http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 ИНТЕРЕСНО
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

r_34

Bulgaria
3 Posts

Posted - 05/03/2008 :  22:13:18  Show Profile  Reply with Quote
Интересна плетеница мога да ви предложа, която ако се изпълни с твърд материал се получава зид или решетка, а ако материала е еластичен се получава мрежа.Направил съм пирамида а в ГугълЪрт съм качил камплекс от пирамиди които трябваше да са само четири но понеже не разбрах как се трие и позиционира си останаха така.Та там могат да се видят в 3D, щата Колорадо северозападно от Денвър - Булдер 40*01`01,26 N - 105*16`59,08 W

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/01/2008 :  17:21:41  Show Profile  Reply with Quote
Възстановиха Българската академия на науките и изкуствата
www.news.bg
01.06.2008 г.

С официална церемония беше възстановена Българската академия на науките и изкуствата.
За неин председател бе избран проф. д-р Григор Веле, съобщи БНР.

Академията е била закрита през 1948 година.

По думите на проф. Велев, тогава академията е била обявена за гнездо на буржоазни влияния и български национализъм, а членовете й са били репресирани.

Според него възстановяването на институцията е предизвикало бурни реакции от хора с монополистичен възглед.

Много хора от БАН не можаха да приемат факта, че създаваме гражданска академия, която с нищо не ги застрашава, добави Велев.

По думите на председателя на академията първостепенна задача е да се влезе в контакт с онези институции от ЕС, които осигуряват финансиране на научните изследвания и на различните клонове на изкуството.

Можем с добре подготвени проекти да кандидатстваме за финансиране на тази дейност, каза още Велев.

В края на септември ще се състои ново общо събрание, на което академията ще бъде структурирана и ще се обсъди финансовата стратегия.

Има идея да се създаде издателство, което да издава няколко списания.

Сключен е и договор с община Варна за провеждането на Първия велик събор на българите, който ще се проведе от 1 до 3 ноември, допълни проф. Велев. Очаква се на форума да дойдат 1000 делегати от 512 български организации от целия свят, както и 2000 гости.

Обсъждана е и идея да се създаде Асоциация на българите по света и Световен парламент на българите.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/10/2009 :  03:03:39  Show Profile  Reply with Quote
Амбициите на доц. Сергей Игнатов нарастват...

От сайта www.bulgaria-news.bg:

Бойко започна въртележките: външната министърка - еврокомисар, образователната - градоначалник. Чрез смирено-вярната си дама, премиерът ще управлява изкъсо и София. Сергей Игнатов е вероятният нов министър на образованието
Bulgaria News | 2009-09-09 20:36:00

Отлично информирани източници на Bulgaria News довериха, че софийската организация на ГЕРБ е номинирала Йорданка Фандъкова за кандидат на партията в частичните избори за кмет на столицата. От 27 юли тази година бившата учителка е министър на образованието. Тя замести като предводителка на гражданското сдружение ГЕРБ варненската съдийка Душана Здравкова чрез преврат с основни действащи лица сегашните лични депутатки Цецка Цачева и Искра Фидосова, както обясни за Bulgaria News детронираната председателка.
Като заместник-кмет Йорданка Фандъкова преживя драматични дни, свързани с недоволството от недостигащите места в столичните детски градини. Тя дори подаде оставка, но кметът Борисов не й я прие.
Вероятният заместник в министерското кресло е Сергей Игнатов, ректор на нов български университет. "Само той е в състояние да закрие БАН", коментира източник, близък до управляващите.


Edited by - moderator on 09/10/2009 03:10:47
Go to Top of Page

midilev

Bulgaria
25 Posts

Posted - 09/11/2009 :  19:08:27  Show Profile  Send midilev an ICQ Message  Reply with Quote
http://www.bnr.bg/RadioBulgaria/Emission_Bulgarian/Theme_Obstestvo/Material/080909_Um.htm
„От умен – по-умен"
Интелигентни ли сме българите? Умеем ли да разсъждаваме и мислим или предпочитаме готовите отговори? Имайки предвид успехите на младите ни учени, на националните ни отбори по математика и информатика, на българските шахматисти, интелигентност не ни липсва. Съществуват обаче и противоположни мнения, а именно, че нацията ни е от не особено умни и практични хора. Че способността на българина да разсъждава е изместена от инстинкта за оцеляване и следването на клишираното мислене… Къде е истината?

