http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Hot days for BAS
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/22/2008 :  16:49:46  Show Profile  Reply with Quote
Доц. Сергей Игнатов, ректор на Нов български университет: Структурата на БАН е по-сложна от тази при египетските фараони
от Зорница Латева, zornical@dnevnik.bg
21 декември, 15:19
в.Дневник

Преди повече от седмица въпросът за закриването на Българската академия на науките (БАН) отново излезе на дневен ред. Той беше повдигнат от група социолози и икономисти, които участваха в обсъждане на проекта на Националната стратегия за развитие на научните изследвания, изготвен от Министерството на образованието и науката. Два дни след това ръководството на академията отвърна на удара, като обясни, че в БАН се прави 60% от научната продукция на България. За реформите на академията и стратегията за научните изследвания разговаряме с ректора на Нов български университет доц. Сергей Игнатов, който е участвал в разработването на проектодокумента. Доц. Иванов е египтолог.

Според вас трябва ли Българската академия на науките да продължи да съществува?
- Никой не казва, че БАН трябва да бъде закрита. Дори и според социолозите, които участваха в дискусията, академията просто не може да съществува в сегашния си вид, а да се реформира. В нея никога не е съществувала такава сложна титулатура и йерархия, както сега. Тя е по-сложна от тази на египетските фараони. БАН трябва да се реформира и това е свързано с отпускания от държавата бюджет. Академията трябва да се превърне в динамично променяща се структура - броят на институтите да се променя в зависимост от проектите, с които се занимават. Част от хората трябва да са на постоянен договор, другата част да работят само за времето на проектите, в които участват. Парите, които се отпускат от правителството, да се дават само на проектен принцип, както и на университетите. Финансирането на науката в БАН трябва да следва самите изследвания, а не да е на калпак. След като сега БАН произвежда 60% от научния продукт на страната, значи и в бъдеще може да печели проекти.

Трябва ли договорите на учените да са срочни, както предлага и министърът на образованието?
- Пожизнените договорни отношения, които съществуват и в университетите, не са добро решение. Живеем в динамично променяща се среда и когато човек има сигурност на работното място, тя го прави ленив.

Мислите ли, че гарантираната заплата на учените в БАН е основната движеща сила на отпора им срещу стратегията?
- Да. Заплатата е малка и всички се оплакват от нея. В БАН има институти, в които се работи дори денонощно и те печелят много пари по международни проекти, но има и такива, където се ходи само един ден в седмицата, когато има приемно време. През останалото време там са само библиотекарят, секретарят и портиерът. Академията не може да остане затворена структура.

В стратегията, изготвена от министерството на образованието, се говори за оптимизиране на научните организации и на структурата на БАН. Как трябва да стане това - след външна оценка на звената и закриване на неработещите или чрез отпускането на държавни средства за наука само на проектен принцип?
- Вторият вариант е достатъчен за оптимизиране на мрежата. И по-ленивите учени също ще продължат да печелят проекти, защото всички се познаваме, но когато се намеси икономическият фактор, това ще се промени. Хубаво е и да има външна оценка, която трябва да се прави на основата на публикуваните материали в международните специализирани списания, а не в тези, които се издават от институтите или университетите. Това е най-добрата оценка за изследователя. Иначе всички можем да си пишем подлистници или годишници.

Има ли стратегията за научните изследвания потенциала да предизвика реформа в БАН, защото явно академията трудно ще се промени сама?
- Стратегията е рамка, която показва накъде ще върви страната в следващите години и къде ще се излеят средствата. Този документ може да е подтик към реформирането на БАН, но за да стане то, трябват стъпки на законодателя.

Стратегията все пак ще е акт и на законодателя и залегналите в нея акценти трябва да се имат предвид при създаването и на други закони като този за държавния бюджет.
- Дано да стане така. До реформа може да се стигне, ако стратегията се взима предвид при определянето на бюджета година за година. При нас обаче най-трудно се реформират образованието и науката, защото са консервативни области, а и учените имат проблем със самите себе си - мислят си, че са много велики и не слушат никого. Има отпор, защото се пази статуквото. Къде по света дават доживотни заплати на академиците? Не смятам, че уважението към учените е свързано със званието им. Срещал съм световни учени, които имат само един доктор пред името си и към тях се обръщат на малко име.

