http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Ще провали ли МОМН политиката на БББ?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 04/30/2010 :  07:30:50  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Преди малко по държавната телевизия Министърът на образованието, младежта и науката доц. (проф.) ДН Сергей Игнатов на три пъти повтори (в полза на своята идея държавата да изплаща субсидия и на частните училища) "Ми дайте тогава и детски надбавки да не даваме на всички деца" - този индивид, оказва се, не знае, че само бедните българи получават детски надбавки! - това би следвало да го знае поне от обща култура - да оставим настрана това че е министър - та нали това е доцент (според сегашния закон) и професор (по неговия закон), а и е "голям доктор" (по сегашния закон) - каква ниска обща култура има един български доцент (професор), доктор на науките, че на всичкото отгоре и министър - и говори нещо абсолютно невярно (и е очевидно, че е абсолютно неверно - и тук никакъв спор не може да има) и то с такъв патос, сякаш казва нещо велико.
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 04/30/2010 :  08:12:28  Show Profile  Reply with Quote
Изплащането на държавни субсидии на частните училища е абсолютен цинизъм на фона на кризата и отново орязания бюджет на БАН, вследствие на което учените (и без това изчезваща категория в родината ни) ще излизат в неплатени отпуски. Изобщо има ли законово основание този парадокс и няма ли кой да осъди министерството? Било инвестиция в бъдещето. Но в чие? Обучаващите се в частните училища богаташки дечица утре ще отидат да работят в чужбина и да пълнят хазните на чужди държави, не на нашата.

Svetlana
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/12/2010 :  16:57:11  Show Profile  Reply with Quote
Напред към новото варварство
by newswriter on 12/05/2010 8:00 AM
Дойче Веле

http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=11636472

В средите на артистичния и научен елит владее тревога, породена не само от предстоящите реформи и несвършващата криза, но и от съмненията в компетентността на тези, които трябва да я извършат. Коментира Мирела Иванова:

„Финансовото състояние на БАН е толкова критично, че са застрашени оперативни дейности като метеорологичните прогнози, информация за земетръсната дейност, мониторинг на атмосферните процеси, екологични изследвания, защита на сигурността на компютърни мрежи.” Из новините на в. „Новинар”

Месец май по традиция се възприема като месец на културата, пролетният му въздух ври и кипи от прояви, събития и духовни пориви. Вероятно и защото на два пъти, на 11 и 24 май, са празниците на братята Кирил и Методий, църковният и гражданският.

От молебена до манифестацията, тъй да се каже, все празнуваме факта, че „и ний сме дали нещо на светът/ и на вси славяни книга да четат”. Така го изрича Вазов, Стоян Михайловски - другояче: Върви народе възродени!

Патетика на липсите

Днес патетиката на празника е силно редуцирана, защото културата, науката и образованието се превърнаха в досадни камъни, вързани на шията на правителството, което се е засилило да изплува от кризата.

Реформите, които се заявяват и предприемат в тези деликатни и пряко недоходоносни сфери, напомнят уравновиловъчните похвати на соца: режи отвсякъде по десет-двайсет процента и не му мисли много.

Днес владеят други патетики: на волевото просторечие и технократския нихилизъм, подгрявани от мегаломанските крясъци на вечните услужливци. Да се проведат безмилостните реформи в културата, да се освободи от държавната опека и криворазбрана грижа, е далновидна стратегия. Само че липсват законови фундаменти и цялостна визия по въпроса.

Ако съществуваха вече изградени и работещи фондации, ако законът за меценатството бе налице, за да изпълни предназначението си, ако през годините бе създаден пазар на изкуството - то изваждай голямата брадва от рекламния изборен клип на БСП, и съсичай до корен. Ампутирай болните места, за да се спре агонията и продължавай урбулешката нататък…

Науката като пречка за всезнайковците

Но днес е 11 май и духовната почит към светите равноапостоли Кирил и Методий изисква по-меки тонове, по-смирени думи, по-молитвено съпричастие към българите, посветени на културата и науката.

Можем например да си представим как се чувстват учените от БАН, „синодалните старци”, набедени отново от министър Дянков, този път в лъжа.

Сред тях сигурно има и псевдонютоновци и айнщайновци, но без съмнение и такива, осенени в пътя на натрупаното познание, с приноси и международен авторитет, достолепни в същностното си и нелеко посвещение. Вместо да дочакат публична благодарност и признание, те биват публично обиждани и унижавани.

