http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Hot days for BAS
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 11/21/2009 :  20:41:00  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Дянков вече не само каза, че няма да се извини, каза, че изказването му е коректно. Публикация в "Дневник" - "Симеон Дянков: Изказването ми за БАН е напълно коректно":
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/11/18/817928_simeon_diankov_izkazvaneto_mi_za_ban_e_napulno_korektno/

Да! И управата на БАН не само са феодали, те са и криминали!

ЗАЩО ФЕОДАЛИТЕ СА КРИМИНАЛИ? ЕТО ЗАЩО.

Както е известно, в БАН липсват критерии за атестиране на учените - от самото създаване на Устава на БАН до този момент се погазва чл. 58 (1) от Устава на БАН, който гласи:

"Дейността на учените в БАН се оценява периодично по критерии и методика, утвърдени от Общото събрание на академията, допълнени съобразно научната област от научния съвет на постоянното научно звено ...”

Такива критерии и методика НЕ СЪЩЕСТВУВАТ в правното пространство! Това може лесно да се види и от страницата на БАН, озаглавена ”Нормативни актове”:
http://www.bas.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0078&g

Отделно – в държавата няма и правилник по чл. 42, ал. 2 ЗНСНЗ за реда и атестирането на учените!

ТЕЗИ ДВА ФАКТА ПОКАЗВАТ, ЧЕ АКАДЕМИЧНАТА СФЕРА Е ИЗЦЯЛО ИЗВЪН ЗАКОНА!
ТОВА СА НЕВЕРОЯТНИ ПО СВОЯТА ЕПОХАЛНОСТ БЕЗОБРАЗИЯ! ФЕОДАЛИТЕ СА КРИМИНАЛИ!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/29/2009 :  12:38:20  Show Profile  Reply with Quote
Закриват някои институти на БАН
Дата : 29 Ноември 2009 г. 12:42 ч.
http://bulgaria.actualno.com/news_273156.html


Институтите на БАН с най-ниски оценки ще бъдат закрити. Това заяви в предаването „Неделя 150" на БНР председателят на БАН акад. Никола Съботинов.

Утре международна експертна комисия ще представи доклада за оценка качеството на работа на академията. Докладът ще даде информация за състоянието на научните изследвания, за качеството, продуктивността, полезността на институтите и перспективата им за развитие, предаде агенция Кросс.

„По критериите качество и продуктивност има 5-степенна скала. Институтите с най-ниска оценка ще бъдат закрити", е категоричен акад. Съботинов. Оценката е изготвена от близо 40 експерти от различни университети.

В Академията има 69 постоянни научни звена, разпределени в 8 научни направления. Председателят на академията увери, че след като се запознаят с оценката за дейността на всеки един от институтите, ще бъде изготвена схема за намаляване на броя им, в зависимост от ефективността и дублирането на функции.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/30/2009 :  12:23:11  Show Profile  Reply with Quote
БАН работела в режим на оцеляване
30 ноември 2009 / Nеws.dir.bg

