http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Висши училища
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 07/28/2009 :  13:27:57  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Схемата за подкупи в УНСС не е прецедент според прокуратурата
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=378585
quote:
Случаят с разкритата схема за подкупи в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) не е прецедент в София, заяви говорителят на Софийска градска прокуратура Стелияна Кожухарова. В момента в прокуратурата се водят още няколко дознания по аналогични случаи на този с Петкан Илиев в други висши училища в столицата.
За тази година има един осъден преподавател. Това е доц. Надка Моллова от Лесотехническия университет, която е поискала от свой студент три компютъра за университета срещу заверка на семестъра.
Ако се наложи, по случая с Петкан Илиев ще бъдат разпитани всички преподаватели в УНСС и голяма част от студентите. След задържането на Илиев в прокуратурата са се явили и други свидетели с допълнителна информация по случая.

Добре, оглавяваната също от титан на българската нАука прокуратура демонстрира активност; това - добре.
Но, сега на мен нещо друго ми минава през главицата - колкото и да заслужават упрек и наказание атакуваните от прокуратурата практики, толкова повече би следвало да осъдим напълно легалното и законно разхищение на народно богатство - та нима не са напълно в съответствие със законовата уредба прословутите заменки, направени от колегата на цитираната доц. Моллова в ЛТУ, също доцент, Стефан Юруков, в качеството му на Председател на ДАГ? - или нима не е напълно законно съществуването на цели звена по държавните висши училища, от които няма никаква обществена полза - а очевидно е налице даже по-скоро вреда (също като със заменките на Юруков)?
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/17/2009 :  10:50:34  Show Profile  Reply with Quote
Кандидат-студенти във Враца остават без специалност
Дата : 17 Август 2009 г. 11:13 ч.
http://society.actualno.com/news_257123.html



Заповед на медицинския университет в столицата попари мераците на кандидати от цялата страна да учат медицинска козметика във врачанския филиал.

Основанието е препънитекст в закона за висшето образование, който забранява атрактивната специалност да се учи в степен "бакалавър", пише Стандарт.

44 студенти реагираха мигновено и изпратиха протестно писмо до премиера Бойко Борисов, просветния министър Йорданка Фандъкова и университета-майка. От врачанската община също скочиха и започнаха совалки на високо ниво в държавата с намерение заповедта да бъде отменена.

Заради анулирания прием трябва да върнем таксите на кандидатите, събрани досега, съобщи шефът на филиала Пенка Маринова. Държавната поръчка за медицинска козметика беше 30 души, припомни тя.

Тези, които искат, могат да се явяват на изпит и да участват в класирането за специалностите "медицинска сестра" и "акушерка".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/21/2009 :  17:06:45  Show Profile  Reply with Quote
ДОЦ. Д-Р. ЛЮДМИЛ ГЕОРГИЕВ Е НОВИЯТ РЕКТОР НА НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ
www.cross-bg.net | 2009-08-21 17:48:00

http://www.bulgaria-news.bg/category/today/article/post4484.html
Доц. д-р. Людмил Георгиев е новият ректор на Нов Български университет (НБУ), съобщиха от пресцентъра на висшето училище. Той заема поста на новия зам.-министър на образованието Сергей Игнатов. Досега Георгиев беше зам.-ректор на НБУ по международната и научно-изследователската дейност. Георгиев е икономост по образование, защитил е докторат по "Икономика и управление на териториалните системи". В Нов български университет е от самото му основаване. Автор е на множество публикации, преводи и редакции на научна литература, издадени в страната и в чужбина, по-важните от които са "Регионална икономика", "Маркетинг и мениджмънт на местната администрация", "Местно самоуправление и администрация", и др. Ръководител и участник е в 24 международни и национални научно-изследователски и образователни проекта. Има дипломи и сертификати от няколко университета в чужбина.

Edited by - moderator on 08/21/2009 17:07:54
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/24/2009 :  20:19:49  Show Profile  Reply with Quote
Професор от СУ чете лекции в 5 вуза
Над 800 са незаетите бройки след третото класиране
Ванина Стоянова
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4081§ionid=2&id=0000501


СУ вече е изпълнил 7 от 12 препоръки на Сметната палата, въпреки че срокът за това изтича през февруари 2010 г. Одит откри нарушения при стопанисването на имотите на вуза, но според ректора спорните договори са сключени от предишното ръководство.

Професор от Софийския университет чете лекции в 5 висши училища. Още около 37-38 от хабилитираните преподаватели имат поне 3 основни трудови договора с други вузове, съобщи ректорът на висшето училище проф. Иван Илчев вчера. Законът е направен така, че да не мога да направя нищо, въпреки че постоянно поставям този въпрос, коментира той. Законът за висшето образование обаче ограничава хабилитираните преподаватели и те могат да участват в акредитацията на не повече от две висши училища. В Кодекса на труда пък са описани случаите, при които работодателят може да налага наказания при неизпълнение на задълженията от страна на служителите. Преди 3 години, когато МОН обяви регистъра на преподавателите във висшите училища, рекордьор бе професорът от Бургаския свободен университет Борис Грозданов, който четеше лекции едновременно на 7 места. Тогава аудиторната му заетост беше над 4000 часа при средна натовареност от 360 часа на учебна година.

