http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Коментари върху материалите в този сайт
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 16

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 10/18/2008 :  19:35:16  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Накратко за впечатленията ми от завършилото преди малко "Вижте кой".
Като изключим този нафукан пуяк бай Недю (който само изгуби времето с разни клишета и безсмислени увъртания), всички останали се представиха блестящо и подкрепям изразените от тях позиции. Такова изявление на пръв поглед може да изглежда нелогично, понеже между доц.Игнатов и акад.Кендеров (особено) и д-р Маринова прехвърчаха искри, но за мен това не бяха противоречия, в които съм длъжен да взимам страна - аз съм "на страната" и на тримата, понеже нямам съмнение, че и тримата са достатъчно искрени и достатъчно компетентни да подпомогнат една истинска реформа в българската наука; останалото са подробности. Галя май говори най-малко, но то може би е нормално, с оглед на позициите на другите участници. Специално искам да подчертая, че останах приятно изненадан от това колко добре се беше подготвила водещата за това предаване - понеже по нашите телевизии е нещо нормално водещите да провалят дадена дискусия със своята посредстевност - а в случая тя беше перфектна. Единственият въпрос от публиката също беше добър, макар и малко неточен, понеже наистина не е много коректно да се говори за "европейски модел", защото формално такъв няма - но - реално - ясно е за какво става въпрос. Изобщо, получи се много хубаво; това - само за предаването, разбира се - а иначе си оставам песимист по отношение на перспективите за реформиране на системата.
Go to Top of Page

Petar_Doshkov

Bulgaria
8 Posts

Posted - 10/19/2008 :  15:23:53  Show Profile  Visit Petar_Doshkov's Homepage  Reply with Quote
По повод на телевизионната дискусия за научните степени и научите звания, която беше излъчена снощи в предаването "Вижте кой ..." по БНТ:

Силата на тезата за необходимостта от нов закон пролича в държанието на доц. Сергей Игнатов, който не беше убедителен. Трябва да се продължи напред с непрекъснат натиск към институциите, които иначе могат да протакат безкрайно. Само от едната страта на дебата имаше европейски дух и визия за бъдещето, докато на другата страна, тази на доц. Сергей Игнатов, е статуквото и стемежът да бъдем ограничавани, за да можем да бъдем контролирани.

Трябва да има още такива предавания, както и по темата за корупцията във висшето образование.

гл.ас. д-р Петър Дошков

Edited by - Petar_Doshkov on 10/19/2008 15:25:01
Go to Top of Page

Andrea_Andreev

Bulgaria
2 Posts

Posted - 10/19/2008 :  15:39:17  Show Profile  Reply with Quote
До Гл. ас. Галя Маринова
София

Уважаема Госпожо Маринова,

Успях да изгледам предаването, посветено на новия Проектозакон за Научните Степени и Знания по Канал 1 тази вечер. Изцяло подкрепям Вашата позиция, която бе най-добре балансирана и отговаряща на условията в страната ни.
Моля Ви, не се отказвайте от Вашите идеи. Днес имате опоненти и даже врагове в лицето на закостенели „корифеи”, но Вие предлагате отдавна чаканите нови възможности на младите хора, които са бъдещето на България. Те ги заслужават, за да останат в родината си.

С Уважение:

Доцент Андрея Прокопиев Андреев, дм
Вицепрезидент на Международния Колеж по Ангиология (Ню-Йорк)
Председател на СССХБ (София) и на Фондация „Съдови Заболявания”
Консултант – Съдов хирург, Национална Кардиологична Болница (София)

София, 18.10.2008г.

Edited by - Andrea_Andreev on 10/19/2008 15:57:02
Go to Top of Page

B_Yovchev

Bulgaria
14 Posts

Posted - 10/20/2008 :  16:53:58  Show Profile  Reply with Quote
На вниманието д-р инж. Галя Маринова – председател на УС на ИРИОН
Позиция относно: Телевизионния дебат в предаването „Вижте кой”, събота 18.10.2008г.


