http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Правна защита на учените
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

did

90 Posts

Posted - 06/13/2006 :  13:10:06  Show Profile  Reply with Quote
Гласувам Вот на недоверие е ръководството на ВОН-КНСБ в Технически университет София, поради несправяне с работата.
гл.ас.д-р инж. Димитър Димитров
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 06/16/2006 :  15:07:35  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Тъй като днес се занимавам с едно от делата си, искам да споделя тук нещо за него - относително накратко. Става дума за делото, за което казах неотдавна, че се чака по него решение срещу Министерския съвет. Съдийката, вместо да издаде решение, е отменила водените в продължение на 1 година процесуални действия и го е изпратила в друг съд.
Ще припомня накратко казуса. Осъдих заради неатестиране (в продължение на ДЕСЕТ години) и необявяване на конкурс така наричащия се Институт за български език при БАН - едно гнездо на сталинисти, некадърници, лентяи и писачи на повърностни и напълно елементарни съчинения по глупави въпроси, които се отчитат и дори възхваляват (от самите автори и от техните асоциати) като научни. Подробности за делото вж. в дискусията тук по-горе, а също и на този адрес:
http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html
За "учените" и "научната дейност" в така наричащия се Институт за български език при БАН вж. в горния URL, а също и в този:
http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/vremeto.html
Десетгодишният период на невероятно наглото, противозаконно и абсолютно злоумишлено неатестиране и необявяване на конкурс (от страна на така наричащия се научен съвет) беше 1988-1997. През 2002 г. заведох дело за следващ период на неатестиране и необявяване на конкурс - 1997-2000 г. Имах този път обаче ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛОШИЯ КЪСМЕТ да попадна в Софийския районен съд на една съдийка, на външен вид на около 25 г. (става дума за друга, не споменатата по-горе), която имА наглостта да откаже да приеме доказателствата ми, да даде ход по същество още на първото заседание и после да издаде решение, отхвърлящо иска с несъстоятелни аргументи. Освен това тази 25-годишна дама, назначена неясно как и от кого за съдия, отхвърли конституирането на Министерския съвет като ответник по делото. Започна се една съдебнопроцесуална епопея, при която Софийският градски съд потвърди решението за Министерския съвет на 25-годишната!? Наложи се да се обърна чак към Върховния касационен съд. Той коригира положението, конституира МС и върна делото за разглеждане в Районния съд. След това обаче делото отново се завъртя - още два пъти, между СРС, СГС и САС. Накрая попадна в СГС. Изминаха ЧЕТИРИ ГОДИНИ! Делото на практика ОЩЕ НЕ Е ЗАПОЧНАЛО!
Тази седмица единият от адвокатите ми се запозна обстойно с делото. Имахме днес разговор и той ми каза, че, макар че има огромен опит във воденето на граждански дела и е виждал какви ли не безобразия, на такова чудо като това дело просто не е попадал! Невероятен хаос!
Проблемът според него е, че самите съдии, като видят голямо и сложно дело, особено пък когато то е в областта на академичното законодателство, ИЗОБЩО НЕ ГО ЧЕТАТ, а издават определения така, както им падне! Аз пък започнах още по-добре, в още по-големи подробности, да разбирам защо ЕС предявява претенции към тази страна най-вече в областта на съдебната система!
Е, вероятно това дело най-накрая ще тръгне. Но ще изминат още доста месеци преди това да стане. Във всеки случай твърдо признат за ответник по него е Министерският съвет. Искът срещу МС е, че ми е нанесъл щети вследствие на противозаконното си бездействие, състоящо се в неиздаването на Правилник за атестиране - по чл. 42, ал. 2 на ЗНСНЗ. Трябва да отбележа, че в двете дела за предишните два периода (1988-1997), по които е осъден Институтът за български език, Министерският съвет не беше ответник. Така че сега съдебната институция - в съответните си инстанции - ще трябва да реши един доста значим казус, по който Министерският съвет е съден за противозаконно бездействие и нанесени вследствие на него щети върху гражданин.
Напоследък ми прави впечатление това, че Министерският съвет проявява малко по-различно поведение. Той е ответник по 3-4 заведени от мен дела (и срещу ВАК). Досега проявяваше почти пълно бездействие. На последните две заседания по две отделни дела, обаче, МС изпратиха представител - и то не един, ами двама! Може би в Министерския съвет вече са започнали да разбират за какво всъщност става дума. И че може един ден и наистина да бъдат осъдени.
Стискайте ми палци засега делото просто да започне! И да започне така, както трябва! (Не навлизам в подробности, защото са безбройни!)
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/19/2006 :  08:56:20  Show Profile  Reply with Quote
ККабакчиев, бъди сигурен, че ти стискаме палци и ти желаем успех!!!
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 07/04/2006 :  13:39:55  Show Profile  Reply with Quote
Мнение към Заповед N I 1036/19.06.06 на ТУ-София
Организираната престъпност в Технически Университет - София не е във криза. Тя създава криза в управлението и морала. Вместо да ме хабилитират, те ме пенсионират.
гл.ас. д-р инж. Димитър Димитров