Публична тайна е, че 1/3 от университетите в България работят с професори от СУ, подчерта ректорът. Според Илчев системата на финансиране на вузовете трябва да се промени. Студенти, които се преборват с 10 души, идват при нас и получават същото финансиране като студентите, които директно са се записали, смята той.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/26/2009 :  17:07:37  Show Profile  Reply with Quote
Правителството закри филиала на УНСС в Хасково
От Дневник Последна промяна в 13:11 на 26 авг 2009


Студентите от закрития филиал на УНСС в Хасково ще могат да продължат обучението си в София.

Правителството прие постановление за закриване на филиала "Икономика и управление" на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в Хасково. Това съобщиха от пресллужбата на Министерския съвет.

Незавършилите студентите ще продължат обучението си по специалностите, в които са приети, в икономическия университет в София. Архивът и движимото имущество на филиала ще се предоставят на УНСС.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 08/29/2009 :  14:32:44  Show Profile  Reply with Quote
Шуменският университет обяви прием за свободните места
29.08.2009, 14:57 (обновена 29.08.2009, 15:01)
news.bg


Шуменският университет „Епископ Константин Преславски" приема документи за свободните места в специалностите теология, математика и изобразително изкуство.

Кандидатите могат да участват в класирането с оценка от конкурсен изпит, с оценка от матура или чрез явяване на изпит на 3 септември.

Документите се подават от 2 септември в информационния център на Ректората в Шумен.

И Техническият университет в Габрово има свободни места за редовно обучение във факултетите „Машиностроене" и „Електротехника", и „Електроника".

Срокът за прием на документи след третото класиране е удължен до 18 септември.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/07/2009 :  16:45:12  Show Profile  Reply with Quote
Остават само седем университетски болници и те ще са държавни
7 Септември 2009

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=156138

Университетските болници ще станат държавни, а броят им ще се редуцира до седем. Това са част от законовите промени, които предстои да бъдат внесени в парламента, стана ясно на среща през уикенда в Трявна на здравния министър, председателя на парламентарната здравна комисия, лекари и ректори на медицински университети.

С промяната на статута на университетските болници ще се промени и начинът на тяхното финансиране. Сега като търговски дружества те се финансират по линия на здравната каса, докато с промените ще получават двойно финансиране – от просветното министерство за дейностите по обучение и субсидия от здравното министерство.

В момента в страната има 26 университетски болници и те са регистрирани като дружества по Търговския закон. Предлаганата промяна цели университетските болници да се преобразуват в държавни, което ще им даде равен статут с ведомствените болници на министерствата и центровете за спешна помощ.

Сега дори в една клиника да се извършва преподавателска дейност на студенти по медицина, цялата болница е със статута на университетска, което обяснява и големия брой на учебните лечебници.

На форума е било обсъдено от седемте болници, които ще останат университетски, три да са в София, а останалите четири в градовете с медицински университети – Плевен, Варна, Пловдив и Стара Загора. Университетски болници в София ще останат Александровска, "Света Екатерина" и "Царица Йоанна"

Изпълнителните директори на университетските болници ще се назначават от министъра на здравеопазването, но след съгласуване с ректора на съответния медицински университет и общото събрание или академичния съвет на съответното учебно заведение.

Ръководствата на университетите ще имат право да подписват договори за обучението на студентите си и с отделни клиники, различни от съответната университетска болница. Обмисля се дали да има "университетски клиники", т.е. само отделно звено от болницата да бъде с този статут.

Преподавателите в медицинските университети ще се водят на основен трудов договор във висшето учебно заведение, а не към съответната университетска болница.

Работна група ще подготви всички добавки на тестове, необходими за промени в Закона за висшето образование и Закона за лечебните заведения. В нея ще влизат представители на министерството, на медицинските университети, депутати от здравната комисия.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 09/26/2009 :  17:07:11  Show Profile  Reply with Quote
Одобриха проекта за университет в Перник
в. Вяра, Дупница
23-09-2009

