http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Hot days for BAS
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

Svetlana

90 Posts

Posted - 03/12/2010 :  12:32:05  Show Profile  Reply with Quote
Учените от отделните институти на БАН се изтрепаха да дават идеи и да пишат становища, адресирани до ръководството, за целите, методите и конкретните действия по т.нар. реформа. Засега диалогът е като между глухи. Имам все по-набъбваща папка с такива документи на различни хуманитарни и някои от обществените институти. Ето едно от многото становища на института, в който работя:

http://www.svobodata.com/page.php?pid=2780&rid=2771&archive

Svetlana
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/17/2010 :  16:25:44  Show Profile  Reply with Quote
Пак пробутват приватизация на БАН! Учените от БАН трябва да са внимателни - кога се препоръчват мерки за повишаване на ефективностат им и кога се цели приватизацията и може би унищожението им. Чрез манипулации се размива границата между двете и се говори уж за първото, а се цели второто.


Кр. Станчев: Ред е на БНР, БНТ, БАН и магистрали да се приватизират
17.03.2010 11:26 | Обновен на 17.03.2010 11:20
http://business.actualno.com/news_289804.html


Трябва да се продължи с приватизацията, не само на миноритарните дялове, но и на още съществуващите държавни дружества
Засега забрана за приватизация има на компании като НЕК и АЕЦ Козлодуй

ГЕРБ започват да реализират обещанието си държавата да се освободи от своите миноритарни дялове в различни компании и да ги пусне на борсата, заяви в студиото на PRO.BG Красен Станчев, председател на Управителния съвет на Института за пазарна икономика.
...
"Трябва да се продължи с приватизацията, не само на миноритарните дялове, но и на още съществуващите държавни дружества. Например има пътни компании, които са част от проблема с нестроителството на пътища в България. Те също трябва да бъдат приватизирани. Трябва да се съкратят субсидиите и да бъдат оставени на самоуправление Държавните радио и телевизия, а също и приватизацията на БАН", заяви още Красен Станчев. По думите му, процедурата по приватизация е класическа, но не очаквам големи приходи от цялото упражнение, тъй като в ситуация на криза това е трудно.

Засега забрана за приватизация има на компании като НЕК и АЕЦ Козлодуй.

"Приватизацията, обаче, трябва да продължи и в области като пенсионното дело, здравната система и образованието. Последните 7-8 години имаме по-скоро централизиране на тези дейности, а от това идват и проблемите", обобщи Станчев.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/23/2010 :  08:05:04  Show Profile  Reply with Quote
Уволниха всички началници в БАН
автор: Анета Петкова
22.03.10

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=422989

Масови уволнения на началници започна в БАН. Общото събрание на академията взе вчера единодушно решение всички директори на 68-те институти, техните заместници и научни секретари да опразнят шефските кресла. Интересното е, че самите директори на институтите са членове на събранието.

Мотивът за “чистката” е, че предстои сливане и закриване на някои институти и създаване на нови. А според ръководството на БАН бъдещите научни общности имали право сами да си изберат шефовете. Там, където институтите се запазват в сегашния си вид, ще има нарушение на Кодекса на труда, коментираха запознати. Защото директорите им са назначени за 4 г. и няма преструктуриране на дейността. Веднага след уволненията ще започне атестация на учените.

Неофициално в коридорите на академията се заговори, че причината за отстраняването на шефовете на институтите е опит на централната управа на БАН пряко да кадрува в звената. По-късно стана ясно, че има и още един мотив - почти всички от ръководството на научните звена се оказаха сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това стана и причината общото събрание на учените да гласува решение бъдещите директори да подпишат декларация за агентурно минало.

Също вчера стана ясно, че 91% от българите са на мнение, че БАН трябва да съществува. Социологическото изследване е направено от НЦИОМ за периода 5-12 март т. г. Срещу БАН са бедните, неграмотните и ромите, които смятат, че разходите за изследвания са излишни.

Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 03/24/2010 :  20:06:15  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Големите български учени винаги са били с крайно конформистко поведение и винаги са се подмазвали на властимеющите. Това тяхното не е наука, а ограбване на данъкоплатеца и изтощаване на обществения ресурс.
Поредната позорна изява на титан на българската наука, представяща българската научна общност в крайно неблагоприятна светлина:
Академик Александър Попов, зам.-председател на БАН и Председател на Българското водородно общество, пред БНТ тази сутрин -
http://bnt.bg/bg/news/view/25223/bylgarskoto_vodorodno_obshtestvo_priobshti_ahmed_dogan_kato_pocheten_chlen
Като слушах увъртанията на този фосил, нямаше как да не ми са постоянно пред очите все по-ескалиращите атаки от страна на банаджии към работещите във висшите училища. Това е противостояние, което ми се струваше глупаво, ненужно и нелогично, но непрекъснатото повтаряне за великите учени от БАН, пред които ние сме били, видите ли, обикновени учители (като че ли да си учител е нещо позорно??!!??) ме кара да размахам това интервю - какво представлява вторият човек в йерархията на вашата структура. А междувременно и при нас започнаха процедурите по обявената международна независима оценка в държавните висши училища и съм сигурен, че крайният резултат ще затвори устите на тези, които не спират да преповтарят тезата за великата наука в БАН и некадърниците във висшите училища. Пак ще повторя, че това противопоставяне за мен е глупост, но то е факт. Какви ли не дивотии се изписаха и изговориха последните месеци (най-много ме развесели това, че "Изобретателят на химикалката, пневматичната гума или на хладилника не са учени!" - за разлика от научните работници в БАН, които са баш-бабаит-учени...) само и само да се възвеличае някаква митична велика наука, която се прави в БАН, в противовес на работата във висшите училища. Тъй че - нека преповтарящите тази теза да си се порадват що за човек са издигнали да ги управлява.
Противопоставянето в българската наука не трябва да е БАН срещу висши училища, или стари срещу млади, или естественици срещу хуманитаристи, или високи срещу ниски, или каквото и да е още там от този род - противопоставянето трябва да е между работещи и снишаващи се - толкова ли е трудно да се осъзнае това?
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 04/07/2010 :  08:09:55  Show Profile  Reply with Quote
Г-н Куртенков,
Нямам време за губене и поради това не изслушах изказването на великия академик. Искам само да Ви помоля да не отъждествявате ръководството на БАН с обикновените учени от БАН - между тях има пропаст. От друга страна поне в моята област, която добре познавам - хуманитарните науки - няма никакви противоречия между същите тези учени и колегите им в университетите. Много добре си работим, имаме общи проекти, правим общи конференции, университетските учени често са членове на наши научни съвети, ние пък преподаваме по малко и т.н. Противопоставянето, за което говорите, не идва от страна на учените (ако академикът нещо се е изцепил, то си е само за негова сметка), а от страна на министерството (и то не само в настоящия му състав) и е един много позорен факт, говорещ за пълната некадърност (или пък злонамереност) да се изработи свястна политика в областта на науката. Иначе в БАН наистина се прави качествена наука въпреки опитите тя да бъде унищожена. Такава се прави и в някои университети (но не във всичките 50, както, вярвам, ще се съгласите).

Svetlana
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 04/07/2010 :  15:19:18  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Svetlana

в БАН наистина се прави качествена наука въпреки опитите тя да бъде унищожена.

