http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Hot days for BAS
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/15/2009 :  08:16:44  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Светлана, аз също съм доктор на науките, но за разлика от Вас (очевидно е така) никога не ми е обявяван конкурс в развъдника на комунизъм, некадърност, криминалност и откровена простащина така наречен институт за български език, наименуван неотдавна на отявлен сталинист (Андрейчин). Развъдникът е осъден за това криминално деяние за десетгодишен период (от 1988 до 1997 г.), като до този момент, 21 години след началото на дивашкото престъпно поведение, никой от институтските криминали не е платил от джоба си и стотинка (и очевидно няма да плати - тъй като деянието е на "колективен орган", така наричащия се научен съвет), както и аз не съм получил нито стотинка от присъденото ми с влязло в сила съдебно решение. (Но има известно развитие напоследък, за което ще съобщя допълнително, ако и когато се случи нещо съществено.)
В подобно положение (на Светлана и моето) е и самият министър Игнатов. Оказва се, че е доктор на науките - но не професор. Защитил е втора дисетртация (за доктор на науките) преди броени месеци.
Трябва да има някаква приемственост на това, което е признато за наука. Както и обратното - да бъде оценено и признато за ненаука това, което не е наука.
Иначе ще стане така, че десетки и дори стотици така наричащите се професори, които не са нищо друго, освен рупори на варварската комунистическа власт, и са едни комунонекадърници - или най-обикновени некадърници, ще останат професори. А доктори на науките, чиито трудове са истински, научни и т.н., ще бъдат ... нищо.
На мен лично не ми пука особено дали в бъдеще ще имам титла или не - затова, защото разширен вариант на дисертацията ми е публикуван така, че трудът ми завинаги остава в историята:
http://www.springer.com/linguistics/semantics/book/978-0-7923-6538-9
Но въпросът е принципен. Трябва да има обективна научна оценка на труда на хората.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/20/2010 :  14:09:10  Show Profile  Reply with Quote
Сливат институтите на БАН с университети
Държавата запазва сеизмологията и прогнозите за времето

Министър Сергей Игнатов покани учени от цяла Европа у нас, за да обсъдят прилагането на Европейската стратегия за наука и иновации, и така показа какъв ще е подходът му в реформите.
Тодор Господинов
20 Януари 2010
http://www.monitor.bg/article?id=229310

Нов подход в реформата на Българската академия на науката предвижда институтите є да се слеят с университети, с които работят в близки научни области. Това предлага министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Това ще реши всички проблеми, възникнали при преструктурирането на 120-годишната научна институция, заяви той пред "Монитор" вчера.

Според просветния министър по този начин няма да се наложи механичното сливане и закриване на институти. Предварителните разчети показват, че първоначално обявените мерки

няма да бъдат ефективни

както за намаляване на разходите, така и за запазване на потенциала на научните звена.

Първата крачка към сливане на институтите и висшите училища, което се обсъжда с Българската академия науките, ще бъде сключването на рамкови договори.

Пред "Монитор" Игнатов призна, че в университетската общност има напрежение заради обсъждания вариант научните работници в БАН също да носят титлата "професор" и "доцент" като колегите си от университетите. Стигна се дотам, че някои ректори казаха, че са обидени от приравняването, коментира Игнатов. Според него, ако се сключат добри рамкови договори, проблемът ще бъде решен с промяна в длъжностните характеристики, като обединеният академичен състав на университетите и институтите ще има различен процент на заетост с преподаване и наука.

С този подход изведнъж се увеличава броят на академичния състав и се разширява изследователската база, заяви министър Игнатов. Той смята, че по този начин ще

има възможност и за повече практика за студентите.

Реформата предвижда още в Българската академия на науките да останат няколко института, които са изключително важни за държавата като Националния институт по метеорология и хидрология, Геофизичния институт и други.