Министърът е временно на този пост, далеч не е безупречен в работата си и дори само доброто възпитание изисква различен тон. Безцеремонността и неуважението, с които не само Дянков, но и други правителствени всезнайковци се отнасят към хората на интелектуалния и артистичен труд, започват да стават знакови. Хъшлащината не може да бъде норма, пък било и във времена на криза.

Ако сме се запътили към някакво ново варварство, където игрите на стражари и апаши, на ритнитопковщина и жмичка, при която затваряш очи и припознаваш желаното като възможно, то нека тази политика да се формулира ясно и сведе до знание, с цитат на Мауриньо например… Както е от ясно по-ясно, че унищоженото в културата и науката през годините е невъзстановимо.
Go to Top of Page

atakurt

Bulgaria
43 Posts

Posted - 05/17/2010 :  09:02:09  Show Profile  Reply with Quote
Правителство: доверие - 37 %, недоверие - 48 %!
Излязоха и първите негативни резултати от социологическа агенция ("Галъп"), макар и поднесени доста захаросано - http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2985911
Ето сравнението по два пункта - преди няколко месеца (когато имаше пик на доверие към Бай Бобо) и сега:
ГЕРБ - 50 % / 42 % доверие,
бай Бобо - 67 % / 52 % доверие, 15 % / 31 % недоверие.
На фона на тези цифри смятам, че бай Бобо има около шест месеца да си промени вътрешната политика и да се изчисти от боклуците в ГЕРБ, отваряйки втория плик (защото първият плик вече се изхаби от постоянна употреба).
Иначе към края на годината и той ще се запъти към бунището на историята.
А НАЙ-МНОГО БОКЛУЦИ СЕ НАМИРАТ В Т. НАР. "ПРОСВЕТНО МИНИСТЕРСТВО" И ИМЕННО ТО Е НАЙ-ВИНОВНО ЗА ОЧЕРТАВАЩИЯ СЕ ПРОВАЛ НА БББ.
Тогава ред идва на следващия премиер "и така - до края на света" ...

Бай БоБо въобще не знае какво прави, а и не знае какво да прави! Но това не е беда! Проблемът е там, че той не само, че не знае, че не знае всичко това, а и че не иска да го знае!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/19/2010 :  19:25:14  Show Profile  Reply with Quote
http://www.focus-news.net/?id=n1396204
БСП и ДПС се опитват да саботират реформите в образователната сфера. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ГЕРБ Снежана Дукова, която прочете декларация от името на парламентарната си група, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „През последните дни сме свидетели на поредното безпрецедентно политизиране и безуспешни опити да се криминализира и дискредитира по груб и недостоен начин политическият опонент и управляващите с желанието за саботаж на реформите, този път в образователната сфера. За пореден път емисари от БСП и ДПС се опитват да бунят и спекулират с учениците, които завършват своето висше образование и техните родители, ползвайки инструмента на политическата конспирация и инсинуация”, се казва в декларацията. Според ГЕРБ - от БСП и ДПС поставят тяснопартийните си интереси над интересите на зрелостниците и техните семейства, опитвайки се да предизвикат истерия. С протеста на академичните среди се правел опит да се стопират реформите в образованието, а целта била на всяка цена да се запази властта на номенклатурата. „Заявяваме, че ще продължим и няма да се откажем от реформите. Няма да наливаме пари в нереформирана и закостеняла непродуктивна система”, се посочва в декларацията на ГЕРБ.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/23/2010 :  16:09:49  Show Profile  Reply with Quote
23.05.2010
Науката е слънце, което вече не ни грее
Автор: А. Пунчева, Редактор: А. Андреев

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5601339,00.html

Кризата в духовността започна много преди икономическата
Денят на славянската писменост като празник на рециклираните клишета и фалшивият поклон пред българската наука и изкуство - на тази тема се спира Антоанета Пунчева.

“Левски създаде БАН, Дянков го закри” - лозунг от академичните протести.

“Аутлет на книги ще е най-новата атракция на пролетния базар в НДК. Изложението се открива на 24 май и ще продължи цяла седмица. Най-евтините книги ще са бестселъри от минали сезони.” - културна новина от българската преса.

С всеучилищния химн на Стоян Михайловски “Кирил и Методий” (“Върви, народе възродени”) вече повече от сто години българите честват най-красивия си празник – на книжовността, знанието и културата.

Bildunterschrift: Gro#223;ansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В дни на протести срещу реформите призивът на Михайловски звучи абсурдно
Напред, науката е слънце?

