http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 ЕВРОНАУКА, БЪЛГАРСКА НАУКА, ЕВРОФОНДОВЕ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/07/2007 :  14:49:46  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vassil_Guliashki

Уважаеми Красимире,

Пояснявам съобщението си, за да можеш да го разбереш:
1) В член 34, буква б) на ЗНСНЗ (от 1972г.) пише, че Президиумът на ВАК конкретизира критериите за даване на научни степени и звания в отделните области на науката. Пак в чл. 34, буква г) пише, че Президиумът на ВАК упражнява контрол и внася единство в критериите за даване на научни степени и звания.
Питам те теб: ВАК изпълнява ли си задълженията по този член?
2) За да стане даден индивид чл. кореспондент на БАН, а впоследствие и академик, преди това той трябва да е станал професор или ст. н. с. I степен. А последните споменати звания се "дават" от ВАК. Това, надявам се, ти е известно!
В книгата "Храмът", а също и в статии, публикувани в печата, както и на нашия сайт са посочени лица, извършили плагиатство. Това обаче не им е попречило да напредват в научната йерархия. Същото важи и за редица индивиди, упражнили морален тормоз на работното място, злоупотребили с власт или уронили престижа на съответния университет или научен институт. ВАК взема ли отношение по тези въпроси?
Питам те теб: Споменатите явления добри ли са или са лоши?
3) В ЗНСНЗ и в правилника към него има редица членове, които са политически, и които правят този ЗНСНЗ противоконституционен. Ние многократно сме говорили и писали по този въпрос.
Питам те теб: ВАК орган за политически контрол ли е, или орган за научен контрол?
Моля те, да изразиш мнението си за функционирането на ВАК през последните 18 години!
Моля те, също и да посочиш кой е органът в Р. България, който защитава правата на учените: съдът ли, ВАК ли, Омбудсманът ли или някой още неизвестен за мен орган!
Ти си по-препатил от мен, по-врял и кипял, би следвало да можеш да дадеш по-компетентно мнение по поставените въпроси.

Пак повтарям моето мнение: Орган за научен и етичен контрол е необходим на България. Ако той се нарича ВАК, пожелавам му от сърце да заработи така, както пише в споменатия член 34 от ЗНСНЗ и в съответствие с интересите на нашата Родина!
Орган за политически контрол и мафиотизация на науката не е необходим нито на България, нито на някоя друга страна в света.

Vassil




Отговарям веднага. Президиумът на ВАК формално изпълнява задълженията си по чл. 34, б. Б, тъй като издава вътрешни правила (които са публично достояние, не са тайна) за това, в отделните области какви изисквания за качество на кандидатурите и публикациите трябва да се прилагат. Щом има такива правила, може да се каже, че Президиумът изпълнява въпросните задължения. А дали правилно ги изпълнява, дали такива трябва да бъдат изискванията или други, и дали следи дали те се прилагат и пр., това е отделен въпрос. Няма по-нататъшен законов текст, чрез който да се провери. За б. Г може да се разсъждава по същия начин. "Разпределянето" на изискванията за различните области представлява "упражняване на контрол и внасяне на единство в критериите". А дали е правилно? Дали го прави правилно? Със сигурност не. Но нарушава ли закона? Не нарушава, защото няма какво да нарушава. Това е нещо като изискване Президиумът да "премете стаята". И Президиумът удря една-две метли. След това половината боклук в стаята стои, обаче тъй като са ударени една-две метли, законът е изпълнен - стаята е преметена.

Допълнителен коментар. Разбира се, ЗНСНЗ е много стар закон и отдавна трябваше да се измени (или направи нов). В него има невероятни безумия. Но и това не означава, че той не действа или по него не може да се работи. Въпросът е, че не достига морал на тези, които го прилагат, вкл. и може би най-вече във ВАК. Ама има и друго. И Господ да слезе от небето и да даде перфектен закон на българите, те пак така ще вземат така да работят по него, че... нали ме разбираш.

По т. 2. Първо, изобщо не е вярно, че за да станеш чл.кор. или академик, трябва да си професор. Да не би Хайтов да беше професор? И какво искаш да кажеш с това, че първо преминават през ВАК, и ВАК да бъде така добър да прецени, че те не са добри и да не ги направи професори, за да не могат да ставаг чл.кор. и академици? Много е сложно. Аз казвам така. Академик и член-кореспондент са титли за получаване на привилегии, които са, първо, противоконституционни [Чл. 6 (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние], второ (на базата на първото) неморални, трето просташки. Те трябва да се премахнат. Точка. Но няма да се премахнат, защото асоциатите на неморалните и простаците са повече от другите и са по-силни в Парламента. Засега. Точка.

