http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Ще провали ли МОМН политиката на БББ?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 11/21/2009 :  12:02:03  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
http://www.novatv.bg/bg/shows/videos/6?video=3
Галя е пуснала в друга тема част от интервюто, ето го цялото.
Аз пак ще повторя, че най-добре ще е да изчакаме официалното оповестяване на прословутите проектозакони и чак тогава да си позволим по-категорични оценки. Това, което засега е сигурно, е че "откритото управление, гарантирано от ГЕРБ" се оказа мит.
А някой разбра ли, защо властта демонстрира така категорично отрицателно отношение към феодалните старци от БАН и положително - към техните аналози от висшите училища? (Да не говорим, че за Селскостопанска академия пак никой нищо не говори! - защо???)
И пак ще повторя изумлението си от декларираната готовност на г-н Министъра да премахне феодалните зависимости и подготвяното предоставяне на всички пеоцедури на висшите училища. Дори при сегашната система водещият моята дисциплина доцент буквално се гаври с мен - пристигна преди седем и кусур години от Селскостопанска академия, за да е близо до децата си, които се преместиха в София и - край - на четири очи ми се казва, че докато той е жив, аз нямам шанс за хабилитиране - а най-официално, когато повдигам предложение на наш Катедрен съвет да се разгледа въпроса за моето формално израстване - той не допуска включването на такава точка в дневния ред; обръщам се с доклад до ректора, в който демонстрирам, че моите наукометрични показатели отдавна са съизмерими с тези на хабилитираните преподаватели от моя факултет към момента на тяхното хабилитиране - а той препраща моя доклад към декана - със същия успех можеше да го препрати и към бай Пешо портиера. Та - защо правителството на ГЕРБ е решено да ликвидира феодализма в БАН - а пък да го укрепи във висшите училища?
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/23/2009 :  09:32:33  Show Profile  Reply with Quote
Тезата на Атанас Куртенков се оказа пророческа. Наистина Сергей Игнатов е на път да срине в калта цялото правителство защото калта (в ушите или извън ушите му забъркана с нескопосания му закон за РАС)започна да оцапва и премиера:

"Боко нарочно закрива ВАК, за да спаси агентите от ВАК от разкритие"

това е от форума на Дневник, http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/12/21/834079_pravi_se_opit_da_se_skriiat_agentite_na_durjavna/ ,
но подобни внушения се намират и в много други коментари на читатели запознати с подмолните дела на Сергей Игнатов.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/02/2010 :  07:55:45  Show Profile  Reply with Quote
Ето още едно потвърждение на горната теза.

http://svejo.net/home/link_summary/543005-Reformi-na-GERB-spasqvat-chengetata-v-naukata

Реформи на ГЕРБ спасяват ченгетата в науката
С две думи, ВАК се закрива, и всичките й досегашни членове трябва да останат скрити с отмяната на точка 27 от член трети алинея първа от закона за досиетата. Ами, то е много готино така. Браво на ГЕРБ.

Добавил: raylight
Източник: gantree.blog.bg
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 01/09/2010 :  15:33:11  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

Тезата на Атанас Куртенков се оказа пророческа. Наистина Сергей Игнатов е на път да срине в калта цялото правителство защото...
Всъщност, оказва се, че буквално няма област, в която новото управление да не се осира тотално.
А стоте дни на правителството на Тройната коалиция-2 (ГЕРБ/Атака/СК) най-сетне изтекоха (мога да смятам - ясно е, че по стечение на обстоятелствата, стоте дни на Бойко Борисов реално продължиха два пъти по-дълго) и масовите протести вече ще бъдат ежедневна новина. Ако за скорошните протести на тютюнопроизводителите можем да приемем, че са били режисирани от ДПС, то очевидно не така стои въпроса със задаващите се през следващата седмица - на 13-ти януари (първият работен ден на НС) ще има два протеста - преди обед във връзка с едни идиотски промени в ЗГМО, които се прокарват точно толкова скорострелно и безпардонно, както и ЗРАСРБ, а след обед пък, ще се протестира срещу безобразията на електроразпределителните, водните и топлофикационните дружества; още на следващия ден - отново протест около парламента - този път във връзка с поправките в ЗЕС (с две думи - "срещу тоталната свобода на властта да се намесва в личното ни пространство"). Инак не би могло и да бъде - не може да не се реагира на тоталната наглост, с която управляващите преследват единствено някакви свои кастови, корпоративни и пр. цели. А какви сладки приказки се говореха преди изборите! - как всички незаконни строежи в защитени територии щели да бъдат бутнати, как сме щели да развиваме "зелени" технологии, как сме щели да се превърнем в лидер на производството на биопродукти...
А въпроса в заглавието на темата нека да го променим така: "Харизал ли е Бойко Борисов МОМН на Иван Костов?"
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 01/10/2010 :  06:45:13  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Хе, хе, чел съм съобщения на г-н Куртенков, в които той (доколкото си спомням - бивш член на ДСБ) много се дистанцира от костозомбизма, обаче в случая звучи като един истински костозомбист. Правителството на ББ било вече дискредитирано, щяло да има протести и т.н.
Ще има - трънки. Бат Бойко има огромен рейтинг. Аз не съм му привърженик, но намирам, че е много стабилен и ще продължи да бъде такъв дълго време - заедно с правителството. Намирам дори, че неговата политика във вътрешен план е много по-приемлива от тази на правителството на Костов. Да, Бат Бойко е демагог. Да, Бат Бойко е безпринципен и способен да се извърти на 180, 360 и 720 градуса, но все пак засега има желание да се търси отговорност от предишните - комунокрадци и диваци! Докато правителството на Костов просто ги остави да си развяват байряка! Нито капка декомунизация! Умишлено непроведена! Неотворени досиета, непотърсване каквато и да била отговорност от предишните! Които при това бяха унищожили напълно държавата и икономиката!
Нищо лошо няма в това да се търси отговорност от безобразията на днешното правителство, но според мен е наивно да се мисли, че то си отива, а още по-същественият въпрос е:
ДОБРЕ, ДА КАЖЕМ, ЧЕ ДНЕШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО СИ ОТИДЕ.
И КОЙ ЩЕ ГО СМЕНИ?
НЕОТВОРИЛИЯТ ДОСИЕТАТА ПИСАЧ В "РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО" ЛИ?
ИЛИ МОЖЕ БИ НЕГОВИЯТ ПЛЕМЕННИК?
ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ДВАТА ФАЙТОНА ПООТДЕЛНО ДОРИ НЯМАТ 4%!

