Author |
Topic |
moderator
Bulgaria
2231 Posts |
Posted - 12/16/2010 : 17:45:41
|
Когато зам. министър Светлана Ломева предупреждаваше за проблема с европейските програми в МОМН, Игнатов я уволни. Е, след като ЕК е блокирала програмите, кой ще поеме отговорност?
ЕК блокира пари за образованиe Четвъртък, 16 Декември 2010 http://www.frognews.bg/news_29845/EK_blokira_pari_za_obrazovanie/ Нарушения от страна на България, свързани с управлението на средствата, са причината за спирането от Европейската комисия на повече от 10 милиона евро по програма “Учене през целия живот”.
Нарушения от страна на България, свързани с управлението на средствата, са причината за спирането от Европейската комисия на повече от 10 милиона евро по програма “Учене през целия живот”. Тя включва няколко подпрограми за студентски и професионален обмен., обясни специално за телевизия "Европа" Денис Абът, говорител на еврокомисаря по образованието Андрула Василиу.
За 2010 годинина България трябва да получи 13 милиона евро от Европейската комися по програмите “Еразъм” за обмен на студенти, "Леонардо да Винчи", "Коменски" и "Грундвиг". През пролетта обаче само 20 % от тях са били преведени като предупреждение, че страната ни не се справя добре.
В средата на годината ЕК спира превода на останалите близо 10 милиона лева. Тази мярка е необходима, за да гарантираме, че плащанията са в пълно съответствие с правилата за финансиране на ЕС и че данъкоплатците на общността са защитени. Ние знаем, че спирането може да създаде задруднения, например за българските студенти, заминали по "Еразъм" или други бенифициенти. Комисията изразява съжаление, че стипендиите са забавени. Тя е убедена, че основните проблеми се решават”, се казва в писмото на Денис Абът.
Проблемите, които се констатират, този път не са свързани с измами, подчерта Денис Абът. “Нямаме данни за нередности и измами. Проблемите са в областта на управлението и контрола. Слабости, свързани с управлението на касата, отчитането, контрола на бенифициентите от Националната агенция”, каза говорителят. |
|
|
Andrey_Kurtenkov
Bulgaria
578 Posts |
Posted - 12/16/2010 : 19:39:02
|
quote: Originally posted by moderator
Когато зам. министър Светлана Ломева предупреждаваше за проблема с европейските програми в МОМН, Игнатов я уволни. Е, след като ЕК е блокирала програмите, кой ще поеме отговорност?
Биййп! Грешка! Галя, Премиерът е този, който уволнява зам.-министрите - не съответният министър - ето защо, няма как да е вярно, че Игнатов е уволнил Светлана Ломева, както ти пишеш - уволнил я е Бойко Борисов. Преди малко го написах в друга тема - сега ще го повторя - не виждам какви претенции можем да имаме към Сергей Игнатов - той съвсем открито и последователно служи на кръга, на когото дължи всичко - и не виждам основание да го съдим за това - ако мен така някой ме избута по стълбата нагоре, както са го избутали него - и аз бих служил вярно и открито на този някой. Индивидът, който следва да понесе цялата отговорност за това, че предупрежденията на Светлана Ломева не бяха чути (а напротив - тя бе отстранена) е Самият Той - Бойко Борисов Боголюбиви. |
Edited by - Andrey_Kurtenkov on 12/16/2010 19:40:04 |
|
|
moderator
Bulgaria
2231 Posts |
Posted - 12/16/2010 : 20:37:29
|
Андрей, многократно си обръщал внимание, че тезата "премиерът (царят и т.н.) е добър, но другите около него го заблуждават и ние като му кажем истината, такава, каквато я виждаме, той ще разбере и ще се поправи" е нереалистична.
