http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Правна защита на учените
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

vas55

23 Posts

Posted - 06/20/2007 :  18:19:03  Show Profile  Reply with Quote


Много интересно съобщение: „А пиянските скандалите на Сергей Иванов с портиерите на института след работно време не са тайна за никого.”

Ами то в работно време нямало никой в институтите на БАН,
та какво остава за след работно време !

Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 06/21/2007 :  10:19:42  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/2009
Проф. Кънев, смятам за крайно неудачно представянето на Дончо Костов като жертва - всъщност той е палач.
Първо две уговорки:
- изобщо не поставям под съмнение неговите научни достижения; в края на краищата, на мен не ми е известно да има в нашата научна област (агрономство, лесовъдство, вет.медицина, животновъдство) друг учен, който да е работил съвместно с лауреат на Нобелова награда.
- определението "комунист" само по себе си, според мен, в никакъв случай не носи някакво отрицателно значение.
Факт е, обаче, че Дончо Костов е не просто комунист до мозъка на костите си, но работи изключително активно за "международното комунистическо и работническо движение", а също така "популяризира невероятните достижения на строителството на социализма в първата в света страна на победилия пролетариат". По същото време, когато руският мужик гладува, Дончо Ксотов (тогава съветски учен) идва в България и пред претъпкани зали ентусиазирано разказава за вдигането на добивите в колхозите и совхозите до невероятни висоти. Какво, той нима не е знаел как стоят нещата? Знаел е, ама най-нагло е лъжел. Как бихте определили такъв човек?
Всъщност, Дончо Костов заминава за СССР, защото е репресиран у нас - а е репресиран именно като комунист. И след девети тези които са го репресирали са обявени за фашисти и малко така поразстреляни. Къде е тогава "жертвата" Дончо Костов? Ами преустройва българската буржоазна империалистическа наука на социалистически релси - т.е., той е един от палачите.
факт е и че Дончо Костов действително се отказва от генетиката и се обявява в подкрепа на "творческия съветски дарвинизъм на Тимирязев-Мичурин-Лысенко"; както, впрочем, е вярно и че неговото писмо до нашата сесия, която копира знаменитата августовска сесия на ВАСХНИЛ и в което той се отказва от генетиката, е фалшифицирано - просто текстът на оригиналното писмо се е сторил на идиотчетата, организирали разгрома над генетиката, недостатъчно ентусиазиран. Но и оригиналното писмо е достатъчно ясно - Дончо Костов се подчинява на волята на Пратията и признава верността на творческия съветски дарвинизъм.
Факт е и че Дончо Костов е поканен в правителството на Багрянов именно като комунист - Багрянов е имал тази идея да направи нещо като "правителство на националното помирение". Само че комунистите, предвкусвайки близката победа, го отшибват и той обръща другата страна - отново са обявени награди за глави на партизани и т.н.
Т.е. - ако обявим Дончо Костов за жертва, това значи да обявим за жертва и Берия Лаврентий Павлович. Струва ви се прекалено?! - ами дайте да сравним - аз твърдя че двата случая са идентични, даже Берия е в малко по-добра финална позиция. Берия без съмнение е чудовище. Той, обаче, се опитва да започне едни изключително сериозни реформи - нещо много по-революционно от Горбачовата перестройка, по-скоро наподобяващо реформите на Дън Сяо-Пин. Обвинен е, обаче, в антисъветска дейност (съвършено правилно, между другото - понеже неговите реформи на практика биха унищожили Съветския съюз във вида, в който го познавахме), арестуван и разстрелян. Значи и той е жертва, така ли?
Дончо Костов е един от строителите на българската социалистическа наука, един от авторите на тази система, от която (почти) всички тук така се възмущаваме. Не мога да приема такъв човек да бъде оценяван като "жертва".
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 06/21/2007 :  11:27:59  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Признавам, че останах доста изненадан от това съобщение на г-н Куртенков. Проверих в българската Уикипедия, там политическите аспекти, описани в съобщението на г-н Куртенков, липсват, но пише, че Костов е работил в Института по генетика в Ленинград (1932-1934) и е преподавал в Ленинградския университет (1934-1936), което най-малкото дава насока да се мисли какви са били политическите му възгледи:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%BE_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2

Разбира се, и И.П.Павлов изцяло е работил в условията на свирепата съветска комунистическа система. Но е бил неин отявлен противник, а е оцелял вероятно поради огромната си научна значимост - с която дори такъв откаченяк и изрод като Джугашвили е трябвало да се съобразява.

