http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Висши училища
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

Svetlana

90 Posts

Posted - 08/11/2011 :  10:12:48  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

Фидосова обеща университет на Лом, ако ГЕРБ спечели изборите
8 Август 2011
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=183018

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова обеща на жителите на Лом в града да се разкрие университетски филиал, ако партията спечели изборите, съобщи в. “Стандарт“.



А после и в Горно Нанадолнище...

Svetlana
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 09/01/2011 :  17:35:40  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Вижте какво става:

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/09/01/1148934_sofiiskiiat_universitet_tursi_na_pojar_nad_600_studenti/?ref=id

Академична сфера в кочината България ли? Тя се разпада.

Имам там два коментара по темата. В резюме:

КОМУНОПРОФАНСКАТА ШАЙКА, "УПРАВЛЯВАЩА" Т.Н. АКАДЕМИЧНА СФЕРА ОТ 1989 Г. ДОСЕГА, НЕ НАПРАВИ КРИТЕРИИ И РЕД ЗА АТЕСТИРАНЕ НА КАДРИТЕ. И ПО ТАЗИ ПРИЧИНА ВСИЧКИТЕ КОМУНОНЕКАДЪРНИЦИ ОСТАНАХА ДА "ПРЕПОДАВАТ" И ДА "ПРАВЯТ НАУКА"! ХАК ИМ Е СЕГА - ВЕЧЕ НИКОЙ ИЛИ ПОНЕ НИКОЙ СВЕСТЕН МЛАДЕЖ НЕ ЖЕЛАЕ ДА УЧИ ДОРИ В СУ! НОРМАЛНО СЛЕДСТВИЕ ОТ ПРОСТАШКОТО, ПРОФАНСКО ПОВЕДЕНИЕ НА ШАЙКАТА!
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 09/01/2011 :  18:19:00  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:

...
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/09/01/1148934_sofiiskiiat_universitet_tursi_na_pojar_nad_600_studenti/?ref=id
...

