http://www.pueron.org/pueron/forum/
http://www.pueron.org/pueron/forum/
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Uceni za nov zakon za naucnite stepeni i zvania
 Forum
 Учени коментират обществено важни теми
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 04/23/2008 :  14:25:34  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Попаднах на един форум (и участвах в него) - в блога на г-жа Светла Енчева, която е социолог, преподавател в Югозападния университет и един от водещите борбата срещу декана на Факултета по право там, за когото се твърди, че незаконно заема поста.

http://svetlaen.blogspot.com/2008/04/blog-post_20.html

Боряна Димитрова, известен социолог (агенция Алфа Рисърч), също принадлежи към опозицията на декана на Факултета по право и участва в блога на Енчева. Към нея няколко дни наред във форума беше отправян въпрос, не е ли вярно, че е стартирала агенцията си с пари на Мултигруп. Вероятно след дълга борба със самата себе си г-жа Димитрова накрая отговори на въпроса днес - със съобщение, което е добре написано и което вероятно ще бъде от интерес и за читателите на форума "Пуерон", поради големия обществен интерес, който предизвиква работата на социологическите агенции. Ето текстът:

Боряна Димитрова каза...
Здравей Милена, eдно твое изречение ме провокира към тези редове, които допреди няколко дни мислех, че никога няма да напиша. Не за друго, а защото привличането на нови теми измества сърцевината на дебата в ЮЗУ за законността, корупцията, правата на студентите и ролята на университета.
Казваш, “Няма значение дали е взела пари от Мултигруп, важното е, че не ги е взела от подкупи в ЮЗУ” .
Не, логиката на това твърдение е съвършено невярна. Всеки един от нас е цялостен човек и има дълбока вътрешна връзка между нещата, които върши. Именно защото никога не съм вземала никакви пари от никого, затова за мене е немислимо и вземането на подкупи. А именно защото е немислимо вземането на подкупи, затова е невъзможно и вземането на пари за създаването на Алфа Рисърч. Двете неща са в неразривна връзка.
В основата на Алфа Рисърч стои не един, а три капитала:
- 18 часов труд
- свръх взискателност към всяко изследване – от най-голямото до най-малкото
- неумолимо спазваване на професионалните стандарти, етиката и закона
Алфа Рисърч ООД е създадена през 1997г. от мене и Станислав Стоянов (асистент по социология до преди две години в СУ Климент Охридски; и той като ас.Енчева не беше защитил дисертация, което не му печи да е блестящ социолог). Започнахме с изискуемите по закон 50 000 лв. При тогавашния курс на долара от 1700 лв. това се равняваше на около 30 долара. Стартирахме агенцията с двата си домашни компютъра, принтер и ксерокс, купен на старо. Имахме само един сътрудник, сред най-прекрасните и всеотдайни хора, които познавам. С нас е и до днес. “Офисът” ни беше полуизтърбушен таван на ул. Аспарух, където беше толкова студено, че се събирахме само в четвъртъците, когато пускахме изследване. После въвеждахме, обработвахме данните и пишехме текстовете по домовете си. Беше вълнуващо и хубаво време. Текст от 30 реда го пишехме по цял следобед, но го помним и до днес.
Малко отклонение. Вашият колега Светослав от 4-ти курс реализира съвсем сам, без никаква финансова подкрепа, само с един лаптоп и приятелска помощ за провеждането на анкетите, прекрасно изследване, с което спечели първа награда на конференцията в Пловдив. Вие вече познавате технологията на работата при проучванията. Мислите ли, че двама души, със седем-осем годишен опит зад гърба си не могат да направят самостоятелно изследване с минимални разумни средства? Млади колеги, не вярвайте на онези, които ви казват, че за да успеете, за да бъдете независими и свободни хора, са ви необходими милиони. Те се опитват да ви държат в подчинение и в озлобление, за да не можете да покажете най-доброто от себе си. На анонимни като “А....” са им необходими парализирани от страх хора, над които те ехидно да се подиграват. Вземете максимума от онова, което ви преподаваме, и с труда си ще постигнете много. Вярвайте в себе си. Не вярвайте на безименни мързеливци и завистливи хора.
В началото правехме малки, главно софийски и регионални проучвания. Силата ни беше не в “големите цифри” и “големите изследвания”, а в интересните и нестандартни анализи. След около 7-8 месеца се преместихме в един апартамент с две стаи, които деляхме с “бабето Лили” - българка, оженила се преди много години за англичанин, която уж не живееше много-много в България, но като взехме стаята, остана тук и всеки ден ни лазеше по нервите с капризите си. С първите 500 долара, които сложихме настрани, предплатихме тримесечния наем за офис, в който бяхме сами! Свобода!!!!!!!! Не можехме да се нарадваме, че най-сетне сме господари на себе си. Дойдоха на стаж първите колеги социолози. Някои от тях работят и до днес в Алфата. Постепенно започнахме да поемаме по-големи изследвания, анализите ни привлякоха (Господи, каква радост!) сериозни институции като Световната банка, Американската агенция за международно развитие, Делегацията на Европейската комисия... В тези институции изискванията обаче са железни. Четирима души работехме по 16 до 18 часа на ден, без събота, без неделя.
На осмата година, двамата със Станислав ипотекирахме личните си апартаменти, изтеглихме кредит и направихме един от най-добрите, мисля, социологически офиси в България. Поне така казват хората, които идват при нас. Светъл, уютен, топъл, модерен. Държа много на излъчването на работното място. То изразява и отразява хората в него. Пак ви приканвам, елате и ще видите атмосферата, която струи. Алфа Рисърч има екип от млади професионалисти, които ще ви харесат. Всеотдайни, взискателни, открити. Рядко идват на работа преди десет (за срам на модерния свят), но вечер прозорците светят до 9-10 часа. Интересно ни е да работим заедно. И повярвайте, това е голямо щастие.
Колкото до мене, все още живея в апартамента, който е на родителите ми. Нямам кола, нямам шофьор, не ми и трябват. Още не съм виждала човек, заграбил милиони, който да ходи да преподава в провинцията всеки вторник (а не да се препича на Бахамите или да се подписва веднъж на семестър в главната книга). Според логиката на анонимните писания трябва да съм или първият идиот, или дълбоко законспириран шпионин. Аз обаче обичам студентите си, преподаването, смятам, че модерното образование има полза от привличането на практически знания. Ако ЮЗУ не мисли така, няма нещо, което да ме задържа в него.
Алфа Рисърч не е най-голямата, нито най-богатата агенция на българския пазар. Но в социологическите среди и в бранша тя се ползва с репутацията на една от най-коректните, интелигентни и професионални агенции. Нещо, което очевидно не могат да преглътнат някои хора. Те няма да застанат пред вас с имената си, но ще излеят гнусна помия върху вашите колеги, които имат достойнството да пишат със собствено лице и име; заедно с други ще защитават използването на най-мръсните средства.
За жалост, безпардонното оплюване май си остава и до днес устойчива бай ганьовска черта ...
Но това е друга тема. На настоящата слагам точка. Вие преценете кому и в какво да вярвате.

