението на поетите за мандата ангажименти към българските граждани и към ЕС", заявяви лидерът на НДСВ.

Симеон Сакскобургготски се спря и на проблемите вътре в НДСВ като изтъкна, че изминалата година не беше лека за движението.

"Вие знаете, че моето желание и убеждение е, че трябва да се промени стилът на партийния живот.

Точно опитът ми да "отворя" партията към нейните членове и симпатизанти и към проблемите на гражданите предизвика сериозни вътрешни противоречия, резултатът от които е известен.

Въпреки това реформата в партията ще продължи в посока засилване работата в полза на хората. Това беше и първоначалната идея при създаване на НДСВ като широко обществено движение.

НДСВ е кауза за по-висок стандарт на живот на българските граждани, за защита на тяхната сигурност и права. Участието ни във властта е подчинено именно на тези цели", категоричен бе Симеон Сакскобургготски.

По думите му новата цел пред НДСВ е подготовка на структурите за участие в следващите парламентарни избори.

Дотогава НДСВ ще работи, за да докаже на своите избиратели, че в либералното пространство тя е една от силните партии - представител на успяващите с труд и инициативност български граждани.

"Нашата цел е НДСВ да продължи да олицетворява европейския модел на поведение - модел на диалог, умереност, приемане на аргументи - без политиканстване и популизъм", каза в обръщението си лидерът на НДСВ.

Като основна задача за 2008 г. пред цялото общество Симеон Сакскобургготски определя повишаване качеството на живот на всеки гражданин.

"Това включва палитра от политики в различни сфери, по-важните от които са здравето на всеки човек, сигурността, възможност за работа, добро образование за децата.

Постигането на тези цели е и един от начините да се засили тенденцията за връщане на т. нар. трудови емигранти обратно в Родината.

Обществото ни трябва да създава още по-добри условия за предприемчивите, защото те са моторът на развитието", каза Симеон Сакскобургготски.

В навечерието на Рождество Христово той обръща внимание да не забравяме семейните ценности и традиционните добродетели, с които нашият народ се гордее.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/03/2008 :  21:26:16  Show Profile  Reply with Quote
Нов сайт популяризира мобилното учене
www.news.bg
03.01.2008 г.
Стартира уеб сайтът "Еразъм къща", който ще популяризира мобилното учене и стажове по програма Еразъм като средство за повишаване конкурентоспособността на българските студенти, съобщи technews.bg.
Сайтът е създаден от Фондация на бизнеса за образованието (ФБО) по проект, финансиран от Европейската комисия, съобщиха от JobTiger.bg.

http://www.erasmushouse.eu/ дава информация за начина на организиране и ползите от студентските стажове и учене в чуждестранни университети, предлага също полезни връзки към редица европейски и български сайтове.

Очаква се сайтът да се утвърди като виртуално място за среща на студенти, Еразъм алумни, работодатели и преподаватели, като осигури пространство за обмяна на мнения и информация по въпросите на българското образование в контекста на общия европейски пазар, каза Гергана Раковска - изпълнителен директор на ФБО.

Повечето български студенти не са добре запознати с възможностите за реализиране на студентски практики и мобилно учене по програма Еразъм.

Същевременно проучванията показват сериозно разминаване между нуждите на работодателите и уменията на младите специалисти, излизащи на пазара на труда.

Практическото обучение в чужбина ще допринесе за подготовката на конкурентоспособни млади хора с актуални знания и висока адаптивност, посочиха от JobTiger.bg.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/09/2008 :  14:50:34  Show Profile  Reply with Quote
ЕК използва и тайни информатори за България
news.bg
09.02.2008 г.
Европейската комисия използва и други източници на информация, освен данните, предоставени от българското правителство, когато прави оценката си за борбата с корупцията в България.

Това заяви говорителят на комисията Марк Грей, в интервю за БНР.

Той допълни, че Брюксел разполага и с допълнителна информация и сигнали за случаи на корупция по високите етажи на властта, без да уточнява подробности.

Според Марк Грей обаче все още липсва ефективна стратегия за справяне със злоупотребите на най-високо ниво в България.

"Определено получаваме такава информация. Няма да коментирам количеството й по очевидни причини, които, надявам се, разбирате.
Много от тази информация ни е предоставена при строги условия на конфиденциалност, така че имаме информация от други източници.
Много я ценим и тя е част от усилията ни да направим независима оценка за ситуацията в България.
Европейската комисия иска да види напредък.
Не стоим тук в очакване да видим провал или липса на напредък, затова сме длъжни да покажем реална и справедлива преценка на ситуацията и за съжаление на този етап не виждаме необходимата цялостна стратегия за справяне с корупцията на най-високо ниво и с организираната престъпност", каза Марк Грей.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/11/2008 :  12:53:56  Show Profile  Reply with Quote
Държавата ще отдели 20 милиона евро за младите учени
дата : 11 февруари 2008 г. 12:26 ч.
www.actualno.com

Министърът каза, че средствата ще бъдат разпределини между държавните и частните ВУЗ-ове

"20 млн.евро ще даде държавата за младите учени", съобщи министърът на образованието Даниел Вълчев, като уточни, че парите са заделени по Оперативна програма "Човешки ресурси".