Проф. Никола Георгиев казва пред в. ”Култура”: “Наистина има в българската култура такъв епизод: Стоян Михайловски е безпощаден сатирик, хаплив, черноглед, не вярващ в нищо – и тъкмо той написва произведение, възхваляващо делото на Кирил и Методий, делото на българщината и на славянството. Първият стих на неговата кратка ода гласи “Върви, народе възродени”, макар че в творчеството на Михайловски този народ е всичко друго, само не и възроден. Този епизод е показателен и красноречив - докъде стига преклонението пред Кирил и Методий.”

Призивът на Михайловски “Напред, науката е слънце” звучи абсурдно в дни на протести срещу подготвяните реформи и съкращения в академичната сфера. Даже направо тягостно – в условия на криза, която в духовността започна много по-рано от икономическата. “В години на криза парите за култура трябва да се увеличават. Защото само тя повдига духа”, коментира в типичния си стил режисьорът Теди Москов.

Истински празник ли е денят на славянската писменост или просто повод за дълъг уикенд? Специално за “Дойче веле” отговаря културологът доц. д-р Александър Кьосев, преподавател в СУ “Св. Кл. Охридски”:

Маргинализираната култура

"Лично аз си спомням моето усещане - детско - за 24 май, и това вероятно е най-автентичното усещане за този празник. Макар че сега си давам сметка, че е бил манипулиран идеологически и как ли не още. Четири поколения манифестираха на празника на славянската писменост с лозунга “Слава на БКП!”.

Българското общество не се интересува от своята култура
В този смисъл, аз не изпитвам никакви емоции от празнуването на 24 май днес. А що се отнася до неговата социална нужда, смятам, че тя е имитирана. Защото българското общество по много начини е демонстрирало, че маргинализира своята култура, че не се интересува от нея. Че не ходи на театър – всеки десети ходи на театър, че слабо се интересува от съвременното българско кино... Като изключим 2-3 филма, които напоследък се появиха, салоните са празни; че не чете българска литература и т.н. Нуждата от всякави просвещенски, културни празници и идеали е медийна имитация. В някакъв смисъл, цялата българска култура е медийна имитация в момента. От тази гледна точка не виждам кой знае каква необходимост в това да се връщаме към празниците. Макар че не съм, разбира се, и за това да се отмени празникът или нещо такова. Който иска, да си го празнува, това казвам."

Няма ли да се превърне в повод за още по-силен плач за българската наука, която сега Дянков “ще закрие”? На страната на реформата ли сте, ако, разбира се, успявате да се ориентирате в нея, или подкрепяте статуквото?

"И денят на будителите, и 24май, и всичко може да бъде използвано за право за плач. Винаги ще се намери кой да се разплаче, винаги ще се намери някой да го нарече “смешен плач”!

Но аз смятам, че реформи в управлението на българската наука бяха необходими – и то още преди 20 години. Те ставаха все по-болезнено необходими с всяка изминала година. Това засягаше ВАК, това засягаше непрозрачния начин на администриране и централизиране на науката; научните изследвания; това засяга процента от БВП, който се отделя за наука. Реформата е ужасно закъсняла, в резултат на което има огромно напрежение. Днес се прави може би не по най-добрия начин, но от историческа перспектива е абсолютно нужна.

Реформата - ужасно закъсняла
Психоза в научните среди

На тази обективна нужда за реформи в българската наука бе отговорено с прибързан и дилетантски закон - и за академичния състав и висшето образование, и промените в закона за БАН. Доколкото разбирам, всички те имат общи характеристики: прибързаност и дилетантщина. И предизвикват психоза в научните среди. Това е най-лошият начин да се правят реформи.


От друга страна, разбира се, е позицията на БАН: те искат да направят такава реформа, при която нищо да не се реформира. Съвсем друг е въпросът, че в БАН има много звена със световни учени, но със сигурност не е такова ръководството на БАН. Наистина, в Българската академия на науките има изключително мощен изследователски потенциал. Трябва да оцелеят звена, които са доказали своето присъствие в науката."

Можем ли да се опрем на чуждото оценяване на институтите в БАН?

