http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Кочината "БАН"
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/11/2008 :  15:14:44  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
ХА-ХА-ХА!

ЗАМЕСТНИКЪТ И ПРЪВ АСОЦИАТ НА РУСНАКА ЮХНОВСКИ, КАНДИДАТИРАЛ СЕ И ИЗБРАН ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БАН В ЕПОХАЛНО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА, КАЗАЛ, ЧЕ БАН НЕ БИЛА СТАЛИНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ!?!

ХА-ХА-ХА! А КАКВИ СТЕ, БЕ, ЕЙ?

КАКВИ АТЕСТАЦИИ ПРОВЕЖДАТЕ ВИЕ НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ НА УЧЕНИТЕ, БЕ, АЛО?

КЪДЕ СА ВИ КРИТЕРИИТЕ И МЕТОДИКАТА ЗА АТЕСТИРАНЕ НА УЧЕНИТЕ В БАН ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН, БЕ, АЛО?

КЪДЕ И КАКВИ СА ВИ АТЕСТАЦИИТЕ НА ЛИЦА КАТО:

- ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ДИРЕКТОР НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ИНСТИТУТ ЗА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК РАЙНОВ,
- ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТ ЛИЛОВ, ЧЛЕН НА ПОЛИТБЮРО НА ЦК НА БКП;
- ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТ МИХАЙЛОВ, СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП;
- ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТ ПРОДАНОВ, ОТРИЧАЩ МАЩАБИТЕ НА СТАЛИНИСТКИТЕ ЗВЕРСТВА;
- И ПРОЧИЕ, И ПРОЧИЕ (ДА СЕ ПРОДЪЛЖИ СПИСЪКЪТ)!

НЕ БИЛИ СТАЛИНИСТИ! ЦИРК! ЦИРК! ЦИРК!

ПРОФАНСКИ КОМУНО-СТАЛИНИСТКИ ЦИРК - НА БЪЛГАРСКАТА НЕГРАМОТНОСТ, БЕЗЗАКОНИЕТО И ПРОСТАЩИНАТА!

ЦИРК, КОЙТО СЕ ТЪРПИ ВЕЧЕ 19 ГОДИНИ!

Edited by - kkabakciev on 12/11/2008 15:15:16
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/11/2008 :  17:24:04  Show Profile  Reply with Quote
Дискусия за бъдещето на БАН роди скандали и компромати
от Лора Филева, loraf@dnevnik.bg
11.12.2008 г.

Дискусията, организирана от БАН в отговор на исканията за постепенно закриване на академията, започна и завърши скандално в четвъртък. Председателят на БАН акад. Никола Съботинов заяви, че ръководи модерен научен център, а не сталински тип организация.

"Не трябва да хленчите за пари пред държавата. Необходима е дълбока структурна реформа и отстраняване на ръководството на БАН. Вие живеете в произвол и си представяте, че някой ще ви дава пари, а няма сами да ги печелите." Това му отговори социологът Андрей Райчев, който преди това подкрепи стратегията на министерството на образованието. Тя предвижда БАН да бъде "свита", да се издържа от проекти, а не от субсидии, а парите за наука да се пренасочат към университетите.Малко по-късно Райчев напусна демонстративно залата, след като главният научен секретар на академията Стефан Хаджитодоров обяви, че социологът е спечелил проект за 1 млн. лв. в конкурса "Развитие на научната инфраструктура 2008". Проектът бил за създаване на информационна система за обработка на исторически данни от електорални проучвания. Главният секретар каза, че Райчев защитава стратегията на министерството, защото е спечелил този проект.

Даниел Вълчев: Да питат фонд "Научни изследвания за проекта на Райчев

Министърът не подписва, нито участва във фонд "Научни изследвания", в който има неколкостотин проекта. Това каза просветният министър Даниел Вълчев коментира данни, изнесени на дискусията в БАН. Според министъра въпросът за проекта, спечелен от Райчев, трябва да се отправи към Управителния съвет на фонда, в който половината му членове са от БАН. "Не споделям част от мненията на участниците в кръглата маса, но заставам зад това - всеки да може да каже своето мнение, в това няма нищо страшно, затова сме демократично общество", заяви Даниел Вълчев за диксусията за бъдещето на БАН. Вълчев каза още, че не може да казва на хората, какво да говорят. Според него независимо дали се харесва на някой или не участниците в кръглата маса са едни от най-изявените български социолози и политолози - лидери на общественото мнение.

В културен дебат дали да се закрие БАН:
Социолог и академик се хванаха за гушите
Петя Йорданова
11 Декември 2008
www.mediapool.bg

Дебатът дали да се закрие БАН, да остане в сегашното състояние или наложително да се реформира, леко надхвърли границите на културната дискусия, започнала преди два дни, и ескалира до словесна схватка с интересни лични нападки в четвъртък. Във вторник на кръгла маса със социолози и политолози министърът на образованието и науката Даниел Вълчев каза, че трябва да спре наливането на пари в неработещи структури на академията и финансирането да се насочи към целеви проекти на нови звена за развойна дейност към университетите, както е в целия свят. Това е залегнало и в десетгодишната национална стратегия за развитие на научните изследвания, разработена от министерството. Социолозите го подкрепиха, като някои от тях нарекоха БАН “обрасла с бюрократичност структура, която не произвежда нищо, а парите, които й се дават, все едно се хвърлят на боклука”, а други направо поискаха тя да замине в историята.