Edited by - moderator on 01/20/2010 14:09:37
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 01/21/2010 :  08:14:52  Show Profile  Reply with Quote
Слава Богу, министър Игнатов най-сетне прояви здрав разум. Разбира се, че сливането на институти няма да даде никакъв ефект. Ще спестят няколко хиляди лева от това, че десетина директори ще станат заместник директори, а ще разстроят работата на съответните звена. Тази идея на ръководството на БАН незабавно трябва да се спре!
Обаче и новата идея на министъра не е избистрена. "Сливане" с университетите е още по-малко възможно. Рамкови договори е друго нещо. Ние и сега си работим прекрасно със съответните ни катедри в СУ (имам предвид нашия институт, за други не знам).

От години в обществото тече кампания срещу БАН, която в крайна сметка се превръща в кампания срещу българската наука. Неимоверното орязване на средствата за наука (никоя страна от ЕС няма 0,3-0,4% от БВП за наука) се отразява и върху университетите, въпреки че средствата, които им се отпускат, са значително по-големи от тези на БАН. Упорито се говори, че атаките срещу БАН, целящи в крайна сметка закриването й, всъщност са заради имотите й, чрез продажбата на които правителството иска да оправи бюджета си. Намесват се и интереси на частни организации (отчасти именно от тяхна страна идват атаките), които си правят сметки след унищожаването на БАН да се повиши позорно ниският процент (ние сме подписали все пак Лисабонската спогодба, според която държавата трябва да отделя най-малко 1%) и тогава те да "усвояват" тези средства. Срещу какъв научен продукт, не е ясно.

Иначе веднага да уверя г-н Кабакчиев, че с него сме единомишленици по въпроса за въвеждане на критерии за качеството на научната работа. Именно такива критерии, а не намаляване на броя на институтите, ще подобрят качеството и ефективността на работата в БАН. И тогава институтите ще се очистят от "мъртвите души" и некадърниците.
Дано поне министърът да е разбрал някои от проблемите.

Svetlana
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 01/21/2010 :  09:53:23  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Светлана, институтските некадърници и диваци (говоря за моя бивш институт) много отдавна са въвели такива "критерии", според които именно аз (не те) трябва да бъда обявен за нищожество в науката, изгонен и т.н. Има гласувана и въведена в правилата на института такава клауза, според която публикациите в чужбина не се броят (парафразирам грубо, но смисълът е този).
На някого това може да не му се вярва, но е факт. Беше факт от 1994 до моето изгонване от развъдника на некадърност през 2002 г. Съвсем съм сигурен (макар да нямам точна информация), че и сега е факт, тъй като обслужва институтските комунодиваци-некадърници.
А иначе - в хаоса, създаден в момента, е съвсем сигурно, че никой няма да въвежда и да използва каквито и да било критерии! Те - парламент, министерство, БАН, СУ и т.н. - 20 г. не въведоха и не използваха критерии!?!? Та сега изведнъж ли ще го направят?
Но, да допуснем за миг, че направят реални критерии?
И кой ще ги прилага?
Комунодиваците-криминали от управата на институтите и на БАН? Нали те имат необходимия ценз (звания, степени) за това.
Ха-ха-ха! Цирк! Просташки, профански, български!
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 01/22/2010 :  08:38:20  Show Profile  Reply with Quote
Ами точно там е проблемът - че сами са си измислили критерии. Ако се въведат реални критерии, некадърниците трябва да бъдат изхвърлени.

Svetlana
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/24/2010 :  15:58:20  Show Profile  Reply with Quote
Едно интересно писание. Ще отбележа само 2 неща, които ми правят впечатление още на първо четене.
1) Едвин Сугарев, както всички други политици - депутати и посланици, не е пропуснал да стане голям доктор и професор. Тази политическа индулгенция очевидно се въздава на всички политици, независимо от коя партия са. Затова никой от тях, никога не обърна внимание, когато се жалехме. ТЕ МИСЛЕХА И МИСЛЯТ САМО ЗА СЕБЕ СИ.
2)За подобно нарушение бяха уволнени Любима Йорданова, Красимир Кабакчиев, Зойка Гарелкова и други учени от БАН. Не сме чули Сугарев да се застъпи за техните случаи, сега като дойде до него взе да философства. Лицемерието на такива като Сугарев е причина за голяма част от проблемите в академичната сфера в България, днес.
С оглед на гореспоменатите факти не може да се коментира еднозначно неговия вопъл. Но все пак ми е интересно, какво мислят другите форумци.