Edited by - kkabakciev on 01/10/2010 06:46:30
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 01/14/2010 :  17:34:00  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
"Пълният член е един от значителните фундаменти на българския език, заяви в ефира на БНТ просветният министър Сергей Игнатов."
http://politicheski.pogled.info/news/8640/Sergei-Ignatov:-%22Palniyat-chlen-e-fundament-na-balgarskiya-ezik%22
Eй, хора, много ви моля - може ли някой да ми разтълкува понятието "незначителен фундамент" (тъй де - щом има значителни, значи трябва да има и незначителни фундаменти).
Ех, Игнатов, Желева, Борисов, защо не умряхте при Гредетин...
Свръхсуперголямата излагация на Румяна Желева е само каймака на простотията на бойковите кадри.
"Значителен фундамент"...
Абе, откъде ги мъдрят тия изрази?!
Нещо като "най-оптимален".
Или - "започна стартирането".
Вероятно не е задължително да говориш глупости, за да те хареса Бойко Борисов, но определено помага!
И още един министерски цитат от посочения по-горе линк:
"Той изрази мнение, че има институти в БАН, които задължително трябва да се съхранят. Примерите, които той посочи, са институтите на БАН за български език, тракология, етнография."
Аман от юманитаристи!
То бива, бива, ама...
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/27/2010 :  12:44:14  Show Profile  Reply with Quote
Сменят и зам.-просветен министър
27.01.2010, 11:04 www.news.bg

http://news.ibox.bg/news/id_729020708

Със заповед на премиера е назначен нов зам.-министър на просветата.

По предложение на министър Сергей Игнатов това е Петя Евтимова.
Тя ще замени на поста Светлана Ломева, като ще поеме и ресора й - международна дейност и структурни фондове.

От министерството на образованието отказаха да уточнят мотивите за смяната.

До момента Евтимова е била началник-отдел „Международно право" към Дирекция „Правна" в Министерството на образованието. Там тя има повече от 8 години трудов стаж.

Основен мотив за нейното назначаване е натрупаният опит в областта, за която ще отговаря и отличното познаване на европейското законодателство.

Министър Игнатов посочи, че с нейната компетенция ще повиши капацитета на екипа, с който трябва да осъществи политиката на правителството в областта на образованието и усвояването на средствата от ЕС, необходими за извършване на реформата в сектора.

Петя Евтимова има дългогодишен опит в работата с европейските институции. Тя е представител на МОМН в Комитета по програма „Младежта в действие" на ЕК, в работна група „Признаване на резултатите от образованието" към Генерална дирекция „Образование и култура" на ЕК.

Евтимова е и национално контактно лице по правните въпроси по 7-ма Рамкова програма за наука на ЕС.

биография
Петя Николова Евтимова

е родена на 29 март 1968 г. в Каварна. Завършила е ЕГ „Гео Милев”, гр. Добрич с английски език. Магистър по право от УНСС. Специализирала е европейско право в Института за международните организации в Рим, Италия. Владее английски и френски език. Омъжена с едно дете.


Зам.-министър на образованието сменен без предупреждение
Светлана Ломева научила от медиите, че я замества Петя Евтимова
Мартина Бозукова
27 Януари 2010

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=161178&srcpos=5

Експертът от Министерството на образованието, младежта и науката Петя Евтимова изненадващо замени досегашния зам.-министър, отговарящ за международната дейност и европейските фондове Светлана Ломева. Това е станало по предложение на министъра на образованието Сергей Игнатов със заповед на премиера Бойко Борисов. От министерството обаче отказват да кажат какво е наложило смяната на Ломева.

Оттам изтъкват, че "основен мотив" за назначаването на Евтимова е "натрупаният опит в областта, за която ще отговаря и отличното познаване на европейското законодателство". От министерството обаче не отговориха дали това означава, че Ломева не притежава тези качества.

Самата Ломева заяви пред БНР, че не е подавала оставка и освобождаването й е изненада и за нея. "Бях уведомена за това сутринта, а по-късно от медиите научих кой ще ме замени на поста“, каза Ломева. Тя заяви, че с нея не са водени разговори и не са били отправяни критики към работата й. Ломева посочи, че е с добри впечатления от Евтимова и е готова да й предаде поста със съпътстващата го работа.

"Още първите дни когато министър Йорданка Фандъкова напусна министерството и стана кмет аз си подадох оставката, защото е нормално новият министър сам да избере екипа си. Тогава министър Игнатов ми предложи да остана в екипа. Сега е решил да предприеме смяна, но трябва да питате него за мотивите", каза Ломева.

Тя дойде в образователното министерство от неправителствения сектор. Тя е един от основателите на Българско училище за политика и негов директор до юли 2009, преподавала е в Нов български университет.

Евтимова е била началник-отдел "Международно право" към Дирекция "Правна" в Министерството на образованието, в което има повече от 8 години трудов стаж.

Според Игнатов нейната компетенция ще повиши капацитета на екипа, с който трябва да осъществи политиката на правителството в областта на образованието и усвояването на средствата от ЕС, необходими за извършване на реформата в сектора. Евтимова имала дългогодишен опит в работата с европейските институции.

Тя е представител на МОМН в Комитета по програма "Младежта в действие" на ЕК, в работна група "Признаване на резултатите от образованието" към Генерална дирекция "Образование и култура" на ЕК и е национално контактно лице по правните въпроси по 7-ма Рамкова програма за наука на ЕС.

Тази смяна прави образователното министерство ведомството с най-много рокади от началото на мандата. Сегашният министър Сергей Игнатов се присъедини към екипа на МОМН в средата на август, след като зам.-министърът с ресор висше образование Румен Пранчов обяви, че се оттегля по здравословни причини малко след съставянето на кабинета. По-късно той замени министъра на образованието Йорданка Фандъкова, която се кандидатира и бе избрана за кмет на София.

Междувременно правителството прие нов устройствен правилник на Министерството на образованието, младежта и науката. С него общата численост на администрацията на ведомството се намалява с 35 щатни бройки. Във второстепенните разпоредители към министъра на образованието ще работят 114 служители по-малко.