Боряна Димитрова
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 05/30/2008 :  11:37:49  Show Profile  Reply with Quote
Вчера Петър Дошков ми се обади да подкрепя една петиция. Подкрепих я без колебание, ето и нейния текст (ГМ):

http://www.bgpetition.com/inspektorat-vss/index.html


П Е Т И Ц И Я
От: Инициативен граждански комитет за законосъобразно отстраняване на Александър Воденичаров от поста декан на ПИФ при ЮЗУ


Уважаеми Народни представители,
Гражданки и Граждани на България,
В печата се появиха съобщения за предстоящо гласуване в парламента на кандидатури за попълване състава на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) (http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=502420).
С този апел се противопоставяме на повторната кандидатура за съдебен инспектор на скандалната благоевградска адвокатка Незабравка Стоева. Нейната кандидатура е известна като „кандидатурата на Любен Корнезов”. Ала макар и номинирана от Корнезов, адвокат Незабравка Стоева е лична кандидатура на скандалния декан на Правно-историческия факултет (ПИФ) на Югозападен университет (ЮЗУ) "Неофит Рилски” – Благоевград, проф. Александър Воденичаров.
Проф. Александър Воденичаров има от години лична вина за ерозията на българската съдебна система. Заедно с това, в момента той е незаконен декан на ПИФ и незаконен председател на Общото събрание на ЮЗУ, тъй като:
- Заема от 29 юни 2005 г. преподавателска длъжност в университета без изискуемия от Закона за висшето образование конкурс за професор по административно право и процес в ПИФ;
- В противоречие със Закона за висшето образование продължава да узурпира деканската длъжност след навършване на пенсионна възраст (65г.) на 18 август 2005 г.;
- В противоречие със Закона за висшето образование заема и длъжността председател на общото събрание на университета. (Вж. Открито писмо на преподаватели до министър Даниел Вълчев http://docs.google.com/View?docid=dhn59jp3_14czqjh6ft).
Недопустимо е в орган с контролни функции в съдебната ни система да участва адвокат Незабравка Стоева (Благоевград. Тя е автор на 22 искови молби на трети лица срещу преподавателя от ЮЗУ д-р Петър Дошков, понеже се почувствали обидени като зрители от данните, които д-р Дошков изнася в телевизионно интервю на 7 януари 2005 г за незаконни приеми в ПИФ с декан проф. Воденичаров. Последва монтиран в Благоевград съдебен процес срещу д-р Дошков, който бе осъден за въпросното интервю. По този начин Благоевградският окръжен съд се опозори, постановявайки единственото в България съдебно решение, уважаващо претенции на трети лица. По време на процеса адвокат Незабравка Стоева демонстрира смайващо непознаване на действуващото право, ниска писмена култура и почти тотална безпомощност (Повече вж. на http://petdoshkov.blog.bg/).
Междувременно на 7 март 2005 г д-р Петър Дошков бе дори уволнен за споменатото телевизионно интервю и едва след три години възстановен на работа с решение на Софийския апелативен съд.

Уважаеми Народни представители,
Гражданки и Граждани на България,
Общоизвестно е, че Любен Корнезов, зам.–председател на Народното събрание, в нарушение на неговия Правилник (чл. 101, ал. 1., 2, според който не може да има трудово правоотношение с ПИФ, а само часове на хонорар), е на #189; щат във факултета на нелегитимния декан проф. Воденичаров (Сер. №2159, м. октомври 2007 г. под №48 и с код 6010-07168 Любен Виденов Корнезов , професор, на 1/2 (една/втора)-ІІ Трудов договор в ПИФ на ЮЗУ).
Уважаеми Народни представители,
Гражданки и Граждани на България,
През миналата година по време на заседание на катедрите по история в ПИФ на ЮЗУ, проф. Воденичаров (незаконен декан) отправи публични заплахи, че като член тогава на ВСС и декан на правен факултет, той може да получава като лична услуга информация, за която е необходимо използването на специални разузнавателни средства. Става дума за съобщения в Интернет (след като проф. Воденичаров вече е забранил обсъждането на проблема на заседания на катедрите по история и на Факултетния съвет на ПИФ) срещу инициатива за именуване на учебна зала в университета на името на негов покоен приятел, без особени научни или преподавателски приноси (аудиозапис на речта чуйте тук http://anamnesis.info/audio/Katedreno_zasedanie_v_Blagoevgrad.mp3. Текстът й може да бъде прочетен тук http://docs.google.com/Doc?id=dhn59jp3_20c2zjn7jk).
Използваме случая, за да изкажем благодарност на онези народни представители, които през декември 2007 г. и януари 2008 г. категорично се противопоставиха на готвената в Закона за висшето оразование поправка “Воденичаров”, с която се предвиждаше премахване на ограничението деканите на факултети да упражняват длъжността до два мандата.
Призоваваме народните представители да повторят своя вот от месец декември и категорично и безкомпромисно да отхвърлят кандидатурата на Незабравка Стоева за член на Инспектората към ВСС!
Специално се обръщаме към всички народни представители от Българската социалистическа партия. Не оставяйте личният избор на зам.-председателя на Народното събрание Любен Корнезов (зад който се крият предпочитанията на неговия нелегитимен декан в ПИФ проф. Александър Воденичаров) да хвърли петно върху вас и вашата политическа сила!

