http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 За учените
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 01/23/2011 :  07:37:03  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Д-р Чалдъков, интересно е съобщението Ви, аз лично знам за случая и от други публикации в Интернет.
Но едно нещо никак не го разбирам.
Как така трябва да защитим проф. Пенкова "понеже сме българи"?
Възможно е - и дано да е така - нашата сънародничка да е невиновна в това, което я обвиняват. Само че да защитавам някого, просто понеже е българин - това е твърде нелепо. По тази логика, ако някой не е българин, а е несправедливо обвинен, може (или дори трябва) да не го защитавам. Така ли?
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 01/25/2011 :  12:25:58  Show Profile  Reply with Quote
Отворено писмо до българските медии

ПОДКРЕПА ЗА ПРОФЕСОР МИЛЕНА ПЕНКОВА
От Българското дружество по клетъчна биология
Д-р Георги Чалдъков
Председател на Българското дружество по клетъчна биология


От няколко дни във българските вестници се препечатва информация от английското списание Nature News за обвинение срещу д-р Милена Пенкова (37) - най-младата професорка по невронаука не само в Дания - в злоупотреба с пари от стипендия и фалшификация на резултати от научноизследователска работа. До ноември 2010 г. тя беше ръководител на Сектор по невропротекция в известния Panum Institute на Университета в Копенхаген.
Милена Пенкова е родена в Дания през 1973 г., майка й е българка, бащата – датчанин. През 2009 г. Милена Пенкова бе избрана за професор, а датското правителство й присъди наградата за елитен млад учен, съпроводена не само с “грамота”, но и с 180 хиляди евро. През 2002 г. и 2006 г. тя беше гост-лектор на Биомедицинския форум във Варна. Тогава на въпрос на журналистка “Повече българка или повече датчанка се чувствате?”, Милена Пенкова отговори: “Родих се и израснах в Дания, но се чувствам българка. Затова и запазих фамилията на майка ми”(вестник “Черно море”, Варна 9 май, 2002).
Тя се чувства българка, а ние? Единствените българи, които призоваха за подкрепа на Милена Пенкова са тези от Българското общество за развитие в Дания – техният призив бе публикуван в Face Book. Там срещнахме една възхитителна мисъл, рядко изричана и изписвана в България: "Ние сме Българи и трябва да се подкрепяме. Това е единствения начин да оцелеем в Дания."
Последва и италианска подкрепа, публикувана в Copenhagen University Post и Nature News: "Милена Пенкова е чаровна млада жена, събрала в себи си високостепенен талант и удивителна отдаденост на невронауката – тоест, всичко онова, което я превръща в прекрасна мишена на завист, натрупана в Копенхагенския университет. Напомняйки ми за “Има нещо гнило в Дания”, казано в “Хамлет”, действие I, сцена 4.” – написа д-р Марко Фиоре от един от водещите институти по невронаука в света - Институт по невробиология и молекулна медицина в Рим.
Ние изпратихме Call to support (зов за подкрепа) до колеги, работещи в престижни университети по света. И написахме в Copenhagen University Post и Nature News: “Ние се радваме на подкрепата на д-р Марко Фиоре. Много вероятно това е трансгресивна, мръсна кампания срещу професор Милена Пенкова. Ние вярваме, че отговорните институции ще достигнат до истината, за която настоява Милена Пенкова, и така тя ще изчисти името си. Милена тряба да има много кураж и да разчита на силата на своите български корени в тази борба. Не чувате ли ехото на “има нещо гнило” у някои хора в Копенхагенския университет? Моля, предайте им нашето послание: “Ние трябва да умеем да прощаваме таланта на хората.”
А на Българите, живеещи в Дания, написахме в Face Book:
Ние сме Българи и трябва да работим и да се подкрепяме - така ще оцелеем в България и по света!
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 02/11/2011 :  12:12:07  Show Profile  Reply with Quote
В ръкописа "КК-1 versus КК-2", и двамата КК са други хора, не КК от Вашия Форум...
д-р Г.Ч.