В дирекция "Достъп до образование и подкрепа на развитието" се обединяват функции на три досега съществуващи структури. По този начин се обхващат дейности, свързани с политиката за образователната интеграция на деца и ученици, за квалификацията на кариерното развитие на педагозите, както и за учебниците, учебните помагала и училищната документация.

Функциите на две от досегашните дирекции ще се изпълняват от нова - "Образователни програми и образователно съдържание". Тя поема предучилищното възпитание и подготовка, основното, средното общо, както и професионалното образование, обучение и ориентиране. Нови са и дирекциите "Организация и координация" и "Контрол и инспектиране". Техните компетентности са свързани с предучилищното възпитание и подготовка, училищното обучение, извънкласните и извънучилищните дейности.

Закрива се дирекция "Студенти, специализанти и докторанти", като функциите й се поемат от дирекция "Висше образование".



Edited by - moderator on 01/27/2010 12:53:42
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/28/2010 :  13:27:32  Show Profile  Reply with Quote
Бившият зам.-министър на образованието Светлана Ломева:
Очевидно съм засегнала нечии интереси и това е допринесло за решението за отстраняването ми
Мария Филева
четвъртък, 28 януари 2010

http://www.vsekiden.com/?p=64426
Смешно е освобождаването ми като зам.-министър да се свързва с политически интриги и недоказани твърдения. Има много по-сериозни сигнали за нередности, които може да са довели до това решение, твърди ден след отстраняването си като зам.-министър на образованието с ресор “Младежка политика” Светлана Ломева. Признанията й дойдоха, след като в медии се появиха публикации, че е отстранена, защото е прикривала злоупотреби. Пред “Всеки ден” Ломева бе пределно откровена. Изявленията й днес се различават от дадените в деня на уволнението й. Тогава тя се опита да защити своето ведомство и да запази бон тон при раздялата, без да може да скрие огорчението за начина, по който се е случила тя.


Г-жо Ломева, от публикации в медиите днес излиза, че сте била освободена заради някакъв таен доклад, в който пишело, че не си изпълнявате добре задълженията. Вчера в разговор с нас загатнахте, че знаете откъде е дошло предложението. Ще ни кажете ли все пак?

Докладът днес беше изненада за мен. Не мисля, че има такъв таен доклад. Ако наистина е имало някакви тайни подозрения за Националния център за младежки и европейски политики, т.нар. център на Иван Модев (б.ред.- той е син на бившия областен управител от БСП Тодор Модев), то би трябвало аз да бъда информирана, тъй като пряко се занимавах с дейността на центъра. Ако е имало такъв доклад и той не ми е бил даден, това е проблем. И то проблем в министерството. Аз по-скоро дълбоко се съмнявам, че има такова нещо, защото този център минава непрекъснато пред европейски одити и поне досега има една много добра оценка от страна на ЕК за неговата работа. Т.е. може да има съмнения, но те не са доказани.

Още повече, че има нещо друго нелогично в цялата ситуация, защото Петя Евтимова, която идва на моето място, от септември м.г. по наше предложение е човекът, който представлява центъра и младежката политика от страна на министерството пред ЕК.

Същият този Национален център “Европейски младежки програми и инициативи” (НЦ ЕМПИ)?

Да. На практика тя е изпратена там да гледа какво е мнението на европейците за работата на този център и да представлява МОМН и центъра по отношение на тези политики. Дори бих казала, че тя е много по-вътре в нещата на този център, защото го представлява и участва в този комитет в Брюксел. Аз имам толкова много други отговорности. Така че няма логика, ако моята смяна е заради този доклад и изобщо има някакъв доклад, да сложат човек, който е още по-свързан с центъра. Изненадана съм, защото имам чувството, че става дума за някакви политически интриги, които се опитват да се създадат в този момент, а всъщност нашата основна позиция и моята лична, заради която приех да бъда в това министерство, е, че не бива да се правят политически уволнения по никакъв начин. Ако човек докаже, че работи и работи добре, той има право да намери своето място. Ако обаче той има някакви прегрешения, то съответно си носи отговорността.

И аз тук си задавам въпроса защо никой не се интересува например от дейността на Центъра за развитие на човешките ресурси, който управлява програмите “Грюндвиг”, “Леонардо да Винчи”, “Еразъм”, който, когато постъпих в министерството, беше огромният проблем, който през всички тези месеци се опитвах да разгребвам, да разрешавам и въпреки това като че ли винаги, когато се стигнеше до по-сериозни промени в този център, нещата се забавяха, преписките се губеха, нещо се случваше и всичко започваше отначало. А всъщност за този център има един огромен доклад от МВР, който още през август месец министър Фандъкова поиска. Оказа се, че има доста дознания, прокурорски проверки. Само преди десет дни получихме доклада на прокуратурата, в който открито са заявени доста сериозни не подозрения, а доказани схеми, по които се източват пари или се усвояват пари по непрозрачен начин! Говорим за европейски пари. Никой не се интересува от дейността на този център, а са фиксирани нещата върху някакви политически въпроси. Това е още повече смешно, защото тъкмо това беше правителството, което каза, че няма да прави политически уволнения и сега да се излиза с такива аргументи за мен е несериозно.

Кой ръководи Център за развитие на човешките ресурси?

Още когато постъпих на работа в министерството, се оказа, че има декларация за увереност, която е трябвало да бъде подадена пред ЕК още през март 2009 г. – за предходната 2008-ма, и предишният министър Даниел Вълчев не я е подал, тъй като е имало един много негативен одит на Одитното звено в МОМН по отношение на дейността на този център. Заради което ние трябваше да получим информация от съответните структури – МВР, прокуратурата, отвсякъде, откъдето можахме да съберем информация, и тогава се наложи да помолим директора Людмил Ковачев да си подаде оставката поради огромните съмнения към този център. Впоследствие се наложи да назначим нов човек. Оказа се обаче, че хората, които работят там, доста бързо се организираха и дамата, която работеше като директор, просто не издържа на напрежението и всичко, което се случваше - пак казвам, просто се губеха преписки, не се случваха тези бързи структурни промени, които трябваше да се направят, за да може центърът да върви и да се развива. Дамата си подаде оставката, каза, че повече не иска да участва в нещо, за което очевидно като че ли нямаме сериозна подкрепа да направим тези промени, и в момента центърът седи в едно такова отворено положение…