Според материала "Сред другите предпочитани специалности на университета са журналистика" - а в днешния брой на същия вестник можем да прочетем, че се готвим със специален закон да еватанзираме Любен Корнезов - "Депутатите ще обсъждат законопроекта за евтаназията на Любен Корнезов"
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/09/01/1148268_deputatite_shte_obsujdat_zakonoproekta_za_evtanaziiata/
- ако са искали да кажат, че ще се обсъжда законопроект за евтаназията, внесен от народния представител Любен Корнезов - правилното е "Депутатите ще обсъждат законопроекта на Любен Корнезов за евтаназията" (не че някой би бил против да го евтаназираме де - хем несменяем политик, хем юрист - стопроцентови показания за за одобрим евтаназията); не е ли време незабавно да прекратим държавната субсидия за прехвалените журналистически факултети в държавните висши училища? При това, висшите училища в България днес бълват толкова журналисти, сякаш всеки квартал ще си издава свой илюстрован седмичник - би трябвало работодателите да имат страшно богат избор на пазара на труда и да си избират най-доброто, а не да пишат смешни заглавия.
Иначе, за всеки запознат с технологията, по която се обявяват местата за прием, е ясно, че в случая става дума за некадърност на ръководните кадри в СУ (всяка структура във висшите училища сама преценя колко точно места да поиска (разбира се, в рамките на одобрения от НАОА капацитет), така че да гарантира запълването им; после следва обсъждането им на ниво висше училище и чак след това идва одобряването от правителството, което никога не увеличава исканите бройки - случва се само да ги намалява) - за кой ли път трябва да отбележим очевидното несъответствие между големите усти на шефовете от най-старото ни висше училище и качеството на тяхната дейност; дори и в случая, това че ще им резнат един милион със сигурност тях не ги плаши изобщо - така или иначе - като има нужда - ще му спретнат едно шествие, ще пореват тук-таме по медиите, ще се срещнат с Премиера - и ще им отпуснат допълнителна субсидия по някаква друга линия - на СУ всичко им е позволено и държавата им дава всичко, без да пита какво получава в замяна. Нека да не забравяме и че точно те, които толкова яростно критикуваха другите висши училища, че откриват нови специалности, започнаха обучение по икономика, при положение че в София си имаме УНСС и по медицина, при положение, че в София си имаме МУ. Не може да критикуваш другите за нещо, което ти самият правиш.
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 09/07/2011 :  19:42:32  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
Защото държавата плаща за това колко студенти имаш, а не как ги обучаваш. Естествено правиш всичко възможно да имаш повече. Защо непрекъснато задавате едни и същи реторични въпроси? Рибата се вмирисва откъм главата! Не търсете проблемът в СУ. Той действа "на пазарен принцип, според пазара"
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 09/13/2011 :  13:00:50  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
http://tri5devet.com/statii/muzei-na-mechkata-hranitel/
"...СУ е класически пример за функционирането на цялата икономическа система на бившия соц-лагер. Висока трудоемкост и енергоемкост, ниска производителност и непрекъснати държавни субсидии, целящи закърпването на бюджета. В същото време никой от студентите/гражданите не знаят за това и си живеят щастливо плащайки нереално ниски цени за всичко свързано с университета...Друг култов елемент на социалистическата култура е принципът: “Ние се правим, че работим, те се правят, че ни плащат.” За съвременните българи, учещи в западни университети и работещи в развиващи се частни фирми, това със сигурност звучи непонятно. Но начин да го разберат има – да влязат за малко в СУ. Ще се опитам накратко да обясня това тук, защото СУ все още не е отворен за туристи. Студентите не учат абсолютно нищо през цялата учебна година, независимо от това дали са редовна или задочна форма на обучение. Има малко учене покрай някои сесии, но през семестъра нищо не се случва. Въпреки всичко учащите се ползват с всички благини на титлата “студент” – общежития, столове, намаления и т.н...Преподавателите пък, са един истински пример за социалистически трудов колектив. Недосегаеми на работните си места, те са развили множество начин за надхитряне на системата. Без да се страхуват от уволнение или санкции. (Да, наистина е възможно човек да не се страхува за работата си. При социализма безработица няма! Колкото и да си некадърен ще получаваш равно възнаграждение с качествените си колеги. Невероятно интересно, нали!) Станаха известни случаи на преподаватели в Юридическия факултет, които получават заплати като за почти 24 часа преподаване на ден. Това разбира се не важи за целия университет – масовата практика е по програма да се записват 3 или 4 часа лекции или упражнения на ден, а преподавателя да води не повече от 1 час...Социалистическата система се грижи за своите служители, както прави и Университета. Работата на чиновниците е тежка, но не се променя рязко като количество. За да предпази своите служители от претоварване, СУ поддържа толкова голяма администрация, че, за да може всеки да прави нещо се налага хората да отговарят за част от някакво действие, но никога за цялото. Например – когато се премествах от един блок в Студентски град до съседния трябваше да отида на опашка при старата си домакинка, да взема лист хартия, да отида с него при новата домакинка, да взема от нея друг лист хартия, които да занеса обратно на старата домакинка, която на свой ред ми даде нов лист хартия, който да нося на касата на СУ, откъдето ми издадоха нещо, с което да отида при новата домакинка..."

Ще го повторя пак - Юридическият факултет на СУ е Огнището на злото, защото оттам са излезли тези, които вече две десетилетия (и малко отгоре) тероризират българския народ, подчинявайки всеки закон, всеки друг нормативен акт, всяко политическо действие или бездействие, на своите собствени интереси. Истинските реформи в България ще започнат, когато този факултет бъде унищожен, а всеки преподавал в него получи своето заслужено възмездие, в зависимост от индивидуалната си вина. Знам че звучи детински, но - замислете се - в абсолютно всяка област на обществения ни живот, законите се правят и преправят така, че да осигуряват едни безкрайни възможности за юридически разправии - а оттам - и безкрайни хонорари за адвокати и безгранични възможности за въздействие върху всичко и всички за юристите, уредили се като съдии, прокурори или следователи. По-добре отоманско право и полуграмотен, но справедлив кадия, отколкото дълбоконаучните продукти на тази сган.
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 10/14/2011 :  13:00:13  Show Profile  Reply with Quote
МАЙКА ХРАНИТЕЛКА ИЛИ ЗЛОБНА МАЩЕХА?
Д-р Георги Чалдъков
От випуск 1962-1966