Националната агенция за оценяване и акредитация на висшите училища одобри проекта за Европейски политехнически университет в Перник. Документите му трябва да бъдат приети и от Министерския съвет. Автор на проекта е професорът от Техническия университет Христо Христов. Той твърди, че на много места по света истинските и качествени университети са в близост до големия град. Освен това университетът е технически, а Перник е техническа база, която все още се поддържа и съществува. Центърът на академизма ще е в двора на пернишката болница.
Той ще се помещава в недовършения хирургически блок. Сградата се намира на метри от здравното заведение, но според специалисти това няма да създава пречки. Инвеститори на инициативата са американски фонд и община Перник. До момента в проекта са вложени 5 милиона лева за закупуването на база за ВУЗ-а - бившия хирургически блок в двора на многопрофилната болница и не-достроен блок при надлеза „Иван Вазов" за студентско общежитие. Вузът, който ще е 53-ият в страната, ще обучава 1800 души. 112 професори вече са заявили желанието си да преподават в него. Надеждите са нещата покрай него да тръгнат след Нова година. Идеята за откриване на ВУЗ в Перник е от 2006 г.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 09/26/2009 :  20:00:11  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Позволете ми да напомня, че в предизборната хроника по държавната телевизия имаше един репортаж от Монтана -
http://izbori.bnt.bg/view/gerb/701/gerb-predstavi-listata-si-v-montana
- в който кандидат-депутатката (тогава все още) Искра Фидосова гордо обяви, под бурното одобрение на екзалтираното мнозинство, че ще работи за това и Монтана да има университет. Така че, не мисля, че някой може да има нещо против факта, че Гоце успя да направи Перник университетски град, при положение, че водеща фигура в днешното управление (услугите на чиято нотариална кантора, както се оказа, са използвани и от имотната мафия - защо ли точно нея?; а в коментарите към този материал -
http://dnes.dir.bg/2009/08/27/news4983741.html)
- може да видите как някои правят на пух и прах оправданията в тази връзка на г-жа Фидосова) обеща да открие университет и в своя град, а това обещание беше излъчено в предизборната хроника по държавната телевизия (т.е., минало е някакъв вид одобрение от политическата сила).
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/01/2009 :  09:13:05  Show Profile  Reply with Quote
СУ "Св. Климент Охридски" на 121 години
01.10.2009, 02:31 (обновена 01.10.2009, 06:02)
news.bg


Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще открие днес 121-тата си учебна година.

На церемонията по откриването ще присъстват президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова.

Университетът е първото висше училище у нас /1888 г./ Той е открит като Висш педагогически курс с едногодишен срок на обучение при Софийската мъжка гимназия.

На 8 декември 1888 г. е приет "Закон за отваряне на Висше училище в София". С указ от 5 януари 1889 г. Висшият педагогически курс е преименуван на Висше училище.

Първият ректор е Александър Теодоров - Балан. Студентите са 43, само мъже. В приетия временен правилник се предвижда функционирането само на историко-филологическо отделение с три основни дисциплини - история, славянска филология и философия с педагогика.

На 23 януари 1904 г. със Закон за университета Висшето училище е преименувано в Български университет "Братя Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово".

Увеличава се броят на преподаваните дисциплини, откриват се нови факултети - медицински, агрономически, богословски, ветеринарен, лесовъден, стопански.

От 4 януари 1905 г. се нарича Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/06/2009 :  08:49:04  Show Profile  Reply with Quote
Много интересна статия на Вилиана Христова във вестник "Дума":http://www.duma.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0002&n=2342&g=

Висше образование на колела
Велиана Христова
22 Август 2009, брой 191

Ще шашнем Европа - колеж предлага приватизация на държавни вузове
Преподавателско начало на сесията