Казвам всичко това, защото се надявам, че там ще бъдат направени промени, там трябва да бъдат направени промени, защото говорим за 15 млн. евро на година и вече е ясно, че има достатъчно схеми, разработени досега. За това, очевидно, някой трябва да си понесе отговорността. Да не говорим за други такива структури, с които съм се занимавала в МОМН, като например Център за образователна реинтеграция на деца и ученици от етническите малцинства, който се оказа, че има доста нарушения на процедурата по подбора на проекти, която ние искахме да спрем. Даже не съм сигурна дали е спряна, защото изведнъж нещата започнаха да се случват много бавно. В момента, в който тръгнеш да променяш някаква структура, нещата започват да вървят бавно, преписките се губят, консултации трябва да се търсят извън министерството. Има много други неща, които аз вече ги задавам, защото дълго време се борих и някак си не можах да се преборя очевидно. Най-малкото биха могли да се задават въпроси по отношение на този национален център, който е минал през няколко европейски одита, за който аз не съм получила нито от МВР, нито от прокуратурата, нито от ДАНС информация, че там се случва нещо нередно.

Загатва се за съмнения за злоупотреби, но не става ясно точно какви.

Ние имахме много съмнения за Центъра за развитие на човешките ресурси, но имахме съответните доклади от МВР и това ни послужи за основание да помолим предишния директор да се оттегли, защото очевидно има доказателства, за да може да не влияе на проверката, която допълнително се извърши. И в момента вече има много по-сериозни доказателства за всичко, което се случва там. Сигурна съм, че там трябва да настъпят много сериозни промени и натам да бъде насочен общественият интерес. Този център управлява доста сериозни ресурси, а очевидно намират някъде доста сериозна подкрепа и нещата не се случват докрай.

Мислите ли, че има връзка между нередностите, за които говорите в Центъра за развитие на човешките ресурси и вашето отстраняване?

Очевидно. Очевидно има връзка и с тази, и с много други нередности, с които много сериозно тръгнах да се боря – с такива съмнения за нередности. Дори не само съмнения – например по отношение на Център за образователна среда и интеграция, където направихме конкурс и избрахме нов директор. Тогава се оказа, че доста нередности са вършени там, като например е подписван договор с човек, който работи в Министерство на образованието, директор е на дирекция, само че е подписан договор с неговата частна фондация.

За кого конкретно говорите?

Всички тези неща съм ги дала в инспектората в МОМН, все пак си има процедура, спазила съм всички законови изисквания и се надявам оттам също да излязат с някакво становище.

Оказван ли ви е натиск да правите политическа чистка?

Не. Абсолютно си признавам, че е имало някакви подмятания от хора, които не смятам, че са били сериозни. На един дебат в телевизия Алма Матер някакъв млад човек стана и попита защо не уволняваме Иван Модев, който управлява европейски средства. Отговорих, че до момента, до който нямаме основание да смятаме, че има нарушения, ние няма да правим политически уволнения. Аз приветствам решението и на премиера, и на цялото правителство, че това беше отстоявано до последно. Абсолютно твърдо заявявам, че никога никой не е искал да се правят политически уволнения.

Но се твърди, че във въпросния доклад това пише.

Ако смятате, че не съм уволнила Иван Модев и затова мен са ме уволнили… Вижда ми се много несериозно и смешно. Пък и с този таен доклад. Нека престанем с това – някой нещо казал, някой нещо написал. Има документи и трябва да работим с тях и така да доказваме всичко онова, за което говорим.


Ето какво каза Светлана Ломева вчера – броени часове, след като новината за освобождаването й бе официално потвърдена.


Г-жо Ломева, днес министър Сергей Игнатов посочи, че причина за освобождаването ви било нуждата да започне усвояването на европейски средства. Това ли е вашата слабост, говорили ли сте по този въпрос?

Не, това досега той не го е казвал, не сме говорили по този въпрос.

Кога разбрахте за освобождането ви?

Той го каза това нещо, че има взето решение, т.е. това се е случило.

Игнатов ли е представил предложението на министър-председателя?

Не, той каза друго, което аз мисля, че не е вярно, така че искам да го коментирам.

Че министър-председателят е предложил ли?

Не, не каза това. Каза друг човек, за който обаче аз не вярвам, че е така и не искам да коментирам.

Т.е. някой друг, трети, е предложил?

Да.

А той как е реагирал, просто е казал – да, добре, разбира се?

Не сме водили чак такива разговори. Просто той каза – вчера се взе такова решение, аз попитах какви са мотивите, той отговори – няма такива моменти, ще попитам, ще разбера и това беше разговорът ни.

Е така ли се освобождава зам.-министър?!

Знаете ли, аз смятам, че когато министър или който и да било отиде някъде както Сергей Игнатов, има право да си направи екип. Аз бях поканена от Йорданка Фандъкова. Когато той дойде, ние водихме такъв разговор с него – дали той иска да остане същият екип. Той има право да си го направи, това е нормално, аз на това съм учила политиците и затова предложих още тогава, ако не можем да работим, да се разделим. Но той каза, че държи да остана. И така продължихме, до момента, в който трябваше да науча едва ли не от медиите какво се случва. Не беше най-добрият начин, но приемам, че това е негово право.

И не сте говорили за проблеми с усвояването на европейски средства по различни програми, свързани с младежката политика?

Аз поне не знам да има такива проблеми, напротив. Можеше досега да ми каже. Никога не сме говорили, не е имало проблеми в усвояването на европейски средства. Напротив, може да говорите с Красимир Попов, който е управляващ звеното по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, нашата програма върви много добре. Има си своите проблеми като всички оперативни програми, но на техния фон работи добре и можеше да върви и още по-добре.

Колко средства са усвоени досега, колко проекта са изпълнени за 6-те месеца, през които сте зам.-министър с ресор “Младежка политика”?

