http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Висши училища
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/24/2010 :  16:15:42  Show Profile  Reply with Quote
Кабинетът даде зелена светлина на Пернишкия университет
24 Февруари 2010

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=162323

Правителството взе решение в сряда, с което предлага на Народното събрание да одобри разкриването на Пернишкия университет. Проектът за Европейски политехнически университет в Перник е получил положителна оценка от Акредитационния съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА).

Предвижда се в университета да се провежда само редовна форма на обучение по специалности от професионални направления информатика и компютърни науки, комуникационна и компютърна техника и архитектура, строителство и геодезия. Обучението ще се провежда в образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър" и в образователна и научна степен "доктор" на български и английски език.

Определеният общ капацитет е за обучение на 1800 студенти и докторанти, който да бъде достигнат в началото на петата година от създаването на университета. За учебната 2010/11 г. заявеният прием е на 330 студенти и 15 докторанти.

В мотивите на кабинета е записано, че се очаква създаването на новото частно висше училище "да повиши конкуренцията между висшите училища, а подготвените в него наши и чужди специалисти да намират реализация в търсени и перспективни професии на българския и европейския трудов пазар".

Правителството предлага на Народното събрание да закрие частния колеж "Телематика" в Стара Загора поради получената незадоволителна оценка от Акредитационния съвет на НАОА.

Студентите от закрития колеж могат да продължат обучението си по същата или сходна специалност в далите съгласие за тяхното преместване технически колежи в Смолян, Бургас, Ловеч, Благоевград и в технологичните колежи в Добрич и София, както и в частни ВУЗ.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/26/2010 :  10:19:45  Show Profile  Reply with Quote
25 Февруари 2010, 16:49
СУ с нов зам.-ректор

http://edu.dir.bg/2010/02/25/news5943790.html
Проф. Анастас Герджиков е новият заместник-ректор по акредитацията и следакредитационния контрол на Софийския университет, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Герджиков е бил избран на заседание на Академичния съвет на СУ.

Анастас Герджиков е роден на 28 февруари 1963 г. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин-Кирил Философ". Следва класическа филология в СУ, като завършва същата специалност и в Хумболтовия университет в Берлин. В периода 2001-2003 г. е заместник министър на образованието и науката. От 2008 до 2009 г. е председател на фонд "Научни изследвания" към МОН.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/21/2010 :  15:33:43  Show Profile  Reply with Quote
И университетите ще получат международен одит
От Лора Филева
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/03/21/876515_i_universitetite_shte_poluchat_mejdunaroden_odit/
21 мар 2010


Големите университети ще бъда подложени на международна оценка по подобие на одита на Българската академия на науките (БАН). Оценяването е поръчано от министерството на образованието, но оттам заявиха, че още не е известно коя организация ще го направи.

В момента висшите училища се самооценяват, като до 30 април трябва да изпратят докладите си във ведомството. Собствена оценка за периода 2005 – 2009 г. ще си дадат 32 университета. Висшите училища са уведомени в началото на март 2010 г. Според министерството целите на самооценката са да се получи адекватен научно-образователен профил на университетите, те да се диференцират ясно и да се коригира моделът на финансиране на научната им дейност.

При встъпването си в длъжност министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че ще поръча международни одитори да проверят висшите училища, за да се изготви рейтинг, на базата на който да се промени финансирането. "Процесът ще е мобилен – тази година може да получиш, а догодина не. Ще правим оценка всяка година", заяви тогава Игнатов.

