http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 ЕВРОНАУКА, БЪЛГАРСКА НАУКА, ЕВРОФОНДОВЕ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/26/2006 :  16:41:02  Show Profile  Reply with Quote
Критикуват ни в шест области

В проектодоклада съществуват шест области за България, които тревожат ЕС. (по Ройтерс)

в.Стандарт, 26.09.2006г.

Липсва интегрирана система за администриране и контрол, която се изисква за плащане на земеделските субсидии на ЕС и за спазване на необходимите ветеринарни стандарти.
Напредък: Направен е кадастър на 95% от земята, а на 60% - въздушни снимки. Обещано е до 27 ноември да работят 8 гранични пункта за ветеринарен контрол, един вече функционира;
Няма съоръжения за събиране и преработка на животински субпродукти.
Напредък: Обещано е екарисаж до 2008 г.;
Липсват ясни доказателства за съдебно преследване на организираните престъпни мрежи.
Напредък: Досега няма осъден престъпен бос;
Неефективни закони за борба с измамите и корупцията.
Напредък: Властите разследват 6 прокурори за протакане на дела и повдигнаха обвинения срещу няколко чиновници, включително шефа на софийската "Топлофикация", бившия шеф на националната пожарна и др. Няма обвинителни актове срещу висши държавни представители;
Недостатъчно прилагане на законите за пране на пари.
Напредък: Броят на обвинените за пране на пари се увеличи на 15 от 5 преди година. Одобрени са поправки, даващи повече правомощия на властите да следят банковите операции. Централната банка се съгласи да даде на прокуратурата бърз достъп до информация за сметки в търговски банки и сейфове;
Недостатъчен финансов контрол върху регионалната помощ на ЕС.
Напредък: Няма значителни подобрения;
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/27/2006 :  07:30:27  Show Profile  Reply with Quote
България и САЩ ще увеличат двустранното научно сътрудничество
News.bg
26-09-2006



Въпроси от областта на научния и технологичния обмен и обмена на студенти между България и САЩ са обсъдили на среща в София правителствени представители на двете страни.
Заместник-министърът на външните работи Гергана Грънчарова прие д-р Джордж Аткинсън, специален съветник на държавния секретар на Съединените щати Кондолиза Райс по въпросите на науката и технологиите, съобщиха от външно министерство.

На срещата са били обсъдени възможностите за по-активно сътрудничество в тези области.

Двете страни ще работят за увеличаване броя на българските студенти, които посещават Съединените щати и ще търсят възможности за гарантиране на тяхната реализация след това в България.

Д-р Аткинсън е запознал заместник-министър Грънчарова с проекти за сътрудничество в областта на научния обмен, в които България има възможност да участва.



Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/28/2006 :  11:13:09  Show Profile  Reply with Quote
US студенти си тръгват заради мудни чиновници
в. Стандарт
28-09-2006
Двама американци се отказаха да следват медицина у нас след повече от месец чакане да им издадат визи от Външно министерство. Общо петима янки кандидатстват в плевенския университет тази година, но бюрокрацията у нас им идва в повече. Това заяви ректорът на вуза проф. Григор Горчев. Индийските студенти също били жертва на мудни чиновници. Петима младежи треперели цяла година, докато оформят документите им за престой в страната. Всички завършили индийци до един практикуват успешно и много лесно си намират работа в САЩ и Англия, твърди Горчев. Първи курс в Медицинския университет ще запишат и бъдещи доктори от Турция и Кипър. Учебната година във вуза ще открие официално в понеделник президентът Георги Първанов. Плевенският ректор е лидер на граждански комитет за преизбирането на държавния глава.


Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/25/2006 :  12:46:31  Show Profile  Reply with Quote
Искат ни отчет за изхарчените пари по ФАР
Зорница Ризова
www.news.bg
Очаква се Европарламентът да гласува резолюция с предложение Европейската комисия да даде отчет как България и Румъния изразходват средствата по програма ФАР.

Вносител е испанският евродепутат от Европейската народна партия Салвадор Гарига Поледо, който първоначално беше предложил специален текст в доклада по бюджет 2007, предвиждащ 20 на сто от средствата да бъдат замразени, докато Еврокомисията не извърши мониторинг и не докаже пред Европарламента, че в България и Румъния няма злоупотреби.

