http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 ЕВРОНАУКА, БЪЛГАРСКА НАУКА, ЕВРОФОНДОВЕ
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/11/2006 :  17:30:59  Show Profile  Reply with Quote
€45 млрд. предвиждат програмите на ЕС за наука

www.news.bg

България няма повод да се притеснява от задействане на предпазна клауза по отношение на образованието и науката.

Това каза вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев след края на дискусията за мястото на науката за изграждане на общество, базирано на знание с участието на еврокомисаря по научните въпроси Янез Поточник.

Той подчерта, че посещението на еврокомисаря е много важно за страната ни, защото става в момент, когато България прави анализ на постигнатото по шеста рамкова програма и се подготвя за седма рамкова програма.

Янез Поточник от своя страна каза, че посещението му е било концентрирано върху научноизследователската дейност в България и как може тя да бъде интегрирана в Европа.

Еврокомисарят обърна специално внимание на силната българска традиция и солидна база в науката и посочи, че ни липсва достатъчно финансиране.
Той отново повтори казаното след вчерашната му среща с премиера Станишев, че по отношение силата на българския дух, България вече е член на Европейския съюз.

Поточник съобщи, че в програмите на Евросъюза за наука са предвидени 45 милиарда евро.

България трябва да прецени какво ще бъде бъдещото й развитие, за да разпредели парите от ЕС, посъветва ни еврокомисарят.
Въпрос пред съюза за България според него е лимитирането на изтичането на мозъци към Западна Европа.

По думите на Поточник това няма да е голям проблем за страната ни, защото като член на ЕС пред България ще се отворят нови възможности, които биха задържали тези хора в страната.

Днешната пресконференция на министър Вълчев и еврокомисаря започна с технически проблеми и образователният министър сам превеждаше думите си на своя гост.
По този повод и във връзка с темата на дискусията Даниел Вълчев се пошегува: "Българската микрофонна наука не е на европейско ниво".

В началото на дискусията Вълчев подчерта, че този месец България ще трябва да вземе важни решения за усвояване на европейските фондове - в кои области ще искаме да инвестираме парите от тези фондове.

По думите му България се опитва да постигне няколко важни цели - да покаже достижението си в научната област, че програмното финансиране вече съществува и у нас и да покажем някои силни области на българската наука, където имаме големи успехи.

За България е важно не просто да стане член на ЕС, а да влезе със самочувствие, че ще търси решение на фундаментните проблеми, които стоят пред съюза и света, отбеляза Вълчев.

Светът се променя, каза от своя страна при откриване на дискусията европейският комисар за наука и изследвания Янез Поточник.

Той подчерта, че е изключително важно да се анализира правилно ситуацията в глобализиращия се свят.

Еврокомисарят посочи, че всички страни от ЕС трябва да работят координирано, защото само така съюзът ще се справи с новите промени, категоричен е Поточник.

Еврокомисарят по науката уточни, че трябва да се увеличат инвестициите в научния сектор, като посочи някои основни области към които ЕС е насочил усилията си.

Сред тях е международното взаимодействие в стратегическите научни открития, хората и стимулирането на човешкия потенциал и стимулиране на инфраструктурното развитие.

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/11/2006 :  17:34:27  Show Profile  Reply with Quote
Прехвърлям Ви и коментарите от форума на www.news.bg, защото са много смешни:

Пантерата анонимен
11.04.2006
17:03 Изказващите се за науката са много далеч от истината за българската наука. Частни университети по Света никой не цени. А тук са пълна скръб! Дори вносните. Освен това БАН е изключително престижна научна организация и който посяга на нея, трябва да бъде съден за престъпна дейност. Науката в България през последните 16 години е подложена на геноцид. От българските учени в чужбина отиват само много млади и все още неоформени кадри. Специално искам да отбележа и неправилното поставяне на земеделските науки под ръководството на Министерство на Земеделието. Министрите на земеделието са обикновено хора без научни интереси и това унищожава земеделските науки (изключение правят някогашните министри Трендафилов и Георги Танев). Кадрите в МОН също са изключетелно слаби, дори без възможност да оправят средното образование, а не да говорим за науката. ЕС като дава пари трябва да знае кому ги дава, а не после отново да говорим за ограбени средства, предназначени за Българската наука.