Поради важността на съобщението призовавам г-н Куртенков незабавно да го публикува (евентуално в друг вариант) в bulgarianscienceproblems · Problems of Bulgarian Science. За целта е необходимо, ако Куртенков няма електронен адрес в Яху, да си направи.

Красимир Кабакчиев
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/05/2007 :  16:34:45  Show Profile  Reply with Quote
15 висши магистрати - сътрудници на Държавна сигурност
www.news.bg
05.07.2007
16 съдии, членове на Висшия съдебен съвет са сътрудничели на бившата Държавна сигурност. Това е записано в решение на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби.

Днес тя обяви резултатите от проверката на наличната документация за членовете на Висшия съдебен съвет.

Това са:

1. Асен Тодоров Арсов е бил агент под псевдоним Тасев. Вербуван е през 1979 г. и е сътрудничел до 1981 г. Комисията е установила статута му на базата на картон, дневник и протокол за унищожаване на лично дело.

2. Борислав Цветков Ангелов е бил съдържател на явочна квартира под псевдоним Я/к "Бор". Документите (картон, регистрационен дневник и протокол за унищожаване) го обвързват с ІІІ управление-ДС. Дейността е осъществявана от 1972 до 1976 г.

3. Димитър Бонев Гочев е вербуван през 1971 г. като агент под псевдоним Ивайло. Дейността е осъществявана до 1988 г. Архивът го обвързва с Първи отдел на Софийско градско управление на ДС. Документите са собственоръчно написани агентурни сведения, документи от ръководителя, картон, лично и работно дело.

4. Здравко Михайлов Трифонов е бил агент на ДС - гр. Велико Търново. Вербуван е през 1978 г. по псевдоним Максим. В архива не са намерени документи за това, че е снет от действащия оперативен отчет. Документите за Трифонов са картон, регистрационен дневник и протокол за унищожаване на дело от 1990 г.

5. Мелкон Мъгърдич Мелконян е вербуван през 1977 г. като агент под псевдоним Богомил. Сред намерените документи е собственоръчно написано заявление за доброволно сътрудничество, както и протокол за унищожаване на дело от 1990 г. Снет е от действия апарат поради издигане на високоотговорна изборна длъжност в системата на държавния апарат.


6. Александър Младенов Новков е бил щатен служител на СГУ-отдел следствен; Главно следствено управление-МВР. От 1988 г е със звание майор, а от 1992 г. е зам.директор на НСлС. Уволнен е по собствено желание през 1994 г.


7. Ангел Василев Александров е бил щатен служител на СГУ-отдел следствен; Национална следствена служба от 1983 г. Дейността е осъществявана преди всичко в към 1 и 4 отдел. От 1997 г. е член на ВСС, а до 27.06.2007 г. беше и директор на Национална следствена служба.

8. Атанас Василев Нешков е бил щатен служител в МВР - Ловеч и Главно следствено управление на МВР. Има званието капитан и бил дългогодишен ръководител на отдели.

9. Деньо Проданов Колев е бил щатен служител в Окр. следствена служба-Габрово и Главно следствено управление-МВР. Има званието майор от ДС. През 1993 г. е назначен за главен секретар на Министерството на вътрешните работи.

10. Коста Щерев Богацевски е бил щатен служител на СГУ-МВР; Главно следствено управление и Министерството на вътрешните работи. Има званието майор от ДС. Заемал е длъжностите зам. директор на Главно следствено управление; главен секретар на Министерството на вътрешните работи - до1994 г

11. Любомир Иванов Сахатчиев е бил щатен служител към ОУ-МВР-Плевен; Следствено управление-Плевен; Главно следствено управление-МВР. Бил е началник на различни следствени отдели. През 1992 година е уволнен.