Но по-вероятно изглежда премиерът Борисов да направи втори свой кабинет, отколкото да се случат скорошни предсрочни избори, преди или едновременно с президентските. Затова, според мен, си струва да се персонифицират министрите, които заслужават да бъдат сменени с цел да се смени политиката в съответната сфера. Като представители на гражданското общество, ние правим нашите анализи и представяме нашите идеи. Дали политиците и в частност премиерът ще ни чуят е отделен въпрос. Но това пък си е тяхна и негова отговорност. И всеки си плаща цената, когато му дойде времето.
Известна наивност не пречи. Тя предоставя периметър за реакция на ответната страна. И тъй като не виждам наоколо тълпа от политически лидери, чиито тези съвпадат с моите, аз най-наивно си казвам мнението и го насочвам предимно към тези, които могат ефективно да отреагират, ако желаят. |
|
|
moderator
Bulgaria
2231 Posts |
Posted - 12/18/2010 : 17:49:35
|
18.12.10 Станишев: Ще има втори вот на недоверие за кабинета Труд онлайн http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=713387
Сергей Станишев Ще има и втори вот на недоверие срещу кабинета "Борисов", като един от възможните поводи е политиката на поход срещу духовността в България, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев за "Дарик".
Според него има много поводи за искане на вот на недоверие към кабинета, но планираната ликвидация на БАН е "национално престъпление". „Унищожава се българската култура - театри, маса други културни заведения, и това е един възможен повод", обясни Станишев, според когото друг е полицейският начин на управление.
„Същият поход се води и срещу Софийския университет - най-големият и най-качественият държавен университет", изтъкна още левият политик.
"Страната ни затъва. Няма посока на развитие. Има хаос в управлението. Има постоянно някакви PR ходове, скандали...", обяви за най-значимо от случилото се през 2010 г. бившият премиер.
„Опозицията не успя през тази година да бъде достатъчно ясна алтернатива, призна обаче Станишев. |
|
|
kkabakciev
Bulgaria
616 Posts |
Posted - 12/24/2010 : 22:39:52
|
Видяхте ли това?
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7875§ionid=2&id=0000402
"ГЕРБ се самонагради за реформи в образованието"
Моят коментар там: "Наистина е голямо нахалството на така наречения министър. Крехката 20-годишна Бг-демокрация не познава такъв ГРАНДИОЗЕН гаф: половин закон да бъде обявен за противоконституционен. Досега само по едно-две изречения от закон са бивали обявявани за противоконституционни. Този индивид, който не благоволи да предложи премахването на привилегиите на така наречените академици и член-кореспонденти (нагло въведени за сметка на данъкоплатеца от Станишев), сега се прави на дръж ми шапката и не подава оставка. Още по-голямо следва да е недоумението от така наричащите се представители на академичната общност! Не му искат оставката!?!? Или му я искат - някои от БАН, обаче не заради ГРАНДИОЗНИЯ гаф, а защото намират, че трябва да продължат да папкат от държавната ясла. Абе, какви представители на академичната общност? Абе, каква академична общност в държавата-кочина?"
Въпреки безумията, безобразията и беззаконията в просташката, профанска така наричаща се българска академична общност (те никога не са преставали), все пак
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ! |
Edited by - kkabakciev on 12/24/2010 22:44:07 |
|
|
moderator
Bulgaria
2231 Posts |
Posted - 04/21/2011 : 15:51:31
|
ББ versus Сергей Игнатов
Борисов към министрите: "Колеги, уволнявайте и наказвайте, за да не ви уволня аз!" Из стенограмата от заседанието на правителството на 20 април 2011 г 21 Април 2011 http://www.mediapool.bg/show/?storyid=178629&srcpos=5 Бойко Борисов към министъра на образованието Сергей Игнатов: Игнатов, понеже вчера беше обявено относно ваканциите на децата от 7 септември, от 1 септември, от 15 септември, ще ви моля, първо, да се направи много широк форум с родители, учители, педагози, психолози, ако щете една анкета сред самите деца, и едва тогава да се пуска в публичното пространство какво ли не. За кой ли път го казвам. Днес като чета вестниците: правят от 1 септември ще учат, от 7 септември ще учат, и след това излизат платените социолози и казват: правителството се колебае. Аз го научавам от новините, че някъде сте си говорили, че е възможно да се промени първият учебен ден.