Подкрепете ни!
Гласувайте против кандидатурата на Незабравка Стоева за член на Инспектората към Висшия съдебен съвет!

Инициативен граждански комитет за законосъобразно отстраняване на Александър Воденичаров от поста декан на ПИФ при ЮЗУ


Но ето, какво е решило Народното събрание днес:

Георги Петканов най-после става конституционен съдия
30 Май 2008 | 11:20
www.express.bg
Най-после бившият министър на вътрешните работи и на правосъдието проф. Георги Петканов бе номиниран за член на Конституционния съд от името и на трите партии в управляващата коалиция. Той се гласи за поста още от миналата година. Парламентът ще го избере през следващата седмица. Постът е вакантен от март 2007 г., когато почина Мария Павлова. Тя също беше от парламентарната квота, предложена от НДСВ. С номинацията на Петканов се разсича и гордиевият възел около инспектората към Висшия съдебен съвет, който стои с две ваканти места още от началото на годината, когато беше създаден, заради раздори в управляващата коалиция. НДСВ се отказа да има свой човек сред контрольорите на третата власт и днес Народното събрание попълни състава му. Избрани са Васил Петров, предложен от ДПС и Незабравка Стоева – от БСП.

Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 06/01/2008 :  08:55:07  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
Следите ли последните събития около т.нар. "случай Белнейски"? По-точно - как излезе на бял свят очевидният за всеки, свързан с българската нАука, факт, че тя е подчинена изцяло на решаването на някакви междуличностни вражди и тънки сметчици, а не на интересите на обществото и прогреса на човечеството.
Безкрайно грозно е да наблюдаваме заяждането между титани на родната наука, когато става въпрос за едно такова жестоко деяние.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 10/17/2008 :  12:15:58  Show Profile  Reply with Quote
Топсъдебен експерт намерен обесен на катерушка
17 октомври 2008 / News.dir.bg


Експертът по съдебна медицина проф. Стойчо Раданов е намерен обесен тази сутрин на детска катерушка в столичния квартал „Иван Вазов”, съобщи Дарик.
МВР потвърди информацията. По първоначални данни става дума за самоубийство.
Трупът на проф. Раданов е открит рано тази сутрин. Самоличността му е била установена малко преди 12 часа днес.
76-годишният проф. Раданов беше ръководител на екип от петима експерти, които направиха повторна аутопсия на телата на убитите сестри Росица и Христина Белнейски от Пазарджик. Според заключенията на тази експертиза сестрите са били прегазени от автомобил и не са били изнасилвани. Това противоречи на твърденията на първата експертиза, според която момичетата са били изнасилени и убити.
Случаят още не е разрешен, а резултатите от експертизата на екипа на проф. Раданов бяха оспорени от други съдебни медици.
Проф. Раданов беше съдебен експерт и по делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората, който почина по време на полицейска акция в Благоевград. Преди едно от съдебните заседания по случая Раданов направи изявление пред медиите, в което каза, че подсъдимите полицаи е трябвало да задържат Чората, но вместо това те са превишили правата си и са го убили.
Защитата на полицаите поиска отвод, защото според нея чрез това си изказване Раданов би могъл да попречи на работата на съда и да повлияе на тяхното решение, тъй като експертизата все още не е изслушана официално. Съдът счете искането за неоснователно, тъй като определи изказването на Раданов като лично мнение, което няма правна стойност.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 11/28/2008 :  15:28:51  Show Profile  Reply with Quote
73-годишен учен заведе 30 дела за отказ от информация
28 ноември 2008 / News.dir.bg