12. Павел Илиев Димитров е бил щатен служител. Ръководител е на следствен отдел във Варна. От 1990 г. носи званието полковник. През 1992 г. е уволнен по собствено желание.

13. Петър Георгиев Василев е бил щатен служител към следствения отдел на МВР - Смолян, Главно следствено управление - МВР. Носи званието разузнавач І и ІІІ степен. Ръководил е различни отдели.

14. Румен Генов Андреев е бил щатен служител - следовател ІІІ степен в отдел І-ДС-Главно следствено управление-МВР със звание лейтенант от ДС. Бил е ръководител на различни отдели. През 1905 г. е назначен за зам.-министър на вътрешните работи.

15. Свилен Симеонов Турмаков е бил щатен служител към следствения отдел на СГУ-МВР; ДНМ-управление следствено; Главно следствено управление-МВР; УКА-МВР; СИАОУ-МВР и правната служба на МВР. Бил е ръководител на различни отдели.

Обявените 16 имена са били по различно време членове на състава на Висшия съдебен съвет. 4-ма от съдиите и в момента са в състава му: Ангел Александров, Атанас Нешков, Румен Андреев, Свилен Турмаков.

Припомняме, че Висшия съдебен съвет се състои от 25 члена. От този състав на съвета членове по право са председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и Главният прокурор. Единадесет члена на съвета се избират от парламента и единадесет члена се избират от органите на съдебната власт.

Мандатът на изборните членове на ВСС е пет годишен и те не могат да бъдат преизбирани за два последователни мандата.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/02/2007 :  11:16:10  Show Profile  Reply with Quote
ПАСЕ отхвърли българските кандидати за съдия в Страсбург
1 Октомври 2007
www.mediapool.bg

Европейския съд за правата на човека в Страсбург

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) е отхвърлила в понеделник и тримата български кандидати за съдия в Страсбург и е поискала София да изпрати бързо нови предложения, съобщи в. „Дневник”.

Български съдия трябва да заеме мястото на Снежана Ботушарова в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), чиито мандат изтича в края на октомври.

Кандидатите на България бяха бившият зам.-министър на правосъдието Маргарит Ганев, който напусна поста си именно за да кандидатства, адвокатът Снежинка Сапунджиева и преподавателят в Бургаския свободен университет Момяна Гунева.

Според ПАСЕ и тримата не отговарят на критериите за ЕСПЧ. Кандидатурите на тримата са били отхвърлени от правната комисия на асамблеята още на ниво биографии, а сред критериите са високият морал и професионализмът.

Номинирането на тримата юристи, от които Съветът на Европа трябва да избере българския съдия, беше съпроводено със скандал у нас заради липсата на обективност и прозрачност и заради конфликта на интереси при подбора на кандидатурите, особено при случая с Маргарит Ганев, напомня в. „Дневник”. Подчинени на зам.-министъра участваха в комисията, която пресяваше кандидатите. Това принуди тогавашният министър на правосъдието Георги Петканов да дава обяснения в парламента.

Пред „Дневник” председателят на българската делегация в ПАСЕ Юнал Лютфи е казал, че въпросът с отхвърлените кандидатури се проучва. Сегашният министър на правосъдието Миглена Тачева ще вземе отношение по случая, когато се прибере от Лисабон.

Комисията на ПАСЕ е отхвърлила и кандидатите на Азербайджан, Турция, Молдова и Сан Марино.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 11/27/2007 :  14:03:52  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Преди няколко месеца, а именно на 05/17/2007 г., написах в този топик следното:

"Канех се да пиша едно много дълго съобщение, с много факти, много драстични, включително с имена, и отнасящи се до нещото, наречено българска съдебна система. Реших да не го направя, тъй като, като последен компромис, ще дам още малко срок (много малък) на нещото, наречено българска съдебна система, да коригира една НЕВЕРОЯТНА "ТЕХНИЧЕСКА ГРЕШКА", осъществена спрямо мен неотдавна.
Предполагам, че тази НЕВЕРОЯТНА "ТЕХНИЧЕСКА ГРЕШКА" няма да бъде поправена, защото всъщност, по моето виждане в момента, това вероятно изобщо не е техническа грешка, а е ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ПОВЕДЕНИЕ НА ГРУПА ЛИЦА ОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА СРЕЩУ ЛИЧНОСТТА МИ, И НЕ ТОЛКОВА СРЕЩУ ЛИЧНОСТТА МИ, КОЛКОТО В ЗАЩИТА НА НЕЩАТА, НАРЕЧЕНИ БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЧНА СИСТЕМА, БАН, ИНСТИТУТ ЗА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, И ДОРИ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ. Ако се окаже обратното, ще реагирам и ще продължа това съобщение по съответния начин!
Без в момента да назовавам точните подробности (но ще ги назова скоро, ако се оправдаят съмненията ми), визирам едно невероятно по своята безобразност РЕШЕНИЕ НА СЪД, спрямо което се извършва (или по-точно казано, се извършваше) процедура за отмяна, но ПРОЦЕДУРАТА СЕ САБОТИРА (може би)!!!!! Повече за момента няма да кажа, но след изчакване на определен резултат от съда, не само ще го кажа, но то ще бъде и много конкретно, и драстично!



* * *

Дойде моментът, в който трябва да кажа докрай това, което заявих, че ще кажа. Днес направих две неща. Първо, внесох във Висшия съдебен съвет един документ, с вх. № 94-01-112/27.11.2007. От него става ясно всичко, той започва така

"Уважаеми членове на Висшия съдебен съвет!

Обръщам се към Вас, за да Ви запозная с едно не просто убедително, а повече от крещящо доказателство за това, че

В БЪЛГАРИЯ НЯМА ЕФЕКТИВНО ПРАВОСЪДИЕ!!!

За това, че са налице два съдебни акта – решение и определение за прекратя­ване на дело, които са напълно незаконни, безобразни и резултат от изключи­телно груба, нагла корупционна схема! Обръщам се към Вас с искане да пред­приемете необходимите действия за възможното частично коригиране на вече сторено зло, както и за да изразя пълното си убеждение на базата на факти, че

ТОЗИ СЛУЧАЙ Е ХАРАКТЕРЕН ЗА НАЛИЧИЕТО НА ГРУ­БИ КОРУПЦИОННИ ПРАКТИКИ ДОРИ И ВЪВ ВИСШИТЕ СЪДИЛИЩА НА ТАЗИ ДЪРЖАВА – ЗАРАДИ КОЕТО ТЯ Е ОСТРО ОСЪЖДАНА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!"

Второ, стартирах свой блог, специално посветен на проблемите в съдебната система, като първата публикация е именно това заявление, което днес подадох във ВСС. Ето го блогът:

http://kkabakciev.blogspot.com/

Моля да имате предвид, че никога не съм се занимавал с блог и може за момента той да не е организиран по най-добрия начин. Ще се уча как се работи с блог в крачка, заедно с актуализирането на информацията в него.

Аман от безобразията в така наречената съдебна система в тази така наречена държава! Не отричам изцяло българската съдебна система, защото, както става ясно и от заявлението ми, в съда в България понякога могат да се решават определени проблеми - аз самият създадох прецедент в българското правораздаване, с който се гордея! Но негативните, погрешни, базирани на некадърност или най-вече корупция, съдебни решения и други актове, отнасящи се лично до мен, взеха да стават повече от позитивните.

Затова и започвам тази дейност за информиране на обществеността относно съдебната система и разобличаване на определени недъзи в нея (свързани лично с мен), като се надявам така да допринеса за евентуалното подобряване на тази изключително важна част от държавността.

Толкова засега.

Красимир Кабакчиев
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/27/2007 :  20:17:26  Show Profile  Reply with Quote
Честит блог Кеаси!
Ще го четем с интерес.
До кого си се снимал, до Дон Кихот ли?
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 11/27/2007 :  21:19:54  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

Честит блог Краси!
Ще го четем с интерес.
До кого си се снимал, до Дон Кихот ли?