Едно необходимо обяснение или как да пишем на академичните фатмаци тъй, както им се полага
by newswriter on 24/02/2010 11:48 AM
Едвин Сугарев
http://www.svobodata.com



С цялото си величие председателят на БАН академик Съботинов и неговия главен секратар Хаджитодоров акостирали към 16.00 в петък в Института за литература, БАН, който се престраши да организира кръгла маса за готвената от тях реформа. Не дошли по добра воля, а дошли на проверка.

Почнали да питат къде са научните работници, които според тях трябвало да стоят по осем часа дневно в мизерните си стаички, в които често са настанени по десетина такива - без столове и бюра, да не говорим за компютри - и да пишат прилежно научните си трудове. (За тяхно оправдание - има академии, които наистина работят така. Тази в Северна Корея например.) След като не намерили полагащите се по месторабота учени, извикали по телефона директорката Рая Кунчева - да пристига веднага с такси, и към час и нещо й набивали канчетата. В крайна сметка задължили всички научни работници да напишат персонални обяснения къде са били и защо ги е нямало на работните им места.

Колегите написаха, написах и аз. Позволявам си да публикувам своето като доказателство за мерките и методите, с които феодалните старчета (да, такива са - точно такива!) си позволяват да тъпчат достойнството на българските учени. И за да послужи като модел - за колегите от другите непокорни институти, които навярно в скоро време ще бъдат посетени от същите хора със същата цел.

ОБЯСНЕНИЕ

от дфн Едвин Стефанов Сугарев, н.с. І ст.

относно неговата липса на работното му място в Институт за литература, БАН

на 19.02.2010 г.



Уважаеми г-н Съботинов, разрешете да доложа,

На 19.02.2010 г. бях в собствения си дом, приятно зает с изследване относно архитектурата на стиха в някои стихотворения на Кръстю Пишурката, които възнамерявах да подложа на деструкция, реконструкция, дедукция и други активни мероприятия с цел добиването на сериозен научен текст, който да отговори на новата мисия на Обединените институти по литература, архитектурознание и изкуствознание.

Ще призная, че дълбоко и от сърце съжалявам за тази своя липса, която не ми даде възможност да Ви се представя тъй както следва съгласно Устава на Академията.

Би било наистина прекрасно всички да сме там – цялата секция по Нова българска литература да тръпне в очакване на Вашето Висшочайше пристигане. Просто виждам сияещите лица на очакващите Ви мои колеги, които неуморно творят своите полезни за държавата трудове, плътно наблъскани в двете ни стаички от по 16 квадрата – и пишат ли, пишат, опрели тефтери о гърбовете на своите възправени колеги. Защото – надявам се, че забелязахте, г-н Съботинов, бюрата са крайно недостатъчни, столовете също, а човекоброят на въпросната секция (23-ма души) и съотношението му към отпуснатата й работна площ позволява нейното едновременно пребиваване в института само в изправено положение. Но можехме, уважаеми г-н Председателю, можехме да Ви срещнем тъй – задъхани в навалицата, запотени и омастилени – и да изслушаме мъдрите Ви напътствени слова относно научния морал и субординацията като такава.

Аз тъй или иначе съм виноват, защото споделих секционната и институтска безотговорност и пропуснах както колективно, тъй и индивидуално тази възможност. Причината за това мое опущение се дължи на следното достойно за съжаление събитие, разиграло се няколко дни по-преди: аз, сядайки със съответното си научно достойнство на един институтски стол, се намерих с дирник върху пода сред останките на същия. Понечих моментално да заплатя причинената на Академията щета, но ми биде пояснено, че реално числящите се столове в секцията са само два, останалите са одървоядени подобия и отломки нищожни, артисали след някое поредно бракуване. Сиреч: два стола на двадесет и трима души.