73-годишният старши научен сътрудник от Павликени е изправил досега на съд за отказана информация над 30 местни институции и фирми за отказ информация. До съд стигнал дори президентът, който неведнъж бил принуден да му отговаря.
За историята на Вилям Попов разказва великотърновският вестник "Борба", цитиран от БГНЕС. Попов е носител и на специалната награда „Златен ключ” на националната програма „Достъп до информация”, а вече е и част от журито, което я връчва на всеки 28-ми септември, когато се отбелязва Международният ден на правото да знам.
„Аз съм научен работник, а любопитството е водещият мотив за всеки учен”, обяснява защо непрекъснато се домогва до информация Попов.
Първото си заявление да му бъдат предоставени тематични данни той оформил през 2002 г. Досега се е позовавал на Закона за достъп до информация над 90 пъти. В една трета от случаите е стигал до съд, защото не е получавал отговор. След едно от питанията до Георги Първанов се стига дори до намесата на Върховния административен съд. Висшите магистрати правят тълкувателно заседание дали Попов има право да получи засекретената стенограма от сбирка на държавния глава и негови съветници през 2006 година в Пампорово. Павликенчанинът пратил доста неудобни въпроси на държавния глава и за финансирането на тържествата покрай организираната от него дарителска кампания „Българската Коледа”.
„Имаше пищна церемония в Народния театър, аз питах Първанов кой я е платил, но последва уклончив отговор”, твърди Попов.
Той опитал да разбере и повече за чартъра на президентския „Фалкон” до Елиста, за да прибере изгубилия световната си титла шахматист Веско Топалов. Вилям Попов се интересувал кой е наредил полета и колко е струвало това на държавата. Оказало се, че законът е бил нарушен, тъй като за самолета нареждания дал секретарят на Първанов Красимир Стоянов. „Само президентът и премиерът могат да изискват подобни полети”, обяснява любопитният учен.
Попов питал и за правителствения авиоотряд 28 - колко струва час полет на самолета, с който пътуват първите хора в държавата. Отговорили му, че нямало точни изчисления за това.
Един от най-нетрадиционните въпроси, които задал обаче, е до бившия кмет на Павликени Стефан Стефанов. Местният управник бил принуден да му отговаря съгласно закона защо не е питал обществеността дали е съгласна Павликени да се побратимява с беларуския град Пружни и кой е платил пътуването на кмета до там. В съда излязъл отговорът - воаяжът бил платен от местна фирма, а павликенчани не били уведомени за побратимяването.
Само преди броени дни е обнародвана последната поправка на Закона за достъпа до информация, която засяга казуса с търговската тайна. Попов потрива ръце, тъй като с този мотив досега му е била отказвана доста информация. Според изменението фирми и институции вече са длъжни да отговорят, ако данните са от голямо обществено значение. Попов води две дела за отказани отговори от БДЖ - за договора за доставка на новите мотриси „Дезиро” със „Сименс” и документацията за спецификата на влаковете. Именно с мотив „търговска тайна” тези данни са му отказани, но вече няма пречка да ги получи.
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 12/06/2008 :  16:29:20  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
73-годишен учен заведе 30 дела за отказ от информация...
Един пресен случай за искане на информация от колега, който е шеф на бившия Районен ветеринарен институт в Русе (понастоящем - частна фирма - и - въпреки че формално няма статут на научен работник, той и колегите му там правят много повече и по-истинска наука и са много по-навътре в нещата, отколкото титаните на ветеринарномедицинската нАука по висши училища и институти):
http://ivaynanay.blogspot.com/2008/12/blog-post.html
Ще добавя, че на такива като мен и него ветеринарната общност гледа общо взето като на досадници и масово колегите търсят изход от сериозните ни проблеми във възможността някак си да се договориш с мафията. Разбира се - накрая винаги бачкаторите са изиграните - ама ... как беше там - "Цели сме изгорени от парене и пак не се научихме да духаме".
Go to Top of Page

nivine

145 Posts

Posted - 12/09/2008 :  12:15:14  Show Profile  Reply with Quote
Липсва цялостен или по-точно наличие на уродлив мироглед на управляващите тази държава вече близо столетие върху неоспоримия факт, че образованието дава не само знания, съответстващи на дадения етап от развитието на една държава, но то е преди всичко първостепенен фактор за формиране у младото поколение на ценности като трудолюбие, високо чувство за отговорност, дисциплина, морал, толерантност без които всеки един народ е обречен. Моля покажете в кое българско училище или университет това призвание на образованието не е потъпкано с мръсни идеологически ботуши. Точно това е причината България да е и да бъде на опашката на цивилизованите народи по всички показатели.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 12/10/2008 :  17:26:28  Show Profile  Reply with Quote
След 10 г. може да нямаме зъболекари със специалност
www.news.bg
10.12.2008


Държавата трябва да промени политиката си по отношение на зъболекарите, иначе има реална опасност след 10-15 г. у нас да няма дентални медици с тясна специалност.

Това заяви д-р Николай Шарков, председател на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз, цитиран от health.bg.

Той поясни, че обучението на зъболекарите е много скъпо и те го заплащат с лични средства. От друга страна, специализацията не им носи никакви предимства пред колеги им.

Освен това, Българският зъболекарски съюз се надява през 2009 година да бъде приета национална програма за детското дентално здраве, за която да се отпуснат целеви средства.

По думите на д-р Шарков, през следващата година няма да има изненади нито в положителна, нито в отрицателна посока. Пакетите и за деца, и за възрастни ще се запазят в досегашния си вид.

Според него, основна причина за лошото състояние на денталното здраве у нас е липсата на хигиенни и здравни навици.

„Не може в едно общество в ХХІ в. само 36% от хората да си купуват паста за зъби, а само 33 на сто да си купуват четки за зъби. Тази статистика е красноречива и съответните негативни резултати са налице. За съжаление много малка част от хората се грижат за здравето си сериозно, а още по-малко за здравето на зъбите и венците си." - коментира д-р Шарков.

Той коментира, че в Европа не всички осигурителни институции поемат услуги в областта на денталната медицина, докато у нас те присъстват в пакета на НЗОК.

Go to Top of Page

midilev

Bulgaria
25 Posts

Posted - 01/17/2009 :  08:41:43  Show Profile  Send midilev an ICQ Message  Reply with Quote
Статия от ветник " Монитор
http://www.monitor.bg/article?id=184630
НАУКАТА ИМА МНОГО ЛИЦА
Безкрайният преход изостри чувствителността ни към недостига и недооценката
16 Януари, 2009
Маруся Любчева, евродепутат

Днес, когато ЕК обяви 2009-а за Година на творчеството и иновациите, когато ЕС създаде Европейския технологичен институт и определи за негова столица главния град на една от новите страни членки на ЕС - Будапеща, когато в Европа се говори за създаване на „общества на знанието", да се занимаваме с въпроса „Що е то БАН и има ли почва у нас?" ми се струва най-малко странно. Всички аргументи отстрана на висшите учебни заведения срещу съществуването на БАН могат да се обърнат в аргументи „за" от страна на представителите на тази академична институция.
Снимка: Марин Кръстев

Наскоро в резиденция "Бояна", по време на конференция по нанороботика, беше представен нов модел робот, разработен от екипа на БАН.