Лаборатория по клетъчна биология
Медицински унивeрситет-Варна


Семантично от латински, cultura означава отглеждане. Да отгледаш какво? Иерархия на ценности, поведение, обноски, ритуали, символи, обличане (събличане), обобщено - стил на живот, начин на мислене. И особено важно – морал! Всичко това предавано от поколение на поколение – социална генетика, по-точно меметика, в която кодовете на детската градина, училището и Alma mater studiorum (майка хранителка със знания) имат изключително важно значение.
Viva academia, viva professors - пеят и се веселят студентите, когато се дипломират. Големите въпроси са: Всеки от тях станал ли е Homo academicus? Излиза ли от университета удовлетворен, „нахранен ли e със знания” - и морал?
Университетското образование и наука имат съществено значение за реализирането на общочовешките ценности, като “мир, свобода, социална справедливост и ограничаване на бедността, изолацията, невежеството, несправедливостта и войната” - според декларация на Комисията за образование и култура при ООН. Като виждаме колко много бедност и болести има по света и у нас, колко много безотговорност има в парламента, правителството и президентството, и несправедливост - в обществото, мисията на образованието и науката става все по-важна и неотложна.
За да се осъществи тази свещена мисия, българската Alma mater трябва най-после да укроти „организираната посредственост” (термин на проф. Александър Балабанов) и узаконената комерсиалност, които продължават да травматизират университетското обучение и наука. “Уви! Всичко е погълнала у нас партизанщината, партията и партийните сдружения във всяка област, дори и в литературата, дори и в науките” - пише професорът във вестник “Мир”, 6 август 1928 г.
А на 8 октомври 2011 г. ректорът на един, навършващ 50-години български университет, връчи награди на чуждестранни почетни доктори, но не почете основателите на наричания тогава „висш медицински институт” – все-още-живите преподаватели и студенти, които през 1961 г. дойдоха във Варна от медицинските институти в София и Пловдив. Нито неговите първи възпитаници, които продължават да работят за университета, нито тези, които емигрираха и вече са известни учени и лекари в напреднали страни по света.
Няма я „нооетиката – етичният код на днешния ден” (заглавие на лекцията на един от поканените почетни доктори). Има Alma mater sine rector academicus.
„Записки от мъртвия дом” на Достоевски е задължително четиво за ректори и политици: „Ако поискат напълно да размажат, да стъпчат и унищожат човека, да го накажат с най-ужасното наказание, от което и най-страшният убиец би се разтреперил..., то достатъчно е да предадат на работата му характер на пълна безполезност и безсмислица.”
Това беше добре известно на първите демократично избрани ректори (1990-2004) - при тях имаше академизъм и юбилеен сантимент.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 11/12/2011 :  09:34:21  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
От вчера има две събития, свързни с родните ВУ, които би следвало да обсъдим и в този форум.
Първата, разбира се, е връчването на титлата "Доктор хонорис кауза" на Христо Стоичков от ПУ "Паисий Хилендарски" (само в скобки ще вметна, че името на това ВУ не може да не предизвиква у мен симпатии, просто заради това, че е единственото у нас с име на "светия", което не си сложи "Св." в името). И искам да попитам всички, които се възмущават от този факт - къде бяха те преди три години, когато съгражданите на ПУ от Аграрния университет дадоха същата титла на Георги Гергов? - както и да го въртим, но в "Самтаймс уин, самтаймс люн" има много повече наука, отколкото в далаверите на гордостта на БСП. И изобщо - академичната общност у нас в последно време роди толкова много абсурди, толкова много безумия - при това с много по-голямо значение за обществото - които в много по-голяма степен би следвало да са обект на осъждане и обсъждане, отколкото тази смехотворна история с титуловането на Стоичков.
Вторият проблем e следствие от две думички в преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за държавния бюджет за 2012 г., с които горната бариера за студентските такси се вдига на две трети от държавната субсидия за съответната специалност. По този въпрос набързо ще кажа две неща и очаквам и други коментари:
- и друг път тук съм писал, че според мен изобщо не трябва да има студентски такси, а вместо това нека да бъдат отменени всички финансови облаги, които сега студентите ползват (понеже сега финансово се облагодетелстват тези млади хора, които стават студенти просто за да дойдат да живеят в София/Пловдив/Варна, докато ако държавните субсидии за по-евтин превоз на студенти, по-евтина храна на студенти, и пр. се пренасочат за оборудване на зали и лаборатории, безплатен висококачествен интернет и др.под. - то от това ще имат полза точно ученолюбивите студенти; в тази връзка ще ви припомня, че в студентските столове в студентски град от субсидирания от държавата купон се ползват и строителни работници, професори, и др.);
- процентното вдигане на таксите е поредният пирон в ковчега на положителните науки и отново облагодетелства тебеширените специалности - понеже изобщо не е едно и също да ти вдигнат таксата от 200 на 300 лв и от 1000 на 1500 лв - макар че процентът е един и същ (и в тази връзка - само да припомня, че Евлоги Георгиев е написал в завещанието си в бъдещия университет да се преподават предмети "преимуществено от положителните науки с приложение към индустрията" - а сега и там, като навсякъде, господстват тебеширените специалности... и за какво й е на държавата да финансира тяхното обучение, като то е достатъчно евтино, за да могат студентите сами да си го поемат? - да не говорми и че в момента странтаа така е претъпкана с икономисти, социолози, политолози, пи-ар-и, и пр., че ще ни стигнат за още половин век сигурно - дори и нулев прием да има).
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/13/2011 :  09:38:57  Show Profile  Reply with Quote
Една реакция по темата повдигната от Андрей Куртенков:

Преподавател напусна ПУ заради ”доктор” Стоичков
10:06 | 13 ноември 2011

http://dnes.dir.bg/news/hristo-stoichkov-doctor-honoris-cauza-tzvetozar-tomov-9905558?nt=4

Присъждането на званието доктор хонорис кауза на Христо Стоичков разбуни духовете в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Видният социолог Цветозар Томов обяви, че напуска университета.
В отворено писмо социологът изказа позицията си и причините, довели до кардиналното му решение да напусне преподавателския си пост в пловдивския университет, съобщи БГНЕС.
В петък почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" бе присъдено на Христо Стоичков на специална церемония церемония. Футболистът получи почетния знак на висшето училище и грамота на старобългарски и латински език от ректора на висшето училище доц. д-р Запрян Козлуджов, който изтъкна големия принос на Стоичков в популяризирането на България по света.

"От медиите научих, че Пловдивският университет е присъдил званието доктор хонорис кауза на г-н Христо Стоичков, пише до ректора на Пловдивския университет доц. д-р Запрян Козлуджов социологът. "Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на науката и образованието новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест. Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет", подчертава той.

Томов припомня, че това звание е присъждано на българския футболист Христо Бонев, италианската футболна звезда Карло Анчелоти, както и на германския футболен деятел Енгелберг Неле. Случаят с г-н Стоичков, обаче, е връх на тази срамна традиция, предвид факта, че става дума за впечатляващо неук и необразован човек, казва още Томов.

Според него това унижава не само ректора, а и членовете на Академичния съвет на университета, които са пряко отговорни за това решение, но и всички преподаватели и студенти на Пловдивския университет, които нямат нищо общо с него. Тъй като не искам да споделям подобно унижение, настоявам незабавно да прекратя трудовия си договор с Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", пише Томов.
Доцент д-р Цветозар Томов преподава в Катедра "Критическа и приложна социология".
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 11/14/2011 :  15:44:13  Show Profile  Reply with Quote
ДРАГИ МИ ГОСПОДИН ДОЦЕНТЕ, ЗАЩО НЕ!

Д-р Георги Чалдъков
Лаборатория по клетъчна биология
Медицински университет
Варна


Драги ми господине беше много интересн врабец. Той седеше по цял ден
на дървото и само чака нещо да се зададе, за да започне да му прави
забележки.
Йордан Радичков, „Ние врабчетата”



Като жест на добра воля и символ Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” удостои един от най-големите футболсти в света Христо Стоичков с Почетна докторска степен (лат. Doctor honoris causa, „доктор по заслуги“).
И стрелбата на завистта се насочи към El Pistolero („Стрелецът”), както испанците наричаха Стоичков, когато той превръщаше футболния тим „Барселона” в „Dream team”. За съжаление, завистта, за разлика от възхищението от успехите на другия, разполага с повече „доводи” за аргументиране. Защо сега е награждаван, а не през 90-те години на миналия век? Нямал висше образование – и Стив Джобс, Христо Фотев, Невена Коканова нямаха висше образование, но бяха по-професори от много сегашни доценти и професори - защо не и академици в БАН! А един (много вероятно) непознат извън пределите на България доцент от Катедрата по критическа и приложна социология на Пловдивския университет написа отворено писмо, мото на което е „Срам ме е!”
Драги ми господин доценте, най-малкото е неприлично да наричате дори някой политик „впечатляващо неук и необразован човек” – а Вие наричате така един българин, постигнал върховете на професията си, какъвто е Христо Стоичков. Прав е ректора на Университета, че този доцент си „прави евтин политически пиар”. За мен това са комплекси на малоценност и липса на възхищение от успехите на другите. Но „възхищението е привилегия на духовно богатите личности” (професор Асен Златаров). Този пловдивски доцент е (най-вероятно) една от срамните вариации на общата тема за хабилитираните в България, които имат само 2-3 научни публикации в реномирани, високо-импактни международни списания и няколко цитирания за тях. А Христо Стоичков отдавна е професор по футбол в най-престижните зелени аудитории на света. Ако всеки от нас си вършеше работата като него, България щеше да е много по-напреднала страна.
Драги ми господин доценте, явно е, че сте много далеч от знаменитата мисъл на Робърт Кенеди:
Някои хора виждат нещата каквито са и казват „защо?"
Аз мечтая за неща, които никога не са ставали, и казвам „защо не!”
Go to Top of Page