Правителството не дава ли разнопосочни послания на академичната общност, като веднъж дава доживотни пенсии на академиците, а след това прави заявки за реформи?
- Не, защото академиците ще получават пенсия, равна на депутатска заплата, ако напуснат работното си място. Така ги стимулират да се откажат от трудовия договор. Никой не им пречи да правят изследвания и след като се пенсионират, но без да заемат щатни ръководни места. От друга страна, за БАН ще бъде по-добре да се реформира, защото колективите ще печелят повече пари по проекти и няма да взимат тези унизителни заплати, които сега се раздават на калпак.

Добра ли е стратегията за научните изследвания?
- Дори и в този все още работен вариант е добра, защото са взети мненията на много страни. Отчетено е какво се произвежда в България и къде трябва да се насочат усилията, отчетени са традициите. Отпаднали са много грандомански идеи като космическите изследвания. Важното е, че стратегията иска да вкара научните изследвания в коловоз, синхронен със случващото се по света. Правилно е решението в около 3 - 4 университетски центъра да се разгърнат иновационни паркове. Науката в целия свят се прави предимно в университетите. Някои сега ще започнат да ревнуват защо научните центрове ще бъдат направени около точно определени висши училища като Софийския университет и Техническия университет. Хубаво е обаче да има такива центрове, които да превърнат тези университети в елитни международни центрове. Останалите ще могат да работят в мрежа с тях. По света има и центрове, подобни на академията, но за разлика от нашата са динамични. Финансирането е на проектен принцип и не се поддържа структура само заради щатното разписание.

В стратегията има глава, отделена на науката, правена от бизнеса. Този документ може ли да помогне за създаването на благоприятна среда за развитието на корпоративните изследвания?
- Скептичен съм. Стратегията е още проект, а всеки започна да дърпа към себе си. Трябва поне да дадем заявка, че вървим нанякъде, че има приоритети и парите са насочени към тях. Ако парцелираме нещата от гледна точка на отделните университети или БАН, винаги ще има недоволни. По-добре е да постигнем общо разбирателство и тя все пак да стане факт. В стратегията обаче не е заложено да се обновява на определен период , а това трябва да се прави.

Ще има ли правителството волята да внесе стратегията в парламента и тя да бъде приета до края на мандата?
- Министър Вълчев има волята да го направи. Мисля, че ще има подкрепата и на правителството. Въпросът е, че около стратегията започнаха да се развихрят центробежни процеси. Ако правителството е на място, трябва да я вкара в парламента. Но някои от партийните централи може да решат да я спрат заради опасността от загубата на избиратели. Мисля все пак, че политиците ще проявят мъжество.

Ще се отрази ли финансовата криза на университетите в България?
- Винаги когато има криза, младите хора се спасяват от нея в университети. Тъй като в такъв период средата не позволява развитие, те предпочитат да трупат знания и потенциал за развитие след кризата. В този смисъл университетите ще спечелят по-голям интерес от страна на кандидат-студентите. Висшите училища обаче със сигурност ще трябва да свиват разходите си. Може да се стигне и до съкращаване на работни места, защото има университети, в които хора получават заплата, за да се качат до третия етаж. Нашите университети обаче са милозливи и не са предприемачески настроени и едва ли съкращенията ще са драстични.

През юли миналата година придобихте дялове за над 2.3 млн. лв. във взаимния фонд "Райфайзен (България) Балансиран фонд". Какво се случва с тази инвестиция?
- В Нов български университет има разделение между образователното и финансовото управление и информация може да даде изпълнителният директор или настоятелството.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/15/2009 :  20:13:07  Show Profile  Reply with Quote
Вещи лица с ефективна присъда за невярни експертизи
www.news.bg
15.01.2009 г.


Видинският окръжен съд постанови по една година лишаване от свобода с три години изпитателен срок за Фионера Филипова - директор на Видинския исторически музей и Дочка Аладжова - заместник директор на Археологическия институт и музеи при БАН.
Като вещи лица двете са изготвили невярна експертиза на антики, предмет на контрабанда.

По същото дело Иво Николаев от село Спанчeвци бе осъден на 3 години и половина затвор и глоба от 7 хиляди лева, а баща му Николай Илиев получи двегодишна условна присъда.