ПРИМЕРИ ЗА ПОВЕДЕНИЕ: КК-1 versus КК-2
Д-р Георги Чалдъков


В този разказ КК-1 и КК-2 няма да се боксират - описвам ги, като примери за поведение (role models). КК-1 е лош пример за поведение, за съжаление силно експониран в публичното пространство. КК-2 е добър поведенчески пример, за съжаление скрит, по-точно недопускан, в публичното пространство.
А + ВХ #8594; АХ + В
Преди 110 години Зигмунд Фройд описа психозащитна, но много агресивна реакция, която нарече displacement: човек (B), който не може да се справи с проблеми, например идващи от жена му и/или началниците, подсъзнателно натрупва агресия (X), която впоследствие насочва върху избран от него беззащитен обект (A). Фройд описва такова “преместване” на агресията, като хистероидни прояви – в България КК-1 е натрапчив пример за тях през последните 20 години.
КК-1 е умен, има и интересни словесни находки, като скорошната “да присадиш силиконов мозък”. Умен, но болезнено егоцентричен, обича и да се самоцитира: “Един от законите на КК гласи: “Подгответе се добре, когато отивате при шарлатани лечители, понеже иначе някак ще ви залъжат”.
ГЛ, в едно интервю за КК-1, допълни: “законите на КК съвпадат със законите на мутрите от типа: ”Никога не допускай номерът да не ти мине, защото ще се разчуе и край с номерата!”.
Прояви на чувство за вина, че е бил Д? Или просто се психозащитава по Фройд? “Предполагам, че „чисто човешки” Шесто му липсва и му търси посткомунистически заместители” – диагнозата на ГЛ. Следва епикризата: “... две допълващи се линии на девиантно публично поведение. Първата е на самохвалството. Втората линия е на агресивността... реч на омразата.”
Или, както – по друг повод – казва КК-2: “В България нищо не можеш да определиш като много неприлично, защото винаги може се случи нещо още по-неприлично.” Аз пък искам да напомня на КК-1 една от китайските мъдрости: “взезнаещият не е знаещ, знаещият не е всезнаещ”. Calm down (успокой се) - както съвременните китайци казват на техните КК-1.
Когато КК-1 справедливо се възхищава на някого, например на Димитър Бербатов, той повече хули другите, отколкото хвали Бербатов. Удоволствие е за КК-1 да обижда – не останаха българи, които не са обидени в неговите “Труд”-ови “Приказки” и други медийни изяви: през ББ и СД до “МЦ е едно любопитно чехълче”, други са “етични кастрати”, “свирепи овце”, “миши души”, “дребни, балкански хитреци”, “телевизионни пенкилери”, “лилипути” – и още: “диктатура на мижитурките”, “телевизионното ТКЗС”, “маймунджулуците на местните маниаци”.... Думи, на които СД справедливо ще каже “маани-маани”.
КК-2 е също много умен – той работи тихо и всеотдайно, приятел е на “Петима старци“ (на Константин Павлов), също така на “Пощальонът на щастието” (на Христо Фотев) и “Самотният човек” (на Борис Христов). КК-2 изнася лекции на студенти и на симпозиуми у нас и чужбина, но рядко се появява в публичните аудитории. Обратно на КК-1, КК-2 няма Нютонови комплекси и не нарича мислите си “закони на КК”. Неотдавна в списанието InSpiro, той шеговито сподели: “Кандидатите в моята клиника трябва да са по-високи, за де не им виждам недоволните физиономии, когато им съобщавам заплатите. Да нямат татуировки по тялото, а ако имат, да не са платноход или котва с увита змия, защото това ме дразни”. И онова, което Фройд и Питигрили* не са изрекли, изрече го КК-2: “Интелектът на една жена е сбор от интелектите на мъжете, които са я любили”.
Послепис за КК-1
КК е също така съкръщение на “креатинкиназа” – ензим, който катализира преноса на носещата енергия фос¬фатна връзка от аденозинтрифосфат на креатин в мускулните клетки – увеличената концентрация на КК в кръвта е лабораторен признак за инфаркт на миокарда.. Повишената концентрация на КК-1 в социалната кръв е един от показателите за инфаркт на обществото, в което живеем. Необходимо е спешно лечение...
На 27 юли 2002 г. Христо Фотев тръгна “към небето” – в ложата, “не в паркинга на рая“. Няколко месеца преди това КК-1 беше поканил Христо Фотев във “ВН” – пред погледите на много българи Поетът едва дишаше и болестта му много трудно намираше думите, с които да отговори на въпросите на КК-1. А той въобще не се сети да извика бърза помощ и да го заведе в болницата за спешно лечение! Това е един от големите грехове на КК-1. И на бездушниците, като него.
___________________________________________________________________________
* През 1905 г. Карл Юнг писа, че “не е възможно да се каже със сигурност кои мисли са собственост на даден човек”. И нарече тази мозъчна дейност “криптомнезия” – колективното несъзнавано, проява на скрити, забравени “спомени”, не плагиатство. Възможно е италианският писател Дино Сегре, известен като Питигрили, да е написал подобна мисъл в някои от своите разкази, например - в „Ивета преподава уроци по французки”.