Салвадор Гарига Поледо каза, цитиран от БНР, че е оттеглил това предложение поради липса на достатъчна политическа подкрепа, но ще се опита да гарантира прозрачност при усвояването на парите посредством резолюцията, която ще се гласува утре.

"С тази резолюция ще поискаме от Еврокомисията да осигури достатъчно информация на бюджетната комисия за пропуските, допуснати по различните програми от тези страни - за момента нямаме такава информация, а подобна прозрачност ни е необходима, за да сме сигурни, че парите се изразходват правилно," заяви вносителят на документа Салвадор Гарига Поледо.

Наши наблюдатели в Европарламента коментираха, че тази стъпка се предприема, заради последния доклад на Европейската сметна палата, който съдържаше данни за нередности при изразходването на средствата в България и Румъния.


Edited by - moderator on 10/25/2006 12:46:50
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/25/2006 :  17:30:06  Show Profile  Reply with Quote
Андрей, ето нещо и за теб. Утре да не жалваш, че Кабил не мисли за теб.

Кабил: Земеделието ни има място в европейското научно пространство
Диляна Панайотова
www.news.bg
25.10.2006
Българската земеделска наука има богата, изпълнена с постижения история, престижно настояще и безспорно бъдеще. Тя има определена роля в присъединяването на България към ЕС и място в европейското научно пространство.
Това се посочва в приветствие на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил към научните работници в аграрния сектор по повод техния професионален празник- 25 октомври, съобщават от пресцентъра на Министерство на земеделието и горите.

Денят на българската аграрна наука бе отбелязан днес в МЗГ с изложба "Даровете на родната земя". Празникът бе открит от заместник-министъра на земеделието и горите и председател на Националния център за аграрни науки Светла Бъчварова.

Над 27 новосъздадени сортове ябълки, круши, сливи, както и екзотични плодове, които от няколко години се отглеждат и в България, като киви, райски ябълки, бадеми, лешници бяха представени на изложението. Гостите имаха възможност да дегустират представените десертни и винени сортове грозде, различни вина, концентрати, между които и ракия "Академична".

Сред експонатите имаше и над 20 вида традиционни хранителни продукти, приготвени по нови рецепти и технологии, специализирани храни за ограничени нужди и биопрепарати с медикобиологично предназначение, сокове, сиропи.

На изложението бяха представени основни полски и нетрадиционно отглеждани зеленчуци, незаменими в българската кухня. В експозицията бяха включени разнообразни месни продукти, както и различни по вид и начин на приготвяне кисели млека, кашкавали и сирена.

Сред гостите на изложението беше и заместник-председателят на парламентарната Комисия по земеделие и гори Венцислав Върбанов.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 10/26/2006 :  10:05:09  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
А, благодаря, ама моят репортаж за вчера би изглеждал така:вместо
quote:
Българската земеделска наука има богата, изпълнена с постижения история, престижно настояще и безспорно бъдеще. Тя има определена роля в присъединяването на България към ЕС и място в европейското научно пространство.
ще напиша:
"Българската земеделска наука винаги е била убежище за тарикатите, дето ги мързи да работят. Тя има своята значима роля в разнообразяването на пътищата, по които можем да си гепим нещичко от еврофондовете."
вместо
quote:
Гостите имаха възможност да дегустират...
-
"Високите гости се наплюскаха като прасета с това, което подмазвачите от (уж) изнемогващите финансово звена от НЦАН им бяха щедро донесли от всички кътчета на родината."
и вместо -
quote:
Сред гостите на изложението беше и заместник-председателят на парламентарната Комисия по земеделие и гори Венцислав Върбанов.
- (продължавам след предното си изречение) -
"Особена активност в това отношение прояви заместник-председателят на парламентарната Комисия по земеделие и гори Венцислав Върбанов, чието, придобили вече фантастични размери, шкембе, беше обект на възхищение от страна на бившите му верни подчинени от министерството"
(На този последвият текст държа много, защото, по случайност се запознах с този човек непосредствено след издигането му за министър и отлично помня какво стройно и леко свенливо момче беше тогава. А сега направо се уплаших - коремът му всеки момент може да експлодира! Какво нещо прави наистина с човек голямата политика...)
Go to Top of Page

Vassil_Guliashki

Bulgaria
54 Posts

Posted - 10/27/2006 :  13:09:04  Show Profile  Reply with Quote
Андрей, поздравления - падам от смях!!!
Хи-хи-хи-ха-ха-ха-ха!