Международната оценка показва, че мнозинството от институтите на БАН извършват ценна изследователска дейност според международните стандарти.
Това каза председателят на БАН академик Никола Съботинов, цитиран от БТА. Днес бяха представени резултатите от международната оценка за 69-те институти и лаборатории на БАН, направена от Европейската научна фондация и от Европейската федерация на академиите на науките.
Научният потенциал, с който работи БАН, е застрашен от лошо финансиране, а академиията работи в режим на оцеляване, каза акад. Съботинов. Той посочи, че докладът е от 500 страници и че най-важното заключение в него е, че БАН е разпознаваем изследователски център и има място сред научните институти в Европа.
Докладът показва, че в БАН има екипи на водещи световни позиции в областта на научноизследователския потенциал, заяви Съботинов. По думите му, политиците ни трябва да се гордеят, че външните експерти високо оценяват БАН.
Една от препоръките в доклада е свързана с необходимостта от подкрепа на младите изследователи.
В отговор на въпрос академик Съботинов каза, че заплащането на младите учени може да се повиши след освобождаването на по-възрастни учени. По думите му, друга възможност за подкрепа на младите учени е бърза реформа в заплащането в БАН, но тя трябва да се подкрепи и от държавата. От ръководството на БАН не пожелаха да съобщят към момента кои са институтите, получили най-слаба оценка в доклада.
Най-нормалното за съвременния свят е БАН да има право на съществуване. Не бива да приемаме броят на институтите на академията като твърдо число. Това заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов след представянето на международната оценка за дейността на БАН, предаде "Фокус". По думите на Игнатов, финансовият министър Симеон Дянков е прав, че БАН е с патриархална зависимост. „Най-тежкият проблем не е, че има възрастни хора в науката, а че броят на младите е по-малък. Изтичането на мозъци е разтърсващ проблем”, каза Сергей Игнатов. Той посочи, че международната оценка за дейността на БАН е добра, но потвърди, че някои институти ще трябва да се преструктурират.

http://bulgaria.actualno.com/news_273288.html
Председателят на БАН каза, че ще се определят срокове на работа. До 20 декември научните звена ще трябва да се запознаят с докладите и да внесат предложения за преструктуриране, а до февруари 2010 г. управителният съвет на БАН ще внесе предложения за цялостно преструктуриране, в основата на което е представената днес международна оценка.

Никола Съботинов съобщи, че в оценката е посочено, че нито един от институтите на БАН не е с оценка "А", т.е. "световно ниво", а един от институтите е определен с най-ниската оценка – "D".

Съботинов посочи, че 3.8 млн. лв. са нужни за пенсионирането на 500 от възрастните учени в БАН. Трябва най-малко 1.5 пъти да се увеличат заплатите на младите учени.

http://news.ibox.bg/news/id_1916186982
ЕС дава 40 дни на БАН да реши как да се преструктурира
30.11.2009, 13:19 (обновена 30.11.2009, 13:40)
Ива Иванова


До 20 декември всички научни звена от БАН следва да се запознаят с обявения днес доклад - оценка от мониторинговия комитет на ЕС и да дадат предложение за преструктуриране.

Това съобщи след като оценката бе представена пред общото събрание на БАН председателят на институцията акад. Никола Съботинов. Той съобщи още, че до 20 януари ръководството на БАН ще представи предложения за цялостно преструктуриране на академията.

Основата на този процес ще са оценките, обявени днес с доклада. Съботинов подчерта, че преструктурирането ще бъде извършено по предложения отдолу нагоре.

В доклада, представен от председателя на мониторинговия комитет д-р Райндер ван Дойнен, се изтъква, че независимо от финансовата стагнация, БАН е мощен научен център, разпознаваем в света, посочи министъра на образованието Сергей Игнатов.

„Естествено има институти, които са по-слаби и към тях ще бъде насочено острието на реформата", каза той.
Игнатов подчерта, че решенията ще се вземат от ръководството на БАН, а министерството ще помогне за преструктурирането.
„Уважение към мъдростта, но трябва да дадем път на младите", добави още Игнатов.

Той потвърди, че се очаква 500 души от БАН да бъдат пенсионирани. Нито Игнатов, нито от ръководството на БАН не посочиха институти за закриване, нито конкретизираха кои са институтите, получили най-ниски оценки в доклада на европейските експерти.

„Нека първо самите институти да видят оценките и да се запознаят с пълния доклад", аргументираха се от ръководтсвото на БАН.

Според оценката на европейците потенциалът на БАН е застрашен от лошо финансиране. Забелязва се, че БАН работи в режим на оцеляване. Изразена е тревога за следващите поколения учени.

Сред препоръките на оценяващите органи са: подкрепяйте младите изследователи; подобрете рамките на финансирането; намерете баланса между изследователска дейност и преподаване; създайте бюра за технологичен трансфер; подобрете качеството на научното публикуване; стимулирайте гъвкавостта; създайте международни научни консултативни комитети.