Отдавна се води спор дали науката и научните изследвания не трябва да се водят само от висшите учебни заведения, дали е необходимо съществуването на БАН или то е излишно разпиляване на средства, които и без това никога не стигат. Понякога спорът се прехвърля в обратна посока - дали науката и научните изследвания не трябва да се водят само от БАН, а висшите училища и университетите да се занимават само с обучение на специалисти и работещите там да се занимават само с преподавателска дейност. Всъщност този спор не е само чисто български - мястото на науката и концентрирането на ресурси за развитието й винаги са предизвиквали някакви размишления във всички страни по света и очевидно всяка страна е намерила и намира най-добрия модел, който да обслужва нейното социално-икономическо развитие.

За съжаление безкрайният преход изостри чувствителността ни, особено тази на недостига и на недооценката. И онази част от обществото, която е призвана да го води, изведнъж се оказа

незащитена, несигурна, в определени моменти дори излишна

И много изненадващо тя намери възможност да произведе вместо научен продукт, служещ на държавата, безплодно противопоставяне в името на собственото си его. Естествено, анализатори на този процес веднага се намериха и използвайки реалните проблеми, създадоха среда, в която избуяха буквално страсти, неясни за хората, неразбираеми дори и за младите, които се обучават и подготвят във ВУЗ, макар те да са най-близко до едната част от представителите на учените в България.

Учудвам се, че спорът се ожесточи до степен, показваща непоносимост и несъвместимост сред най-достойната, интелигентна и творческа част на българското общество. Бих разбрала подобни позиции, ако всичко у нас беше решено, ако бяхме постигнали високия стандарт, за който си мечтаем, ако имахме решени и големите, и малки предизвикателства, пред които е изправена България, и нямахме други, които да стоят пред нас непосредствено.

Безспорно, проблеми има и те съществуват както във висшите училища и университетите, така и в БАН. И те не са един или два. Финансови, структурни, кадрови, материални, регионални, местни... Дали някой си е правил труда да направи паралелен проблемен анализ на двете страни на науката и научните изследвания? А ако свържем този анализ с друг такъв за висшето образование изобщо? Чела съм доста материали, наречени стратегии, за развитието на висшето образование, подготвени от различни български учени и специалисти, от цели колективи. Във всеки от тях

има рационални и ирационални идеи и елементи

започвайки от историческото минало, преминавайки през носталгията по загубените позиции, опитвайки се да поставят новите ориентири, но при зададени днешни параметри на структура, брой, специалности, специализации, учебно съдържание, търсещо място на човека, а не човека за мястото... По малко са подобни опити в науката и в научните изследвания, независимо от това, че има закон за научните изследвания, но и в тях същите недостатъци са налице.

Разбира се, изработването на стратегия е сериозно занимание и то трябва да има една добра основа в стратегия за развитие на страната, която образованието и науката максимално да следват. Разбира се, че системата на висшето образование, в това число научните изследвания във висшите училища и университетите от една страна и системата на БАН и научните изследвания в нейните структури, както и участието им в развитието на страната, се нуждаят от сериозни реформи. Те не могат да бъдат постигнати по чисто административен път, без участието на хората, които ги изграждат. Както не могат да бъдат отлагани и до безкрайност чрез дискусии и обсъждания, които всъщност доникъде не водят. Но в същото време не могат да бъдат

подчинени на ревността на една или друга колегия

която се чувства по-засегната в един момент. Аргументите на компромиса могат да бъдат по-силни от унищожителната сила на конфликта между учени, работещи в двете системи.

Да позволяваме в момент, когато интегрираният подход обхваща всяка област и сектор от развитието на обществото, да се поставя под съмнение съществуването на БАН и непременно да се иска нейното унищожение като паразитна структура, граничи с предателство не към първата институция на държавата ни, не към безспорните резултати, които са произлезли оттам и са допринесли за развитието на България, не към хората, които са отдали усилията си в създаването на национално научно богатство, а към всеки един от нас. Нека не се поддаваме на изкушението да определяме българските академици като ненужни, като носители на незаслужени титли, нека не ги наричаме с обидни имена, нека не говорим за българските преподаватели от университетите като за "летящите преподавателски отреди". Не вярвам някой да иска връщането на времето на „закона Панев" - всички помним разрушителния ефект, който той сътвори.

Нека да говорим за многото лица на българската наука, независимо къде се сътворява тя, от които България има нужда. И да не чакаме да минават годините, а да се опитаме да съберем идеите на хората, които продължават да работят с достойнство както в БАН, така и в университетите, и да се разберем какво е нужно на България днес. И

да не произвеждаме никому ненужни специалисти

и да не раздаваме пари за никому ненужни научни проекти, а да подредим дневния ред на висшето образование, на науката и научните изследвания по начин, който ще служи на развитието на България. И признатите умове, които днес са повече признати в чужбина, отколкото у нас, да не работят със своя потенциал за други икономики, докато ние сe чудим как да съберем парченцата, на които раздробихме и за съжаление днес противопоставяме науката и висшето образование. За това трябват компетентност, добър анализ, стратегически цели, стратегически национални направления, обединяване на всички усилия, взаимодействие на структурите и инвестиции, които ще обезпечат постигането на целите. Времето не чака.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 01/17/2009 :  12:14:11  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
Маруся Любчева, евродепутат от така наречените социалисти, т.е. бившите комунисти, пише:

"Безспорно, проблеми има и те съществуват както във висшите училища и университетите, така и в БАН. И те не са един или два. Финансови, структурни, кадрови, материални, регионални, местни... [...] Не вярвам някой да иска връщането на времето на "закона Панев" - всички помним разрушителния ефект, който той сътвори."

Другарко евродепутат (комунист),

В Германия служилите на комунистическия интернационализъм, т.е. на най-огромната криминална шайка в историята на човечеството и на нейната варварска и просташка така наречена идеология, през 1991 г. с еднократен акт, т.е. с един замах, бяха ЛУСТРИРАНИ!
Подробностите са тук:

http://www.pueron.org/pueron/publikacii/hramat/jurgen.htm

И ОТТОГАВА И ДО ДНЕС (И ВЕРОЯТНО ЗАВИНАГИ) ГЕРМАНИЯ НЯМА НИКАКВИ КАДРОВИ ПРОБЛЕМИ!!!