Те са се опитаха да изнесат от страната на 17 ноември 2006 година над 5000 антични предмета за над 1 милион лева.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/21/2009 :  09:49:15  Show Profile  Reply with Quote
Днес в Агенция "София Прес":

21 януари 2009 г. – сряда
13.00 ч.
Пресконференция:
БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

Тема:

БАН и европейското изследователско пространство.
Реформира ли се БАН?
Сътрудничество със сходни институции от ЕС.
Развитието на българската наука в 21 век.
Мястото на българските учени в европейска България.
Участници:
акад. Никола Съботинов – председател на БАН;
акад. Александър Попов – зам.-председател на БАН;
чл. кор. Атанас Атанасов – зам.-председател на БАН;
проф. Стефан Хаджитодоров - гл. научен секретар, БАН;
ст.н.с. Антоанета Христова – връзки с общестевеността, БАН.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 01/21/2009 :  19:43:08  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Бисер на дясната ръка на руснака Юхновски: "Многото звена са продиктувани от логиката на развитие на науката"
http://www.dnevnik.bg/intervju/2009/01/21/618951_akad_nikola_subotinov_niakoi_umishleno_iska_da/

Да видим част от тази "логика на развитие на науката". Злите езици твърдят, че ръководеният от лицето с хубавото име Проданов Институт за философски изследвания при БАН има секция от типа "Теология" или нещо подобно. До 10.11.1989 г. тя се наричала "Атеизъм". Можете да си представите какви "научни изследвания" се правят там по "логиката на развитие на науката" на дясната ръка на руснака Юхновски!

Но нека философи да се изкажат по този пункт, аз съм страничен човек. Мога обаче да обясня за "логиката на развитие на науката", в така наричащия се "Институт за български език"?

Видно от официален сайт, преди няколко години (в мое отсъствие) гореупоменатият развъдник на комунизъм, некадърност, беззакония, беззакония, криминалност и откровена простащина е преименуван от "Институт за български език" в Институт за български език "Професор Любомир Андрейчин". Кой и какъв е лицето Андрейчин, е описано подробно в една моя статия. Цитат от нея:
"Андрейчин, редактор на списание “Български език”, се превръща от теоретик в политически агитатор и основен деец на така нареченото езиково строителство – чиято цел е както формалното, така и съдържателното редуциране на богатството на изразните средства до сухия шаблон на насилническата идеология. Самата цел е представена като оправдана от позициите на изискванията на “висшата наука” – главен носител на която е вождът на революцията:
“Борбата за по-висока езикова култура е първостепенна национална задача в живота на социалистическото общество. Тъкмо в условията на социалистическото общество може да бъде най-добре схваната нуждата от такава борба [...] В труда на Й.В.Сталин “Марксизмът и въпросите на езикознанието” беше направено принципно разграничение между речниковата и граматическата страна на езика. По този начин речниковият състав на езика беше осветлен ясно, както никога досега откъм своята роля и специфика в строежа на езика [...] Даденото от Сталин теоретическо изясняване на речниковата страна на езика ще допринесе несъмнено и за изясняване на редица важни практически въпроси на езиковата култура. Сега пред езикознанието и пред методиката на езиковото обучение стои задача с огромна важност – да се открият върху основата на сталинското езикознание пътища и средства за по-конкретна и плодоносна работа при усвояването на речниковия материал” (Л.Андрейчин. Слабости в езика на нашата публицистика. Български език, 1954, кн. 3.: стр. 222-223).

http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/Vremeto.html

Това означава, че днес, през 2009 г., когато България е член на Европейския съюз, едно обединение на нации, в които комунизмът следва да е нещо немислимо, едно нещо, наречено от някого научен институт при така наричащата се Българска академия на науките, носи името на един ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОТЯВЛЕН СТАЛИНИСТ!

Това обстоятелство е в изключително грубо противоречие с българското законодателство, и конкретно със Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен (ДВ, 37/05.05.2000) Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за: 1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация; 2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи; [...] 4.моралния и икономически упадък на държавата; [...] 7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи; [...] 9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдание на изборенито по-горе действия."

За "науката" на този така наречен институт, разбира се, може да се говори много. Но засега нека само да повторим бисера на дясната ръка на руснака Юхновски: "Многото звена са продиктувани от логиката на развитие на науката."

Edited by - kkabakciev on 01/21/2009 19:46:02
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 03/23/2009 :  13:40:23  Show Profile  Reply with Quote
БАН се оплака, че не й стигат парите за ток, парно и вода
23 Март 2009
www.mediapool.bg


До две седмици институтите на БАН трябва да представят план как ще работят в тежките икономически условия, тъй като в академията има недостиг на средства за плащане на сметките за топлоенергия, електроенергия и вода.

В понеделник Общото събрание на академията гласува бюджета на институцията за тази година, който е в размер на 94 млн. лева. Както и останалите бюджетни ведомства, БАН има право да харчи с 10% по-малко.