лято MMX
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 02/24/2011 :  22:57:25  Show Profile  Reply with Quote
АЗБУКА НА ЛЮБОЗНАНИЕ
Д-р Георги Чалдъков
Бъди здрав и все така всеотдаен учител по любознание!
Мария Желязкова*


Подадене, да-ти-се-подава-да-правиш-нещо-хубаво – ми каза бай Васил, тогава мой пациент, преди това учител в селското училище. Така, в края на 60-те на миналия век, като лекар в карнобатското село Екзарх Антимово, научих тази дума. И досега си мисля, че “подадене” и „дарование” са най-сполучливите български преводи на „талант” (гр. talanton – древногръцка монета, мярка за тегло).
Друга уникална българска дума е “любознание” - каквито и определения да се дават за “интелект на човека”, той в голяма степен е плод на неговата любов-за-знание. Не знам дума в други езици, в които емоция-и-мъдрост се срещат, за да се получи “любознание”.
Семантични конкуренти на „любознание” са (i) гръцката “философия” – приятелство с мъдростта, (ii) гръцката philosophia biou kybern#275;t#275;s (Phi Betа Kappa) - любовта за знание е пътеводител в живота и (iii) латинското saperе aude – да имаш куража да си мъдър. “Куражът да си служиш със собствения мозък, да излезеш от непълнолетието, от невъзможността да ползваш разсъдъка си без ръководството на някой друг. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък! — ето това е девизът на Просвещението”, написан от Имануел Кант на 30 септември 1784 г. в Кьонигсберг, Прусия.
Не знам послания в други езици, в който се срещат Слънцето, Науката и Душите:
Напред! Науката е слънце,
което във душите грей! – химнът на всички български училища, написан от Стоян Михайловски – в Русе, на 15 април 1882 г.
Но преди това са “Аз, Буки, Веди, Глагол, Добро...” – азбуката знай и говори добре. Съвършена семиотика: “Г”, като “говоря”, като “дума”, “М”, като “мисля”. Сътворени преди повече от 11 века от Светите Равноапостоли Кирил и Методий. Преведена на съвременен български език, азбуката ни изпраща послания:

Помни буквите, учи да говориш!
Добре е да живееш здраво на земята!
Защото, както хората мислите,
наша е Той опора.
Изричай словото твърдо!
Нагоре всеки да лети!
Върви! Избягвай червея!
Покорявай висотите!
Ти мъж, ти юноша, вие хора!
Човече!
С ум и разум!
Във вярна посока и с ясно съзнание.
Напред! Слава!
Защо тези сакрални послания започнаха да напускат душите ни, е тема за размисъл – и тревога. Те обаче “трябва да станат задължително четиво на дебелоглавите, самодоволни и ояждащи се политици в Източна Европа. Бившите комунистически страни се нуждаят от радикални реформи във висшето образование. Без такива реформи двете половини на Европа ще спрат сближаването си и ще започнат да се раздалечават” – цитат от статия, публикувана в The Economist.
“Господин Президент и Господа, това доверие в нетърсената сила на човека принадлежи без съмнение на българския учен. В една уредена страна, той е Man Thinking (мислeщият човек)” – перифраза от лекцията на Ралф Емерсън, озаглавена “Американският учен” – изнесена на 31 август 1837 г. в Харвард.
Европейският съюз прокламира, че триъгълникът на знанието, формиран от науката, образованието и иновациите, ще осигури икономически растеж на Европа. За да станем стойностни участници в този процес, крайно време е любознанието да бъде стимулирано и уважавано в българските училища и университети.
Защото нашите първоучители ни завещаха триъгълника на Слънцето, Науката и Душите - много преди Брюксел и Лисабон.
_______________________________________________________