А има теми, като първия учебен ден, който касае всички майки, хайде бащите по-малко са ангажирани. Отсега хората започват да си викат "защо от 1 септември, ако отида на по-евтино море, кога ще доведа децата? Обмислено ли е всичко това?"
Помолих всички министри, когато подобни информации, касаещи големи групи хора, се пускат, нека да стане след обсъждане. И като дойдете в Министерския съвет и кажете: направихме това обсъждане с родители, с учители, с психолози, със самите деца, понеже е много дълъг първият срок, много къс вторият срок или искат повече да почиват за Коледа и Нова година, затова предлагаме да не е 15-ти, а да е 7-ми септември. Но това трябва да ни го предложите с необходимия анализ и тогава ние да кажем "Добре".
Сергей Игнатов: Опасявам се, че не приемам тази критика. От ноември месец в министерството има работни групи, в които са родители, всички родителски организации, ученици – когато започна протестът още във Фейсбук, който се готвеха да направят, педагози, психолози, учители.
Бойко Борисов: И какво решихте? Щом не приемаш критиките, какво предлагаш да вземем като решение на Министерския съвет?
Сергей Игнатов: Точно затова няма решение.
Бойко Борисов: Като няма решение, защо говорите? Нали това обяснявам.
Сергей Игнатов: Вчера обсъждахме концепцията за образование.
Бойко Борисов: Обсъждайте си концепцията, но начинът, по който се представя, все едно че ние сме приели че от 1-ви или от 7-ми септември.
Сергей Игнатов: Не е така. Имаме анализ на всичките текстове. Единствено има бомбастично заглавие в един вестник, където казват "Режат ваканциите", след което се казва: въпросът се обсъжда, има предложение от 1-ви септември …"
Бойко Борисов: Когато се повтори по всички сутрешни блокове, не е само бомбастично заглавие във вестник, става бомбастична новина за всички. Защото всеки, който се подготвя за работа и с едно ухо слуша телевизията, чува "Режат ваканциите". Какво е усещането на тези хора – защо сега режат ваканциите.
Сергей Игнатов: Темата не е нова, това първо. Второ, никъде вчера не е артикулирано това, което съобщават, тъй като имаме запис на срещата. Имаше форум във Варна, където се обсъждаше цялата концепция.
Бойко Борисов: Затова ще помолиш медиите, когато правят такива бомбастични заглавия, да ги правят, след като е минало министерското постановление или е влязъл законът в парламента. В противен случай ни правят много лоша услуга.
Тук премиерът се прехвърля на темата за скандала с партийната агитация между ученици в Пещера.
Както между другото тази депутатка от Пещера, и съм казал да я махнат от зам.-председател на комисията, която карала децата да прави викторина. Между другото, ако някой от вас по тази тема го питат, най-малко БСП имат право да говорят за използване на децата за политическа агитация. Тяхната партия ме караше да ходя с червена връзка. Тяхната партия насила ме караше, те ми опорочиха детството. Как така? Тази партия, Станишев ще се изказва вчера, че ние, защото в някаква викторина в едно градче Пещера една депутатка направила.
Да, безспорен скандал е, ние ще я санкционираме отвсякъде. Но точно тези, който ме караха да ходя с червена връзка! Откъде накъде децата ще ходят с червени връзки? Защо не си посипете главата с пепел? Защо не отречете тези си години, където управлявахте тогава, а се водите 45-ти конгрес или 46-ти или 47-ми не ги знам и се наричат над стогодишна партия? Откъде накъде?