Председателят на Общото събрание член-кореспондент Стефан Воденичаров заяви, че работи в БАН от 41 години, но досега академията не е имала по-рестриктивен бюджет.

На днешното заседание е било обсъждано също как да се засили участието на учени от БАН в конкурси за получаването на допълнителни средства за академията.

Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/25/2009 :  11:56:31  Show Profile  Reply with Quote
БАН подскочи от критиката на Доган
25 май 2009 / News.dir.bg

Председателят на БАН акад. Никола Съботинов кани на среща на 27 май Ахмед Доган във връзка с изказвания му развитието на българската наука и оценката му за работата на академията.
Съботинов ще запознае лидера на ДПС с данни за "европейската ориентация и контакти на БАН и за процедурата на оценка, която е вече в ход", се казва в официално съобщение до БТА. Председателят на БАН ще представи и реалните доходи на академията спрямо "качеството и количеството на работата на българските учени, както и общото състояние на науката в България и нейните перспективи".
Вчера на предизборна среща с интелуктуалци в Сливен Доган заяви, че в България няма ресурс за фундаментална наука, защото тя отдавна е загубила силните си позиции в тази сфера отпреди 20-30 г. "В момента 8000 души работят в БАН и 150 млн. лв годишно им е само фонд "Работна заплата". Заниманието на повечето от тези хора е да си четат двете публикувани статии и да пишат трета. Освен това, в българската наука има някаква конспиративност – всеки крие работата си от колегите, сякаш разработва световен фундаментален проблем. Нашите лаборатории са от 60-те години на миналия век и няма как с тях да правиш фундаментална наука", заяви лидерът на ДПС и обяви, че трябва реформа в БАН.
"Всяко мнение, което се изказва за бъдещето на българската наука и българските учени, трябва да бъде направено спрямо реалността и спрямо грижата за просперитета на нацията", заявява в позицията си днес акад. Съботинов. Според него "политическите позиции не трябва да са подчинени на евтини предизборни ходове".
Миналата година премиерът и коалиционен партньор на Ахмед Доган Сергей Станишев обеща на академиците от БАН да получават по една депутатска заплата до живот.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/26/2009 :  12:25:56  Show Profile  Reply with Quote
Председателят на БАН акад. Никола Съботинов:
Трябва да си сверим часовниците с Ахмед Доган
Анна Кълцева
понеделник, 25 май 2009
www.vsekiden.com

Акад. Съботинов, кое ви подразни във вчерашното изказване на Ахмед Доган и кое ви накара да поискате среща с него?

Най-вече ме подразни факта, че г-н Доган малко познава Академията. Първо, фактите, които дава, не са верни. Ние не харчим 150 млн.лв. за заплати и 8 хиляди не са учените, които дават научната продукция…

А колко?

БАН през 2008 г. имаше 85 млн. лв. държавна субсидия. От нея около 75 процента, или около 60 млн.лв., се харчат за заплати, а не 150 млн.лв., както казва Доган. Освен това, в БАН плащаме най-ниските заплати. Нашата средна заплата е 628 лв. В България има около 21 000 учени – хора с научни степени и звания. От тях 18 процента, или 3 600 души, работят в БАН.

Подразни ме и отношението към фундаменталните науки. Има едно дълбоко неразбиране и във връзка с това аз искам да го поканя на разговор, за да можем да си ги изясним тези неща и да имаме правилно становище по отношение на българската наука.

Говори се и за липса на реформи в БАН?

Това не е така. Ако някой твърди тези неща, добре би било да прочете нещо повече и най-малкото да присъства на нашите отчети, събрания. Във връзка с 24 май имахме тържествено събрание и получихме много добри поздравителни адреси точно от министерствата, които се ръководят от представители на ДПС. Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров признава голямата помощ, която му оказва Академия и изразява уважението си към нея. Изглежда Доган не ги знае тези работи и трябва да си сверим часовниците.

Според вас има ли някаква кампания срещу БАН?

Вижте, това вече аз не мога да го кажа. Всичко това са предположения. Но страничните наблюдатели могат да си направят, и то не без основания, такива заключения.

Според Ахмед Доган България няма интелектуален потенциал да развива самостоятелно фундаментална наука…

Как няма интелектуален потенциал?! Не може така да се говори! Особено на фона, на който българската наука се представя в Европейския съюз, на нашите научни изследвания, участието в редица международни научни проекти. Ние нямаме, по-скоро бизнес, ако говорим за приложната наука и използването на науката в иновациите. Нямаме търсене от страна на бизнеса, а това не е наш проблем. И когато не може да се реализира в България, нашата наука се реализира със средства на чуждия бизнес. Щом чуждият бизнес ни търси, за какво говорим?!