"Разбира се, че можем и е задължително! Ние сме платили за това. Но колеги от БАН казват, че при самата реформа това почти не се взема предвид”, казва културологът Александър Кьосев.
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 06/21/2010 :  14:27:55  Show Profile  Reply with Quote
Като цяло ББ е пуснат да забавлява хората, да ги омайва, докато другарите си прокарват политиката. Положението се влошава и това е валидно за всички области, подчертавам - за всички области, не само за образованието. В този смисъл МОМН се вписва в общата картина и не е изключение.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/29/2010 :  06:39:38  Show Profile  Reply with Quote
Интересно интервю във в. Труд:

27.09.10
Игнатов и Ангелов са отличниците в кабинета
Таня Джоева
С Веселин МЕТОДИЕВ, депутат от ДСБ, разговаря Таня Джоева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=623745

Edited by - moderator on 09/29/2010 06:39:54
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/30/2010 :  19:52:56  Show Profile  Reply with Quote
Още едно интервю от в. Труд:
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=627586

Борисов и Костов проправят пътя към властта на Първанов
автор: Йова Апостолова

Със заместник-председателя на ДПС Лютви МЕСТАН разговаря Йова Апостолова

- Г-н Местан, след две седмици увъртане ДПС прие идеята на БСП за вот на недоверие към правителството за провал на здравеопазването. Защо?

- Основната цел на вота е да се представи алтернатива на управляващите и подкрепящите ги в парламента. Едва ли у някого има илюзия, че вотът може да събори кабинета на Бойко Борисов.

- Досега у нас има само един успешен вот и той е на доверие, поискан от тогавашния премиер Филип Димитров.

- Да. Оттогава никой не прибягва до подобни аристократични ходове. Относно първия вот към правителството на ГЕРБ искам да внеса едно много важно уточнение - остават актуални всички предложения на ДПС за други теми като провалената икономическа и финансова политика и провала на политиката в духовната сфера. Тук визираме най-вече образованието и науката. Тази тема е актуална и на фона на странните оценки за просветния министър, изказани от страниците на "Труд" от неговия събрат, ексминистър Веселин Методиев.

Оценката му, че Сергей Игнатов е един от отличниците на кабинета, звучи цинично в ушите на научната общност, която е докарана до нищета. Тази оценка проявява и демагогията на сините. Те шумно тръбят, че не искат власт и не са в нея, но много методично съхраняват троянските си коне в правителството.

- Искате да кажете, че Игнатов е троянският кон на ДСБ в кабинета?

- Струва ми се, че тезата ми е достатъчно ясна. Образователната политика на ГЕРБ е провалена. И никаква НБУ солидарност няма да спести усещането, че рано или късно управляващите ще платят висока цена за обезличаването на предизборните им обещания. Образователната политика заслужава вот на недоверие, защото противно на Европейския съюз не само Симеон Дянков, но и просветният министър гледа на образованието като на разход, а не като на стратегическа инвестиция. Питайте дали споделят оценката за отличника министър хилядите учени от БАН, които всеки месец са в "доброволен" петдневен неплатен отпуск, защото финансовата политика на кабинета не може да им гарантира и без това нищожните заплати.

- Защо тогава вотът не е за криза в образованието?

- Защото предстоят сериозни дебати по бюджета за 2011 година. Искаме да видим дали в него кабинетът ще коригира грешната си политика в духовната сфера. Ако това не се случи, ще има още повече основания за вот по тази и други теми. Първопричината е в провалената икономическа и финансова политика на кабинета
.

- Излиза, че сега правите жест към правителството и му давате шанс да се поправи.

- Не. По-скоро това е особен опозиционен конструктивизъм. Втората причина да се спрем сега на здравеопазването е да няма размиване на дискусията.

- С вота не дадохте ли още един мотив на премиера да уволни Борисова?

- Има нужда от промяна на политиката в здравеопазването. Не просто от смяна на един министър. И тук вотът е предизвикателство и за автора на една много интересна формулировка, г-н Иван Костов (признавам, че изпитах известна завист), който каза, че проблемите в здравеопазването не са на Борисова, а на Борисов. Много ми е интересно как ще бъде защитена тази теза при вота. Защото засега действията им са в обратна посока - уж проблемът е на Борисов, но побързаха да поискат оставката на Борисова. Удобно, нали?!

- Тоест ДСБ е в странна позиция - искаше оставка за Борисова, но не подкрепя вота на БСП и ДПС срещу Борисов?

- Бих казал, че е в състояние на неопределеност.

- Уволнението на министър Борисова не обезсмисля ли вота?

- Напротив.

Страната вече се нуждае не просто от нови министри, а от нови политики - те могат да дойдат както отляво, така и отдясно.

- Но ГЕРБ е дясна партия.

- Кое ги прави десни, членството в Европейската народна партия? Това е формален критерий. При тях е очевидна кризата на политическа идентичност. Посланията са от крайно леви до крайно десни - класически популизъм. Вдясно зее огромна пропаст, която трябва да се запълни.