x40 анонимен
11.04.2006
15:52 kakva nauka be? kakvi 5 leva? samia model na finansirane na nauchnite izsledvania e sburkan v Evropa. Shte ima da sanuvat da dogoniat USA i shte zatriat oshte 10 tona mastilo da pishat kuhi strategii lenivite chinovnici ot Briuksel.
trugnali sme da se prisuediniavame kum probit korab- shte ni zavlechat i nas!

dovolen анонимен
11.04.2006
14:14 nishto ne samo za obrazovanie v oblasta na stroitelstvoto v bg niama da stignat pak shte ostanat gladni niakoi
кир
анонимен
11.04.2006
13:54 Бъдещето е в частното образование.Държавните висши училища са обречени на колапс.Рано или късно ще се стигне до фалити на университети,дано тия 45 млрд. помогнат иначе Еропата ще ни се види тесничка.Колкото до другото,то си е божа работа...

66 анонимен
11.04.2006
13:40 Организиранета на научната дейност е сложен процес,който може да се направлява от много опитни и квалифицирани в тази област хора.Това в никакъв случай не са малоумниците от МОН.Науката следва да излезе от МОН и за нейното развитие да се грижи специализиран държавен орган, както е и по света.Имаме Комитет по спорта със смотаната наркоманка на чело, имаме по туризма, имаме по хазарта но...нямаме па науката.Даскалите от наука не разбират.Те предават чужди знания, но не генерират нови познания.БАН също е отживелица в този си вид и трябва срочно да се реорганизира, ако не иска да се разпадне и тя сигурно ще се разпадне, но поне това да стане цивилизовано, като се запази положителното

депутат анонимен
11.04.2006
13:40 Алеле има и да лапаме и на баджанаците да дадем и пак ще останат пари за по предназначение

Edited by - moderator on 04/12/2006 08:30:05
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/11/2006 :  17:44:45  Show Profile  Reply with Quote
Както сами се сещате такива срещи се провеждат само в тесни кръгове с проверени другари. Аз реших за всеки случай да тествам системата и след като ми отказаха покана за тази среща, изпратих един емейл до МОН, с копие до нашето сдружение, за да имаме документ, че се отказва достъпа на граждански сдружения до срещи с европейски комисари. Можете да си представите, какво обайване върви по такива срещи, какви локуми се разтягат и какви лъжи опашати се ръсят от специално подбраните присъстващи. Един от нашите форумци д-р Антиний Стоев пита защо не се задейства предпазната клауза за науката и образованието, предвид на незавидния им хал. Ами няма да се задействат, докато гражданските сдружения на учените не се засилят и не се задействат по-целенасочено. Нашите другари ще си лапкат еврофондове за наука, ще ни крадат и ще ни унищожават проектите и резултатите, ще раздават научни степени и звания на сульо и пульо от техните, особено на политици, съдии и прокурори, ще си лежат на закона от 1972г, ще си строят социализма и комунизма и капитализма, а ние ще си лапаме мухите.
--------------------------------------------------------------
Ето го и емейла:

Zdraveite gospojo ot pres-centara na MON!

Toku shto Vi se obadih na tel: 9217744 i Vie, sled konsultacia s Washi nachalnitsi mi otkazahte pokana za utreshnata sreshta s Evropejskia komisar po naukata G-n Yanez Potochnik.

Kato predsedatel na Grajdanskoto sdrujenie "IRION", chiato deinost e koncentrirana izkluchitelno varhu naukata, inovaciite i vissheto obrazovanie i tiahnata evropeizacia, povtariam molbata si da mi osigurite pokana za utreshnata sreshra i da mi ia izpratite po e-mail. Razbira se sled kato otnovo se konsultirate s nachalnitsite si.

Uchastieto v sreshtata e neobhodimo na nasheto sdrujenie za da poluchim informacia ot parva raka po vaprosite na priakata si deinost, kakto i za da predadem na Evropeiskia komisar danni za sashtestvuvashti problemi v balgarskoto visshe obrazovanie i nauka, za koito ne se samniavame, che Va****e specialno podbrani uchastnitsi niama dori da spomenat. Predpolagame, che sa bili podbrani specialno po tozi priznak - da obslujvat interesite na opredeleni administrativni kragove, a ne na balgarskite ucheni, ucheshti i na balgarskoto obshtestvo.