Да, Ахмед Доган твърди, че България трябва да се ориентира към разработване на научно-приложни проблеми…

Ама ние точно това правим! Нашата политика в последните години в БАН е именно преориентиране от фундаменталните изследвания към по-голяма активност в приложните изследвания. Това е наша научна политика. Но в същото време съхраняваме баланса между приложна и фундаментална наука. Не можем да преустановим фундаменталните изследвания! Няма държава в света, която да прави това!

А по отношение на високотехнологичния бизнес, по принцип у нас, в България, той се реализира главно на база на чисти технологии. Т.е., фирмите, които организират производства у нас, имат собствени технологии. Това е единият проблем. Което не е лошо. Скоро обявихме една много интересна инициатива – БАН организира стартиращ бизнес, компании които започват дейността си на базата на създаден в нашите лаборатории продукт. Тази практика е широко разпространена по света. Имаме някои фирми, започнали така, но все още не е широка практика. Така че БАН работи в две основни посоки – регулиране на научната база и анализ с оглед практическо приложение на научни продукти. Има фирми, които работят с наши продукти, но не е все още в обемите, които трябва да бъде.

Лидерът на ДПС заявява, че България се нуждае от нова стратегия за развитие в рамките на ЕС. Вие как ще коментирате това?

Ние работим с ЕС и в рамките на ЕС българската наука е високо ценена! На практика нашите изследователски екипи работят с европейските и реализират програмата за европейското научно пространство.

Дали Доган няма предвид факта, че българската наука разполага с твърде малко средства?

Вижте, наука без средства не може да се развива. Трябва да се отделят средства за наука. Ако не искат да отделят средства за наука, това вече не е държавническо мислене.

Нека отново да кажем кой е оня процент от средствата от Брутния вътрешен продукт, с който би трябвало да разполага българската наука! Известно е, че сме доста под световните стандарти…

В момента се отделя около 0,4 процента от БВП за наука. Лошото е, че в продължение на три години – 2007, 2008, 2009 г., бяха замразени средствата и непрекъснато стояхме на 0,4 процента от БВП. Това е грешно. Трябваше да има непрекъснато развитие, като се гони целта до 2010 г. да получаваме близо 1 процент средства от БВП за наука. И ако считат управляващите, че трябва да се орежат средствата за наука и да говорим за бъдещо развитие на страната, смятам, че това не е държавническо.

Движението на младите български учени непрестанно апелира за спасяване на българската наука, за отваряне на БАН и превръщане на Академията в съвременна база за научни изследвания и постижения. Става ли това, според вас?

Вижте, ние добре знаем, че нашето бъдеще са младите хора. Поддържаме банка от млади учени. Има интерес към нея. Почти всяка седмица отпускаме бройки за млади учени и назначаваме. Още повече, във връзка с кризата по-трудно взеха да си намират работа извън България младите хора.

Все пак, успявате ли да стопирате бягството на младите учени към чужди лаборатории и изследователски центрове?

Опитваме се да правим възможното, както по отношение на по-високи заплати за младите учени, така и за модернизиране на базата. Стараем се. В известна степен успяваме да реализираме това, но заплатите остават най-спорния момент. Затова молбата ни е отправена към ръководството на страната, на всяка цена да се помогне за увеличаване на заплатите.

Какви са те за младите учени?

Докторантите взимат 450 лв., а трябва да започнат работа като научни сътрудници втора степен със заплата под 400 лв. чисто. Което е безкрайно неизгодно. Този въпрос исках да го уредим с министъра, бяха поели някакви ангажименти да ни помогнат да формираме по-добри заплати, разбира се, обвързани с резултатите от дейността на младите учени. Но не се получи.

Храните ли надежди, че бъдещото управление на страната ще дава повече пари за наука?

Надявам се. По начало учените са оптимисти хора. Все пак, ние работим за държавата. Но съм много притеснен да не се получи така, че да падне още повече бюджетът на БАН.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 06/09/2009 :  15:25:27  Show Profile  Reply with Quote
БАН отново към МОН: Финансирайте и нас!
Учени от Института по български език искат помощ за разпространение на правописен речник

вторник, 9 юни 2009
www.vsekiden.com

Учени от БАН се обидиха на просветния министър Даниел Вълчев. Повод за недоволството им стана новият “Правоговорен и правописен речник на българския език”.