Мерси!
Разбира се, това е Дон Кихот! До него е Санчо Панса на магарето - не се вижда на снимката, от другата ми страна. Тези две статуи стоят пред паметника на Сервантес на площад "Испания" в Мадрид. Много интересно е, че точно същата композиция (с подобни размери, малко по-малка) я видях случайно и в Брюксел, до известния площад "Гранд". Не знам какво прави там, даже търсих в Интернет информация за това, но не открих.
Дано да мога да поддържам редовно блога - имам предвид с информация!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/06/2007 :  20:00:28  Show Profile  Reply with Quote
Хазната плаща рекордни 233 хил. евро по две дела в Страсбург
6 декември 2007 г. 20:45 ч.1 2

България е една от европейските страни с най-много дела в ЕСПЧ.
Българската държава ще плати рекордната за страната сума от 233 хил. евро по две спечелени срещу нея дела в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Правителството одобри плащането на сумата в четвъртък.
Това са поредните плащания по спечелени срещу страната дела, заведени в Страсбург от български граждани, които са преценили, че правозащитната и правораздавателната система в страната са нарушили човешките им права, предава Mediapool.
България е една от европейските страни с най-много дела в ЕСПЧ.
И двете дела са свързани с незаконосъобразно лишаване на жалбоподателите от имотите им.
По делото "Кехая и други срещу България", жалбоподатели са 15 жители на град Сърница, Велинградска община. Те са наследници на жена, притежавала земи в Сърница преди колективизацията през 50-те години на миналия век.
С решение от октомври 1996 г. земите са реституирани на жалбоподателите, но 4 години по-късно ВКС преразглежда делото, въпреки окончателния характер на решението от 1996 г.
В решението на ЕСПЧ се казва, че, лишавайки от правна сила съдебното решение от 1996 г., властите са нарушили принципа на правна сигурност и незаконосъобразно са лишили жалбоподателите от имотите им.
Съдът реши, че България трябва да реституира земите или, при липса на реституция, да плати общо сумата от 79 200 евро за материални вреди. Освен това, на г-н Кехая са присъдени 2000 евро и по 1500 евро на всеки един от останалите 14 жалбоподатели за неимуществени вреди.
Присъдени са и 500 евро общо на всички за разходи и разноски по делото. Общото присъдено обезщетение е в размер на 102 700 евро.
По делото "Кирилова и други срещу България" общата сума, която държавата трябва да изплати, е в размер на 130 730 евро. Тя е за нарушаване правото на собственост. Жалбоподателите - шестима български граждани, не са получили определените им като обезщетение апартаменти след отчуждаване на техни недвижими имоти в периода 1983 -1990 г.
Съдът е констатирал, че за дългия срок от отчуждаването на имотите жалбоподателите са останали без обезщетението, предвидено във вътрешното законодателство, и са живели в несигурност.

С тези обезщетения сумите, които държавата изплаща по спечелени срещу нея дела в Страсбург за погазване на човешките права вследствие на несвършена или лошо свършена правоохранителна или правораздавателна работа, надхвърлят половин милион евро.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/07/2007 :  07:26:23  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Позволявам си да направя предложение за следната законодателна инициатива - която съответната инстанция да предприеме.

Да бъдат внесени поправки в съответните текстове в съответните закони, които да започнат да предвиждат част от сумите, присъдени по дела в Страсбург, по които България е осъдена, да бъде изплащана от съдиите и другите магистрати, виновни за незаконосъобразните решения.

Само когато тези така наричащи се съдии, всъщност кръгли некадърници (и/или корумпирани индивиди) - за съжаление те никак не са малко, започнат да бъркат в джобовете си, за да изплащат резултатите от некадърните, неграмотни и корупционни решения, тези осъдителни решения в Страсбург срещу България ще намалеят.

Красимир Кабакчиев
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/04/2008 :  14:16:40  Show Profile  Reply with Quote
Омбудсманът на Република България се мести на нов адрес
4 януари 2008 г. 15:07 ч.
www.actualno.com

Към началото на 2008 г. до националния омбудсман са подадени над 6 500 жалби на граждани.

Омбудсманът на Република България приема и разглежда жалбите и сигналите на гражданите на нов адрес - той е на ул. "Джордж Вашингтон" №22 в София, но досегашните телефонни номера на институцията остават непроменени.