* Пожелание по случай 71-ия ми рожден ден от доцент Мария Желякова – дъщеря на моя учител по наука професор Делчо Желязков.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 02/25/2011 :  14:46:47  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by George_Chaldakov... “Аз, Буки, Веди, Глагол, Добро...” ...
Това е един твърде, твърде остарял вариант - откакто българският научен елит създаде движението "АБВ", всеки истински учЕн у нас е длъжен да произнася първите букви на азбуката ни така: "Аз, Буки, Веди, Гоце, Десе..."
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 02/28/2011 :  08:19:59  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Eто ви прекрасна илюстрация за моята теза, че "успелите българи в чужбина" трябва да си гледат новите родини и да не ни се мешат в нашите си, българските работи:
"...в интерес на истината би трябвало да се каже, че сегашното правителство е най-амбициозното и най-активното в годините на прехода. За разлика от всички предишни правителства то работи активно: строи магистрали и метро; направи нови стандарти; преследва и лови мафиоти, крадци и далавераджии. Всичко това е хубаво..."http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/5908
Съжалявам, но подобна гадост може да напише само човек, който си няма абсолютно, абсолютно, абсолютно никаква представа от ситуацията в България.
Днес по селата в България върви истинска гражданска война (докато БоБо и ЦеЦе се хвалят през ден как били преборили престъпността), безработицата и отчаянието от невъзможността да си намериш работа са най-големи от времето на Жан Виденов насам (докато все така продължава практиката да се режат ленти по няколко пъти на всеки строящ се обект - веднага, щом бъде довършена някаква негова част - след което при първия дъжд, или настилката се нагъва, или околните къщи се наводняват, понеже са забравили да сложат канавки), "новите стандарти" на двайсетгодишния ирландски Миро доведоха единствено до оскъпяване на хранителните продукти (и все така не става ясно, защо държавата застана зад ведомствения стандарт "Стара планина" и се хвърли да го рекламира), реформите или липсват (в здравеопазването, например), или са имитация (като създаването на БАБаХ - ударението е на второто "а"; тук не мога да не вметна, че на общия фон в другите сектори, Сергей Игнатов изобщо не стои чак толкова зле) - и на това абсолютно издънило се във всяка една област управление, нЕкакви "успели българи в чужбина" имат наглостта да ми го хвалят?!!?
Ако има нещо, което да ме накара да застана на страната на "феодалните старци", то това е единствено опасността тяхното място да бъде заето от "успелите българи в чужбина".
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 02/28/2011 :  10:30:36  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
За некадърността и простотията, която дойде със сегашното правителство може да се говори много. Но твърдението, че "върви гражданска война" е много далеч от вярно. По-правилно е да се каже, че вървим плавно надолу...
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 02/28/2011 :  11:43:55  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Имах предвид съвсем разюздалата се бандитска дейност по села и махали у нас. Безкрайно обидно е тия хора да ми се изтапанчат по телевизора и да се хвалят как били унищожили престъпността, при положение, че дедовци и баби по цялата страна още по светло се барикадират по домовете си и не смеят да си подадат носа навън, а сутрин веднага отиват да си нагледат кокошките е прасетата - дали са си на мястото. Уж борбата с престъпността била най-силното място на това управление - а българските селяни са оставени сами да си отбраняват както домовете, така и реколтата. Или - едни граждани (бандитите) се изправят срещу други граждани (защитаващите собствеността си) - ето защо смятам, че определението "гражданска война" е точно; а от този конфликт държавата отсъства - полицията има грижата да пази имотите на TzvTzv да не бъдат снимани от журналисти.
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 02/28/2011 :  11:48:31  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
До известна степен така може да се приеме - наистина престъпността нараства значително, особено дребната, и наистина никой нищо не прави. Да не говорим, че огромна част от самите полицаи са замесени в престъпни групи, а това е наистина страшно (вече сме я сърбали тази попара с прехода от милиция към полиция, но явно не сме си взели поука).

Тоест положението в страна наистина се е запътило към "всеки за себе си". Това все още не е война, а обикновен хаос. Но недай боже един ден наистина може да доведе и до война. И ще ни дават по западните телевизии телевизии и ще цъкат едни амеропейци с език и ще разправят "колко е недемократично управлението на...". Ама докато ни използваха и бяхме удобни не им пукаше, нали? Правя аналогия със ставащото в Либия...