Отговорите потърсихме в българския офис на международната организация на хората с висок коефициент на интелигентност - Менса . Даниела Симидчиева, човекът с най-висок коефициент на интелигентност у нас и зам. председател на Менса - България, започна с това, че членството в организацията е ограничено само за хора с резултати над 98% от няколко стандартизирани теста за интелигентност. Даниела разказа също така, че на тест за интелигентност в България се явяват предимно млади хора и резултатите им са доста добри. Според нея, по-възрастните се страхуват да се подложат на такъв тест, защото вече имат изградено мнение за себе си.

„Като цяло хората в по-зряла възраст смятат подобен тест за нещо излишно, за губене на време.” , обяснява Даниела Симидчиева, но не пропуска да изтъкне, че тестът на Менса е предизвикателство за всеки човек, още повече, че досега не е измислен друг по-надежден начин за измерването на коефициента на интелигентността. Редовните членове на българския клон на Менса са около 500 души, докато покрилите нивото на теста наброяват около 2 000 души. Но това е плаваща цифра. Причината за липсата на точни данни, обяснява тя, е фактът, че много от българите се явяват на тест за интелигентност, когато вече са си купили самолетен билет за чужбина. „ Защото знаят, че в страната ни интелектът не се цени много или поне Менса не е все още достатъчно популярна като организация. Но извън България, сертификат от Менса, е добра препоръка за започване на работа „ , категорична е Даниела Симидчиева.

Що се отнася до интелигентността на българите, тя уточнява : „Ще ви кажа три крайни становища. Един ирландски професор - Ричард Лин, твърдеше, че сме една от най-ниско интелигентните нации. Позоваваше се на някакви свои изследвания, за които ние нямаме никаква информация. Опитахме да научим повече за основанията за подобно твърдение, но така и не успяхме… Част от теорията му беше базирана на твърдението, че южните нации са по- ниско интелигентни и съответно и ние, българите влизаме в тази група. Според бившата председателка на Менса - България, вече покойната Росица Алексиева, българите сме сред най-интелигентните хора в света. Тя се базираше на данните за броя на явилите се и броя на издържалите сертифицирания тест на Менса хора у нас. По тези данни, България беше на второ място в света с около 50 процента успеваемост. Тоест, половината от явилите се на теста, успяваха да го покрият. Пред нас беше единствено Израел. През последните години Менса Интернешънъл наложи като показател за интелигентността на дадена нация броя членове на организацията на милион население. Истина е, че в една или друга степен и трите начина за определяне на интелигентността на една нация са субективни. Първото твърдение на професор Лин е недоказуемо. Що се отнася до второто твърдение – че петдесет на сто от явилите се на теста покриват нивото на Менса, това също е субективен показател, защото хората, които се явяват на този теста, не представляват средностатистическия българин. Вероятно се явяват по-интелигентните и затова голяма част от тях покриват теста. Третия показател пък - брой на членовете на един милион население, при нас е трудно да се установи точно, защото немалко от хората, които издържат теста за интелигентност, просто напускат страната. Други пък, изкарали теста и останали тук, не стават членове на Менса. Ентусиастите, които поддържаме българския клон на Менса, го правим, защото търсим по - различна социална среда, защото имаме сходства в характерите си и всички ние имаме висок коефициент на интелигентност .”

Природно интелигентен ли се ражда човек или може да развива това качество ?: „ Мненията са противоречиви - казва Даниела Симидчиева.- Това, което най-често съм чувала, е, че коефициентът на интелигентност е нещо, с което човек се ражда и умира. Тоест, нивото на интелигентност през целия живот е едно и също. До 25 - годишна възраст човек се развива, натрупва знания. Поради това сертифицираният тест на Менса е възрастово зависим. Ако човек е на 50 години и се яви на този тест, резултатите му ще бъдат умножени по определен „ възрастов” коефициент. Повечето психолози и учените, занимаващи се с изследване на възможностите на човешкия мозък, твърдят, че коефициентът на интелигентност е заложен и човек малко може да направи, за да го увеличи в живота си. Тук обаче трябва да разграничим интелигентност, обща култура и образованост. Има много, включително и телевизионни игри, в които не се проверява логиката на мислене, както това се прави с тестовете на Менса, а се проверяват по-скоро знанията. Такава е например популярната телевизионна игра „Стани богат”. Един човек може да е природно много интелигентен, но да не е положил усилия да се образова и да не е знаещ. Част от хората, които са природно интелигентни, не са толкова знаещи, защото не всички теми ги интересуват, не са енциклопедисти..”