"The evaluation process
Especially in the humanities and social sciences East German universities had been corrupted by the Socialist regime because it used them for the legitimization of the existing suppressive political order. Therefore not only the departments of Marxism-Leninism had to be closed. Also the professors and lecturers in (Socialist) Law, (Socialist) Economy, History of the Working Class, and Philosophy had to leave the universities. Their disciplines had to be shut down as well. Instead, new institutes had to be created. The necessary staff was imported from West Germany.
But also in other disciplines like languages or History of Art the testers found a great number of poorly qualifled scientists. Others were regarded as personally inacceptable because of their hidden contacts to the secret police [...]

Results
According to Hermann Glaser, by the evaluation process nearly 20000 out of 38900 staff and faculty members in East Germany lost their jobs[18]. Several turned to protest, some even became politicians. But they could not stop the necessary opening of East German universities to western knowledge.
Juergen Ploehn. The Reform of University Education and Science in the German New Laender since 1990:


Обаче в тая така наречена държава, всъщност една посткомунистическа кочина, вместо комуно- ченгесарските кадри да продават домати на пазара (каквото правят доста от техните колеги от бившата ГДР), те "преподават" в университетите и "извършват научна дейност" в институтите. Какво преподаване осъществяват и каква научна дейност вършат, знаем добре. Това са в огромното си мнозинство АВТЕНТИЧНИ НЕКАДЪРНИЦИ - и те не могат да бъдат друго, защото един комунист е некадърник и профан по дефиниция. Ако някой евентуално и случайно не е, това подлежи на доказване.

Другарко евродепутат (комунист),

РАЗПРАВЯЙТЕ ПРИКАЗЧИЦИТЕ ЗА "КАДРОВИ ПРОБЛЕМИ" НА СЪПАРТИЙЦИТЕ СИ БИВШИ КОМУНИСТИ! ЗАЩОТО КАДРОВИЯТ ПРОБЛЕМ - ТОВА СТЕ ВИЕ, КОМУНИСТИТЕ!

ЖАЛКОТО Е, ЧЕ ОПРОСТАЧИХТЕ НАПЪЛНО ТАЯ ТАКА НАРЕЧЕНА НАЦИЯ (КОЯТО И БЕЗ ТОВА НЕ Е ОСОБЕНО КАЧЕСТВЕНА), И СЕГА ТЯ НЯМА ДОСТАТЪЧНО АКЪЛ И КУЛТУРА ДА ВИ ПОИСКА СМЕТКА!

Красимир Кабакчиев, дфн
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 01/28/2009 :  10:42:36  Show Profile  Reply with Quote
Поляци протестират срещу поведението на българските власти
www.kafene.net
by newswriter on 28/01/2009 10:23 AM

Група полски учени и журналисти, обединени в асоциация "Индекс 73", публикува в интернет петиция, в която протестира срещу покриването на "българската част" от творбата на чешкия скулптор Давид Черни Ентропа, заяви говорителката й Лидия Маковска.

Тя каза за агенция ЧТК, че асоциацията иска Ентропа да бъде отново показана като цялостна творба без каквато и да било цензура.

Произведението на Черни, което осмива клишета и предразсъдъци, свързани със страните-членки на ЕС, беше поставена в централата на Европейския съвет в Брюксел по повод ротационното председателство на Чешката република преди три седмици.

България протестира официално срещу представянето й като турска тоалетна на картата на Европа, представена от Черни. В резултат на това, част от картата беше покрита с черно платно през миналата седмица.

Първата петиция за включването на българската част от творбата беше публикувана през миналата седмица от група български граждани.

Въпреки противоречията, които предизвика, Ентропа е изложена вече две седмици и е забележителен символ на чешкото председателство на ЕС, смята полската асоциация.

На Европа й липсва критичен артистичен поглед. Ние настояваме българското правителство да се извини и покритата част от Ентропа да бъде показана отново, заяви Маковска.

Тя съобщи, че "Индекс 73" работи срещу цензурата в полското изкуство и, че групата е регистрирала около 90 такива случаи през последните 20 години.

Ние подкрепяме напълно правото на Давид Черни да се самоизразява по провокативен начин, който дава възможност за дебати по нашите вътрешни европейски проблеми, пише в отворено писмо, което придружава петицията.

Писмото е адресирано до българския президент и правителството в София.

Според Маковска, "Индекс 73" ще събира подписи до 16 февруари, след което ще предаде петицията на българските власти.
Go to Top of Page

moderator

Bulgaria
2231 Posts

Posted - 04/22/2009 :  12:17:19  Show Profile  Reply with Quote
БАН: Засега преживяваме кризата по-леко
Дата : 22 Април 2009 г. 11:57 ч.
www.actualno.com


Все още икономистите на БАН не отчитат чувствителен напредък за ефективността на администрацията ни и борбата с корупцията.

"Икономическата криза у нас не се развива според песимистичните прогнози, с които е била очаквана. Една от причините кризата да не се разрази с тежки социални аспекти е адекватната реакция на бизнеса", посочи пред журналисти директорът на Икономическия институт при БАН, ст.н.с II ст. д-р Митко Димитров в Националния пресклуб на БТА.

Под "сянката на кризата" банките също са станали по-внимателни, показател за това е по-гъвкавата политика при отпускането на "лоши кредити".

От института препоръчаха банките да улеснят процедурата за даване на кредити на добрите техни клиенти.

Като адекватни бяха определени и действията в условия на криза на Централната банка.

"Политиката и последните опити за по-ускорено приемане на еврото у нас трябва да се оценят положително", каза Димитров.

Все още икономистите на БАН не отчитат чувствителен напредък за ефективността на администрацията ни и борбата с корупцията.
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 11/13/2009 :  11:57:02  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote

Днес е осемдесетата годишнина от рождението на най-великия български писател Георги Марков, светец на българската демокрация!