Две програми стартираха през декември, когато беше крайният срок. Едната е за 12 млн. лв. – за интеграция на деца от малцинствата. Между другото тя първо беше предложена на Комитет за наблюдение за 6 млн. лв., впоследствие с подкрепата на други организации, които поискаха да бъде увеличена сумата, тя стана 12 милиона. От ноември до 21 декември приключи набирането на проекти по програма за интеграция на деца със специални образователни потребности за 10 млн. лв. През ноември успяхме да защитим пред Комитета за наблюдение стартиране за трети път на програма “Училището – привлекателна територия за младите хора” на обща стойност 30 млн. лв. Тази програма е била осъществявана през 2008 г. за 7 млн., през 2009-та е била в рамките на 9 млн. лв. Ще започне да действа от февруари или март. За доста пари още мога да говоря – например програмата за ограмотяване на възрастни хора за 15 млн., насочена е към младежи, отпаднали от образователната система. По данни на НСИ около 8 % от населението няма основно образование, затова защитихме този проект и вече е даден на една от дирекциите в МОНМ “Общо образование”, ще покрие около 10 хил. човека, които ще могат да получат основно образование.

Говорихме с вас, когато току-що бяхте поели поста зам.-министър и тогава не ми беше ясно що е това младежка политика и има ли тя почва у нас, съдейки по предишните опити за провеждането й. Мислите ли, че направихте достатъчно, за да стане ясно що е то младежка политика ?

Е, не, за съжаление нямах това време. Мислех, че по-бързо ще се случат нещата. Но важното е, че стратегията за развитие на младежта през следващите 10 години е почти финализирана. И най-важно – получихме подкрепата на всички министерства за това, което присъства в стратегията, т.е. част от нещата, които са в сферата на младежките политики, не са отговорност само на Министерството на образованието и за моя екип беше много важно да получим подкрепата на всички министерства. Миналата седмица имаше такъв междуведомствен консултативен съвет. Оттук нататък предстоеше да бъде подадена тази стратегия в МС. В петък имаме планирана среща и се надявам дамата, която продължава след мен на моята позиция, да подкрепи цялата тази инициатива за създаване на Национален младежки съвет.

Дамата, която идва след вас – Петя Евтимова, с какво точно се е занимавала до момента?

Тя, мисля, е главен експерт в правна дирекция. Работили сме заедно, тя ме е консултирала по въпроси, които са свързани с правното оформяне на документацията и по отношение на младежките политики, и на международни сътрудничества, които имаме.

Вие каква оценка си давате по шестобалната система?

Като вложени усилия доста висока, защото ми се наложи да работя по 12-14 часа и да се опитвам доста от нещата да се придвижат малко по-бързо. За съжаление, не стана така, както бих искала, така че по отношение на резултати – аз не съм доволна. Като човек от неправителствения сектор съм свикнала доста по-бързо да идват резултатите. Все пак имаше доста обективни причини – минахме през смяна на министри, натъкмяване на нови екипи. Не бяха лесни тези месеци в министерството .

Чухте ли се с г-жа Фандъкова вече?

Не мисля, че г-жа Фандъкова има някаква отговорност за всичко това. Все пак тя е в друга позиция. Сега министър е Сергей Игнатов и той има право да си направи екип. Проблемът е, че това нещо можехме да го уточним на много по-ранен етап.

Разочарована ли сте?

От начина, по който ми беше съобщено, да. Не обичам и винаги съм била против този начин да се съобщава – от вчера не си работа. Просто не е сериозно, не е нормално, не е човешко. Винаги съм се борила срещу такива методи. Дори когато съм обучавала политици в предишната си работа, съм смятала, че трябва да се изправим точно срещу такъв модел на отношение на хората и в политическите партии, и в изпълнителната власт. Гледам като теренен изследовател това, което се случва в момента, защото едно е да чуеш какво се е случило на някой друг, друго е да се случи на самия теб. Наистина не вярвах, че е възможно така да стават нещата.

И вие, и г-н Игнатов идвате от НБУ. Да не би там да се е зародил някакъв конфликт?

Не, не сме имали противоречия. Напротив – аз бях изключително щастлива, когато министър Игнатов дойде в министерството. Даже съм си позволявала да изразявам мнение в моменти, когато все още се обсъждаха кандидатурите, че смятам, че той действително е човек, който може да направи реформа във висшето образование пред тогавашния просветен министър Йорданка Фандъкова. Не съм усетила да имаме някакви напрежения. Може би трябва да мине малко време и нещата ще се изяснят. Не мисля, че в една такава ситуация човек би трябвало да пита, да иска информаци. Беше ми казано, че не съм желана в екипа на министър Игнатов и смятам, че е негово право да реши, без каквито и да било усложнения. Искам максимално бързо с човека, който заема поста, да си предадем отговорностите, за да не страда работата.

Още ли мислите, че Сергей Игнатов е в състояние да направи реформата във висшето образование, щом като с такава лекота се е съгласил с чуждо мнение и ви е отстранил?

Засега я прави, така че нямам основание да смята, че не може.

Вие какво ще правите оттук нататък?

Зададоха ми вече няколко пъти този въпрос. Ако действително този разговор със Сергей Игнатов го бяхме водили поне в началото на януари, аз днес можех да ви отговоря. Но аз го водих в 9 часа, час и половина преди да изтече в медиите. Няма как да взема решение за по-малко от 24 часа. Първото, което със сигурност ще правя, е да си почина, защото 6 месеца без почивка съм работила. Такова беше времето, така прецених, че мога да дам всичко от себе си, за да могат да се случат нещата по начина, по който смятам. Все пак трябва ми малко време.

Вчера казахте, че имате предвид конкретен човек, който е “съдействал” за освобождаването ви, днес ще ми кажете ли кой е той?

Не, аз съм споменавала, че имам предвид някой конкретен човек. Ако знаех такова неща, веднага щях да го спомена. По-скоро се замислих, че очевидно когато съм се опитала да променям някакви структури, които действително управляват средства, за които имам документи от прокуратурата, ДАНС и МВР, очевидно съм засегнала нечии интереси и може би това е допринесло за това решение. Но пак казвам, не мога да бъда сигурна в това, защото нямам доказателства.

Йорданка Фандъкова, кмет на София и предишен министър на образованието:
Министър Игнатов има право на свобода при вземане на кадрови решения
Мария Филева

сряда, 27 януари 2010
http://www.vsekiden.com/?p=64391
Г-жо Фандъкова, как приехте новината, че зам.-министър Светлана Ломева е била освободена днес. Вие я поканихте в екипа си, когато бяхте министър на образованието, т.е. сте оценили някакви нейни качества.