Преди четири дни частният Земеделски колеж в Пловдив даде пресконференция. За да обясни, че е получил нова институционална акредитация, която важи до 2015 г. При този нов "лиценз" висшето училище е получило оценка "добър". Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) е определила, че то има капацитет да обучава 6500 студенти със своите 260 преподаватели. Акредитацията е дадена на 23 април т.г.
Само 23 дни преди това - в края на март т.г., по повод на публикация на ДУМА акредитационната агенция с официално съобщение в сайта си призна, че при предишната си акредитация през 2003 г. (пак с оценка Ддобър") колежът е имал признат капацитет за обучаване на максимум 1200 студенти, но към февруари 2009 г. реално е имал 8875. Сиреч - със 7675 повече от тези, които му е разрешила държавата. По закон нито едно висше училище не може да приема и да обучава повече студенти от тези, които с му предписани с акредитацията. Нещо повече - в Министерството на образованието, младежта и науката се води регистър на всички реално записани студенти и то отдавна е трябвало да установи несъответствието в бройките. И понеже министърът отговаря за спазването на закона, ексшефът на министерството, което тогава се наричаше МОН, е трябвало да санкционира колежа и да не признае дипломите на обучаваните вповече студенти. Тогавашният министър Даниел Вълчев само санкционира всички вузове, надхвърлили приема за годината, като им намали парите с издръжката на студентите, влезли да учат над разрешената бройка. Мярката обаче можа да разбуни само държавните вузове, понеже частните не получават субсидия от държавата, а законът фактически не предвижда санкции за тях, ако не спазят изискванията.
Сега се оказва, че от 2009 г. НАОА рязко увеличава капацитета на колежа - с цели 5300 студенти или почти 5 пъти. Пак остават едни 2375 записани младежи, които са вповече и над този капацитет, но поне разликата се намалява.
Ректорът на колежа доц. Димитър Димитров заявява, че има 260 преподаватели. Можем да направим извода, че преподавателите на колежа са се увеличили, щом така рязко се увеличава капацитетът му. Само преди три седмици обаче ДУМА оповести един интересен документ на НСИ - "Основни статистически характеристики на образованието през 2008 година". Според националната ни статистика, преподавателите в 9-те колежа у нас са общо 1566, но от тях само 666 (едва 42,5 на сто) са на щат в тези колежи. Следователно, не е трудно да се сметне, че останалите или са пенсионери, или прииждат на хонорар от средите на 13 100 преподаватели, които работят на щат в университетите. 8900 преподаватели пътуват из цялата страна, за да наливат знания в главите на увеличаващите се на брой студенти, личи от данните на НСИ. Дали акредитационната агенция може да застане зад твърдението, че от общо 666 щатни преподаватели, работещи в колежите, 260 са в пловдивския Земеделски колеж? И, представете си - в двата му филиала в Русе и Велико Търново! Кой точно преподава в тези филиали - щатни преподаватели на колежа, или хора от вузовете на двата университетски града и от София? Ако видим списъка им, ще знаем. Проблемът е, че няма да го видим. Защото в дълбока тайна от обществото се държи колко преподаватели има реално в България и колко от тях водят курсове и легитимират вузове на хонорар.
Случаят е само повод да повдигнем за кой ли път основния проблем на необичайно разрасналата се мрежа от структури на висшето образование в България. Вече никой не оспорва, че вузовете ни са много, че съществуват благодарение на едни и същи преподаватели и че това е една от основните причини качеството на обучението спада с всяка година (пази, Боже, нямам предвид конкретно Земеделския колеж). Всички признават факта, но никой нищо не прави. А нещата са повече от ясни - елементарна справка в регистъра на преподавателите (който също се води в просветното министерство, но - забележете, е засекретен за обществото) би показала веднага кой вуз съществува наистина и кой - благодарение на приходящи лектори. Кой спазва законовите изисквания за брой преподаватели на щат и кой не ги спазва. Тази елементарна информация отдавна трябваше да се събира в министерството и още повече - в НАОА, от която зависят всяка акредитация и структурата на цялата система. Защо тези две институции се страхуват да направят елементарното и да сложат ред в системата, можем само да подозираме. Защо в акредитация на всеки вуз НАОА обявява само оценката му, но не и неговия капацитет, само агенцията си знае.
За да се реши проблемът, трябва да се промени законът и длъжностите да са конкретно за всяко висше училище, а не да се дават вместо тях звания на национално равнище, коментира зам.-министър доц. Сергей Игнатов. Когато към длъжността има изисквания за лоялност към работодателя, професорът не може да преподава на няколко места, може само да изнася академична лекция, ако го поканят някъде като професор на еди кой си университет, каза за ДУМА Игнатов. Как си представяте професор от Оксфорд да тръгне да обикаля цяла Англия или да си избира две места, на които да участва за целите на акредитацията, както е по закон в България, добави зам.-министърът. Според него това положение в закона трябва да се промени и да се въведат изисквания за длъжност. Вероятно големите вузове ще подкрепят тази идея. Вярно е, че преподавателите обикалят къде ли не, защото са финансово притеснени, но то е като в семейството - поне за пред хората имаш едно семейство, нямаш 10, каза Сергей Игнатов.
Но засега само вестниците често пишат по темата, иначе нищо не се случва, освен, че те си навличат гнева на някои от висшите училища (включително на незаконните, които пък са друга тема, но също дълбоко свързана с висшето образование в страната).
Нещо повече, напоследък се лансират мнения, че не трябвало да има изисквания за брой щатни преподаватели в структурите на висшето образование, "пазарът" щял да реши всичко. "Пазарът" може да направи само едно - да създаде още 51 вуза за 7 милиона българи. И какво означава "намаляване на държавната поръчка за студенти, които се реализират в бизнеса" - увеличаване на изцяло платените студенти?
Явно е, че от въртене на бизнес с висшето образование се печели. Иначе нямаше да има в НАОА 14 заявки за откриване на нови частни вузове. Засега одобрените са само 4. Държавните вузове обаче и у нас, и в цяла Европа, пък и в света не са бизнес. Колко държавни висши училища биха подкрепили идеята, лансирана от същия Земеделски колеж - да се удвоят парите на фонд "Научни изследвания", като всеки вуз дава 50 % съфинансиране? Колко държавни вузове могат да извадят да речем 300 000 лв., та да съфинансират един научен проект? Вероятно само частните? Но нека първо и държавните, и частните вузове - особено колежите, сложат на масата научните си резултати, признати като качество не в Крива паланка, а в световната научна класация. Пък тогава може да минем към темата наука.
И накрая - най-интересното ново предложение на Земеделския колеж на споменатата в началото пресконференция, както го съобщиха агенциите: "Да се приватизират част от държавните университети и техните колективи"! Не знам как се приватизират колективи, знам обаче кой ще иска да ги купи и за колко пари. А с приватизация на държавните вузове по български модел вече със сигурност ще шашнем Европа.