В четвъртък обиденият председател на БАН акад. Никола Съботинов покани журналисти и неколцина от социолозите, присъствали на срещата с министър Вълчев. Той обяви за “неправилно” твърдението, че БАН е организация от сталински тип. По думите му академията не била “мастодонт, наследен от комунистическата система”, защото такива научни институции имало и в много европейски страни, които не са били непременно комунистически.

Опонира му социологът Андрей Райчев, който каза, че БАН се нуждае от дълбока структурна реформа. Той обяви, че трябва да се отстрани ръководството на академията, която е “една организация от брежневски тип".

“Самото ваше устройство е антипазарно, старинно, ориентирано към една отминала ситуация", заяви социологът. Той допълни, че при предишния председател на БАН - акад. Иван Юхновски, е била потисната инициативата на институтите, а ръководството е издигнало лозунга "Ние пазим имотите на БАН". Трябва да се разкрепостят институтите, които ще печелят пари по проекти, посочи социологът.

След като оповести как академията е осъществила близо 500 проекта за 20 млн. евро, “конкурирайки се с европейски центрове”, академик Съботинов съобщи още, че БАН е първата научна институция у нас, която е инициирала независима международна оценка на всички свои звена. В продължение на една година 67-те научни институти и лаборатории на БАН ще преминат през такава оценка, заяви той.

В културната дискусия се включи и главният научен секретар на БАН Стефан Хаджитодоров, който от подбора с аргументи за същността на БАН измъкна факта, че Андрей Райчев е спечелил проект за 1 милион лева в конкурса "Развитие на научната инфраструктура - 2008" на фонд "Научни изследвания" към МОН. Проектът е за “създаване на съвременна информационна система за съхраняване и обработка на исторически данни от социално-политически и електорални проучвания за периода 1991-2008 г.”

За събирането на стари данни държавата ще плати 1 милион лева, изтъкна секретарят, според когото именно по тази причина Райчев бранел разгорещено стратегията на Даниел Вълчев за развитието на науката.

Райчев прие думите на началника от БАН за лична обида и напусна пресконференцията. Останалите му колеги – Мира Радева и Петя Кабакчиева се опитаха да успокоят ръководството на академията с обяснението, че никой не иска да закрива БАН, но пък и не може тази структура да остане в сегашното си състояние. Според Кабакчиева необходимо било през независима международна система за контрол на качеството да преминат както БАН, така и всичките 37 държавни висши училища в страната.

На свой ръде образователният министър Даниел Вълчев заяви, че той не подписва, нито участва
във фонд "Научни изследвания". Според него, въпросът за проекта, спечелен от Андрей Райчев, трябва да се отправи към Управителния съвет на фонда, в който половината му членове са от БАН.




Edited by - moderator on 12/11/2008 17:36:20
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/11/2008 :  17:52:10  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Искам да продължа мисълта си, като се извиня на нормалните форумисти тук (психично здрави, некомунисти) за стила си, който е много саркастичен, но няма как да не бъде такъв поради естеството на организацията, наречена БАН. Е така, продължавам.


Да разгледаме какво представлява така наричащият се Институт за български език при БАН! Ясно е, че "лицето" на един институт е неговият директор. Директор на този така наречен институт е лицето Райнов. Този индивид по странни комунистически пътища в комунистическите времена се е сдобил с диплом за "доктор на биологическите науки". В същото време е завършил този индивид какво?
Биология? А, не! Завършил е "българска филология"!
Така. Този индивид до 1989 г. работи в така наречената Лаборатория за изследване на мозъка при БАН. В зората на демокрацията това "научно звено при БАН" е закрито С РЕШЕНИЕ НА БАН ПОРАДИ НАУЧНА БЕЗПЕРСПЕКТИВНОСТ!!!!!!!!!
Да, ама индивидът Райнов, който днес е директор на така наричащия се Институт за български език при БАН, не е закрит.
Не! Той е преместен! Защо? Не се знае!
Може би ПОРАДИ ОСОБЕНА НАУЧНА ПЕРСПЕКТИВНОСТ!
И къде? Как къде? В така наричащия се Институт за български език при БАН!
Така. Това, което решително издава интелектуалния и менталния капацитет на лицето Райнов, директор на днешния така наречен Институт за български език при БАН, направо го пействам от статията си "Такова беше, и е, времето - лингвистиката като инструмент за политическа пропаганда":
http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/Vremeto.html

В съчинението си, озаглавено "Мозък – език – съзнание" (София, 1989: БАН) Васил Райнов заявява:
"Класиците на марксистката философия задълбочено и последователно са разработили въпросите [...] на човешкото съзнание" (Райнов 1989: 8-9). Първите десетина страници на произведението на Райнов подробно разглеждат приносите на Карл Маркс и Фридрих Енгелс – но не, примерно, в описанието на капитализма през XIX век, а в изследването на мозъка, езика и съзнанието. Освен "приносите на Маркс и Енгелс" и на техните съветски последователи, значителна част в съчинението заемат и определени български постижения. Оказва се, че за разбирането на мозъчната дейност особено са допринесли Тодор Павлов и Людмила Живкова – на "съображенията" на Живкова е посветена цяла страница (от общо стотината) на цитираното съчинение на Райнов (вж. Райнов 1989: стр. 28, 32).
От горното си правете изводи какво представлява и останалият "научен персонал" на така наречения Институт за български език при БАН!