Министърът каза, че средствата ще бъдат разпределини между държавните и частните ВУЗ-ове. Целта е да бъдат мотивирани младите учени да се занимиват с наука, тъй като средната възраст на учените, работещи по проекти, в момента е 55 години.

Парите на докторантите ще бъдат увеличени със 100 и повече лева, а цел на министерството е да се мотивират научните колективи да включват все повече млади учени.

В рамките на днешната пресконференция бяха представени резултатите от работата на фонд "Научни изследвания".

Министърът каза, че през лятото ще започне подтотовка на стратегията на научните изследвания, като те ще получат силна подкрепа от страна на правителството. През март предстои дискусия по темата.

Вълчев каза, че основна цел е да се определят приоритетните области за държаваата, а финансирането на науката да става като един процент се дава от държавата, а два процента от бизнеса, или общо три процента от БВП на страната.

В момента проектите на Фонд "Научни изследвания" минават през задължителна международна оценка с цел равен достъп до проектите от страна на учените.

Близо пет пъти е увеличен бюджета на фонда, като за тази година е 60 млн. лв. Три пъти е увеличена средната стойност на проект. Подписани са 15 международни споразумения и 150 общи проекта на наши и чужди учени.

Създадени са 15 научни центрове и 8 информационни комплекса. Целта на Фонда и министерството е създаването на качествени научни резултати и мориторинг на проектите.

Тази година ще се работи най-вече в областите на новите източници на енергия, биотехнология, храните и здравето, информационни и комуникационни технологии, екология и биоразнообразие, културно наследство и национална идентичност.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/24/2008 :  06:13:57  Show Profile  Reply with Quote
НАЦИОНАЛЕН ФОНД „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ” ОБЯВИ ПРИОРИТЕТИТЕ СИ ЗА 2008 Г.
11 февруари 2008 г.
сайт на МОН
Отчет на дейността на Национален фонд „Научни изследвания” беше направен днес в Министерството на образованието и науката.

Председателят на фонда Анастас Герджиков представи приоритетите за настоящата година - постигане на нови научни знания и практическата им приложимост, повишаването на прозрачността в работата на фонда, както и контролът на качеството на изпълнение на проектите.

Фондът ще концентрира усилията си през следващата година и върху проектите, свързани с развитието на нови енергийни източници, биотехнологии, информационни технологии и екология. За тази цел средствата във фонда са увеличени с над четири пъти, в сравнение с минали години. По този начин са увеличени и средствата за стимулиране на млади учени, допълни Анастас Герджиков.

Отчетът на ФНИ може да намерите на адрес:
http://www.mon.bg/opencms/export/sites/mon/documents/08-02-11_fond_ni.ppt
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/03/2008 :  11:16:00  Show Profile  Reply with Quote
Вяла и неадекватна реакция на София може да спре фондовете на ЕС
by newswriter on 03/03/2008 10:24 AM
www.kafene.net
Вестник "Сега" съобщава, че Европейската комисия /ЕК/ настоява да бъдат освободени от длъжност държавни служители и чиновници, включително главните отговорници за програма ФАР, които са извършвали или толерирали нередности при усвояването на европарите. Както писа "Сега", комисията спря временно парите за България по програма ФАР заради поредица нарушения при изпълняването на проектите. Реакцията на българските власти по проблема три дни след получаването на писмото е доста вяла. Тя се състои в изявлението на МФ, че се набелязват мерки и че България ще изпрати своевременно позицията си на ЕК, а властите дори не знаят, колко точно са блокираните пари по ФАР. Според някои съобщения става въпрос за 80 млн. евро, а според други - за 140 млн. евро. Комисията настоява за независимо разследване на всички подобни договори, сключени, след като миналата година България пое щафетата от ЕК за одобряването на проектите. Шефът на дирекция "Разширяване" в ЕК Майкъл Лий критикува българските власти заради закъснялата им реакция и неадекватното представяне на информация за случаите на измами с проекти по ФАР. Като примери се посочват случаите с фонд "Републиканска пътна инфраструктура", проекта за подобряване на противопожарната и аварийна безопасност и за оборудване на мобилни лаборатории за Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. ЕК иска подробен списък на случаите на нередности, свързани с ФАР, включително придобиването на земя или промяна на нейния статут. Лий настоява да му се представят поименно и отговорните лица. България има по-малко от 30 дни да изпълни мерките, за да се поправи и да отговори на критиките. В противен случай страната вече няма да може сама да одобрява проектите за финансиране по ФАР и всички договори, сключени след 29 юни 2007 г., няма да получат финансиране.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/04/2008 :  15:37:33  Show Profile  Reply with Quote
ГЕРБ: Ако не отстраним нарушенията, спират още европари
дата : 4 март 2008 г. 16:08 ч.