Edited by - moderator on 11/30/2009 12:44:24
Go to Top of Page

flatwood

54 Posts

Posted - 11/30/2009 :  19:12:18  Show Profile  Reply with Quote
Напълно споделям изводите и препоръките в доклада за одита на БАН:
http://www.bas.bg/fce/001/0079/files/Dokladparvachastprevod.pdf
Силно се надявам препоръките се приемат и изпълнят.
Подобен независим одит е нужен и за университетите.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/01/2009 :  08:37:05  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
В БАН БИЛ НАПРАВЕН "ОДИТ"?
АБЕ, КАКЪВ ОДИТ?
ТОВА НЕ Е ОДИТ!
ТОВА Е "ОЦЕНКА", ДАДЕНА ОТ ОРГАНИЗАЦИЯ, В КОЯТО БАН ЧЛЕНУВА!
ТОВА Е ПЛАТЕНА С ЕДИН КАМИОН ПАРИ ОТ БАН ВЪЗХВАЛА ОТ ПРИЯТЕЛЧЕТА ПО ЕВРОПАТА НА ФЕОДАЛНОТО ИМЕНИЕ НА КОМУНОНОМЕНКЛАТУРАТА!
НАЛИЦЕ Е ДРАСТИЧЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ!*
ТРЯБВА ДА СЕ САМОСЕЗИРАТ СЪОТВЕТНАТА КОМИСИЯ ЗА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ, КАКТО И ПРОКУРАТУРАТА ЗА ИЗХАРЧВАНЕТО НА КАМИОНА С ПАРИ ЗА ВЪЗХВАЛАТА!


_____
* Аз вече дадох един пример (който сам видях) на ДРАСТИЧЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ. Описах го тук:
http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/4073
А какви са другите, правили "одита"?
Дано да се намерят хора да кажат истината!
Go to Top of Page

flatwood

54 Posts

Posted - 12/01/2009 :  16:57:02  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kkabakciev

В БАН БИЛ НАПРАВЕН "ОДИТ"?
АБЕ, КАКЪВ ОДИТ?
ТОВА НЕ Е ОДИТ!
ТОВА Е "ОЦЕНКА", ДАДЕНА ОТ ОРГАНИЗАЦИЯ, В КОЯТО БАН ЧЛЕНУВА!
ТОВА Е ПЛАТЕНА С ЕДИН КАМИОН ПАРИ ОТ БАН ВЪЗХВАЛА ОТ ПРИЯТЕЛЧЕТА ПО ЕВРОПАТА НА ФЕОДАЛНОТО ИМЕНИЕ НА КОМУНОНОМЕНКЛАТУРАТА!
НАЛИЦЕ Е ДРАСТИЧЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ!*
ТРЯБВА ДА СЕ САМОСЕЗИРАТ СЪОТВЕТНАТА КОМИСИЯ ЗА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ, КАКТО И ПРОКУРАТУРАТА ЗА ИЗХАРЧВАНЕТО НА КАМИОНА С ПАРИ ЗА ВЪЗХВАЛАТА!

____
[size=1]* Аз вече дадох един пример (който сам видях) на ДРАСТИЧЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ. Описах го тук:
http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/4073
А какви са другите, правили "одита"?
Дано да се намерят хора да кажат истината!
[/size=2]


От такава гледна точка има много по-голям конфликт на интереси във Вашите оценки на звена на БАН и БАН като цяло. Или не сте съгласен?

Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/01/2009 :  18:53:16  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by flatwood

quote:
Originally posted by kkabakciev

[size=1][black]В БАН БИЛ НАПРАВЕН "ОДИТ"?
АБЕ, КАКЪВ ОДИТ?
ТОВА НЕ Е ОДИТ!
ТОВА Е "ОЦЕНКА", ДАДЕНА ОТ ОРГАНИЗАЦИЯ, В КОЯТО БАН ЧЛЕНУВА!
ТОВА Е ПЛАТЕНА С ЕДИН КАМИОН ПАРИ ОТ БАН ВЪЗХВАЛА ОТ ПРИЯТЕЛЧЕТА ПО ЕВРОПАТА НА ФЕОДАЛНОТО ИМЕНИЕ НА КОМУНОНОМЕНКЛАТУРАТА!
НАЛИЦЕ Е ДРАСТИЧЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ!* [....]
[/size=2]


От такава гледна точка има много по-голям конфликт на интереси във Вашите оценки на звена на БАН и БАН като цяло. Или не сте съгласен?





Не само, че не съм съгласен, но и съвсем очевидно не е така. Конфликт на интереси възниква при официално извършвана дейност, какъвто е случаят. "Интерес" е нещо, от което се черпи полза в юридически смисъл. Докато моето е свободно изказано мнение - конституционно гарантирано право. И не е нещо, от което се черпи полза. Можеше да бъде, ако бях член на комисия и пр. Но не съм.
Go to Top of Page

flatwood

54 Posts

Posted - 12/01/2009 :  21:05:34  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kkabakciev

quote:
Originally posted by flatwood

quote:
Originally posted by kkabakciev

[size=1][black]В БАН БИЛ НАПРАВЕН "ОДИТ"?
АБЕ, КАКЪВ ОДИТ?
ТОВА НЕ Е ОДИТ!
ТОВА Е "ОЦЕНКА", ДАДЕНА ОТ ОРГАНИЗАЦИЯ, В КОЯТО БАН ЧЛЕНУВА!
ТОВА Е ПЛАТЕНА С ЕДИН КАМИОН ПАРИ ОТ БАН ВЪЗХВАЛА ОТ ПРИЯТЕЛЧЕТА ПО ЕВРОПАТА НА ФЕОДАЛНОТО ИМЕНИЕ НА КОМУНОНОМЕНКЛАТУРАТА!
НАЛИЦЕ Е ДРАСТИЧЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ!* [....]
[/size=2]


От такава гледна точка има много по-голям конфликт на интереси във Вашите оценки на звена на БАН и БАН като цяло. Или не сте съгласен?





Не само, че не съм съгласен, но и съвсем очевидно не е така. Конфликт на интереси възниква при официално извършвана дейност, какъвто е случаят. "Интерес" е нещо, от което се черпи полза в юридически смисъл. Докато моето е свободно изказано мнение - конституционно гарантирано право. И не е нещо, от което се черпи полза. Можеше да бъде, ако бях член на комисия и пр. Но не съм.


Добре, съгласявам се, че във Вашия случая не става дума за конфликт на интереси за по-скоро за предубеждение (bias) според дефиницията от по-долу:
"The term biased refers to a person or group who is judged to exhibit bias. It is used to describe an attitude, judgment, or behavior that is influenced by a prejudice. Bias can be unconscious or conscious in awareness."
Може би е добре, преди да се коментира има или не конфликт на интереси, да се прочетат и подробните доклади. В момента привършвам четенето на 135 страничния доклад на Panel 1 за институтите на БАН в областта на математиката, физичните, химичните и инженерните науки. Познавам някои от тези институти (макар никога да не съм работил в БАН) и оценките и препоръките ми си струват достатъчно обективни и резонни. Надявам се, че те са такива и за институтите в хуманитарната област.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/01/2009 :  21:56:11  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Отново опряхме до разликата между институтите в естественонаучната и хуманитарната/обществената сфера.
Аз очаквам за институтите в естественонаучната област оценката да е повече или по-малко обективна.
Но за другите институти не очаквам това.
Не съм чел пълния доклад.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/03/2009 :  13:20:56  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
рТПЖЕУПТ аМЙБО чХЮЛПЧ ЪБ вбо:
http://www.novatv.bg/bg/shows/videos/6?video=1