А сега да видим и кой днес определя кой да бъде доктор, доцент и професор в тая държава, всъщност една кочина. Аз съм писал много по тези въпроси във форума "Пуерон", ще повторя една част тук.
В нещото, наречено президиум на ВАК, което трябва да е върховен експертен научен кадрови орган, а всъщност е една политически напълно небезпристрастна комунистическа групировка, се подвизава лицето с много точното име Проданов. Това лице - невероятно, но факт - в свои съчинения отрича зверствата и мащабите на сталинизма! Това лице, разбира се, е член-кореспондент на БАН!
Ако ставаше дума за някакви дребни политически спекулации, никой нямаше да обърне внимание. Но тук не става дума за дребни политически спекулации, а за въпрос от огромно обществено значение.
В една дузина страни от Европа за аналогично деяние - поставяне под съмнение или отричане на Холокоста - се отива право в ..... ЗАТВОРА! Да, в ЗАТВОРА! В някои страни до 10 години!
И в момента един британец, ако не се лъжа, лежи в затвора в Австрия за това, че е отрекъл Холокоста преди близо две десетилетия. Идва след 15-16 години в Австрия - и още на летището ТРАК БЕЛЕЗНИЦИТЕ, СЪД И ЗАТВОР!

А на тоя с точното име не само, че няма кой тук да му поиска сметка, но дори руснакът Юхновски ГО НАГРАЖДАВА, а председателят на ВАК, бивш партиен секретар, го държи в компанията си - и вероятно го има и за "научен капацитет". Оттук резонно можеш да се запиташ и доколко математик и учен е самият председател на ВАК!
А кои други решават кой да бъде доктор, доцент и професор? Ето кои:
Един бивш кандидат-президент на комунистите на име Маразов, оказал се И агент на терористичната организация Държавна сигурност! Други няколко разкрити агенти на терористичната организация Държавна сигурност (Косев, Бехар, Матеев, Стайков)! Едно лице на име Куцаров, българист, но известен повече като тартор на президентската кампания на "историка Първанов", "доцента" в "Института" по "история" на (терористичната шайка) БКП, известен още като агент "Гоце"! Лицето Кендеров, внесло мракобеснически законопроект, предвиждащ увековечаване на тайното гласуване!
Е, добре, как един нормален човек, антикомунист, специалист (или дори суперспециалист) в дадена научна област, може да бъде оценяван от подобен сталинистко-комуно-ченгесарски "експертен орган"? И какъв обществен авторитет могат да имат една научна степен или едно научно звание, присъдени от подобен комуно-ченгесарски състав?

Да продължим с ограмотяването. Понеже ги няма партийните секретари, пардон, не че ги няма, те пак са тук, ама вече не смеят да правят партийни учебни години - хайде малко тази функция да я поизпълня аз.
През 1991 г., почти незабавно след рухването на Стената, в Германия беше извършена ТОТАЛНА ЛУСТРАЦИЯ В АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ НА БИВШАТА ГДР! Половината от така наречените учени в бившата ГДР бяха освободени:
"According to Hermann Glaser, by the evaluation process nearly 20000 out of 38900 staff and faculty members in East Germany lost their jobs" (Hermann Glaser: Deutsche Kultur 1945-2000, 2nd ed., Bonn 2003, p. (note 16), p. 476.)
http://www.pueron.org/pueron/publikacii/h ramat/jurgen.htm

Нещо повече - и запомнете добре този факт, в бившата ГДР СА
ЗАКРИТИ (което ще рече ЛИКВИДИРАНИ) ВСИЧКИ КАТЕДРИ ПО ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ДИСЦИПЛИНИ И СА УВОЛНЕНИ ВСИЧКИ ПРОФЕСОРИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ПО (СОЦИАЛИСТИЧЕСКО) ПРАВО, (СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ИКОНОМИКА), ИСТОРИЯ НА РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА И ФИЛОСОФИЯ:
"Especially in the humanities and social sciences East German universities had been corrupted by the Socialist regime because it used them for the legitimization of the existing suppressive political order. Therefore not only the departments of Marxism-Leninism had to be closed. Also the professors and lecturers in (Socialist) Law, (Socialist) Economy, History of the Working Class, and Philosophy had to leave the universities. Their disciplines had to be shut down as well. Instead, new institutes had to be created. The necessary staff was imported from West Germany."
И ОЩЕ! АТЕСТАЦИОННИТЕ КОМИСИИ В ГЕРМАНИЯ СА ОТКРИЛИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕКВАЛИФИЦИРАНИ ЛИЦА И В ОБЛАСТИ КАТО НАПРИМЕР ИСТОРИЯ НА ИЗКУСТВОТО И ЕЗИКОЗНАНИЕТО! ДРУГИ УЧЕНИ СА БИЛИ ОСВОБОДЕНИ ЗАРАДИ ВРЪЗКИ С ЩАЗИ, И Т.Н.:
"But also in other disciplines like languages or History of Art the testers found a great number of poorly qualifled scientists. Others were regarded as personally inacceptable because of their hidden contacts to the secret police"
http://www.pueron.org/pueron/publikacii/h ramat/jurgen.htm