Различни начини за финансиране на университетите ще бъдат включени и в подготвяния нов закон за висшето образование, който ще бъде представен в края на март. В началото на юли м.г. пък министерството е възложило обществена поръчка на консорциум ИОО-МБМД-С за над 500 хил. лв за изготвяне на рейтинг на университетите.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 04/30/2010 :  20:50:32  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
http://fermer.bg/news/1511/1/v-dobrich-iskat-otkrivane-na-visshe-agrarno-biznes-uchilishte-sybirat-12-000-podpisa-v-podkrepa-na-ideiata.html
"12 000 са събраните подписи в подкрепа на идеята за откриването на Висше аграрно бизнес училище в Добрич. Кампанията започна на 26 март от инициативен комитет от 11 души. Елена Юрченко от инициативния комитет вчера се срещна с областния управител Желязко Желязков, за да иска личната му подкрепа и съдействие за разкриването на ВУЗ-а. Пред него бяха представени резултатите от подписката, която вече е изпратена на министър-председателя Бойко Борисов. Откриването на ВУЗ-а е особено важно и е в унисон с европейските политики за регионите, целящи основно намаляване на регионалните различия...Проектът за откриване на ВУЗ-а бе внесен в Националната агенция за оценяване и акредитация през юли 2005 г. и получи висока оценка. Все още обаче се очаква придвижването му към Министерския съвет и Народното събрание."

Както виждате и 100% от шестте коментара отдолу са категорична подкрепа за идеята.
На пазар, като на пазар!
(Тъй де - защо само Перник...)
И още нещо интересно има в този кратък материал - обърнете внимание, как, по абсолютно същия начин, както едно време, за да обезоръжиш опонентите си, задължително трябваше да сложиш нещо, я за вечната и нерушима българо-съветска дружба, я за световния преход от капитализъм към социализъм, сега пък, трябва да кажеш нещо авропейско - ето - казват ти, че "е в унисон с европейските политики за регионите" - и посмееш ли да опонираш - веднага те обявяват за комунист. Както са комунисти и протестиращите срещу Сергей Игнатов. Или пък - тези, които се борят за оцеляване на Източнобалканската свиня (това сериозно - гледайте утре по държавната телевизия от 19:15 един много хубав филм за тази порода - веднъж ме нарекоха комунист, заради това, че се изказах за необходимостта от промяна на нормативната уредба, за да бъде тя съхранена - понеже еврократите на практика я унищожават със своите простотии). Комунист си и ако посмееш да кажеш нещо против такива щуротии, като тези, които старият хитрец Ернст Мулдашев в момента ръси в "Панорама". Пак си комунист и ако се усъмниш в целесъобразността на величаенето на импакт-фактора. И - разбира се - във всеки от тези случаи можеш да бъдеш запитан, защо си си мълчал, когато са крадяли от Цанков камък...
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/10/2010 :  13:29:23  Show Profile  Reply with Quote
Ректорите на ВУЗ-овете ни: Стигнахме дъното
10.05.2010, 13:04 (обновена 10.05.2010, 13:21)
Ина Друмева

http://news.ibox.bg/news/id_64178063
Общо 25% е намалението на бюджета на Софийския университет.

Това съобщи ректорът на СУ професор Иван Илчев, който участва на Общото събрание на ректорите на висшите държавни учебни заведения, провеждащо се в УНСС.

Той добави, че заради орязания бюджет утре студенти и преподавателите от СУ ще протестират на стълбите пред сградата. Илчев посочи, че решението за намалението на бюджета е взето с постановление на Министерски съвет.

По думите му Софийският университет се разполага в 17 сгради, паметници на културата, които са с национално значение.

В нормални години за поддръжката на тези сгради са били отпускани целево 6-7 милиона лева, тъй като поддръжката им изисква специални процедури, обясни ректорът.

Той добави, че тази година парите ще бъдат най-много два милиона лева. Ясно е, че много трудно ще успеем да задържим нещата, коментира Илчев.

Аз съм човек историк. Най-много мразя и винаги съм мразил политиците да яхват протеста, категоричен бе Илчев, като изтъкна, че утрешният протест е академичен и ще бъде ограничен в рамките на академизма.

Ректорът на УНСС Борислав Бориславов, който е и председател на Съвета на ректорите, обясни от своя страна, че тазгодишният 100-процентов бюджет за университета е 90% от миналогодишния. Сега той беше намален на 80%, посочи той.

По думите му общо взето в повечето университети границата на фонд работна заплата е 75-77%. При това орязване ние стигаме до дъното, заяви още Бориславов.

Той добави, че при това положение в повечето висши учебни заведения няма да се ремонтират сгради, няма да се строи, няма да се вдигат заплати, няма да се купува и нова техника.

Ние разбираме кризата, ясна ни е ситуацията, изтъкна в същото време Бориславов.