Диана Христакиева
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 09/13/2009 :  13:45:50  Show Profile  Reply with Quote
На мястото на правителствата на всички "нискоинтелигентни южни нации" бих осъдила въпросния ирландски професор за проява на расизъм. Може да има различия да речем в научните постижения между северни и южни народи, те обаче се дължат по-скоро на социални фактори и ниво на образованост, а не на ниво на интелигентност. Третият вариант също е много необоснован, след като не всички преминали теста стават членове на Менса. Единствено вторият има някакво основание. Вярно, че и той е субективен, но същото предположение - че решават да се явят на тест по-интелигентни хора - важи и за всички други нации, не само за нашата, нали?

Svetlana
Go to Top of Page

atakurt

Bulgaria
43 Posts

Posted - 09/15/2009 :  22:01:44  Show Profile  Reply with Quote
Много може да се пише по проблема за интелигентността. Всеки може да пише и всеки може да дава "компетентни" мнения. Ще изкажа своето становище, базирано на 4 основни факта:
1. Аз съм един от най-дългогодишните членове на МЕНСА и единствения с утвърдено официално членство чак до януари, 2014 г.
2. Притежавам IQ 164, потвърдено с международно валиден сертификат на МЕНСА.
3. Дълги години съм работил като педагог с високоинтелигентни деца в пловдивския център на МОН за извънучилищни дейности с ученици. Там съм прилагал собствени уникални методи на работа, довели до рядко високи резултати.
4. Бил съм многократен шампион на България по шахмат във всички възрастови групи, а и около десет години - член на национала за мъже.
Даже и сега водя ежедневна рубрика по шах и бридж във в-к "Стандарт".
------------------------------
Считам, че:
1. Коефициентът на интелигентност подлежи на развитие през целия човешки живот. Той е възможно да се увеличава и намалява чрез специфично подбрани педагогически инструменти. Грубо казано, както мускулите нарастват чрез правилен бодибилдинг, така и мозъкът увеличава мощта си чрез правилна тренировка.
2. "Усилията" на просветното ни министерство, социалните фактори, нивото на образованост, както и вековното турско робство са довели до нисък умствен уровен у средностатистическия българин. Нацията ни затъпява все повече и повече и е време да видим всички, че "царят е гол". Иначе ще стане и по-зле.
3. На Запад умният човек се цени, защото води до просперитет на начинанията, които са му възложени, а у нас умният човек се мачка от по-низшите умствено люде, защото характерни национални наши черти (доказани в известните трудове за народопсихологията ни) са завистта, злобата и предателството. Затова и си извадих сертификата от МЕНСА на немски език, но НЕ - и на български!
4. Високоинтелигентните българи (които, безспорно, са много малко у нас) желаят да пробият в живота и да се махнат от омразната им държава (между другото, гнус ме е от държавата ми, но съм активен националист и боготворя Родината си) и затова се явяват на изпит на МЕНСА. С това се обяснява високият процент на успеваемост.
5. Затова съм категорично убеден, че сравнително най-обективният критерий за интелигентността на една нация се явява именно броят на членовете на МЕНСА спрямо общия брой на населението (какъвто е и всъщност официалният критерий). А там сме доста зле.
6. Оправданията, че умните хора напускали България, всъщност говорят зле именно за България. Напусналите вече стават чужди поданици, а от това губим всички. Затова в един друг мой пост написах нещо важно (според мен), което ще повторя и тук:
СЕГА ОБРАЗОВАНИЕТО Е НАЙ-ВАЖНОТО НАПРАВЛЕНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!
ОСНОВЕН КРИТЕРИЙ ЗА ТОВА, ДАЛИ ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ ЩЕ УСПЕЕ ИЛИ НЕ, СЕ ЯВЯВА ОТГОВОРЪТ НА ВЪПРОСА, ДАЛИ ТОЙ ЩЕ СЕ СПРАВИ С ОБРАЗОВАНИЕТО!



IQ 164

Edited by - atakurt on 09/15/2009 22:03:09
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 09/17/2009 :  07:39:54  Show Profile  Reply with Quote
Няма да се справи, защото ниговият IQ, нито този на министрите му е 164.