Но в училищата все още не се изучава истината за комунизма - и, в частност, не се преподават творчеството на Георги Марков и книгата "Убийте Скитник" на Христо Христов, освен ако това не е по инициатива на отделен добър учител. Нещо повече, днес вместо портрет на Марков на мнозина места в Нета се мъдри портретът на ... лице с хубавото име Гяуров. Защото бил казал нещо си във връзка с посланиците ...
Не само комунистите и гоцетата са проблемът на тая нация! "Демократите" в известен смисъл са още по-голям проблем! Аз не мога да разбера докога този индивид с много хубавото име Гяуров ще продължава да бъде не само член на СДС, но и сред лидерите на партията. Въпросът е съществен за мен, защото аз съм правил тази партия (вж. линка по-долу). Той е известен като лице, което съзнателно и систематично е пречило на разследването и разкриването на убийството на светеца на българската демокрация Георги Марков - което опозори за вечни времена тази държава пред света. Фактите подробно са описани в книгата "Убийте Скитник" на Христо Христов, журналист в "Дневник".
Има и друго. Личните ми наблюдения сочат, че страшно много българи, които не са комунисти, изобщо не знаят за съществуването на тази книга! Това е повече от потресаващо, като се има предвид, че вече 20 години живеем в демокрация и свободни медии, от които, въпреки проблемите, може да се научи всичко.
Книгата "Убийте Скитник" ПРЕДИЗВИКА ИСТИНСКА СЕНЗАЦИЯ ПО СВЕТА! Благодарение на този труд, който е 1200 страници, едва ли вече има грамотен човек в англосаксонския свят, който да не знае, че е разкрито убийството на Георги Марков, разкрит е физическият убиец, разкрити са поръчителите - Политбюро. (И всичко това въпреки, че книгата не е преведена на английски, но беше изключително широко отразена по целия нормален свят.)
Ясно е, че непознаването на случая с Георги Марков и на книгата на Христо Христов не се дължи само на неграмотността, невежеството и неморалността на голяма част от общата българска популация, тъй като - по мои наблюдения - и изключително много грамотни хора с нормални и демократични разбирания НЕ САМО НЕ СА ЧЕЛИ, НО ДОРИ НЕ ЗНАЯТ ЗА КНИГАТА "УБИЙТЕ СКИТНИК"!
Това е също толкова нетърпимо положение, колкото беше нетърпим фактът, че след 10.11.1989 г. огромната част от българите не знаеха нищо съществено за убийството на Георги Марков, а ОСОБЕНО ПОЗОРНОТО беше, че се установи, че също толкова неинформирани и неинтересуващи се са така наричащите се български писатели (една сбирщина подлоги на престъпната комунистическа власт, с незначителни изключения). Фактът на невежеството и непукизма на така наречените писатели беше установен от съпругата на Марков Анабел Маркова, която скоро след промените посети Съюза на българските писатели и участва в среща на почти целия състав.
БЪЛГАРИТЕ В ГОЛЯМОТО СИ МНОЗИНСТВО СА НЕГРАМОТНИ, НЕВЕЖИ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕМОРАЛНИ! Това е единствено верният извод, който може да се направи от гореизброените факти.
Но тук идва ролята на журналистиката. И аз бих си позволил да помоля всички нормални български журналисти да пишат повече за убийството на Георги Марков и за разкриването на убиеца и поръчителите. Това е правено от доста журналисти, напр. г-н Дачков, но са нужни много повече усилия!
Аз самият бях в Англия тогава, когато се разбра, че Марков е убит. Описал съм преживяното и фактите около убийството - такива, каквито бяха известни тогава, в книгата си "Перипетии на надеждата":
http://kkabakciev.blog.bg/politika/2009/10/18/peripetii-na-nadejdata.417885
Go to Top of Page

kkabakciev

Bulgaria
616 Posts

Posted - 11/19/2009 :  07:55:48  Show Profile  Visit kkabakciev's Homepage  Reply with Quote
БРАВО, Дянков! Изключително приятно съм впечатлен! Оказва се, че Дянков има многобройни научни публикации по икономика и е с хиляди цитати по света:
http://ideas.repec.org/e/c/pdj4.html
БРАВО! БРАВО! А агент "Гоце" - "специалистът" по "делото" на терориста Дядото и Гошо Тарабата, тръгнал да казва на един икономист с хиляди цитати по света кое е наука и кое не, какво е БАН и какво не е!
Ха-ха-ха! Ха-ха-ха! Ха-ха-ха! Да пукнеш от смях!
На така наречения президент Първанов трябва да бъдат отнети научното звание и научната степен! Това може да стане с един закон за лустрация.
Бат Бойко да не се помайва!
Go to Top of Page