Svetlana



Не знам каква е тая "качествена наука", която се била правела в института на Светлана, но уверявам всички тук, че в така наричащия се Институт за български език при БАН, кръстен на името на отявлен сталинист (Любомир Андрейчин) в грубо нарушение на Конституцията и на Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, не се прави никаква качествена наука. Работещите там индивиди са в огромното си мнозинство на равнището на "сталинското езикознание" отпреди 60 години и повече.

http://kkabakciev.blog.bg/technology/2010/01/20/za-lustraciia-i-radikalna-promiana-v-ban.476489

http://kkabakciev.blog.bg/technology/2009/10/20/takova-beshe-i-e-vremeto.419066

Отделно всички тук знаем повече от прекрасно (но не всички го признават), че никаква качествена наука не се прави и от огромното мнозинство работещи в институтите по икономика, социология, философия, правни науки и много други. За съжаление почти не се намират достойни и компетентни хора (и в БАН, и извън БАН), които да разобличат псевдонауката, мимикриите и фалшификациите, осъществявани в повечето институти в така наречените обществена област и хуманитарна област. Затова тази драма и това преседяване в калта на тези така наречени институти продължава вече 20 години след промените. По-добре да се закрият изцяло тези институти, отколкото да продължава изкуственото поддържане на живота на тези полумъртъвци. Можещите хора от тези институти ще намерят своето място. Некадърниците също - на трудовите борси, да продават домати на пазара и прочие (няма недостоен труд).
Go to Top of Page

Lilya_Angelova

3 Posts

Posted - 05/10/2010 :  18:38:03  Show Profile  Reply with Quote
До колегите от Академията и другите научни и университетски институции
Колеги,
Последните месеци бюджета на БАН беше намаляван няколкократно, бяха блокирани сметки. Оправданието е – пари няма.
Някак си по случайност беше публикуван списък с имена на хора в ръководството на БАН, които са били агенти на държавна сигурност, кой преди 30, кой преди 40 години. И докато научната общност отсяваше „просото от плявата” имиджа на Академията беше сринат още веднъж, а засегнатите вече нямаха очи да се противопоставят на външни посегателствата.
В същото време от БАН непрестанно беше искано да се реформира, без това желание да е заявено официално и точно в писмен вид. От тази позиция в последствие е много лесно да се критикува и определя, като грешен всеки ход в самата Академия.
Беше обявено, че следващата седмица започва разглеждането на законопроект за нов закон за БАН.
Комбинацията от финансови рестрикции, медиен натиск и опит за грубо законодателно вмешателство ясно показват унищожителната държавна политика по отношение на БАН.
Днес няма накъде да се отстъпва. Нямаме право да очакваме друг да се противопостави на опита за унищожението на БАН. Трябва да се противопоставим ние – научните работници. Пасивността ни издава съгласие, атаките един срещу друг точно в този момент издават неспособност да се разпознае истинския проблем. Изправени сме пред малката опасност да загубим работните си места и голямата - да допуснем разформироването на Българската Академия на Науките.
Колеги, всеки може да иска, но само ние можем да го допуснем. Отговорността е наша.
Искаме:
ПРОТЕСТ!
но този път не протест от нас, подкрепен от ръководството, но:
ПРОТЕСТ НА РЪКОВОДСВОТО, ПОДКРЕПЕН ОТ НАС!
Ще бъдем на Общото събрание утре в 9.00 ч. и ще наблюдаваме реакцията на нашите представители!
Ето един малък исторически епизод:
Грузия, 2005 г.
Бюджетът на Грузинската академия на науките е орязан, чрез заплахи за допълнително драстично намаляване на финансирането тя е тласната към канибалистични реформи, след постигането на вътрешни сблъсъци (в резултат от така провокираните "бързи" реформи) тя е изтеглена на директно управление от държавата. Краен резултат: огромната част от институтите вече не съществуват. По-голямата част от учените са загубили работата си, въпреки обещанието за откриване на съответни работни места за тях в университетите и обещанията за просперитет на грузинската наука.
Познахте ли сходствата? - 2010 г . и в България се случва точно същото, изпълнява се същия сценарий, със същия вдъхновител - Симеон Дянков, тогавашен съветник на Грузинското правителство.
От 6 месеца насам един план се върти в управляващите среди:
Държавата да поеме директно управлението на БАН, институтите частично да се закрият, частично да се придадат към университети (но не с толкова финансиране, че учените да запазят работните си места) и някои да останат на директно подчинение на държавата. Земите на БАН - ето тук е най-пикантната част на сценария - те са днес са само почти собственост на академията и даже и сега за тях се водят епични дела, които БАН има шанс да спечели (и съответния олигарх от "схемата" - да загуби). Ако министерството поеме директен контрол върху тези дела - министерските адвокати ще ги загубят бързо и услужливо в полза на когото трябва. И така публичната държавна собственост ще стане отново частна, както в много други схеми и случаи досега.
Ще го позволим ли?
Ще позволим ли също десетките имоти дарени от родолюбиви българи само и специално за българската наука в БАН да станат държавна а оттам и частна собственост?
Истината е, че БАН не може да бъде победен освен отвътре. Досега си позволихме да играем по хорото на правителството - "реформирайте се спешно, съкратете звената, пък юни-юли ще видим какъв бюджет ще ви определим", но когато започнахме да правим това, някои хора започнаха да говорят – “не пипайте този институт, той е много важен” или “защо правите това, а не онова” без преди това да са казали ясно какво искат и защо го искат. Основното, което постигнахме е и което явно е търсено и от част от правителството е вътрешно разцепление. Затова и на два пъти докато траеше реформирането се оряза бюджетът на БАН - общо с 17 млн. лева, което е -25% от миналогодишните средства, нагнетявайки допълнително напрежение между учените. По признание на акад. Съботинов за такава реформа трябват най-малко две години, спокойна обстановка, подкрепа от правителството и време за премисляне на стъпките. Резултатът от натиска, бързането и орязването на субсидията трябваше да е логичен провал. И за такъв публично той ще бъде обявен.