Мнение към предуждението за пенсиониране N 21-00-133/29.05.2006на ТУ-София
Понасям морални и материални щети от организираната престъпност в ТУ-София!
гл.ас. д-р инж. Димитър Димитров

За съжаление вместо да творя още престижно 4 години като известен конструктор на телевизионна и видео техника, и главен асистент по конструиране на комуникационна апаратура, ме пенсионират на 63 години за да не засенчват доцентите, които са с по-нисък рейтинг от мен и по-некомпетентни от мен (техният е 3.5, а моят е отличен (6).
За съжаление, никой не се заема с операцията "Чисти ръце" за да има обективно хабилитиране, а не по фамилен и роднински признак.
гл.ас. д-р инж. Димитър Димитров

Edited by - did on 07/04/2006 13:40:55
Go to Top of Page

did

90 Posts

Posted - 07/04/2006 :  13:48:16  Show Profile  Reply with Quote
Жалбите към различните институции остават без последствие и отговорите на администратори в ТУ-София и на Президиума на ВАК са пълни с бездушие, отнасят се с хората като с чували с картофи. Дори при тоталитарния режим едно време за ощетения се търсеше положителен изход от възникналата критична ситуация. Не е било идеално, но сега е много по-зле. Засегнатите учени са напълно беззащитни. А съдебната система изисква много средства за да се опиташ да защитиш правата си и отнема много врема. Формално синдикатът, в които членуваме ВОН-КНСБ има правомощия да ни осигури безплатна юридическа защите и те не искат да си нарушат спокойствието при решаване на проблемите за хабилитиране. Шефката на синдиката Йорданка Ангелова участва в заседанията на Академичния съвет, но никога не повдига сериозните проблеми за хабилитирането. Занимава се с несъществени неща. Дори казионните профсъюзи навремето, в съгласие с партийните комитети успяваха да решат подобни казуси, а сега когато уж синдикатите трябва да са по-свободни, те въобще не ни помагат да си защитим правата.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 07/26/2006 :  11:19:46  Show Profile  Reply with Quote
До 3 години затвор, ако ксерокопираш учебник
news.bg

До 3 години лишаване от свобода и глоба до 3000 лв. може да бъде наказанието за собственици на копирни студия, ако се докаже, че по собствена инициатива копират цели учебници или части от тях и ги продават на кандидат-студенти.

Това заяви прокурор Зорница Таскова, цитирана от Пловдив24.

По разпореждане на прокуратурата в Пловдив полицията започна проверка на фирмите, които предлагат ксерокс - услуги около висшите учебни заведения в града.

Наказателна отговорност по закона за авторските права и сродните му такива, ще се носи само ако се докаже, че притежателите на ксерокс машини са копирали в мини формат кандидатстудентски учебници и са ги продавали по собствена инициатива.

При заявена поръчка от страна на кандидатстващите вината е трудно доказуема,- коментират юристи.

Резултатите от проверката се очакват да бъдат оповестени в средата на следващата седмица, срокът определен от прокуратурата е десетдневен.

Пловдивските полицаи ще трябва да установят дали става въпрос за доходоносен бизнес по време на кандидат - студентските кампании или за иновационни решения в разработките на „пищови" от страна на кандидатите за висше образование.

Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 07/27/2006 :  09:20:41  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Отначало се зарадвах от инициативата на пловдидската прокуратура, ама после гледам -
quote:
Originally posted by moderator

Наказателна отговорност по закона за авторските права и сродните му такива, ще се носи само ако се докаже, че притежателите на ксерокс машини са копирали в мини формат кандидатстудентски учебници и са ги продавали по собствена инициатива.


Е, значи - пак нищо.
Пренебрежението към умствения труд у нас наистина е невероятно!