- А "Синята коалиция"?

- Сините са малко. И колкото по-плътно са до ГЕРБ, толкова по-свободно остава дясното. Изходът от кризата предполага предимно десни решения. Сините уж артикулират такива, но не като алтернатива на ГЕРБ, а като странна притурка. Мисля, че се дължи на страха да не бъдат уличени във взаимодействие с БСП и ДПС.

- Какво ще стане?

- Има риск сините отново да се разминат с обективната необходимост от дясна доминанта. И растящата поради кризата и лошото управление социална нужда на хората да насочи повторно погледа им на избиратели към предимно леви проекти.

- Отново към БСП?

- Мисля, че когато говорим за леви управленски проекти, следва да гледаме на БСП като на основен субект вляво. Но далеч не единствен.

- Подготвя се проект около президента Георги Първанов, който обаче още не е ясен.

- Съгласен съм, че анонсите по линия на президентския проект са още твърде неясни, за да предпоставят отговорни коментари. В ДПС следим тези процеси. Ще повторя, ако десните не се еманципират и не се определят ясно като алтернатива, избирателите може да я видят отново вляво. И в този смисъл звучи солидно тезата, че с подобно поведение ГЕРБ и сините сами проправят пътя към властта на леви проекти, в това число и президентски.

- В ДПС как се отнасяте към проекта на Георги Първанов? В топли отношения сте, подкрепихте го и за двата мандата.

- Не съм голям специалист по температурата на контактите. Но отношението ни ще е именно към политическия проект, а не непременно към персоната на носителя му. Като човек, който не обича да бяга от въпроси, трябва да отложа отговора за времето, когато този проект ни бъде предложен. Ако се случи.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/08/2010 :  19:40:02  Show Profile  Reply with Quote
Ето го и резултатът от политиката на МОМН:

Висшистите ни – бъдещи чистачи в „квартала на богатите”
08.10.2010
news.bg


Образованието в България "възпитава" не шефове, а бъдещи чистачи в предградията на богатите. Това се казва в коментар на Дойче веле.

През 2000 година консултантската фирма „Прайсуотърхаус" тиражира смазваща прогноза, според която на Чехия й трябват 12 години, за да настигне страните от ЕС, а на България - около 600. 10 години по-късно страната не само, че не е успяла да намали тази пропаст, а чувствително е отстъпила назад.

Една от най-съществените причини е катастрофалният срив на образователната система във всички нейни степени. Това доведе до дефицит на качествени специалисти, до липса на подготвени кадри и на добри изпълнители.

Тестово изследване на българските студенти, огласено преди месец от Ройтерс, показа, че България не само е далеч назад от развитите страни, но е и най-изостанала от своите съседи. Логично следствие на това е отчетената в България най-ниска производителност на труда в сравнение с останалите европейски държави и "спечеленото" първо място в клуба на бедните.

Нито един от тревожните сигнали обаче, нито един от протестите на все по-мълчаливата образована прослойка не успява да убеди кабинета, че намаленото финансиране и липсата на адекватна образователна реформа са своеобразна бомба със закъснител.

Вероятно най-потискащото за част от тях ще бъде, че с университетски дипломи в джоба те ще трябва да чистят предградията в "квартала на богатите".

Защо ли? Ами защото няма как дипломатът от Пернишкия университет да се състезава с дипломата на Оксфорд или Станфорд. Няма как новоизлюпеният Университет по библиотекознание и информационни технологии да конкурира Йейл или Кеймбридж.

Абсурдно е в сферата на висшето образование да гоним количество вместо качество. И тук, както и в останалите сфери, решенията, които взимат днешните управляващи, са със срок на годност един мандат време.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/13/2010 :  11:25:09  Show Profile  Reply with Quote
Млади учени с вързани ръце на протест в София
13.10.2010
Явор Николов

http://news.ibox.bg/news/id_1597368504

Стотици млади учени и служители на БАН излязоха на протест под наслов „2011 г. - Бюджетът на невежественото".

Протестиращите се събраха пред паметника на „Св. Климент Охридски" между Софийския университет и парламента, след което минаха покрай сградите на БАН и Народното събрание и приключиха протеста си пред Министерски съвет.


Протестиращите „си вързаха ръцете" с дълго въже, за да покажат, че сегашната политика пречи на учените да се развиват и като цяло да вършат работата си.
С плакати протестиращите заявиха, че „разрухата на БАН е национално предателство".