Да, разбира се, г-жа Ломева има качества и аз неслучайно я поканих в моя екип, но това е въпрос към министър Игнатов. Той има вече пълната отговорност, работи достатъчно с екипа, който вече е сформиран и има своето виждане. Отнасям се с уважение към вижданията на всеки, още повече когато става въпрос за сформиране на екип. Екипът е най-важен, важно е хората да могат да работят заедно. Така че съвсем нормално я приемам.

Сергей Игнатов изтъкна, че тя е освободена, за да се ускори процесът на усвояване на средствата от европейските фондове. Вие имали ли сте проблем по този показател?

Аз все пак работих четири месеца с този екип, не сме имали възможност да видим резултати, така че очевидно той има своите аргументи, които аз уважавам.

Г-н Игнатов обаче е работил като министър два пъти по-малко от вас – два месеца.

Вероятно вече има резултати от работата, защото целият екип работи вече 6 месеца заедно. Така че това е негово виждане и аз никога не съм имала намерение да се намесвам в конкретната работа. За мен е важно да се изпълняват задачите и програмата, която сме заложили, тя е публично оповестена – за реформи и за резултати.

Чухте ли се с г-жа Ломева днес?

Не, не съм се чувала все още. Днес имах доста натоварен ден, даже вие сте първият човек, с когото говоря по телефон.

Ще я поканите ли в екипа си в Столична община?

Аз бих предложила всичко, което мога като възможности на г-жа Ломева, но не съм мислила по това, не сме имали разговори. В момента не зная каква позиция би била възможна.

Дали смятате, че е редно зам.-министър да бъде уволняван от днес за днес?

Не съм разговаряла с г-н Игнатов, за да мога да коментирам. Пак казвам – принципното ми становище винаги е било, че човекът, който стои начело на един екип носи голяма отговорност, има правото и би следвало да има правото да избира хората, както аз съм имала свободата да го правя и в министерството, и след това в Столична община. И г-н Игнатов трябва да има тази свобода, затова не бих си позволила да се намесвам в този процес на кадрови решения. В процеса вече на политика, на конкретни задачи ще участвам в обсъждания, но в кадрови решения не е редно да се намесвам .

Доволна ли сте от работата на Сергей Игнатов като министър, от идеите му за реформи във висшето образование?

Доколкото знам, все още текат дискусии и има разнопосочни мнения. Но посоката е тази, която е заложена. В конкретика и детайли не мога да вляза.

Вие като че ли бяхте поставили акцент върху средното образование, сега като че ли от МОНМ посланията, които излизат са най-вече в посока висше образование.

Не бих казала, че има различия, защото неслучайно аз предложих и подкрепих г-н Игнатов за министър, защото всъщност процесите в средното образование би следвало и е нормално да текат по-бавно. Там, ако си спомняте, аз дори говорех не за реформи, а за модернизиране, за осъвременяване, докато висшето образование и науката имат нужда от реформи и това трябваше да стане в краткосрочен план. И е съвсем нормално сега – 6 месеца след началото, да има резултати именно в тази сфера. В същото време по това, което беше заложено в средното образование, се работи активно. Аз зная, че екипът, който подготвя проекта за Закон за средното образование, работи много интензивно и там участват много колеги, включително и по всички останали дейности се правят стъпки. Не мисля, че там има забавяне.





Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 01/28/2010 :  14:56:36  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Не виждам какви претенции може да има Ломева по въпроса - назначиха я на тъмно - и я уволняват на тъмно; или - както винаги казвам в такива случаи - "Така постъпват със слугите".
Е, ако бях фен на конспиративните теории, бих обвързал отстраняването й с вчерашните изяви на СК в парламента - и бих казал, че в отговор Бойко мълниеносно се опитва да ги постави на мястото им - но аз не съм фен на конспиративните теории, пък и никога не бих могъл и да допусна мисълта, че отмъстителността премиерска може да стигне чак дотам
По-интересно е казаното от Фандъкова - защото става въпрос за едно много същностно неразбиране на нещата, което е и една от кардиналните причини за неблагополучията ни през последните две десетилетия.
Значи, логиката на демократичния процес с две думи е такава - политическите партии се явяват на пазара (изборите) и там купувачите на услугата (електоратът) правят своя избор - след което законодателната и изпълнителната власт (със съдебната нещата са малко по-особени) всъщност изпълняват партийната воля - и конкретните персони, които заемат сътоветните постове, по логиката на демократичния процес, са подчинени на партията (партиите), която (които) са се представили най-добре на политическия пазар (изборите).
Т.е., в нашия случай, Сергей Игнатов трябва да изпълнява управленската програма на ГЕРБ и по логиката на демократичния процес, Йорданка Фандъкова (която отговаря за образованието и науката в ГЕРБ) стои над него. Тя самата, обаче, както виждаме, се отказва от тази си роля - с което ни демонстрира за пореден път, че управлението на България (и в частност функционирането на ПП ГЕРБ) не се подчинява на логиката на демократичния процес.
Ако си спомняте, когато се създаваше ДСБ, непрекъснато се изтъкваше, че дясномислещата част на гражданското общество няма свое политическо представителство - днес ситуацията е същата - и днес в България няма политическа сила, която да изпълнява такава функция; за хората, за които свободата е висша ценност, подобна политика, като демонстрираната ни от ГЕРБ след изборите, е неприемлива. Максималната откритост, която за ГЕРБ така и си остана само лозунг ("Открито управление, гарантирано от ГЕРБ" - ) е абсолютно задължителна за едно демократично (сиреч - народно) управление. И министрите на дадена партия са длъжни да се отчитат и пред нея за всичко, което вършат! Е, ако са министри на народа, а не на организираната престъпност.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/30/2010 :  20:44:57  Show Profile  Reply with Quote
Премиерът: Ще си редя отбора както искам!
30 януари 2010 / News.dir.bg

http://dnes.dir.bg/2010/01/30/news5789578.html
Аз съм преценил, казал съм, имам готовност и когато е необходимо ще постъпя както намеря за добре. Как ще си подредя отбора, кога ще го подсиля, кога ще включа нови играчи, си е само мое решение.
...
"Мисля, че се справяме прекрасно до този момент. Понеже в момента правителството ни върви много добре, виждате как ни приемат навсякъде в Европа, не виждам смисъл да правя тази промяна сега", допълни Борисов.