Edited by - Andrey_Kurtenkov on 07/27/2006 09:21:21
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 07/28/2006 :  09:57:58  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Случайно хванах тази сутрин едно много симптоматично обаждане на зрител по въпроса с ксерокопирането на учебните помагала по TV „7 дни”:
quote:
…Абе, какви авторски права да им плащаме! Та де на са я измислили те тая математика и тая физика!...

Народе!!!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/09/2006 :  19:40:50  Show Profile  Reply with Quote
в. Борба, Велико Търново
09-08-2006
ВАС поряза надеждите на доц. Тютюнджиев, проф. Харалампиев остава ректор на ВТУ




ПЪРВОТО ПО РОДА СИ СЪДЕБНО ДЕЛО В СТРАНАТА СРЕЩУ РЕШЕНИЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ ЗА ИЗБОР НА РЕКТОР И АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ приключи окончателно в полза на проф. Иван Харалампиев, разбра “Борба” вчера. Върховният административен съд е отхвърлил жалбата на доц. Иван Тютюнджиев и е потвърдил решението на ВТОС от миналото лято. Прецедентът в съдебната практика влезе в храма на Темида след провеждане на общо събрание във вуза на 8 май 2003 година. Тогава проф. Иван Харалампиев бе избран за още един четиригодишен мандат до 2007 г. в конкуренция на проф. Николай Даскалов и доц. Иван Тютюнджиев. Жалба в съда срещу процедурни гафове по време на избора подаде само доц. Иван Тютюнджиев.
ТРИЧЛЕНЕН СЪСТАВ НА ОКРЪЖНИЯ СЪД ОТХВЪРЛИ НА 22 ЮЛИ 2005 Г. жалбата на доц. Тютюнджиев като неоснователна и недоказана. Той бе осъден да плати 500 лв. на ректора и 360 лв. на Академичния съвет за адвокатски възнаграждения.
На 27 юли 2006 г. тричленен състав на ВАС е потвърдил решението на търновския съд. Срещу жалбоподателя ще бъде заведено изпълнително дело за разноските по делото, разбра още “Борба” вчера.

ВСИЧКИ ПРЕТЕНЦИИ СА НЕОСНОВАТЕЛНИ

ВСИЧКИ ТВЪРДЕНИЯ В ЖАЛБАТА НА ИВАН ТЮТЮНДЖИЕВ НЕ ОТГОВАРЯТ НА ИСТИНАТА, са решили върховните съдии.
ПРЕТЕНЦИИТЕ В ЖАЛБАТА: НАРУШЕНА ПРОЦЕДУРА ПО ИЗБОР НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ в общото събрание /ОС/, възражение за участието на доц. Кънчо Чолаков като член на ОС поради възрастта му и срочния му трудов договор, нарушено било тайното гласуване при избора на ректор. Заради всичко това изборът бил опорочен и доц. Тютюнджиев иска отмяна и ново събрание.
Съдът е приел за законен избора за допълване на студентския състав до 38 души, които автоматично са станали членове на ОС, защото Студентският съвет не е орган за управление на ВТУ и по Закона за висшето образование за него не е предвиден мандат. По време на съдебното следствие не е доказано твърдението в жалбата, че не било свикано общо събрание на студенти и докторанти за избор на представители за участие в ОС на вуза. По време на делото е извършена съдебно-икономическа експертиза. Тя е трябвало да установи колко са по главната книга на ВТУ студенти и докторанти, да провери статута на студентите, попълнили квотата за участие в ОС, както и да се провери броят на редовните студенти в Плевен и Враца. Вещото лице е установило, че броят на студентите е 5180, на докторантите - 71, в Плевен – 67, а във Враца - 60. Избраните студенти и докторанти съответстват с квотата 15%, е заключило вещото лице и неговата експертиза е била приета от съда. Не са намерени доказателства за подменени резултати за избора на студенти от колежа в Плевен. Не са представени и доказателства, че повечето гласували за Иван Харалампиев студенти са били членове на ВМРО.
ОСВЕН ТОВА Е БИЛА ОТТЕГЛЕНА И ЖАЛБАТА ОТ СДРУЖЕНИЕ “МЛАД ЮРИСТ”. Депозиралите въпросната жалба признали, че управителният съвет на сдружението не е вземал решение за такава и тя е била направена по устни сигнали. По-късно жалбоподателят Момчил Иванов установил, че въпросните устни сигнали са неверни, и затова си оттеглил жалбата. Съдът отхвърля показанията на доцентите Илия Стойков и Ради Кабаиванов срещу избора на ректор и Академичен съвет като заинтересовани. Те са членове на АС и са присъствали на общото събрание, ако е имало нещо нередно, е трябвало да обжалват решенията преди общото събрание на 8 май 2003 г. 65-годишният през 2003 г. доц. Чолаков е имал право да участва в общото събрание, защото е имал сключен валиден трудов договор за неопределено време като хабилитиран преподавател. Няма и нарушения в тайната на гласуване, защото обвиненията за това почиват само на хипотези.
След две съдебни решения коментарът, както се казва, е излишен. Напролет във ВТУ започва нова битка за ректорското кресло, а дотогава вуза ще ръководи Иван Харалампиев, дори това да не се харесва на много хора...


Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 08/10/2006 :  07:40:25  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Знаете, че съм пристрастен към темата "Правна защита на учените", а освен това съм завършил ВТУ. Нямам пристрастия в случая - към някоя от страните в съдебния спор, но искам да кажа следното.
Хубаво е, че най-после започват съдебни дела по процедура от този род. Бях критикуван от един колега тук, че употребявам думи като овце и влечуги, но съм категоричен, че поне за 95% от участниците в така наричащата се академична общност тези две определения са абсолютно точни.
Да си гражданин в една правова държава - това означава, когато ти накърняват правата, да отидеш в Съда и да ги защищаваш там (или първо по административен ред). Всичко друго е преди всичко липса на самоуважение и дори направо (според случая) самоунижение, нецивилизованост, простащина и глупост. А правова държава се създава от граждани, които са готови да защищават правата си. Кое е обратното на правова държава - знаем много добре.
Браво на завелия това дело! Въпреки че го е изгубил, той, както пише и в съобщението, е създал съдебен прецедент.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/15/2006 :  13:18:15  Show Profile  Reply with Quote
Борис Велчев пред “Дейли телеграф”:
България ще е много по-сигурна, ако няколко десетки хора влязат в затвора
15 Септември 2006
www.vsekiden.com

"Тази страна би била много по-сигурна, ако няколко десетки хора бъдат вкарани в затвора”, казва главният прокурор Борис Велчев пред вестник "Дейли телеграф". Той допълва, че имената на тези хора “са известни на повечето българи”.

В позитивна статия за Велчев, озаглавена “Борецът срещу престъпността, който възстановява репутацията на България”, британският вестник отбелязва някои от заслугите на новия главен прокурор. Като такива са посочени отправеното публично обвинение към шестима негови подчинени, злоупотребили със служебно положение. На Велчев е приписано и отстраняването на шефа на КАТ-София и на директора на националната пожарна, които в България бяха представени като акция на вътрешния министър Румен Петков.

Борис Велчев обещава пред “Дейли телеграф” още разкрития, но подчертава, че “има само един начин за борба с организираната престъпност и това е да се прочисти прокуратурата. В прокуратурата работят около 1600 души. Някои от тях трябва да си намерят друга работа."

По същия начин той е настроен срещу мафиотските босове, които от години се перчат около София и по черноморските курорти, съпътствани от облечени в черно главорези, известни като "мутри", въпреки че през изтеклите две години босовете на подземния свят станаха по-дискретни, пише вестникът.

В статията се отбелязва, че приказките на Велчев могат да минат за "перчене", особено в страна, която германският следовател Клаус Янсен неотдавна нарече прекалено корумпирана, за да й се позволи да вземе участие в общата разузнавателна дейност на ЕС. След като направи инспекция в България през март, Янсен заяви за местни медии: "Ако ЕС праща конфиденциална информация на България, тя ще попадне в ръцете на престъпни организации", припомня “Дейли телеграф”.

Един факт обяснява защо западните дипломати и служителите на ЕС възлагат толкова големи надежди на Велчев. Той е не само критичен към корумпираните български прокурори, той е техният нов началник, който за седемте години на започналия преди шест месеца мандат не може да бъде уволнен, се обяснява в статията.

Велчев бележи голямо скъсване с миналото, пише “Дейли Телеграф” и напомня, че предишният главен прокурор е напуснал поста “почти опозорен, след обвинения, че не е успял да обвини нито един от големите босове на мафията и бе подложен на тежък разпит от опозиционните партии.”

Колкото и да е властен неговият пост, Велчев все пак е просто един човек.