А тук, в тази държава-кочина, какво е положението?
ПОЛОЖЕНИЕТО Е ТАКОВА, ЧЕ ЕДИН АСОЦИАТ НА ЮХНОВСКИ, КОЙТО (ЮХНОВСКИ) СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БАН В ЕПОХАЛНО НАГЛО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА, СЕ ИЗТЪПАНЧВА ПУБЛИЧНО, И ЗАЯВЯВА, ЧЕ ТЕ В БАН НЕ БИЛИ СТАЛИНИСТИ!
ХА-ХА-ХА! ЦИРК! ЦИРК! ЦИРК!

Продължаваме по-нататък с ограмотяването. И с разобличаването на цирка, наречен "БАН".
Вече установихме, че четящите тук можете да си представите каква е научната стойност на дисертацията на лицето Райнов, с която то е получило научната степен "доктор на биологическите науки", въпреки че иначе е един българист. (Знаем какви са българистите, кои стават българисти, и т.н.). Съответно, можете да си представите и какви "забележителни научни постижения" се извършват и в институтите в БАН от някои "природонаучни" области (както в случая "биология"!
Можете да си представите, разбира се, какъв ИНТЕЛЕКТУАЛЕН И МОРАЛЕН КАПАЦИТЕТ притежава лице, което е биолог-българист (или обратното, българист-биолог) и което през 1989 г. хвали отрочката на правешкия диктатор-дебил, като посвещава цяла страница от съчинението си (от под сто страници) на съображенията на "пламтящата"! И я обявява за допринесла много за "разбирането на мозъчната дейност"! И на базата на това съчинение става професор!

АМА ВСИЧКО ТОВА ИЗОБЩО НЕ Е ВИЦ, ДАМИ И ГОСПОДА, ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ!
ТОВА Е ФАКТ! ФАКТ ОТ БАН!


Тук БАН-ските асоциати непрекъснато се мъчат да дават сравнения с институтите "Макс Планк", "Фраунхофер" и даже редица научноизследователски институции в САЩ!

Ха-ха-ха! Ха-ха-ха! Ха-ха-ха!

Въпрос. Представяте ли си, дами и господа и другарки и другари, как в институтите "Макс Планк", "Фраунхофер", в научноизследователските институции на САЩ и т.н. учените всеки ден и всеки час си блъскат главите да докажат кой е допринесъл за "разбирането на мозъчната дейност"?
Представяте си, нали!
Така. И си представяте също как в тези институции всеки ден и час стигат до извода, че класиците на марксизма и ленинизма, Тодор Павлов и отрочката на правешкия диктатор-дебил са допринесли за разбирането на мозъчната дейност!
ЦИРК! ЦИРК! ЦИРК! КОМУНО-ЦИРК "БАН"!
Go to Top of Page

midilev

Bulgaria
25 Posts

Posted - 12/11/2008 :  19:46:06  Show Profile  Send midilev an ICQ Message  Reply with Quote
Господин Кабакчиевсъгласен съм с вас, но пропускате няколко важни факта, за начинът им на мислене:
Любимата им песничка от филма" На всеки километър"
както и любимият им куплет ос стихотворение на Вапцаров".. не човек а, желязо...!
"Чугунените глави" са на мнение че развитието на света се върти около малкият им пръст, че те са богоизбраните и. т.н.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/11/2008 :  21:26:24  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Благодаря на г-н midilev за реакцията му. Така е, г-н midilev, това са чугунени глави, бетонни - и бронебойни патрони за вЕрата им нЕма открити и така нататък.

Във връзка и с това искам да кажа, че в друг сайт БАН-ските комуно-главанаци първо се правиха на психиатри и ме разболяваха от шизофрения. А после, понеже и "в психиатрията" се издъниха, започнаха други малоумия, като например, ама защо така, аджеба, аз съм бил отишъл в институт за български език, след като иначе съм англицист.

Наложи се да им обяснявам, и то хем сериозно, хем малко по-другояче, някои крайно елементарни неща, които очевидно са много, ама много далеч от тиквите им. И понеже се получиха добре тези разяснения, ето, ще ги дам и тук. Продължава ограмотяването, с други думи.

По начало е неуместно да има Институт за български език. Трябва да има институт по езикознание, в който да има звена, изследващи българския език наред с други езици, на базата на постиженията на модерното езикознание. Само че за така наречените учени в така наречения Институт за български език при БАН, в мнозинството си българисти, модерното езикознание е terra incognita. А с невероятно плитките си мозъци те си представят, че българският език е едно върховно чудо на природата: "Аууу, какво несравнимо явление! Аууу, колко неповторимо и уникално!" И че, разбира се, само те - иначе тотални неграмотници в теоретичното езикознание - могат да го изследват!