Go to Top of Page

atakurt

Bulgaria
43 Posts

Posted - 02/05/2010 :  13:39:28  Show Profile  Reply with Quote
Все пак, още не са изтекли 100-те дена управление на просветния ни министър, за да бъде критикуван по-сериозно.
За информация:
Решението на НС за избор на Сергей Симеонов Игнатов, ЕГН 6008066941, лк 159581910 от 17.05.2000 - МВР Сф, като министър на МОМН е публикувано на 24.11.09 в брой 93 на ДВ и стотният му ден на управление би трябвало да е ТРЕТИ МАРТ, 2010 г.

Провалите ми са известни, а успехите - не ...
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 02/06/2010 :  10:32:58  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Наблюдава се тенденция напоследък някои БАН-ски комуноплъхове да си показват вече муцуните изпод земята - където те живеят като във филма Подземље на Кустурица, и да пискат против разравянето на подземното им царство.
Това е показателно - до този момент те не ебаваха да си правят такъв труд. Бяха напълно необезпокоявани, а отрокът на дясната ръка на правешкия дебил - Станишев, дори подари на най-големите комуноплъхове огромни "заплати". (Ще има следващо съобщение по въпроса.)
Аз не вярвам на това правителство да може да направи интелигентна и достатъчно радикална реформа! То няма необходимия интелектуален, вкл. юридически, потенциал.
Но ако успее добре да разрови подземното царство на феодалните комуноплъхове - това ще е някакво начало!
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 02/06/2010 :  10:35:22  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
ОТМЕНЕТЕ ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ!
Проверете законосъобразността – а също така и "морала" – на постановлението, с което МС даде депутатски заплати на така наричащите се академици и член-кореспонденти - в мнозинството си не учени, а представители на тлъстата комунистическа номенклатура!
По инициатива на Станишев бяха отпуснати доживотни депутатски заплати (1900 лв.) на академиците, член-кореспондентите трябва да вземат 30% от заплатите за академиците.
Невероятно гнусно и нагло безобразие на некадърната крадлива пасмина, наречена тройна коалиция, осъществено за сметка на Данъкоплатеца!
Чрез титлите академик и член-кореспондент абсолютно безспорно се предоставят привилегии! Те са противоконституционни! Чрез тях грубо се нарушава една от фундаменталните разпоредби в Конституцията, а именно член 6, който гласи:
“(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.”
Сред академичната общност е известно, че автентичните учени сред гореупоменатите две групи са около 20%. Другите са номенклатурчици и техни асоциати.
Решението, освен всичко останало, е епохално по своята ЦИНИЧНОСТ И НАГЛОСТ, като се има предвид положението на пенсионерите и бедните!
ОТМЕНЕТЕ ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/20/2010 :  14:44:59  Show Profile  Reply with Quote
Като изключим някои идеологизирани материали на Виляна Христова, тя нерядко има сполучливи находки. Забелязала съм, че в много случаи е единствената журналистка, която смее да спомене някои имена и теми - табу за висшето образование и науката през последните години. Защо са табу? Защо кръгът съветници и бизнесмени (от върха на КРИБ) около Даниел Вълчев, който успешно се настани и в настоящия управляващ екип на МОМН е табу? ЗАЩО??? И докога???

Рокади по никое време
Велиана Христова
30 Януари 2010, брой 24
Когато сменят зам.-министър внезапно и без мотиви, обществото може само да гадае какви игри играе властта

http://www.duma.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0002&n=6757&g=

Д-р Желязко Христов:
Кой дърпа конците в аферата "феодални старци"
Велиана Христова
17 Февруари 2010, брой 39

http://www.duma.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0002&n=7207&g=

"Голям въпрос е случайна ли е приликата в действията на бившия и на сегашния министър на МОМН? Случайно ли клакьори и поддръжници и на единия, и на другия са едни и същи лица като Андрей Райчев, Евгений Дайнов, Мира Радева, кръгът "Отворено общество" - либерален Институт за пазарна икономика, КРИБ със Саша Безуханова и още неколцина?"
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/13/2010 :  20:31:29  Show Profile  Reply with Quote
Много хубава статия в Дневник:
"Бизнесът" на университетите От Светлана Георгиева
Всички статии на автора
Последна промяна в 18:47 на 13 апр 2010

http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/04/13/886696_biznesut_na_universitetite/

"В условията на финансова криза трябва да се даде възможност на университетите да бъдат активни и предприемчиви, но без да се нарушават законите." Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов изговори това послание на 25 март в Стопанската академия в Свищов - Меката на българското университетско предприемачество, ако се съди по фактите, заради които през февруари започнаха прокурорски проверки срещу нейния ректор доц. Величко Адамов.

В този смисъл апелът на министъра за университетско предприемачество точно от свищовското висше училище прозвуча, меко казано, доста двусмислено.

По информация на самия министър от февруари в антикорупционната комисия на парламента са постъпили три сигнала за корупция: в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София и в Стопанската академия в Свищов.

Пак по думите на Игнатов става въпрос за различни нарушения – от злоупотреби с обществени поръчки до нарушения при провеждане на изпити, вписване на оценките на протоколите, незаконно обогатяване на служителите на вузовете и преподаватели и др.

Проверяват се схеми за пране на пари чрез офшорни фирми, в която са замесени преподаватели, "златни ремонти" на студентски общежития, сред които покупката на станалата вече емблематична врата на цена 700 лв. в Студентския град. Тоест университетският "бизнес" е в апогея си.

И за разлика от по-класическия бизнес няма преки доказателства, че финансовата криза дълбоко го е засегнала.

По ирония на съдбата точно ден преди министерската препоръка Съветът на ректорите представи, подготвен по поръчение на министерството, нов Закон за висшето образование, позволяващ на университетите

да регистрират търговски дружества и да търгуват с имоти

С което циркът е на път да стане пълен. Ако сега разпореждането и отдаването под наем е възможно само със санкция на министерството и пак се вършат злоупотреби, то с новото законово разрешение ще паднат всички пречки за вакханалията и с академично имущество, което в повечето случаи е придобивано с пари на данъкоплатците.

Да не забравяме, че през последните години почти цялото атрактивно имущество на държавата беше раздадено на принципа "кон за кокошка" и не останаха много подобни обекти за неуспелите да се вредят. Заради частичната автономност на университетите тяхното имущество остана сред малкото неразкостени, но явно времето е настъпило.