flatwood

54 Posts

Posted - 11/15/2011 :  03:23:29  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by George_Chaldakov
Драги ми господин доценте, явно е, че сте много далеч от знаменитата мисъл на Робърт Кенеди:
Някои хора виждат нещата каквито са и казват „защо?"
Аз мечтая за неща, които никога не са ставали, и казвам „защо не!”



Драги ми господин професоре Чалдъков,
В желанието да сте оригинален преиграхте.
Ако ще мечтаете за нещо, което няма да стане, помечтайте Стоичков да беше станал Doctor Honoris Causa на Universitat Aut#242;noma de Barcelona или всеки друг университет в Барселона.
Разочаровахте ме с принизяването на българите до нивото на футболни запалянковци.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 11/16/2011 :  19:28:36  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Стоичков и псевдоаристократите
Калин Руменов
http://novinar.bg/news/stoichkov-i-psevdoaristokratite_Mzc0Njs1Mg==.html
Книжовният български език е големият губещ от невероятните приключения на Стоичков в света на науката. Понеже щеше да е сериозно обогатен, ако Голямата уста и този път беше говорила естествено. Обзалагам се на месец от живота си какво щеше да се случи на всекиго, ако преди месец беше нарекъл Стоичков „впечатляващо неук и необразован”. Щеше да се случи нещо толкова впечатляващо и с такава образователна цел, че бих затрил още един месец, за да присъствам на живо на вербалното парти.
Какво толкова стана със Стоичков – такъв, какъвто го познаваме, че с гнева му се размина човекът, изкарал го не обикновен, а впечатляващ тъпанар. Тъпанар на тъпанарите – та това си заслужава не лайняна буря, а цял ураган от спонтанни ругатни, които обаче не чухме от Голямата уста. Тя вероятно се е засегнала от квалификациите, но го направи прекалено леко и необичайно тихо. Сякаш леко се срамува да ни запознае с новия си възпитан имидж и затова говори в децибели по-тихо. А можеше да се разприказва, да се разкрещи, да глътне мегафон, тъй като обидата позволява да й бъде отговорено и с най-крайната каруцарска сеч на най-висок глас. Понеже е толкова вбесяваща, колкото вбесяващи могат да бъдат само местните псевдо интелектуални елити с техните претенции за превъзходство.
В какво точно се състои скапаното им превъзходство - никой не разбира, но всички трябва да го приемат като даденост. Трябва също всеки път да се става на крака в присъствието на елитите, но и да не бъдат доближавани много, защото липсата на ясна дистанция ще оскърби аристократичното им достойнство. И те могат да се почувстват като истински барони, заварили в любимия клуб собствения си градинар със смокинг под наем. Така, както се почувства един доцент при гледката на Стоичков с тога.
Трябва да приемем, че доцентът Цветозар Томов е от висшето интелектуално общество и точка. Въпреки че можем да попитаме – как човек, произвел в последно време повече субективни политически оценки, отколкото обективни социологически проучвания, все още успява да запази титлата си на социолог точно заради която му се полага и запазеното VIP място. Можем да попитаме, но не е сигурно, че ще получим отговор – аристокрацията намира под достойнството си да обяснява защо е аристокрация. И отново трябва да приемем, че й е крайно обидно да попада в компанията на впечатляващо неука и необразована пасмина.
Какъвто и да е интелектът, каквото и да е образованието, какъвто и да е дори характерът му – Стоичков заслужава повече колективна охрана на достойнството си. Освен, разбира се, в случаите, когато той не накърни нечие. Голямата уста е предизвиквала и забърквала толкова големи каши, че е цяло смотано чудо как никой досега не намери повод да се засегне на чест. И когато нещата изглеждаха поовладени, когато Стоичков облече новите си докторски дрехи – точно тогава се появиха оскърбени и унижени от него. Но не от друго, а от самото му присъствие. И това, ако не са псевдоаристократични клубни комплекси – трябва да са топли селски чувства към случайно наминал другоселец през нашата кръчма.
Дори в действителност Стоичков да е впечатляващ случай в историята на науката, трябва да пазим разкритието в най-голяма тайна и възможно най-дълго време. Защото, ако е вярно клишето за най-разпознаваемото рекламно bg лице – нямаме никакъв интерес това лице да е с тъпи черти. И за да го осъзнаеш, не е нужно да членуваш в измисленото интелектуално общество. Направената от него мозъчна ревизия съвсем не е най-големият грях към колективно неопазеното достойнство на Стоичков. Далеч по-свинско е да му вменяваш, че е получил някакво почетно звание единствено защото е близък с властта. Сякаш не става въпрос за същия човек, за когото говорим, а за обикновен партиен кариерист и натегач. Това вече дори не е псевдоаристократично, а е само крайно вбесяващо.
Като най-голям късмет за местните превзети елити трябва да минава стечението, че не са се завъдили в стара монархия със стари традиции. И затова никога не са преживели унижението да видят как кралицата раздава благороднически титли „сър” на червендалести докерски синове.
Чийто речник съдържа достатъчен езиков запас с хамалски корени, за да не умира никой от лингвистично удоволствие, когато се наложи да го чуе след слабо първо полувреме. Бих опропастил още един месец от живота си, за да воайорствам как английският Цветозар Томов държи благородническо рицарска сметка на току-що произведения в „сър” Алекс Фъргюсън. И как зачервеният шотландец включва прословутия си сешоар – така неговите футболисти наричат състоянието му на грандиозен яд, когато се приближава на сантиметри от лицата им, за да усетят отблизо комбинацията от мили думи, слюнка и движение на мокри въздушни маси. Нещо подобно в посока към измислените елити се очакваше и от Стоичков, но старият разбойник най-неочаквано се оказа с нови академични обноски. Ще ми липсва Голямата уста, която бих заменил срещу всички досадници с досадни аристократични претенции за превъзходство.
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 11/18/2011 :  12:05:48  Show Profile  Reply with Quote
КРАТКО
Д-р Георги Чалдъков


