http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Висши училища
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/04/2010 :  12:15:47  Show Profile  Reply with Quote
Първа рейтингова система на висшите училища у нас
Потребителите ще могат да класират ВУЗ-ове по свой вкус
Мартина Бозукова
4 Ноември 2010

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=172112&srcpos=2
...
Адресът на системата е http://rsvu.mon.bg/ и ще бъде активен от петък.

Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 11/04/2010 :  20:32:02  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
А обърнахте ли внимание, че изрично беше подчертано, че медицината в СУ е изключена от класацията? - защо бе!?! - нали СУ са най-великите? - ама нямало още било завършили там медицина... - еми то по тая логика всяка новооткрита специалност ще бъде оценявана чак след цяло десетилетие! - дори само този факт показва, че методологията не струва - просто имаше едни пари за усвояване - и това е.
____________
Редактирам, за да добавя едно страхотно попадение на форумеца Автоцензор от форума на в-к "Сега":
"Глупаво е да се определя бюджетна субсидия според подобни данни. Все едно да заменим изборите със социологическо допитване."
А и до попитам - какво значи отрицателна безработица сред завършилите? - за ветеринарните лекари от Тракийския университет по този показател е дадена стойност (-0.78) - умът ми не може да го побере какво значи отрицателна безработица.
С две думи - поредната мърляшка работа е този рейтинг.

Edited by - Andrey_Kurtenkov on 11/04/2010 22:46:27
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/06/2010 :  09:01:42  Show Profile  Reply with Quote
Декан хвърли оставка заради тормоз на ректор
в. "24 часа", 6.11.2010 г. стр.4


Деканът на Правно-историческия факултет на ЮЗУ "Н.Рилски" проф. Софка Матеева вчера подаде оставка пред факултетния съвет с мотив "ректорът целенасочено пречи на работата на факултета". До нея достигнали и сигнали за корупция. "В болнични съм и не съм уведомен за оставката", каза ректорът Иван Мирчев

----------------------------

Прави ли ви впечатление, колеги, че всичко продължава да гноясва в нашата сфера?
Казуси, за които е ставало дума стотици пъти, продължават да се влачат без изгледи за разрешаване.
Слагането на Сергей Игнатов начело на сферата на образованието и науката в България е страшно нещастие, дори не искам да изреждам причините, поради които това е така, всички ги знаете.
Ще се радвам да се чуят идеи, как може да се излезе от ситуацията. Напоследък в ИРИОН се обаждат редица изтормозени хора от сферата на науката и образованието, които се надяват да им решим въпросите с магическа пръчка. Очаквам обаче да се възроди духът за борба и за победа, само с мрънкане нищо няма да стане!

Edited by - moderator on 11/06/2010 09:31:16
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/07/2010 :  18:19:18  Show Profile  Reply with Quote
Турция вече не признава дипломите на българските университети
Всички записани у нас студенти ще трябва да се явяват на допълнителен изпит заради съмнения в качеството
ТАНЯ ПЕТРОВА

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7472§ionid=16&id=0000101

След като преди години Гърция отказа да признава автоматично дипломите на български университети и въведе приравнителни изпити, към драстичната мярка прибягна и Турция. Българските дипломи вече не се признават в Турция и за студентите е въведен много тежък приравнителен изпит, съобщи председателят на Дружеството на турските студенти в България Сердар Къзълдаг. Според него крайното решение е взето заради случаи на фалшиви дипломи и ниско качество.


"Турция прилага подобни ограничения и към други държави, но те не са от Европейския съюз. Приравнителни изпити има за студенти, завършили в страни като Иран и Азербайджан", обясни Къзълдаг. Той уточни, че проблемът излиза на дневен ред, защото на приравнителен изпит са поканени да се явят първата група от около 50-ина студенти. "Информирали сме за случая министъра на образованието, разговори текат и с посолството на Турция", допълни Къзълдаг.

Решението на Турция да въведе допълнителен изпит ще засегне една от най-големите общности на чуждестранни студенти у нас. По данни на Дружеството на турските студенти у нас в български университети учат около 6000 души от Турция. Само малка част от тях са потомци на изселници, повечето учат като чужденци срещу високи такси. Според Къзълдаг турските младежи избират България, защото местата в турски университети не достигат, а частното висше образование е много скъпо. "Около 2000 от нашите студенти учат в Техническия университет - София. Много студенти има в Медицинския университет, в Софийския. Тук таксите са от 3000 до 6000 евро, докато в Турция е 3-4 пъти по-скъпо и стигат до 20 000 евро", обясни Къзълдаг. Според него взетото решение не е в интерес нито на студентите, нито на университетите, защото може да доведе до отлив от кандидати.