Коментарът ти е супер!
Хем е смешен, хем е точен - до последната буква.

Браво!!!


Vassil
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/03/2006 :  07:47:43  Show Profile  Reply with Quote
EС задели 7 милиарда евро за образователни програми

Актуално
02-11-2006

За образователните програми на ЕС от 2007 до 2013 година са заделени около 7 милиарда евро.

Става дума за една нова инициатива на общността под мотото" учене през целия живот", която цели да подтикне и мотивира мобилността на студентите, изучаването на чужди езици и образованието на възрастните.

Най-известната образователна инициатива на ЕС е посветена на обмена на студенти по програмата Еразмус. Според решението на Европейския Парламент, стипендиите за студенти, участващи в академичния обмен, се увеличават на 200 евро.

Ще се стимулират освен това партньорствата между училища, обмена на ученици и учители, професионалното образование и образованието за възрастни в рамките на различните програми като "Комениус", "Леонардо да Винчи" и "Грундтвик".

Гръцкият евро-парламентарист и председател на Комисията за култура и образование Никос Сифунакис казва: Програмата Еразмус подпомага обмена на студенти от ЕС. Така следващите могат да прекарат част от академичното си образование в друга страна от общността, като положените там изпити се признават без проблеми в родината им. Облекчава се също цялата бюрокрация по престоя в чужбина и връщането в родината.

Друга програма на ЕС се нарича "Медия". Тя подкрепя финансово съвместните продукции в аудиовизуалната сфера. Европейският парламент гласува удължаването на тази програма, която до момента се ползва с голям успех.

Над 100 милиона евро на година ще бъдат отпускани за производството на европейски телевизионни игрални филми, с цел да се ограничи надмощието на американците в тази сфера.

През последните десетилетия установихме по твърде болезнен начин, че европейското кино вече няма онова влияние над международния културен живот и обществено мнение както през 60-те години.

Това означава, че ние европейците не само имаме финансов дефицит, но и че понасяме големи политически и културни вреди в международен мащаб, казва гръцката евродепутатка Мария Панагиотопулу.

Тя твърди обаче, че някои от малките страни-членки в ЕС все още показват малко или даже никакъв интерес към подобни програми за финансово подпомагане от страна на общността. Проблемът се дължи отчасти на това, че липсват достатъчно информации. Евродепутатката казва:

"Малките страни в ЕС би трябвало да си дадат труда, да рекламират и популяризират сред всички заинтересовани среди европейската програма "Медия", както и да разясняват предимствата и възможностите, които тази програма предоставя."

Председателят на Комисията за култура и образование в Европейския парламент Никос Сифунакис е убеден, че програма "Медия" открива много нови шансове за копродукции пред европейските продуценти, както и че чрез нея ще се стимулира работата на малките и средни филмови студии, защото според разпоредбите на Парламента, 15% от всички продукции следва да идват именно оттам.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/04/2006 :  14:59:21  Show Profile  Reply with Quote
Увеличават стипендиите по европейски програми

news.bg
04.11.06
За образователните програми на ЕС от 2007 до 2013 година са заделени около 7 милиарда евро. Става дума за една нова инициатива на общността под мотото "учене през целия живот", която цели да подтикне и мотивира мобилността на студентите, изучаването на чужди езици и образованието на възрастните.

Най-известната образователна инициатива на ЕС е посветена на обмена на студенти по програмата Еразмус.

Според решението на Европейския Парламент, стипендиите за студенти, участващи в академичния обмен, се увеличават на 200 евро, съобщава Дойче Веле.

Ще се стимулират освен това партньорствата между училища, обмена на ученици и учители, професионалното образование и образованието за възрастни в рамките на различните програми като "Комениус", "Леонардо да Винчи" и "Грундтвик".