Днес изданието бе представено в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, а проявата бе уважена от министър Вълчев, шефа на парламентарната комисия по образование Лютви Местан и ректора на СУ проф. Иван Илчев. Петото допълнено и преработено издание на речника ще се разпространява безплатно в училищата в страната, в регионалните инспекторати по образование и в дирекциите на МОН. Новият Закон за транслитерация (предложен от съпартиеца на Вълчев – министър Николай Василев) е екстра в речника и е публикуван в него като приложение. От МОН дори търсят начин в обучението по български език и литература да се появи и въпросът за транслитерацията, а конкретното предложение ще стане ясно през следващите седмици, съобщи Даниел Вълчев.


Речникът съдържа около 350 000 думи и словоформи и представя по оригинален начин и в пълнота правоговорните и правописните явления в българския книжовен език, твърдят от университетското издателство. Тиражът е 15 000, а МОН финансира публикуването с 200 000 лв.


Именно тези средства предизвикаха недоволството на езиковедите от Института по български език при БАН. “Похвално е, че Министерството на образованието и науката подкрепя разпространението на 15 хиляди безплатни екземпляра от този речник сред българските училища, но е тревожно, че той няма нормативен характер и заради това може да доведе до объркване при използването му в учебната работа”, се казва в съобщение до медиите.

В момента Институтът по български език завършва работата по действително нов правописен речник, който ще бъде и нормативен и според тях е редно МОН да подкрепи разпространението на речника на БАН, за да бъде запознато обществото с най-новите тенденции в развитието на българския правопис.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/01/2009 :  09:11:26  Show Profile  Reply with Quote
Денят 1 октомври: 140 години БАН
Дата : 1 Октомври 2009 г. 9:26 ч.
http://society.actualno.com/news_263702.html

На тази дата Българската академия на науките чества своята 140-годишнина.

Българската академия на науките е създадена през 1911 г., но на основата на съществувалото дотогава Българско книжовно дружество (БКД) (основано през 1869 г. в Браила) и затова честванията се отброяват от тази година. Според приетия също през 1911 г. устав са обособени три клона на Българска академия на науките: историко-филологически, философско-обществени и природо-математически. Печатният орган на Българска академия на науките е "Списание на Българска академия на науките".

Излиза от 1911 г. до 1945 г., а също и през 1950 г., 1951 г. и от 1957 г. Други издания са: "Летопис на Българска академия на науките", "Сборник на Българска академия на науките" и др.

През 1947 г. се приема нов устав на Българска академия на науките. Съгласно новата политическа система в страната са усвоени и нови функции. До 1946 г. Академията е оглавявана от: Ив. Евстратиев Гешов (1898–1924 г.), Л. Милетич (1924–1937 г.), Б. Филов (1937–1944 г.) и Д. Михалчев (1944–1947 г.).
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 10/04/2009 :  07:32:38  Show Profile  Reply with Quote
Не знам откъде журналистът е взел тази дата, но както се съобщава в сайта на БАН, Българското книжовно дружество е основано на 29. 09. (= 11. 10. 1869 г. по нов стил) и "започва дейността си на 12. 10. същата година". Поради това и честването на 140-годишнината ще е на 12.10.т.г.

Svetlana
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 10/04/2009 :  08:01:00  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote


"Похвално е, че Министерството на образованието и науката подкрепя разпространението на 15 хиляди безплатни екземпляра от този речник сред българските училища, но е тревожно, че той няма нормативен характер и заради това може да доведе до объркване при използването му в учебната работа"

Точно така! Нормативен характер може да има само този епохален речник, който бъка от комунистически словоблудства, цитати на масовия българоубиец Гошо Тарабата правешкия дебил Тодор Живков, "философския" комуноизрод Тодор Павлов и парцалите "Работническо дело" и "Народна младеж"!

http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html
Статия "Речниците - капризи или идеологиески потребности".

На комунонекадърниците и комунодиваците в така наречената БАН вече много яко им припарва под краката!
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 11/16/2009 :  13:08:47  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Какво стана снощи? Стана това, че по телевизията попитаха Борисов вярно ли е, че в БАН са феодални старци.
Той отговори така: "Да, има и такива."