Той каза още, че в проекта за новия закон някои от ректорите са дали няколко предложения, които по думите му решават един простичък въпрос.

След като държавата няма финансови възможности да осигури бюджетно финансиране на университетите, да се разреши те да изкарват пари с тяхната дейност с това, което правят, тоест платено обучение, обясни Бориславов.

Той допълни, че тези предложения са изпратени до всички ректори.

По-късно днес на Общото събрание на ректорите трябва да се вземе решение кой ще поеме поста председател на Съвета на ректорите на висшите държавни учебни заведения.

Ректорът на УНСС посочи, че до момента няма конкретни кандидатури, които да са били обсъждани. Бориславов обясни, че максималният мандат е два пъти по две години. Той добави, че би предложил вниманието да се насочи към новите ректори.

На почти всички ректори от октомври догодина им изтичат мандатите, изтъкна Бориславов и коментира, че за да не се блокира работата е добре постът да заеме някой от новоизбраните ректори.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 05/10/2010 :  18:32:47  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Некадърната комунистическа шайка (в мнозинството си) така наричащи се ректори в продължение на 19 години вече търпи

АБСОЛЮТНО КРИМИНАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ В ТАЯ ДЪРЖАВА-КОЧИНА ДА НЯМА РЕД ЗА АТЕСТИРАНЕ НА УЧЕНИТЕ (чл. 42, ал. 2 ЗНСНЗ)!

ИЗГОНИХТЕ ДЕЦАТА ПО СВЕТА, ТУК ОСТАНАХА САМО ОСМО-ДЕВЕТОРАЗРЕДНИТЕ! ОБАЧЕ СЕГА ИМАТЕ НАГЛОСТТА ДА ОРЕВАВАТЕ ПУБЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО ЗА ПАРИ!

НЕКАДЪРНИЦИ СМОТАНИ И НАГЛИ, ГНУСНИ КРИМИНАЛИ!

Edited by - kkabakciev on 05/10/2010 18:33:32
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/10/2010 :  22:17:17  Show Profile  Reply with Quote
За пръв път намирам интересен коментар за управлението на Сергей Игнатов в НБУ. Струва си да се замислим, какво представлява този човек, по-добър ли е или по-лош от тези, които ще реформира, какви са неговите цели и интереси:

Относно: Жирондистите
Автор: Анализатор
Получено на: 10 Май 2010 22:56
http://mediapool.bg/forum/popmsg.php?msgid=1270139

Да не си университетски преподавател или учен в последните седмици в България! Навсякъде ври и кипи.Сълзи, интриги, подлости и яд в очакване на неизвестното.
Ежедневно се срещам с колеги от БАН и от СУ и чувам все по-ужасяващи истории.
Игнатов се опитва да управлява българското образование и наука, по начина по който бе управляван в последните десетина години НБУ - несправедливо, с безогледно газене на преподавателите, които получават най-високи оценки от студентите. В тази институция думи като демократични академични принципи, вземане на решения с дискусия и гласуване, атестация и последващо академично повишение са чужда материя. Процъфтяват подлите апаратни игри пред безучастния поглед на ръководството. Преподавател, който получава отлични оценки в студенските анкети и е направил публикации в реномирани издания е заклеймяван като враг, а интригантите са оставени "на спокойствие" да му объркат хорариума, та ако може на следващата година да бъде махнат. Да, ама българската академична общност не е раята покорна и подлизурска на НБУ и тук е голямата трагическа грешка на Игнатов.Няма да бъдат понасяни казионните извращения, които се приемат за нормални практики в НБУ - сговори на тъмно, поставяне пред свършен факт с аргумента, че така са казали шефовете, непрозрачност, газене на трудовото законодателство и пр.Краят на подобни действия е предизвестен.Ще скочат колегите и още как! Справедливост ще има!