"Програмата Еразмус подпомага обмена на студенти от ЕС. Така следващите могат да прекарат част от академичното си образование в друга страна от общността, като положените там изпити се признават без проблеми в родината им.

Облекчава се също цялата бюрокрация по престоя в чужбина и връщането в родината, " заявява гръцкият евро-парламентарист и председател на Комисията за култура и образование Никос Сифунакис.

Друга програма на ЕС се нарича "Медия". Тя подкрепя финансово съвместните продукции в аудиовизуалната сфера. Европейският парламент гласува удължаването на тази програма, която до момента се ползва с голям успех.

Над 100 млн. евро на година ще бъдат отпускани за производството на европейски телевизионни и грални филми, с цел да се ограничи надмощието на американците в тази сфера.

"През последните десетилетия установихме по твърде болезнен начин, че европейското кино вече няма онова влияние над международния културен живот и обществено мнение както през 60-те години. Това означава, че ние европейците не само имаме финансов дефицит, но и че понасяме големи политически и културни вреди в международен мащаб," счита Никос Сифунакис.

Гръцката евродепутатка Мария Панагиотопулу твърди обаче, че някои от малките страни членки в ЕС все още показват малко или даже никакъв интерес към подобни програми за финансово подпомагане от страна на общността. Проблемът се дължи отчасти на това, че липсват достатъчно информации.

"Малките страни в ЕС би трябвало да си дадат труда, да рекламират и популяризират сред всички заинтересовани среди европейската програма "Медия", както и да разясняват предимствата и възможностите, които тази програма предоставя," заявява Панагиотопулу.

Председателят на Комисията за култура и образование в Европейския парламент Никос Сифунакис е убеден, че програма "Медия" открива много нови шансове за копродукции пред европейските продуценти, както и че чрез нея ще се стимулира работата на малките и средни филмови студии, защото според разпоредбите на Парламента, 15% от от всички продукции следва да идват именно оттам.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/02/2006 :  14:24:25  Show Profile  Reply with Quote
П.Стоянов: Предстои третото присвояване на средства от БКП/БСП
by newswriter on 02/12/2006 10:43 AM
www.kafene.com
Лидерът на СДС и бивш президент Петър Стоянов заяви, че зад политическите лозунги от последните две години, от парламентарните избори до днес, се крият конкретни икономически намерения, а именно усвояването на парите, които ще дойдат в страната след присъединяването към ЕС. Петър Стоянов ктаза това преди началото на срещата, организирана от СДС на тема "Европейски доходи и нови работни места". Според Стоянов от края на управлението на Тодор Живков до момента има три големи вълни за разпределение на средства: първата е малко преди и малко след 1989, когато са присвоявани пари. Втората вълна е масовата приватизация. Според бившия президент, в момента се наблюдава третата вълна, която е свързана с усвояването на парите от еврофондовете. Лидерът на СДС заяви, че БСП, НДСВ и ДПС фаворизират и толерират определени фирми. Корупционните отношения между бизнеса и политиката бяха формулирани за пръв път от лидера на ДПС Ахмед Доган в интервю за частната телевизия бТВ в навечерието на общите избори през юни 2005, когато той спомена за "обръча от фирми", които финансират партията му. В замяна на това тази партия се отплаща с държавни и обществени полъчки, когато е на власт, заяви Доган. Това изказване, както и редица други примери накараха Европейската комисия да поиска от България строга отчетност за изразходването на средствата от фондовете на ЕС. Това изискване беше включено и в последния доклад на ЕК за напредъка на България, в който беше посочено, че една-четвърт от селскостопанските субсидии ще бъдат замразени, ако властите не създадат система за разпределение и отчет.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/07/2006 :  13:24:50  Show Profile  Reply with Quote
Световната банка ни дава $150 млн. по новата Стратегия за партньорство

Последна редакция: 07.12.2006, 13:41
Публикуване: 07.12.2006, 13:32
Автор: Николай Танев
www.news.bg

150 млн. долара или равностойността на тази сума в евро ще предостави на страната ни Световната банка по първия заем за развитие на политиките (DPL-I).

Правителството одобри проекта на заемното споразумение и предложи на Народното събрание да даде съгласието си за водене на преговори.