Пиши кратко, много кратко.
Може още по-кратко!
Извади думите от стихотворението!

Янаки Петров, “Кредо” от книгата „Урокът на цветята”

Асиметрия В САЩ около 35% от възрастните са с наднормено тегло и 30% са затлъстели - 65% дебели американци. В Африка - диктатура на глада. На Земята, преяждане и глад – брутална асиметрия на толкова малко пространство от Вселената!

Яйцето или Запъртъкът В „Яйцето на демокрацията” писах: „Около 10 ноември университетският ресторант „Яйцето” прие червени „възрожденци” на демокрацията, водени от един 83-годишен храненик на българската държава преди и след 10 ноември 1989 г. И неговите съмишленици запяха „демокрацията си отива”.

Когато Петър Доков – приятел и писател – прочете тези редове, предложи ресторанта да се нарича „Запъртъкът”.

Здрав дух в здраво тяло Ще трябва обаче да отида до рибарското селище на “Траката” да запитам Коста Радев какво точно е имал предвид като е написал:
Когато е в хармония със тялото
душата не флиртува ли със дявола?

Пренесени към политиката, тези стихове звучат така:
Когато са в хармония със политиката
хората не флиртуват ли със дявола?


Ахилесово сухожилие и политическа глава Майките на българските депутати и министри искали децата им да бъдат неуязвими – затова, като майката на Ахил, ги потопили в една река. Но главите им, за които ги държали, останали сухи и така станали техните най-уязвими места. От тогава останал изразът “политическа глава” – нейн английски еквивалент е fathead (арогантен, егоцентричен човек).
-Politicians are all fatheads – писа един американски вестник.


Изместване Психозащитна реакция, която Зигмунд Фройд пред 100 години нарече Verschiebung.. А + ВХ #8594; АХ + В: хора (B), които не могат да се справят с проблеми, идващи например от началниците им, си изкарват натрупаната агресия (X) върху набелязаната от тях изкупителна жертва (A) – хистероидни прояви, които се стоварват върху талантливи българи. Тези дни – върху Христо Стоичков.