След това добави, че имало и "правилни" академици и член-кореспонденти, и, разбира се, не пропусна в своя стил и маниер да обяви, че "те [правилните] са наши приятели".
Дотук добре. Борисов може да е всякакъв, но така хем малко се дистанцира от Дянков, хем показа, че по същество финансовият министър е прав. Но какво стана по-нататък?
По-нататък стана следното. Борисов каза (повече или по-малко буквално): "Утре ние ще се съберем и ще преценим кой как работи в БАН."
Не знам вие тук - публиката, дали го съзнавате, но това изказване на Борисов е много по-унизително от заявлението на Дянков - което в общи линии е истинно и точно. Става така, че един пожарникар ще определя кой каква наука прави в България - и дали изобщо прави наука.
Кой е виновен за това положение? До него се стигна заради феодалната и криминална шайка, наричаща се управа на БАН!
Това е повече от абсурд! Представяте ли си в Германия Ангела Меркел - независимо, че тя не е пожарникар, а е научен работник - физикохимик, да се изтъпанчи по телевизията и да заяви, че утре ще се събере с министрите си да решат дали в "Макс Планк" се прави наука или не?
Това скандал ли ще бъде?
Не, няма да бъде скандал. То просто е напълно невъзможно. Може да бъде направено единствено на шега на някой правителствен коктейл.
Но тук, при наличието на една криминална пасмина в БАН, действието на Борисов, колкото и да е нестандартно, е нормално. За тая държава.
Не може в БАН да се подвизават индивиди от ЦК, Политбюро, ГК и пр. на БКП, и да се твърди, че там се прави наука, и само наука! И затова - нека един пожарникар да решава кое е наука и кое не в БАН! Щом не могат в БАН!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/18/2009 :  12:58:49  Show Profile  Reply with Quote
Борисов: В БАН има фрапиращи неща
От Дневник Последна промяна в 13:46 на 18 ное 2009


В Българската академия на науките (БАН) има фрапиращи неща, като например 600 дни отпуска. Но съкращения и пенсионирания ще има след анализ на институтите. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с председателя на академията акад. Никола Съботинов.

"Критерият за пенсиониране ще бъде законът и възрастта. За качествените служители ще има поле за работа, ще им се плаща за проектите, които ръководят. Максимумът за оставане след пенсионна възраст ще бъде 1 година. Една тухличка няма да се вземе от БАН", заяви още Борисов.

Според него академията трябва да бъде изведена от полето на каквито и да било коментари и скандали. Премиерът се закани да се види колко иновации има внедрени в 69-те института и в зависимост от това ще се даде възможност на младите учени да израснат в полето на науката.

"Предишното правителство не е дало три пъти повече пари на БАН, превели са пари във фонд "Наука" и веднага след това са си ги изтеглили, това се казва популизъм", каза Борисов. Премиерът обеща подкрепата на правителството за реформите в академията, които предстоят.

"Днешната среща потвърди, че трябва да работим заедно с нашето правителство и да сме максимално полезни за неговите дейности", заяви след срещата акад. Съботинов "Оценяваме факта, че за академията се запазва същият бюджет като този през 2009 г. Въпреки големите ограничения ще продължим да работим, ще се помъчим да активизираме нашите дейности в области, каквито са например иновационните процеси", каза Съботинов.

Той каза, че няма противоречия с правителството и не трябва да се допуска страната да разполага с научен потенциал, който да не се използва. Според Съботинов заради ниските заплати младите хора нямат мотивация да отиват в академията.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 11/18/2009 :  14:02:43  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Дами и господа,

Както е известно, в БАН липсват критерии за атестиране на учените - от самото създаване на Устава на БАН до този момент се погазва чл. 58 от Устава на БАН, който гласи:
(1) Дейността на учените в БАН се оценява периодично по критерии и методика, утвърдени от Общото събрание на академията, допълнени съобразно научната област от научния съвет на постоянното научно звено ..."

Такива критерии и методика НЕ СЪЩЕСТВУВАТ в правното пространство! Това може лесно да се види и от страницата на БАН, озаглавена "Нормативни актове":

http://www.bas.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0022&g

Отделно – в държавата няма и правилник по чл. 42, ал. 2 ЗНСНЗ за реда и атестирането на учените!


Днес сутринта обаче някаква си Христова, PR на БАН, заявила официално:

"В момента има ново ръководство в БАН, което предприе много драстични реформи."

На мен ми се струва, че това е същата Христова, която преди седмица по една от основните телевизии в продължение на час отправи цяла серия абсолютно неудържими хвалебствия към премиера Борисов, без нотчица на някаква критика! Ако е така (ако е същата Христова), това явно е поредната платена Христова – т.е. това е "Христова номер две"! След Велиана Христова, платена от Юхновски и хвалила БАН с години на страниците на "Дума"! Ако Христова, PR на БАН, е същата, хвалила Борисов, всеки данъкоплатец ще иска да знае дали това интервю е било взето в работното време на БАН. Но, хайде, да кажем, че засега това са подробности ...