Edited by - Philip_Petrov on 02/28/2011 11:51:14
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 07/07/2011 :  08:30:34  Show Profile  Reply with Quote
Академичната общност – устойчив продукт на миналото


Свидетели сме на тревожни и при това развиващи се с незатихващи темпове явления в българското общество, като прогресираща демографска криза, катастрофално образование на всички нива, несигурно здравеопазване, опустошено селско стопанство, безконтролно ширеща се престъпност, повсеместна корупция и деморализация, безпътица и отчаяние на широки слоеве от населението.
С една дума жертва сме на грандиозен исторически провал, застрашаващ самото ни съществуване като нация и държава.
Дълбоко съм убеден, че докато не бъде направен един задълбочен честен и обективен анализ на причините, които доведоха до този провал, България е обречена.
Понеже темата ни е за академичната ни общност, питам не е ли редно тази общност от учени хора – академици, член-кореспонденти, професори, доценти и др., вместо постоянно да хленчи за пари и да ангажира студенти в своите акции, да предизвика национален дебат по този съдбоносен за оцеляването проблем.
Да напомням ли за известния руски и по-точно съветски учен – академик Сахаров, за доблестните му и самоотвержени прояви като духовен представител на нацията, далеч преди Горбачовата перестройка.
Способна ли е нашата академична общност да изпълни своя национален дълг на будител и духовен ориентир на своя народ? За да си отговорим на този въпрос, да припомним поведението й по време на доста значими социални и политически събития, които се случиха в последните няколко години.
- Учителската стачка през 2007 г. – която разбуни цялото ни общество. Единствено спокойни останаха родните ни академици. Стачкуваха техните ученици – гимназиални и основни учители. Академичната общност не обели и дума в подкрепа или порицание на стачката. Нещо повече – струва ми се, че овчедушието в тази общност е толкова силно, че даже и да обесеха някой стачник на видно място в държавата, тя пак щеше да остане безмълвна.
- На 14.01.2008 г. група достойни млади хора, някои от които лично познавах, организира внушителен протестен митинг пред парламента. Поводът беше станало убийство на студент в Студентския град, но протестът очевидно имаше и политически оттенък – свързан с проблемите на българското общество, за които вече говорих.
Справедливият протест на тези наши деца беше смазан от биячите на другаря Миков по фашистки тертип. Министър Миков похвали подопечните си, че са действали „професионално”. Напълно съм съгласен с него – биеха професионално. Беше очевидно, че това не бяха истински полицаи, а готвени по специална методика добре нахранени и нахъсени юначаги.
Да чухме някой академик, професор, ректор или академична институция да подкрепи своите възпитаници? ... Впрочем, колкото и странно да беше, един ректор ги порица (ако добре си спомням ставаше дума за ректора на Медицинска академия), като заяви, че организатор на протеста е един неуспял докторант от ТУ – София. Как се е добрал ученият господин до тази долнопробна информация – той си знае, но трябва да му се признае, че тъкмо многобройните „успели” докторанти, академици и професори у нас доведоха висшето ни образование до днешния му фалит – необходими ли са доказателства за това?
По-нататък. Понеже споменах достойния руски учен акад. Сахаров, не мога да не отбележа един негов български „аналог”, живял и творил по същото време. Спомнете си за дългогодишния председател на БАН – Ангел Балевски. По времето, когато акад. Сахаров се намираше в затвора заради убежденията си, нашият „учен” забавляваше с вицове ловните излети на правешкия „държавник”. Дали на това не дължеше академичната си титла – аз не зная.