"Не можем да говорим в никакъв случай, че университетът е търговско дружество, но висшите училища не могат да продължат да разчитат само на държавната субсидия", опита се да посмекчи в Свищов идеите в новия проектозакон министър Игнатов.

По думите му "разтърсващата" реформа във висшето образование можела да стане чрез отделянето на финансовата от академичната власт. И не би било зле все пак да конкретизира за какво предприемачество апелира, тъй като в нормалния свят бизнесът на университетите е създаването на научни центрове и свързването им с компаниите, а не

далавери с материалната база, "управление" на офшорки

организиране на конкурси за красота и чалга празненства, с които свищовската академия стана най-известна.

Игнатов отдавна лансира идеята финансовото управление на вузовете да се извършва от икономисти, тъй като "само на две-три места у нас ректорите са и добри мениджъри". Като казва две-три места, не е ясно кои конкретно има предвид министърът, но на следящата сектора на образованието публика вероятно веднага й идват наум цитираните по-горе три заведения за висшисти.

Някак хармонично се вписва фактът, че "скелетът" на новия закон за висшето образование е писан от Съвета на ректорите, чийто председател е "все още легитимният" (по думите на Игнатов пред "Нова телевизия" във вторник) ректор на УНСС Борислав Борисов, приятел, съратник и съсед на Алексей Петров и Никола Филчев - също преподаватели във въпросното учебно заведение.

УНСС впрочем е едно от най-прозрачните по отношение на "цени на изпитите" учебни заведения. Тарифата още при приема на студенти включва доста спорни от юридическа гледна точка "дарения", които родителите на амбициозните кандидат-студенти правят "доброволно".

Машината за купуване на изпити беше доста добре смазана до изгърмяването на преподавателя Петкан Илиев миналото лято, който беше уволнен и в момента е следствен.

Славата на УНСС обаче бледнее пред ЮЗУ

- юридическата "перла" на висшето образование

в България. Само преди два дни вътрешният министър Цветан Цветанов връчи дипломите на абсолвенти в прословутия Правно-историческия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски". Вероятно от сантимент, защото голяма част от полицията и прокуратурата се е сдобила с дипломи по право именно там.

Със същите дипломи могат да се похвалят почти всички представители на СИК и ВИС от времето, когато ректор беше бащата на юриста на СИК, както и доста миски от конкурсите за красота на същите групировки. За учебно заведение на Маргините впрочем спорят два университета - ЮЗУ и свищовската академия.

Според уволнения от академията преподавател Калин Костов (гостувал в предаването "Тази сутрин" на 26 ноември миналата година) "тук при нас са учили пловдивските брокери, които са фалирали Агробизнесбанк, доколкото знам и Маргините". Сред елитните възпитаници на вуза са и Красьо Черния, известният лобист във Висшия съдебен съвет, фолкзвездата Магда, министри и депутати.

Всичко това създава една приятна интимност в отношенията между властите, която министърът сякаш допълва с мечтата си "в университетите преподавателите и студентите да си говорят на малко име". Доц. Игнатов трябва да бъде спокоен, защото мечтата му на много места вече е реалност, или поне що се отнася до споменатите три вуза.

И за да усетим по-добре предприемаческия дух, да се насладим на афоризмите на преподавател в свищовската академия, цитиран от признателни студенти в сайта http://www.paste.hit.bg/biseri.htm. "Времето е пари, парите са жени, жените - изгубено време", гласи един от хитовете му.

Следващият може съвсем да трогне министъра: "Вие да не мислите, че животът на финансиста е лесен! Ние, финансистите, на 45 години умираме от инфаркт! Половината от нас прекарват края на живота си по затворите! Как я мислите!"

От форума:
Стопанска академия
Неутрално 1020:12 13 апр, 2010 Отговор Прокуратурата да форсира разследването за Стопанска академия, защото ректорът Величко Адамов започна да пречупва един по един тези, които търсят истината за корупцията в Свищов. До месец два недосегаемият ректор и приятелчетата му, сред които и доц.Андрей Захариев ще успеят отново да потулят нещата.
Справка и пълна информация за далаверите в Стопанска академия има www.paste.hit.bg

ГНевен
Гневно
1921:39 13 апр, 2010 Отговор Не зная защо, но действията на МОМН в лицето на неговия министър Игнатов остават някак встрани от коментарите по непрекъснато течащата информация от противоречиви едно на друго изявления на членове на правителството воглаве с неговия премиер. Този факт убягва от очите на медиите и вместо да погледнат реално на нещата, те се съсипват да публикуват коментари с натрапилия се министър Игнатов, в които под неизменната му снимка на стола, заеман някога от Славейков, той пропагандира “антропологичните си и цивилизационни” идеи, облечени в нормативни актове – най-вече закони. Типичен пример за съществуващият законодателен хаос в България е представянето за второ четене в НС на безумния (особено в окончателния му текст !) Закон за академичното развитие преди дори обсъждането на Закона за висшето образование. В текста на закона се говори за всевъзможни журита от по три, пет или дори седем души, които ще решават кой да се хабилитира и кой да придобие научна степен въз основа на две рецензии и...

Прочитане на целия коментар три становища или обратното, като изобщо не е ясно кой ще пише рецензиите и кой становищата и как ще се обсъждат те, при положение, че членовете може да са представители на различни научни организации и то териториално отдалечени една от друга. На върха на пирамидата, издигната със Закона за академичното развитие стои самият министър, който като бог-гръмовержец ще раздава правосъдие при постъпване на сигнали за нарушения. Даже и в египетската история и митология фараонът не е бил на върха на пирамидата, а вътре в нея и по понятни причини не е можел да излезе от там! Не е ли време и фараонът Игнатов да смени местоположението си – поне да слезе от пирамидата и да се скрие от очите на хората – например в бърлогата, от която изпълзя - НБУ!
Ето, вижте http://www.desant.net/show-news/20124/ къде ходи и с кого се среща фараонът-реформатор на всичко, що е останало от българското образование и не се чудете на негавата мечта университетите да станат будки за дипломи не само за студенти, но и за измислени професори и доценти от рода на Дайнов, Корнезов, Славински и пр.


Edited by - moderator on 04/13/2010 20:56:49
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05