http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Кочината "БАН"
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 02/07/2008 :  09:58:30  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Нечии думи ме провокират да открия и тази рубрика. Трябва да се прави разлика между цирка "БАН" и кочината "БАН"!

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 02/07/2008 :  10:22:59  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Повече от прекрасно познавам кочината БАН! Работил съм там 17 години! Така че нека да излезе някой, който да иска да опонира!

Това е кочина преди всичко в морален смисъл! Но също и в материалния! Да започна с това.

Сградите са в повече от плачевно състояние, неремонтирани от десетилетия. Вътре навсякъде мирише на мухъл. Бюра и етажерки на възраст 50-60 години - грозни, вехти, изпочупени. Можете да си представите как гледат на това учените от нормалните държави в Западна Европа, Северна Америка и Азия, които понякога попадат на това място!

Няма литература! Няма никакви пари за литература! Библиотеките в институтите се поддържат изключително лошо, а централната библиотека не предлага почти нищо от съвременните публикации в различните области - знае се, че модерната научна литература е страшно скъпа, дори за западните стандарти. Аз самият съм автор на монография, издадена от суперпрестижно издателство, която се продава по света на цена половин месечна заплата на научен сътрудник в БАН. На корицата й фигурира името на институт при БАН и на самата БАН - но тя не е закупена от Централната библиотека на БАН! Гореупоменатите две институции, разбира се, нямат абсолютно никакво морално право да се ползват от научния принос и огромния престиж на този мой труд! (Така че липсата на монографията ми в БАН дори ме удовлетворява!) Причините? Посочени са подробно във форума Bulgarianscienceproblems!

В институтите от естественонаучните области, където се правят материални изследвания, апаратурата е на равнище 60-те и 70-те години на миналия век! Синът ми разказа как в "Макс Планк" отишъл да изнася доклад някакъв учен от БАН. Когато показал на слайдовете си машината, на която е правил изследванията си, германците моментално се спогледали страшно учудени. Такъв древен уред помнели само най-възрастните професори в аудиторията! Такава машина от десетилетия не се използва в Германия! Обаче нашият прави изследвания на нея! А на какво да прави? Като няма друго?

Какво да говорим повече?

БАН е една кочина! И то не просто също като тази тук "държава", но дори много повече! Защото кочината "държава" поне вече не е комунистическа, или поне номинално не е! А БАН е истинска кочина в българско соц-ТКЗС, в която всекиму се дава според отредената според възрастта и теглото дажба. Като общо, но твърдо, правило, колкото е по-възрастен индивидът и/или колкото по-висок body-mass-index притежава, толкова повече му се предоставя да лапа. И не според способностите! Точно противно на способностите! Тъй като мнозинството просто изобщо няма каквито и да било способности! А се състои от комуно-ченгесарски "кадри" и други кръгли и от всякакъв калибър и цвят свръхнекадърници и суперлентяи.

Още по-конкретните параметри на некадърността и наглостта можете да откриете в десетките ми съобщения в Bulgarianscienceproblems, отчасти и тук, в този форум.

Но откриването от моя страна на настоящата рубрика е продиктувано от нещо друго. И това е едно изключително искрено и истинско писмо, което получих - което може да те хване за гърлото. Това писмо е проклятие за гореупоменатата шайка - и аз се надявам, че то рано или късно ще застигне както шайката като цяло, така и отделните й представители! И ще се въздаде справедливост!

Ей-сега ще публикувам текста на писмото!

Edited by - kkabakciev on 07/30/2008 08:06:09
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 02/07/2008 :  10:36:25  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Писмо на работещ в БАН.

"знаете ли за страха в БАН, знаете ли, че тук [.....] има подписка срещу беззаконието в ОС и избора за ЧЕТВЪРТИ ПЪТ на акад. Юхновски. И знаете ли, разписана е от [.....] - другите [.....] не са се подписали. Защо, мислите ли, че те желаят да се погазват закони? Или пък не са достатачно натрупали публикации, научна дейност и т.н., та не я подкрепят? Може би, не знам [.....]. Вашият приятел инженер е точен, но според мен нещата не са за смях. Те са за плач...

Но да живееш в 21-ви век, и да работиш с безкраен страх, че ще бъдеш съкратен от института, според мен основната причина си е направо ненормална. Как ще я караме така, как ще задържим младите хора в БАН, как с тези мизерни заплати ще работим спокойно и с любов за развитието на българската наука? Любовта си е любов, но сиренето е с пари. И как да се грижиш за семейство, за нормален живот? И аз искам да отида на театър, на кино на концерт. НО НЕ МОГА ДА СИ ГО ПОЗВОЛЯ.

Нима душите ни трябва да бъдат ограбвани, да бъдат затривани, да бъдат души на невярващи в нищо хора? КАТЕГОРИЧНО СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯМ НА ПРОТИВОЗАКОННИТЕ ДЕИСТВИЯ НА ОС И УС НА БАН. КАТЕГОРИЧНО НАСТОЯВАМ ДА СЕ СПРЕ ТОВА РЪКОВОДСТВО, защото то работи само и само и пак за себе си, за ГОЛЕМИТЕ СИ ЗАПЛАТИ, ЗА КОМАНДИРОВКИТЕ СИ В ЧУЖБИНА, ЗА СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ. Пък и как не им омръзна на тези беловласи академици и чл.-кор. да се изявяват в ефир и още повече да настройват обществото и обикновените хора срещу БАН? И без това не битува кои знае какво високо мнение за нас, едно поради недоученост на тези хора, друго поради незнание, че и ние обикновените учени имаме постижения.

И нека вече тези хора упраляващи БАН слязат веднаж завинаги от високия пиедестал, нека дадат път на по-младите от тях. ЗАЩОТО КОЛКОТО И ДОБРЕ ДА ИЗГЛЕЖДАТ, КОЛКОТО И ДА НЕ СА УМОРЕНИ ОТ СВОЯТА НАУЧНА ДЕИНОСТ, ПРИРОДНИЯТ ЗАКОН Е ЕДИН И СЪЩ ЗА ВСИЧКИ. И ТОЙ Е: ВСИЧКИ - НЕЗАВИСИМО ОТ ПОСТА, ОТ ПОЗИЦИЯТА СИ В ЕДНА ИНСТИТУЦИЯ, ОСОБЕНО БАН, ВСИЧКИ ХОРА ПО СВЕТА ОСТАРЯВАТ. АБЕ, АКАДЕМИЦИ И ЧЛЕН КОРЕСПОНДЕНТИ, ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ЛИ ДА ОСТАРЯВАТЕ КАТО КАТЕДРАЛИ? ДЛЪЖНИ СТЕ ДА ГО НАПРАВИТЕ, АКО ВСЕ ОЩЕ У ВАС Е ОСТАНАЛО МАЛКО ЧУВСТВО ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ И МАЛКО ЛЮБОВ КЪМ НАУКАТА, КОЯТО ТАКА НЕИСТОВО ПОЧТИ ШИЗОФРЕНИЧНО СЕ СТРЕМИТЕ ДА УПРАВЛЯВАТЕ!