Svetlana
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 09/17/2009 :  20:47:04  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Чухте ли за скандала с тотото от последните дни? Накратко - в третото теглене на два последователни тиража на 6/42 се падат едни и същи числа, като в първия случай няма нито една шестица, а във втория - цели 18 (става въпрос за тиражите под номера 72 и 73).
Сега - мен какво ме удивлява в случая - ами тези вероятности, които се казват по медиите (около едно на пет милиона) - включителни и разни мастити учени цитират - струва ми се, че във всички тези случаи, се цитира не вероятността от подобно събитие, а вероятността да се уцели шестица - което очевидно е нещо съвсем различно.
Значи - доколкото се простират математическите ми познания (и скромния ми опит на тотоиграч) - това се смята по следния начин - умножаваме числата от една до шест - получава се 720 - после умножаваме 42*41*40*39*38*37 - получаваме 3776965920 - делим го на 720 - и получаваме 5245786 - т.е. - толкова е възможния брой на шестиците в играта 6/42 - следователно вероятността да се падне една комбинация от шест числа е едно към това число - или 0.000000190629 - как обаче да се сметне вероятността да се паднат едни и същи шест числа в два последователни тиража (и то в едно и също теглене!) - изобщо нямам идея и ми се струва нелогично да седнем да я смятаме - понеже това са две съвсем отделни независими събития. И не виждам логика само въз основа на това повторение да се говори за далавера. Действително, малко подозрително изглеждат тези 18 шестици - но само за хора, незапознати с психологията на тото-маниака.
А журналистите нека да бъдат малко по-прецизни и да не говорят, че едно на пет милиона била вероятността да се изтягли една и съща шестица в два последователни тиража - това, както се опитах да покажа с горните сметки (ако са верни), е само вероятността да се изтегли в един отделно взет случай коя да е комбинация от шест числа от едно до четиридесет и две включително.
Go to Top of Page

atakurt

Bulgaria
43 Posts

Posted - 09/18/2009 :  07:48:56  Show Profile  Reply with Quote
Като математик ще напиша каква е вероятността да се паднат именно тези числа в именно тези два тиража.
Не ми се смятат сметки, затова ще приема наготово (брато, дано имаш точно око) полученото число 0.000000190629 като вероятност да се паднат в един тираж 6 определени числа от 42 възможни.
После (не съм тотаджия и не знам от кога започва играта 6 от 42; не знам и колко тиража вече са минали, така че - който знае, да ме коригира, защото не ми се търси из Нета) ще допусна, че играта 6 от 42 се играе от 20 години с по 1 тираж седмично. Тоест има реализирани 20х52=1040 тиража (закръглям на 1000, че не съм си изпил още кафето и не ми се смята).
Тогава: вероятността именно в този тираж да се паднат именно тези числа е 0,000000190629:1000= 0,000000000190629, а вероятността именно тези числа да се паднат в именно следващия тираж е същата.
ВЕРОЯТНОСТТА ИМЕННО ТЕЗИ ЧИСЛА ДА СЕ ПАДНАТ В ИМЕННО ТЕЗИ ДВА ТИРАЖА ЕДНОВРЕМЕННО Е: 0,000000000190629х0,000000000190629=0,000000000000000000036339415641.
Казано на разбираем език, вероятността да се случи разглежданото събитие е около 3 случая на 100 000 000 000 000 000 000 или около 1 на 30 трилиона (по европейската бройна система), което е 1 на 30 квинтилиона (по американската бройна система).
Така че това е на практика невъзможно и за всеки математик е доказано, че тиражът е манипулиран. Ами то затова онази Годзила имаше пари да изкупи толкова масмедии :)
А вие си играйте тото, като искате да ви взимат паричките!
Ха наздраве!
IQ 164

Edited by - atakurt on 09/18/2009 07:54:34
Go to Top of Page

atakurt

Bulgaria
43 Posts

Posted - 09/18/2009 :  13:02:13  Show Profile  Reply with Quote
Тъй като закръглявах в "минус", то реалната вероятност е даже по-малка от тази, която написах. И сега на свежа глава осъзнах за какво става въпрос.
Ако някой каже, че всичко е било наред, то лъже. Излиза, че години наред всички са били жестоко лъгани с тотото. А медиите ТРЯБВА да съобщят точната вероятност - както аз горе-долу я изчислих, за да се шашнат хората. От четвърт век работя с числа, но такива огромни числа на Земята в практиката си НИКОГА не съм срещал. Та те са просто чудовищни!
Ако БББ се опита да потули работата, то това ще е началото на края му!
Дано прояви мъжество и разплете чорапа докрай!