Или ДПС, където казва Лютви Местан - тази партия да забрави, че е партия държава. Те забравиха, че са партия държава, защото 20 години бяха в управлението и ако не беше дошъл ГЕРБ, още ДПС щеше да е в управлението. Ние извадихме партията държава от управлението. Така че искам това да се знае.
Караджова, заповядай!
Нона Караджова: За доста по-съвременни времена ще разкажа как се използват децата и бях възмутена от БСП за предизборни кампании на предишните парламентарни избори. В парка, който е в близост до дома ми, в който има много деца в юнско време, се раздаваха балони на децата с хелий, на които пишеше и подканваха да подкрепят БСП и ако не подкрепят БСП, съответно държавата ще отиде в не знам си каква Гербландия. Беше възмутително. Всички хора бяха възмутени.
Бойко Борисов: Напомняйте тези работи. Веднага реакция, веднага излизате и го обяснявате. Точно те ще имат думата да говорят! Как не съм го чул? Аз го чух в късните новини.
Ние, когато сгрешим, излизаме, признаваме си грешката, санкционираме и се поправяме. Те нямат нито една реакция, с която да са се поправили. Нито едните, нито другите.
Сергей Игнатов: Може ли да кажа нещо?
Бойко Борисов: Не. Ще го казваш там, където да те чуят хората. Аз искам, когато изляза оттук, да знам кога е ваканцията на децата – 15-ти, 1-ви, 7-ми, и като ме питат, да съм мотивиран да го кажа.
Сергей Игнатов: Сега правим всенародни обсъждания на този закон, който в момента върви, и е хубаво хората да почувстват, че това е техният закон, а не моят. Те участват в това обсъждане.
Премиерът прави отклонение за медиите
Бойко Борисов: Никой няма контрол над медиите. ГЕРБ няма нито телевизия, нито радио, нито сайт, нито вестник и няма да дам и да направи. Затова, когато слезеш ти като министър, няма медия, която да ти откаже, да помолиш по един толкова деликатен въпрос, каквото е възпитанието и почивката на подрастващото поколение, когато пишат или се изказват, да се придържат, нека да си напишат мнението на експертите какво е – едни от първи, едни от седми, едни от петнайсети, едни може да не искат да се учи изобщо, да има само ваканция, мнението на министъра какво е, за да го има в колонка с твоята снимка. Няма медия, която, колкото и да е против нас, няма да ти откаже това. Това ми е упрекът към теб.
"Поздравете Котоошу"
В Япония имаме хора в посолството, които въпреки радиацията и кризата ние сме от държавите, които не са си затворили посолството и работи в пълен синхрон. По дипломатически път от името на всички колеги от правителството поздравете и Калоян Махлянов - Котоошу за помощта и за мъжкото поведение и за това, че остана в Япония да подпомага тези, които му дадоха бял хляб да яде. Това е едно много почтено момче, така че специални поздрави да му бъдат изпратени от всички нас.
"Колеги, уволнявайте и наказвайте, да не ви уволня аз!"
Бойко Борисов за огражденията по границата с Турция: Министерството на вътрешните работи чрез "Гранична полиция", чрез "Жандармерията" да осигури при изграждането охраната на строителството на мрежата и след това нейната цялост, за да не стане така, че да дадем един кош с пари и още докато се прави, да мине някой да я открадне, защото тя е в обезлюдени райони.
Министерството на външните работи още веднъж да информира турската страна, че става въпрос за селскостопанска мрежа за селскостопански животни.
Министър Найденов, кой пуска тези съобщения – снайперисти ще гонят луди крави с хеликоптери? Кой си играе с тази информация и кой я предава? Изпратете трима ловджии, които за един час ще свършат работата, аз го чета и ме хваща срам.
Мирослав Найденов: И мен ме е срам, защото вчера на пресконференция на Агенцията по храните не знам в какъв контекст директорът го е казал. Бил се е чул с главния секретар на МВР и е обсъдил това.
Бойко Борисов: Колеги, уволнявайте, наказвайте защото ще ви уволня и ще накажа вас.