По-нататък. Въпросът ти "ВАК взема ли отношение по тези въпроси?" [въпросите са плагиатства, морален тормоз на работното място, злоупотреба с власт, уронване престиж"] е наивистичен. Вероятно просто грешиш, като си представяш, че ако в пресата се появи статия за плагиатство или за тормоз на работното място и пр., Президиумът на ВАК трябва да подскочи, да удари по масата, да привика нарушителя и да му счупи главата (метафорично). Васко, не става така бе! Президиумът на ВАК няма такива права. Да, ВАК може да отнема научни степени и звания. Но си има ред за това. Прочети го реда, ако не си го чел - и прецени какво трябва да стане, за да бъдат отнети звание или степен. Както сам казваш, аз съм по-препатил и имам по-голям опит. Когато започнах първото си дело срещу онова нещо, наречено институт, един хубав ден застанах срещу трите съдийки и им се изпонакарах. Аз си представях, че те едва ли не трябва да привикат съответния ръководител на института, да му издърпат ушите и да му обяснят, че осъждат института. Ами бях по-млад и нищо не разбирах от право. Не че сега страшно много разбирам, но все пак доста повече :-))) Та адвокатът ми тогава ми каза: "Виж какво, съдът е нещо, което, като му кажеш "отрежи от това дърво един метър, той ще го направи или няма да го направи. Но няма да среже два метра, защото не може. Няма право." Аз тогава не го разбрах много добре какво ми казва, но сега го разбирам. Та и ВАК е същото. Не може да искаш от него да скочи, да привика заподозрения в плагиатство и да му издърпа ушите! :-)))
И, Васко, дай го малко по-кротко с това "уронили престижа на съответния университет или научен институт", щото, ако не знаеш, ти казвам, че един така наречен научен съвет ни излезе на нас двамата с Любима, че сме уронили престижа на един институт и на целия на БАН. И водихме наказателно дело срещу 12 души 5-6 години, на практика срещнахме отказ от правосъдие, и по тази причина предявихме искове срещу института, като делата са в начална фаза. Искам да кажа: понякога е много лесно да кажеш: "еди-кой си урони престижа на еди-какво си, ама после в съда може да ти отрежат главата за тая работа, и то справедливо" (нямам предвид на теб да ти отрежат главата, имам предвид, че с такива неща трябва да се внимава, когато се казват).

Политическите текстове в закона са безобразие и безумие, но едва ли може да се каже и да се докаже, че се прилагат. Прилагат се други незаконни критерии, личностни, но, ха докажи, че се прилагат...

През последните 18 г. ВАК работи също толкова добре или зле, колкото и преди. Работи се НА ЛИЧНА ОСНОВА преди всичко, наричана още ШУРОБАДЖАНАШКА или АЗ НЕ ТЕБЕ, ТИ НА МЕНЕ. Просто във ВАК работят българи, а те са си същите, каквито бяха и преди 18 г.

"Кой е органът в Р. България, който защитава правата на учените: съдът ли, ВАК ли, Омбудсманът ли!"

Това пак е крайно наивистичен въпрос. Правата на учените НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЩИЩАВАТ! Даже бих казал че такова животно "колективни права на учените" няма. Трябва всеки учен да се научи да си защищава своите права. Ама не се научават. Щото, както го казвам често в другия форум, 95% от работещите в университетите и институтите в България са едни влечуги, готови да лазят по корем всеки ден и всеки час пред академичните чорбаджии, за да получат трохи от трапезата им - а един ден евентуално да заемат мястото им, за да подхърлят на свой ред трохи на влечугите...

Айде, със здраве зесега.

Edited by - kkabakciev on 03/07/2007 15:06:45
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/07/2007 :  15:22:42  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Кратко допълнение. За да не ме заподозре някой в опит за подвеждане или да си помисли, че не зная какво говоря, ще обясня, че когато в предишно съобщение казах, че няма критерии, имах предвид, че няма критерии за атестиране по чл. 42 от ЗНСНЗ, тъй като няма издаден правилник по ал. 2 от този член - вече 15 години! И аз съдя Министерския съвет за това нарушение на закона от негова страна!