Andrey_Kurtenkov

Bulgaria
578 Posts

Posted - 06/11/2010 :  15:08:29  Show Profile  Send Andrey_Kurtenkov an ICQ Message  Reply with Quote
От днешния брой на в-к "Политика" (стр. 22):
http://www.politika.bg/article?id=17583
Тъй като в архива на "Политика" след определен период старите броеве се премахват от страницата им, ще си позволя да дам целия текст:
Равноправие на видовете или кога лъвът ще прояде слама
АНДРЕЙ КУРТЕНКОВ, ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР, Д-Р ПО ЖИВОТНОВЪДСТВО
Kогато за пръв път чух понятието "видовизъм" (speciesism или specieism), си помислих, че става въпрос за някаква ирония, като Летящото Спагетено Чудовище, или Теорията за интелигентното падане, например. Оказа се, че съм проспал раждането на цяло едно мощно движение, което съвсем сериозно се бори за... равноправие на видовете. Според него "Видовизмът е третиране на едни индивиди по коренно различен начин в сравнение с други на базата на вида им". Тъй като безумието на подобна борба е очевидна и борците срещу видовизма няма как да я провеждат с рационални аргументи, те много бързо се свличат до креационистки идеи, като съвсем сериозно чакат да се реализира на практика предсказанието на Исая, че "Вълкът и агнето ще пасат заедно, И лъвът ще яде слама като вола". И така се обединяват в едно борбата срещу видовизма и борбата срещу дарвинизма. Тъй като става въпрос за особено агресивна и отлично организирана социална група, която грубо налага своята воля на обществото, би следвало да се анализира за какво точно става дума. За краткост ще обозначавам тези хора като АБПВД - Активни борци против видовизма и дарвинизма.
В същността на проблема е противопоставянето на два съвършено противоположни възгледа за мястото на животните в нашия свят. АБПВД се борят за "animal rights", докато господстващият все още в обществото възглед е за "animal welfare" (превеждат го на български като „благополучие", но понеже звучи подвеждащо, предпочитам да употребявам оригиналния термин). За стоящите зад принципите на уелфеър-а, отправната точка са интересите на човека. Ние сме длъжни да опазваме природата не заради някаква абстрактна вселенска любов, а просто защото ще живеем на тази планета още има-няма 1 милиард години. По същия начин, за нас не е проблем да убиваме и експлоатираме животни, щом човешките интереси го изискват. Но именно защото сме хора, трябва да го правим така, че всичко това да е съпроводено с минимално възможните страдания за животните. Или накратко - за нас "природозащита" ще рече опазването и разумното използване на естествените екосистеми и осигуряването на възможно максимално близки до тях отношения в антропогенните екосистеми, а в словосъчетанието "хуманно отношение към животните", думичката "хуманно" всъщност се отнася за човека, а не за животните - защото ние се отнасяме хуманно към тях именно заради самите себе си.
При АБПВД нещата се обръщат наопаки - думичката "хуманно", противно не само на здравия разум, но и на смисъла й, вече се отнася към животните, а под "природозащита" започва да се разбира приравняването по права на животните с човека. Това става на фона на отявлен антропоморфизъм. Всъщност АБПВД са едни свръхурбанизирани индивиди, чиято представа за живия свят е от мултипликационните филмчета. Те изобщо не се замислят, че човек има права не защото изпитва болка или страдание (какъвто е техният основен довод в полза на тезата за правата на животните), а защото има разум и съвест и е член на общество от хора, също надарени с разум и съвест. Даването на обществени права на животните би означавало според законовата логика, че те приемат и задължението да не нарушават правата на другите членове на обществото. И тогава трябва да бъдат наказвани, ако нарушат правата на някой друг, например при насилие върху други животни.
Друг абсурд - щом животните и хората имат "равни права", то това означава, че хора и животни трябва да могат да сключват брак и да правят "свободно" секс едни с други (не напразно в писания именно от АБПВД Закон за защита на животните като жестокост се споменава единствено "сексуалното малтретиране" на животни, сиреч според тях щом е по взаимно желание - може). Очовечаването на животните води АБПВД до препоръки кое е най-подходящото за котките просо и борба за "освобождение" на селскостопанските животни. И така стигат до идеята, че самата природа е антиприродна - поне докато вълците се осъзнаят и спрат да ядат месо (това не е шега - АБПВД го твърдят съвсем сериозно).
Всичко това щеше да е много весело, ако малоумните им идеи не проникваха и в нормативната уредба. Текстовете от Законопроекта за допълнение на НК, внесен на 5 май в НС всъщност са изцяло в духа на цитираните щуротии. И много скоро ще сме изправени пред заплахата за размазана муха да се влиза в затвора.
"Хуманизъм" не означава някакво универсално, неопределено добро. Този термин обозначава една споделена човешка същност, която има всеки от нас и която сама по себе си ни прави ценни и носители на права, каквито ценност и права животните по презумпция няма как да имат. Идеята е, че само хората имаме способността да се припознаем като част от един и същи вид, от една цивилизация. Ето защо идеята за равенство между хора и животни е антихуманистка.
Хуманното отношение към животните не е защита на някакви техни изсмукани от пръстите права, а е защита на интересите на обществото да няма прояви на жестокост спрямо животните без основателна причина за това. Този въпрос е проблем не на животните, а на хората. И трябва да бъде решаван като такъв. Без малоумия от рода на "правата на животните". Това най-много да доведе до законова каша. Животните винаги са били обект на правото, а не негов субект, разбира се с няколко малки изключения. И едно голямо - Третия Райх. Да, колкото и да се учудват блажените в своето невежество АБПВД, но най-яркият техен представител в човешката история е... Адолф Хитлер. Непосредствено след идването им на власт, лично по негова инициатива нацистите разработват и приемат най-цялостния комплект закони за защита на правата на животните, а самият Фюрер, известен с милозливото си отношение към кучетата, заявява: "В новия Райх жестокостта към животните ще бъде забранена".
Яростта на АБПВД, която наблюдаваме у нас в последно време, невероятното им желание държавата да им сложи фуражки на главите и те като зоополицаи да вкарват в затвора всеки, погледнал накриво някое куче, пълзящото опростачване на научния дебат за хуманното отношение към животните и замяната му с брътвежи за вселенската хармония и естествените права на глистите, не вещаят нищо добро за мислещите българи. Когато става дума за базисни права и закони, това дали някой изпитва болка, дали е способен на привързаност, дали има разбиращ поглед, дали ти идва да го изпапкаш и други аргументи, използвани за прокарване на идеята за криминализиране на насилието над животни, нямат никаква правна и логическа база, а всичко опира до душевния комфорт и бизнес-интересите на една нагла група тарикати, които с успех източват обществен ресурс, злоупотребявайки със съвсем естествената за всеки нормален човек жалостивост към животните.
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
http://www.pueron.org/pueron/forum/ © 2000-05 Snitz Communications Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05