Това е все едно, ако някъде в света има много пингвини, или пък папагали, там да се открият институт по пингвинистика, съответно по папагалистика. Тоест - да се мисли, че от всички птици пингвините и съответно папагалите са най-важните и най-интересни. И затуй трябва специално да се изследват. Без изобщо да се познават дарвинизмът и модерната таксономия на видовете!

Цирк! Цирк! Цирк! Профански комуно-цирк БАН!

Ама какво да говорим? Та нали българските така наречени езиковеди в така наречения Институт за български език при БАН бяха обявили през 50-те г. на миналия век, че Джугашвили, освен вожд на прогресивното човечество, бил и изключително велик езиковед! Не, ами даже бил решил окончателно въпросите на езикознанието!

За ограмотяване по този въпрос (макар че иначе не е смешно никак), вж. статията ми "Такова беше, и е, времето - лингвистиката като инструмент за политическа пропаганда":
http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/Vremeto.html

По подобен начин, близо цял половин век по-късно (1989 г.), и така нареченият директор на днешния така наречен Институт за български език при БАН установява, че за разбирането на мозъчната дейност изключително много са допринесли ... кои? Е как кои? Ами ... класиците на марксизма-ленинизма, Тодор Павлов и пламтящата отрочка на правешкия диктатор-дебил!

Както се казва, историята се повтаря. И не само, че се повтаря, ами даже е почти съвсем същата!

Цирк! Цирк! Цирк! Профански комуно-цирк БАН!
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 01/26/2009 :  07:47:25  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Идете ги вижте - така наричащите се академици и член-кореспонденти:

http://www.monitor.bg/article?id=185683

Това е една от най-големите измети, които съществуват в тази така наречена "държава". Там са върховните комуно-номенклатурчици, там са най-големите некадърници! Разбира се, сред академиците и член кореспондентите има и отделни истински учени, но те са малцинство - не повече от 20%.

А неотдавна ми разправяха за един, който станал академик най-вече, защото бил жиголо - обслужвал гей-другарите от сорта на академици, член-кореспонденти и други върховни номенклатурчици на БКП!

Горното не е шега! Разказват го хора, които знаят. А иначе е публично известно, че тоя "в науката" е абсолютен въздух под налягане!

Ами нали виждате как се правят академици и член-кореспонденти! Обърнете специално внимание на това:


"Обсъждането завършва с решение: навън никой от нас не бива да споменава имената, данните и класирането на отделните кандидати."

И така, истината, която официално все още никой не изрича, а я знаят почти всички, е, че това чисто и просто е една

КРИМИНАЛНА ГЕРОНТО-КОМУНО-ЧЕНГЕСАРСКА ПАСМИНА, КОЯТО ЧАС ПО-СКОРО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЛИКВИДИРАНА, КАТО ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ АКАДЕМИЧНИ ЗВАНИЯ БЪДАТ ПРЕМАХНАТИ ЧРЕЗ ОТМЯНА НА ЗАКОНА ЗА БАН!!!



_____
Съобщението ми е от форума на "Дневник" към интервюто с дясната ръка на руснака Юхновски:
http://dnevnik.bg/intervju/2009/01/21/618951_akad_nikola_subotinov_niakoi_umishleno_iska_da/
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 12/02/2009 :  15:35:34  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Имам частна информация относно БАН, която е интересна. Макар и да не е свързана пряко с оценката, все пак има отношение към нея - и изобщо към БАН като важна институция. Ще я дам по-късно.
Отношението си към току-що излязлата международна оценка на БАН вече изразих на доста места. Намирам, че тя е нелегитимна, направена при конфликт на интереси и неправилна в частта си относно някои хуманитарни институти (за другите не мога да се произнеса). Това е така, защото е дадена от организация, в която членува БАН.
ТОВА НЕ Е НЕЗАВИСИМА И ВЪНШНА ОЦЕНКА!
Вижте фактите и аргументацята ми тук:
http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/4079
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 01/20/2010 :  20:49:58  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Моя статия по проблема - във вестник "Про и анти", брой 50 (933) 18 - 23 декември, стр. 8-9.
Заглавие "Новият институт. За нуждата от лустрация и радикална промяна в БАН, особено в т.н. хуманитарни институти":
http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2010/01/20/za-lustraciia-i-radikalna-promiana-v-ban.476489
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 01/21/2010 :  08:22:10  Show Profile  Reply with Quote
Интересно ще е да споделите тази информация.
Но Ви моля г-н Кабакчиев, да промените заглавието на темата си, защото заради няколко некадърници обиждате всички учени от БАН, мнозинството от които не само съвестно, но в ужасните условия, в които са поставени, бих казала - самоотвержено - вършат работата си.