А критериите на Президиума, за които става дума в съобщението на Васил, са нещо малко по-различно - макар че между двата вида критерии има общи точки, естествено.
Go to Top of Page

vas55

23 Posts

Posted - 03/07/2007 :  16:50:54  Show Profile  Reply with Quote
Здравейте,

Преди доста време Проф. Лазаров публикува статия в която горещо призовава “Корпусът на Академиците и Член-кореспондентите
да придобие заслужеха роля в управлението на ...”

Питам се: Има ли право обществото да знае какви са научните достойнствата на академиците и член-кореспондентите. Предполагаемият отговор е ДА.

Ами да погледнем в сайта на БАН - www.bas.bg - почти за
половината от академиците и за всичките член-кореспонденти
няма никакви данни за научните им постижения.

Тогава за каква роля става въпрос ?

---------------------------------------------

Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/07/2007 :  18:14:30  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Професор Лазаров има леко екзотично мнение по въпроса. Признава, че академиците и член-кореспондентите са една комуно-ченгесарска пасмина в мнозинството си, но смята, че по пътя на естествения подбор тази група постепенно ще се декомунизира (наистина то няма как да не стане), а чрез подходящи правила за избор и пр. ще се подобри още. Освен това, доколкото си спомням, смята, че трябва да им се премахнат всички привилегии и трябва не на тях да се плаща, а те да плащат, както е в някои подобни институции в Америка. Доста издържана теза.
Go to Top of Page

vas55

23 Posts

Posted - 03/08/2007 :  18:20:39  Show Profile  Reply with Quote

Екзотичното мнение на Проф. Лазаров ме провокира
да му задам следните въпроси:
1.Какви са финансовите добавки за Академик и Член-кореспондент;
2.Кой е законовият нормативен документ за тяхното уреждане;
3.Коя е законовата структура, която може да ги отмени ?

--------------------------------------------------------------
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/10/2007 :  19:10:52  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vas55


Екзотичното мнение на Проф. Лазаров ме провокира да му задам следните въпроси:
1.Какви са финансовите добавки за Академик и Член-кореспондент;
2.Кой е законовият нормативен документ за тяхното уреждане;
3.Коя е законовата структура, която може да ги отмени ?





Господине/Госпожо vas55,

Отговорът на въпросите Ви може да се получи много лесно, като сам се поразровите в Гугъл. А ако ги задавате тук с оглед аз да ги препредавам на проф. лазаров, няма да стане. Аз не съм пощенска кутия. Идете във форума, модериран от проф. Лазаров, ето го:

http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/

и му задайте сам въпросите си. Ако имате акаунт в Яху, веднага ще получите много лесно достъп до форума, а ако нямате, си направете и ще получите като огромен бонус поща в Яху. Аз от дълги години имам и съм изключително доволен - получава се 1 GB дисково пространство, висша степен на сигурност срещу вируси, перфектна работа на системата (американска) и пр., и пр.

Красимир Кабакчиев
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/27/2007 :  17:15:50  Show Profile  Reply with Quote
Едновременен удар на полицията в 4 страни срещу корупцията сред еврочиновници
www.mediapool.bg
27 Март 2007


Мащабна полицейска акция в рамките за разследване за корупция сред европейските чиновници е била проведена във вторник едновременно в четири страни от ЕС, предадоха световните агенции.
Операцията е имала за цел да установи условията, при които са протичали някои обществени поръчки, свързани с търговете за отдаване на сгради за настаняване на делегации на Европейската комисия зад граница.
Операцията е била ръководена от Централното управление за борба с корупцията към белгийската федерална полиция съвместно с Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).
Над 150 органи на реда са претърсили сгради в Белгия, Италия, Франция и Люксембург. В Брюксел е имало обиски в сградата на Европейската комисия, в офиса на сътрудник на Европейския парламент, в частни домове и банки. Иззети са много документи. Проверени са над 30 места в четирите страни.
Прокуратурата в белгийската столица съобщи, че няколко бизнесмени са разпитани за даване на подкупи, а европейски официални представители - за пасивна корупция във връзка със сгради, използвани от делегации на Европейската комисия в чужбина. На този етап не се изключват и арести.
Говорителят на Европейската комисия Йоханес Лайтенбергер потвърди, че се води разследване. Той обаче отказа да съобщи подробности, включително дали служители на комисията са били отстранени временно от работа до изясняване на случая.