IQ 164
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 09/18/2009 :  20:26:42  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Ако логиката ти по-горе е коректна, то наистина се получават невероятно малки вероятности.
То е все едно да сложиш вряща вода на нагорещен котлон и тя да замръзне - да - има такава вероятност - вследствие брауновото движение на молекулите е теоретично възможно вряща вода изведнъж да замръзне - но тази вероятност е толкова микроскопично малка, че няма как да очакваме такова нещо да се случи в близките плюс-минус десет Вселени.
Тото 6/42 се провежда от 1995-та - "виновникът" за появата му беше Иван Славков - той направи едно Лото 6/42 (което просъществува съвсем кратко), от БСТ се разгневиха, че им бил откраднал ноу-хау-то и пуснаха също 6/42. Отначало се провеждаше само в два тиража, а от 1997-ма се провежда и трети тираж. В този трети тираж (за разлика от първите два) се изплащат само петиците и шестиците - поради което обикновено (както и би следвало да се очаква) там джакпотът е най-голям - още повече, че в първите два тиража той е ограничен до 100000 лв, докато в третото теглене таван няма.
Следователно - изчислената от мен вероятност да се паднат кои да са шест числа от 1 до 42 следва да бъде намалена:
1. поради това, че тези шест числа са изтеглени още веднъж;
2. поради това, че тези шест числа са изтеглени не просто още веднъж кога да е, а още веднъж още в следващия тираж;
3. поради това, че тези шест числа са изтеглени не просто още веднъж кога да е, а още веднъж още в следващия тираж и то не в кое да е теглене, а именно в трето - и то и двата пъти;
4. поради това, че тези шест числа са изтеглени не просто още веднъж кога да е, а още веднъж още в следващия тираж и то не в кое да е теглене, а именно в трето - и то и двата пъти, при това именно в момент, когато натрупаният джакпот е близко до най-големите стойности, достигани в 6/42.
Действително, вече съм склонен да смятам, че по-скоро далавера има; но все пак - вероятността това да се случи е различна от нула
Сега някой да не вземе да каже - абе навсякъде из България ври и кипи, пък вий за тото ми говорите - ааааа, байно - навсякъде - да - но без структурите на МОМН - така че ще следим с интерес развитието на скандала с тотото през близките три месеца - докато чакаме (сега пък) да видим кой ще е новият ни министър. То аслъ - по структури на някои други министерства наистина ври и кипи, действително из цялата страна има едно огромно роздвижване, което ме изпълва с оптимизъм - и само в нашия сектор все чакаме...
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 09/24/2009 :  11:59:30  Show Profile  Reply with Quote
Не играя тото, а и нямам нищо общо с математиката, но случаят е интересен. Вярвам, че е точно така, както казвате. Обаче нали мериха топките и казаха, че отклоненията са били далеч под допустимите. Ако има измама, трябва да се разбере къде точно е слабото място на системата, за да има по-сериозен контрол в бъдеще. Защото мераклиите за "лесни" печалби няма да свършат.

Svetlana
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/27/2013 :  14:00:15  Show Profile  Reply with Quote

Защо промениха Основната Честота в Музиката от 432 Hz на 440 Hz -


http://www.xn--80aapggvibf1ad2i.com/2013/09/osnovnata-chestota-v-muzikata-432-hz.html#sthash.u54umD5R.ChqlgXzE.dpbs

Edited by - moderator on 09/27/2013 14:00:44
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 01/11/2016 :  16:16:02  Show Profile  Reply with Quote
ЦЕНЗУРОКРАЦИЯ
Д-р Георги Чалдъков


Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив
ще защитавам правото ти да го казваш.
Волтер