Протестиращите настояха, че вместо предизборните обещания „науката да стане приоритет" в управлението на страната и да получи 1% от БВП, според бюджета за следващата година, тя ще вземе 0.2%.


Общо за наука и образование се отделят само 3.3% от БВП, което поставя страната ни на едно ниво с най-изостаналите държави от Азия, Африка и Латинска Америка, подчертаха на протеста си учените.


Цитат от протеста: Учен - 270 лв., боклукчия - 660 лв. Кое цените повече?

По думите на Любомир Аврамов от Гражданско сдружение „За защита на науката и образованието" в случая не става въпрос за парите, които ще бъдат отделени за наука, а за техния дял в бюджета. Според него малкият процент пари за наука показва целенасочена политика за унищожаване на сектора.

Според Христо Лавчиев от КОГИТО за наука трябва да се отделя най-малко 1%, а за образование между 5 и 7% от БВП.

На други плакати пишеше: „Учен - 270 лв., боклукчия - 660 лв. Кое цените повече", „Доцент Сергей Игнатов - учен с 1 публикация и 0 цитата".
С други плакати учените призова премиерът Борисов да изпълни обещанията си, а министрите Дянков и Игнатов да бъдат сменени, ако не успеят да решат проблемите в науката.

Протестиращите млади учени внесоха исканията си в Народното събрание. Едно от тях е да се реши проблемът с хабилитирането на научните кадри. Според протестиращите в момента няма легални процедури по хабилитация и съответно няма законни дипломи.

Edited by - moderator on 10/13/2010 11:25:44
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/01/2010 :  14:24:20  Show Profile  Reply with Quote
Дянков и Игнатов си оспорват тиквен приз
1 ноември 2010

Студентите носиха плакати с коригирани в последния момент правописни грешки
http://dnes.dir.bg/news/obrazovanie-protest-simeon-djankov-sergey-ignatov-7364963?nt=4

В Деня на народните будители с викове „тикви” студентите се опитаха да събудят „мозъчна дейност в тикви”, извършвайки научен експеримент пред Народното събрание.
Според младежите един ден в годината тиквите не спят – дали в Деня на народните будители, дали в Деня на Хелоуин. Те направиха номинации за "Тиква на годината", съобщи "Фокус". Стотици студенти се събраха на протеста срещу липсата на пари за образованието.

Първата номинация бе министър Сергей Игнатов, втора номинация - министър Симеон Дянков. Номинациите студентите посрещнаха с викове „Оставка” . Стилиян Георгиев и Христо Лафчиев от сдружение „Когито” присъдиха диплома за антибудител на годината на финансовия министър, а втората награда за „приспивател на републиката” бе връчена на министъра на образованието.
Младите учени заявиха, че той я печели, защото с реформите си приспивал учените.

След техните реформи нас ни налегна дълбок сън, дори Конституционният съд му върна реформите, посочиха студентите. Трябва да направим всичко по силите си да събудим държавните глави, да решим дълготрайно проблемите си, но положението е много заспало. Надяваме се, че будните ще успеят да събудят заспалите. Опитват се без пари да ни карат да правим реформи, първо трябва да ни финансират и тогава, допълниха те.

Протестиращите млади хора скандираха „Убийци на култура”. Те посочиха, че сега ги приспивали с някакви 11 млн. лв., които образователният министър щял да разпределя, а лятото бюджетите на университетите са били орязани с 60 млн. лв.

Същевременно ректорът на СУ проф. Иван Илчев заяви, че на висшето училище са му необходими минимум 50 процента увеличение на държавната субсидия, за да може да се постигне някакво приемливо ниво на обучение. Проф. Илчев определи днешния протест "като интелектуален и академичен", но добави, че СУ разполага с огромен ресурс в лицето на стотиците хиляди възпитаници на Алма матер, на които им е скъпа идеята за "българския храм на науката и образованието".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/08/2010 :  13:11:22  Show Profile  Reply with Quote
Интелектуалци искат оставката на получилия летящ старт през соца Игнатов
08.11.2010
Обвиняват го в користни цели. Иска да ликвидира БАН
http://education.actualno.com/news_322707.html

Български интелектуалци и общественици изпратиха открито писмо с искане за оставката на министъра на образованието Сергей Игнатов.

В писмото се казва: "Получил летящ старт при социализма благодарение на връзките на баща си, сега министърът от правителството на ГЕРБ не пропуска случай да охарактеризира образователната ни система като съветска, а Българската академия на науките като сталинска структура", се казва в писмото.