Коментари
22 Август 2009 :-)

Не е ли крайно време да се закриват висши училища! Да останат СУ, НБУ, Пловдивския, Варненския икономически, Свищовския икономически, Техническия, Русенския, Медицинска академия, да се възстанови Селскостопанската академия, ЮЗУ, СВУБИТ и толкова!

22 Август 2009 писна ми
Не повече от 3 ВУЗА и 4 специалирани ВУЗА и толкова, да се спре това канче за пране на пари.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/10/2010 :  13:16:46  Show Profile  Reply with Quote
Военният университет в Търново банкрутира
Неделя, 10 Януари 2010

http://frognews.bg/news_18880/Voenniiat_universitet_v_Tarnovo_bankrutira/
Курсантите, преподавателите и администрацията на Националния военен университе „Васил Левски” са разпуснати в отпуск за да не трупа още дългове военното училище. Заповедта е издадена от началника на училището ген. Цветан Харизанов на 8 януари и влиза в сила от понеделник, 11 януари.
Това обяви електронният сайт VTnovini.com.

„Наистина има такава заподед. Тя важи за целия състав – курсанти, преподаватели и администрация. Генерал Харизанов предприе тази крайна мярка за да не се трупат повече задължения за отопление, вода и други консумативи. Отпускът ще продължи до 1 март, когато в продължение на седмица са насрочени изпитите в училището”, каза за vtnovini.com пресаташето на военния ВУЗ майор Иванка Георгиева.

Разпуснати са всички не само в центъра на НВУ „Васил Левски” във Велико Търново, но и в авиационния факултет в Долна Митрополия и артилерийская факултет в Шумен. Единствените курсанти, които ще останат в училището са 17-те виетнамци, които се обучават в Департамент„Чуждоезиково обучение” във Велико Търново. Задочниците, които имат насрочени часове ще продължат обучението си, но ще стоят на студено. На работа ще ходят и преподаватели, ангажирани с техното обучение.
Това е първият случай в българската историята, когато военно училище се разпуска заради битови проблеми. Близо милион и половина са натрупаните задължения на НВУ „Васил Левски”. Само за парно дългът възлиза на 380 хил.лв. От „Топлофиказия Велико Търново” АД преди дни заявиха, че заради борча ще бъде спряно парното в целия град, защото централата не може да обезпечи финонсово доставките за газ. Товава от военния ВУЗ обясниха, че ще платят задълженията си, когато им преведат средства от Министерство на отбраната.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/12/2010 :  14:10:53  Show Profile  Reply with Quote
Проектът за университет в Перник е в застой
Още не е ясно по каква мярка ще бъде стъкмен новият закон за висшето образование
Мартина Бозукова
12 Януари 2010

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=160613&srcpos=4

Проектът за разкриването на Европейски политехнически университет в Перник е в застой, а бъдещето на ВУЗ-а ще зависи от рамката на бъдещите реформи във висшето образование. Университетът получи положителна оценка от Националната агенция по оценяване и акредитация (НАОА) през юли, а за да бъде разкрит, трябва да има решение на Министерския съвет и Народното събрание.

За разкриване на висше училище в Перник отдавна лобира президентът Георги Първанов, който е най-изтъкнатият представител на пернишкия край. Въпреки че идеята бе посрещната с адмирации и от предприемаческата структура на ГЕРБ, процедурата по гласуването на проекта се бави.

Основният инвеститор на проекта за частен технически университет е фирмата "Инвестек", чийто собственик пък е "Спидиа Интернешънъл", регистрирана на Каймановите острови. Основен предмет на дейност на "Инвестек" е търговията с недвижими имоти.

Необходимостта от такъв ВУЗ в Перник предизвика спорове в научните среди, но независимо от това пернишкият университет вероятно ще е първият разкрит с новото законодателство за висшето образование, твърдят запознати.

Съществуването на ВУЗ-а и бъдещето разкриване на нови университети зависят изцяло от това каква политика ще бъде възприета.

За преподаватели на пернишкия университет са заявили участието си четирима академици, трима член-кореспонденти на БАН, 28 професори, 62-ма доценти и 31 гост-професори от чужбина, но за целта трябва да се изясни как ще бъде решен въпросът с т.нар. "пътуващи професори".