След като поставиха началото на разделението в нашите колективи,
министрите Сергей и Симеон се надяват БАН да падне лесно. Дали ще го
позволим?
Ние , учените от „Когито“, не искаме никой да свежда глава.
Олигарсите идват и си отиват. Правителствата също. Академията и
Университетът трябва да останат и да се развият -ако искаме да има България, ако искаме да има духовност, наука и култура у нас.
Не е късно да излезем заедно навън и заедно да заявим:
БАН е наш - на народа, на учените, на България!
Долу ръцете от БАН!
Нека се съберем и направим внушително шествие, всички, които сме
свързали живота си с Академията и които искаме тя да просъществува.
Нека поканим всеки гражданин и всеки родолюбив българин. Вярваме че ще
дойдат хиляди.
Призоваваме:

Всички колеги от БАН:
последните намаления в бюджетите орязаха заплатите ни, обичаме работата си, ние искаме да помогнем на страната ни да излезе от кризата и да хвърлим усилията ни там, където сме най-добри – в науката, в културата, в изобретенията и технологиите.
Колегите от университетите: не само защото орязаха (макар и по-малко) и вашите бюджети, но и защото приеха закон за печатането на дипломи (закон за разв. на акад. състав), който поставя наравно всяка печатница на дипломи със стойностните и утвърдени университети в страната.

Нашите сънародници:
не е тайна, че за мнозина Академията ни е един от символите на българщината. Основана от хора като Васил Левски, Марин Дринов, Д. Стоянов тя не само е дала много на страната ни икономическо и научно познание, но и като култура, самочувствие, език и слава. БАН е нашата българска научна организация, която успя да отстои и до днес авторитетната си позиция сред листата на водещите световни научни организации.