В Министерския съвет той се противопоставя на увеличаването на бюджета за наука и образование с очевидната цел да ликвидира намиращата се в критично положение Българска академия на науките, се казва в писмото.

Користните отношения на Сергей Игнатов с частните университети, както и професионалната му некомпетентност, проличаха при изработването на новия Закон за академичния състав, 16 члена от който бяха отменени от Конституционния съд, заявяват интелектуалците.

Писмото е подписано от:
Димитър Баталов, поет и писател, основател на „Клуба на репресираните”, депутат във ВНС,
проф. Павел Герджиков, оперен певец, режисьор, музикален педагог,
чл. кор. проф. Румяна Радкова, историк,
проф. Ивайло Мирчев, художник,
Методи Недялков, дългогодишен концертмайстор на Софийската филхармония и преподавател в Музикалната академия, депутат във ВНС, акад. проф. Георги Марков, историк,
Дучо Мундров, режисьор и други.

Edited by - moderator on 11/08/2010 13:12:54
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/23/2010 :  16:33:46  Show Profile  Reply with Quote
Колеги, вижте, какво се случва с нашите приятели Михаил и Цветан. И двамата участваха в Кръглата маса на ГЕРБ за образованието и науката преди изборите. Ето къде са сега, година и половина по-късно...

БАН: Създаваме биороботи, а заплатата е 142 лв.
автор(и): Максим Караджов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=684907

Млади докторанти от институтите на БАН по механика и по информационни и комуникационни технологии се изхвърлят от стаите им в студентските общежития, защото нямат пари да си плащат наема. Дори дрехите им са запорирани!

Михаил Маринов (35 г.) от Варна и Симеон Цветанов (29 г.) от Костенец разработват авангардни технологии в биороботиката и в комуникациите.

“Труд” разговаря с двамата, но Михаил отказа да бъде сниман - не иска никой да го съжалява за битовите и финансовита проблеми в момента.

- Михаиле, защо стаята ви в студентското общежитие на Минно-геоложкия университет беше запечатана с багажа ви?
- Живея в това общежитие от 2007 г., когато започна докторантурата ми. Тя завърши през март т. г. и при това положение губя право на общежитие. Но в края на м. г. БАН сключи споразумение с МГУ, в което пишеше, че на докторанти, на които предстои защита, се предоставят още 6 месеца. Сиреч аз можех да остана там. Някои колеги въз основа на това споразумение започнаха да се настаняват в 50-те стаи, определени само за докторанти на БАН.

- Има ли конкретни изисквания към вас?
- Да, трябва да представя на директора на общежитието документ от института на БАН, че работя по научен проект. Аз работя по три и те са в областта на роботиката.

- На какви теми са?
- Управление на роботизирани системи за микро- и нанотехнологии. Прилагат се в микробиологията, например МЕМС е робот, който извършва операции с наноразмери в генното инженерство. Това е международен проект, вероятно първият в тази област в ЕС.

- И с тези научни проблеми в главата вие се борите за правото да живеете още 6 месеца в общежитие?
- За което имам право, но директорът на общежитието, който е бивш военен, ме отхвърля. Въпреки че потърсих помощ от министерството на образованието (МОН) и оттам разясниха писмено, че трябва да бъда настанен. Но шефът на общежитието заяви, че не можел да разбере какво точно казват от МОН и искал тълкуване!?

Това се случва през април т. г. и аз още живея в общежитието. Отивам да си платя наема и касиерката гледа компютъра и казва: “Няма ви вече в системата и няма как да платите!” Пак писах до МОН и лично главният му секретар се зае и бе направена забележка на шефа на общежитието, че не ме пуска. И ме включиха в системата, но се бяха натрупали три неплатени наема, докато бях “извън системата” и сега трябваше да платя всичко наведнъж - общо 500 лв. Помолих да ги платя разсрочено, но отказаха.

- Тази сума проблем ли е?
- Ние в БАН всички сега сме на половин заплата заради орязването на бюджета и кризата.

- Колко реално получавате?
- 142 лева чисто. До март бях със стипендия на докторант от 450 лв., но след това ме назначиха на длъжност “специалист” в Института по роботика и заплатата ми е 300 лв., чисто 284. Сега вземам наполовина. И с тези пари аз започнах да чистя старите три наема.

През август си заминах за Варна, защото майка ми се разболя тежко и когато се върнах в началото на септември, си платих поредния наем.