Пред Mediapool депутатът от ГЕРБ Димитър Аврамов, който оглавява структурата на предприемачите на партията, заяви, че проектът за университета е внесен в Министерския съвет и се чака одобрението му. От Министерството на образованието, науката и младежта обаче не можаха да потвърдят дали са внесли проекта, а по неофициална информация от правителството такава точка не е постъпвала за разглеждане.

"Доколкото знам от координатора на проекта Тошко Кръстев, няма проблеми с набирането на преподавателския състав. Очакваме положително становище за разкриването на университета, защото това е едно полезно начинание", коментира Аврамов.

Предприемаческата структура на ГЕРБ и Европейският политехнически университет подписаха през ноември меморандум за сътрудничество, според който представители на бизнеса ще ще участват в академичния и факултетните съвети.

Самите координатори на проекта очакват университетът да отвори врати за новата академична учебна година и в него да се обучават 2 000 студенти и докторанти. Сградата на университета ще бъде в двора на пернишката болница.

Преди ваканцията си депутатите приеха на първо четене нов Закон за академичното израстване, според който Висшата атестационна комисия (ВАК) се закрива, а процедурата по даване на степени и длъжности ще се извършва от отделните университети и институтите на БАН. Така доцентите и професорите вече няма да бъдат национални, а към даден ВУЗ.

Предстои обаче решаването на дългогодишния проблем с "пътуващите професори" в Закона за висшето образование, който трябва да е готов до края на март. Сега преподаватели от Софийския университет и други ВУЗ-ове преподават на няколко места, като много от провинциалните университети разчитат на столични лектори.

Засега министърът на образованието Сергей Игнатов не е обявил окончателно дали преподавателите ще бъдат принудени да избират само едно работно място между два и повече ВУЗ-а.

До толкова радикална мярка едва ли ще се стигне, предвид факта, че цялата система от около 50 университета се крепи на по-малко от 9 000 пътуващи преподаватели.

Игнатов обаче е коментирал тази възможност и то именно с примера с пернишкия университет – че преподавателите ще трябва да избират дали да са професори на Техническия университет в София или на Пернишкия политехнически университет.

Въпросът вероятно ще бъде решен между отделните университети, на които новото законодателство ще даде по-голяма автономия. Така при взаимно признаване те ще могат да си разменят преподаватели, както и досега.

Министърът смята, че "пътуващите чети" ще бъдат спрени с промените, тъй като в срок от няколко години ВУЗ-овете ще изградят своя школа от преподаватели, без това да се превръща в производство на професори на конвейр.

Бившият министър на образованието и науката Даниел Вълчев нееднократно е изразявал резерви относно разкриването на ВУЗ-ове в населени места, които са близо до големи университетски центрове.