Проблемът обаче е в самите нас - ще позволим ли на вътрешни боричкания и противоречия да ни попречат да видим голямата беда - БАН да попадне (на директно управление) в ръцете на министър, който всеки ден си сменя мнението, който днес обещава, утре забравя, а вдругиден прави точно обратното? Който защитава ЕДИНСТВЕНО интереса на НБУ, "Отворено общество", частните университети и училища; и който за държавното образование и наука (на които е по злощастно стечение на обстоятелствата е принципал) е също и мащеха. Ще позволим ли БАН да загуби автономията си и да се остави в ръцете на политиците ни – хора известни със своята “безкористност”, “компетентност” и “чистота”? Ще
позволим ли на министъра да привиква един по един при себе си директори и ръководни кадри на БАН и Университетите, и с лични обещания да ги приласкава към каузата си?
Всичко зависи от заседанието на Общото събрание утре (10.5.2010г.) в понеделник. Ако Общото събрание вземе решение да излезе заедно с нас- хората от БАН на протест, заедно със всички неправителствени организации на учените, ако вземе решение категорично до се противопостави на новия "закон за БАН", ако категорично вземе решение да отстоява правата на нашата автономия - не символично (становища и прочие рядко потребни документи), а на улицата заедно с целия състав, чиито интереси то е призовано да защитава, тогава битката не е изгубена. В противен случай - явно "тихата дипломация" и личните обещания са си свършили работата и изнасящите на плещите си научната работа колективи са били предадени или по-точно продадени.

Колеги от Общото събрание, ако не обявите национален протест утре - тогава няма никаква надежда за нашата Академия!
Ние от Когито сме за шествие-протест! За протест, на който отпред този път ще излязат академиците и професорите, на който ще бъдем и хилядите работещи в БАН. И то заедно и единни.
Ключовата дума е

ПРОТЕСТ!
Предлагаме той да се осъществи около19 май. Очакваме и алтернативни
предложения за дати, сценарии и места за протеста.
Нека поставим началото и всички да отидем и да подкрепим протеста на
СУ на стълбите на Университета на 11.05. от 10.30, след което да се
съберем в големия салон на БАН и там да уточним плана за големия
протест.
Елате всички, които милеете за Академията ни. Друга възможност да
защитим работните си места може и да не ни се отдаде!

Сдружение на учените "Когито"

П.С.
За постигане на единство между работещите в БАН, предлагаме Общото събрание да преразгледа още в понеделник някои от най-оспорваните сливания, гласувани напоследък - тези на Института по тракология и Кирило-Методиевския център, още повече, че председателството на Народното събрание вече се произнесе официално за тяхната национална роля. Крещящи са противоречията при колегите философи – въпреки най-добрата си оценка сред обществените науки, мнението на тяхното общо събрание (доста умерено между впрочем) не е зачетено. Сливанията
на другите звена също подлежат на преосмисляне. Колеги от Общото събрание! За тези сливания по-добър бюджет през юли няма да получим, маската е свалена - от нас не се иска не реформа, а ЗАКРИВАНЕ, така че действайте, всички заедно пред изпитанието имаме нужда от единен БАН!
Go to Top of Page

Nadya_Velcheva

Bulgaria
3 Posts

Posted - 05/10/2010 :  18:47:16  Show Profile  Reply with Quote
Nadya ви кани да се присъедините към Facebook групата "ПРОТЕСТ – СРЕЩУ РАЗГРОМА НА БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ".

За да разберете повече подробности и да потвърдите поканата, моля, посетете следния адрес:
http://www.facebook.com/n/?group.php&gid=121094144585661&mid=252304dG2215265cG5bce684G6&n_m=galiaim%40yahoo.com


Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 05/10/2010 :  19:40:25  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Къде бяха тия никому неизвестни "млади" или недотам млади "учени", сетили се изведнъж, че БАН била под голяма опасност?
Къде бяха досега, когато

ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ КОМУНО-ФЕОДАЛНАТА КРИМИНАЛНА ШАЙКА, НАРЕЧЕНА УПРАВА НА БАН, БАСТИСВАШЕ БАН С БЕЗУМИЯТА СИ?

СЛЕДВАТ БЕЗУМИЯТА.