Министри и служители в Брюксел спорят дали да наложат предпазни клаузи на София, които да изключат България от най-чувствителните сфери на сътрудничество, като наказателното право, до две години, пише британският вестник.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/16/2006 :  11:04:38  Show Profile  Reply with Quote
Двама си признаха за убийството на пловдивския доцент
16 септември 2006 / News.dir.bg
Разкрито е убийството на доц. Мирослав Маринчев, който бе убит във вилата си в Пловдивското село Извор, съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков в Плевен, предаде БГНЕС.
Извършителите са двама млади хора - мъж и жена. Те са задържани и са направили самопризнания пред съдия. Мотивите за престъплението се изясняват, тъй като двамата заявяват едни причини, а полицията работи по други. Петдесет и две годишният проф. Маринчев беше намерен от свои съседи в двора на къщата си в 8 часа сутринта на 13 септември намушкан с остър предмет. Това бе първото регистрирано убийство от 50 години насам в селото. Проф. Маринчев бе жител на селото и хората там го познават като тих и скромен човек.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 09/17/2006 :  18:20:44  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Ха! Абе, вие знаете ли за този форум:

http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/

Връщам се от среща с професор Канев (бяхме с него и Любима Йорданова), който е участник там, той ни разказа много за неговите борби в БАН с престъпната комуно-ченгесарска шайка, много беше интересно.

Влязох в този форум, написах едно съобщение, но нещо не излезе. Е, надявам се да можем да си сътрудничим с тях.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 09/18/2006 :  21:32:17  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Значи, уморен съм, спи ми се, същевременно имам много работа, но не мога да се въздържа да не напиша нещо по повод на това, че днес прочетох решението на САС по делото ми срещу ВАК (ответници са и Институтът за български език и Министерският съвет).
Припомням това дело. Заведено е през 1995 г.!!! Иска се репариране на щетите ми (имуществени и неимущественти) заради това, че Специализираният научен съвет не е назначил рецензенти в продължение на година и половина при законов императивен срок 1 месец.
На първа инстанция делото трая 6 години, на втора инстанция след още 2 години ВАК беше осъден. ВКС обаче, без да заяви, че решението е неправилно, отмени осъдителното решение и върна делото за ново решение от друг състав на САС - тъй като, уж, било немотивирано (според мен беше мотивирано). Днес вече са 11 години след завеждането на делото, третиращо година и половина закъснение на изпълнение на задължението на държавна институция!!! И се получава ново решение на САС, съгласно с което искът се отхвърля. И защо ли? Ами защото, оказва се, според този състав на САС, видите ли, ВАК не можел да отговаря за бездействието на своя Специализирания научен съвет!?
И кой, питам аз, трябва да отговаря, ако една държавна институция не изпълнява задълженията си?
Адвокатат ми каза, че се срамува от това решение от името на цялата правна общност в България. Ще обжалваме, естествено.
С тази информация не искам да обезсърчавам ентусиастите, които биха се захванали да съдят ВАК или други академични институции, но все пак очевидно е, че самата информация със сигурност ще ги обезсърчи.
Е, какво ново? Всички знаем, че това не е държава, всички знаем, че съдът в тази държава е калпав (погледнато като цяло). Нищо ново.

Ще ви информирам и в подробности, ако желаете. Мога да цитирам делото, решението, съдийския състав и пр. Не че това нещо ще промени или че ще е толкова интересно...

Edited by - kkabakciev on 09/18/2006 21:34:43
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/19/2006 :  17:41:27  Show Profile  Reply with Quote
ККабакчиев, твоето последно съобщение е много тревожно. Какво става? Освен това, за което ти говориш има сигнали, че напоследък делата срещу ВАК, които се водят във ВАС също се губят от потърпевшите учени и на ВАК се присъжда едва ли не служебна победа по дефиниция. Did беше споменал в предишен постинг, а и от други пострадали учени се чува, че главният секретар на ВАК, която е д.ю.н. има пръст в това. Указано е влияние, дали не е и натиск, върху нейни колеги съдии, за поголовна сеч по отношение на оплакващите се от ВАК. Знаеш ли нещо по въпроса? Слухове ли са това или има нещо? Знаеш ли нещо повече и за длъжностите на д.ю.н. извън ВАК, къде преподава, заема ли други високи административни постове? Ако имаш информация, моля те сподели я, ще помогне да се изяснят някои неща.
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05