* * *

Забележете, този учен в БАН казва:

"И как да се грижиш за семейство, за нормален живот? И аз искам да отида на театър, на кино на концерт. НО НЕ МОГА ДА СИ ГО ПОЗВОЛЯ."

И това, всички знаем, е НАПЪЛНО ВЯРНО!

Ако горните редове не са тежко обвинение към управата на БАН, не знам какво още може да бъде по-тежко обвинение!

Красимир Кабакчиев
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/08/2008 :  05:52:35  Show Profile  Reply with Quote
"Вижте манталитета на един, който минава за борец за демокрация в това изключително показателно интервю:"

Разговор
Чл.-кор. Георги Марков:
За БАН е важно кой е най-добрият
Не възрастта, а качествата на учения имат значение за академията
"След имотите на армията иде ред да приватизират имотите на БАН"

Разговаря Велиана Христова
08.02.2008
в. "ДУМА",
http://www.duma.bg/2008/0208/080208/index.html

- Подета е безпрецедентна кампания срещу избора за председател на БАН с тезата, че по закон не можело да бъде кандидатиран отново сегашният председател акад. Юхновски, защото е навършил 70 г. Това ли е проблемът в цялата тази история?
- Чух това като аргумент и от министър Вълчев, който е юрист. Като човек, който работи в академията, смятам, че в БАН сами трябва да си издигаме кандидатура за председател и да го избираме, както народните представители избират председателя на Народното събрание. И тъй като огромното мнозинство от колегите предлагат преизбирането на акад. Юхновски, за мен няма нищо по-естествено от това да го гласуваме в Общото събрание. Защото той се е доказал в досегашните си мандати - това са 12 трудни години на прехода, трудни поредни мандата, в които той доказа, че може да брани интересите на академията и на нейното развитие, че милее и более за тази академия, че отстоя имотите на академията. Според мен в това е проблемът. След като вече стана актуална тема приватизацията на имотите на армията, опасяваме се, че идва ред на имотите на БАН. В тази държава в последните 18 години все нещо се приватизира и се присвоява. Според мен затова е посегателството, защото ние имаме имоти, както някои ги наричат апетитни. Още преди 10-ина години стоеше въпросът за имотите ни на VIII км. Има цял списък с дела, които водим, за да защитим имотите си, други водят дела с нас, за да ни ги вземат. Според мен след армията някой е решил, че идва ред на академията. Няма по-опитен от акад. Юхновски в тази финансово-стопанска част в дейността на БАН. А за мен има само един мотив при избора на председател - първо, кой най-добре ще защити интересите на академията и на науката, и второ - кой има най-добър опит да я управлява. Това не е политическа длъжност, нито е икономическа. Той е учен. Доказан учен с международно признание и затова мнозинството от колегите го номинират да бъда преизбран. И Общото събрание на БАН, както прави и Народното събрание, може да го преизбере.
- Значи предполагате, че опитите да бъде очернен са за отваряне на пътя към имотите?
- Да, те не можаха да намерят нищо отрицателно в неговата дейност, нямат много ходове. Сега се хващат за възрастта. Вярно е, че всички остаряваме, но различно. Познавам учени, които на 90 години работят по-добре от други на 50. Миналата есен слушах в академичния семинар акад. Дечко Павлов, ами той изнесе такъв замайващ доклад по теми от електрохимията. На 80 години е, а работи за 10 по-млади колеги. Ние не сме военни и не сме чиновници, ние сме учени. Колко от академиците могат да управляват академия във времената на това бурно море. И имат енергията да го правят? Освен това акад. Юхновски има авторитет и влияние в обществото, него го познават. Не бива да сменяме капитана. Понеже акад. Куманов, един от протестиращите, говори за "Титаник", да помним, че там главната причина за трагедията е, че капитанът го е нямало на мостика и си е пиел шотландската ракия в ресторанта.
- Имаше ли някаква пречка акад. Кендеров или някой друг да бъде номиниран и да участва нормално в избора за председател? Групата на опонентите ви твърди, че започването на процедура за избор не е огласено и че времето за номиниране било малко.
- Никаква. Математиците спокойно можеха да издигнат кандидатурата на акад. Кендеров. Но той сега е председател на ВАК, а с ВАК има много проблеми. Той да се справи първо с ВАК, това е една много голяма задача. Така че няма никаква пречка някой да бъде номиниран. Три седмици било малко! Как ще е малко? Освен това в Общото събрание академиците и чл.-кореспондентите сме 21 човека, а те твърдят, че нашата общност изобщо не е знаела, че ще се избира председател. Това са несериозни неща.
- Акад. Кендеров обаче казва и друго нещо - че в Общото събрание седят и много директори на институти, които са зависими от председателя, защото той ги назначава. Затова те са послушковци и изпълняват. Така ли е, вие например послушен ли сте?
- В конкурсите за директори най-напред нас ни избират в Общото събрание на института, после има експертна група, има управителен съвет, а председателят въз основа на решението на Управителния съвет назначава. Неговият подпис накрая е почти формален акт за завършване на конкурса. Така е по Кодекса на труда. Да сме послушковци? Не, разбира се. Някой просто бърка епохата. А е естествено директорите да са много в Общото събрание, ами институтите си ги избират, защото в събранието се решават всички важни дела на академията, това е върховният орган на академията. А това, че новото Общо събрание ще е друго, това също е фалшива теза. Винаги има една приемственост от събрание в събрание - много учени от предишното влизат в следващото, хората ги преизбират. Ако Кендеров се надява, че в новото Общо събрание ще стават някакви други работи, той се заблуждава.
- Но от тезата за състава на Общото събрание той стига до друго твърдение: че "без външна намеса академията няма да се оправи". И търси срещи с висши властници всеки ден. Какво означава това?
- Ние преживяхме толкова бурни събития, преди може и да е имало опити за външна намеса, но Общото събрание на академията за негова чест отстоя академичната автономия, независимо от това коя партия и кое правителство са на власт. Не бива да се търгува автономия за бюджет или за пари изобщо. Има някакъв предел. Когато някоя институция каже: ще ви увеличим бюджетната субсидия, но си жертвайте част от автономията, ние няма да се съгласим. Защото ако един председател каже например: Аз съм човек на правителството и сега ще ни дадат бюджет, когато падне правителството, какво ще каже? Затова питам: Нима трябва някой отгоре да ни назначава председателя, човек на партия или на правителство? Това е много порочно.
- В момента обаче се организират подписки и протести сред едно движение и един сайт, който е поддържан в чужбина, пишат се декларации, свикват се сбирки, в които участват и хора, съвсем странични за академията. Това всичкото не уронва ли престижа и авторитета на БАН в обществото?
- За съжаление, отзвукът е неблагоприятен за академията. Вчера ме питаха за скандала в БАН в първото изречение по телевизия Европа. Има скандал в Кремиковци, в БАН няма скандал. Но има един принцип да бъдеш лоялен към институцията, в която работиш. Има го в Европа, има го в САЩ, за Япония няма да говоря. Тези колеги, които са част от академията, не бива заради свои интереси или заради интереси на някой друг да предизвикват такъв отрицателен отзвук. Те носят голяма отговорност. Това е особено валидно за академиците.
- А ако човек не е доволен от нещо в тази институция?
- Има много начини - има Общо събрание на БАН, събрание на академици и член-кореспонденти, има институти, управителни съвети. Има много начини да се повдигне въпросът. Но не навън да шумят, да свикват агитки и медии, да събират и хора от другаде, които не работят в БАН. В последните години се появи една тенденция някои да твърдят, че в ЕС науката се правела само в университетите и няма нужда от академична наука. Това просто по никакъв начин не е вярно. Такива настроения има и в някои висши училища, за съжаление: "Как да решим въпроса за университетската наука? Ами, взимаме бюджета на БАН, даваме го на университетите и те викат ура. Взимаме материалната база на БАН, даваме я на универстетите." Такова нещо няма никъде в Европа и в света, навсякъде академичната и университетската наука си съществуват редом, работят заедно и това е. Ако затрият академичната наука, ще остане само университетската. Ами от това кой ще има някаква полза - нито ще се оправят университетите, нито наука ще започнат да правят по този начин, нито нищо. Трябва да си има и академична наука, както е навсякъде по света, трябва и университетска, всяка - със своите задачи и функции. Вижте колко души сме в академията и какъв процент сме от учените в България и погледнете какъв процент от научната продукция на страната даваме. Няма да се развие университетската наука за сметка на академичната, нали трябва да се състезава с някого. Но за съжаление, министър Вълчев миналата година не ни разбра и тръгна да говори как наука трябвало да има само в университетите. Много е вредно това противопоставяне, много погрешен подход. Ние сме колеги с хората от университетите и трябва заедно да работим. Защо ще ни разделят и противопоставят?
- Т.е. в БАН се притеснявате, че ако няма човек като акад. Юхновски, ще има грешни ходове спрямо вас?
- Ами, те могат да се хванат за буквата на закона, но много спорят юристите по казуса за 70-те години. Ала академията има нужда от човек доказан, на него може ди да му стигат мандатите, но на академията не й стигат неговите мандати. Това е. Дано само да издържи тези нападки срещу себе си. Академията ще избере своя председател. Няма партията и правителството да го направи. Ние сме учени и можем да оценим кой да ръководи науката, в нас е решаващият глас. Нека не ни заплашват, че после някой щял да касира избора. Като го направим, нека някой се опита да ни касира!