Shtom tvardite, che iskate da ni vodite kam Evropa, sviknete s tova, che Vodeshti ne sa lichnite i grupovi interesi na tesni administrativni i partiini kragove, a imenno interesite na obshtestvoto. I kato planirate podobni sreshti zanapred, ni razprashtaite pokani na VSICHKI zainteresovani, povtariam na vsichki, dostatachno rano, za da mogat vsichki, koito jelaiat da se registrirat. Taka se pravi v Evropa, ako Vie ili vashte nachalnitsi ne znaete.

Nadiavam se da polucha vaprosnata pokana. Izlishno e da Vi uvedomiavam, che v protiven sluchai kazusat shte bade razglasen i to ne samo u nas.

S nai-dobri chuvstva i vse pak nadejda za evropeiski reakcii v MON

Galia Marinova - predsedatel na NGO "IRION"
Sofia, 10.04.2006g

Edited by - moderator on 04/23/2006 14:52:55
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/11/2006 :  17:50:00  Show Profile  Reply with Quote
Ето, какви се водят на срещи при еврокомисаря по науката. Това минава за учени, коментарите оставам на Вас.
От сайта на МОН:

По покана на заместник министър-председателя и министър на образованието и науката Даниел Вълчев на 10 и 11 април 2006 г. на официално посещение у нас пристига г-н Янез Поточник, комисар по въпросите на науката и научните изследвания на Европейската комисия.


Това е първото посещение на действащ еврокомисар по въпросите на науката в България.

------------------------------------------------------------------
Работна среща между министър Вълчев и г-н Поточник ще се проведе на 10 април, понеделник, от 18.00 часа в Министерство на образованието и науката. Участие в нея ще вземат и г-жа Меглена Кунева - министър по европейските въпроси, г-н Пламен Орешарски – министър на финансите, г-н Румен Овчаров – министър на икономиката и енергетиката, г-н Нихат Кабил – министър на земеделието и горите, г-н Радослав Гайдарски – министър на здравеопазването, г-н Лютви Местан – председател на Парламентарната комисия по образование и наука, г-н Димитрис Куркулас - ръководител на Делегацията на Европейската комисия в България, г-н Фернандо Понс – Първи секретар на Делегацията на ЕК, Н. Пр. Кауко Ямсен – посланик на Финландия у нас, Н. Пр. Карл Дийм – посланик на Австрия, Н. Пр. Джереми Хил - посланик на Великобритания, г-н Пламен Вачков – председател на Държавната агенция по информационни и комуникационни технологии, заместник-министрите на образованието и науката Екатерина Виткова и Ваня Добрева.

---------------------------------------------------------------------
Ето и какви витиевати фрази се използват за тайните срещи с подбраните "учени", потенциални лапачи на еврофондове
На 11 април, вторник, от 09.00 часа, в Гранд хотел „София”, зала „София”, министър Вълчев и комисар Поточник ще открият дискусия на тема „Мястото на науката и изследванията за изграждане на общество, базирано на знание”. По време на дискусията ще бъдат представени примери за добри практики от участието на български колективи в Шеста рамкова програма. Участие в дискусията ще вземат представители на българската научна общност.

Брифинг за представителите на медиите ще има на от 11.00 часа в зала „Средец” на Гранд хотел „София”.

В рамките на посещението Янез Поточник ще се запознае с инициативите и мерките, предвидени за преструктуриране на научноизследователския сектор в България и вписването му в Европейското изследователско пространство, както и с общата рамка на плана за действие за повишаване инвестициите в науката.

Европейският комисар ще се срещне и с представители на българската научна общност. С тях ще се проведат дискусии за участието на българските научни колективи в Шеста рамкова програма, подготовката на България за присъединяване към Седма рамкова програма, пътищата за ефективност и ефикасност при провеждане на научните изследвания, ролята на бизнеса като инициатор и консуматор на научноиновационните продукти.