Svetlana
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 01/21/2010 :  09:04:48  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Svetlana

Интересно ще е да споделите тази информация.
Но Ви моля г-н Кабакчиев, да промените заглавието на темата си, защото заради няколко некадърници обиждате всички учени от БАН, мнозинството от които не само съвестно, но в ужасните условия, в които са поставени, бих казала - самоотвержено - вършат работата си.
Svetlana



Аз бих казал точно обратното. Във всеки институт в хуманитарните и обществените области има по няколко нормални учени. Останалото са некадърници.
В другите институти, доколкото мога да преценя, положението е малко по-различно (не много).
Go to Top of Page

Svetlana

90 Posts

Posted - 01/22/2010 :  08:42:23  Show Profile  Reply with Quote
Очевидно имаме наблюдения върху различни институти.
Все пак моята теза е, че не може заедно с мръсната вода да се изхвърля бебето.

Svetlana
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 05/14/2010 :  09:20:04  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Вижте го ей-тоя от съседното съобщение, на име Лафчиев!

Абе, господине, Вие от Марс ли падате? Вие не знаете ли, че БАН се управлява от една некадърна, варварска комуно-феодална шайка, която всеки ден и час погазва закона?

Да са ви известни - поне частично - описаните в следващите редове факти?

Дянков не е съвсем прав! Управата на БАН - и не само управата - не са просто феодални старци. Те са една некадърна, нагла, комуно-феодална криминална пасмина. Ето защо.

Налице е едно ГРАНДИОЗНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В БАН, и то и ОТСЪСТВИЕ НА КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ!

Ако в тази така наречена държава правиш банички, или вино, или строиш и т.н., си има закони и подзаконови нормативни актове за това, какво трябва да има, респ. какво трябва да няма, в една баничка, в бутилка вино, в една сграда и прочие - и как, по какъв ред, те да бъдат създавани. Когато обаче става дума за производство на наука, КРИТЕРИИ И РЕД .... НЯМА!

Липсват (съответно за цялата държава и за БАН) двата най-важни нормативни акта, а именно:

(1) ПРАВИЛНИК ЗА РЕДА И НАЧИНА НА АТЕСТИРАНЕТО ПО ЧЛ. 42, АЛ. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ И ЗВАНИЯ.

(2) КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ЗА АТЕСТИРАНЕ (ДАВАНЕ ОЦЕНКА НА) УЧЕНИТЕ В БАН ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН!


Коментар? Благодаря предарително!
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 06/27/2010 :  10:37:31  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Идете да видите какво става в кочината БАН!

Във феодално-комунистическо-ченгесарската, просташка, безумна кочина БАН!

Проследете внимателно следния нормативен текст:

Устав на БАН: "Чл. 58. (1) Дейността на учените в БАН се оценява периодично по критерии и методика, утвърдени от Общото събрание на академията, допълнени съобразно научната област от научния съвет на постоянното научно звено по процедура, определена в правилника по чл. 36, т. 1 от този Устав. (2) Правните последици от оценката на дейността на учения се определят от закона и този Устав."

А сега идете в сайта на кочината БАН и вижте как криминалната, феодално-комунистическо-ченгесарска, просташка и безумна така наричаща се управа на БАН се кани да "атестира кадрите"! Ето:

http://www.bas.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0078&g

Въз основа на "Методически указания за атестиране на научно-техническия и научно-помощния персонал, приети от УС на БАН", и на "Методически указания и базисна атестационна карта за учен в БАН, приети от ОС на БАН на 19.04.2010г. (обновени на 20.05.2010 г.)".

Тези идиотски сами по себе си (по съдържанието си) "методически указания" са АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННИ - те не почиват на разпоредбата на чл. 58 от Устава на БАН!

С тях Уставът на БАН се погазва драстично!

Да припомним и изключително показателния факт, че в кочината БАН съществува цял Институт за правни науки! И така приближаваме към корена на злото! Невероятни правни неграмотници, профани и дебили извършват "атестирането" в така наричащата се академия на науките, като дори цял институт по право участва в наглото противозаконно поведение!

Ако в този така наричащ се Институт за правни науки имаше поне един разбиращ от право, той отдавна щеше да нададе глас срещу НАГЛОТО ПОГАЗВАНЕ НА УСТАВА НА БАН! Очевидно е, че и този институт - както повечето други в хуманитарната и обществената област - е пълен с комунистически профани!



И ТАКА, ИМАМЕ ПОРЕДНО КАТЕГОРИЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ БАН Е ЕДНА КОЧИНА! АБСОЛЮТНА!
ФЕОДАЛНО-КОМУНИСТИЧЕСКО-ЧЕНГЕСАРСКА, ПРОСТАШКА, БЕЗУМНА!
СЪЩАТА КАТО КОЧИНАТА БЪЛГАРИЯ - НЕПРАВИЛНО НАРИЧАНА ОТ НЯКОИ ДЪРЖАВА!
А ДОРИ МОЖЕ БИ И ПО-ГОЛЯМА!
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 01/07/2011 :  13:54:16  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Идете ги вижте!