На 13 септември т. г., понеделник беше, заминах на работа в института на БАН и като се връщам - стаята ми заключена и запечатана. Багажът ми, дрехите ми вътре, всичко. И до днес.

- Защото не сте имали накуп 500 лв. сте изгонен на улицата. Сега къде спите?
- Вижте, не искам да ме съжаляват, аз ще се справя. Сега съм в една стаичка в института, но по-добре да не ме свързват с такива неща, защото колеги, като научиха, викат “Ау, защо не си казал” и започват да ми събират дрехи и пари за наема. Не искам, аз ще се боря за правата си!

- Михаиле, въпреки несгодите кога ще защитиш докторантурата си?
- Абсурдното е, че и това не можем сега докторантите, защото в момента няма действащ закон, по който да защитим. Старият Закон за развитието на академичния състав не важи вече, а новият не действа още - върнат е от Конституционния съд в парламента. Чакаме да го ремонтират, но според много колеги няма скоро да заработи. Сега са спрени процедурите на 858 докторанти с готови работи, но не могат да завършат.

- И все пак, като завършиш, къде ще работиш?
(В разговора се включва Симеон Цветанов, чиято стая също е запечатана):
- От чужбина ни предлагат постдокторантски програми. Има интерес дори от Япония. Условията са несравними. Тук тези битови неуредици ни поглъщат голяма част от времето и мисленето, а би трябвало да се концентрираме върху научната си работа. Там (в чужбина) заплащането по тези програми е 3000 евро месечно на докторант.

- Е, а вас търсят ли ви?
Михаил: Да, мен лично ме поканиха от Гренобъл, Франция. Имам предложение и от Германия, но трябва първо да се защити докторантурата тук (усмихва се тъжно).

Симеон: Ще добавя, че са спрени плащанията и от Фонда за научни изследвания и тази година е нулева, на практика не се работи. Освен това спечелени вече проекти от институти на БАН по VII рамкова програма на ЕС “Развитие на човешките ресурси”, които са за подпомагане на млади докторанти и специализанти, също са спрени. Парите са преведени от ЕС, но от МОН не ги превеждат на институтите.

- Михаиле, пожелавам научният екип, в който създавате биороботи, някога да помогне на шефа на общежитието. Дано разбере кое защо е на този свят!
- Едва ли ще разбере...

Edited by - moderator on 11/23/2010 16:38:35
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/06/2010 :  12:33:55  Show Profile  Reply with Quote
Иван Костов иска оставките на петима министри
06.12.2010 12:54

http://politics.actualno.com/news_326648.html

Премиерът трябва да направи радикална промяна в кабинета, смята тъмносиният лидер
Според него цели професии стават жертва на агресията на управляващите от ГЕРБ

Премиерът трябва да направи радикална промяна в кабинета, за да покаже, че зачестилите скандали се дължат не на лошо лидерство, а на лоши изпълнители, заяви на пресконференция лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него това е последният ход на министър-председателя, ако иска да покаже, че той задава правилния дневен ред, но министрите го опорочават и го превръщат в непрекъснати скандали, предаде БТА.

Според Костов трябва да бъдат сменени Вежди Рашидов заради скандала с Мишел Бонев и политиката срещу българската култура, транспортният министър Александър Цветков - най-малкото заради сблъсъка на двата кораба край Емине, министърът на образованието Сергей Игнатов - заради скандалите около висшите училища и БАН, земеделският министър Мирослав Найденов заради случая с Калина Илиева и министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Иван Костов посочи, че за първи път от 13 години насам пенсионерите няма да получат никакви пари за Коледа, което касае два и половина милиона българи.

"Кой е виновният за южната дъга на Околовръстното шосе и къде е министърът на регионалното развитие и благоустройството", попита още лидерът на ДСБ. Той има критики и към вътрешния министър Цветан Цветанов и припомни думите му, че бившият главен прокурор има пръст в убийства, от което е последвало само опровержение от прокуратурата.

"За една седмица сме изброили 19 скандала, която означава, че страната ни няма дневен ред, не се движи в някаква посока и непрекъснато се създават конфликти и персонални битки, заяви Иван Костов.

Според него цели професии стават жертва на агресията на управляващите от ГЕРБ. Липсата на духа на реформи, най-вече там, където са най-необходими - образованието, здравеопазването и културата, се проявява в непрекъснато оскандаляване", коментира лидерът на ДСБ.

Костов обърна внимание и на меморандума за АЕЦ "Белене" и заяви, че той е национално предателство.

Edited by - moderator on 12/06/2010 13:04:18
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05