Илюзия и надежда Човек, на който е ампутиран крака или ръката, продължава да усеща болка на тяхното място – нарича се “фантомен крак” или “фантомна ръка”. Въпреки че през 1989 г. бе направена ампутация на комунизма, сега много българи милеят за неговото отсъствие – така 45 + 22 години ние живеем в илюзията за комунизъм и в надеждата за демокрация. И двете са най-голямото зло, тъй като удължават мъките на човеците – подобно на тъй рече Ницше в „Човешко, твърде човешко”.
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 11/19/2011 :  14:47:05  Show Profile  Reply with Quote
Разговорът продължава, уважаеми ...
ето един нов вариант на есето ми за Христо Стоичков:

ЛИПСА НА ВЪЗХИЩЕНИЕ: ОЩЕ ЕДНА ОТРОВА НА ЧОВЕКА
Стига обиди за Христо Стоичков, моля!

Д-р Георги Чалдъков
Лаборатория по клетъчна биология, Медицински университет, Варна


Възхищението е привилегия на духовно богатите личности. Професор Асен Златаров

Неотдавна в „Липса на съпричастност: отровата на човека” писах за бездушието на приятелите и държавата към страданието (заболяването) на големия поет Христо Фотев (1934-2002).
Сега ще пиша за още една антропогенна отрова: липсата на възхищение от успехите на другия. Пример за успял човек ще е Христо Стоичков - един от най-големите футболисти в света. Наскоро, като жест на добра воля Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” удостои Стоичков с Почетна докторска степен (лат. Doctor honoris causa, „доктор по заслуги“).
И стрелите на подигравки и обиди се насочиха към El Pistolero („Стрелецът”), както испанците наричаха Стоичков, когато той превръщаше футболния тим „Барселона” в „Dream team”. За съжаление армаментариумът на негативни човешки прояви е много богат, лексиконът на завистта и арогантността е отвратителен - „прост ритнитопковец, новия Бай Ганьо, неандерталец” на нападалите в медиите са по-неприлични изрази, отколкото тези на Стоичков на футболния терен. И аргументите на завистта: „Защо Христо Стоичков е награждаван сега, а не през 90-те години на миналия век? Имало политическа поръчка. Нямал висше образование” – и Стив Джобс, Христо Фотев, Невена Коканова нямаха висше образование, но бяха по професори от много сегашни доценти и професори - защо не и академици в БАН! А един (много вероятно) непознат извън пределите на България доцент от Катедрата по критическа и приложна социология на Пловдивския университет написа отворено писмо, мото на което е „Срам ме е!”
Отново, неприлично e да наричаме дори някой политик: „впечатляващо неук и необразован човек”, а доцентът нарича така един българин, постигнал върховете на професията си, какъвто е Христо Стоичков. Прав е ректора на Университета, че този доцент си „прави евтин политически пиар”. За мен това е липса на възхищение, породена от комплекси на малоценност. Професор Асен Златаров най-точно е посочил антидота на тази човешка отрова: „възхищението е привилегия на духовно богатите личности”. Тоест, колкото повече се самоусъвършенстваш и самореализираш (виж парадигмите и пирамидата на Абрахам Маслоу), толкова повече се радваш на успехите на другите и толкова повече си толерантен към някои техни слабости.
Казано с други думи, липсата на възхищение е изява на „изместването” (англ. displacement): психозащитна реакция, която Зигмунд Фройд преди 100 години нарече Verschiebung. А + ВХ #8594; АХ + В: хора (B), които не могат да се справят с проблеми, идващи например от началниците им, си изкарват натрупаната агресия (X) върху набелязаната от тях изкупителна жертва (A) – хистероидни прояви, които се стоварват върху талантливи българи.
Така, не „срам ме е”, заради удостояването на Стоичков за почетен доктор, а пловдивският социолог е една от срамните вариации на общата тема за хабилитиране в България – да си доцент и професор с две-три научни публикации в реномирани, високоимпактни международни списания и с няколко цитирания за тях. А Христо Стоичков отдавна е професор по футбол в най-престижните зелени аудитории на света. Ако всеки от нас си вършеше работата като него, България щеше да е много по-напреднала страна.
Явно е, че дефицитът на възхищение превръща някои доценти и други интелектуалци в мачовци, които са много далеч от знаменитата мисъл на Робърт Кенеди:
Някои хора виждат нещата каквито са и казват „защо?"
Аз мечтая за неща, които никога не са ставали, и казвам „защо не!”
Драги доценти и други интелектуалци, обединени от завистта си*, радвайте се на успехите на талантливите българи, не ги обиждайте, моля - така изгонихме и Димитър Бербатов, сега чувам телевизионни гласове (и акорди) да адресират тревогите си и към изявите в България на виртуозните Милчо Левиев и Васко Василев (спомнете си обидите във времето, когато Стефан Данаилов беше министър на културата – тогава не допуснаха Маестрото, получил диплома от Бог, до конкурса за директор на Националната опера, защото нямал диплома за висше образование!). Това е срамното, а не че Христо Стоичков бе избран за доктор хонорис кауза! А най-срамното в българските университети е комерсализацията, наричам я „бакалнизация”. Другото срамно е написано по-горе: повечето доценти и професори са със слаба научна продукция - нямат публикации в реномирани международни списания.
Защо не протестирате за тези и други университетски безобразия, драги доценти и други интелектуалци?