Италиански еврочиновници арестувани за корупция
Задържаните обвинени в мошеничество и фалшифициране на документи

www.vsekiden.com
28-03-2007

Трима италианци - служител в Европейската комисия, помощник на евродепутат и бизнесмен, са задържани под стража в Брюксел, предаде Франс прес. Агенцията цитира съобщение на местната прокуратура, според която арестът е извършен в рамките на разследване за корупция сред европейски чиновници. Задържаните са обвинени по-специално във фалшифициране и използване на фалшиви документи, корупция, мошеничество и членство в престъпна групировка.

Става дума за подкупи за милиони евро в течение на повече от 10 години, поясни говорителят на прокуратурата Жос Колпен. Според него има злоупотреби със средства от публични търгове за "делегации от Европейската комисия извън територията на Общността".

Близо 30 обиска бяха проведени вчера на разсъмване в Белгия, Италия, Белгия и Люксембург в рамките на същото разследване, започнало преди три години, припомня агенцията.

Целта на операцията бе да установи условията, при които са били проведени някои европейски публични търгове, засягащи търсенето на сгради за делегации на Европейската комисия в чужбина и инсталирането на системи за сигурност в тях. Белгийски, италиански и френски служители на реда разпитаха мнозина, изпратиха за експертиза и редица документи. Има обвинения за нарушения на професионалната тайна и на законите за публичните търгове, както и за фалшифициране на документи и използване на фалшиви документи, добавя АФП.

Edited by - moderator on 03/28/2007 15:56:58
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/04/2007 :  23:26:47  Show Profile  Reply with Quote
Употребата на знанието е от ключово значение за ЕСnews.bg
05.04.2007 г.
Европейската комисия представи идеите си за европейска научноизследователска област, която да използва в най-голяма степен потенциала от знание на Европа, съобщава evropa.bg.
Зелената книга "Европейската научноизследователска област: Нови перспективи" разпознава предизвикателствата пред Европа в недостига на инвестиции, фрагментаризацията на научноизследователската област и нарастващата глобализация на науката и технологиите.

По-доброто генериране и употреба на знанието е от ключово значение за ЕС в опита му да постигне своите икономически, социални и екологични амбиции, изложени в Лисабонската стратегия за развитие и работни места.

По засегнатите в Зелената книга въпроси предстои да се проведе обществена консултация в интернет, която ще бъде отворена до август 2007.
Мненията и предложенията ще бъдат използвани при проектирането на конкретни действия за развитието на европейската научноизследователска област, които ще бъдат представени през 2008.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/06/2007 :  14:11:31  Show Profile  Reply with Quote
Информационна система осигурява прозрачен процес на финансирането от ЕС
www.expert.bg
Целта на информационната система е да подпомага изпълнението на административни задачи и да следи за спазването на бизнес процедурите и изискванията на ЕК за наблюдение и отчитане
Новини по темата
Средствата от еврофондовете се получават на три етапа
ЕК предлага пълен достъп до пазарите си на бившите си колонии
България вече е част от европейското семейство и това й дава възможност да усвои до 7 млрд. евро от Структурните и Кохезионния фондове на Европейския Съюз. Одобрението на проекти и отпускането на средствата е сложен процес, който изисква постоянен контрол.

За ясното проследяване на пътя на проекта ще спомага Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Структурните инструменти в България.

Документите се въвеждат в информационната система от Управляващите органи на Оперативните програми или Междинните звена. Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Структурните инструменти на ЕС (ИСУН) обхваща всички оперативни програми с изключение на ОП "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика", за която е разработена самостоятелна информационна система. С оглед обмен на информация между двете системи ще бъде изграден интерфейс между тях.

Целта на информационната система е да подпомага изпълнението на административни задачи и да следи за спазването на бизнес процедурите и изискванията на ЕК за наблюдение и отчитане.

Системата осигурява възможност за: - проследяване изпълнението на проектите; - регистрация на всички типове документи и цялата кореспонденция; - контрол на всички финансови процедури; - осигуряване на актуална информация, текущи доклади и статистически данни; - подготовка и отпечатване на необходимите бизнес документи, доклади и кореспонденция.