Засягам специално този случай не за друго, а защото е точно по темата, поради факта, че академичната общност в най-голямото техническо училище у нас ТУ – София и днес държи портрета на Ангел Балевски да се мъдри на видни места в коридорите на университета. Достоен учител на още по-достойни ученици!
И накрая идваме до най-съществения въпрос, засягащ тази общност. Става дума за принципите и методите на кадровата политика в нея.
Не приемам твърденията на овластени фактори в тази общност, че нейният застарял състав се дължи на ниските заплати в тази сфера. По-скоро това е резултат на порочна кадрова политика, провеждана в продължение на десетилетия, включително и днес, политика, основана преимуществено на политически и шуробаджанашки критерии. Точно тази политика отблъскваше и отблъсква творческия и съзидателен потенциал на нацията и разгонва нейния талант. Тази политика вместо с национален елит задръсти висшето ни образование и наука с отвратителна смесица от бездарие, неграмотност и научно шарлатанство.
Оръжието на тази политика е системата на тайно гласуване в процедурите по присъждане на научни титли и звания, тоест в кадровото развитие на личния състав в системата.
Използването на тази система позволява без строга и научна аргументация да се спре развитието на талантливия, но не отговарящ на партийно-политическите критерии. Тази именно система на тайно гласуване в кадровата политика позволяваше в така наречените СПЕЦИАЛИЗИРАНИ НАУЧНИ СЪВЕТИ (СНС), които доскоро бяха решаващите звена по присъждане на научни титли и звания, да бъдат внедрявани в условия на пълна непрозрачност хора със съмнителна научна компетентност – дори и неграмотни. От тях се искаше само да гласуват по начин, който ще им бъде подшушнат извън заседателната зала от групата кукловоди в този съвет.
Точно по този начин – с тайно и неаргументирано с научни доводи гласуване – триумфално се окичваха с научни титли и звания неграмотни и бездарни, но партийно доверени или безпартийни слагачи. Пред очите ми са присъждани най-големи докторски титли на такива „учени” по партийни или по други конюнктурно-интригантски съображения.
Кажете ми в една такава, бих я нарекъл потресаваща, среда ще се намери ли що годе надарен и почтен млад учен да се развива в нея? В тази среда ще останат единствено само онези „старци и техни послушни слагачи и мижитурки”, които са я създали и, в която десетилетия властва смъртоносният девиз: „Не приличаш на нас, значи нямаш място при нас.”.
А какво да говорим за изпитната система у нас? Тя също е жертва на характерния белег на едно тоталитарно общество като се вземе пред вид факта, че също действа в условия на пълна непрозрачност. В голяма част от случаите оценката на студента зависи не само от неговите знания, но и от моментното настроение на изпитващия го професор. Всичко зависи от волята и, както казах, от настроението на изпитващия, което означава, че силен студент може да получи слаба оценка и обратно – посредствен да получи висока оценка, в резултат на ходатайство или, не е изключено и в резултат на корупционно-парични или любовно-сексуални фактори.
Всичко изложено до тук, представляващо макар и малка част от истината за академичната общност, за мен е вярно и разполагам с неопровержими факти за това.
Ето защо смятам, че тази общност не може да бъде и не е будител и духовен ориентир на нацията в трудните времена. Които тя изживява, а е по-скоро знаменосец на националния упадък.
В този си вид тази общност, ако не се реформира по европейски модел (убеден съм, че това е невъзможно) и не въведе европейски критерии и ценности в науката и образованието, тя не само, че няма морално право да иска повече средства от оскъдния български залък, но и няма право на съществуване.
Може да изглежда крайно, но е крайно справедливо и необходимо!
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 07/15/2011 :  14:34:11  Show Profile  Reply with Quote
СВЕТЪТ ИЗГЛЕЖДА МНОГО ПО-РАЗЛИЧЕН, КОГАТО ПРАВИШ НАУКА
Д-р Георги Чалдъков,Лаборатория по невроадипология
Варна-Рим,15 юли 2011