Edited by - moderator on 05/10/2010 22:24:43
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 05/27/2010 :  14:05:26  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Хора, слушахте ли снощи новините от участието на Премиера в заседание на Академичния съвет на СУ "Св. Климент Охридски"?
Щото аз пак нищо не разбрах:
"Държавните университети да имат право да приемат платено обучение до 10% от свободния си капацитет, ако не са осъществили държавната поръчка, беше сред мерките, които обсъдихме на срещата с премера. Това каза ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев по време на извънредна пресконференция,..."
Добре де - ангел да го вземе - това означава, че университетите, към които има по-слаб интерес (и поради това не могат да си запълнят местата по държавната поръчка) всъщност се поставят в привилегировано положение!?!
Друго изявление пък на ректора на "нашето най-елитно висше училище" още повече мъ шашна:
"Като мерки в нашата антикризисна програма са ... рязко намаляване на назначенията във факултети, които не са печеливши от финансова гледна точка - например Химическия факултет."
И какво излиза? - юманитаристите пак си прокараха своето, а естествениците пак са изпързаляни. Тази логика, според мен, е съвършено безумна - точно защото парите са малко, с предимство трябва да бъдат развивани природни, технически, и пр. направления. Излиза, че официалната държавна позиция на Авторитарна Република България, е че предимство се дава на "тебеширените" специалности, а научните работници, които за работата си се нуждаят и от нещо повече от компютър и база данни, се оставят на доизживяване. Че нали точно защото парите не стигат, следва да се подкрепят финансово научни разработки, които имат непосредствен положителен ефект върху народното стопанство, а не спорове къде да се слага пълния член и къде - празния, или пък такива малоумни проекти, като този на БАН, резултатите от който бяха съобщени също вчера от медиите - който установил, че за българина "щастието не било само в парите" (трябва да бъдат обесени тези, които са отпуснали обществен ресурс за такъв проект).
И още нещо ми се завъртя в главата от вчера - един чудесен пример, как много бързо, по едни много точни критерии, държавата може да прецени кои факултети и катедри колко струват и - съответно - да закрие нискокачествените и да даде едно рамо (в т.ч. - и финансово) на висококачествените; разбира се, ясно ми е, че това са си само фантазии, които няма как да бъдат реализирани на практика, просто давам пример:
Нека, чрез използване на СРС да се запишат заседанията на общите събрания на факултетите и факултетните и катедрените съвети и после тези структури, на които болшинството от колективните им ръководни органи по някое време започне да мрънка неща от рода на "Аре бе, няма ли да свършваме вече", да шуми недоволно, да дюдюка против тези, които се изказват по същество - да бъдат във възможно най-кратки срокове ликвидирани.
Не споменавам общите събрания на висшите училища, академичните, ректорските и деканските съвети, понеже там, по понятни причини, няма кака да има подобно явление.
Не споменавам и научните институти, понеже там също няма подобни явления - по мои впечатления - напомням, че те са най-вече от институтите в системата на МЗХ - там отделят предостатъчно време на всевъзможни научни, секционни, и пр. съвети и нещата се разглеждат подробно - с'я, на какво ниво протичат обсъжданията и дали винаги се взимат най-справедливите решения - това е отделен въпрос - но такова нещо - "Не стига, че имах четири часа днеска, ами и ми губите времето с този Катедрен съвет, а ме чакат пациенти в кабинета" - това, като че ли е характерно точно за висшите училища и то - за столичните (евентуално, може би - и варненските) - просто понеже там е групирана най-платежоспособната клиентска маса.
Пак казвам - ясно ми е, че това няма как да се реализира - идеята на този мой пример е само да покажа, че няма защо да се търсят разни свръсложни методики (и да се плащат за разработването им милиони левове народна парА) за "правене на рейтинг-листа" - нещата са много прости; защото, действително - каква полза, че по документи за водещ лекциите и упражненията по дадена дисциплина се води някакъв велик високоимпактфакторен учен от научен институт, когато за цял семестър той е прочел само две или три лекции, а упражнения води само на пълнолуние - понеже е ужаснострашномного зает и ужасномногобезценен - истинско национално богатство! - да, той може и да е национално богатство, но за студентите би било много по-добре да имат за преподавател някой по-простичък човечец, но затова пък силно ангажиран в работата си и приемащ всичко присърце, отколкото абсолютно незаинтересованото от работата си с тях "международно признато име".
Писнало ми е от титани на науката, които смятат че заплатата им се полага по право само заради бивши заслуги! - заплата се плаща само за реално свършен труд - не за дипломи, ордени и грамоти - за тях може да те предпочат при кандидатстване за работа - но - веднъж назначен - ти си длъжен да работиш, за да изкарваш заплатата си - това е нещо, струва ми се, съвсем очевидно за всеки човек със здрав разум - но дали такова е болшинството по родните висши училища?
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 05/28/2010 :  17:14:03  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
Мисля, че ако е истина, то е безумно. Смятам, че проф. Илчев е направил "грешка на езика". Платено обучение може да се допусне примерно ако поради икономически причини се съкрати държавната поръчка. Но да приемаш платено обучение на мястото на незаети места държавна поръчка?!?
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 05/28/2010 :  17:16:30  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
То няма никаква логика всъщност... Да запълваш незаети евтини субсидирани места със скъпи платени? Това няма ли да накара университетите нарочно да НЕ запълват местата държавна субсидия?
Go to Top of Page