Тъй като поради глобалната информационна ера и собственото си пренебрежение към академичните традиции съм отвикнал да пиша на ръка, а пък компютрите в наличност (три такива, два от които допотопни) са стационарни, аз мигом съобразих, че на работното си място ще имам възможност да използвам само една десета от работното си време – и провидях в това несправедливост и безотговорност спрямо откърмилата ме Академия. Затуй се оттеглих в личните си покои, седнах пред персоналния си компютър и се отдадох на общественополезен труд.

Ще призная, че професионалните занимания с Кръстю Пишурка бяха само част от този труд. Нямаше как в този критичен момент да отмина общото дело. Много мислих също върху академичната съдба, академичното бъдеще, академичните душмани и академичната реформа. С душманите е ясно, трябва да се овалят в катран и пера, да се окачат на кол и да се провесят пред Царя Освободител за всенародно поругание. И двамата. И Дянков, и Игнатов. Съдбата и бъдещето са отвлечени и затова имагинерни понятия, но реформата, реформата… Сякаш би могла да се проведе с повече въображение и размах – в съответствие с широката душевност на българския учен. Някак си кротко и предпазливо се тръгва със сливанията, а може, по-иначе може…

Би могъл например Институтът по оптични материали и технологии да се слее с Института по експериментална патология и паразитология – та по този начин чрез изобретенията на първия учените от втория да наблюдават по-успешно своите паразити. Би могъл Природонаучният музей да бъде инкорпориран с Централното управление на БАН поради естествената близост на същите – като двете се слеят в един общ бестиариум. Би могло към тях да бъде открит и още един музей – от типа на музея на мадам Тюсо, само че вместо восъчни фигури да бъдат показвани пенсионирани феодални старчета, назначени на половин работен ден. Академията би могла да подеме акция за въстановяване на Института по история на БКП (нищо, че същият не е свързан исторически с нас), като за директор бъде назначен сегашният президент Георги Първанов – и като функциите на този институт бъдат свързани с изнасяне на ободряващи лекции за водещите академични кадри на ДС. Бихме могли… но аз се увлякох. Вие по-добре от мен знаете какво още бихме могли.

Във всеки случай ще призная, че в своята самоотлъчка мислех и за Вас. Да, да, за Вас. Чудех са как да Ви отърва от грижите, неудобствата и нервното напрежение, които Ви носи позицията на старши фатмак на Българската академия на науките. Още не съм решил, но все ще измисля нещо.

В заключение – признавам се за изцяло виновен и Ви моля да ме накажете сурово – с колкото дни академичен карцер решите, че ми се полагат за простъпката.

Уважително и дори коленопреклонно Ви моля за прошка.

И здраве желая, гус’ин председател!


23.02.2010 дфн, ефр. Е. Сугарев

Edited by - moderator on 02/24/2010 16:02:51
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 02/24/2010 :  18:08:28  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

Едно интересно писание. Ще отбележа само 2 неща, които ми правят впечатление още на първо четене.

1) Едвин Сугарев, както всички други политици - депутати и посланици, не е пропуснал да стане голям доктор и професор. Тази политическа индулгенция очевидно се въздава на всички политици, независимо от коя партия са. Затова никой от тях, никога не обърна внимание, когато се жалехме. ТЕ МИСЛЕХА И МИСЛЯТ САМО ЗА СЕБЕ СИ.
2)За подобно нарушение бяха уволнени Любима Йорданова, Красимир Кабакчиев, Зойка Гарелкова и други учени от БАН. Не сме чули Сугарев да се застъпи за техните случаи, сега като дойде до него взе да философства. Лицемерието на такива като Сугарев е причина за голяма част от проблемите в академичната сфера в България, днес.
С оглед на гореспоменатите факти не може да се коментира еднозначно неговия вопъл. Но все пак ми е интересно, какво мислят другите форумци.