"БСП подкрепят БАН, срещу академията се водела кампания"
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/01/07/1021469_bsp_podkrepiat_ban_sreshtu_akademiiata_se_vodela/

Естествено, че червените варвари подкрепят БАН. Вижте в коментарите към статията защо.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 03/21/2011 :  07:28:47  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Историята на търговците в храма на науката

http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/6013

Проф. Николай Янев направи брилянтно сравнение и предложение: "Да бъдат изгонени търговците от Храма на науката". За да бъдат изгонени търговците те трябва да се познават добре в личен и исторически аспект. За тяхното опознава е нужна информация, част от която е представена тук под формата на историческа справка за първите и последните търговци в Храма на науката.

Според историята първият, който е извършил измама и злоупотреби с пари в Храма на науката е бил професионален търговец от град Одеса. Той се казвал Николай Миронович Тошков. Характерно за него е това, че той извършил злоупотребата сам, като финансова акула единак, която плува в мътните води на поробена България. Когато имал пари г-н Тошков правил дарения за науката. Когато нямал пари той плячкосвал пари от науката.

Плячкосването станало в същата година (1869) когато е създадено и Българското книжовно дружество (БКД). По това време България е още поробена страна и в пределите и няма нито българско правителство, нито български организации. Извън пределите и отвъд река Дунав са създадени първите две български организации. Едната е Българския централен революционен комитет (БЦРК), чиито инициатори са Любен Каравелов, Христо Ботев и Васил Левски. Другата организация е БКД, в чиито учредяване участват и: Л. Каравелов, който заедно с Димитър Ценович е избран от българите в Букурещ за делегат на учредителното събрание на БКД в Браила; В. Левски който дава от народните пари събрани за БЦРК лепта за дружеството в размер на 22 франги и 70 бома; Хр. Ботев, който организира българите от исмаилската и болградските общини в подкрепа на БКД. Народните пари, които Левски дава за БКД са защитени от Устава на БЦРК. В него пише, че разхищението на народни пари се наказва най-сурово със смърт.

Въпреки тези сурови клаузи в Устава на БЦРК събраните при учредяването на БКД дружество народни пари в размер на 3000 руски рубли и 1350 австрийски жълтици са станали обект на апетитите на Н.М. Тошков. Жълтиците са спасени, но рублите са присвоени и използвани от него за личния му бизнес. Това създава остър финансов проблем в новосъздаденото БКД. Проблемът е описани от историците така: "За съжаление Н.М.Тошков обсебва постепенно дружествените капитали въпреки непрестанните опити на настоятелството да си ги получи обратно. Те влизат в обръщение на търговските му капитали. Още по-тежко е, че след смъртта на Тошков наследниците отказват да върнат парите на Дружеството".

Този финансов проблем остава нерешен защото зад маститят търговец Тошков стои силното лоби на богатите търговци от Добродетелната дружина, известни още като "старите" и "нотабилите".

Същата злоупотреба с народните пари остава нерешена и през 1873 година, когато В. Левски пише изрично в прощалното си писмо следната заръка: "За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно Смърт , смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни... За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Смърт, смърт и пак смърт."

Същият проблем остава нерешен и през 1874 година, когато Ботев пише по този повод: "Патриотизмът на Мироновича изкипя и той се отказа да изпраща обещаната си помощ за БКД."

Този скандален и срамен проблем за младата българска наука и книжовност остава неразследван и нерешен и след 1880 година, когато БКД е пренесено през от Влашко в София.

Казано накратко, този първи проблем с парите на БКД не е само финансов. Той е преди всичко проблем на морала, мирогледа и манталитета. Възникнал в далечната 1869 година този морален проблем не е решен и днес мори науката и стана причина за появата на нови търговци в Храма на науката.

Новите търговци в Храма на науката приличат на г-н Тошков по това, че и те източват и плячкосват парите за наука. За разлика от него те правят това в свободна и демократична България, която е членка на Обединена Европа. Още, за разлика от него те не действат единично, а са организирани във финансови кланове, в които има финансов гуру и финансови акули. Те плуват на пасажи в мътните води на българската наука и източват и плячкосват парите и.

Най-известният финансов гуру в съвременната българска наука е акад. Иван Юхновски. В продължение на 20 години (1991-2011) той прави финансовите стратегии в науката. Той създава и няколко от най-хищните финансови кланове и финансовите акули в науката. Той прави това в Националния фонд за научни изследвания (НФНИ), където е председател от 1991 до избирането му за председател на БАН през 1996 г. Той прави това и в БАН, където е заместник председател и ресорен член в ръководството на БАН по финансовите и стопанските въпроси от 1992 до 1996 година. Той прави същото в БАН от 1996 до 2008 година, когато е председател на Академията. Той прави това и във скандалната форма на БАН "Академикаконсулт" където е член на Управителния съвет от 1991 до закриването и през 1993година. На всички тези места той има сила и власт и държи в ръцете си финансовите и стопанските въпроси на науката. Там под неговите грижи и с неговите протекции са израсли всички най-големи финансови акули в науката. Сред тях се открояват имената на:

Наум Якимов, който в миналото е бил профсъюзен активист с агентурно минало и име агент Христо. След промените той е 16 години (1992-2008) плътно с финансовия гуру. Заедно с него е член на НФНИ по време на първата му сесия през 1991 година, когато се поставят основите на фонда. През 1992 година той става заедно с него и член на ръководството и УС на БАН, където е главен научен секретар четири мандата и дори накрая става и заместник председател на БАН. След напускането на БАН през 2008 е избран за член на Националния съвет на фонда за "Научни изследвания".