Този дебат с участието на авторитетни представители на 4 основни заинтеросовани страни беше много полезен за изясняване проблемите по проeкто закона за научните степени и научните звания.

Като изводи от него изразявам следната позиция:
1. Законът е необходим като преходен и трябва да се ускори неговото приемане от НС, след допълнения и корекции;
2. Предлагам при преработката му да се вземат предвид следните забележки:
2.1. За осигуряване на прозрачност (чл. 48(2)), всички гласувания да бъдат явни;
2.2. Да се съгласува с проекта на Националната стратегия за развитие на научните изследвания (2008 – 2018). и с концепцията предложена от акад. Кендеров;
2.3. Да се регламентират взаимо връзките между МСП и предложените в стратегията- иновационни центрове, центрове за научни национални мрежи, държавното участие в рисковото финансиране, центровете за предприемачество и др.
2.4 На водещите специалисти от МСП да се признава статут с еднакви права за научни степени и звания.
2.5 Уеднаквяване на научните степени и звания с тези от страните на ЕС, САЩ и др.
2.6. Децентрализация на правото за предоставяне на научни степени и звания от всички акредитирани ВУЗ, научни организации и предприятия, работещи в областта на висшите технологии.
2.7. уточяване на критерийте за научни звания и степени; кандидатстването да се предостави на инициативата на самите кандидати за звания;
2.8 ВАК да се трансформира в Държавен Регулаторен и контролен орган към министерския съвет на Република България за развитието на науката и на научно техническия прогрес.


Проф. д–р. инж. Борис Йовчев
Go to Top of Page

Vlado_Trifonov

Bulgaria
2 Posts

Posted - 10/22/2008 :  10:16:18  Show Profile  Visit Vlado_Trifonov's Homepage  Reply with Quote
На http://morningseeker.wordpress.com/ има отзив за материал публикуван на сайта: www.pueron.org

“АКО СЪМ НА ТЕБ, ЩЕ СЕ ОБЕСЯ!”
октомври 18, 2008 by morningseeker
Владо Трифонов

Преди няколко дни, разглеждайки сайта на ИРИОН (Институт за развитие и иновации на образованието и науката) www.pueron.org, попаднах на текст, който задържа вниманието ми доста време след това.

На пръв поглед нищо особено: българка разказва в резюме патилата си от времето преди да емигрира. Разказва ги пред Галя Маринова, един от учредителите на ИРИОН.

Разказът можеше да мине и замине без да ми направи особено впечатление, ако в него не се съдържаше уникална смес от тъга, съжаление и огорчение. Казвам уникална, защото в изповедта на жената нямаше и помен от желание за мъст. Да са провалили живота ти, да са те прокудили от родината и въпреки това да проявиш великодушие към тези хора, и да не ги прокълнеш до гроб - разбира се, че е уникално! За това се иска нагласа, каквато вероятно е притежавал будисткият монах Тих Нат Хан, успял да общува без омраза с американските войници, изпепелили страната му. Или „Дивия Бил”, един от оцелелите от лагерите на смъртта, на когото немците убиват съпругата, двете дъщери и тримата малки сина пред очите, но той се заклева да не отмъщава. (Впрочем, страхотна история за омразата и прошката!)

Та, докато четях интервюто на Галя Маринова с емигрантката, пожелала анонимност, си спомних една друга жена. Онази, за която съм писал в моя блог и на други места, и която често споменавам: възрастната дама от Дюселдорфското летище. (Виж “Френски парфюм”).

Четях изреченията на едната, а чувах думите на другата. Виждах ги седнали една до друга – две българки, за които животът в България беше свършил, но не и мислите за България.

Реших да кача този текст при мен, преценявайки, че там ще му е добре, редом до изповедта на „моята” емигрантка. Пък и нали блогът е такъв: за хора и срещи, които си струват усилието.