Philip_Petrov

Bulgaria
69 Posts

Posted - 05/28/2010 :  17:34:25  Show Profile  Visit Philip_Petrov's Homepage  Reply with Quote
Най-вероятно са стигнали до сделка - намалена субсидия срещу възможност за платено обучение. С други думи - закриват се места държавна поръчка и вместо тях платени. Изказаното е по-скоро грешка в изказа...

Ако е временна мярка - приемам. Но ако е перманентна - твърдо не!
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 05/28/2010 :  20:00:34  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Да, това беше първото, което и аз си помислих - че тогава ще имаме стимул, там където се влиза с приемен изпит, проверяващите да пишат повече двойки - та да останат незаети места (е, ще трябва доста прецизно да се сметне процентът на изискуемите двойки, ако има ограничение от 10% от местата от държавната поръчка, които ще могат да се запълват със студенти - платено обучение - ама нали сме учени - бързо ще разработим математически апарат, чрез който да се стига до необходимия процент скъсани). А в тази връзка изниква и друг проблем - от това нововъведение няма да имат право да се възползват такива факултети като моя, в които съгласно нормативната уредба се влиза единствено с приемен изпит - дори и да останат незаети места - няма как да ги запълним с платени студенти, при положение, че в чл.3, ал.1 от Наредбата за държавните изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Ветеринарна медицина", изрично е записано, че се влиза само с приемен изпит по биология, проведен в рамките на кандидатстудентската сесия.
А това, че СУ ще свие "непечелившите" (сиреч - природните) факултети, го има и в днешната преса -
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5939§ionid=2&id=0000304 -
- като според мен, средното ниво на коментарите отдолу е по-високо от това на словата на ректора на "най-елитното ни висше училище":
KGK: "А печеливши факултети в Софийския университет няма!!! Ако имаше нямаше да ползват държавна субсидия."
vladimir_ak: "съкратените - заповядайте в БАН, изпадналите политици - също"
Nikolai Haitov: "Обърнаха университета на кебапчийница, ако от кифтетата няма пичалба - спираме ги ?!? Гнусотия! Да не бъде!"
генек: "Пък аз мислех, че СУ работи за науката и младежта. То било за печалба."
Die Hexe: "Работата на Университета е да обучава и да прави научни изследвания (както работа на болниците е да лекуват хора). Печалбата е цел на други дейности. Видно е нашите министри от какво разбират и от какво - не."
генетик: "тук пак журналистическа глухота. Ще се спират нови щатни назначения във факултетите, които са на червено, никой няма да закрива учебни звена! Тая глупост тръгна от агенция Фокус, там полуглух журналист чул недочул, па писал. По-сериозният въпрос е, че факултетите с "лош" бюджет са предимно от природните науки, където обучението и материалната база са скъпи и всичките пари отиват при студентите. Разбира се, диференцирано финансиране по специалности почти липсва, та от там - "непечеливши"."
Adolff: "Най-печелившият факултет е този, където се преподава египтология."
Go to Top of Page

Asen_Pashov

Bulgaria
1 Posts

Posted - 09/28/2010 :  19:15:18  Show Profile  Reply with Quote
Призив от СУ
Може ли?