Новата Стратегия за партньорство между България и Световната банка бе утвърдена от международната финансова институция през юни т. г. Тя предвижда на страната ни да бъдат предоставени 3 заема за развитие на политиките в подкрепа на планираните от правителството реформи.

Трите заема са с общ размер на кредитирането до равностойността в евро на 450 млн. долара. Те ще бъдат инструмент за подкрепа на средносрочните планове на правителството за политически и институционални реформи, както и за подпомагане на пълното интегриране на страната в Европейския съюз след 1 януари 2007 г.

Първият заем (DPL-I) ще бъде в подкрепа на платежния баланс. Целта е подпомагане на държавата през първите месеци от членството в Общността. DPL-I ще подпомогне приемането и прилагането на политики за подобряване на институционалната рамка на трудовия и социалния сектор за по-добро обвързване на техните политики със стандартите на ЕС.

Заемът ще подобри също ефективността на системите на здравеопазването, образованието и социалната защита с цел поддържането на фискално устойчива рамка на разходите и подобряване на достъпа до основни социални услуги.

Срокът за погасяване на заема е 17 години, а гратисният период е 5 години.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/15/2007 :  13:02:33  Show Profile  Reply with Quote
Фонд към МОН отпуснал 11.497 млн. лв. без легитимна стратегия
www.news.bg
15.01.2007
Фондът „Научни изследвания" към Министерството на образованието и науката е осъществявал дейността си в условия на нелегитимна Национална стратегия за научни изследвания и неразработен план за действие.

Това са заключенията, направени след одита на Сметната палата на дейността на фонда в периода януари 2003 - септември 2005 година.
Фондът има за цел финансово да подкрепя проекти и дейности за насърчаване на научни изследвания, за решаване на основни проблеми в научноизследователската дейност.

През одитирания период от Фонда са финансирани проекти и програми на обща стойност 11.497 млн. лв., от които за 2003 г.- 2.12 млн. лв., за 2004 г.- 2.232 млн. лв. и за 2005 г. - 7.145 млн.. лв. бюджетни средства като субсидия от държавния бюджет.

Ограничени са юридическата самостоятелност и финансовите правомощия на Фонда.
Годишното оперативно планиране не е обвързано с цели и мерки от годишния доклад за състоянието на научните изследвания.


Финансирането на научните области е в резултат на отделни решения на Изпълнителния съвет на Фонда, като създадените условия не гарантират успешно провеждане на национална научна политика от Фонда, се казва в съобщението на Сметната палата.

За подобряване дейността на фонда палатата дава редица препоръки на министъра на образованието и науката и Националния съвет за научни изследвания.


Edited by - moderator on 01/15/2007 13:03:18
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/16/2007 :  11:22:24  Show Profile  Reply with Quote
Германия даде ход на Седмата рамкова програма за наука
Инициативата има бюджет 54.4 млрд. евро

от Светослав СТЕФАНОВ, Бон
www.evropa.dnevnik.bg
15 януари, 17:27
Увеличаване Смаляване Разпечатване Изпращане на приятел "Европа може и трябва да инвестира в науката и знанието, за да успее. Това е единственият възможен път." С тези думи еврокомисарят по науката и изследванията Янез Поточник обяви на специална конференция в бившата германска столица Бон Седмата рамкова програма (FP7) за открита. Преди него германският министър на науката и образованието Анет Шаван изтъкна, че макар и началото да е положено и да е стабилно, Европа тепърва трябва да доказва, че може да реализира поставените амбициозни цели в сферата на научните изследвания.

Поточник припомни, че за да се стигне до стартирането на FP7, е трябвало да минат почти 2 години, да бъдат проведени стотици дискусии и бюджетът за наука да бъде променен мнoгoкратно. Резултатът обаче е повече от обещаваш. FP7 (2007 - 2013) разполага с бюджет 54.4 млрд. евро за следващите 7 години, което е с 60% повече от досега. Комисарят заяви, че началото на програмата е важно само за себе си, но е още по-важно с оглед на бъдещето и реализацията на Лисабонската стратегия. А тя недвусмислено казва, че Европа трябва да се превърне в най-конкурентоспособната икономика в света, залагайки на науката и иновациите.