Информационната система ще поддържа разширено управление на документи, а именно: - разпределение на документи и писма по съответните проекти; - проследяване на движението на кореспонденцията и документите по проекта; - отпечатване на документи и писма, използвайки шаблони; - електронно прилагане на документи към всяко заявление или проект във всички модули; - наличност на средства за докладване на управлението от гледна точка на различните процедури на грантовите схеми; - други.

Първоначално информационната система ще бъде достъпна само за административния персонал, който е ангажиран с управлението и наблюдението на Структурните инструменти на ЕС в България. До края на седемгодишния период за усвояване на средствата от ЕС, системата ще бъде развита и разширена и ще може да предоставя електронни услуги за крайните бенефициенти.

Вероятните етапи на развитие и разширяване на Информационната система ще бъдат: - Предоставяне на информация за усвояването на средствата от Структурните инструменти на ЕС на широката общественост; автоматизирано публикуване на актуална информация от ИСУН на www.eufunds.bg - Разработване на услуги за бенефициентите и широката общественост.

Например, разработване на интерфейс за динамични справки, възможност за бенефициентите за проследяват състоянието на процедурата за подаден от тях проект или документи и др. - Разработване и внедряване на електронни услуги за бенефициентите, които ще им предоставят възможност да подават проекти и документи онлайн.

Внедряването на електронните услуги ще бъде съпроводено с информационна кампания и разработването на подробни ръководства за ползването на ИСУН от крайните бенефициенти. БТА

Edited by - moderator on 04/06/2007 14:11:57
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 04/10/2007 :  20:25:59  Show Profile  Reply with Quote
Приемам съвети от г-н Лазарин Лазаров само по въпросите свързани с търговията на български сирена в САЩ, тъй като не разбирам нищо от тази тема, а той по всичко личи - разбира. Но г-н Лазаров да бъде така добър да не ми дава съвети за образование и наука, защото аз съм посветил целия си съзнателен живот и цялата си кариера на висшето образование и науката и за разлика от него много добре знам, за какво става дума и какви са проблемите в България. Неведнъж съм давал характеристика на кризата във висшето образование, както и съм помагал да се търси изход от нея. А такива като Лазаров съм срещал с десетки. Те не желаят нищо добро за България. Дали са ченгета не знам, но може да са и нещо по-лошо, защото те пречат на реформите в българското образование и наука, което значи, че пречат България да се развива и да върви напред! Те трябва да бъдат разобличавани за да не заблуждават по-повърхностните натури с високопарните си слова.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/13/2007 :  12:57:07  Show Profile  Reply with Quote
Фондовете на ЕС отвратят врати наесен
от Панайот АНГАРЕВ
в.Дневник
12 април, 19:13
От началото на есента българските компании, местните власти и неправителствените организации ще могат да кандидатстват с проекти за финансиране от европейските фондове. Това обяви в четвъртък премиерът Сергей Станишев, който заедно с членове на кабинета представи информационната кампания за усвояването на средствата от Европейския съюз.

Още през следващата седмица правителството започва поредица от срещи в 6-те региона за планиране в страната. Първата е на 16 април в Пловдив. На 25 април е дискусията във Велико Търново, на 2 май - във Враца, 10 май - София, 14 май - Бургас, 15 май - Варна. В разяснителната акция Министерският съвет ще бъде подпомаган от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската стопанска камара и Центъра за икономическо развитие.

От 2007 до 2013 г. България ще получи над 11 млрд. евро от ЕС. От тях 7 млрд. са разпределени в оперативните програми "Транспорт", "Регионално развитие", "Околна среда", "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика", "Развитие на човешките ресурси", "Административен капацитет" и "Техническа помощ". Четири милиарда евро са предназначени за развитие на селските райони и за директни субсидии за селскостопанските производители, за което има отделен план.

Оперативните програми, одобрени от правителството на 1 март, са изпратени в Европейската комисия. Очаква се съгласуването в Брюксел да приключи през лятото. Министърът на финансите Пламен Орешарски каза в четвъртък, че още преди това по повечето от оперативните програми ще бъдат обявени първите търгове. Те ще се проведат по българския Закон за обществените поръчки. В началото на есента се очаква да получи акредитация и разплащателна агенция, през която ще минават всички финансови средства, отпускани от ЕС за селско стопанство, съобщи министърът на земеделието Нихат Кабил.