Edited by - moderator on 04/11/2006 17:55:03
Go to Top of Page

Anton_Stoev

19 Posts

Posted - 04/13/2006 :  12:23:10  Show Profile  Reply with Quote
Колеги, пишем си ние,но полза от писането няма!
Проспахме ли посещението на еврокомисаря Янез Поточник
!? Той според официалните осведомители бил
удовлетворен от реформите у нас. От мохабетите с
министър Даниел Вълчев ли му идва удовлетворението !?
Отговорен ли е този комисар или си оправдава
командировката ? Что дельть, друзя ? Песимист

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/13/2006 :  16:51:24  Show Profile  Reply with Quote
Антоний, нищо не сме проспали, както виждаш от горните постинги не ни разрешиха да участване в срещата с Янез Поточник, въпреки моето настояване, първо съвсем учтиво, а после, доста по-агресивно, както личи от пействания по-горе емейл до МОН.
Ако може да те успокои, дори депутати не успяват да се срещнат с Еврокомисарите. Ето ти една прясна информация от http://www.vsekiden.com/
------------------------------------------------------------------
Хората на Костов се оплакаха от правителството
Кабинетът не им разрешил среща с Оли Рен

Демократи за силна България (ДСБ) се оплакаха от правителството, което е възпрепятствало срещи на опозицията с еврокомисаря по разширяването Оли Рен.
Константин Димитров заяви, че хората на Иван Костов са възмутени от този факт. Депутатът коментира, че управляващите не разбиратил, че членството на България в Европейския съюз е кауза, обединяваща всички политически сили.

Управляващите се страхуват да се изправят пред истината за провалите, които доведоха до основателните критики от страна на ЕС и Еврокомисията.”Тази проява на политически страх се съчетавала и с подхода за изясняване на последните промени в конституцията”, допълни Димитров. Според него управляващите са изпратили “някаква неясна делегация”, която да води диалог с евроекспертите, без участието на българската опозиция.
--------------------------------------------------------------------

Какво искаш да направим. Да застанем с плакати пред хотела, където е срещата, за да протестираме, че ни забраняват да се срещнем с Еврокомисаря ли? Или да отидем без покани и да се държат с нас като с навлеци. Извинявай, но мисля, че не заслужаваме това. Имаме доказателство, че не са ни разрешили да участваме на срещата, сега ще намерим начин да потърсим сметка защо и да опитаме това да се промени занапред. Освен това, Комисарят има емейл, на който може да се обясни положението. Все пак сме във века на глобалните комуникации и моля те не бъди песимист. Аз, все пак виждам малка светлинка в тунела или поне ми се иска да си мисля, че я виждам.

Edited by - moderator on 04/13/2006 16:52:01
Go to Top of Page

Anton_Stoev

19 Posts

Posted - 04/13/2006 :  18:16:26  Show Profile  Reply with Quote
Не мога да съм спокоен, moderatore ! Ние трябва да алармираме ЕС, че парите на данъкоплатците ще потъват като вода в пясък. Наистина у нас за еврофондовете са ненаситните гърла на нови бюрократи и стари номенклатурчици !

Edited by - Anton_Stoev on 04/23/2006 14:56:42
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/03/2006 :  13:15:04  Show Profile  Reply with Quote
Новите научни проекти на Европейската комисия ще са за близо 50 млрд. евро
В съвместните изследователски центрове се изпълняват 28 програми
Зорница Маркова | 02 май, 17:20
http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=259935


Фотограф: АСЕН ТОНЕВ

Български учени могат да работят по проекти на Европейската комисия, които се координират от дирекцията "Съвместни изследователски центрове". Сега се изпълняват трийсетина програми в най-различни области. Това съобщи главният директор на съвместните изследователски центрове Роланд Шенкел, който участва в края на миналата седмица в конференция в София, посветена на сътрудничеството на България и Европейския съюз в научните изследвания.

Български експерти в последно време са участвали в изследванията за осигуряване на безопасност и качество на храните, както и в наблюдението и реагирането на природните бедствия. Научноизследователски и технически организации от страната са официални партньори по 28 проекта, а всяка година около 250 учени се включват в конференциите, организирани от Европейската комисия.

Проектите на изследователските центрове са съсредоточени в десет основни направления и са в пряка зависимост от политиката на Европейския съюз. Това са промените в климата, борбата с измамите, вредните емисии и качеството на въздуха, генно модифицираните организми, ядрената защита, ядрената безопасност, ядрените отпадъци, безопасността и качественият контрол на храните, устойчивите енергии и качеството на водите. Учените и изследователите от България могат да се свържат с центровете и да предложат проекти в някоя от тези области, обясни Шенкел.