ГЕРБ: Ако не бъдат отстранени констатираните нарушения, може да бъде спряно финансирането за България и по други програми, свързани с ФАР.
www.actualno.com

ГЕРБ оценява като изключително тревожни констатациите в писмото от Европейската комисия, в което се казва, че поради съществени нередности при управлението на проектите ще бъде спряно финансирането по програма ФАР за България.
Партията настоява за изпълнение на посочените поправителни мерки, които трябва да се предприемат от МФ и МРРБ до 31 март 2008 г.

Ако няма такива категорични действия, посочване и отстраняване на виновните лица, българското правителство ще бъде признато от Брюксел за негодно да управлява европари.

Ако не бъдат отстранени констатираните нарушения, може да бъде спряно финансирането за България и по други програми, свързани с ФАР като структурните, земеделските и регионалните фондове, парите за присъединяване към Шенгенската зона, както и новата програма за опазване на околната среда "Лайф+", посочват от ГЕРБ.

Корупционните практики в управлението на страната и липсата на реакция от страната на правителството създава реални рискове страната ни да не получи планираните 1.4 млрд евро по програма ФАР от Европейската комисия.

А това ще се отрази пряко на развитието на страната и ще бъде почувствано от всеки един български гражданин. Поради това ГЕРБ настоява правителството да даде ясни отговори на шест въпроса.

Първият от тях е защо много острото писмо от директора на главна дирекция "Разширяване" в Европейската комисия Майкъл Лий до българския министър на финансите Пламен Орешарски не бе оповестено веднага, а стана публично достояние едва след натиск от страна на опозицията и медиите.

Какви спешни мерки ще предприемат министърът на финансите, министърът на регионалното развитие и цялото правителство, за да се изпълнят поправителните мерки, описани в 25 точки в анекса към писмото и защо зам.-министърът на финансите Димитър Ивановски, който е националният ръководител по предприсъединителните програми, никога не е докладвал в Брюксел за нарушения, питат от ГЕРБ.

Според тях трябва да получи отговор и въпросът ще бъдат ли посочени конкретните нарушения при управлението на средствата по ФАР и ще бъде ли потърсена отговорност от виновните за това длъжностни лица, както се изисква в писмото.

От ГЕРБ настояват да стане ясно още дали ще бъдат уволнени ръководителите по проекта за укрепване на българската морска администрация, които са наредили неправилни транзакции към МФ и МРРБ.

Ще даде ли българското правителство до 31 март 2008 г. отчет с колко пари е било злоупотребено, какви суми са възстановени от виновните и колко пари са върнати на Брюксел, както изисква ЕК, питат още от партия ГЕРБ.

Австрийският Die Presse: ЕС заключва парите за България
05 03 2008
www.frognews.com
Субсидиите от ЕС се управляват нечитаво, твърди вестникът в днешното си издание. Ако до 31 март 2008 г. в България не се вземат всички необходими мерки за корекция, има опасност от пълно спиране на субсидиите.

Кошмарна влакова злополука в България с осем загинали хвърли сянка през последните дни върху празнуването на 130-годишнината от освобождението от турско робство. Въпреки че причината за нещастието все още не е ясна, за наблюдателите катастрофата е индикатор за спешността, с която България се нуждае от модерна транспортна инфраструктура.

Още преди присъединяването си към ЕС България претендираше за средства от предприсъединителните фондове на ЕС ФАР, ИСПА и САПАРД, за да осъвремени железопътната си мрежа. Сега обаче директорът на генерална дирекция “Разширяване” в Брюксел Майкъл Лий заключи обещаните помощи за балканската държава. В писмо до българското финансово министерство той обяснява този акт с безпокойството си от липсата на достатъчно проекти по ФАР в България. “Има ясни доказателства за това, че целесъобразното усвояване на средствата от фонда не се гарантира. Затова реших да спра частично изплащането дотогава, докато не достигна до убеждението, че са взети всички необходими мерки за отстраняване на нередностите”, пише Лий в писмото си. Ако до 31 март 2008 г. не се вземат всички необходими мерки за корекция, той дори заплашва с пълно спиране на субсидиите.

В писмото си Лий изрежда и 25 примера за небрежно управление и недостатъчен контрол по отношение на европейските средства. На първо място е посочена липсващата готовност за сътрудничество от българска страна при изясняването на корупционни случаи в националната агенция по транспорта.

Die Presse напомня още, че в началото на февруари тогавашният й шеф Веселин Георгиев трябвало да освободи поста на изпълнителен директор, след като станало известно, че предприятие, управлявано от собствения му брат, е получило набиващо се на очи много поръчки от фонда.

от в. Дневник 05.03.2008 г.
Източник от Европейската комисия, пожелал анонимност, призна: "Брюксел е наясно, че не е най-доброто решение да очакваме от една институция да се проверява сама. Ясно ни е също, че независимо от това какво е показала проверката, ние ще получим редактирана версия, но не можем да показваме недоверие към българските власти. Все пак те ще ни представят информация, която ние няма как да получим по друг начин."

Edited by - moderator on 03/05/2008 10:11:24
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05