Много по-важният въпрос, който аз лично имам към "Христова номер две", е следният:

ДА НЕ БИ СЛУЧАЙНО ВЕЧЕ ДА ИМА КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ НА УЧЕНИТЕ?

НО ОЩЕ ДА НЕ СА ПУБЛИКУВАНИ В САЙТА НА БАН?!

Добре. Ако случайно вече има критерии за атестиране на учените, тогава възниква въпросът:

ЗАЩО ОТ БАН ДАДОХА ЦЕЛИ КАМИОНИ С ПАРИ ЗА ВЪНШНО, МЕЖДУНАРОДНО АТЕСТИРАНЕ НА БАН?

И от горното следва още един съвсем логичен въпрос:

КОГАТО НЯКОЙ ПЛАЩА НА НЯКОГО ПАРИ ЗА НЕЩО, НЕ СЛЕДВА ЛИ ДА ОЧАКВА ОПРЕДЕЛЕН РЕЗУЛТАТ ОТ ЗАПЛАЩАНЕТО?

Красимир Кабакчиев, дфн
Go to Top of Page

B_Yovchev

Bulgaria
14 Posts

Posted - 11/21/2009 :  12:26:13  Show Profile  Reply with Quote
Относно репликата за „феодалните старци” в БАН,
изречена от финансовия министър г-н Симеон Дянков
проф. д-р инж. Борис Йовчев


От етична гледна точка, тя обижда много голям кръг от достойни български учени с реални и стойностни научни приноси и може би г-н Дянков дължи ясно да им се извини, като поясни какво точно е искал за каже защото често тя се използва и като синоним на израза „мъдрите старци”? В който няма нищо обидно!?
Едновременно обаче и ръководството на БАН в лицето на нейния председател не изрази ясна „мъжка” позиция, каквато министър-председателя Бойко Борисов желае да имат неговите партньори или опоненти. Обещанието му да пенсионира всички учени над 65 години не е нито най-правилното, нито достатъчното решение на въпроса за осигуряване необходимото финансиране на науката. Преструктурирането, както е замислено също няма да доведе до ефикасното решение на този въпрос.
Какво следва да се направи:
1. Преструктурирането да се проведе в съответствие с обобщените препоръки на втория национален форум за науката /завършил на 27.10.2009 г. в София/ така, че да се постигне съкращение до 35% на сегашните структури както в БАН, така и във ВУЗ, за да стане възможно да се осигури необходимото финансиране 5% от БВП при наличните средства в бюджета.
Това може да се постигне като се приложи комплексен подход при задълбочен анализ и координация за да се премахнат както нецелесъобразните така и дублиращите се научни структури и специалности в национален аспект. При това трябва да се вземат предвид и следните обстоятелства:
a) Постъпващите средства по договори финансирани от фондовете на ЕС, както и доходите от наемите за имотите предоставени от Държавата;
b) Относително големият брой български студенти и специализанти, които се обучават в чуждестранни научни организации и университети.
Пенсионирането трябва да се провежда диференцирано, в зависимост от индивидуалните творчески възможности и резултати на съответния учен.
Структурната реформа трябва да бъде насочена към интегрирането на научната дейност на БАН и ВУЗ за решаване на големи комплексни системни проекти във взаимодействие и с бизнеса, в интерес на икономиката на държаната;
За административни ръководители на научните структури да се предпочитат и избират с конкурс мениджъри с висше специално образование по профила на съответната структура, без обезателното изискване за научна степен или звание. Така ще се деблокира научен потенциал като едновременно ще се подобри административното управление на научната дейност.
Държавата като регулаторен орган следва от своя страна да определя ограничителни рамки /лимит/ в зависимост от реалните потребности от научни структури, на стопанството и икономиката на страната, с визия и за тяхното перспективно развитие.
Под ръководството на БАН, съответните научни структури трябва да се включат активно в разработването и реализацията на национална програма с антикризисни мерки да по-бързото преодоляване на икономическата и финансовата криза в страната и недопускането на нейното повторение.
Същите структури под методичното ръководство на СУБ, следва да работят за изпълнението на Решенията на втория Национален форум на науката в РБ, което ще осигури ефективните условия за нейното развитие.

Edited by - B_Yovchev on 11/21/2009 12:26:45
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05