Освен идеята за университет в Перник, който се намира едва на 30 км. от София, друга екзотична идея, срещу която се противопостави Вълчев, бе за отварянето на ВУЗ в Бухово.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 01/30/2010 :  11:16:09  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Много любопитна форумска тема (всички, участвали в обсъждането, явно са съвсем млади хора):
Частен или държавен университет?!? Дилемата, колебания и тревоги
http://forums.data.bg/index.php?showtopic=1839449
Някои по-интересни цитати:
cek01: Наполедък се говори, че държавните висши училища в страната са в упадък и се крепят главно, защото лежат на стари лаври. И донякаде има вярно в това твърдение. Луксозните и частни университети предлагат (според рекламите и пропагандите) по-сбита форма на обучение като екстракт от най-важните неща без да задълбават по-натам. Много от най-добрите преподаватели се изтеглят към тези заведения заради заплащането и други облаги.
krumsto: В частните университети се влиза много по-лесно. Какво следва от това? В голям процент от случаите се напълват с глупаци, неуспяли да влезнат в престижни държавни ВУЗ-ове. Заплащането е по-високо. Ок. Да кажем че преподавателите са същите-> политка на частния ВУЗ е да не къса никого, за да си запази бройката и да си цока високите такси. Какво следва? Преподавателите не късат-> по-голяма част от студентите нямат мотивация да учат, щом така или иначе ще минат а крайната диплома не се гледа (просто се гледа съществуването и). Да не говорим, че голяма част от работодателите изобщо няма да признаят диплома от този тип. За тях (за софийските например) има СУ, ТУ, УНСС, УАСГ, Медицинския.
оnemanutd: Аз избрах частния и в момента сериозно обмислям да се прехвърля в държавен ВУЗ. 1. Който казва, че се влиза лесно и се излиза трудно е заблуда, просто така му се струва, защото като нямаш никаква основа, не си си създал навици да учиш и най-лесните изпити във вузовете ти се струват трудни; 2. Няма състезателна среда, малцина са онези, които учат, защото им е интересно, защото искат да вникнат нещата, а тея, дето се борим за магистратура и изобщо знаем значението и важността на тази дума сме малцина; 3. Постоянно проблеми с акредитацията и се чудиш дали изобщо като се дипломираш ще можеш легално и пълноправно да упражняваш професията. Аз лично изпитвам неприязъм към повечето ми колеги, защото са влязли с пари, абсолютни идиоти са, нито се готвят за изпити, нито присъстват на лекции и упражнения и пак им правят компромиси и си взимат изпитите. Има един плюс, той не е малък де, досега не ми се случвало да помоля някой преподавател да ми помогне за нещо, което не съм разбрал, включвайки и безплатни консултации и като цяло отношението към студентите е много добро. От друга страна ако ще учиш нещо, свързано с компютри наистина в частните университети базата е по-добра и това е от значение. Обобщение- плащаш висока такса, наместваш се във ВУЗ изпълнен предимно от хора, неуспели да влезнат в големите държавни университети, липсва мотивация за учене защото така или иначе ще мине, липсва ти интелигентна среда, липсва състезателна среда. И аз да бях на такова място и аз не бих учил.
kotob: Аз имам приятел, който е в НБУ. Абсолютно нищо не е научил там, а даже обратното - затъпял е доста. Не ходи въобще - отива само да си плати таксата. В момента се води завършил семестриално с над 20 невзети изпита. В моя държавен университет такова нещо не може да стане - има си лимит на невзетите изпити. Ако случайно моят приятел реши да взима някой изпит, отива при преподавателя, взима си някаква тема за РЕФЕРАТ, предава го и това му е - има взет изпит. Абсолютна анархия. И този човек като завърши ще има висше образование... без коментар. Истина е, че ако искаш може и да научиш нещо, но болшинството от хората там са от този тип.
cek01: Да ти кажа и аз слушах подобни неща от един приятел. Даже конкретно за НБУ. Значи този човек го познавам отдавна и общо взето винаги се е движил по ръба дори и в училище. Tехните си му плащат таксите и единствено гледат дали е преминал семестъра... Явно хората не знаят що за образование се дава сега в някои висши учебни заведения. Както каза той "Явяваш се 2-3 пъти на лекции колкото да разбереш какво се иска.После правиш и предаваш един лесен проект.След това ако искаш от 4 нагоре отиваш на изпити". Не мисля,че е честно не само спрямо студентите които учат здраво и се трудят,и не само заради това,че младежта от простотия остава проста макар и с някаква измислена тапия, ами и към родителите,които мислят,че образованието получено от децата им е добро и те ще се реализират успешно. Това е простотията в бг. Просто без думи оставам вече от нещата, които чувам.
kprinco: С две ръце съм за държавните. Дори и да си малко сериозен все ще научиш нещо там, а в частните винаги се минава метъра, както споменаха с реферати и освобождаване, пълна пародия. Не се подлъгвай обаче, че в държавните пък се учи много, същата смехория е, но имаш по-голям шанс да научиш нещо, а и таксите са в пъти по-малки. Все пак това образование трябва да си го избиеш след завършването освен ако не планираш да работиш като таксиметров шофьор като половината висшисти. Общо взето у нас висшето образование е пародия, както и реализирането след това, защото дефакто пазара на труда е пълен с парадокси.
louloshia: Хайде един глас и от мене за държавните ВУЗ-ове. Просто както казаха колеги по-горе средата е съвсем друга. Едно е да си заобиколен от хора, който са влезнали с нагласата да научат нещо, а съвсем друго е да е пълно с мушмуроци, които не са приети в държавен ВУЗ, ама тате има парички и им трябва тапия за да могат да поемат фирмата след години. Давам веднага пример с Пловдив, сигурен съм че има много хора от Пловдив и ще ме подкрепят в казаното. Каквото и да говорим в Пловдив освен МУ и ТУ и донякъде Аграрния и ВХВП-то всичко друго е под всякаква критика. Не, че и ние сме цвете за мирисане, ама за разлика от ПУ в тези университети няма "благотворителна такса" с която те приемат без изпит. Един много голям процент от изпитите там се вземат с реферати, а това присъствие на лекции и упражнения е едва ли не мръсна дума. Но да се върнем на частните училища - пример Европейският колеж. Дипломата естествено не я приемат никъде насериозно, но видиш ли таксата е 600 - 700 лева на семестър. Проблем с изпити, заверки, протоколи, курсови и т.н. нямаш. А на паркинга пред колежа би завидял всеки всеки наш бизнесмен. То не са S-класи , Х5 и Х6, AMG-та и т.н. Всичик са някакви надути фръцли и сополанковци, защото тате е бизнесмен. Така че за мен няма по-добро от държавният университет. Искаш да си икономист - УНСС или Свищов, искаш да си лекар - МУ, искаш да си инженер - ТУ и УАСГ, искаш адвокат - СУ и т.н. Ако искаш да си шеф на тате във фирмата - частен ВУЗ.
pnikolaev: Мнението ми за НБУ е че можеш да научиш много, стига да искаш, а всъщност така е и навсякъде. По-голямата част от преподавателите са добре специалисти в областта, която преподават, разбира се всеки има различни изисквания, така че пак казвам, че не изключвам да има такава възможност за преминаване нататък чрез реферати. Може би твоя приятел е имал предвид текущите оценки, които се изкарват чрез написването на курсова работи, есета и т.н. Относно организация и условия няма смисъл да се говори. Вярно е че в университета има всякакви типажи, вярно че можеш и да не стъпиш на лекции и въпреки това да продължаваш, но така сам си усложняваш положението с изпити. Не знам откъде е това всеобщо мнение, че в университета не се учи и едва ли не е сборище на тъпаци, всичко си зависи от теб, както си го направиш. Аз уча масови комуникации,специалност която се води за хубава и хората които срещнах са супер готини, приятни и естествени.
cek01: Така е ако имаш желание навсякъде можеш да научиш нещо. Все пак щом има статут на висше учебно заведение, то тогава преподавателите и системата явно се води, че е що годе читава. На мен мисълта ми беше, че ако искаш просто да ходиш някъде без да се затормозяваш много и да изкараш въпреки всичко, то това е в частен университет. Ако си сериозен където и да идеш ще е от полза.
Go to Top of Page