По думите на Орешарски през тази година усвояването на средства от еврофондовете ще бъде сравнително скромно. Премиерът Станишев допълни, че през първата година трудно може да се очаква усвояване от 1 милиард евро. Причината е, че процедурите ще започнат в края на лятото. Според Орешарски важно е максимален обем проекти да се контрактуват през първата и втората година, за да се усвои максимален обем от средства през следващите няколко години.
-------------
Бизнесът подготвя консултанти за еврофондовете

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България заедно с клуб "Устойчиво развитие на гражданското общество" и "SOS Детски селища България" ще създадат мрежа за обучение на бизнеса и неправителствените организации за европейските фондове в общини от Софийска област. В продължение на година и половина ще бъдат обучени 30 консултанти, които ще разясняват условията за кандидатстване по всички програми, предоставящи средства от фондовете, съобщи проф. Лучия Илиева, ръководител на проекта.

До половин година ще бъде създадена интернет страница за активна връзка между консултантите и търсещите информация по програмите. Ще се проведат 18 семинара, на които ще има практическа информация за областите, в които бизнесът може да инвестира. "Връзката между общини, неправителствени организации и бизнес е важна, за да не се разминават идеите на предприемачите с реалните потребности на регионите", каза проф. Илиева. Проектът се финансира по програма ФАР с 30 хил. евро и от конфедерацията и неправителствените организации.
---
Повече по темата "Еврофинансиране" на http://evropa.dnevnik.bg/evrofinansirane


Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/14/2007 :  08:02:09  Show Profile  Reply with Quote
Интересно мнение на Красимир Костов във форума на проф. Лазаров:
12.04.2007г.

отново сме читатели на откровени
заблуди и посочвам цитат от последното писмо на г-н Лазаров"

>Съображенията на МОН да "затваря конкурсите си
за научните институции, които не са висши
училища", са в унисон с европейските изисквания.
Така е навсякъде по света.<

Разбира се, това не е вярно. Това не е нито в унисон с
евр. изизсквания, нито пък, че било така по света. В Германия
структурата на научната общност е много добре подредена за
да обхване колкото се може по добре различните нейни дейности
и цели. Например там освен в университетите, чисто фундаментални
изследвания се провеждат, например, в научните институти на
Макс-Планк-обществото, Лайбниц-Обществото и като един интерфейс
към индустрията се явяват Фрауенхофер-институтите. Цитирам тези
организации не като единствените в Германия, има и ДРУГИ там.
Първите три организации са изцяло финансирани от държавата,
там дискриминация по обучение на студенти няма и май няма да има,
г-н Лазаров, защото хората са умни и знаят какво значат фундаменталните
изследвания за повишането на интелекта на нацията им. Ами то е
много просто: колкото повече се развиват нашите университети и
научни институти толкова простотията ни ще намалява и ха, сетете се,
кое ще намалее - ами престъпноста например и какво ще се случи:
ами, ще се случи по-голямо спокойствие на хората, милиарди
спестени левове от пораженията на тази престъпност,
увеличени социални фондове. И което е още по важно:
образованието ще е на ниво.
Е, да, ама тогава хората няма да са така лесно манипулируеми...
При нас целенасочено се цели да се преустановят фундаменталните
изследвания под предлог, че нямало полза за икономиката на страната -
това показва некомпетентност и глупава държавна стратегия.
Да, фундаменталните изследвания сами по себе си няма да напълнят
магазините със сирене, кашкавал и месо, но ще позволят
икономиката и държавата ни да се ръководи от компетентни хора,
запознати с последните научни новости и способни да се справят с проблемите.
Това са елементарни неща и се учудвам защо се пренебрегват в дискусиите в обществото - сега, ако целта е да се унизи нашата Академия, от това няма по лесно нещо. По принцип интелегентните хора не са арогантни, нямат психологическа, а и физическа защита спрямо
простотията. Достатъчно е да се изтъпанари "професора"-социолог Дайнов и да изкрещи, че сме съветски израстък и простотията започва да бълбука радостно.
От криза не се излиза с простотия, а с ум. Унищожи ли се наукатам, то нещата отиват вече към умиране.
Очевидно е за мен, че в България не се съобразяваме с опита на другите европейски страни, няма свястно проучване, а има някаква
псевдополитическа манипулация колко сме вредни и как сме ядели париците на данъкоплатците. Разбира се, че имаме кусури, тук спор няма, но те няма да се разрешат по пътя на забраните и унищожението на традиците ни. Даже и в другата "изостанала като нас държава" Румъния не си позволяват да унищожат научните си традиции-напротив, там ги поощряват през последните години...
Заплатите на научните работници не са така унизително ниски като нашите.