Кое е най-грандиозното престъпление в БАН?

НАЙ-ГРАНДИОЗНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В БАН Е ОТСЪСТВИЕТО НА КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ! Ако в тази така наречена държава правиш банички, или вино, или строиш и т.н., си има закони и подзаконови нормативни актове за това, какво трябва да има, респ. какво трябва да няма, в една баничка, в бутилка вино, в една сграда и прочие - и как, по какъв ред, те да бъдат създавани. Когато обаче става дума за производство на наука, КРИТЕРИИ И РЕД .... НЯМА! Липсват (съответно за цялата държава и за БАН) двата най-важни нормативни акта, а именно: (1) ПРАВИЛНИК ЗА РЕДА И НАЧИНА НА АТЕСТИРАНЕТО ПО ЧЛ. 42, АЛ. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ И ЗВАНИЯ. (2) КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ЗА АТЕСТИРАНЕ (ДАВАНЕ ОЦЕНКА НА) УЧЕНИТЕ В БАН ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН!
Коментар от страна на протестиращите днес "млади" или недотам млади "учени"?
КЪДЕ БЯХТЕ ВИЕ ДОСЕГА, БЕ, АЛОООООУ?
НЕ ЗНАЕХТЕ ЗА ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ЛИ, А?
НЕ ЗНАЕХТЕ - ЧУШКИ!