Правителството работи изключително добре и ако се замислите какви са ударите и какви са гафовете на правителството, които ни ги приписват в публичното пространство, няма един свързан с работата ни. Едното беше с Калинка, после беше послушването на Танов, после беше с три дни бързината на Трайков да съобщи нещо, което след три дни стана точно това, което той искаше. Снайперисти крави ще целят. Ваканции, преди да сме решили кога ще бъдат.
От ГЕРБ депутатка решила, че прави викторина и торта, с което ще повдигне ръцете на ГЕРБ и ще спечелим изборите, като е дала една торта, да им се чуди човек на акъла на всички тези работи.
|
|
|
moderator
Bulgaria
2231 Posts |
Posted - 04/28/2011 : 11:56:23
|
Двама министри консултираха 85 ученици автор(и): Труд 28.04.11 http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=871293
Сергей Игнатов И в гробището има корупция от живеещите там, които искат да изкарат някой лев.” Така отговори образователният министър Сергей Игнатов, на въпрос на момиче от Молдова дали в нашите вузове има корупция. Министърът откри кандидатстудентска борса за младежи от българските общности в чужбина. Той посъветва младите да не вярват на написаното за лошите практики във вузовете. Широко рекламираната борса, за която кабинетът взе специално решение и отпусна пари, събра едва 85 души. Но бе открита помпозно и в присъствието на още един министър - финансовия Симеон Дянков. “Какво включва “Общественото здраве?” - попита друга девойка Сергей Игнатов, визирайки едноименната специалност.
“Много е важно хората да не попадат в болници, особено след дългите и напоителни празници”, рече Игнатов.
Дянков обеща на младежите по-високи стипендии, но не каза в какъв размер ще са.
|
|
|
moderator
Bulgaria
2231 Posts |
Posted - 02/19/2013 : 18:30:01
|
Тандемът Игнатов, Дянков направи много да отврати хората и учените от десните политики в образованието. В този смисъл беше много полезен за БСП. Добре е, че го отстраниха, макар и доста късно и под натиск. Много е жалко, че когато обществото има настройка за десни политики и даде кредит на доверие на политици да ги осъществят, те пропиляват този кредит с откровени безумия и така докарват левицата, която обожава да демагогства на тема образование и наука.
Ето и вечният Евгений Дайнов, който е назначен за десен, и не пуска друг да припари до дясното, сега подтиква и кани БСП да канализира и оглави протеста, за да дойде на власт. Най-после Е.Д. си показа истинското лице.
Евгенидайновци много ги е страх, да не дойдат истински представители на десницата и да проведат десни политики в полза на хората. Такива, обаче, десни политици, няма да чакат, Е.Д. да ги учи и подкрепя, а ще решават въпросите, давайки лична свобода на избор, инициатива и действие на гражданите, учените, бизнесмените и ще зачитат законите и законността, вместо да грубиянстват и да ръсят обиди и изцепки като Е.Д и Дянков нито да стимулират откровения произвол като Игнатов. |
Edited by - moderator on 02/19/2013 18:34:43 |
|
|
moderator
Bulgaria
2231 Posts |
Posted - 02/27/2013 : 09:09:59
|
27.02.13 Кой накъде след властта автор(и): Труд, прочитания: 3433, коментари: 10 http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1802887
Игнатов пита за място в музей на БАН
Уволненият министър на образованието Сергей Игнатов от няколко седмици си търси работа. И се обърнал към Института по археология на БАН. Не е ясно дали от академията са склонни да го приемат в своите редици - там изобщо не са забравили опитите му да ги затвори.
Настоящият министър акад. Стефан Воденичаров отказа нова министерска номинация и се връща начело на БАН. Двете зам.-министърки Милена Дамянова и Петя Евтимова разчистват кабинетите си. Дамянова ще пише докторантура по проблемите на образованието и като партиен кадър ще работи за ГЕРБ. Евтимова ще се върне като началник на правния отдел в министерството.