Edited by - moderator on 02/08/2008 05:52:57
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 02/09/2008 :  09:14:00  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Никой освен модераторът Галя и мен не пише тук вече няколко дни, въпреки актуалността на темата, и дори въпреки, че в БАН даже май започва да ври. Фактът е учудващ и аз се чудя каква може да бъде причината. Много добре знам, че лично аз съм недолюбван - дори от хора, които в никакъв случай не са комунисти. За мен обикновено се казва, че съм "краен". Не, аз не съм краен, аз съм строго нормален! А с ненормалници е пълно в "академичната общност" на тази "държава" - един огромен терен за некадърници, комунисти, дебили и простаци.

Както и да е! Майната им! Ако щат, да пишат, ако щат да не пишат! Ще цитирам още една реакция на един учен относно ставащото в така наречената БАН. Когато го помолих да си даде мнението в някой от форумите, напр. тук, в "Пуерон", той каза: "По никакъв начин не желая да давам акъл! Даже изпитвам перверзен кеф, като слушам как в кочината продължава да се грухти!" Може да е малко цинично, но човекът си е напълно прав. Аз самият винаги съм определял работещите в БАН като едни влечуги, лазещи всеки ден по корем пред началниците за трохици от трапезата им. Но да се надяваме, че тази трапеза вече е на приключване. (То "егати" и трапезата!)

Непременно идете в "Дневник", които са публикували статията на сталиниста Кендеров, автор на мракобеснически законопроект за научните степени и звания, назначен от един индивид със средно образование за председател на ВАК. Статията е ясна. Много по-интересни са повечето от мненията след нея, които са многобройни, а някои изключително задълбочени и точни:
http://dnevnik.bg/show/?storyid=456525

Ще си позволя да откроя и да пусна тук (за да се чете по-лесно) ето това:

От "Учен, не от БАН", 08 февруари, 23:32
"В БАН има сериозен проблем т.е., където има пушек има и огън. Независимо, че някои се правиха, че не виждат пушека и стъпкваха огъня. И аз съм много приятно изненадан, колко много хора, виждат пушека и знаят за огъня. Аз съм много приятно изненадан, че има хора, които не желаят място в совалката със свободно и ускоряващо се падане в пропастта, в каквато превърнаха българската наука и висше образование поредица от управляващи (с нежеланието си за реформа)и Висшия научен клир, в най-голяма степен, представляван от ръководството на БАН. Спиралата на падението, по което тръгна БАН не можеше да не доведе до невероятния фарс, с правилник да се променя закон, само и само една клика от над 70 годишни старци, вместо да си гледат внуците и да помагат на младите кадри със съвети и опит, неистово да се стремят към запазване на властовите позиции. Представете си колко смешно звучат за външния пазарен свят твърдения от рода на "В закона пише, че може до 70г., ама не пише, че не може над 70" или, "че Председателя на БАН ще бъде назначен на граждански договор". Това е пълна липса на достойнство и национален кашмер. Или както би казал народът "Хубава работа, ама българска". Ако академиците потвърждават тази поговорка, кой ще я опровергае???!!!. Всичко е типично българско (жалко!!!), но не е случайно - максималната пенсия е около 400 лева, а директор на институт в БАН получава около 1400 лева (тук включвам и участието в СНС, шефове на секции и т.н.и т.н.), млад научен сътрудник - 317 лева. Повечето от директорите отдавна трябваше да са в пенсия. Но в БАН времето съвсем спря, имало едно време поговорка "Всичко се бои от времето, но времето се бои от пирамидите", аз бих я преформулирал "Всичко се бои от времето, но Времето се бои от Председателството на БАН". Сериозно - Колективите на институти са последната дупка на кавала - те предлагат Директор, но го избира или не Председателството (респ. Юхновски). Всички директори на институти са на власт благодарение на него (какво тук значи някаква си възраст!!!) и му се подмазват неистово, само и само за да останат на върха. Той не е кой да е - той е Председателят, кралят-слънце на БАН, който с едно махване на ръка сваля и назначава директори. Избоът на т.нар. млади учени в БАН е- 1. или стават оръженосци на пенсионерите, ако са по-склонни към лакейничество, 2. или бягат в чужбина, ако са по "ербап", 3. или напускат БАН и отиват в частния бизнес. За всичко е виновна абдикиралата държавност. Граждани на РБ - ние ги избираме да управляват държава - те управляват финансовите си ресурси. Те създават котерии- БАН е следствие на абдикиралата държава,не причина. И така съставът на БАН, освен, че се "геронтизира" с високоскоростни темпове, той се лакеизира и профанизира. В оставения на самотек БАН пенсионерска (с бивш червен аромат) клика си разпределя държавната субсидия за академията. Тази клика брани комунистическите закони в науката и висшето образование със зъби и нокти, защото най-хубавото нещо е статуквото. Заради това все още съществува противоконституционната структура ВАК, която се назначава от МС и осъществява (де юре) политически контрол в науката. Специализираните научни съвети с техния безсмислено голям състав, освен че също са хранилки за дремещи баби и дядовци, са и напълно безсмислени, защото съветът на ВАК (който априори е по-некомпетентен по конкретната тема, обсъждана с СНС)може да отменя решенията им. Заради това още съществува в Закона за научните степени и звания от далечната 1972 г.(аз не съм бил роден, а съм доктор по този закон) текст, че "дисертациите се защитават за нуждите на социалистическата държава". Заради това съществуват ненужните и хранещи БАН-ските старци и "Геронтокрацията" в науката, степени "голям доктор на науките" и званието "академик", които между другото, не подлежат на никаква атестация и могат да си кютат без една статия в БАН до 70, 80, 150 години. Тази геронтократска Българска наука се ДЪЛЖИ НА АБДИКИРАЛАТА ДЪРЖАВНОСТ, с явното нежелание на Държавата България (от няколко правителства насам) да проведе реформа, в съответствие с Европейските практики. Тогава щеше да се види, че и тази драстична разграниченост на наука и висше образование, никъде я няма по света, и че в СУ пенсионират на 67 г. максимум, защото едно е непрекъснато да заставаш пред 20 годишни момчета и момичета, които те гледат и слушат, друго е да се криеш в прашасали кабинети и да твърдиш, че носиш знания на държавата, без да си ги оставил на никой от същата тази държава. Да се надяваме на Господ само. Дано и този скандал не затихне, като буря в чаша вода, дано да доведе до толкова дълго чаканите драстични реформи в Българската наука! Не е само БАН (проблемът с БАН винаги ще си остане малко елитарен за масите), но гражданите на РБ непрекъснато се сблъскват с липса на ДЪРЖАВНОСТ - справка: СЪД, ПРОКУРАТУРА, МВР. БАН е бял кахър. Дали РБ има желание да започне с БАН. На първо време тотално пенсиониране на всички навършили 67 години."