Галя Маринова даде съгласието си да препечатам материала, макар да съм наясно, че никакви изповеди не са в състояние да трогнат типовете с държавни лимузини.

Публикувам го, с незначителни съкращения на сайта:
http://morningseeker.wordpress.com/

Edited by - Vlado_Trifonov on 10/22/2008 10:16:34
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 10/22/2008 :  10:24:07  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Специални поздравления на новия член на "Пуерон" г-н Владо Трифонов!
Хвърлих един поглед върху сайта му и установих, че съдържанието му съвпада с моето мислене.
Ще го разгледам по-подробно при първа възможност.

Красимир Кабакчиев
Go to Top of Page

Mihailova

Bulgaria
1 Posts

Posted - 10/22/2008 :  18:09:14  Show Profile  Reply with Quote
Приветствам проведената дискусия за необходимостта от приемане на нов закон за научните степении звания, показана на 18 октомври в предаването "Вижте кой ..." по БНТ.
Това беше една крайно необходима и съвсем навременна дискусия по наболелия проблем - "за" или "против" промяната на остарелия вече закон за научните степени и звания, който датира от далечната 1972 г. Този закон трябва час по-скоро да се промени, за да може младите специалисти да се задържат в България, както и напусналите страната специалисти да се завърнат у нас.
От дискусията пролича, че доц. Сергей Игнатов от Нов Български Университет също желае промяна, но не в правилната посока. НБУ е млад ВУЗ и не е могъл все още да си изградинужните еродирани кадри, които да могат да оценяват и хабилитират по-младите кадри. Трябва този ВУЗ още да "помъдрее", за да може да изпълнява горепосочените функции. А дотогава е нужен държавен контролен орган с ясно регламентирани критерии за оценяване, който да следи и да гарантира нивото при оценката на кадрите и при хабилитиране. Ако сега се делегират такива права на НБУ, то там ще настане голям хаос, ще надделее "шуробаджанащината" и съвсем ще падне нивото му, а то и сега не е високо.
Проф. Попиванов от СУ застъпва една стара теза: "Всеки да си чака реда...", която е неприемлива за новото време, защото всеки способен и продуктивен млад специалист е длъжен да остарее на "първо ниво", чакайки да се хабилитират всички преди него, пък били те непродуктивни или недотан способни. Професорът държи да се запази това статукво, въпреки че самият той е станал професор на 40 години, както сам обясни, но пропуска да спомене, колко млади специалисти от неговата област е допуснал да се хабилитират до 35-40 години.
Приветствам предложението на акад. Кендеров, който макар и не съвсем млад , е разбрал добре въжделенията и желанията на младите специалисти. С предлагания от него закон в значителна степе ще се освободи пътя на способните млади хора да вървят по-бързо напред и да прославят България в Европа и по света. Те са бъдещето на България. В подобен дух беше и изказването на младата г-жа Маринова, която посочи няколко важни момента, които пречат и спъват развитието на младите кадри във ВУ.
Считам, че с по-скорошното приемане на новия закон за научните степени и научните звания, повечето от посочените в дискусията пречки ще бъдат премахнати, а и старото статукво ще се промени. Тогава няма да е необходимо способните млади специалисти "да чакат своя ред" до старост. И накрая изказвам удоволетворението си от водещата г-жа Евгения Атанасова за компетентно проведената дискусия.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/23/2008 :  14:36:36  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

На сайта www.pueron.org са публикувани следните нови материали:

1) На заглавната страница над опцията "Новини и събития" ще намерите:

ПРОЕКТ НА МОН ЗА НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА НАУЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ (2008-2018), източник:СУБ,
http://www.usb-bg.org/Bg/diskusionen%20klub.htm

2) В опцията "Новини и събития" ще намерите:

2.1. Линк към видеозаписа на предаването по БНТ "Вижте кой ..." с Евгения Атанасова, което беше излъчено Цъбота 18.10.2008 г.