Медийната съветничка Евелина Борисова работи за НБУ, а колегата Асен Александров е директор на столичното 55-о училище.
|
Edited by - moderator on 02/27/2013 09:10:39 |
|
|
moderator
Bulgaria
2231 Posts |
Posted - 03/15/2013 : 12:16:21
|
Има нов министър на образованието чл.кор. Николай Милошев. Милена Дамянова вече не е зам. министър, след подадена оставка.
И сега...?
|
|
|
moderator
Bulgaria
2231 Posts |
Posted - 05/13/2013 : 11:54:32
|
Костов си тръгва. ДСБ е извън Парламента. Ръководството на ДСБ подава оставка. Край с отровното влияние на Веселин Методиев върху висшето образование и науката! Такава нетърпимост имаше той към ИРИОН - дори отказваше да говори с нас в студиата на медиите. Желаеше просто да ни заличи от публичната сфера. С него увисват и Сергей Игнатовци и Евгений Дайновци. Даниел Вълчев също е с редуцирани претенции. В крайна сметка народът си казва тежката дума, макар и бавно и мъчително. Излиза, че за да се отхвърли една идея със значим силов ресурс след себе си, все пак се налага тя да се остави да се развие, така че всички да се убедят, че е отровна. Всички се учим... Дойде време да се развият десните идеи в сферата на образованието и науката - без запушвачите на амбразурата. |
Edited by - moderator on 05/13/2013 11:55:45 |
|
|
Andrey_Kurtenkov
Bulgaria
578 Posts |
Posted - 03/17/2016 : 16:52:05
|
Нещата си идват на мястото: http://transmedia.bg/1688 "МЕГЛЕНА КУНЕВА И ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ ПРЕВЪРНАХА МОН В ПАРТИЙНО-СЕМЕЕН БИЗНЕС" Нареформирахте ли се, а? |
|
|
moderator
Bulgaria
2231 Posts |
Posted - 03/29/2016 : 14:52:37
|
Бившият председател на УС на Българската асоциация на консултантите по европейски проекти Красимир Киряков заема мястото на Костадин Костадинов, който отговаряше за сферата на науката. От Министерския съвет съобщават, че Киряков има две магистърски степени – по българска филология в СУ "Св. Климент Охридски" и по маркетинг от УНСС, както и дългогодишен опит на управленски позиции в разработването на големи международни проекти. Бил е старши консултант към водещи организации като Световната банка.
Източник: http://www.capital.bg/kakvo_stava/2016/03/29/2732427_boiko_borisov_naznachi_nov_zam-ministur_na/
|
|
|
moderator
Bulgaria
2231 Posts |
Posted - 03/30/2016 : 11:40:42
|
МИНИСТЪР КУНЕВА ПРЕРАЗПРЕДЕЛИ РЕСОРИТЕ НА ЗАМЕСТНИЦИТЕ СИ В МОН
http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=1629 30 март 2016 г.
Министърът на образованието и науката Меглена Кунева издаде заповед, с която определи функциите на заместниците си.
Новият зам.-министър на образованието и науката Красимир Киряков ще координира дейностите, свързани с управлението на средствата от структурните фондове и международните образователни програми. В неговия ресор са международното и европейското сътрудничество и управлението на програмата „Еразъм+“.
Проф. Николай Денков ще координира дейностите, свързани с провеждането на държавната политика в сферата на висшето образование и в системата на науката.
Диян Стаматов координира политиката в системата на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка, организацията и контрола на образователния процес и на образователното съдържание, образователната интеграция, достъпа до образование, квалификацията и развитието на учителите и социалния диалог.
|
|
|
Andrey_Kurtenkov
Bulgaria
578 Posts |
Posted - 03/30/2016 : 18:04:41
|
А какво не е било наред в работата на досегашния зам.-министър, че се е наложило да бъде сменен? |
|
|
Topic |
|
|
|