Edited by - kkabakciev on 05/10/2010 19:40:55
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 05/10/2010 :  19:52:10  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
ДРУГО БЕЗУМИЕ.
Къде бяха тия никому неизвестни "млади" или недотам млади "учени", сетили се изведнъж днес, че БАН била под голяма опасност?
Къде бяха тогава, когато беше прието постановлението, с което МС даде депутатски заплати на така наричащите се академици и член-кореспонденти?
В мнозинството си тия индивиди не са учени, а са представители на тлъстата комунистическа номенклатура!
По инициатива на Станишев бяха отпуснати доживотни депутатски заплати (1900 лв.) на академиците, член-кореспондентите трябва да вземат 30% от заплатите за академиците. Невероятно гнусно и нагло безобразие на некадърната крадлива пасмина, наречена тройна коалиция, осъществено за сметка на Данъкоплатеца! Чрез титлите академик и член-кореспондент абсолютно безспорно се предоставят привилегии! Те са противоконституционни! Чрез тях грубо се нарушава една от фундаменталните разпоредби в Конституцията, а именно член 6, който гласи: “(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.” Сред академичната общност е известно, че автентичните учени сред гореупоменатите две групи са около 20%. Другите са номенклатурчици и техни асоциати. Решението, освен всичко останало, е епохално по своята ЦИНИЧНОСТ И НАГЛОСТ, като се има предвид положението на пенсионерите и бедните!
Къде бяха тия никому неизвестни "млади" или недотам млади "учени" да протестират срещу циничното, нагло и противоконституционно постановление? Или може би тия никому неизвестни "млади" или недотам млади "учени" всъщност са отроци и отрочки или асоциати на същите тия така наречени академици и член-кореспонденти?
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 05/10/2010 :  20:02:42  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
СЛЕДВАЩО БЕЗУМИЕ.
Къде бяха тия никому неизвестни "млади" или недотам млади "учени", сетили се изведнъж днес, че БАН била под опасност?
Къде бяха те тогава, когато руснакът ЮХНОВСКИ изправи на нокти две трети от България, като си позволи на 72 години да се кандидатира за ЧЕТВЪРТИ ПЪТ за председател на БАН!?
В ЕПОХАЛНО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА!
Но накрая беше принуден да подаде оставка - под натиска на цялата общественост!
Къде бяха през всичките тия години и десетилетия тия никому неизвестни "млади" или недотам млади "учени" да протестират срещу невероятните безумия и беззакония в БАН?
Нямаше ги. Или - по-скоро - имаше ги, но предпочитаха да лазят всеки ден и час по корем пред некадърната, нагла, феодална, криминална комунономенклатура - за трохици от нейната трапеза!
И днес продължават да го правят! Само че не разбират, че трапезата е на привършване!
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 05/10/2010 :  20:39:27  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Нямам претенции да съм така добре запознат с проблемите на БАН, както другите пишещи в тази тема, но във връзка с така драматично написания призив, ще си позволя няколко забележки:
1. Не ми е ясна позицията - "Трябва сега да сме единни - затова всички сте длъжни да мислите като нас!";
2. Категорично не съм съгласен "Отворено общество" да се споменава с лошо - моите епизодични впечатления от работата ми с тях са отлични;
3. За всеки, който е наясно с това, какво представлява Грузия, е ясно, че "погубването" на Грузинската академия на науките едва ли е голяма загуба;
4. Не може двадесет години българските учени да се снишават и изведнъж да скачат и да търсят обществена подкрепа - научният работник, който е на държавна работа, трябва ежедневно да доказва на българския данъкоплатец, че заслужава да бъде хранен от него - за двадесет години какво друго е видял от българските учени българският данъкоплатец освен хленч, че заплатите са ниски? (Е, ясно е, че получава нещо в замяна - имам предвид, че, първо, това което получава не отговаря на парите, които дава, и, второ, никога не му се е преподнасяло в подходяща форма обяснение за това, какво точно получава.)
5. Споменавате имотите - ами - един от институтите на БАН - а именно - ИБИР - се разполага в сгради, които Рокфелеровата фондация е построила за обучението на българските ветеринарни лекари - и чак в средата на 70-те са предадени от народната власт на БАН - ако сте наистина такива чак борци за справедливост - върнете ни тези сгради!
6. Защо пак никой не говори нищо за Селскостопанска академия - ГЕРБ не само остави начело й всички управленски кадри от предното правителство, ами и най-слаб намек няма там за някаква реформа? (А и там имотите за разграбване хич даже не са малки...)
7. Редактирам, че забравих да спомена СУ "Св.Климент Охридски" - а и в съседната тема пак пише как ректорът им отново се изхвърля - тях пък не мога съвсем да разбера - двадесет години вече РБългария се управлява от Юридическия факултет на СУ - наглост е точно тези хора да протестират за каквото и да било! (А и все ми е чудно какво означава това "Св." в името на висшето училише - работещите там сериозно ли смятат, че мощите на този човек са нетленни и чудотворни?!!!? - Паисий Хилендарски също е "Св." според Българската православна църква, ама ПУ-то няма в името си "Св.".)
В никакъв случай нека този мой коментар да не се счита за някаква подкрепа за това, което управляващите смятат да правят с БАН - още повече, че каквото и да е то, със сигурност ще претърпява многобройни промени на всеки един етап - ще се повтори ситуацията с новия закон, когато на всяко едно обсъждане, някой като каже нещо и Серго се удряше по главата - "А, да бе, верно бе, що не сме го писали това?" - и така до последно си нямахме представа какво точно се гласува. Но ми е много странно да излизат да протестират срещу новия закон хора, които са присъствали на заседанията на ресорната парламентарна комисия, имали са възможност да се изказват там, че даже и министърът се обръща към тях на малко име - и сега изведнъж - се вдигат на въстание?! - явно просто не са получили това, което са очаквали - е, какво да се направи - не всеки подмазвач получава своето - и в лизането на задници се иска талант, не всекиму се удава.