George_Chaldakov

148 Posts

Posted - 02/14/2010 :  12:57:47  Show Profile  Reply with Quote
БАКАЛНИЗАЦИЯ НА УНИВЕРСИТЕТИТЕ
Или, университетът като бакалница


Чарлз Дарвин промени парадигмата за произхода на човека - от “и сътвори Бог човека по Свой образ” (Битие 1: 27), става “и сътвори еволюцията човека по образ на маймуната”.
Вероятно за това един министър и негови чиновници поставили шест маймуни – Елмо, Гъм, Хийтър, Холи, Мистлетой и Рауън – в стая, в която има компютър, да пишат в продължение на един месец – експериментът бил провокиран от теоремата “infinite typing monkey”: ако на една маймуна се предостави ad infinitum (до безкрайност) възможността да натиска клавишите на „пишещата машина”, маймуната почти сигурно ще може да напише проект за „Закон за развитие на академичния състав”.
Без да се консултират с по-изучени колеги, Елмо, Гъм, Хийтър, Холи, Мистлетой и Рауън написали проектозакона - според него, доценти и професори се избират самостоятелно в повече от 50-те университета в една страна. След това едно народно събрание одобрило на първо четене проекта на маймуните. А истински учени, обединени в Гражданско движение за защита на науката и образованието, започнали да се подписват в петиция за спирането на проектозакона „за развитие на академичния състав”.
Моят кратък коментар в петицията е: "Напред! Науката е слънце..." не може да става с бакалнизация на университетите, защото тя ще стимулира още повече получаването на зВания без наличието на зНания. Накратко: университетът е Alma mater studiorum, ръководена от Sapere aude, Phi Beta Kappa и други подобни любозНания. А не бакалница, в която бай Ректор продава зВания на преподаватели и дипломи на чуждестранни студенти.
Послепис
Преди десетина година се случи така, че по едно и също време в един и същи турски град – Ескишехир, поканени да изнасяме лекции бяхме професор Ердал Иньоню и аз – той за физика, аз за невробиология. След това вечеряхме заедно с него и колеги от двата университета в града. Ердал Иньоню беше професор по физика и премиер и министър на външните работи на Турция. Сегашният премиер на Китай Вън Цзябао и неговите предшественици Ху Цзинтао и Чжу Жунцзи са технократи от висока класа. Те често казват “Да възродим науката”. И Китай има най-високия процент на увеличаване на финансирането на научните изследвания – годишно с 18 % през последните 5 години (3 % в ЕС, Япония и САЩ).
А в България нямало пари за наука и образование – повтаря финансовият министър. И безсрамно обижда българските учени. Крайно време е той и другите министри да (пре)прочетат някои от книгите на сър Кен – известният познавач на образованието Кен Робинсън. Където са написани свещени за образованието неща: творчеството и евристиката правят училището и университета.
А в нашата страна пак игри на дребно – като зайците на Леонардо Фибоначи се самовъзпроизвеждат прогресивно - 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144....* доценти, професори и (европейски) университети. Приемането на проекта на маймуните за „Закон за развитие на академичния състав” ще стимулира ефекта на Фибоначи.
___________________________________________________________________
* Bсяко число от 3 нататък е равно на сумата от предходните две числа.

Д-р Георги Чалдъков
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05