"Дискусия за законопроекта за научните степени и научните звания" , с участието на:
акад. Петър Кендеров - Председател на президиума на ВАК
проф. дмн Недю Попиванов - Зам.-ректор
по научната и международна проектна дейност на СУ
доц. д-р Сергей Игнатов - Ректор на НБУ
гл.ас. д-р инж. Галя Маринова - Председател на УС на ИРИОН

2.2. Теомира-Десислава Петкова, докторантка в СВУБИТ,
"БЕЛГРАДСКИ ЮРИДИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ"
- Честване на 200 години от създаването на
Университета в Белград
- ACTA DIURNA Вестник на студентите в ЮФ - Белград
Същият материал може да намерите и в рубриката "Световен опит" в лявото поле на заглавната страница.

2.3. Граждански мониторинг на ВАК, реализиран от ИРИОН, 08.10.2008 г
Писмо Изх: № PCA -113 / 13.09.2008 от
инж. Войнов ГС "Обществен контрол"
д-р инж. Станчев ГС "Бели брези"
До Председателя на Президиума на ВАК
акад. проф. дмн КЕНДЕРОВ
относно:
Нарушаването на принципите и нормите на закона за научните степени и звания в конкурса за доцент по педиатрия обявен в Д.В. бр.100 от от 12.12.2006 г.

2.4.Отзив за патента на инж. Койчо Митев
от "Обединения институт по проблемите на информатиката"
към Националната академия на науките на Беларус,
Минск, Беларус, 31.07.2008 г.

2.5. Малко по-надолу към матриалите от Конференцита "България и Лисабонската стратегия" ще намерите един допълнителен материал представен от проф. д.ик.н. Стоян Денчев:

Презентация: "Базови изисквания към правното регулиране на висшето образование в Р България обсъдени и приети от Управителния съвет на СЪВЕТА НА РЕКТОРИТЕ"


3) В рубриката "УЧЕНИТЕ НА ИРИОН В ДЕЙСТВИЕ"
ще намерите информация за дейността на нашите членов Андрей Куртенков и Марин Мидилев:
- 13.09.2008 г. Д-р Андрей Куртенков участва в организацията на:
Осмия национален празник на биологичното земеделие 2008
от името на сдржение АГРОЛИНК
- 8-10.09.2008 г.Инж. Марин Мидилев участва в работата на семинара:
UNMAS/GICHD Mine Action Technology Workshop 2008 , Geneva, Switzerland

Приятно четене!

Edited by - moderator on 11/05/2008 07:38:13
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/01/2008 :  16:17:58  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

На загавната страница на сайта ще намерите следните нови материаали:


1)Под "Гражданската оценка на ВАК" и двата проекта на акад. Кендеров ще намерите:
ЗАКОН ЗА НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ И НАУЧНИТЕ ЗВАНИЯ,ПРОЕКТ НА МОН, октомври 2008 г., Източник СУБ,
http://www.usb-bg.org/Bg/diskusionen%20klub.htm

В рубриката "Новини и събития" ще намерите:

2.1)Линк към видеозаписа на:
Проведената на 18.10.2008 г. от 19.00 часа
По БНТ - Канал 1 в предаването "Вижте кой ..." с Евгения Атанасова
"Дискусия за законопроекта за научните степени и научните звания" , с участието на:
акад. Петър Кендеров - Председател на президиума на ВАК
проф. дмн Недю Попиванов - Зам.-ректор
по научната и международна проектна дейност на СУ
доц. д-р Сергей Игнатов - Ректор на НБУ
гл.ас. д-р инж. Галя Маринова - Председател на УС на ИРИОН