ъБВЕМЕЦЕФЕ, ЮЕ ФПЪЙ, ЙОБЮЕ ЛБТЙЛБФХТЕО ПВТБЪ, ЧУЯЭОПУФ ДПУФБ УНЕМП ЛБЪЧБ ЧЕТОЙ ОЕЭБ. йЪПВЭП, ФПК ИЙЮ ОЕ Е ЗМХРБЧ - РТПУФП Е ЙЪЮБОЮЕО ПФ ФТХДОПФП ДЕФУФЧП Й УБНПФБФБ (Б Ч ОБЫЙ ДОЙ - Й ПФ ФПЧБ, ЮЕ УЕ ЙЪЦЙЧСЧБ ЛБФП РТПТПЛ). нПЦЕ ДБ Е НБМЛП ЗТХВ ОБ НПНЕОФЙ, ОП РП НОПЗП РХОЛФПЧЕ Е УЯЧЯТЫЕОП РТБЧ - Й ЪБВЕМЕЦЕФЕ, ЛБЛ ОБ нЙМЕО гЧЕФЛПЧ ИЙЮ ОЕ НХ УЕ ЭЕЫЕ ДБ ЗП РТЕЛЯУЧБ - ПФ УФХДЙПФП ЗП ПФТСЪБИБ.

Edited by - Andrey_Kurtenkov on 12/03/2009 13:24:56
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/06/2009 :  18:42:59  Show Profile  Reply with Quote
БАН: Идеята на Дянков за нас е абсурдна
06 декември 2009 / News.dir.bg


Идеята на вицепремиера Симеон Дянков за прехвърляне на институтите в БАН, които се занимават с изследвания по хуманитарните и обществени дисциплини, към университети, е абсурдна и неприемлива.

Това пише в позиция на ръководството на БАН.

„Изговореното предложение на министър Дянков за преместване на хуманитарните и социални науки към университетите е крайно необмислено, както от гледна точка на световната практика, така и от гледна точка на българските традиции. В структурите на големите европейски научно-изследователски центрове хуманитарните и социалните проучвания заемат значимо място“, заявяват от академията.

Оттам отбелязват, че дейността на хуманитарните и на социално-икономическите институти в БАН, има двойна мисия - експертно обслужване на държавата от една страна, и извършване на изследователска дейност от друга.

"За разлика от университетските структури, които са дисциплинно организирани, тези в БАН все повече се структурират като проблемно ориентирани в полетата на културното наследство и идентичността, на икономическото развитие, обществените отношения и човешките ресурси. Научните архиви и сбирки, създадени в продължение на век и половина, са не само надеждна изследователска структура с методологично значение за цялата българска хуманитаристика, но и трезор, съхраняващ паметта за изчезнали вече феномени. Те ще бъдат безвъзвратно разпиляни при отделянето на хуманитарните институти от БАН", се казва още в официалното съобщение.

Според академията пренасочването на институтите от хуманитарно и обществено направление към даден ВУЗ, ще прекъсне ефективното сътрудничество с останалите университети.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/09/2009 :  20:08:03  Show Profile  Reply with Quote
БАН събира помощи с SMS-и
Велиана Христова
10 Декември 2009, брой 282