От понеделник, 7 януари, там ще работи и постоянната приемна на омбудсмана, подходящо оборудвана за работа с граждани, като са взети предвид практиките и критериите на омбудсманските институции в Европейския съюз.

Създадени са и условия за улеснен достъп на хора с увреждания, съобщават от пресслужбата на омбудсмана.

При нормални условия вече ще могат да работят консултативният съвет по конституционни въпроси, който включва изтъкнати правници и има зазадача да обсъжда предложенията за сезиране на Конституционния съд от страна на омбудсмана; както и експертните съвети и групи по проблемите на децентрализацията на управлението, по правата на децата и пр.

Към началото на 2008 г. до националния омбудсман са подадени над 6 500 жалби на граждани.

Хората търсят помощ по въпроси, най-често свързани с прояви на лоша администрация и нарушения на правата при земеразделянето, предоставянето на обществени услуги, като електроразпределение, топлофикация, водоснабдяване и пр.

Edited by - moderator on 01/04/2008 14:17:10
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/18/2008 :  09:49:00  Show Profile  Reply with Quote
Големците няма да работят частно поне 2-3 г.?
18 февруари 2008 / News.dir.bg
Държавата трябва да регламентира преминаването на работа от държавния в частния сектор. Това заяви пред Нова телевизия министърът на правосъдието Миглена Тачева.
Тя уточни, че за период от 2-3 години трябва да има забрана за висши държавни служители - министри, зам.-министри, директори на държавни агенции - да работят в същия сектор, в който са работили на държавна работа.
"И в сегашния Административно-процесуален кодекс има подобен текст, но според евроекспертите това не е достатъчно, а и в доклада на ЕК има текст за създаване на система от мерки, които да защитават хората, информиращи за корупционни практики", каза Тачева.
Тя допълни, че има разминаване между това, което се случва в системата на правосъдието и това, което се казва.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 02/19/2008 :  12:20:41  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Уважаеми нормални форумисти (психично здрави, некомунисти),

Искам да взема отношение по два въпроса по темата "Правна защита на учените". Първият е свързан с текущото положение в БАН, след незаконния избор на руснака Юхновски за председател на БАН. Както можеше и да се очаква, и като се съди от наличната информация, досега не са подадени много искови молби за отмяната на този нагъл и незаконен избор. Аз неведнъж съм давал определение на мнозинството от работещите в БАН като едни влечуги, лазещи всеки ден по корем пред началниците за трохици от трапезата им. И днес, на базата на липсата на адекватна реакция срещу незаконния избор, имам поредните основания да твърдя, че определението ми е абсолютно истинно!

Интересно кой ли е този, според работещите в БАН, който трябва да ги освободи от епохално наглата геронто-комуно-ченгесарска шайка? Господ? Чичо Сам? Дядо Иван? Министър Вълчев?

Разбира се, позицията на министъра на образованието също така е непоследователна. Вълчев заявява вече нееднократно, че изборът е незаконен. Но същевременно явно не се кани да заведе дело, нито да се присъедини към досега завелите дела (доколкото ги има).

Вторият въпрос, по който ще взема отношение, е свързан с първия. Вчера министър Вълчев обяви, че започва финансова проверка в БАН. Във връзка с това негово изявление днес аз депозирах до него следния документ:

До: г-н Министъра на образованието и науката

З А Я В Л Е Н И Е

от: Красимир Янков Кабакчиев, д.ф.н.