2.2)Две статии от 10.2008 г.
В списание "АКТУАЛНА НЕФРОЛОГИЯ" , брой 2, том 8, от октомври 2008 г.
на Българска фондация "БЪБРЕК" - ВАРНА е публикувана
Дискусия: За плагиатството и фалшификациите в науката- Стефан Кривошиев, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", София
ПЛАГИАТСТВОТО, стр. 10-13
- д-р Веселин Ненов, Многопрофилна болница за активно лечение, Девня
КАК ДА ПОСТИГНЕМ НАУЧНА КАРИЕРА КАТО ИЗПОЛЗВАМЕ
ФАЛШИФИКАЦИИ
, стр.14-36

2.3)17.10.2008 г.
Теомира-Десислава Петкова, докторантка в СВУБИТ
БЕЛГРАДСКИ ЮРИДИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ
- Честване на 200 години от създаването на
Университета в Белград
- ACTA DIURNA Вестник на студентите в ЮФ - Белград

2.4)Стенограма и снимки от срещата на 14.10.2008 г.

Среща на Ректора на ТУ-София проф. д-р инж. Камен Веселинов с преподаватели и учени на тема:

„Проблеми в кариерното развитие на нехабилитираните преподаватели и учени в ТУ-София”

Организатор:
Институт за развитие и иновации на образованието и науката –ИРИОН

Със съдействието на:
Синдикат „Висше образование и наука” при ТУ-София
Комисия за работа с младите учени при Съюза на Учените в България
Група на докторантите при ТУ-София

3) Във рубрриката "Връзки" в лявото поле на заглавнатта страниа юе намерите нви линкове към:

- Световна класация на университетите, ежегодно обявявана от вестник Таймс (Times Higher Education Supplement, THES)
- RANKING WEB OF WORLD UNIVERSITIES JULY 2008
- Шанхайска класация на 500 най-добри университета в света

Приятно четене!
Ще очакваме Вашите многобройни коентари.

Edited by - moderator on 11/05/2008 07:39:18
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/05/2009 :  11:42:37  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

ЧНГ драги форуци!
Бъдете здрави, щастливи и много активни във форума на ИРИОН!
Нека 2009-та бъде годината на нашите победи!

На заглавната страница на сайта www.pueron.org ще откриете следните нови материали:

1. В рубриката "Новини и събития":

1.1. От 12.2008 г.,Младите в науката,
Принципен диалог "Кариерното развитие на нехабилитираните",
Нов Технически Авангард, брой 6 (85/473), декември 2008 г. , стр.4-5
Материалът може да намерите и в рубриката
"ИРИОН" във вестниците
в лявото поле на заглавната страница.

1.2. От 27.11.2008 г.
Д-р Георги Чалдъков,"АКАДЕМИЧНА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ
Относно един несправедлив избор
на член-кореспонденти (биомедицински науки) на БАН."
Материалът може да намерите и в рубриката
Публикации на бутоните
в лявото поле на заглавната страница.

1.3. От 24.11.2008 г.
Инж. Койчо Митев с група студенти от Русенския университет депозираха в деловодството на Парламента национален флаг с дължина 10 м и изображение на формула за възхода на България, придружително писмо и оргинал на сертификат за ПОКРОВИТЕЛ на иновациите. Интелектът прави силата!

- Писмо до г-н Георги Пирински
от Гергана Георгиева, Биляна Маринова, Лидия Маркова, Деян Димов, Ивайло Тончев, Камен Илиев, Владимир Димитров, Николай Пиргозлиев – студенти по „Промишлен дизан” в РУ „Ангел Кънчев”, участници в бизнес инкубатор „Джуниър” с ръководител проф. д-р Никола Орлоев. Автор на проекта е маг. инж. Койчо Митев.

- 26.10.2008 г., Инж. Койчо Митев,Писмо до ИРИОН
- 24.10.2008 г., Инж. Койчо Митев, Писмо до Министър Даниел Вълчев

2. В рубриката "НАШИТЕ КНИГИ" към края на заглавната страница може да намерите данни за новата книга на една приятелка на ИРИОН -
доц. д-р Христина Живкова:

Христина Живкова
"РИСУВАНЕ ВЪРХУ КОПРИНА БАТИК"
Издателство "Изток-Запад", София, 2008 г.