Ха! За малко да забравя да кажа, че излезе интервю с мен, озаглавено "С Красимир Кабакчиев за БАН и българската наука", тук:
http://www.iianthropology.org/kabakchiev.html

Edited by - kkabakciev on 02/09/2008 09:17:28
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 02/09/2008 :  11:42:25  Show Profile  Reply with Quote
Много интересно интервю на дфн Красимир Кабакчиев, реализирано от д-р Лолита Николова -
International Institute of Anthropology, Solt Lake City, Utah, USA. Позволявам си да го препечатам,
разбира се отчитайки авторките права на сайта http://www.iianthropology.org/kabakchiev.html:


С Красимир Кабакчиев за БАН и българката наука
With Krasimir Kabakchiev about BAS and Bulgarian science


Л. Николова: Г-н Кабакчиев, признавам, че ме очаровахте през последните дни с Вашата активност.
Намерихте най-верния начин да съобщите за цензурата на модератора проф. Лазаров във форума
Проблеми на българската наука – изпратихте лични съобщения. И дори ме накарахте да се замисля за
БАН. Оттук нататък обаче, аз ще Ви разочаровам, тъй като се различавам съществено от Вас във
възгледите си. Надявам се обаче, да се осъществи диалог.

K. Кабакчиев: Радвам се, че има хора, въпреки че не са много, които харесват стила ми и желанието ми
за суперрадикална промяна в БАН и изобщо в академичната област в България. С мен винаги може да
се води диалог, и на високо академично равнище. С така наречeната управа на БАН обаче диалог не
може да се никакъв, на каквото и да е равнище. Тези индивиди доказаха, че нямат нищо общо както с
принципите на академичната общност (световната, не българската), така и с елементарния морал.
Стигнало се е дотам, че лицето Юхновски, несменяем председател от 12 години на БАН, от снощи е
“герой” в една хубава карикатура във в. “Дневник” – завързан на котва, на която пише “БАН”.

Л. Николова: За начало ще започна с факта, че аз използвам думата учен само за онези, които правят
открития и стоят в крепостта на почтеността. И дълго време смятах, че проф. Лазаров е учен. Той обаче,
се оказа, че е направил този форум не в крепостта на почтеността, а на голово поле на интриганството.
А там е не само ветровито, но и отблъскващо. Но аз имам впечатление, че Вие не смятате, че акад.
Юхновски пази БАН в крепостта на почтеността. Какви са Вашите конкретни обвинения срещу акад.
Юхновски?

K. Кабакчиев: Не съм съвсем съгласен. Това са различни неща. Един учен може да бъде дори велик, а
да не е особено морален. Въпреки че проф. Лазаров тези дни много прекали с цензурата си, не искам
да го наричам неморален. Струва ми се, че това са някакви негови характерологични особености – и
действия, предприети по силата на временни емоции. Надявам се да е така.

Не може и за миг да се допусне, че Юхновски е способен, както Вие казвате, “да пази БАН в крепостта
на почтеността”. В качеството си на Председател на БАН Юхновски много отдавна е напълно
дискредитиран. Това лице, председател на БАН от 1996 г., носи отговорност за това, че от началото на
неговия мандат, а именно 8 април 1996 г., до края на месец март 1999 г., т.е. цели три години изцяло в
рамките на неговия мандат, в БАН въобще липсват критерии и методика за даване оценка на
дейността на учените. А тези критерии и методика са императивно изисквани в разпоредбата на чл. 58
от Устава на БАН! Същевременно според ал. 4 от Преходните и заключителни разпоредби на Устава на
БАН председателят на БАН носи пряка отговорност за неизпълнението на Устава. Това означава, че
заради липсата на критерии и методика за атестиране Юхновски следва да носи и гражданска, и
наказателна отговорност за противоправни бездействия. Както е известно, обаче, в България има
огромни проблеми в съдебната система, и в частност в Прокуратурата, така че аз изобщо не очаквам
някой някога да започне да проверява действията и бездействията на председателя на БАН.

Ще използвам възможността да кажа, че институт при БАН е осъден от мен заради неатестиране и
необявяване на конкурс за хабилитирана длъжност – противоправно деяние, осъществявано спрямо
мен в продължение на десет години – от м.ноември 1988 г. до средата на 1997 г. Институтът е осъден
по тези две дела да ми заплати значителна за българските условия сума. Но вече дълги години не съм
получил нито стотинка! Дори въпреки влязло в сила решение в моя полза на Прокуратурата на трето
ниво! Неизплащането на парите е “подпомогнато” от един невероятно безобразен и
антиконституционен член 399 от Гражданския процесуален кодекс, според който, когато осъдиш
държавна институция, трябва да чакаш нейното благоволение да ти плати парите. Същевременно, ако
държавата осъди един гражданин, има редица правни механизми, които гарантират, че тя незабавно
ще си прибере парите от гражданина. С други думи, държавата също е изключително виновна за
невероятните безобразия и беззакония, извършващи се в БАН! Не е пресилено да се каже, че чрез
този “параграф 399 ГПК” тази така наречена държава дискредитира цялата правна система, и изобщо
смисъла на правораздаването. Написах голяма статия по този въпрос в “Дневник” – резултат никакъв.
Заведено е дело в Страсбург! И аз се надявам, че Съдът по правата на човека за втори път ще осъди
България за това нейно повече от изумително безобразие: да принуждава с години гражданите да
чакат да благоволи да им плати пари, които им дължи!