Албена Вуцова, която в миналото е агентурен кадър с име агент Юлия. След промените тя става дясната ръка на финансовия гуру по техническите и секретарските служби на фонда -НФНИ. Там тя израства и става началник и сега е директор на дирекция "Научни изследвания". На този пост тя има претенциите да е специалист по "Интегриране на българската наука в европейското изследователско пространство". За нея проф. Емил Хорозов казва в постинг # 5996 от 20 март, 2011 година следното: "Мисля, че Албена Вуцова е истинският управляващ министерството по научни въпроси". Тъй като тя е човек на финансовия гуру от 1991 година насам, логично е да се приеме, че той де-факто е този, който дърпа конците в министерството чрез нея. Това се доказва и с факта, че не друг от предишните председатели на БАН, а той е предложен да бъде включен в новото Настоятелство на БАН.

Константин Косев, който в миналото е бил агентурен кадър с име агент Найденов. След промените той е три мандата (1996-2008 година) в ръководството на БАН заместник на финансовия гуру. Там той гласува безотказно всичките негови финансови дивотии и тарикатлъци, които съсипаха науката и я проснаха на смъртен одър обедняла, както никога до сега.

Румяна Радева, която в миналото е с агентурно минало и име агент-осведомител Раймонд. И тя е в екипа на финансовия гуру и под неговите заръки и тези на главния научен секретар, Н. Якимов управлява и разпределя парите на дирекция "Международно сътрудничество" в БАН.

Ячко Иванов, който в миналото е бил агентурен кадър с име агент Тополница. И той след промените е сред приближените на финансовия гуру и под неговите наставления управлява парите и на издателството на БАН.

Бойко Георгиев и Вълко Бисерков, които в миналото са имали собствена партийна група. След промените те стават едни от най-доверените лица на финансовия гуру и неговият приемник на поста председател на БАН, Никола Съботинов Толерирани от тях те израстват в днешната наука на България като най-големите и най-хищните финансови акули на младото поколение учени. Преследвайки парите те правят през 1991 година онези тарикатски критерии за оценка на научните проектните в НФНИ, които завършиха със скандалното шуро-баджанашко раздаване и разхищаване на парите. Алчни за пари и власт те удариха сатъра на собствения си институт и собствената си научна специалност. Заради пари и власт те удариха през 2010 година сатъра и на четири научни специалности- зоология, ботаника, екология и паразитология, и ги сляха механично в един мега Институт по биоразнообразие, където те ще управляват и държат в свои ръце отпуснати за тези научни специалности пари от европейските и националните фондове.

Списъка с финансовите акули в науката е дълъг и може да бъде продължен с много други имена на учени от БАН, университетите, медицинска и селскостопанска академия. Общото за тях е, че те рушат науката не само финансово, но и морално и професионално. На тази тема през последните месеци написах няколко статии. В една от тях се разказва как те говорят на език, който е неразбираем и който превърна науката във нещо подобно на Вавилонската кула от библията. В друга е описано как те направиха уродливи структурни и кадрови промени, които превърнаха институтите на БАН в подобие на кокошарници, които се управляват от лисиците в науката. В трета е показано как те вършат подлости и мръсотии, чрез които затрупаха науката с боклуци и я превърнаха в нещо подобно на Авгиевите обори от древногръцките митове и легенди. Сега публикувана от проф. Емил Хорозов информация показва, че те са и търговци, които източват и плячкосват парите за наука и трябва да бъдат изгонени от Храма на науката, както предлага проф. Янев. За сега изгонването им не може да стане по няколко причини.

1) По вина на правителството, което се лута от две години и не може (или не иска да разбере) кои са добрите учени и кои са тарикатите и търговците в Храма на науката. Това правителство показва непостоянство в програмите си за реформата в науката. На думи то обеща драстична реформа, която трябваше да започне от Централно управление на БАН където са бункерите на финансовия гуру и създадените от него финансови кланове и финансови акули. На дело правителството сключи мир с тях и дори предлага финансовия гуру да стане член на новото Настоятелство на БАН.

2) По вина на онези учени, които хем се оплакват, че парите за наука се източват, плячкосват и нестигат дои тях, хем ходят на митинги които са организирани от тези финансови акули, които са източили и плячкосали парите.

3) Поради липсата на информация. Това важи и за нас в този форум, където от три дни се говори за финансови престъпления описани в доклад, който никой (освен тези които са го написали) не е видял и не е прочел. Бих помолил уважаваният от всички нас проф. Хорозов да предостави доклада, а ако това е невъзможно да посочи причините и да каже кога ще може да бъде пуснат за четене, анализи и предложения. Без точна и подробна информация по случая не е възможно да се вземат каквито и да е решения.

В заключение би трябвало да се каже, че финансови далавери и проблеми, включително и наличието на търговци в Храма на науката има. Има и системно незачитане и нарушаване на закона и правилата за наука, но те трябва да бъдат решавани чрез доказани данни и факти, а не с голи емоции.

Иван Канев
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05