Галя, благодаря ти за съпричастността! Напълно се солидаризирам с теб по принцип по отношение на "големия син бард" Сугарев, който двадесет години се правеше, че не разбира, че БАН Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПОСЛЕДЕН БАСТИОН НА НОМЕНКЛАТУРАТА"!

Бих искал във връзка с това да припомня два факта, на които напоследък обърнах внимание, както и да изкажа някои мисли във връзка с морала и политиката на прехода, БАН и изобщо държавата, както и във връзка с обсъжданото лице.

Двата факта са следните:

- Сугарев двадесет години не каза "ГЪК" против МИЛИОНИТЕ БЕЗОБРАЗИЯ, БЕЗЗАКОНИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ В БАН!
- Сугарев през 1988 г. пише книга за Гео Милев, в която възхвалява до небесата пролетариата. Нарича пролетариата "герой на двадесетия век" Ние добре знаем какво е пролетариат. Това е най-отвратителната, най-лумпенска, необразована и просташка маса, каквато впрочем я описва и Гео Милев, която е най-лявата от политическа гледна точка. След като през 1988 г. Сугарев хвали до небесата пролетариата, след някоя друга година той изведнъж става ... голям радетел за "дясното", такъв е и в момента. За неговите други лупинги в политиката съм писал много, нека да не ги повтарям в момента.


Разбира се, Сугарев има и своите положителни и похвални за демокрацията, правовата държава и пр. прояви, като например изобличаването през годините на доста безобразия на комунистите, изобличаването деянията на лудия (а може би и нещо друго) главен прокурор и т.н.
Има и някои други детайли, които дават основание да се мисли, че Сугарев би могъл да бъде един доста заблуден човек относно редица факти в БАН и в държавата.
Обърни, Галя, внимание, че Сугарев сам се нарича н.с. І ст. - което ще рече равностойно на "главен асистент", а не на "професор", но се нарича също така и дфн - което пък ще рече, че е "доктор на филологическите науки", тоест "голям доктор", а не бивш "кандидат на науките".

Търсенето в сайта на ВАК обаче дава доста по-различен отговор, а именно че Едвин Сугарев е кандидат на науките от 1985 г. Търсенето не дава информация Сугарев да е доктор на науките или хабилитиран (ст.н.с. втора или първа степен)!?!?

Аз не знам каква е точната истина. Но ми се струва, че господин Сугарев може дори и да не знае какво е това дфн - т.е. да няма добра представа за системата на научните степени и звания. И при всяко положение това не е добър атестат за лице, което се води за ангажирано в проблемите на академичната сфера и политиката!

Това е, което ми направи впечатление, и което засега имам да кажа за момента. Но дискусията за действията и бездействията на г-н Сугарев и на други като него би могла и би следвало да продължи.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 02/24/2010 :  19:44:17  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Галя, пак вземам думата, защото се сетих нещо. Абе, нали Сугарев беше написал един много кратък отзив за нашата книга "Храмът"!

Намерих този отзив, ето го:

"Храмът е този на науката: сборникът съдържа доклади от семинар за реформа във висшето образование и академичните институции. Но не го бъркайте с някой ординарен сборник - той е по-скоро атентатор срещу ординарното.
Участващите споделят своите сблъсъци с морала и идиотизма на авторитетите в университетите, БАН, ВАК и подобни. Не само споделят, но и предлагат какво да се прави. Дано ги чуе някой, защото (въпреки всички крайности), от този сборник става ясно, че българското образование и наука имат троглодитно битие."

Галя, май ще се окажем малко несправедливи в критиките си срещу Сугарев! Ето, той все пак казва в отзива си, че в БАН и ВАК има "идиотизъм".

Освен това остава неясно и неговото длъжностно положение. Аз мисля, че може би не е вярно това, което казваш, че е станал професор и доктор на науките в резултат на политиката. Но не знам какво точно е положението. Да не би да се окаже, че и на него не са обявявали конкурс?