Но да се върна на въпроса за отговорността на лицето Юхновски. Както вече казах, институт при БАН е
осъден за противозаконно деяние, извършвано и в рамките на повече от година от мандата на
Юхновски – период, през който в БАН липсват критерии за атестиране на учените по чл. 58 от Устава на
БАН. Тъй като Юхновски е председател през този период, би следвало и по различни други законови
разпоредби от лицето Юхновски да бъде потърсена съответната отговорност (регресна). Но като няма
нормална съдебна система ...

Но да оставим конкретния казус. В края на март 1999 г., след моя жестоко разобличителна статия
(“Стандарт”, 4 септември 1998 г.) на цялостната кадрова политика – и в БАН, и в академичната общност
в България изобщо, Общото събрание на БАН спешно прие критерии и методика за даване оценка на
учените в България. Няма да говоря колко повърхностни и смехотворни са много от тези “критерии”. По-
важното е, че критериите и методиката на практика никога не са прилагани в БАН! Заявявам това най-
отговорно за периода до началото на 1992 г., но вероятно е така и до този момент. И нещо още по-
съществено. Използвам това интервю, за да попитам следното: ТЕЗИ КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ЗА
АТЕСТИРАНЕ В БАН, ПРИЕТИ ОТ ОС НА БАН В КРАЯ НА МАРТ 1999 Г., В СИЛА ЛИ СА? Защото, ако са в
сила, следва да са публикувани някъде. На мен лично не ми е известно да са публикувани. Ако някой
знае нещо по този въпрос, най-учтиво го моля тук незабавно да уведоми обществеността!

А ако се окаже, че тези критерии и методи за атестиране в БАН наистина не са публикувани, което е
много вероятно, отговорността за това противоправно бездействие на управата на БАН и в частност на
председателя стават повече от огромни!

L. Nikolova: Връщайки се към извънаредното събрание, аргументът на акад. Юхновски изглежда
основателен, а именно, че е по-добре новият Председател да бъде избран преди избиране на нови
член-кореспонденти и академици. Много обаче, търсят и други причини. И всичко през последните дни
изглежда странно.

Например, не редовна подписка, а игра на подписка във форума на Проблеми на българската наука.
Акад. Кендеров има право да кандидатства за Председател, но не кандидатства. В същото време почти
естерично той се подкрепя на Форума на Лазаров без там да се допускат никакви критични мнения. И
аз дори влезнах в капана и ако не беше Вашият и-мейл, щах да мисля по различен начин. Появиха се
дори статии в централни български вестници, което не е лесно и означава от опита, който имам с
българските медии, огромен засегнат интерес на някого с явна или скрита власт. Всичко изглежда по-
скоро борба за власт, но ние знаем само едната страна - акад. Юхновски. Другата страна може да се
подoзирана, но е маскирана.

За разлика от Вас, аз виждам големи промени през последните години – бавни и трудни, но важни
промени. И те са свързани именно с акад. Юхновски. Не го познавам лично, но през лятото в Карлово
по време на 170 години от рождението на Васил Левски се запознах с акад. Константин Косев и съм
абсолютно очарована от него. Този учен мисли за българската наука и то в правилна насока. От своя
страна, и аз като Вас и г-н Канев използвам все още силни думи, когато критикувам колеги от БАН. На 2
януари изпратих писмо на колегите от Тракийска секция с молба да се саморазпуснат, тъй като
преизбраха за ръководител на секцията Стефан Александров. Държа в ръцето си документ, разкриващ
го като фалшификатор, което не може да не се отрази на сравненията и заключенията. Да не
напомням за Дъбенската афера. Но не е ли време всички да се поуспокоим и да решим, че в България
нещата стават бавно? И да се радваме на всяка промяна. Така както аз се радвам на обаждането на г-
жа Малчева от Министерството на културата, както и на загрижеността на г-н Руско Русев и на
Директора на НАИМ, проф. Рашо Рашев по делови проблеми.

Moжe ли възрастта да бъде критерий за прекратяване на една дейност, свързана с реформи?

К. Кабакчиев: Абсолютно съм категоричен, че лица над пенсионната възраст в тази страна не могат да
имат каквото и да било право да управляват академия, а и каквото и да било друго държавно
учреждение! Това няма нищо общо с науката! Тези лица, ако могат на тази възраст да правят наука,
следва да им се осигури съответната възможност. Но да управляват институт или академия – това е
абсолютно недопустимо! Тези въпроси са решени много отдавна и много точно и ясно в страните от ЕС,
общността към която България принадлежи. В тази така наречена тук държава просто трябва да се
прилагат европейското законодателство и европейските добри практики! Но в България това все още
не става, и не се знае кога ще стане!

Двама с Вас явно имаме много съществени различия по отношение на някои лица от управата на БАН.
Що се отнася до споменатата от Вас Дъбенска афера и други проблеми, свързани с Вашата работа, бих
могъл да взема отношение след като подробно се запозная.

Л. Николова: Как Вие виждате бъдещето на БАН?

К. Кабакчиев: Много точно и ясно. БАН и изобщо академичната общност в тази държава могат да се
оправят единствено след “германска лустрация”. Това означава поголовно атестиране, освобождаване
на всички некадърници и лентяи, и особено на стотиците лица, градили “кариери” чрез съчинения в
подкрепа на престъпната комунистическа система. В резултат на лустрацията в бившата ГДР са
освободени повече от половината от четиридесетте хиляди преподаватели и учени. Доколко е
реалистично в България да се осъществи подобно нещо, е съвсем отделен въпрос.

Л. Николова: Може ли да споделите накратко за Вас? Не Ви познавам лично, но мисля, че сте
принципен и последователен човек. Надявам се и учен според моето определение.

К. Кабакчиев: Накратко, аз съм учен, работил в БАН 17 години и неатестиран през целия този период
поради невероятната некадърност и откровена простащина в съответния институт в БАН, и в БАН като
цяло. Вместо да съм професор, 17 години работих на длъжност на начеващ учен – научен сътрудник
втора степен, въпреки че съм доктор на науките. Освен това некадърниците в Специализирания съвет
на ВАК бавиха дисертацията ми 6 години и накрая я отхвърлиха. Но комисията и Президиумът във ВАК
(тогава достойни хора и специалисти) им удариха жесток плесник. Накрая бях изгонен от БАН.
Уволнението ми не е в сила, налице е висящо дело. Съдя и ВАК заради невероятната некадърност и
безобразията на така наречения специализиран съвет. Делата се бавят с години.