За формално обучение на студенти от Турция с цел получаване на диплома се заговори усилено покрай разкриването на множество незаконни филиали, включително на държавни университети. Спадът на качеството бе и причината Гърция да въведе лавинообразно растящ брой от приравнителни изпити. След присъединяването ни към ЕС обаче южната ни съседка и други 7 държави от съюза бяха дадени на Европейския съд в Люксембург заради непризнаването на български дипломи. Този проблем бе уреден в Гърция тази година.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/08/2010 :  17:00:54  Show Profile  Reply with Quote
Рейтингът на ВУЗ-овете ни - фалшив
08.11.2010, 17:32 (обновена 08.11.2010, 17:54)
Нора Виткова
http://news.ibox.bg/news/id_1937149880

Рейтинговата система за висшите учебни заведения дава фалшиви данни, смята ректорът на Техническия университет в София проф. Камен Веселинов.Той заяви, че по този начин се заблуждават бъдещите студенти.

„Примерно за моя университет пише че не обучава докторанти. Не знам от къде са взети тези данни."

Да питате обучаващия се дали учебният процес е на ниво, това са общо взето глупости, заяви ректорът на ТУ.

Припомняме, интернет-базираната системата беше тествана пред журналисти, като търсената специалност беше Право.

С най-добри условия за обучение на бъдещи юристи се оказаха Софийският университет, УНСС, Пловдивският университет, Великотърновският университет и НБУ.

Изборът на висше училище може да се прави чрез т. нар. стандартна класация, която оценява комплексно съответното професионално направление и специалност или чрез индивидуално класиране по една от шестте групи с критерии.

Например според критерия „Реализация на трудовия пазар" за специалност Право УНСС измества СУ от първото място, а по критерий ниво на безработица сред завършилите право с най-ниско ниво на безработица е НБУ.

Още при представянето на рейтинговата система преди дни образователният министър Сергей Игнатов обясни, че с нейна помощ държавата ще финансира приоритетно дадени ВУЗ-ове и ще спре субсидията на други. Това не е съвсем правилно, смята Камен Костадинов:

Защото, ако тръгнете с рейтингите да финансирате училищата, ще затворите всички училища в Родопите, Делиормана и ще останат Първа немска, Втора немска, Френската, Испанската и няколко такива гимназии.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/25/2010 :  12:26:07  Show Profile  Reply with Quote
Да откриеш Пернишкия и закриеш Софийския
25.11.2010
Ина Друмева

http://news.ibox.bg/news/id_884177654

Декани на факултети, професори и преподаватели от Софийски университет се събраха по случай патронния празник на най-старото висше учебно заведение в България.

В аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски" бившият му ректор проф. Боян Биолчев подчерта, че от пръв поглед веднага се вижда, че този празник не е почетен от върховете на политическата власт.

„Аз си задавам въпроса тук ли е мястото на хора, чийто образователен манталитет се затваря в откриването на Пернишкия университет и закриването на Софийския", допълни проф. Биолчев. По думите му за разлика от политиката, в областта на националната свяст мандат няма.

Биолчев заяви още, че има само един мандат и това по думите му е непрекъснатост на националната идентичност и националното самопознание. „Точно тук е храмът, където се помещава безмандатният призив да служим на България и да пазим единството на нашето българско самочувствие."

Ректорът на СУ проф. Иван Илчев заедно със Съвета на деканите и едва 10-ина студенти поднесоха венци и цветя пред паметника на Свети Климент Охридски в градинката между университета и Народното събрание. Там дойдоха и ученици от училище „Св. Климент Охридски", които също се поклониха пред паметника.

Проф. Илчев коментира, че градинката с паметника е градина с човешко излъчване - по пейките непрекъснато има влюбени двойки, майки с деца и гайдари, които свирят за минувачите. Точно в средата на градинката ръце към небето е протегнал Свети Климент Охридски.

Проф. Илчев изтъкна, че вдясно от паметника се намира сградата на Народното събрание, респективно народът, а в лявата страна, откъм сърцето, е сградата на Софийски университет. Ректорът на ВУЗ-а запита риторично отива ли му на университета неговия патрон да протяга нагоре ръце.

Проф. Илчев посочи, че в тази сграда професори, преподаватели и студенти се опитват, доколкото могат, да търсят правдата и многократно били упреквани за това, тъй като не вървяло в наше време да се дири истината. „Ние обаче не се примиряваме и упорстваме", подчерта ректорът на СУ.

Подкрепен от множество цитати от стихове на Дилън Томас и Георги Борисов, ректорът на СУ посочи, че въпреки трудните времена Софийски университет ще продължи да се бори за развитие в образованието и науката. „Ние сме тук. Били сме тук. И оставаме тук", допълни още проф. Илчев.