Уважаеми господин Министър,
Във връзка с намерението Ви, току-що обявено публично, да извършите финансова проверка в БАН, моля да вземете предвид информацията, която Ви предоставям в следващите редове, и да отговорите на два мои въпроса.
Съгласно с отдавна влезли в сила съдебни решения, така наричащият се Институт за български език при БАН – всъщност един развъдник на некадърност и епохално нагло беззаконие, е осъден да ми заплати обезщетения (заради негово дългогодишно флагрантно умишлено противоправно поведение) по два изпълнителни листа (Приложения 1, 2)!
И по двата изпълнителни листа, седем години след предявяването на първия изпълнителен лист и над две години след предявяването на втория изпълнителен лист, аз до днес НЕ СЪМ ПОЛУЧИЛ ДОРИ И СТОТИНКА!
Изпълнителните листи са предявени съответно на 22.03.2001 г. и 07.12.2005 г. (Приложения № 3, 4, 5).
Във връзка с горепосоченото въпросите ми към Вас са следните:
1. Предвидени ли са били, съобразно с чл. 399 от ГПК, съответните “кредити по бюджета на учреждението” за изплащане на дължимите суми?
2. В качеството си на гражданин бих искал да знам: ще потърсите ли съответната финансова, административна и наказателна отговорност от съответните индивиди в така наричащите се Българска академия на науките и Институт за български език при БАН, виновни за ощетяването на бюджета на републиката със значителни суми и за дългогодишния им изключително нагъл отказ да изпълнят влезли в сила съдебни решения, водещ, чрез натрупването на лихви, и до значително увеличаване на задължението?
Благодаря предварително за Вашия отговор.
Приложения [.....]
19 февруари 2008 г., София
С почит:

Заявлението е публикувано в блога ми - http://kkabakciev.blogspot.com/
Там ще бъде публикуван и отговорът на министър Вълчев. Правото на коментар си запазвам за друг път, макар че, както обикновено се казва, всъщност донякъде коментар е излишен. Извън този, че, както (също така) се казва:

ТОВА НЕЩО ТУК НЕ Е НИКАКВА ДЪРЖАВА!

ТОВА НЕЩО ТУК Е ЕДНА ИСТИНСКА КОЧИНА!


Красимир Кабакчиев

Edited by - kkabakciev on 02/20/2008 07:09:24
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 02/25/2008 :  09:39:53  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Уважаеми нормални форумисти (психично здрави, некомунисти),

Имам удоволствието да съобщя нещо, което току-що научих, а именно, че

с решение № 1412/07, издадено на 11.01.2008 г., по гр.д. № 1489/2006 г., Върховният касационен съд (Пето гр.отд.) е осъдил Висшата атестационна комисия при Министерския съвет на Република България да репарира нанесените ми неимуществени щети в резултат на противозаконно поведение на така наричащия се Специализиран научен съвет при ВАК за периода (приблизително) от началото на 1994 г. до средата на 1995 г.!

Прието е да не се правят коментари по влезли в сила съдебни решения, но аз (в близките дни) ще си позволя да наруша това правило. Причината е очевидна:

става дума за закононарушение, извършвано от върховна държавна инстанция в продължение на една година и половина, а делото за репариране на нанесените на гражданина щети вследствие на това закононарушение продължава тринадесет години - като от началото на закононарушението до въздаването на окончателно правосъдие изминават четиринадесет години!!!

Предстои да мисля по въпроса дали не трябва да заведа дело в Страсбург заради това забавяне.

Но така или иначе: въздадена е известна справедливост, макар и с огромно закъснение!

А като се има предвид днешното състояние на така наричащата се академична област в България - една ретроградна комунистическа система, пълна с "управляващи" некадърници, комунисти, сталинисти и наглеци, един развъдник на некадърност, откровена простащина, беззакония, безобразия и престъпления, гореупоменатото решение на Съда все пак е доказателство за това, че

СЪЗДАВАНЕТО И ПОДДЪРЖАНЕТО НА ПРАВОВА ДЪРЖАВА, КОЯТО ДА ЗАЧИТА ПРОФЕСИОНАЛНОТО И ЧОВЕШКОТО ДОСТОЙНСТВО НА ГРАЖДАНИТЕ - НЕ САМО В АКАДЕМИЧНАТА ОБЛАСТ, Е ПРЕДИ ВСИЧКО В РЪЦЕТЕ НА САМИТЕ ГРАЖДАНИ!
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 02/26/2008 :  15:05:05  Show Profile  Reply with Quote
Колега Кабакчиев,
радвам се за успеха ви в съда и същевременно се питам 13-14 години дело струва ли си? То става я камилата, я камиларя.
Трябва да се търси кардинално решение на политическа основа, като цялата шайка, за която говорите в други постинги, бъде безвъзвратно изметена от сцената. Иначе, тежко ни и горко!
Ваш Нивин
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05