Учените търсят подкрепа от света, отхвърлят проекта за научните степени и звания

Българският учен е в неравностойно положение, а за такива социални групи се открива сметка, която се пълни чрез пращане на SMS, заяви вчера проф. Димитър Пушкаров от Института за ядрена енергетика и ядрени изследвания пред Общото събрание на БАН. Учените взеха решение да учредят такава сметка и да призоват колегите си от академии на науките по света да пращат SMS-и, за да се съберат липсващите 10 млн. лв. в бюджета на БАН за 2010 г. Мнозинството в парламента отне 10 млн. лв. от академията, които са фатални за съществуването й, лабораториите нямат стотинка за ток и парно от 1 януари. Няма нито лев и за започващата структурна реформа в БАН. Отпуснатата субсидия стига само за докторантските стипендии и за заплатите, които са между 320 лв. за млад учен и 850 лв. за професор.
Учените решиха също всички институти да се обърнат с петиции към партньорите си в ЕС с призив за финансова и морална помощ.
Международният одит показа, че академията прави наука на световно ниво, но ни гласуваха унищожителен бюджет, заяви председателят на БАН акад. Никола Съботинов. Според него сега единствената стъпка е институцията да покаже, че съкращава хората в пенсионна възраст и че прави структурна реформа. Говори се, че ние трябва да се съгласим с отрицателното мнение за БАН "горе", за да оцелеем, това е много страшно, каза проф. Пушкаров. Акад. Иван Юхновски посочи, че в обществото мнението за БАН е положително и че академията трябва да има гръмка и силна реакция на случващото се. Властта не е казала ясно какво иска - да работим добре или да ни няма.


Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/11/2009 :  17:11:42  Show Profile  Reply with Quote
БАН дава на Борисов седмица да промени политиката си
петък, 11 декември 2009

http://www.vsekiden.com/?p=62377
Ще каже на света за условията, при които работи българският учен
Значителните съкращения в бюджетите на Българската академия на науките и на Софийския университет говорят за последователно провеждана политика, която ще доведе до ликвидирането на науката в България. Това се посочва в писмо, прието от Общото събрание на БАН до министър-председателят Бойко Борисов във връзка с намалените средства за наука. Ако до седмица не получим ясно доказателство за рязка промяна на тази политика, ние ще бъдем принудени да предприемем необходимите действия да спрем унищожението на българските учени, се казва с документа.

„Г-н Министър-председател, наскоро по друг повод се разбра, че не приемате ултиматуми. Това обаче не е ултиматум към Вас, а ултиматум към една катастрофална политика”, отбелязват авторите на отвореното писмо.

Първите стъпки, които ще предприемат от Академията, е да запознаят новия комисар за наука г-жа Мойра Гийгън-Куин, че в България се води анти-лисабонска и следователно анти-европейска политика по отношение на науката и иновациите. Ще бъде организирана и кампания за информиране на цялата световна общност за условията, в които е поставен българския учен.

Причината за недоволството на учените е намаляването на бюджета на БАН с почти 12 %. На 30 ноември тази година по предложение на народната представителка от ГЕРБ, Десислава Танева, Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание намали с 10 милиона лева субсидията на Българската Академия на Науките. За най-голямо съжаление, въпреки острия и публичен протест на научната общност и на Председателя на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта, г-н Огнян Стоичков, тази промяна беше гласувана при второто четене на закона за републиканския бюджет за 2010 година, се отбелязва в писмото до Борисов. Според авторите на документа съкращаването на бюджета на Академията “означава прекъсване на отопление и електричество за продължителни периоди от време и затваряне на научни лаборатории”.

По ирония на съдбата, посичането на субсидията стана в ден, в който публично бяха представени резултатите от международната оценка на БАН, извършена в продължение на 10 месеца от комисия от 40 чуждестранни учени в целия спектър от научни дисциплини, се посочва в писмото до премиера. Получената оценка беше много добра, като основното заключение е, “че по-голямата част от институтите на БАН извършват ценна изследователска дейност според международните стандарти. В някои от случаите панелите откриха изследователски групи, които работят на челни световни позиции. Екипът оценители смята този обобщен резултат за впечатляващо постижение, имайки предвид особено трудните условия за провеждане на изследвания в България”.