Основната ми и най-важна дейност е в областта на теоретичното езикознание. Автор съм на теория за
фундаментални закономерности, публикувана в монография от 400 стр., издадена от суперпрестижно
международно научно издателство. Не може с няколко изречения да се обясни какво точно
представялва цяла една теория. За малка част от нея може да се придобие представа от моята
Английска граматика, издадена в БАН през 1998 г. и по-късно преиздадена от друго издателство.
Твърдя, че това е най-добрата граматика на английския език, която някога е писана – поне по
няколкото проблема, застъпени в нея – но те са наистина са най-основните. Срамота е, че не намирам
време да я преведа и издам на английски език!

Л. Николова: Колко форума има в момента за българската наука и каква е разликата между тях?

К. Кабакчиев: Известни са ми два – Bulgarianscienceproblems и “Пуерон”. Разликата е тази, че
Bulgarianscienceproblems се цензурира от модератора проф. Лазаров (надявам се накрая този човек
да се вразуми), докато в “Пуерон” всеки е свободен да каже всичко, което желае – в рамките на закона,
естествено.

02/07/08

External links:
Online English-Bulgarian dictionary based on the Krasimir
Kabakchiev's A Bulgarian-English Learner’s Dictionary,

Sofia 1994
http://lasso.uio.no/east/bgeng.lasso

Aspect in English: A "Common-Sense" View of the Interplay Between
Verbal and Nominal Referents
ISBN 10: 0792365380
ISBN 13: 9780792365389
Publisher: Kluwer Academic Pub
Publication Date: 2000
Binding: hard cover
http://www.abebooks.com/products/isbn/9780792365389/Kabakchiev,+Krasimir/Aspect+in+English:+A+%22Common-Sense%22+View+of+the+Interplay+Between+Verbal+and+Nominal+Referents/


Situatsionna Semantika Na Terminologichnite Izrazi V Suvremenniia Bulgarski Knizhoven Ezik Kabakchiev, Krasimir
ISBN 10: 9544306641
ISBN 13:
9789544306649
Publisher: AI Prof. Marin Drinov
Publication Date: 1999
http://www.abebooks.com/products/isbn/9789544306649/Kabakchiev,+Krasimir/Situatsionna+Semantika+Na+Terminologichnite+Izrazi+V+Suvremenniia+Bulgarski+Knizhoven+Ezik/

Edited by - moderator on 02/09/2008 11:44:36
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/14/2008 :  16:45:07  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
След оставката на висококомпетентния председател на БАН, руснак, 72-годишен, узурпирал поста в продължение на 12 години и драпал неудържимо да го задържи още няколко, интересно е съобщението в "Стандарт" за случая:

http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-03-13&article=225279

Защото разкрива няколко важни детайла, най-важният е даден от мен в червено:

"Шефът на БАН акад. Иван Юхновски изненадващо хвърли оставка вчера. Малко повече от месец, след като бе преизбран за четвърти път, Юхновски се оттегли от поста доброволно. Молбата му за напускане бе одобрена от извънредното общо събрание на академията.
Подадох оставка, тъй като съм много огорчен, разбираемо е, предвид всичко, което се случи през последните месеци, лаконично коментира ученият пред "Стандарт". В писмо до академичния състав Юхновски изтъква като причина за оставката си "яростна клеветническа кампания в медиите срещу мен и БАН".
Изборната процедура за нов началник на най-голямата научна структура у нас ще започне до 3 месеца. Междувременно начело на академията застана акад. Никола Съботинов - досегашният заместник на Юхновски. Водят се дела срещу него, а това е крайно неприемливо, коментира Съботинов оставката на шефа си. В момента в Административния съд има депозирани две жалби срещу избора на Юхновски за председател на БАН. Те са постъпили от учени от колегията. Мотивите им са, че уставът на БАН забранява на шефското място да застават лица над 70-годишна възраст, какъвто е Юхновски."
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 05/09/2008 :  09:55:42  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Написах преди минути за това, което става в Югозападния университет - и препоръчах всички да отидат да прочетат. Вж. рубриката Кадри в науката и висшето образование!

Току-що обаче забелязвам, че е излязла и много интересна статия на Любима:

Битката за БАН нов епизод по стар сценарий, от доц. д-р Любима Йорданова

http://www.politika.bg/article?sid=&aid=8376&eid=132
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 07/30/2008 :  08:02:14  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Излязла е много хубава статия на проф. Лазаров в Bulgarianscienceproblems за финансирането на науката:
http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/3293
Лазаров иначе е цензор - превърнал е проблемната група в Яху в собствен блог, като в качеството си на "модератор" пуска единствено тия съобщения, които на него му харесват. Но същевременно, както неведнъж съм казвал, той разбира от управление и финансиране на науката.
Съобщението му заслужава да се прочете! И остава да се надяваме, че ще се прочете и от съответните експертни лица в МОН и другаде (в изпълнителната и законодателната власт) - така, че най-сетне да настъпят необходимите промени и да бъдат изметени геронто- комуно- ченгесарските и всякакви други некадърници и лентяи от нещото, наречено БАН, великан на глинени крака, който неминуемо един ден ще се сгромоляса. Между другото, ако това сгромолясване стане, то ще бъде по икономически причини и по силата на изискванията на ЕС (ако Бг остане в Съюза) - и съответно, когато стане, ще има ефект и за реформирането на цялата академична сфера!
Аз предвидих сгромолясването на БАН преди повече от 8 години (статия "По повод на една дребна случка – за двата най-едри проблема на БАН"):
"В БАН работят немалко истински учени. Но те не след дълго ще напуснат академията – било поради биологически, било поради икономически причини. Нужна е радикална реформа! Днес! Нужно е осъществяване на поголовно точно и адекватно атестиране – от безпристрастна и компетентна инстанция! Нужно е прочистване на академичната общност от анти- и псевдоучените! При едно петдесетпроцентно съкращение в БАН там биха били създадени по-нормални условия за работа и двойно увеличение на заплащането на останалите истински учени. Нека това стане сега! Иначе великанът БАН ще продължи да подгъва глинените си крака, а сгромолясването му няма къде другаде да стане, освен върху лицето на обществото!"
http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html
До този момент реформи все още няма, а сгромолясването не се е случило - поради захранването вече 18 години на ръба на социалния минимум на БАН-ските некадърници, лентяи и влечуги (от страна на всички досегашни изпълнителни власти, без изключение).
Но сгромолясването ще стане, помнете ми думата!
И стискайте палци, нормалните хора (психически здрави, некомунисти), това да е по-скоро! Защото подобно развитие ще има благодатно въздействие дори не само върху академичната сфера, но и в обществото като цяло, което неотдавна, виждайки епохално наглото погазване на закона от страна на Юхновски и клика, най-накрая, след десетилетия разпространяване на митове и легенди, разбра какво представлява БАН: феодализъм в 21 век и тотално беззаконие!
Go to Top of Page