Уважаеми ръководители на договори,

От месец май ситуацията в нашия Университет става все по-ненормална, за
обяснението на което чуваме няколко обяснения.
Според мен те не са удовлетворителни. Мнозина от нас отдавна финансират
научните проекти от собствения си джоб!
Учудва ме нашата, като цяло, пасивност и безразличие.

За обяснението на ситуацията се смесват три проблема:

1. На Университета е наложен лимит;
2. В Университета няма пари;
3. Върху Университета се оказва натиск.

Защо не се обслужват научните ни проекти? Ако причината е лимитът, то какво
се прави от Ръководството, за да се отделят научните изследвания от общия
лимит за Университета. Ако в Университета няма пари, то това не засяга
научните изследвания, тъй като тези средства са отпуснати на Университета
ЦЕЛЕВО и може да се харчат единствено ЦЕЛЕВО. Ако в Университета няма пари и
за заплати се харчат парите по научните проекти, то нека поискаме това да се
каже ЯСНО и ОТКРИТО.

Колеги, струва ми се, че проблемът с научните ни проекти е малък в сравнение
с това, което става в момента с българската наука и образование.
Показателно е нашето безразличие. Ако върху науката и образованието у нас се
оказва натиск, а ние нехаем, то значи съдействаме.

Натиск се оказва, а обществото нехае. Защо? Да обвиняваме обществото или да
погледнем в собствения си двор, който,
според мненията на мнозина изказали се, е люлката, възпитаваща българската
интелигенция. Нека бъдем честни!

Ситуацията е абсурдна, не само защото натиска е некомпетентен и арогантен.
Абсурдна е, защото почти няма реакция.
Все едно някой да изнасилва жена, а тя да си гледа часовника, кога ще
свърши, защото си има и друга работа!

Уважаеми преподаватели в Софийския университет! Съгласни сме, че професор не
е този, който чете отдавна
заучени лекции. Професор не е този, който до преклонна възраст пише статии,
извежда формули и спи в лабораториите.
Освен всичко това, университетски професор е този, който е свободомислещ,
отговорен, има активна гражданска позиция
и може да възпитава студенти, докторанти (бъдещата интелигенция!!!) в същия
дух.

Ако наистина сме такива преподаватели, нека излезем на улицата и да поведем
студентите и докторантите с нас!
Нека поне покажем, че няма да участваме в това, което става сега с науката и
образованието в България!

А ако на улицата отново излезем 100-200 души, ако студентите останат по
кафенетата или на работа, то да спрем тогава да
се бием в гърдите и да си признаем, че всъщност отдавна не сме това, което
трябва да бъдем! И за съжаление все още
вярно ще е това, дето Славейков е казал преди години (прилагам го).



С уважение!
Асен Пашов
__________________________________
Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
И не знаем, не можеме, не щеме
да работим за себе си със време.
Само знаем и можеме, и щеме
един други злобно да се ядеме...
Помежду си лихи, буйни, топорни,
пред други сме тихи, мирни, покорни...
Все нас тъпчат кой отдето завърне,
щот сме туткун, щото не сме кадърни...
Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
а всякому мерамът е развала...
Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.
Петко Славейков, 1875

Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 10/13/2010 :  07:53:00  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
"Бойко преряза лентата на ПУТКА!":
http://www.razkritia.com/61501/%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%9F%D0%A3%D0%A2%D0%9A%D0%90/