Някой ако знае, да каже каква длъжност, звание и степен има Едвин Сугарев! Това не е чисто личен въпрос, това е до голяма степен обществен въпрос.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/24/2010 :  20:22:48  Show Profile  Reply with Quote
Да, наистина пише н.с.I.степен. Това дфн ме накара да мисля, че е ст.н.с.I.степен. Чак ми призля, защото веднага мога да изброя десетина политици, към които сме се обръщали за съдействие и които за отрицателно време станаха професори и големи доктори. А в същото време ние се въртяхме в кръг и може би още се въртим.
Другото е вярно, че аз и доц. Илиев му подарихме книгата "Храмът" и той написа малък отзив. Но за един политик, който на всичкото отгоре работи в БАН, това достатъчно ли е? Да напише 5 реда един път. И след това, едва когато на него лично му поискат обяснение. Нали знаеш, че когато пишеш за себе си олекваш - демек, браниш себе си, оправдаваш се, защитаваш се. Това се случваше донякъде и с всички нас. Щем или не щем олеквахме от това, че защитаваме себе си.
Друго беше, без той да е лично засегнат да вземе по-сериозно отношение. Но такива реакции не срещнахме през годините. Никой нямаше сърце за друг. Аз,Аз,Аз. Е, така не става. Политикът трябва да може да поеме и изведе на успешен край каузата на други. Когато не брани лично себе си, той е много силен с позицията си като неутрална страна. Аз не си спомням случай, г-н Сугарев да е отправял въпрос към ръководството на БАН във връзка със случаите на гореизброените уволнени. А сега се питал, дали да не се смени ръководството, когато го застъпиха лично. Тук ми се струва, че тезата му издиша.

Edited by - moderator on 02/24/2010 20:29:50
Go to Top of Page

flatwood

54 Posts

Posted - 02/24/2010 :  20:55:00  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kkabakciev
..................
Някой ако знае, да каже каква длъжност, звание и степен има Едвин Сугарев! Това не е чисто личен въпрос, това е до голяма степен обществен въпрос.


Google знае. Според сайта на ИЛ http://www.ilit.bas.bg/bg/nova_lit.php
Е. Сугарев е
н. с. дфн Едвин Сугарев

Защо не е ст.н.с след като е дфн?
Ами може би дълго е бил в неплатен отпуск като депутат, посланик и т.н. Ако го беше подтискал някой, щеше да е изпискал досега.

Проблемна група:

ст. н. с. дфн Иван Младенов
ст. н. с. д-р Светлозар Игов
ст. н.с. д-р Бисера Дакова
ст. н. с. д-р Вихрен Чернокожев
ст. н. с. д-р Елка Трайкова
ст. н. с. д-р Мариана Тодорова
ст. н. с. д-р Пенка Ватова
ст. н. с. д-р Свилен Каролев
ст. н. с. д-р Цветанка Атанасова
н. с. дфн Едвин Сугарев
н. с. д-р Богомил Попов
н. с. д-р Георги Господинов
н. с. д-р Елка Димитрова
н. с. д-р Емилия Алексиева
н.с. д-р Ивайло Христов
н. с. д-р Людмила Малинова
н. с. д-р Мариета Иванова-Гиргинова
н. с. д-р Пламен Антов
д-р Иван Христов
Росица Чернокожева
Румен Шивачев
Маринели Димитрова


Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/03/2010 :  07:44:39  Show Profile  Reply with Quote
БАН се отчита в парламента за съкращенията
Георги Георгиев
03.03.2010

http://www.monitor.bg/article?id=234803
Огнян Стоичков Ръководството на БАН ще се яви в парламента на изслушване за принципите на персонални съкращения и кадрови реформи в академията. Това каза в понеделник председателят на комисията по образование в парламента Огнян Стоичков на тричасова дискусия за реформите в БАН. "Трябва да я ясно кой ще остане в БАН и на какви критерии трябва да отговарят учените след реформата", каза Стоичков. Според него персоналните промени в академията трябва да започнат от централното управление: "Както всеки човек се къпе под душа прав, така и трябва да започне изчистването в академията".