kendragnev

Bulgaria
32 Posts

Posted - 07/30/2008 :  10:02:51  Show Profile  Visit kendragnev's Homepage  Send kendragnev an ICQ Message  Reply with Quote
Нямам възможност като вас толкова задълбочено да познавам проблемите и историята на вече, а може би и отдавна съществуваща Българска Академия на НЕуките. Определено научих интересни факти в тази тема.
Нямам никакви пристрастия към тази структура, затова бих искал да споделя моите наблюдения като независим човек:
- няколко пъти съм влизал в БАН - това за мен е един Мавзолей на науката (или може би сателитната съветска наука), една машина на времето, от която се долавят картини, миризми, усещане, полъх на 70-те, 80-те години на миналото хилядолетие, само миризмата на мухъл разваля усещането за пренасяне в миналото, очаквам даже да чуя музиката от "Двойникът", но всичко като че ли е мъртво и там се разхождат "научни зомбита";
- моите наблюдения около БАН са кални пътеки, псевдонаучни звена, занимаващи се не с космически технологии, а с ремонт на хладилници и архаични лампови телевизори (не казвам, че е така - такова ми е усещането);
- на два пъти се опитах, всъщност на три пъти да направя насрещно предложение за докторат в рамките на БАН. Първия път бях оставен час и половина в някаква стая, в която имаше стотици бутилки от алкохол и две полу-наченати, с доста чаши, пълни с удавени мухи... направо избягах и се върнах в не много обичания от мен ТУ-София.
Втория път предложих на "Института по икономика" (или нещо подобно), развитие на тема, започната в рамките на УНСС "Анализ на финансовото състояние на висшето образование в България и критерии за оценяването му" (в други постове ще споделя резултатите от началните ми изследвания в тази област - доста са интересни, възрастов анализ, трендов анализ, обучени студенти и докторанти, помощни звена, показатели за научна и учебна ефективност), сега за кратък пример показвам само една обобщена таблица с показатели, която съм оформил:
http://share.pacomlan.com/images/Ys504177.pdf
Заведох даже молба с номер ... и то доста отдавна (5-6 месеца назад), отговор нямам - приложих диск с публикации, мотивации, план за работа и какво ли още не :) Всъщност неформално ми казаха, че вътрешно катедрата сама си определялал какви производствени направления да изследва за да бъдат те актуални. Аз си позволих обаче да се изсмея - какво ли разбират от актуалност тези хора, които даже не са били на трудовия пазар и които като че ли не са разбрали, че икономиката в България е колабирала и има нужда от изледвания и мониторинг на бюджетната сфера, на публичните услуги... поне с нещо да бъдем ценни на Европейската наука. Там миришеше на мухъл и техниката бе толкова стара, че изпитах само съжаление спрямо тези хорица с "актуални изследвания".
Третия ми опит е може би в момента... и тук идва положителното ми отношение към някои звена в БАН.
БАН за мен донякъде е убежище за малкото способни учени в България, отритнати от корумпираните машини за източване и пране на пари - университетите, с техните политически структури за управление.
Колкото и парадоксално да звучеше само 2-3 години назад, БАН в момента отделя повече грижи за младите си учени от университетите.

Това е пътят на БАН - млади учени и развитието им, тъй като университетите в момента са в плачевно състояние откъм докторантско обучение и магистърски програми, а преподавателите им са какви ли не администратори, участници в конкурси, платени лектори някъде си... но не и преподаватели в собствения си университет.
Трябва да се въведе оценка от ефективността на обучение и самовъзпроизвеждане чрез млади учени и свежи изследвания от млади и необременени от миналото хора. И тогава БАН да докаже правото си за съществуване, което в момента смятам, че би могъл да има.
БАН може и трябва да се дистанцира от политиката, защото така ще оцелее - за разлика от разядените от политически обременени хора висши училища.

Edited by - kendragnev on 07/30/2008 10:59:17
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/09/2008 :  15:46:15  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
http://www.dnevnik.bg/show/index.php?storyid=597496
Отново се заговори за закриване на БАН
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/09/2008 :  20:59:14  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
http://www.dnevnik.bg/show/index.php?storyid=597496
Ей, хора - докъде стигнахме - Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Мира Радева (бивша Янева) да са реформаторите на българскат наука!
Алооо, десните!
Къде сте, ваш'та ... (оппа, тва все едно не съм го писал).
Десните политици в България са по-големи боклуци даже от комунистите!
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/10/2008 :  20:29:35  Show Profile  Reply with Quote
Социолози от БАН отвръщат на удара
Мариана Конова
10.12.2008

След скандалните изказвания на социолози и политолози вчера, че БАН трябва да бъде закрит, днес учените от Института по социология излязоха с официална декларация по темата.

С нея те категорично се разграничават от отправените „тежки обвинения срещу БАН, която е определена като „бюджетен вампир" и се грижи само за собствените си имоти".
С решение на ръководството Институтът по социология ще премине през външна оценка на независими международни оценители като „отговора на изискванията на МОН за реформи в българската наука", се посочва в декларацията.

Вчера по време на последните дебати около Националната стратегия за научни
изследвания социологът Райчев нарече работещите в БАН „паразити,
които пият нашата бюджетна кръв".

Чуха се и изказвания, че Българската академия на науката е мастодонт, който трябва да бъде закрит.

Учените от Института по социология в своята декларация приемат, че подобни изказвания могат да бъдат направени само от „хора, които не познават работата на академията".

В отговор на тежките думи, отправени към БАН, председателят й акад. Никола Съботинов кани на разговор за реформите в науката и конкретно в БАН социолозите - Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Евгений Дайнов, Мира Янова, Петя Кабакчиева, както и министъра на образованието Даниел Вълчев.
Срещата ще се състои на 11.12.2008г. (четвъртък) в 11.00 ч. в Заседателната зала (стая 207) на ЦУ на БАН.

Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/11/2008 :  07:10:01  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by moderator

Социолози от БАН отвръщат на удара
Мариана Конова 10.12.2008

След скандалните изказвания на социолози и политолози вчера, че БАН трябва да бъде закрит, днес учените от Института по социология излязоха с официална декларация по темата.
С нея те категорично се разграничават от отправените „тежки обвинения срещу БАН, която е определена като „бюджетен вампир" и се грижи само за собствените си имоти".
С решение на ръководството Институтът по социология ще премине през външна оценка на независими международни оценители като „отговора на изискванията на МОН за реформи в българската наука", се посочва в декларацията.
Вчера по време на последните дебати около Националната стратегия за научни изследвания социологът Райчев нарече работещите в БАН „паразити, които пият нашата бюджетна кръв".
Чуха се и изказвания, че Българската академия на науката е мастодонт, който трябва да бъде закрит.
Учените от Института по социология в своята декларация приемат, че подобни изказвания могат да бъдат направени само от „хора, които не познават работата на академията".
В отговор на тежките думи, отправени към БАН, председателят й акад. Никола Съботинов кани на разговор за реформите в науката и конкретно в БАН социолозите - Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Евгений Дайнов, Мира Янова, Петя Кабакчиева, както и министъра на образованието Даниел Вълчев.
Срещата ще се състои на 11.12.2008г. (четвъртък) в 11.00 ч. в Заседателната зала (стая 207) на ЦУ на БАН.



ЦИРК! ЦИРК! ЦИРК!