Дейността на изследователските центрове е в подкрепа на рамковите програми на Европейския съюз в науката. Завършва шестата рамкова програма и се подготвя седмата. Бюджетът по нея ще бъде одобрен през този месец в Брюксел и най-вероятно ще бъде 47 млрд. евро за всички страни в ЕС и кандидатите за членство. Бюджетът е с 30 на сто по-малко от първоначално планирания, но е с 60 на сто повече от парите, които бяха отпуснати по шестата рамкова програма. Това съобщи зам.-министърът на образованието Екатерина Виткова по време на срещата. Равносметката за дейността на българските учени и изследователи по шестата програма показва, че български колективи са спечелили 250 проекта на обща стойност близо 23 млн. евро.

Повече информация за дейността на съвместните изследователски центрове може да се намери в интернет на http://www.jrc.cec.eu.int.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/08/2006 :  11:15:28  Show Profile  Reply with Quote
www.express.bg
Ройтерс: В България има общество на злото
8 Май 2006 | 11:48

Бомбите в коли са нещо обикновено. Дори по-чести са убийствата, обикновено от снайперисти или убийци с автомати, при които от 2001 г. насам загинаха около 150 души, сред които и високопоставен банкер, собственик на футболен отбор от Първа лига и водещ представител на митниците. Дипломати и анализатори хвърлят вината върху корумпираната съдебна система. Те смятат, че престъпните босове, родени от тайните служби на бившия комунистически режим, контролират големи части от икономиката чрез мрежа от законен и незаконен бизнес, подпомагани от корумпирани държавни представители.
“Тук има общество на злото”, смята дипломат на държава от ЕС, който, както много свои колеги, говори само в условия на анонимност. “Тези банди са навсякъде и контролират всичко: частната индустрия, общинските съвети, членове на парламента. Всичко.”, казва още той.
Миналия месец бомба разруши апартамента на Васил Иванов, изкъртвайки здравите тухлени стени и счупвайки прозорци в 12-етажната сграда, пише агенция Ройтерс.
Иванов, български разследващ журналист, който разкри престъпления и злоупотреби с власт сред полиция, нотариуси и държавници, е получавал заплахи заради репортажите си и преди, но бе шокиран от бруталността на нападението. “Очаквах нещо подобно да се случи. Мислех, че мога да бъда застрелян или пребит, но не очаквах да се опитат да убият толкова много хора”, казва той. Никой не е ранен, но взривът предизвика дълбок отзвук в България, бедна балканска държава, която се бори да промени репутацията си на “Див Изток” и да докаже, че е готова за членство в Европейския съюз следващата година.

Експлозията далеч не е необичайна. Бомбите в коли са нещо обикновено. Дори по-чести са убийствата, обикновено от снайперисти или убийци с автомати, при които от 2001 г. насам загинаха около 150 души, сред които и високопоставен банкер, собственик на футболен отбор от Първа лига и водещ представител на митниците. Дипломати и анализатори хвърлят вината върху корумпираната съдебна система, твърдейки, че тя създава “дух на безнаказаност”, в който действат престъпните банди, без да се страхуват от съдебно преследване. Те смятат, че престъпните босове, родени от тайните служби на бившия комунистически режим, контролират големи части от икономиката чрез мрежа от законен и незаконен бизнес, подпомагани от корумпирани държавни представители.

“Тук има общество на злото”, смята дипломат на държава от ЕС, който, както много свои колеги, говори само в условия на анонимност. “Тези банди са навсякъде и контролират всичко: частната индустрия, общинските съвети, членове на парламента. Всичко.”, казва още той.
Председателят на Върховния съд Иван Григоров отхвърля обвиненията, че съдебната система е виновна за това.
“Констатациите, че българските съдии не работят, са грешни и обидни. Те са на предната линия при разрешаването на случаите”, смята той.

Европейската комисия отбеляза корупцията и престъпността като ключови пречки за приемането на България през 2007 г. От изпълнителния орган дадоха на София срок до края на април да покаже “конкретни резултати” преди доклада на еврокомисаря по разширяването Оли Рен на 16 май, който ще препоръча дали България да се присъедини следващата година или да бъде отложена за 2008 г. Но датите идват и си отиват, а западните експерти са объркани от липсата на напредък. Убийствата все още продължават да остават неразкрити, а миналия месец полицията откри двама мъже в автомобил, пълен с незаконни оръжия – пушки със снайпери и заглушители, любимото оръжие на изпълнителите на убийствата в престъпния свят – но не ги задържа заради “лошото им здраве”.