Edited by - Andrey_Kurtenkov on 05/10/2010 20:53:00
Go to Top of Page

sivanov

Bulgaria
17 Posts

Posted - 05/10/2010 :  22:11:42  Show Profile  Reply with Quote
Отново БАН-ски комсомолци.
Сълзи и сополи за заплашеното от закриване Централно Управление на БАН. Разбира се че ще протестират, нали ще загубят лапането.
Една вметка - до 1947 БАН е имал много по различна структура и около 10 човека на щат. Тогава наистина е бил незавиим и неправителствен. Сега е зависим и то много, там се преразпределят бюджетни пари и имоти.
Какво лошо има институтите да са второстепенни разпоредители с бюджета, а БАН да се върне към структурата си от 1944г? Така са всички Европейски академии.
Който обаче иска старци-мошенници и паразитни бюджетосмучещи структури (ЦУ) да послуша комсомолците и да протестира.
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 05/19/2010 :  12:40:26  Show Profile  Reply with Quote
Аз съм от БАН и не ходих на протеста - не разбрах срещу какво се протестира. Срещу някакви изказани намерения от министър Игнатов? Ами че той през ден си мени намеренията и становищата. Веднъж хвърли бомбата, че ще одържавява имотите, после - че няма такова нещо, веднъж - инситутите щял да ги праща към министерствата, после отрече да има такъв план. Ако готви нов закон за БАН, първо трябва да видим проектозакона.

Иначе основание за протест има, и то голямо - не стига дето в проектобюджета за 2010 беше намалена субсидията на БАН, после без никакво основание при приемането на бюджета бяха отрязани нови 10 милиона, за да бъдат дадени на животновъдите (цинизъм от висша класа!), ами сега - пак още осем милиона. С това бюджетът на БАН се намалява с около 40% - не знам да има друго ведомство с толкова орязан бюджет, въпреки че той беше мизерен и миналата година. Но не се протестира за това, а за някакви неясни намерения.

Няма да споменавам дори за ОГРОМНИЯ бюджет на военното ни министерство (един от най-високите в процентно отношение в ЕС) и за стотиците милиони похарчени за военното НДК, за тенджерите в стола на МО и други подобни екстри, докато управляващите се подиграват с българската наука. Вече имаме предупреждение за излизане в неплатен отпуск - на това ли му казват политика в областта на науката?

ПРОСТ НАРОД - БЕДНА ДЪРЖАВА
Това имаме и това ще имаме с тази политика спрямо науката.

Svetlana
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/19/2010 :  20:03:50  Show Profile  Reply with Quote
Изявление
на Ръководството на БАН и Ръководството на ОС на БАН
19 май 2010

Резултатите от срещата между Министър- председателя г-н Бойко Борисов, зам. министър- председателя и министър на финансите г-н Симеон Дянков и министъра на образованието, младежта и науката доц. Сергей Игнатов от една страна и Председателя на БАН акад. Никола Съботинов, Председателя на Общото събрание на БАН чл.- кореспондент Стефан Воденичаров и главния научен секретар на БАН проф. Стефан Хаджитодоров са следните:
• Съхранява се автономията и цeлостта на БАН;
• До края на годината БАН трябва да извърши предприетите от нея реформи;
• БАН получава статут на първостепенен, а институтите на второстепенни разпоредители на бюджетни средства;
• За да има контрол върху бюджетната субсидия БАН трябва да въведе длъжността финансов мениджър, чрез промени в устава си. Той става член на УС на БАН и се назначава след съгласуване между Министерството на финансите и Българската академия на науките;
• В Общото събрание на БАН със статут на наблюдатели ще участват представители на университети, с които имаме споразумения и работим по общи програми и проекти, както и университети, които имат докторски програми;
• Имотите на БАН се запазват изцяло като нейна собственост. БАН ще продължи да се разпорежда с тях и средствата ще се използват за подпомагане работата на академията.

Ръководството на БАН и Ръководството на ОС на БАН изразяваме гореща благодарност на служителите на академията и на всички, които ни подкрепиха за участието в организирания протест. С това доказахме, че единно можем да застанем зад каузата на Българската академия на науките и науката в България!
Изказваме благодарност на Министър- председателя г-н Бойко Борисов за държавническото му решение за постигането на това съгласие и подкрепата на БАН.
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05