Той е категоричен, че в науката и образованието въпросът не е във вземането, а в това какво си дал. Ректорът припомни, че Свети Климент Охридски е дал нещо малко, нещо просто - една азбука, за да можем българите бързо да станем знаещи, тоест европейци.

„Какво даваме ние сега на Европа?", запита проф. Илчев и допълни: „А свети Климент е вдигнал ръцете си високо към небето. Само от там ли се нада на подкрепа".

На въпрос на news.bg дали СУ вече е получил и разпределил обещаните от председателя на НС Цецка Цачева допълнителни 2 млн. лева, проф. Илчев заяви, че до вчера не е имало постановление на МС, което да отпусне обещаната сума.

Илчев коментира, че Цецка Цачева не е трябвало да бъде освиркана по време на студентския протест, тъй като тя е направила много за ВУЗ-а. Той обаче обясни, че освиркването не е било лично към нея, а към политическото управление в сферата на образованието като цяло.

Илчев каза още, че Цачева преди няколко дни се обаждала на финансовия министър Симеон Дянков и го питала къде са парите за БАН, къде са парите за СУ...
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/16/2011 :  09:00:15  Show Profile  Reply with Quote
От форума на в.Сега:
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=8392§ionid=5&id=0000902

Y2K
Подобно на всяка българска институция, университетите са под контрола на организираната престъпност - пряко или косвено. По-видимо е това статукво при структури от типа на УНСС - Утре Носете Съответната Сума. Ректорът на тази гигантска печатница на дипломи е част от вътрешния кръг на Гоце и едно от лицата на българската олигархия, когато нейните интереси трябва да се защитават публично. По-лицемерна е позицията на Софийския университет: "Ах, колко унизително сме бедни", кършат пръсти със златни накити ректори и чиновници. Никой досега не е успял да накара ректора - ректората да отговорят на един прост въпрос: колко имота има СУ и как те се стопанисват. Има опашати слухове по този въпрос - от няколкостотин до няколко хиляди имота, които се стопанисват и ограбват от университетската чиновническа мафия, свързана - както се твърди - със СИК. С кого точно е свързана не е от значение, защото ако СИК залязва, предприемчивите бандити от "Цар Освободител" 15 ще се свържат с ТИМ, БИМ, ГИМ или някой друг, стига това да е необходимо за да се продължава статуквото. Академичният състав е съвкупност от будали, които дълбоко вярват, че Университетът е беден, защото - А. природонаучните факултети не печелят пари, а вземат лъвския пай от бюджета, или - Б., защото хуманитарните факултети управляват университета във вреда на природонаучните. Оскъдните бюджети разпалват този спор, върху който паразитира мафията на ректората и деканатите. Това, което е създадено като национална духовна институция през XIX век си отива.

Edited by - moderator on 02/16/2011 09:01:12
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/28/2011 :  16:15:21  Show Profile  Reply with Quote
Алексей Петров ще избира ректор на ПУ
28.02.2011 16:49
http://education.actualno.com/news_337514.html


Бившият съветник на ДАНС е член на Общото събрание на вуза в качеството на преподаветел във Факултета по икономика, предаде АСН.

Прекият началник на Петров доц. Иван Иванов, който е декан на икономическия факултет, е сред кандидатите за поста. Освен него за ректорското място се борят доц. Запрян Козлуджов, който е заместник на досегашния ректор проф. Иван Куцаров и още трима декани: на Факултета по математика и информатика - проф. Асен Рахнев, на Филологическия факултет - доц. Живко Иванов и на Педагогическия - доц. Дора Левтерова. За избора право на глас имат 370 души от университета, 15 % от които са студенти.

Вотът се провежда в Новотел "Пловдив" и по всяка вероятност ще продължи до късно тази вечер.


Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/12/2011 :  17:55:47  Show Profile  Reply with Quote
Софийският университет - нехайство и безстопанственостна Ректорското ръководство
Дата: 12-04-2011 18:02
СТАНОВИЩЕ
на университетската общност за състоянието на
Софийския университет „Св. Климент Охридски”


http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=17469&Itemid=1

Edited by - moderator on 04/12/2011 17:56:03
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/01/2011 :  19:08:17  Show Profile  Reply with Quote
Нередности в ръководството на университета във В. Търново
http://news.ibox.bg/news/id_294342828

Общото събрание на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" е нелегитимно, съобщи БНР. Причината е че студентското представителство в него не отговаря на изискванията на Закона за висшето образование.