През декември 2015 г. Управителният съвет на Българското национално радио (БНР) свали от ефир предаването „Деконструкция“.По думите на председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ): „В регулаторния орган има оплаквания от съдържанието на „Деконструкция“ – често се говори срещу Реформаторския блок и ГЕРБ, срещу НАТО, но тяхното мнение не намира място в предаването.“
Съмнявам се, че СЕМ щеше да инициира същото деструктивно действие, ако „в регулаторния орган има оплаквания от съдържанието на „Деконструкция“ – често се говори в подкрепа на Реформаторския блок, ГЕРБ и НАТО, и срещу опозиционните партии и Русия, но тяхното мнение не намира място в предаването.“
Ако „Деконструкция“ на Волгин обаче не уважава Волтер, то това предаване наистина има някаква цензура. Въпреки, или защото има СЕМ, цензура на свободното слово и свободната мисъл има в повечето български медии, с изключение на някои електронни издания. Целта е да се манипулира общественото мнение. Американският професор Ноам Чомски нарича това „индоктриниране”, други–„невролингвистично програмиране (NeuroLinguistic Programming – NLP)“. Аз го наричам „цензурокрация“ (власт на цензурата), може и „цензуратура“ (диктатура на цензурата).
Години преди това, през 1957 г., прилагането на тези медийни методи са описани от големия поет Константин Павлов в неговото кратко стихотворение “Славеите пеят”. Така, в зависимост от това на кое медийно NLP сме подложени, разбирай, песните на кои славеи слушаме, се оформят групи от хора с различни възгледи за едни и същи събития и с различни оценки за едни и същи личности.Съответно, в България според медиите има само няколко добри политици и политически партии, както и няколко добри поети, учени, художници, артисти... Това медийно NLP на политическия и интелектуалния масив на България създава маркетингови политици и „маркетингова интелигенция”, както я наричаше проф. Тончо Жечев.
Сега в българският Монитор и Телеграф има 24 часа, дори 168 часа, Труд за поддържане на Стандарт-а на Дневник-а и Капитал-а на цензурокрацията.
Докато се научим да казваме:
Млъкнете, славеи!
Проклети, славеи!”
И:
…в настъпилата тишина
един-единствен гарван се обади,
за да ни каже истината.
Страшната!
Гарваните са свещени птици и в Лондон. От векове там е имало поне 7-8 гарвана около The Tower of London. Крал Чарлс II е поръчал - заради оплакването на неговия астроном - премахването на гарваните от Кулата. Това обаче не станало, защото кралят чул легендата, че ако гарваните напуснат Кулата на Лондон, цялото Кралство ще пропадне. Така обсерваторията била приместена в Гринвич, а гарваните си останали в Кулата. След бомбардировките през втората световна войнаКулата е реставрирана – тогава имало 8 гарвана, на които крилете им са подрязани, за да не летят далеч от Кулата. Но това не трябваше да го пиша, защото звучи цензурократично.
Засега няма точна статистика за броя на гарваните в България. Едно е сигурно: Константин Павлов е един от тях - живя и умря в София, на няколко метра от къщата, където умря лиричният гарван Христо Фотев. Други известни гарвани бяха Радой Ралин, Борис Димовски, Генко Генков, Георги Баев, Димитър Йотов…
Сега ми е трудно да посоча истинските гарвани – Тома Томов, Димитри Иванов, Стефан Цанев, арх. Христо Генчев, д-р Николай Михайлов,*д-р Калин Терзийски,*Александър Морфов се появяват рядко в медиите, за да ни кажат истината. Страшната!**
Легендата обаче казва, че ако нямаме такива, Република България ще пропадне.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
*Първият е психиатър и теолог, вторият – психиатър и писател, уникално съчетание на in-depth познание на душата на Бог и Човек. Това, че политици и избиратели на политици не се вслушват в тях, е проява на народопатология.
** Не знам дали водещият на „Деконструкция“ е славей с глас на гарван или гарван с глас на славей. Но за мен той и решението на СЕМ-БНР за спиране на предаването са само повод отново да пиша за цензурата в българските медии.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/09/2016 :  12:29:43  Show Profile  Reply with Quote

1000 евро месечно и стигаме Германия

http://www.vsekiden.com/195214
09.04.2016 10:53 1 1020
Aвтор: Vsekiden.com


Чешки математик създаде инфографика за стандарта на живот в отделните страни-членки на ЕС

1000 евро месечно и стигаме Германия

Чешкият математик и лингвист Якуб Мариан създаде инфографика за стандарта на живот в отделните страни-членки на Европейския съюз. Мариан имал за цел да помогне на хората, които искат да пресметнат разликата в стандарта на живот между родината си и страната, в която възнамеряват да се заселят. За целта той използва няколко показателя като колко струва следването, каква е пенсията, постоянните месечни приходи и т.н.

Математикът посочва за пример Германия, която получава индекс от 100 точки, където се изразходват 2000 евро на месец за нормален живот. Ако обаче се преместите в Норвегия, която има индекс 153, ще са ви необходими 53 на сто повече средства - 3060 евро на месец, за да може да запазите същия стандарт на живот, който сте имали в Германия, уточнява БГНЕС.

Но, ако решите да заминете за Молдова, чийто индекс е 37, тогава ще са ви необходими 740 евро на месец. Средната месечна заплата в Германия е 2600 евро, докато в България е 400 евро, което е 6.5 пъти по-малко от Германия, подчертава чешкият математик.

Поради тази причина средният българин не може да си позволи разходи от 1000 евро на месец, за да достигне средния стандарт на живот в Германия, където индексът за покупателната способност е 183, а в България 73.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05