Воденото от социалистите правителство прие нови закони, включително и нов Наказателно-процесуален кодекс, опростяващ разследванията и поправки в Конституцията, които да повишат отговорността на съдебната система. Обсъжда се и свалянето на имунитета на седем депутати, срещу които са повдигнати редица криминални обвинения, отложени след избирането им миналата година. Правителството твърди, че това е доказателство за справяне с проблема и настоява, че ЕС и медиите преувеличават въпроса.
“Имаме проблем, но това не е проблем, който различава много България от останалите държави в ЕС. Борим се с него”, каза миналия месец в интервю за Ройтерс външният министър Ивайло Калфин. “Това не е държава на измамници, които се опитват да кажат едно нещо на Брюксел, а после да действат по друг начин”, смята Калфин.
Но според дипломат от ЕС, законодателните промени са “абсурден детайл” в светлината на тежката криминална активност, а депутатите са дребни риби, сравнено с десетките известни престъпници, за които се знае, че са на свобода. Освен обикновените криминални дейности като проституция, наркотици и трафик на хора, фалшифициране и изнудване, криминалният свят се опитва също и да действа по законен начин. Престъпници използват мръсни пари, за да поемат контрол над големи банки, застрахователи, строителни компании и фармацевтични фирми. Други доминират в бързо разрастващия се сектор на търговията с недвижими имоти по бреговата ивица на Черно море и планинските курорти, твърдят дипломати и анализатори. Те продължат да използват тактика на гангстери, подкупвайки политици на високо ниво и убивайки съперници, за да постигнат бизнес целите си.

“Има глави на т.нар. криминални банди, които имат лесен достъп до министри от правителството”, казва Огнян Шентов, председател на базирана в София организация за борба с корупцията и Центъра за изследване на демокрацията. “А в някои сектори не можеш да оперираш, освен ако не действаш в пълния спектър на бялата, сивата и черната икономика, използвайки тактики, вариращи от корупция на високо ниво до поръчкови убийства”, твърди Шентов.

Най-бедната членка на ЕС или кандидат за членство освен Турция, икономиката на България не може да си позволи подобни спънки. Въпреки привличането на солидни чуждестранни инвестиции – 1,9 млрд. евро за миналата година – все още предстои да бъде съблазнен някой от големите производители. Повечето анализатори смятат, че България трябва да намали пропастта в благосъстоянието на хората с по-богатия Запад.
Джон Мензис, директор на минната компания “ЕurOmax”, е имал проблеми от първа ръка. Той не е сигурен дали са замесени престъпници, но твърди, че след като компанията му спечелила оферта за търсене на злато и го открила, била поставена под натиск от местна минна фирма, която имала добри договори с местните общински и съдебни власти. Миналата година прокурор спря изследователските дейности на “EurOmax”, като поиска от компанията да проведе изследване върху влиянието й върху околната среда. “EurOmax” заяви, че не е необходимо подобно изследване, а по-късно съдебните власти се съгласиха и отмениха предписанието, но едва след като компанията уволни десетки работници. “Всичко се разпадна, след като стана ясно, че никога няма да получим подкрепата на българското правителство, тъй като разбраха за търговските интереси срещу нас. Сега казвам на всички да бъдат много внимателни, когато инвестират тук”, заявява Мензис.
(По БГНЕС)

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/29/2006 :  17:55:24  Show Profile  Reply with Quote
Българска диплома можела да се купи с няколко овце
в. Телеграф
29-05-2006

Даването на няколко овце и кози на професора може да ти осигури диплома от български университет. Това обяви в следизборен телевизионен дебат преизбраната в кипърския парламент депутатка от опозиционния Демократически сбор (ДИСИ) доктор Елени Чеочару.
Според кипърското издание "Сайпръс мейл" повод за забележката й било присъствието в студиото на парламентарния говорител на Прогресивната партия на трудовия народ (АКЕЛ) Ник Кацуридис, възпитаник на български ВУЗ, в чието CV пише, че е с диплома по икономика и специализация по въпросите на идеологията и пропагандата. На последните парламентарни избори в Кипър ДИСИ и АКЕЛ бяха съперници, като двете партии заеха първите две места по получени гласове - съответно 30,33 % за ДИСИ срещу 31,16 % за АКЕЛ. Кацуридис се опитал да осмее забележката на опонентката си с репликата: "Учих в България, е взех за тази цел прасета, а не овце!".
Политическите съидейници на Кацуридис от комунистическата формация АКЕЛ обаче не се отнесли с чувство за хумор към забележката, като я приели за обида на всички, които са получили висшето си образование в страни от бившия Източен блок.



Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/04/2006 :  10:10:49  Show Profile  Reply with Quote
Университет събирал по $ 500 от учените си за неплатен отпуск
Mediapool
03-07-2006



Ръководството на Химико-технологичния и металургичен университет (ХТМУ) в София е карало служителите си, които излизат в неплатен отпуск, да “даряват” по 500 долара на университета. Парите са били отчитани с фактура за извършена продажба. Това е установил одит на сметките на висшето учебно заведение за 2005 г., извършен от Сметната палата. Докладът с изводите от одита бе публикуван на страницата на палатата в понеделник.

Публично известна е практиката преподаватели и научни работници в системата на БАН и висшите учебни заведения да вземат неплатен отпуск, за да отидат на специализация, на работа в сродни учебни заведения в чужбина по научни програми, на лекторати или по покана на международни организации, частни компании или фирми. Учените ни отиват в чужбина по две основни причини – да реализират научните си виждания при по-добра материална база и сносно научно финансиране, или да заработят пари, с които да компенсират ниското заплащане на научния и преподавателския труд в България.

ХТМУ обаче се е изхитрил да кара учените да му плащат по 500 долара, оформени като “дарение”, за да им се пази работното място, докато са в чужбина. Според Сметната палата това разпореждане е изцяло незаконосъобразно и в разрез с кодекса на труда. Палатата е препоръчала на университета веднага да прекрати тази практика.

Част от таксите за обучение за летния семестър в ХТМУ за 2006 г. са събирани още през 2005 г. в нарушение на Закона за висшето образование и на Закона за устройството на държавния бюджет, са установили още одиторите на Сметната палата. С предварителното събиране на таксите се създава възможност през 2005 г. да се изразходват приходи, предназначени за дейност, която ще бъде осъществявана през 2006 г., посочват одиторите.



Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 07/04/2006 :  13:19:01  Show Profile  Reply with Quote
Podobna praktika imashe predi wreme w Tehnicheski Uniwersitet-Sofia. Kogato kolegite raboteha v Tunis i Maroko kam Tehnoimpeks, universitetat iziskvashe ot tiah da vnasiat opredelena suma vav valuta za da im se garantira zapazwaneto na rabotnite mesta. Pri neizpalnenie na tova iziskvane, niakoi kolegi zagubiha rabotnite si mesta kato se varnaha ot chujbina. Kak e sega ne se znae?
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/06/2006 :  16:08:20  Show Profile  Reply with Quote
Спецзвено в МВР ще бори измамите с еврофондове

netinfo.bg 6 Юли 2006 | 15:57

В МВР се създава Централно звено за координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейските общности и за сътрудничество с Европейската служба за борба с измамите (OLAF), реши кабинетът.
То трябва да заработи до един месец и ще има 12 членове. За служители ще бъдат назначавани лица, владеещи английски език и с поне две години опит в дейности, свързани с усвояването на средства по програми и фондове на ЕС.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/20/2006 :  10:09:00  Show Profile  Reply with Quote
Вече реален шанс за европари в hi-tech сектора

За първи път IT секторът е включен в националната стратегия за интегрирано развитие на страната, което означава, че информационните технологии все пак ще влязат в схемата за разпределяне на средства от еврофондовете след 2007 г. Така бе поправена грешката отпреди две години, когато в националния план за развитие не бе заложено разработването на програма за информационното общество пише в."Пари".
Сега изглежда дори малко странно как предишните управляващи се кълняха, че IT секторът е приоритетен отрасъл за Министерството на транспорта и съобщенията и ще се полагат все по-големи усилия за неговото развитие. Тогава не бе разработена и стратегия за развитие на информационните технологии, насоките на която сега са грижа на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

Насоките

Според председателя на ДАИТС Пламен Вачков основната задача пред страната в краткосрочен план е да се изгради инфраструктурата за държавната информационна мрежа, което е и изискване на европейските институции. До края на годината се очаква да се осъществи свързаност между информационните мрежи на местната администрация с националната опорна мрежа. 3 млн. EUR е предвидила държавната агенция за изграждането на нова мрежа за национална сигурност.
Изграждането на мрежата стана възможно, след като БТК прехвърли далекосъобщителните съоръжения със секретно предназначение на ДАИТС, Ресурс за новата мрежа ще се осигури, като, от една страна, се запази самостоятелността на мрежите на държавните ведомства, а, от друга, се преразпредели свободният честотен ресурс.
Така два от оптичните линкове ще се използват за свързването на мрежите на местната администрация с националната мрежа, а другите два линка - за свързването на мрежите между отделните ведомства в столицата. Впоследствие националната опорна мрежа може да бъде дублирана и по въздуха.