"Дискусията за промени в БАН се води от засегнати хора, а засегнати хора реформа не правят", заяви ректорът на Техническия университет проф. Камен Веселинов. Той смята, че в момента се обсъжда какво науката иска от себе си, а не какво България иска от науката. Затова трябвало да се помисли как да се привлекат повече инвестиции от бизнеса чрез адекватна научна продукция.

"Предстои сериозна атестация на учените в БАН. Ще се освободим от тези, които нямат място в науката", каза главният научен секретар на академията Стефан Хаджитодоров. Той допълни, че след атестацията задължително ще има избори за ново управление на академията.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/03/2010 :  17:50:32  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Не го знам какъв е и за какво точно се бори този Стоичков, но добре го е казал, че "персоналните промени в академията трябва да започнат от централното управление".

А пък преди малко аз публикувах статия в блога си, озаглавена "Великият "син бард" Сугарев и криминалната управа на БАН":
http://kkabakciev.blog.bg/politika/2010/03/03/.503726

"Великият "син бард" Сугарев за пореден път през последните седмици яко се е развълнувал от БАН. След като 20 години не каза ГЪК за БАН .....

Edited by - kkabakciev on 03/03/2010 17:50:58
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/03/2010 :  18:50:39  Show Profile  Reply with Quote
Съобщението и материалът от сайта на Красимир Кабакчиев са още едно потвърждение, че през последните няколко години никой не пожела да вникне в написаното в книгата "Храмът", както и в посланията на други целенасочени публични изяви на неговите автори. Дори хора, разбирай политици и "учени", в чиито ръце навирахме книгата, едва ли не насила, нито са я прочели, нито са пожелали да я осмислят.
Много интересно - пълен отказ от възприятие, както на писмени послания, данни и факти, така и на устни такива. Дали става дума за повърхностни хора, дали за заблудени, но съм забелязала пълната липса на възприятие. Много ми е интересно, на какви данни се опират политиците при вземане на решения, след като приемат така повътхностно подадената към тях иинформация? Или пък по някаква причина списъкът от двадесет автори на книгата "Храмът" не е за тях авторитетен? По какво ли се ориентират за да решат това?
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/05/2010 :  09:39:32  Show Profile  Reply with Quote
Д. Паница напуска БАН заради ченгета
Петък, 5 Март 2010
http://frognews.bg/news_20844/D_Panitsa_napuska_BAN_zaradi_chengeta/

Липсвало покаяние, извинение, нямало желание да се даде път на младите, казва почетният член на БАН.

В писмо до акад. Никола Съботинов, председател на Българската академия на науките, почетният член на БАН Димитър Паница уведомява, че подава оставка. Мотивът за напускането му били разкритията за силното присъствие в Академията, при това все още на ръководни позиции на хора, които са силно свързани по един или друг начин със службите на бившата Държавна сигурност.

"В последните седмици и месеци съм силно разколебан от събитията, свързани с БАН", пише Димитър Паница до акад. Съботинов. И продължава: "Липсваше покаяние, липсваше извинение, липсваше гражданско достойнство да се направи крачка назад и да се даде път на неопетнени млади учени".
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/05/2010 :  15:56:30  Show Profile  Reply with Quote
Учените недолюбват министъра си повече от ченгетата
автор: Труд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=401115

Общото събрание на БАН поиска вчера в официална декларация оставката на просветния министър Сергей Игнатов. Всички директори на институти, академици и член-кореспонденти гласуваха единодушно образователният шеф да си ходи заради непостоянната си политика спрямо академията.

Гласуването за оставката дойде изненадващо след дебати за приемане на декларация срещу 44-мата учени, които се оказаха с досиета. Част от академичната гилдия поиска БАН да се противопостави на работата на хора, вербувани от службите. Повечето от учените обаче съзряха в това опит да се “пусне политиката” в научните среди и отказаха да има такава декларация. Вместо това предложиха призив срещу Игнатов.


Edited by - moderator on 03/05/2010 15:57:33
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05