Честно казано, раздвоен съм по въпроса за ПУТКА - ясно е, че става въпрос за стопроцентова далавера, но пък - тази пародия е съвсем закономерен резултат от безобразията на феодалните старци и безпринципната работа на НАОА (която именно трябваше да бъде закрита! - а не ВАК) - и в този смисъл съм склонен и на леко злорадство - защото така идеално блесна до какво води интелектуалната немощ и отвращаващата безпринципност на средностатистическия титан на българската наука.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 10/14/2010 :  20:00:19  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
парадокс
Военните училища обучават шепа офицери, но срещу милиони
За бюджета ще е по-евтино военните да учат в академиите на НАТО
Диян Моркин
Министър Аню Ангелов като бивш ректор на Военната академия издейства увеличение на бюджета й за догодина, при положение че държавата драстично сви разходите за образование и наука.
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7275§ionid=5&id=0000902
Всичко свързано с Българската армия се оказва елементарно упражнение по източване на бюджетни пари. Поредната финансова пирамида там се оказа свързана с военното образование. Бившият ректор на Военната академия и сегашен военен министър Аню Ангелов успя да издейства огромни увеличения в субсидията за военните училища в момент, в който жестоко се режат парите за образование и наука. Увеличение получават трите висши училища под крилото на военното министерство - Военната академия, Национален военен университет във Велико Търново и Военноморското училище във Варна. Догодина Военната академия ще разполага с 5.8 млн. лв. Тази година академията е получила 4.1 млн. лв. За какво са й на академията толкова пари, след като през тази есен в нея влязоха да учат 5 души в редовната форма на обучение и 55 души ще се обучават "задочно" или "дистанционно". Редовното обучение в академията е 10 месеца - два семестъра, а останалите форми са по две години. Академията приема всяка година и външни лица, които си плащат обучението - средно по 700 лв на година. Ако решим, че военните академици са изчислили правилно разходите си по обучението на един студент, за 60-те възпитаници разходите трябва да възлизат на около 42 000 лв. Заплатите на служителите и парното на академията могат да докарат сметката до 200-300 хил. лева. Но за какво ли отиват другите средства? В академията не се провеждат никакви практически обучения, които да струват скъпо, нито обучаемите се хранят или спят там. Затова наистина увеличението от 1.7 млн. лв. е абсурдно на фона на броя на студентите, които учат в академията. Увеличенията при другите две училища са по-скромни. Военноморското училище е с ръст от 796 000 лв. Националният военен университет е с 500 хил. лв. увеличение, но приемът в него е намален с 12 души. При военните университети не се прилага общата формула, по която се финансират всички останали висши училища у нас - според броя студенти по определената от кабинета субсидия за издръжка в дадено професионално направление. Няма никаква яснота как точно се формира техният бюджет, нито как се харчи. В постановлението за изпълнение на бюджета военните университети фигурират само с обща сума, без да е ясна каква част от субсидията отива за обучението на студентите, колко се дават за битови, капиталови разходи, наука. Ръководството на МО претендира, че издръжката на един курсант във военния университет е изключително висока, тъй като обучението е 5 г., а държавата осигурява храна, спане и дрехи. Скъпо би трябвало да е и практическото обучение по полигоните с военна техника, но през последните години учебните програми са изключително свити. Самите пилоти, които завършват НВУ, твърдят, че нямат и 1 час летене на учебен самолет. А техните специалности са най-скъпи именно заради това. Още по-парадоксално е, че армията все още приема и обучава много хора за офицери, които след това са безработни. Тази година университетът прие 14 курсанти, които ще учат за пилоти. Но около 200 пилоти и в момента не могат да се доредят да се качат на машина и да направят дори и няколко часа във въздуха. Дори и правителството да купи нов изтребител, той няма да бъде руски МиГ. Това означава, че тези курсанти в бъдеще ще трябва да се обучават в САЩ или в Швеция, за да пилотират F-16 или "Грипен". Същото е положението и във Военноморското училище във Варна. Тази есен бяха приети 23-ма курсанти, като 11 от тях ще учат специалността корабоводене. Общо взето толкова са всичките ни морски съдове - от катер до фрегата. Ако министърът на финансите Симеон Дянков приложи знанията си по математика, ще трябва да сметне, че на държавата ще бъде много по-евтино бъдещите ни 14 пилоти, 11 корабоводачи и петимата офицери от академията да отидат да се учат в реномирани военни академии на страните от НАТО. Пълната издръжка на тези хора със сигурност ще е стотици пъти по-ниска от разходите, които държавата прави сега, за да плаща на преподавателски състав, поддържане на огромни бази и сгради. Само парното на НВУ за година струва колкото издръжката на 20 курсанти в чужбина. Хем ще учат езици на място и ще усвояват съвременна тактика и обучение, хем парите на данъкоплатеца няма да изтичат в поредната дупка, издълбана от МО.
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05