Красимир Костов
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 04/14/2007 :  09:03:38  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Да, фундаменталните изследвания сами по себе си няма да напълнят магазините...
Красимир Костов
"Няма нищо по-практично от фундаменталната наука" гласи една от най-любимите ми мъдрости.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/26/2007 :  15:27:16  Show Profile  Reply with Quote
Георги Ангелов: Без реформи от еврофондовете няма да има ефект
Светослава Кръстева 26 Април 2007 | 14:49
www.express.bg

Трансферите на доход към бедни страни като България имат ефект, само ако се извършат структурни реформи. Това заяви старши икономистът от „Отворено общество” Георги Ангелов по време на днешното представяне на доклада „Ефекти от членството в ЕС върху държавния бюджет за България за 2007 г.”. Той обясни, че ако у нас не се извършат нужните реформи, няма да можем да усвоим европейските пари, а дори и това да стане, няма да има голям положителен ефект.

„Европейските фондове нямат голямо влияние в държави, в които корупционната страна е много силна”, допълни още Ангелов. По думите му, през тази година усвояването на финансови средства от Евросъюза ще е по-близо до нулата, което се дължи на бавната администрация.

Според икономиста Лъчезар Богданов от Industry Watch, който участва в разработването на доклада, заместването на текущите с капиталови разходи от страна на правителството най-добре се вижда на макроикономическо ниво. В много малко случаи обаче е налице намаляване на персонала. „Компютрите и интернет не изместват чиновниците”, беше обобщението на Богданов.

Основните изводи от доклада „Ефекти от членството в ЕС върху държавния бюджет за България за 2007 г.” са:
- Делът на текущите разходи през 2007 г. ще спадне с около 0.5 пункта от БВП, докато този на капиталовите ще нарасне с 0.1 пункт, т.е. инвестициите растат за сметка на текущата издръжка. Същевременно обаче, правителството продължава да увеличава субсидиите (с 58%), а също и разходите за заетите в бюджетната сфера (с 13.6%) с далеч по-бързи темпове – което поставя под съмнение обещанията за ограничаване точно на тези разходи.
- Разходите за общинските учебни заведения (средно образование и предучилищна подготовка) се увеличават с 8.3% спрямо 2006 г., като текущите разходи растат с 8.5%, а капиталовите остават почти непроменени, т.е. не се предвижда нарастване на инвестициите в подобряване на материалната база.
- Разходите за опазване на околната среда се свиват с 14.2% спрямо 2006 г. Вероятно причината е в неспособността да се изготвят и заложат проекти за 2007 г., които да бъдат финансирани от фондовете на ЕС, при повече от двукратното съкращаване на разходите за сметка на предприсъединителни програми.
- Промените в структурата на разходите за отбрана отговарят на насоката за реформи във въоръжените сили. В същото време обаче, в нито една сфера не е заложено съкращаване на разходите за персонал. Свиването на бюджетите е основно за сметка на текущата издръжка и донякъде – капиталовите разходи.
- Политиките, насочени към борба с организираната престъпност, превенцията и борбата с нелегалната миграция и борбата с тероризма ще получат общо малко над 27 млн. лв. - едва 2.8% от целия бюджет на министерството. Такова състояние е странно както като се имат предвид критиките в докладите на Европейската комисия точно в тези области.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/26/2007 :  17:57:48  Show Profile  Reply with Quote
Науката за по добър живот
news.bg
26.04.2007г.
Конференция на тема "Научни изследвания и технологично развитие за иновации, конкурентоспособност и по-добър живот" ще открие министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова в парк хотел "Олимп".
Форумът е организиран от Държавната агенция за информационни технологии и генерална дирекция "Информационно общество и медии" на Европейската комисия.
Целта на конференцията е да се улесни участието на България в Седмата рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие на ЕС. В събитието ще участват представители на научните среди, високотехнологични компании, професионални асоциации и др.

Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05