_________________________________________________________________________

* Известен интелектуалец изпрати по електронната поща на повече от 100 човека статия, публикувана в Cross.bg, ругаеща Христо Стоичков. Тогава аз изпратих на всичките получатели съкратен вариант на настоящата статия. Интелектуалецът, считайки и мене за такъв, се учуди, че аз не се възмущавам, като него на събитието „Стоичков-почетен доктор”. Писа ми, че само главният редактор на списание „Театър” и аз от неговите получатели се радваме на успехите на Стоичков. Към нас веднага се присъедини главният редактор на InSpiro - списание за респираторна медицина и вдъхновение. По-късно – писателят Петър Доков и учителят по английски Мак Станчев. Очаквам в следващите дни броят на „свободните духове” да се увеличава – „Аз ги виждам вече да идват, бавно, много бавно, а може би и ние ще допринесем нещо, за да ускорим тяхното идване” – тъй рече Ницше в неговата “меланхолно-дръзновена книга”, озаглавена “Човешко, твърде човешко”.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/07/2011 :  16:25:34  Show Profile  Reply with Quote
Пернишкият университет с нов ректор
07.12.2011, 15:51 (обновена 07.12.2011, 16:05)
http://news.ibox.bg/news/id_1666211397


Доц. д-р Борислав Борисов е новият ректор на Европейския политехнически университет в Перник.

Той бе представен на студентите и преподавателите на тържествено събрание в навечерието на студентския празник 8 декември.

Борисов заяви амбициите си да работи и занапред за утвърждаването на ЕПУ като водещ европейски университет.

„Спокоен съм за университета след като го оставям в ръцете на такъв млад, енергичен и амбициозен човек, какъвто е доц. д-р Борисов, каза досегашният ректор Христо Христов.

Доц. д-р Борислав Борисов е роден в Свищов. Научната си кариера е започнал в родния си град и в Свищовския университет. Бил е заместник кмет на Варна.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/23/2012 :  13:54:38  Show Profile  Reply with Quote
Пернишкият ВУЗ с рекордните 84.6 % незаети места
23.02.2012, 14:41
Полина Тодорова

http://news.ibox.bg/news/id_198895178

Над 7 400 са незаетите места във висшите училища и научните организации в България за учебната 2011-2012 година. Това сочи справка на министерство на образованието и науката.

Според план-приема през изминалата година във висшите учебни заведения е трябвало да бъдат приети 71 780 студенти. Заетите места обаче са 64 369, разпределени 48 969 редовно обучение и 15 400 в задочно обучение.

В най-старото висше учебно заведение у нас - Софийски университет "Св. Климент Охридски" свободните бройки за студентите са 890 или 12% от всички места. Първенец по незаети места спрямо обявения прием обаче е Европейският политехнически университет в Перник - там местата, които остават без студенти, са 385 или 84,6%. Така на практика учащите се в момента във ВУЗ-а са 70 души.

Слаб интерес към бъдещите висшисти предизвиква и Колежът по телекомуникации и пощи - София, където 353 места или 56,8% са незаети.

106 са свободните места в Химикотехнологичен и металургичен университет в София, 125 са чакащите за студенти позиции във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий".

От частните учебни заведения най-нежелани се оказват, освен Пернишкия ВУЗ, Международният колеж "Албена" в Добрич - там свободните места са 875 или 77,4%.

Незаетите места в Бургаския свободен университет са 1 265 или 63,2%, в Колежа по туризъм в Благоевград - 409 (68,2), а в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив - 512 или 42,7%.

Най-много свободни места има в специалностите машинно инженерство, комуникационна и компютърна техника, педагогика на обучението по ..., електротехника, електроника и автоматика и икономика.

През последната учебна година у нас са приети 1 657 чуждестранни граждани. От тях най-много са турските студенти - 1 173, следват ги студентите от Русия - 68, Албания - 54, САЩ - 50, Казахстан - 37 и Украйна - 24.
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05