Г-н Министър-председател разчитаме на личната Ви позиция за коригиране на допуснатите политически грешки. В случая залогът е особено висок, запазването на българската наука, модернизацията и развитието на българското общество”, завършва писмото от БАН.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/14/2009 :  18:11:59  Show Profile  Reply with Quote
Учени от БАН приканени да подадат молби за пенсиониране
14 Декември 2009

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=159786

Учените в пенсионна възраст в БАН трябва да подадат молба за пенсиониране до 20 декември. Предизвестието, което тече, е в рамките на обявената реформа от председателя на БАН акад. Никола Съботинов, която включва и пенсионирането на около 500 работещи в системата на академията.

От БАН съобщиха за Mediapool, че от подлежащите на пенсиониране в централното управление на академията почти 100% са си подали молбите, но все още нямат информация за отделните институти.

Пенсионната възраст в науката сега е 65 години, а за академиците и член-кореспондентите – 70 години. Според устава на БАН обаче учен, навършил 65 години, може да получи на три пъти удължаване по една година на договора с решение на научните съвети на отделните институти. Така някои от учените може и да не бъдат пенсионирани сега.

Хората на 68 и 70 години ще бъдат пенсионирани, но ако са ръководители на спечелен научен проект или участват в такъв, могат да го довършат, без да са на трудово правоотношение с БАН.

В понеделник премиерът Бойко Борисов се срещна с председателя на БАН, за да обсъдят реформите. "Академията има нужда от реформа и тя ще бъде направена. Трябва да се създаде конкурентна среда, но това не означава да се спира изследователската дейност в БАН", заяви Борисов.

Срещата стана, след като в края на миналата седмица от БАН изпратиха писмо до премиера, с което заплашиха, че ще се оплачат на еврокомисаря, отговарящ за науката Мойра Гийгън - Куинче, че в България се води антилисабонска и следователно антиевропейска политика по отношение на науката и иновациите.

"БАН има моралната ми подкрепа, а също и тази на цялото правителство, и ще продължава да я има, но само срещу реални резултати", каза Борисов в понеделник.

Той декларира, че институтите в БАН, които се развиват, ще бъдат подкрепени финансово. Премиерът се ангажира да осигури допълнителни финансови средства за издръжката на Ботаническата градина на БАН.

От МОМН успокоиха: Борисов обича БАН
14.12.2009, 19:44 (обновена 14.12.2009, 19:55)
Ива Иванова
news.bg

Просветният министър Игнатов съобщи след проведената по-рано днес среща с премиера Бойко Борисов и председателя на БАН акад. Никола Съботинов, че от Академията са се ангажирали да представят на правителството национална програма за развитие на младия научен потенциал.

„Премиерът Бойко Борисов, както и аз, обичаме БАН и понеже я обичаме, искаме тя да се реформира", каза Игнатов.

Той съобщи, че ръководството на БАН ще представи през януари план за действие за извършване на реформите.

„Не вървим към смазване на БАН, а към нейното развитие", категоричен е Игнатов.

Той защити проектозакона за развитие на академичния състав и подчерта, че текстовете неоснователно будят страхове.

„Всички права като заплащане, предимство при участие в конкурси и други свързани с научните степени звания се запазват, не се вземат", подчерта министърът.

Той поясни, че предвижданото приравняване на „доктор на науките" на „доктор" се прави, защото има много хора, които от „магистър" са станали „доктор на науките" и нямат т. нар. „малък докторат".

Игнатов изтъкна още, че ще се изисква за „доцент" и „професор" да се кандидатства с трудове, публикувани в специализирани издания на съответните научни области.


Edited by - moderator on 12/14/2009 19:16:04
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 12/15/2009 :  07:46:41  Show Profile  Reply with Quote
Личен казус:
Аз съм доктор на науките, но не съм професор. Има професори, които са станали такива без да са доктори на науките, т.е. това, което аз съм представила за голям докторат, те са представили направо за професура, тъй като законът го позволяваше. Предполагам, че има много случаи като моя. Излиза, че трудът ни е отишъл на вятъра. Сега нова книга ли ще трябва да напиша, за да стана професор, респ. ст.н.с.І ст.? Няма равнопоставеност.

Svetlana
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05