Приятно четене!
Очакваме с нетърпение и интерес коментарите Ви!

Edited by - moderator on 01/05/2009 11:43:57
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/11/2009 :  12:59:01  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

На заглавната страница на сайта www.pueron.org ще намерите:

- Новогодишна поздравителна картичка от доц. Иван Евтимов
- ПОКАНА от ИФТТ-БАН за
КОЛЕДНА ЛАКТОРИЯ "ФИЗИКАТА В МЕДИЦИНАТА" на 29-30.01.2009 г. във ВМА
- В рубриката "Новино и събития" едно ново съобщение:
05.01.2009 г., доц. д-р Любима Йорданова,
2009 г. – Европейска година на творчеството и иноваци


Приятно четене!
Очакваме с интерес Вашите мнения и коментари.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/15/2009 :  22:52:34  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

В рубриката "Новини и събития" ще видите
- кадри от втория ден на Студентския протест
- и блиц интервю с Кънчо Драгнев - организатор на протеста от СРОКСОС.


Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/18/2009 :  14:02:35  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

ИРИОН призовава всички свои членове, привърженици и симпатизанти
за участие в Големия митинг пред Народното събрание,
планиран за Сряда 21.01.2009 г. от 15.00 часа



Вижте в Рубриката "Новини и събития":

17.01.2009 г.ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИРИОН
ИРИОН подкрепя Протеста на Студенти, Млекопроизводители и Еколози пред НС
ИРИОН протестира срещу полицейския побой върху мирно протестиращи граждани на 14.01.2009 г.
ИРИОН издига 2 допълнителни искания към Протестната декларация на организаторите:
- за Нов Закон за научните степени и научните звания
- за Прозрачност и пълен достъп до конкурсите на Фонд "Научни изследвания" към МОН
Декларацията на ИРИОН е връчена официално на лидерите на протеста от СРОКСОС


Edited by - moderator on 01/18/2009 14:03:40
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/31/2009 :  07:41:54  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

В рубриката "Новини и събития" ще намерите:

1)30.01.2009 г.
Ден 4 от ГЛАДНАТА СТАЧКА на
Д-р Павел Джуров - преподавател по алтернативни методи за лечение
срещу дискриминацията на нехабилитираните преподаватели в България

На 04 февруари предстои делото на д-р Джуров в Комисията по дискриминация във връзка с участието му в конкурс за доцент

През 2000 г. Д-р Джуров е уволнен незаконно и печели дело в съда.
Изпълнителен лист от 29 март 2006 г.

Очаквайте подробности.

2)21.01.2009 г.
инж. Койчо Митев ,
Научните изследвания в университета

3) 15.01.2009 г.
Мирон Гаврилов, административен секретар на НС
отговаря на писмото на инж. Койчо Митев
Писмо Изх.№ПГ-9194-1/15.01.2009 г.




Edited by - moderator on 03/08/2009 22:02:47
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/08/2009 :  22:01:50  Show Profile  Reply with Quote
Ново на сайта:

В рубриката "Новини и събития" ще намерите:

25.02.2009 г.

Една добра новина

Фонд "Научни изследвания" към МОН прие предложението на ИРИОН, нехабилитираните учени с научна степен "доктор" да получат правото да ръководят научни проекти към ФНИ.

Поздравяваме всички "доктори" и благодарим на учените, които подкрепиха Подписката на ИРИОН!

Пожелаваме успехи на "докторите" в предстоящите конкурси на ФНИ, които вече са отворени и за тях!


Писмо №63-1/25.02.2009 г. от проф. дфн Анастас Герджиков, Управител на ФНИ към МОН.




Edited by - moderator on 03/08/2009 22:02:26
Go to Top of Page
Page: of 16 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05