На 17 май във Великотърновския университет е насрочено Общо събрание за избор на нов ректор. Според Академичния инициативен комитет този избор, обаче, ще бъде незаконен, защото студентите, включени в Общото събрание, нямат право да участват. Те са прехвърлени от състава на предишното Общо събрание, чиито 4-годишен мандат е изтекъл.

Трябва да се избере ново студентство представителство в най-висшия университетски орган, казват членовете на комитета. Тяхната позиция е подкрепена и от министъра на образованието и науката Сергей Игнатов, който в становище, изпратено до университета, потвърждава, че вече е прекратен мандатът на студентите, членове на предишното общо събрание.

Ако до 4 май не бъдат насрочени избори сред студентите за техни представители в Общото събрание, ще сезираме прокуратурата за допуснатите във Великотърновския университет нарушения на Закона за висшето образование, декларира Академичният инициативен комитет.
Размер на шрифта: a a a
Последни от Образование и наука
Нередности в ръководството на университета във В. Търново
9 800 места не достигат в детските градини и яслите в София
Ставаме все по-образовани
Първото класиране в детските градини известно днес
У нас – европейско образование и работа за студентите
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/16/2011 :  12:08:43  Show Profile  Reply with Quote
Ковачки аут от борда на Тракийския университет
Понеделник, 16 Май 2011

http://www.frognews.bg/news_35538/Kovachki_aut_ot_borda_na_Trakiiskiia_universitet/

Скандалният бизнесменът Христо Ковачки, който има осъдителна присъда, ще бъде изваден от състава на настоятелството Тракийския университет в Стара Загора. Същата съдба може да сполети и депутатката от БСП Емилия Масларова, която е и редовен преподавател в един от факултетите. Това обяви ректорът на висшето училище проф. д-р Иван Станков.

Участието на Ковачки вече като осъден било несъвместимо с правилата, които общественият съвет приел при учредяването си.

Възможно било оттам да бъде извадена и депутатката от БСП Емилия Масларова, която е и редовен преподавател в един от факултетите. Това обаче зависело от хода на съдебния процес, по който тя е обвиняема за източване на близо 11 млн. лв. в хода на ремонта на бившата Работническа поликлиника в града на липите, превърната в сграда на социалното ведомство.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/12/2011 :  13:40:40  Show Profile  Reply with Quote
Меле между български и турски студенти в Перник
12.06.2011, 09:00
http://news.ibox.bg/news/id_1012199986


С масов бой между студенти - българи и турци, бе отпразнувана първата годишнина на Пернишки университет.

Мелето е станало в ресторант "Дриймс" в Перник, където е имало купон по повод успешното приключване на първите два студентски семестъра, предаде БГНЕС.

На сигнала за сбиването са се отзовали служители на пернишката полиция и Спешен център. След овладяването на ситуацията, в Спешно-приемно отделение на пернишката болница лекарска помощ е оказана на няколко участници в сбиването. Те са били с разбити носове, устни, вежди и синини по лицата. След обработка на раните им са освободени за домашно лечение.
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 07/15/2011 :  15:08:57  Show Profile  Reply with Quote
SALUTE, PLOVDIVSKI PRIYATELI !!!!!!!!

You may read, hopefully, enjoy my CONGRATULATION COMMENTS addressing you newly-elected Rector,
see the links below...

Best of Health and Luck!!!!!!!!!!!!!!!!


http://www.snews.bg/bg/statiya/noviyat-rektor-na-medicinskiya-universitet-e-prof-d-r-stefan-kostyanev:8982

http://podtepeto.com/article.php?id=5801

http://health.bg/15268/stefan-kostianev-e-noviiat-rektor-na-mu-plovdiv

Cordially yours,
George
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/03/2011 :  14:49:50  Show Profile  Reply with Quote
Без наш ВУЗ в топ 100 на Европа

http://news.ibox.bg/news/id_1225231782
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/08/2011 :  15:46:59  Show Profile  Reply with Quote
Фидосова обеща университет на Лом, ако ГЕРБ спечели изборите
8 Август 2011
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=183018

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова обеща на жителите на Лом в града да се разкрие университетски филиал, ако партията спечели изборите, съобщи в. “Стандарт“. От думите й не стана ясно на кой университет ще се разкрие филиал в Лом.
Крайното решение за разкриване на филиал на университет се взима от парламента, но преди това проектът трябва да е одобрен от Националната агенция по оценяване и акредитация и да се подкрепи от Министерския съвет.

Тя обеща също работещи предприятия, нови работни места, както и развитие на културата.

Фидосова се срещна с граждани и обяви още, че “силна местна власт е възможна само с издигнатия от управляващите Иво Иванов“, бивш началник на районното полицейско управление.
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05