Точно в този аспект обаче Европа все още изостава от главните си съперници - САЩ и Япония, призна бившият финландски премиер и председател на финландския фонд за иновации SITRA Еско Ахо. Европа се справя добре в сферата на науката и изследванията, тъй като там парите трябва да бъдат превърнати в знания, но не е толкова добра при иновациите, където става дума за превръщането на знанието в пари. Главният проблем пред европейците най-често е нежеланието да се поема риск, отчете той и допълни, че целите на Лисабонската стратегия остават валидни, но все още са далеч от желаното ниво на реализация.

Една от най-важните промени в FP7 в сравнение с досегашните европейски изследователски програми е създаването на Европейския научен съвет, чиято цел е да облекчи както оценяването на изследователските проекти, така и тяхното финансиране в рамките на програмата, заяви неговият директор проф. Фотис Кафатос. Стратегията на съвета предвижда да бъде поставен фокус върху развитието на младите учени в Европа, за да бъде спряно изтичането на мозъци, както и да бъдат привлечени обещаващи специалисти от чужбина. Той наблегна на факта, че съветът ще взема предвид постижения и проекти във всички сфери на науката в зависимост единствено от тяхното качество. Седма рамкова програма е знаменателна за България, тъй като тя е първата, в която български учени ще могат да участват не като външни партньори, а като съставна част от ЕС. Конференцията по стартирането на FP7 продължава във вторник с паралелни сесии и работни групи в 15 различи сфери на науката - от транспорт и инфраструктура, през енергетика и социални науки до сигурност на храните и наноизследвания.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/17/2007 :  11:58:51  Show Profile  Reply with Quote
В Русе гледат дело за присвояване на пари от ФАР
news.bg
17.01.2007
Окръжният съд в Русе ще гледа едно от първите дела за престъпна схема за придобиване на имоти чрез фалшифициране на документи и за присвояването на средства по проект, финансират по програмата ФАР, съобщава БНР.

С фалшиви нотариални актове са придобити държавни имоти на стойност над 800 000 лева по цени към 2002 г.

Обвинителният акт е срещу четирима души, срещу които са повдигнати 53 обвинения 43 от които са срещу Юлиан Спасов, бивш председател на младежката организация на СДС в Русе.
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 01/30/2007 :  19:41:05  Show Profile  Reply with Quote
По новините казаха, че Световната банка ще финансира проекти за реформа на во.
На 30 януари, вторник, в 11.00 ч. в МОН заместник министър-председателят и министър на образованието и науката Даниел Вълчев ще се срещне с вицепрезидента на Световната банка Шигео Кацу, който е на двудневно посещение у нас.
$20 000 стипендия за наши талантиТеодора Йолчева
в.Стандарт
Зам.-шефът на банката Шигео Кацу и министърът на образованието Даниел Вълчев обявиха началото на програмата "Борса за идеи"
Фото Виктор ЛевиСофия. 100 000 долара ще даде Световната банка за насърчаване на образованието в България. Това обяви зам.-председателят на банката Шигео Кацу по време на среща с министъра на образованието Даниел Вълчев. За парите по програмата "Борса за идеи" могат да кандидатстват с проекти всички млади хора в България, както и училища и неправителствени организации. Критериите за участие в конкурса ще бъдат обявени на 12 февруари.
Проектите, които младите ще пишат, трябва да насърчават създаването на клубове по интереси, да възпитават социални умения и предприемачески дух у младите хора, обясниха представителите на Световната банка.
По време на първия етап на Форума за идеи победителите ще са петима и ще си разделят по 20 000 долара. Всички желаещи могат да пуснат документи за участие в конкурса през сайта на Световната банка.
Инициативата е много интересна за възпитаването на предприемачески дух у учениците и студентите, за да могат да правят по-близка връзка с наученото в училищата и университетите и да имат възможност да го реализират в икономическия и социалния живот на страната, коментира просветният министър Даниел Вълчев.
Основното изискване към кандидатите е да имат новаторска идея и да я реализират за 1 година. Максималната сума за проект е $20 000. Конкурсът "Борса за идеи" е специално за млади хора от студентски и неправителствени организации и синдикати. За финансиране могат да кандидатстват още работодатели, образователни институции и учени.

Edited by - nivine on 01/31/2007 09:53:25
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05