А ЗАЩО НЕКАДЪРНАТА ГЕРОНТО-КОМУНО-ЧЕНГЕСАРСКА ШАЙКА, НАРЕЧЕНА УПРАВА НА БАН, НЕ ПОКАНИ МЕН, КРАСИМИР КАБАКЧИЕВ, ДФН, ИЗГОНЕН ОТ БАН, ДА ИМ ПОКАЖА КЪДЕ ЗИМУВАТ РАЦИТЕ?

С ФАКТИ И ДОКУМЕНТИ! СЪС СЪДЕБНИ РЕШЕНИЯ И ИЗПЪЛНИТЕЛНИ ЛИСТИ!
НЯМА ДА МЕ ПОКАНЯТ! ЗАЩОТО ЩЕ ГИ РАЗБИЯ И ЩЕ ГИ НАВРА, КАКТО СЕ КАЗВА, В КУЧИ ГЪЗ!

И ЩЕ ГИ ПОПИТАМ КОГА ЩЕ ПРЕСТАНАТ ДА ИЗВЪРШВАТ ГНУСНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СЪСТОЯЩО СЕ В НЕИЗПЛАЩАНЕ НА СУМИ ПО ДВА ИЗПЪЛНИТЕЛНИ ЛИСТА - МНОГО, МНОГО ПАРИ!

ЗАЩО НЕКАДЪРНАТА ГЕРОНТО-КОМУНО-ЧЕНГЕСАРСКА ШАЙКА, НАРЕЧЕНА УПРАВА НА БАН, НЕ ПОКАНИ МЕН, ДА ГИ ПОПИТАМ КЪДЕ СА ИМ КРИТЕРИИТЕ И МЕТОДИКАТА ЗА АТЕСТИРАНЕ НА УЧЕНИТЕ В БАН ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН? И ДА ГИ ПОПИТАМ КАКВИ АТЕСТАЦИИ ПРОВЕЖДАТ, СЛЕД КАТО НЯМАТ НОРМАТИВНА БАЗА ЗА АТЕСТИРАНЕ!

И КАКВИ ТОЧНО АТЕСТАЦИИ ПРОВЕЖДАТ НА ИНДИВИДИ КАТО ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ДИРЕКТОР НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ИНСТИТУТ ЗА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК РАЙНОВ, НА ЛИЦА КАТО ЛИЛОВ, ПРОДАНОВ, МИХАЙЛОВ И ПРОЧИЕ!

ЦИРК! ЦИРК! ПРОФАНСКИ КОМУНО-ЦИРК!


____
С уважаемата колежка Петя Кабакчиева нямам роднинска връзка.

Edited by - kkabakciev on 12/11/2008 07:11:10
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/11/2008 :  08:36:43  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Току-що приключи интервю с доц. Вълчев по БНР (програма Хоризонт) по този повод.
Умее да говори министърът-веселяк.
Кой знае каква полза от работата му няма, но в приказването е перфектен.
(Единствено накрая се обърка, когато имаше въпрос във връзка със скорошното убийство в Студентски град и казаното от него прозвуча много грозно, но то е друга тема.)
Използвам повода да кажа, че според мен атаката срещу последния избор на Юхновски беше груба грешка.
Така се даде възможност новото ръководство на БАН да си изгради образ на реформаторско.
Много по-удобно щеше да е да се атакува едно очевидно незаконно ръководство; а и тогава нямаше да има как министърът да декларира топли отношения с председателя.
Стратегическите цели са едно - това успяваш ли да спечелиш общественото мнение на своя страна - съвсем друго. Погледнете т.нар. "млади учени" с всемъзможните им движения, организацийки, инициативни комитети и т.н. (аз даже им изпуснах връзката коя беше последната им организация - имаше наскоро специална пресконфоренция по случай учредяването й) - тяхната цел очевидно е съхраняването на статуквото - обаче - успяха да спечелят общестевното мнение на своя страна - факт.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/11/2008 :  13:54:52  Show Profile  Reply with Quote
Дискусията за БАН - бурни обсъждания за финансирането и дейността на академията
от Лора Филева І loraf@dnevnik.bg
11.12.2008 г., 14:10

Българската академия на науките (БАН) е съвременен, утвърден и признат от Европа научноизследователски център. Твърдението, че БАН е сталински тип организация е неправилно. Това каза председателят на академията акад. Никола Съботинов на пресконференцията на която бяха поканени социолози, участвали в обсъждането на стратегията за научните изследвания. Тогава на дневен ред отново излезе идеята за закриването на академията.
Съботинов детайлно изброи всички дейности на БАН, като подчерта колко важна е работата на отделните над - 60 института. Според него българския данъкоплатец се интересува от изследванията, с които се занимават научните работници. Той заяви, че академията не е против стратегията, но искат да оспорят някой точки заложени в нея.

Дискусията за бъдещето на "най- старата научна институция" премина през бурни обсъждания за реалната работа на академията, начините на финансирането й и връщането на науката в университетите.

"Не трябва да хленчите за пари пред държавата. Необходима е дълбока структурна реформа и отстраняване на ръководството на БАН. Вие живеете в произвол и си представяте, че някой ще ви дава пари, а няма сами да ги печелите". Това заяви социологът Андрей Райчев, като отговор на Съботинов. Според него науката е най-печелившото нещо, а устройството на академията е "антипазарно и старинно".

"Аз правя анализ на бизнеса ни и той е с ограничен производствен характер. Той още не е узрял за пазара", заяви Съботинов по повод твърдението на Райчев, че за да има пари, науката трябва да се продава. Според председателя на БАН нито биснеса, нито държавата дават достатъчно пари за наука. Той даде примери с други страни като Чехия, където академията била по "нашия образец" и която получавала по 250 млн. евро.

"Никой не се обявил за закриване на БАН. Говори се за реформиране и преструктуриране", заяви Петя Кабакчиева от институт "Отворено общество". Според нея основният принцип на стратегията за научните излседвания е въпросът за финансирането им. То трябва да е на проектен принцип, защото има много хора, които стоят на заплата и по този начин няма конкуренция. Друг важен момент според Кабакчиева е въвеждането на независима система за контрол на качеството. "Ето дори вие не можете да кажете кой институт не работи добре", обърна се тя към Съботинов.

Друга тема, около която се завъртя дискусията е дали трябва науката да се върне в университетите. Според Петя Кабакчиева този принцип е заложен в стратегията и това е добре, защото това ще създаде конкуренция. "Абсурдно е висшите училища да са извън правенето на наука и да се разглеждат само като педагогически институти", смята още Кабакчиева. Според нея ако се създадат научни звена към университетите, те ще могат да кандидатстват по проекти.

"Академията е осъществила близо 500 проекта за 20 млн. евро, конкурирайки се с европейски центрове, посочи Съботинов. Според него БАН е първата научна институция у нас, която е инициирала независима международна оценка на всички свои звена. В продължение на година 67-те научни институти и лаборатории на БАН ще преминат през такава оценка, заяви той.

Edited by - moderator on 12/11/2008 17:24:52
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05