Неотдавна едно пътуване ме срещна в самолета с четирима сингапурци – майка, баща и син – китайци, снахата – евразиатка – естрогенна амалгама от португалски и китайски гени. Сингапурците ми се оплакаха само от едно – главният остров бил много малък и се задушавал от четирите милиона хора, които живеят на него. Но преди години – поясни бащата – моите родители са били много бедни и искали да се върнат на Голямата земя – в комунистически Китай. И ми каза, че на санскритски език Сингапур означава Лъвовград. През 1965 г. Лъвът става независим от Великобритания и държавата влага много средства в образованието. “Така Лъвът се превърна в един от азиатските икономически тигри” – обобщи синът, докато естрогенната амалгама изглеждаше още по-очарователна, а майката през цялото време на разговора одобрително кимаше на китайски. Не беше няма, защото за довиждане ми каза на благозвучен английски: „Вие сте първият българин, с когото имах честта да говоря, сър!”
Преди сингапурският, беше японският, израелският и южнокорейският, сега се роди китайският икономически тигър. Метафорично, тези части на Азия се превърнаха в голям зооикономически парк, където тигрите са голямата атракция. Това обаче няма нищо общо с китайската поговорка “трима човека правят един тигър”.* А е резултат на дългосрочни програми за образование, наука и иновации. Китай се издигна на трета позиция в света – след САЩ и Япония – по инвестиране в научни изследвания и развитие (R & D, Research and Development). Chinese science on the move (китайската наука в развитие/ подем) е заглавие на редакторска статия, публикувана на 7 декември 2007 в Science – едно от водещите научни списания в света.
Защото вярват, че корените на знанието са в книгите, китайците и японците изписват думите “корен” и “книга” с един и същ йероглиф. Неотдавна и президентът на Израел Шимон Перес ни посъветва: “Не ходете в банките, истината е в научните лаборатории – там се правят великите неща. Оставете хората си да поемат инициативата. Както ние правим. Богатството на Израел не идва от банките, идва от хората. Най-великите неща на света са създадени от отделни хора.”**
Кой български политик може да очертае с такава дълбочина проблемите на съвременния свят? И да осъзнае посланието на гениалния физик Ричард Файнман (1918-1988): “Светът изглежда много по-различен, когато си изучил и правил наука.” Тогава, както каза Шимон Перес, можеш “да изграждаш велика държава от една малка територия” – звучи като поезия, превърната в реалност в Израел. И Сингапур, Дания, Южна Корея, Япония.
Ние, о държава, о нрави!, които давате нищожни пари за наука, образование и култура, с тези историци, полицаи, спортисти и артисти, окупирали парламента, правителството и президентството, как да сме
Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
– завещано ни от нашите будители.
Така в нашата икономика тигрите са само на манежа на цирк “Монте Карло” и в зоологическата градина в Бургас. Все пак, ние можем да се похвалим с приноси в културната зоология – например, с (60-сантиметровият фалос на) 30-тонния спящ слон, от 18 ноември 1998 г. спрял в храстите пред сградата на ООН в Манхатън, Ню Йорк – бронзова склуптура на българина Михаил Симеонов, от 1966 г. емигрант в САЩ.
________________________________________________________________________
* Един умен министър казал на императора: “Ваше Височество, ако един човек дойде и Ви каже, че на улицата има тигър, Вие ще повярвате ли?” Императорът отвърнал:”Няма да повярвам. Къде се е чуло и видяло тигър да дойде сред хората?” Министърът продължил: “Ако двама човека Ви кажат, че на улицата има тигър, ще повярвате ли?” “Ако двама човека казват така, аз ще започна да се съмнявам.” “Ако трима Ви кажат, че на улицата има тигър, ще повярвате ли?” Императорът помислил и отговорил:”Ако трима човека казват така, ще повярвам.”
** Преди няколко дни на официално посещения в България бе и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и водена от него правителствена делегация. Направи ми впечатление, че в нея - по данни на медийте - не е включен техният министър на образованието и науката, така както, че в разговорите им с българския премиер и министри, не участва нашият министър на образованието и науката. Да се надяваме поне, че агробизнесът, който са обсъждали, ще бъде полезен и за двете страни.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 08/09/2011 :  13:07:44  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
http://nao-rozhen.org/job/fr.htm
Според вас за реална обява ли става въпрос, или за опит да се провокира общественото мнение по въпроса (имам предвид, че никой не оформя така обяви за работа - и затова ми изглежда подозрително - не казвам, че нямат свободен щат - казвам само, че ТОЧНО така оформена обявата очевидно цели провокация, а не да намери човек за мястото)?
Значи, тази обява се мотае по българоезичното интернет-пространство от известно време насам и се обсъжда доста интензивно - естествено, главно в стил - толкова много изисквания, а толкова малко пари.
Аз също споделих на едно място мнението си по въпроса, ще го повторя и тук - не намирам нещо свръхосъдително млад специалист (даже не е асистент) да започне със заплата 400 лв - той тепърва ще има да се доказва; по-важното са перспективите, които дадената работа ти дава. Писнало ми е от мрънкала, които киснат по разни научни звена и основното им занятие е да хленчат колко им е ниска заплатата. И се получава така, че такива типове от само себе си спират развитието на хората, които наистина искат да се занимават с наука.
Във всеки случаи, ако хората от НАО са пуснали умишлено тази обява с цел провокация - това не им прави чест.
Освен това, предявените изисквания звучат не просто прекалени, а направо тъпо прекалени - очевидно е, че на много от изброените неща е нормално един специалист да се научи ЧАК след постъпването си на работа.
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 08/09/2011 :  22:54:13  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
Да, ама не. Начинаещ програмист (без опит) може да започне работа със заплата в диапазона 800-1000лв нето (българска фирма) или 1400-1600лв нето (чужда). Второто важи за владеещ английски език човек с добри комуникативни възможности (става sales-телефонист). Още повече - дори само английски език да знае и нищо друго, то пак човек лесно може да си намери работа на стартова заплата от 1000-1200лв като support. При инфантилните случаи - 800. За специалисти с опит - там вече нещата са в други измерения. Но в България специалисти няма и не се задържат... както и скоро няма да има - пример за това е позната на мен фирма, която в продължение на една година издирва човек, специалист в конкретна област на информационните технологии, който да получава 5000-6000лева нетна заплата. Не се намери и се отказаха (а кандидати имаше на талази де) - потърсиха в чужбина и намериха бързо.