Частен сектор

Специално звено към държавната агенция ще поддържа връзка с българските IT фирми и ще им оказва съдействие при разработването на проекти, с които да се кандидатства за средства от еврофондовете. Целта според Пламен Вачков е чрез публично-частното партньорство да се постигне по-бърз и сигурен ефект за одобряване на проектите.
30.0 - млрд. лв. е годишният оборот от ИКТ индустрията в България според данни на ДАИТС
14.1% - от общото количество чуждестранни инвестиции за периода 1998-2005 г. са били в ИКТ сектора показват данни на агенция InvestBulgaria
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/13/2006 :  10:00:13  Show Profile  Reply with Quote
ЕС трудно ще изпълни Лисабонската стратегия
Прогнозата е базирана върху изследване на Евростат
в. "Дневник" | 12 септември, 16:10


ЕС надали ще успее да изпълни Лисабонската стратегия, прогнозира във вторник информационният сайт "ЕЮ Обзървър" (ЕU Observer), като се позова на изследване на Европейския статистически институт (Евростат). Според него главната причина е в неуспеха на ЕС да се справи със заложения през 2001 г. праг на заетостта.

Тогава европейските лидери си поставиха за цел през 2005 г. 67 процента от хората между 15 и 64 години да бъдат наети на работа и това да помогне за финансирането на пенсионните и социалните фондове, които все повече се увеличават заради застаряващото население на съюза. Тази цел беше поставена в основите на Лисабонската стратегия, чиято крайна задача е да направи съюза по-конкурентоспособен до 2010 г. Тогава прагът на заетостта трябва да достигне 70 на сто.

Данните на Евростат, публикувани в понеделник, обаче показват съвсем друго - през 2005 г. едва 63.8 процента от хората в работещата възраст са били заети. Дори фактът, че поставената преди 5 години цел е била съгласувана между лидерите на старите страни членки много преди разширяването, не променя особено картината, тъй като процентът само за тях е дори по-нисък от този за целия ЕС - 63.5.

От петте най-лошо представили се в прилагането на стратегията три са нови: Полша (52.8% заетост за хората на възраст между 15 и 64 години), Унгария (56.9%) и Малта (53.9%). Следват ги Италия (57.6%) и Гърция (61.1%). Най-добри показатели демонстрират Дания (75.9% ), Холандия (73.2%), Швеция (72.5%), Великобритания (71.7%).

Разликите между тези две категории стават още по-големи, сочи изследването на Евростат, когато става въпрос за заетостта на жените. За него ЕС е формулирал обаче различен праг - 57 процента през 2005 г. Ако скандинавските страни са постигнали резултат на 65 над сто, то в слабо представящите се страни по-малко от половината от жените ходят на работа. В Малта например делът на заетите жени е едва 33.7 на сто.

Като цяло обаче данните на Евростат показват, че от 2001 г. насам заетостта се е увеличила, макар и минимално. Статистиката показва още, че през 2005 г. две трети от работещите са били заети в областта на услугите, като за мъжете този дял е бил - 56.3 на сто, а за жените - 81.9 на сто. Индустрията пък осигурява работни места за една четвърт от жителите на ЕС, като за Чехия процентът е близо 40. В земеделието пък са заети едва 5 на сто от работещите европейци. Показателите на Румъния и България, които също са включени в изследването, са по-близки до тези на слабо представящите се страни. В края на август пък доклад на Европейската централна банка препоръча, за да се избегне спадът на икономическия растеж поради стареенето на населението, да се въведе по-късно пенсиониране и да се увеличи работното време.
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 09/21/2006 :  12:19:16  Show Profile  Reply with Quote
Световната банка, след анализ констатира корупционни схеми в източване на заемите за образованието. Колектов на проф. Христо Ангелов Христов е работил по такъв проект, изразходвали са средствата, а резултати няма. Да се направи външен одит и други подобни проекти по тази програма.
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05