Перспективите на научната кариера казваш? Да, има някакви, ако имаш не само знания, а и късмет обаче. Например в университета моята перспектива (и то силно възпрепятствана от новия закон) е след 8-10 години евентуално заплатата да стане цели 560 лева. И да продължа да върша същата работа, която върша и сега естествено - само малко повече задължения като бонус ще дойдат. Не неприятни, признавам.

А можело да се набъркам в някоя далавера и да намеря келепир - да, това признавам, сигурно може, не съм проверявал и не твърдя. Знам, че за научната дейност, която искам и евентуално мога да развивам, пари няма да се дадат. Ще се дадат за друго - обществени поръчки, европроекти и други подобни пръд... извинете, няма да довърша тази дума. Да, определено в научните среди има перспектива за този, който иска да развие частен бизнес. Аз не съм такъв, затова съм и толкова глупав от съвременна евро гледна точка.

Младите хора НЕ виждат перспектива в научно-изследователската работа в България. Факт. В нея виждат възможност да си обогатят автобиографията, с което да се пласират по-добре "на запад". Тъжната истина. Боли ли? За останалите (по-неможещите) е много по-изгодно и по-привлекателно да се работи като "support", "QA" или някоя подобна позиция в голяма чужда фирма. Докога - това "кризата" ще покаже естествено, този "офис пролетариат" също ще види кончина.

400 лева стартова заплата ли? На мен това ми стига за бензина за колата, храната за кучето и годишните данъци и такси - не повече. А младите хора обикновено имат и кредити да изплащат. За ядене, дрехи и удоволствие все още не говорим. Личен пример - с моя режим на работа единствените ми някакви почивки за последните 4 години са били... на три-четири научни конференции за по 2-3 дни (където принципно трябва да се работи де, не да се почива). Докога така - е не знам, ще се види. Докато кипне и избера спокойния живот на човек от офис пролетариата. Ама ще кажете, че "тя баба знае и 2 и 200". Ами че знае - знае баба, но със сигурност ако може да избере, то ще предпочете 200, нали?

Та обобщено - с 400 лева стартова заплата ти НЕ можеш да привлечеш младите хора по никакъв начин. Нито стартовата заплата е конкурентна, нито перспективите за развитие. В днешният свят хората не си го мерят нито онова, нито мозъците (както е било едно време). Сега си мерят дебелината на портфейлите. И ако се огледате ще видите, че няма значение дали си чистач в чалготека или научен работник - "важното е колко взимаш" и "лоша работа нЕма".

П.С. В обявата не пише дали има ведомствен стол и служебна кола... А е важно, за да има "откъде да се крадне по нещо, та да се вържат двата края"!

Edited by - Philip_Petrov on 08/09/2011 23:38:11
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 08/11/2011 :  10:09:22  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Andrey_Kurtenkov

http://nao-rozhen.org/job/fr.htm
Според вас за реална обява ли става въпрос, или за опит да се провокира общественото мнение по въпроса (имам предвид, че никой не оформя така обяви за работа - и затова ми изглежда подозрително - не казвам, че нямат свободен щат - казвам само, че ТОЧНО така оформена обявата очевидно цели провокация, а не да намери човек за мястото)?




Като работеща в БАН смятам, че обявата е напълно реална с оглед на реалните заплати в БАН в момента. Такъв е щатът за специалист с висше образование. Не се търси програмист, а физик с известни познания по програмиране. По една случайност директорът на Института по астрономия, към който е обсерваторията, ми е приятел и знам, че има големи затруднения с фонд работна заплата. В края на миналата година например даваше на всичките си сътрудници (включително и на себе си) минималната заплата, за да не съкрати половината си хора.
Такива са родните ни реалности. В България няма място за наука, особено за фундаментална.

Svetlana
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 08/12/2011 :  08:25:42  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
След това, което каза Svetlana виждам, че вече е удобен момент за заключение по темата и отговор на въпроса на Andrey_Kurtenkov:

1. Да, обявата е реална;
2. Да, цели да провокира общественото мнение.

С други думи въпросът е неправилно зададен с логическо "или", вместо с "и".

Edited by - Philip_Petrov on 08/12/2011 08:27:40
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05